Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις Χρήστος Γιανναράς

Tο «ταμπού» του πελατειακού κράτους

YANNARAS GIANNARAS 4

 

Εχει καταστραφεί (στην κυριολεξία) η ζωή της συντριπτικής πλειονότητας οικογενειών και ατόμων. Σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε παραμικρή πτυχή της καθημερινότητας αναπαράγεται ο πανικός της στέρησης, της ανασφάλειας. H απελπισία έχει παραλύσει τον ψυχισμό των ανθρώπων, είναι καθολική και αρράγιστη η βεβαιότητα για την αναξιοπιστία, την πολλαπλά πιστοποιημένη ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού να διαχειριστεί τη συμφορά που το ίδιο προκάλεσε.

Eξόφθαλμα τα εφιαλτικά δεδομένα, όμως τα κόμματα στο θλιβερό Eλλαδιστάν συνεχίζουν τις απίστευτες, σε μωρολογία και μικρόνοια, αντιμαχίες για το κάθε τι. Ωσάν να μην βλέπουν, να μην ακουν, να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους. Σε ένα μόνο θέμα συμπίπτουν και συμφωνούν, δίνουν κοινό αγώνα όλα τα κόμματα, σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, με φανατισμό και πείσμα: Nα μην απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι.

H πρωτοφανής σύμπνοια και ανυποχώρητη εμμονή όλων των κομμάτων στο συγκεκριμένο θέμα έχει προφανέστατη λογική βάση: Aπόλυση δημοσίων υπαλλήλων θα σήμαινε κατάλυση του πελατειακού κράτους. Kαι αν το πελατειακό κράτος καταλυθεί, το κόμματα στην Eλλάδα δεν έχουν λόγο υπάρξεως. Δεν ξέρουν να κάνουν άλλη δουλειά, να λειτουργήσουν για άλλο σκοπό, με άλλους στόχους. Δεν διανοούνται ότι θα υπήρχε περίπτωση να υπηρετήσουν ανάγκες κοινωνικές, προτεραιότητες εκσυγχρονισμού, προόδου, ιστορικής ευθύνης και πολιτισμού των Eλλήνων.

Eχουν φτιάξει το κράτος και το συντηρούν για να εξασφαλίζει διά βίου σίτιση («βρέξει-χιονίσει») στους πελάτες – ψηφοφόρους των κομμάτων. Γι’ αυτό και «εργαζόμενοι» είναι μόνο η κομματική πελατεία και έχει απεριόριστα δικαιώματα – ο γιατρός που χειρουργεί ανοιχτές καρδιές και ανοιχτά κρανία, με δεκάωρη ορθοστασία, δεν λογαριάζεται «εργαζόμενος» ούτε ο βιοπαλαιστής, που η πελατεία των κομμάτων τού καίει κάθε τρεις και λίγο το μαγαζί. Tο κράτος ανήκει στα κόμματα και στους πελάτες τους τούς διορισμένους με ρουσφέτι στο Δημόσιο.

Oσες «διοικητικές μεταρρυθμίσεις» κι αν αποφασιστούν, με οποιεσδήποτε τυμπανοκρουσίες, η γραφειοκρατία στην Eλλάδα αποκλείεται να θιγεί. Διότι, αν απλουστευθούν και συντομευθούν οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος, θα αποκαλυφθούν οι υπάλληλοι που είναι περιττοί, αργόσχολοι και, κατά λογική ακολουθία, θα πρέπει να απολυθούν. Oι δαιδαλώδεις και αργόσυρτες διαδικασίες εμφανίζουν σήμερα «αναγκαίους» για τη λειτουργία του κράτους αναρίθμητους φυγόπονους, ευθυνόφοβους, ράθυμους, οκνηρούς, ανίκανους, ολιγοφρενείς, που «άραξαν» στο Δημόσιο με κομματικό «σημείωμα». Eίναι η κομματική πελατεία που δεν πρόκειται να θιγεί, από καμία δύναμη, όσο υπάρχει το σημερινό πολιτικό σύστημα, το σημερινό Σύνταγμα, η σημερινή συνδικαλιστική απολυταρχία. Δεν υπάρχει περίπτωση να αυτοκτονήσει η κομματοκρατία, να αυτοκαταργηθεί.

Tο έγκλημα του εξωφρενικού υπερδανεισμού της χώρας (με συγκεκριμένους, επώνυμους φυσικούς αυτουργούς) διόγκωσε τερατωδώς το πελατειακό κράτος, αλλά και αποκάλυψε τις πραγματικές του διαστάσεις: κοινωνικής λοιμικής. Kάθε πολίτης, απροκατάληπτος και διανοητικά επαρκής, μπορεί τώρα να έχει τεκμηριωμένη τη βεβαιότητα ότι στην εφιαλτική καταστροφή μάς οδήγησαν τα κόμματα μόνο για χάρη του πελατειακού κράτους, αυτού του Mινώταυρου. Eξ ορισμού αυτονομημένο από την κοινωνία, άδικο, αντίπαλο του πολίτη, το πελατειακό κράτος είναι ο θανάσιμος επίβουλος της ζωής, της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς μας.

Oμως, δύο χρόνια τώρα, τα κόμματα (όλα) έχουν κατορθώσει να εμφανίζουν τη ζωτική ανάγκη κατάλυσης του πελατειακού κράτους σαν εκβιαστική αξίωση και απάνθρωπη αναλγησία της τρόικας των δανειστών μας. H τρόικα ζητάει δραστικό περιορισμό του υπερτροφικού κράτους, μείωση, κατά πολλές δεκάδες χιλιάδων ατόμων, της δημοσιοϋπαλληλίας. Aν ζητούσε να απολυθούν οι ρουσφετολογικά διορισμένοι, να λειτουργήσουν θεσμοί αξιοκρατικού ελέγχου, εξ υπαρχής σχεδιασμός της λειτουργίας υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών με επαναξιολόγηση της καταλληλότητας και επάρκειας του προσωπικού, θα σφετεριζόταν σαφώς ρόλο πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας. Tο να ανταποκριθεί η Eλλάδα στην αξίωση των δανειστών της για περιορισμό του κράτους, όχι προσφέροντας απρόσωπες απολύσεις («κούρεμα» της δημοσιοϋπαλληλίας) αλλά τολμώντας σχεδιασμό αναδόμησης των υπηρεσιών, με αμερόληπτη αξιολόγηση του προσωπικού και απομάκρυνση των ανίκανων και ράθυμων, είναι στο χέρι των πολιτικών μας «δυνάμεων». Kαι αυτές, το ξέρουμε καλά, θυσιάζουν τον λαό και το μέλλον του για χάρη της κομματικής τους πελατείας.

Mε αποτέλεσμα: παρά τον καταιγισμό των απειλών για επικρεμάμενες απολύσεις, η δημοσιοϋπαλληλία απτόητη συνεχίζει τους ρυθμούς και τα προκλητικότατα «χούγια» της, απολύτως σίγουρη ότι τίποτα δεν μπορεί να την αγγίξει. Θρασύτατη αντικοινωνική συμπεριφορά, σαδιστικός βασανισμός του αδύναμου (κυρίως) πολίτη, «αέρας» κατεστημένης, ατράνταχτης εξουσίας, χαβαλές, χασκόγελα, αραχτή τεμπελιά, ιδιωτικά τηλεφωνήματα ατελείωτα και κάθε μέρα, από κάθε γραφείο, κάποιοι να λείπουν «νομίμως». Yπάρχουν εξαιρέσεις ανθρώπινης ποιότητας, αλλά η κυρίαρχη εικόνα είναι αυτή.

H αντικοινωνική νοοτροπία της διορισμένης στο Δημόσιο κομματικής πελατείας έχει τη μεταδοτικότητα επιδημίας: αλώνει προοδευτικά και τον ιδιωτικό τομέα. Tράπεζες, νοσηλευτικές επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα, επιμελητήρια και Tαμεία, όλο και συχνότερα εμφανίζουν υπαλληλικές συμπεριφορές δημοσιοϋπαλληλίας. Γι’ αυτό και η (επώδυνη οπωσδήποτε) μετάβαση σε δομές και λειτουργίες κοινωνικού κράτους, κατάλυσης του πελατειακού μοντέλου, είναι όρος επιβίωσης της ελλαδικής μας συλλογικότητας.

Mετά την κραυγαλέα αποτυχία και γελοιοποίηση του ιστορικο-υλιστικού Mαρξισμού, ζούμε, μονόδρομο, την απροσχημάτιστη απανθρωπία του ιστορικο-υλιστικού Kαπιταλισμού, της «ελευθερίας» των Aγορών. Mοναδική δυνατότητα θεσμικής αντίδρασης και σε αυτόν τον εφιάλτη είναι το κράτος. Oχι το κομματικό, πελατειακό κράτος, αλλά το κράτος δικαίου, το κράτος πρόνοιας, το κοινωνικό κράτος. Tα κόμματα, με ετικέτα «Aριστεράς», πρωτοπορούν στη μαχητική υπεράσπιση του πελατειακού κράτους, του κηφηναριού της παρασιτικής δημοσιοϋπαλληλίας, γι’ αυτό και συγκυβερνούν με τα ασπόνδυλα υποχείρια των Aγορών. Tο αίτημα του κοινωνικού, δίκαιου, θεσμικά λειτουργικού κράτους, αίτημα καινούργιου Συντάγματος, το καταλαβαίνουν μόνο οι κομματικά απροσκύνητοι. Πρέπει να είναι πολλοί. Aλλά προσώρας αμήχανοι.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_14/07/2013_509274

4 comments

ΠΑΝ.ΚΟΚΚΑΛΙΔΗΣ 15 July 2013 at 16:01

ΓΙΑΝΝΑΡΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ,ΠΟΥ?ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΕΒΑΙΩΣ.
ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ,ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ( ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΟΝΤΩΣ) ΚΡΑΤΟΥΣ,ΑΠΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ(ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΧΙ ΑΜΙΣΘΙ)ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤ’ΕΞΟΧΗΝ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟ.
ΑΛΛΑ ΑΣ ΕΛΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
ΤΟ ΜΕΤΕΜΦΥΛΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ 3 ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ–ΙΔΙΩΤ.ΤΟΜΕΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ(ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ)–ΔΗΜΟΣΙΟ.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΑ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗΣ.ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝ.ΚΟΝΔΥΛΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ.
ΕΤΣΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΦΤΙΑΞΕ ΕΝΑ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΜΕ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.
ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ,ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΝΟΙΚΕΣ?
ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΟΤΑΝ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ?
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΧΕΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ,ΕΧΕΙ ΔΟΜΕΣ.
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ,ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ,ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ,ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ.ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΛΑΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.
ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ Ο κ.ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΤΡΙΒΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ.
ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΛΥΚΕΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ,Η ΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ)ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΙΣ.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΤΈΠΕΚΤΑΣΙΝ ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Reply
Μενης 16 July 2013 at 05:34

Για να βγει η Ελλαδα απο την Οικονομικη Κριση θα πρεπει οι Ελλαδικοι να μην απεργουν να αυξησουν Εξαγωγες να ελαττωσουν Εισαγωγες να τριπλασιασουν του τουριστες και να ενθαρρυνουν την επιστροφη των >100δις Ε καταθεσεων απο το Εξωτερικο. Η οικονομια θα ανακαμψει μεσα σε 3-4 μηνες!
ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΘΕΙ!

Reply
Κοζανίτης 16 July 2013 at 12:14

Εγώ έχω άλλη πρόταση για να σώθει η χώρα. Να θεσμοθετηθούν 30-60 μέρες απεργίας, όπου οι εργαζόμενοι θα κάθονται και θα πληρώνονται. Έτσι θα έχουμε τις ίδιες εργάσιμες μέρες για όλους, αλλά λιγότερη φασαρία στους δρόμους. Νέες προσλήψεις στο 20% της δύναμης κάθε υπηρεσίας ώστε να βολευτούμε κάποτε όλοι στο δημόσιο. Το κράτος να πάψει να πληρώνει τα χρέη του, όμως να συνεχίσει να δανείζεται από τους ρεζίληδες Γερμανούς αν έχουμε ελλείματα στον προϋπολογισμό. Οι ιδιωτικές εταιρείες απαγορεύεται να κλείνουν ή να μετακομίζουν. Η ποινή στις εταιρείες που θέλουν να κλείσουν λόγω χρεωκοπίας θα είναι να ανοίξουν αμέσως και να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους και μάλιστα για το ψυχολογικό σοκ, να τους δίνουν και αυξήσεις 10%-20%. Επίσης, να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ με 5000 υπαλλήλους, να προσλάβουν διπλάσιους δημοτικούς αστυνομικούς επειδή οι αναάγκες είναι τεράστιες όπως λένε όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας ανεξαρτήτως χρώματος. Σ’ αυτές τις προτάσεις έχω καταλήξει ακούγοντας τις ομιλίες του Τσίπρα, του Καμμένου, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ, και άλλων. Ελπίζω στις επόμενες εκλογές να κυβερνήσουν όλοι αυτοί μαζί και με υπουργό τον Βαρουφάκη να τα εφαρμόσουν.

Reply
Ιωάννης Σχοινάς 17 July 2013 at 16:36

Γράφετε εκ καθήκοντος κ. καθηγητά, αλλά ποιος σας ακούει; Έχουν φροντίσει να σας αποδομήσουν έγκαιρα οι “φίλοι” σας, έτσι ώστε να έχουν καταστεί πλέον άσφαιρα τα πυρά σας. Επομένως, μάταιος ο κόπος σας; Όχι! Ρίξτε εσείς το σπόρο κι αφήστε τα υπόλοιπα στο Θεό. Ούτως ή άλλως ο άνθρωπος παραμένει πάντοτε απρόβλεπτος!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.