Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Κωνσταντίνος Χολέβας

Πως πρεπει να απαντησουμε στον Νταβουτογλου

Ο γκρίζος λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου βλέποντας τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου προέβη σε δηλώσεις που καταλήγουν με απειλή για οριστική διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. Δεν με εκπλήσσει αυτή η στάση, διότι η Τουρκία πάντα επιτίθεται , διπλωματικά ή στρατιωτικά, όταν μυρίζεται αδυναμία του αντιπάλου. Άλλωστε ο κ. Νταβούτογλου, στο  βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος» προειδοποιεί και προτείνει επικίνδυνες για τον Ελληνισμό δράσεις με έμφαση στην Κύπρο και στη Θράκη.

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μένουμε σε φραστικό επίπεδο διαμαρτυριών και απαντήσεων. Είναι καιρός να δείξουμε εμπράκτως ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, παρά τα οικονομικά μας προβλήματα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε την γεωπολιτική, οικονομική και πολιτιστική μας εξαφάνιση από τον χάρτη ούτε θα δεχθούμε να υποταχθούμε στα νεο-οθωμανικά σχέδια των Ερντογάν και Νταβούτογλου. Προτείνω, λοιπόν, τα εξής:

Η προκλητικότητα Νταβούτογλου  οφείλεται συν τοις άλλοις και σε μηνύματα ηττοπάθειας που στέλνουν κάποια πρόσωπα, ομάδες ή ιδιωτικά συμφέροντα από τη χώρα μας. Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η τουρκολαγνεία που αποθρασύνει την Άγκυρα. Η κρατική μας τηλεόραση να γίνει αντίβαρο στα τουρκικά σήριαλ των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και να αρχίσει να προβάλλει σωστά ιστορικά ντοκιμαντέρ για την Τουρκοκρατία, το 1821, τη γενοκτονία των Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων, για τις καταστροφές και τα εγκλήματα του Αττίλα στην Κύπρο. Είναι απαράδεκτο να προβάλλεται στην Τουρκία ταινία που παραδέχεται την ύπαρξη Κρυπτοχριστιανών στον Πόντο και στην ελληνική τηλεόραση να μην έχει προβληθεί ποτέ.

Να αποσυρθούν τα σχολικά βιβλία που καλλιεργούν εθνική μειονεξία και ηττοπάθεια στο πνεύμα του Πρωτοκόλλου Τζεμ- Γ. Παπανδρέου. Μπορούμε να διδάξουμε αφανάτιστα και με εθνική αξιοπρέπεια την Ιστορία μας. Κλασικό παράδειγμα το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, τον οποίο δεν επαναλαμβάνει τον συνωστισμό  της κ. Ρεπόυση, αλλά αποδίδει την αλήθεια με σεβασμό στους ήρωες και τους μάρτυρες. Υπάρχουν βιβλία Νέων Ελληνικών και Ιστορίας που αποδομούν την εθνική συνείδηση και έχουν επανειλημμένως επισημανθεί.

Να αυξηθεί σε 12 μήνες η στρατιωτική θητεία. Το 9μηνο δεν επαρκεί για τις αμυντικές μας ανάγκες και το έχουν δηλώσει οι πιο ειδικοί, όπως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, ο Ακαδημαϊκός και απόστρατος Στρατηγός Δημ. Σκαρβέλης και άλλοι. Θα είναι ένα καλό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Εθνική Άμυνα είναι για τους Έλληνες ιερή υποχρέωση.

Να επαναλειτουργήσει ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδος-Κύπρου. Οι Τούρκοι μας αντιμετωπίζουν ως ενιαίο έθνος και ως ενιαίο αντίπαλο από τον Έβρο μέχρι και την Κύπρο. Ο Ελληνισμός σήμερα ειδικά πρέπει να είναι περισσότερο ενωμένος από κάθε άλλη περίοδο, διότι και οι κίνδυνοι είναι κοινοί και οι ευκαιρίες είναι κοινές (π.χ. ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου).

Να καταστήσουμε σαφές με δήλωσή μας στον ΟΗΕ και  την Ευρ. Ένωση  ότι δεν συζητούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση για το Καστελλόριζο. Είναι ελληνικό έδαφος και θα υπολογισθεί ως σημείο μέτρησης της ελληνικής ΑΟΖ. Για συμβολικούς λόγους και για τόνωση του ηθικού των κατοίκων να πυκνώσουν οι επισκέψεις πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών στο νησί και να φιλοξενούμε εκεί ευρωπαίους διπλωμάτες και Ευρωβουλευτές που θα δέχονται  την κατάλληλη ενημέρωση.

Να απομακρύνουμε επιτέλους τους Πομάκους από την τουρκική παιδεία που λαμβάνουν χωρίς να το θέλουν στη Θράκη. Να αλλάξει ριζικά η εκπαίδευση της μειονότητας ώστε να μαθαίνουν ότι είναι Έλληνες Μουσουλμάνοι και όχι υποχείρια του Τουρκικού Προξενείου. Να διαμηνυθεί στον Τούρκο Πρόξενο ότι και η παραμικρή ενέργειά του έξω από τα αυστηρώς διπλωματικά του καθήκοντα θα αποτελέσει αιτία απελάσεώς του χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η κατάργηση του Προξενείου Κομοτηνής.

¨Εργα, λοιπόν, όχι μόνο λόγια.

Κ.Χ. 31.3.3013

3 comments

Δημήτρης 4 April 2013 at 17:08

Ο νεο-οθωμανισμός είναι η συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει την πολιτική της επιρροή στις χώρες της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τα μέσα που χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό είναι η διπλωματία, οι μουσουλμανικές μειονότητες, η κουλτούρα, οι εμπορικές συναλλαγές, η συνεργασία των ντόπιων πολιτικών, δημοσιογραφικών, εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών ελίτ και φυσικά η απειλή χρήσης ή η χρήση στρατιωτικής βίας. Η Θράκη, το Αιγαίο και η Κύπρος είναι στο στόχαστρο της Τουρκίας. Η ελλαδική κυβέρνηση ακολουθεί ενδοτική στάση, που υπό τις δεδομένες συνθήκες οδηγεί σε εθνική αυτοκτονία. Η κυπριακή είναι κι αυτή ανίκανη να προστατεύσει το ελληνικό συμφέρον. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο ‘Νεο-οθωμανισμός’, επιμέλειας Γιώργου Καραμπελιά. Κριτική του υπάρχει εδώ:
http://argonautis.eu/neo_othomanismos.htm

Reply
Νεκτάριος Κατσιλιώτης 5 April 2013 at 13:41

Ο Τούρκος όσο πιο πλούσιος γίνεται τόσο πιο πολύ αποθρασύνεται.Σε ένα τέτοιο
άτομο μόνο με την έμπρακτη πυγμή και την συμμαχία με τις Μ.Δυνάμεις μπορούμε να
τον βάλουμε σε τάξη και σεβασμό των συνόρων.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Reply
Δημήτρης Στεργιούλης 31 August 2013 at 16:24

« Όταν η αχαριστία περισσεύει ο άνθρωπος αποθρασύνεται
παραφέρεται, αυθαιρετεί και ασχημονεί»

του Δημήτρη Στεργιούλη
Επίτιμου Διευθυντή
2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
«ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»

Ο Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Πρεμετή της Αλβανίας λαφυραγωγήθηκε -το τονίζω εμφατικά λαφυραγωγήθηκε- από την ιδιωτική αστυνομία του Δήμου Πρεμετής , γιατί τάχα μου έχει κτισθεί στη θέση πού ήταν κτισμένο το πολιτιστικό κέντρο της Πόλης.
Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Τουναντίον το πολιτιστικό κέντρο ήταν κτισμένο στη θέση του Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου , κτίσμα του 17ου αιώνα ,που μετά την κατάρρευση του κόκκινου φασιστικού καθεστώτος του Χότζα, οι αλβανικές αρχές παραχώρησαν και πάλι το χώρο στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Αλβανίας.
Μόνον ανοήμονες δεν αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τη λαφυραγώγηση του Ορθόδοξου Ιερού Ναού στην Πρεμετή κρύβονται ερεβώδεις και σατανικές ομάδες Αλβανών τυχοδιωκτών , που φόρεσαν τη λεοντή του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού και , ανοημόνως σκεπτόμενοι και βλακωδώς ενεργούντες , πιστεύουν ότι προσφέρουν υπηρεσίες στην πατρίδα τους.
Δεν είμαι πολιτικός, ούτε διπλωμάτης για να διακριβώσω , αν ο τρόπος αντίδρασης της Κυβέρνησής μας ήταν ο σωστός και ενδεδειγμένος για την προκείμενη περίπτωση.
Βέβαια η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας ” δεν τείνει ους ευήκοον” σε διπλωματικά κείμενα διαμαρτυρίας με στρογγυλεμένες εκφράσεις και υποδηλούντα συντάκτες που κατέχουν σε άπταιστο βαθμό τους κανόνες του καθωσπρεπισμού. Αυτό είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει .
Δεν λέω. Καλές οι διαμαρτυρίες. Αλλά αυτές καθ’ εαυτές και αναποτελεσματικές και ατελέσφορες καθίστανται στις περισσότερες των περιπτώσεων, αν δεν συνοδεύονται από μέτρα σύντονα και λυσιτελή, που θα υποδηλώνουν ότι η Πατρίδα μας δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει στην τύχη του τον Ελληνισμό της Αλβανίας.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι η αλβανική ηγεσία , που υποκινεί ή περιθάλπει παρόμοιες ενέργειες , εκτός του ότι προέβη σε δηλώσεις που εμπεριέχουν στοιχεία αμετροέπειας εν τω άμα υποτιμά και τη νοημοσύνη μας. Άλλως πως δεν εξηγείται ο ισχυρισμός της ότι ο λιθοβολισμός του Προξενείου μας στο Αργυρόκαστρο μπορεί να οφείλεται σε εκσφενδονισμό μικρής πέτρας από τροχούς διερχόμενου αυτοκινήτου.
Εν πάσει περιπτώσει παρόμοιες ενέργειες και δηλώσεις των Αλβανών τους παρουσιάζουν αγνώμονες και αχάριστους στα όμματα του ελληνικού λαού..
Στην Πατρίδα μας εγκαταβιούν και ψωμίζονται , με τους μετριότερους των υπολογισμών , κοντά στο ένα εκατομμύριο Αλβανών, δηλαδή το 1/3 σχεδόν του αλβανικού πληθυσμού, οι οποίοι επί σειρά ετών τώρα αιμοδοτούν την αλβανική οικονομία.
Επί πλέον πρέπει να τονισθεί , και μάλιστα εμφατικά , ότι χιλιάδες αλβανοπαίδων φοιτούν εντελώς δωρεάν στα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσής μας και τυγχάνουν των ιδίων ακριβώς προνομίων με τα ελληνόπουλα με τη διαφορά ότι οι γονείς των ελληνόπουλων φορολογούνται , ενώ οι γονείς των αλβανόπουλων , κατά κανόνα, ούτε καν υποβάλλουν φορολογική δήλωση.. Δηλαδή λαμβάνουν δωρεάν τα διδακτικά τους βιβλία , σιτίζονται δωρεάν στις φοιτητικές λέσχες, τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ιδίου επιπέδου με τους ελληνόπαιδες.
Αλλά η προσφορά της Ελλάδας προς τους Αλβανούς δεν περιορίζεται μόνον σε όσα προανέφερα.
Γι’ αυτό και συνεχίζω. Ποιος Αλβανός από αυτούς που εργάζονται στην Πατρίδα μας πλήρωσε έστω και ένα ΕΥΡΩ οσάκις χρειάστηκε να νοσηλευτεί στα νοσοκομεία μας ; Αλλά και πόσοι Αλβανοί σε ημερήσια βάση έρχονται στα Ιωάννινα και νοσηλεύονται δωρεάν στα εκεί Πανεπιστημιακά μας Νοσοκομεία;
Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πλείστες όσες ευεργεσίες που τυγχάνουν οι Αλβανοί εκ μέρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Αλλά είπαμε , όταν ένας λαός είναι αχάριστος το θεωρεί ασήμαντο να καταφέρεται και μάλιστα σκαιότατα κατά των ευεργετών του.
Εγώ είμαι δάσκαλος. Επομένως θα φάνταζε αταίριαστο να αραδιάζω τρόπους και μέσα αντίδρασης της Κυβέρνησής μας ως αντιστάθμισμα στο συστηματικό διωγμό των ομογενών μας της Αλβανίας.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η αλβανική ηγεσία θέλει παντί τρόπω και σθένει να ξεριζώσει τον Ελληνισμό από τις αρχαιόθεν πατρογονικές του εστίες.
Μήπως είναι καιρός η Πατρίδα μας να ζητήσει ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου της Kέρκυρας του 1914 ;
Λέω, μήπως ;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.