Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις

Παγώνει 2-5 χρόνια η διαπραγμάτευση

Η προσφυγή της ΠΓΔΜ στο Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος της Ελλάδας, για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, οδηγεί εκ των πραγμάτων, με ευθύνη της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το όνομα σε πλήρη αναστολή αν όχι πάγωμα.

 

Η ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης στο Δικαστήριο, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα χρειαστεί από 2 έως 5 έτη και είναι ευνόητο ότι στο διάστημα αυτό πολύ δύσκολα οι δύο πλευρές θα «μετακινηθούν» από τις θέσεις τους προς έναν συμβιβασμό.


Επιπροσθέτως, και η ίδια η «μακροημέρευση» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς και οι δύο πλευρές στο Δικαστήριο της Χάγης θα επικαλεστούν παραβιάσεις άρθρων της Συμφωνίας αυτής.

 

Η Αθήνα, πάντως, δηλώνει ότι είναι έτοιμη να αντικρούσει πλήρως στο Δικαστήριο της Χάγης τα επιχειρήματα των Σκοπίων.

 

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε την ενέργεια των Σκοπίων ως «άλλο έναν τακτικισμό του κ. Γκρούεφσκι στην ουσιαστική προσπάθειά του να μην προσέλθει στη διαπραγμάτευση, για να οδηγηθεί σε λύση το θέμα της ονομασίας». «Η προσφυγή των Σκοπίων», είπε η κ. Μπακογιάννη, «ήταν ένα ενδεχόμενο, το οποίο είχε εξετάσει το υπουργείο Εξωτερικών εδώ και μήνες (σ.σ. από τον περασμένο Απρίλιο). Η Ελλάδα θα προσέλθει στο Δικαστήριο με τη δύναμη των επιχειρημάτων της, τα οποία είναι πάρα πολλά, ιδιαίτερα στο θέμα της μη τήρησης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια».

 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είχε λόγο να κάνει παράπλευρες κινήσεις, που να καθυστερούν τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Οι κινήσεις του κ. Γκρούεφκσι «ουσιαστικά επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα της διαπραγμάτευσης, η οποία ήταν ήδη πολύπλοκη. Την καθιστούν έτσι ακόμα πιο δύσκολη… Αλλά, θα τα πούμε στο δικαστήριο», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

Ο Νίμιτς

Ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε χθες ότι έλαβε τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την οποία «η ενέργεια αυτή δεν μειώνει τη δέσμευση της ΠΓΔΜ να συνεχιστεί η διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας και ακόμα, ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σκοπεύει σύντομα να ορίσει νέο εκπρόσωπο στις συνομιλίες».

 

Η κυβέρνηση των Σκοπίων όρισε στο Δικαστήριο της Χάγης (σ.σ. δεκαπενταμελές δικαστήριο με θητεία 9 ετών, με πρόεδρο τη Βρετανίδα κ. Χίγκινς, που αποχωρεί τον Ιανουάριο, και αναπληρωτή της τον επίσης Βρετανό κ. Γκρίνγουντ) ως ad hoc δικαστή τον Κροάτη καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Μπούτισλαβ Βούκας, ενώ η Αθήνα θα ανακοινώσει εν ευθέτω χρόνω τον εκπρόσωπό της.

 

Σ’ ένα μήνα μετά την κατάθεση της προσφυγής τους τα Σκόπια θα κληθούν από το Δικαστήριο να καταθέσουν, μέσα σε διάστημα 6 μηνών, συμπληρωματικό υπόμνημα. Το εναγόμενο μέλος (σ.σ. η Ελλάδα), αφού παραλάβει τα υπομνήματα της ΠΓΔΜ, θα καταθέσει τα δικά του υπομνήματα μέσα σε διάστημα 9 μηνών.

 

Η συνολική διαδικασία θα διαρκέσει από 2 έως 5 έτη. Ο πρόεδρος των Σκοπίων Μ. Τσερβένκοφσκι επέκρινε και χθες με νέα ανακοίνωσή του τον κ. Γκρούεφσκι, επιμένοντας ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέλαβε μεγάλο ρίσκο και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδείξει έμπρακτα ότι η ενέργεια αυτή δεν θα δυσχεράνει τη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας.

 

Για καλό και για κακό πάντως ο κ. Τσερβένκοφσκι οριοθέτησε χθες τον «αποδεκτό συμβιβασμό» για τη λύση, σύμφωνα με τον οποίο θα κατοχυρωθεί η μακεδονική ταυτότητα και η γλώσσα του κράτους, δεν θα τροποποιηθεί το Σύνταγμα και θα υπάρχει η δυνατότητα για κάθε χώρα να επιλέγει μόνη της πώς θα αποκαλεί την ΠΓΔΜ, «διαλέγοντας» δηλαδή τα θετικά για την ΠΓΔΜ στοιχεία της πρότασης Νίμιτς.

 

Το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις των κ. Λοβέρδου και Παπακωνσταντίνου, φαίνεται να θέλει να πάρει αποστάσεις στο θέμα της ΠΓΔΜ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «άνοιξε το παράθυρο στα Σκόπια, με μια δήλωση του πρωθυπουργού το 2005, ότι αν δεν έχει εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, τα Σκόπια θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μόνο ως ΠΓΔΜ».

 

Από την πλευρά του ο Στέλιος Παπαθεμελής επέμεινε ότι μια αξιοπρεπής συμπεριφορά θα ήταν να καταγγείλει η Αθήνα την Ενδιάμεση Συμφωνία, η διακοπή των διαπραγματεύσεων και η επανάληψή τους από μηδενική βάση. Ονομα χωρίς το Μακεδονία ή παραγωγό του. *

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/11/2008

 

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=9282212

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.