Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία Στέλιος Παπαθεμελής

Η ώρα πριν ξημερώσει είναι η πιο σκοτεινή

 

papathemelis (1) 

 

Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν έχει εξέλθει καπνός από την γ΄ συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου. Η λογική των γεγονότων πάντως δεν οδηγεί σε κάλπες.

Πρώτον, διότι «τρέμει ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη». Οι δύο ελάσσονες φοβούνται τις εκλογές γιατί δεν είναι σίγουροι ότι θα ξαναδούν Βουλή, ο άλλος επιχείρησε μία μάλλον αστόχαστη επίδειξη πυγμής με την ΕΡΤ και τώρα όλοι τους ψάχνονται  να εξηγήσουν τα «θέσφατα» του ΣτΕ.

Δεύτερον, οι κυβερνήσεις της χώρας από Μνημονίου και έκτοτε  ούτως ή άλλως είναι κατοχικές. Ο εξουσιάζων γερμανικός ηγεμονισμός εν όψει των δικών του εκλογών  του Σεπτεμβρίου δεν θα ήθελε αναταράξεις σε μία εύθραυστη περιοχή με ενδεχόμενο ντόμινο και πάντως αμαύρωση της πλασματικής ευτυχίας περί εξόδου από την κρίση που τις τελευταίες εβδομάδες καλλιέργησε προσπαθώντας να δώσει την εντύπωση ότι η θανάσιμη συνταγή του αποδεικνύεται…θεραπευτική.

Όχι, όχι η Μερκελ δεν θα θυσίαζε  επιπόλαια όπως θα επιθυμούσαν οι εγχώριοι υπηρέτες της όλο αυτό το κλίμα θετικών προσδοκιών που έστησε.

Πάντως τα διαδραματισθέντα, πάντα δε, έγιναν «δι΄ ασήμαντον αφορμή». Ενώ ενός εστί χρεία: πως θα σωθεί αυτή η πατρίδα τον λαό  της οποίας κατάντησαν κοινωνικοοικονομικό ερείπιο.

Η αποκάλυψη του ΔΝΤ – όχι άγνωστη βεβαίως – ότι Ευρωπαίοι και Κυβέρνηση ΓΑΠ, (η δεύτερη βασιλικότερη των πρώτων), δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του Ταμείου για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί απλώς λάθος εκτός αν χρησιμοποιεί κανείς την Ταλευράνδια ρήση «δεν είναι έγκλημα, είναι λάθος». Εγκληματικό λάθος εις βάρος της Ελλάδος η υπαγωγή μας στο μηχανισμό της κατ΄ ευφημισμόν διάσωσης, χωρίς προηγουμένη αναδιάρθρωση. Η απόφαση απέβλεπε, όχι φυσικά στη σωτηρία της Ελλάδος, αλλά των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών και των ξένων ομολογιούχων ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτοί κέρδισαν χρόνο, ξεφορτώθηκαν τα ομόλογά μας στην ΕΚΤ.

Τα είχαν πάρει μέχρι το 30% τη ονομαστικής τους αξίας και τώρα το ελληνικό κράτος τα επαναγοράζει από την ΕΚΤ στο ακέραιο. Όπερ σημαίνει ότι το χρέος δεν πέφτει με τίποτε ενώ με το μεταγενέστερο PSI τα Ασφαλιστικά μας ταμεία που είχαν εξαναγκαστεί να επενδύσουν σε ομόλογα έμειναν πανί με πανί. Είναι απίστευτο ότι σύσσωμη η τρικομματική δεν ψέλλισε λέξη για τα άπλυτα του μηχανισμού που έβγαλε το ΔΝΤ. Λάθος που δεν αποκαθίσταται είναι διπλό έγκλημα.

Η χώρα έχει μια ανεπαρκέστατη κυβέρνηση. Κακή αλλά πάντως κυβέρνηση. Μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα έχει ως αποτέλεσμα μακρά περίοδο ακυβερνησίας. Και αυτό σημαίνει ότι η εσχάτη πλάνη θα  είναι χείρων της πρώτης.

Αλλά  όσο ο λαός μας θα σέρνεται πίσω από το δόγμα του σοκ, αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται

Τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος είναι παραμύθια. Τα τελευταία υπολείμματα του κοινωνικού κράτους έχουν κατεδαφισθεί αλλά ο λαός παρακολουθεί ακόμη άπραγος τα συμβαίνοντα. Απελπισμένος και τρομοκρατημένος. Δεν αντιδρά, δεν αντεπιτίθεται, δεν εξεγείρεται.

Όσο όμως οι δράστες βλέπουν ανενεργό το θύμα τους θα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Εξέγερση συνειδήσεων με την πυρηνική δύναμη που έχει η σωστή ψήφος .

Η κατάσταση είναι άσχημη. Οι μαύρες οθόνες θυμίζουν τους στίχους του εθνικού μας ποιητή

«μαύρη μαυρίλα πλάκωσε / μαύρη σαν καλιακούδα»

Εν τούτοις, όπως μας δίδαξε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

«η τελευταία φάση της νυκτός, λίγο πριν φέξει και ανατείλει ο ήλιος

είναι η πιο σκοτεινή».

Μακάρι να είμαστε στην τελευταία φάση, της μαυρίλας. Από  μας εξαρτάται να περάσουμε από το σκοτάδι  στο φως.

 

 

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ        

 

2 comments

ΓΙΩΡΓΟΣ 30 June 2013 at 14:28

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΛΘΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Reply
Πατριώτης 30 June 2013 at 14:29

Κύριε Παπαθεμελή,

Για πολλοστή φορά απαλλάσσετε τον εαυτό σας από την ευθύνη της καταστροφής και το παίζετε τώρα τιμητής. Γιατί αντί να γράφετε “της οποίας κατάντησαν κοινωνικοοικονομικό ερείπιο”, σωστό κι αντρίκειο θα ήταν να χρησιμοποιούσατε πρώτο πληθυντικού. Τότε θα μπορούσε κανείς να σας πάρει στα σοβαρά. Δεν έχετε καταλάβει ότι δεν δικαιούσθε “δια” να ομιλείτε, όπως θα σας έλεγε και ο αλήστου μνήμης σύντροφός σας Μένιος Κουτσόγιωργας; Αντί να επικρίνετε, μήπως θα ήταν καλύτερα να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, που κι εσείς συμπράξατε στην σημερινή του εξαθλίωση; Που ποτέ δεν διαχωρίσατε την θέση σας από την ολέθρια πολιτική του Παπανδρέου, προφανώς διότι ήσασταν καλά βολεμένος σε κυβερνητικά πόστα;

“Εν τούτοις, όπως μας δίδαξε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «η τελευταία φάση της νυκτός, λίγο πριν φέξει και ανατείλει ο ήλιος είναι η πιο σκοτεινή»”

Εσείς από τον Κολοκοτρώνη το μάθατε αυτό; Δεν έχετε ακουστά για την “‘ώρα του λύκου”, που ο μεγάλος Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είχε κάνει και ταινία;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.