Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Ανακοινώσεις Ποντιακό/Μικρά Ασία

Εθνική Ελλάδος 2004 – Μεικτή Ποντίων. Αγώνας μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων 13 Μαΐου 2013 στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς

Φανέλα της ομάδας ΠΟΝΤΟΣ με μεγάλο Π στο κέντρο, για την οποία απαγχονίστηκε το 1921 ολόκληρη ποδοσφαιρική ομάδα στην Τουρκία από τους Κεμαλιστές.

Ο αγώνας θα μεταδοθεί και διαδικτυακά εδώ http://www.livemedia.gr/album/886

Φωτογραφία από τη συνέντευξη τύπου στις 25 Απριλίου 2013 για τον αγώνα ΜΝΗΜΗΣ της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 13 Μαΐου 2013 στις 17.00 στο γήπεδο του Απόλλωνα στην Καλαμαριά. Στην φωτογραφία ο πρόεδρος της ΠΟΕ (Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος) Γιώργος Παρχαρίδης στα αριστερά και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Απόλλων 1926 Αχιλλέας Χαραλαμπίδης στα δεξιά. Στον αγώνα θα παίξει η εθνική Ελλάδος με τη σύνθεση της πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2004 εναντίον της Μεικτής Ποντίων Παλαιμάχων, η οποία θα συγκροτηθεί για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Η φανέλα που κρατάνε οι δύο πρόεδροι είναι η φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΟΝΤΟΣ του κολεγίου Ανατολία της Μερζιφρούντας και απετέλεσε τον λόγο για τον οποίον στις 12 Φεβρουαρίου 1921 όλη η ομάδα οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Τον Ιούνιο του ίδιου έτος, 1921, απαγχονίστηκαν όλοι στην Αμάσεια.
Τη φανέλα αυτή θα φοράει στο πρώτο ημίχρονο η Μεικτή Ποντίων. Στο δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα θα φοράει τις φανέλες του Απόλλωνα Καλαμαριάς, οι οποίες, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι κοκκινόμαυρες με συμβολισμό το κόκκινο για το αίμα και το μαύρο για το πένθος.
Να σημειωθεί ότι στα σχέδια του Ερασιτέχνη Απόλλωνα είναι η κατασκευή σταδίου με ονομασία Παμποντιακό Στάδιο, στο οποίο θα δημιουργηθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων και Ποντιακό μουσείο για την Γενοκτονία.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΕ (http://www.poe.org.gr/default.aspx?pageid=336 )

Η Π.Ο.Ε. ευχαρίστεί με ανακοίνωση της

Θεσσαλονίκη, 24-4-2013
Αρ. Πρ. :6000
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

       93 χρόνια μετά, οι απόγονοι των γενοκτονηθέντων Ποντίων στο πρόσωπο καταξιωμένων Διεθνών Ποδοσφαιριστών βρίσκουν ηθική δικαίωση καθώς η θρυλική αθλητική εμφάνιση με τις οριζόντιες άσπρες και γαλάζιες γραμμές με το γράμμα Π στην μέση, που συμβολίζει τον Πόντο με τις οποίες κρεμάστηκαν οι αθλητές του Κολλεγίου της Μερτζιφούντας στην Αμάσεια του Πόντου το 1921 από τους Κεμαλικούς, ξανάρχονται στο προσκήνιο .
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ο Απόλλων Καλαμαριάς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού διοργανώνουν από κοινού τον μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των Ποντίων Επιλέκτων και της εθνικής ομάδας πρωταθλήτριας του Euro 2004 στην Πορτογαλία.
Ο αγώνας θα λάβει χώρα την Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 και ώρα 17.00 στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Αποτελεί μια ελάχιστη απότιση φόρου τιμής στους 353.000 αθώους που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας.
Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ως δίδυμα αδέρφια μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη, παράλληλα όμως μπορούν να γίνουν και οι διάκονοι της μνήμης η οποία δεν έχει ως σκοπό την εκδίκηση αλλά τον σεβασμό στα θύματα.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θέλει να ευχαριστήσει από βάθους καρδιάς όλη την οικογένεια του Απόλλωνα Καλαμαριάς για την συγκινητική υποστήριξη κάθε πτυχής αυτού του γεγονότος, την Οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τον Αντώνη Αντωνιάδη και όλους τους Παλαιμάχους για την μεγάλη τους προσπάθεια για την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνος, τον Δήμο Καλαμαριάς για την σημαντική βοήθεια που μας προσφέρει καθώς επίσης και τους χορηγούς, ΟΠΑΠ και ΕΠΟ.

Με εκτίμηση
Γιώργος Παρχαρίδης
Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ
Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

 

 

======================================

Στις 12 Φεβρουαρίου 1921 η ποδοσφαιρική ομάδα ΠΟΝΤΟΣ του κολεγίου Ανατολία της Μερζιφρούντας κατέβηκε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με τη φανέλα που βλέπουμε στην εικόνα. Γαλλανόλευκη από τα χρώματα της Ελλάδας και με ένα μεγάλο Π στη μέση. Αμέσως συνελήφθησαν όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία». Λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο του 1921 όλοι απαγχονίστηκαν. Ποιοι τα έκαναν όλα αυτά; οι ορδές του Κεμάλ Ατατούρκ, οι οποίοι από τα προηγούμενα χρόνια εκτελούσαν ήδη ένα σχέδιο γενοκτονίας των Ποντίων και έσφαξαν συνολικά 350.000 Πόντιους. Οι ίδιοι -περίπου- οι οποίοι σύμφωνα με Έλληνες Ιστορικούς θα πρέπει να εξέδωσαν τζάμπα μαζικά εισιτήρια (δεν εξηγείται αλλιώς…) ώστε να φτάσουμε στον μεγάλο συνωστισμό της Σμύρνης το καλοκαίρι του 1922 από ανθρώπους που ήθελαν ντε και καλά να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και να μετοικήσουν στην Ελλάδα.Αύριο, Δευτέρα 13 Μαΐου 2013, θα γίνει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, της ιστορικής ομάδας των Ποντίων, με αντιπάλους τη Μεικτή Παλαιμάχων Ποντίων και την Εθνική Ελλάδος με τη σύνθεση του 2004. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι η τίμηση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η Μεικτή Ποντίων θα φοράει στο πρώτο ημίχρονο την επίμαχη φανέλα. Στο δεύτερο ημίχρονο θα φοράει τη φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ 2004:
ΒΡΥΖΑΣ ΖΗΣΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΚΟΥΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΕΛΛΑΣ ΤΡΑΪΑΝΟΣ
ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΤΕΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ
ΚΑΦΕΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΚΑΨΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΠΑΣΙΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΤΕΜΗΣ
ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΣΙΑΡΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΦΥΣΣΑΣ ΤΑΚΗΣ
ΧΑΛΚΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ:
ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΑΤΑΪΤΗΣ ΚΟΥΛΗΣ
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΑΥΡΟΓΕΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ ΛΑΚΗΣ
ΦΥΤΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΩΦΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΛΑΓΩΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΑΜΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΧΑΤΖΗΜΩΫΣΙΑΔΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΖΕΛΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΤΣΟΛΕΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΛΕΠΤΟΚΑΡΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΠΑΡΜΑΞΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΤΕΡΖΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ:
ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΚΑΡΑΤΑΪΔΗΣ ΚΟΥΛΗΣ
ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΪΡΟΥΚΙΔΗΣ ΛΑΜΠΗΣ
ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΟΥΚΑΝΙΔΗΣ ΤΑΚΗΣ
ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΝΙΦΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΙΜΗΣ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΛΕΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΛΙΔΗΣ ΠΟΛΥΣ
ΧΑΣΕΚΙΔΗΣ ΛΩΛΟΣ
Ο αγώνας θα μεταδοθεί και διαδικτυακά εδώ http://www.livemedia.gr/album/886
 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.