Tuesday 23 April 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Γιατί έπρεπε να φύγει ο Τάσσος;

Τέλειωσαν οι πανηγυρισμοί τής Λήδρας που οργάνωσαν οι Άγγλοι με τον κ Μίλλετ και φθάσαμε πια στην ουσία του προβλήματος όπου πρέπει να δοθούν απαντήσεις για την λύση του κυπριακού. Με τους πανηγυρισμούς εκείνους δόθηκε ένα τρομερά λανθασμένο μήνυμα διεθνώς ότι περίπου το κυπριακό έχει λυθεί με την εκλογή του «προέδρου λύσης».

Η Τουρκία, μέσω του κλητήρα της Ταλατ, έχει δώσει την απάντησή της: παρθενογέννηση, δύο ισότιμα κράτη, επικυριαρχία στις ελεύθερες περιοχές, εγγυήσεις της Τουρκίας και επεμβατικά δικαιώματα, ο στρατός κατοχής θα παραμείνει για πάντα με δικαιώματα σε ολόκληρη τη Κύπρο.

Μήπως ο πρόεδρος ανέμενε διαφορετικά τις εξελίξεις; Ότι θα συγκινηθεί ο Ταλάτ και θα επαναστατήσει ενάντια στο τουρκικό στρατό για να ευχαριστήσει τον σύντροφό του; Δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος είχε τέτοιες αυταπάτες, γιατί πρέπει πολύ καλά να γνωρίζει ότι ο Ταλάτ δεν μπορεί να αποφασίσει για τίποτε αν δεν πάρει την άδεια από τους στρατηγούς.

Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Εγκαταλείφθηκε η 8η Ιουλίου που είχε γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την Ε.Ε. και όλες τις χώρες, ενώ η Τουρκία που την υπόγραψε μέσω Ταλάτ δεν ήθελε να την εφαρμόσει, συνεπής προς την ιστορία της να μη σέβεται την υπογραφή της. Αυτή αντικαταστάθηκε με την 21η Μαρτίου με αντιφατικές ερμηνείες από την Τουρκία που ήδη την ανέτρεψαν και αυτή.

Με την αφελή και όχι μόνο αυτή τακτική έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια που έθεσε σταθερά και συστηματικά ο Τάσσος που παρακώλυαν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και αποτελούσαν για μας ένα μοχλό πίεσης προς την Τουρκία για υποχωρήσεις. Μείναμε έτσι χωρίς αναχώματα αντίστασης, χωρίς άμυνα. Μπήκαμε στη λογική των συμφερόντων της Αγγλίας, της Τουρκίας και της Αμερικής. Σε ένα αδιέξοδο που μας στέλλει πίσω στη φιλοσοφία τους σχεδίου Ανάν, χωρίς αντιστάσεις, υποκείμενους στα αδιέξοδα που θα καταμετρήσουν ευθύνες μόνο σε βάρος μας.

Ας μη αυταπατόμαστε. Ο Ταλάτ θέλει συνάντηση με τον πρόεδρο για τη συζήτηση της ουσίας του κυπριακού, έστω κι αν δεν υπάρχουν αποτελέσματα στις τεχνικές επιτροπές. Αυτές είχαν συσταθεί χωρίς όρους εντολής, χωρίς καμία καθοδηγητική συμφωνία για να ξέρουν τι θα επιδιώξουν, με μόνο κριτήριο την εμμονή τους στο σχέδιο Ανάν. Γιατί έτσι το οργάνωσαν οι Άγγλοι που μας έστησαν ξανά την παγίδα. Τώρα ο Ταλατ θέλει έναρξη συνομιλιών επί της ουσίας, ενώ η δική μας πλευρά θα αρνηθεί γιατί γνωρίζει ότι θα οδηγηθούν σε αποτυχία. Αυτό θέλουν οι εχθροί μας για να το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας και να κατηγορήσουν  την Ελληνική πλευρά ότι είναι η αδιάλλακτη και επομένως πρέπει να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας χωρίς προσκόμματα.

Όπως και με το σχέδιο Ανάν είχαν δύο στόχους: να δεχθούμε το σχέδιο οπότε η Κύπρος σταδιακά αλλά με βεβαιότητα θα περνούσε ολόκληρη στην Τουρκία ή να το απορρίψουμε και να αποενοχοποιήσουν την Τουρκία, πράγμα που πέτυχαν. Τώρα με την άρση των δικών μας αντιστάσεων και την καθοδήγηση της αγγλικής πολιτικής, οδηγηθήκαμε σε νέα αδιέξοδα αφού συμφώνησε ο πρόεδρος για την συνάντηση της 21ης Ιουνίου, που ο Ταλατ θεωρεί δεδομένη έστω και χωρίς πρόοδο στις τεχνικές επιτροπές.

Δική μας άρνηση να αρχίσουμε συνομιλίες, θα αξιοποιηθεί  τεχνηέντως από την Αγγλία για να επιρρίψει πάνω μας την ευθύνη τής αδιαλλαξίας και να αποενοχοποιήσουν για μια ακόμη φορά την Τουρκία. Με τούς χειρισμούς της κυβέρνησης βρεθήκαμε ακόμη μια φορά παγιδευμένοι στον κλοιό της βρώμικης βρετανικής πολιτικής, χωρίς ασπίδα και χωρίς όπλα. Για να αντιμετωπίσουμε την ίδια ακριβώς πολιτική που υπήρχε πριν με ένα όμως γερό οπλοστάσιο που είχε εγκαταστήσει ο Τάσσος.

Γιατί λοιπόν έπρεπε να φύγει ο Τάσσος;

 

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.