Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Διεθνή Κωνσταντίνος Χολέβας

H διχασμένη Ουκρανία και ο γκρεμισμένος Λένιν

Ουκρανία στις σλαβικές γλώσσες σημαίνει χώρα των συνόρων. Συγγενική είναι και η ονομασία της περιοχής Κράϊνα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Όταν κυβερνούσαν οι Τσάροι πασών των Ρωσιών η σημερινή Ουκρανία λεγόταν Μικρή Ρωσία. Σήμερα βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω του εσωτερικού διχασμού και των συνεχών διαδηλώσεων. Φαίνεται ότι οι μισοί περίπου Ουκρανοί μαζί με την αντιπολίτευση επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στην Ευρ. Ένωση και οι άλλοι μισοί, υποστηρικτές της Κυβερνήσεως, είναι αντίθετοι λόγω φιλορωσικών αισθημάτων.

Χώρα των συνόρων, λοιπόν. Μεταξύ Ορθοδόξου σλαβικού κόσμου και του πολιτισμού της Ρωμαιοκαθολικής και Προτεσταντικής Δύσης. Εκεί για πρώτη φορά δοκιμάσθηκε από την  Ρώμη η Ουνία ως μέθοδος προσελκύσεως Ορθοδόξων πληθυσμών στον Παπισμό. Ως χώρα των ανυπότακτων Κοζάκων τιμωρήθηκε σκληρά από τον Κομμουνιστή δικτάτορα Λένιν και εκατομμύρια Ουκρανοί αγρότες πέθαναν από την πείνα εξ αιτίας της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (γνωστής με τα αρχικά ΝΕΠ) των Μπολσεβίκων. Διχάσθηκε οδυνηρά κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν αρκετοί από τους φιλοπαπικούς Ουνίτες  πολέμησαν στο πλευρό των Γερμανών εισβολέων. Σύνορο και σήμερα, στο οποίο τέμνονται, συναντώνται και συγκρούονται η αμερικανική, η γερμανική και η ρωσική ζώνη επιρροής.

Οι ιστορικές και θρησκευτικές καταβολές επηρεάζουν και τα πολιτικά ρεύματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το φιλοευρωπαϊκό ρεύμα ευδοκιμεί κυρίως στους πληθυσμούς της δυτικής Ουκρανίας, σε περιοχές που βρέθηκαν κατά καιρούς υπό την επιρροή του δυτικού πολιτισμού. Ενώ οι ανατολικοί Ουκρανοί στρέφονται περισσότερο προς τη Ρωσία με την οποία οι θρησκευτικοί και γλωσσικοί δεσμοί είναι ισχυροί. Αποτελεί μήλον της έριδος λόγω του ορυκτού πλούτου, λόγω της διελεύσεως αγωγών και λόγω των λιμανιών της στον Εύξεινο Πόντο. Ο σκληροπυρηνικός Αμερικανός διεθνολόγος Έντουαρντ Λούτβακ λίγο μετά την πτώση του Κομμουνισμού διεκήρυττε σε συνέδρια Στρατηγικών Ινστιτούτων ότι η Δύση πρέπει οπωσδήποτε να αποσπάσει την Ουκρανία από τη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Οι φιλοευρωπαϊστές διαδηλωτές γκρέμισαν, όπως είδαμε, το άγαλμα του Λένιν. Πήραν εκδίκηση για τον θάνατο από πείνα των αγροτών προγόνων τους; Ή ήθελαν να δείξουν ότι ο Κομμουνισμός και τα σύμβολά του πέθαναν και δεν πρόκειται να αναστηθούν; Όποιο κι αν είναι το μήνυμα καλό είναι να το αποκρυπτογραφήσουν τα στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που θαυμάζουν ακόμη τον Λένιν!

Κ.Χ. 11.12.2013

3 comments

Ioanis Spiropoulos 17 December 2013 at 02:54

Ποιος θα επρεπε να ειναι ο ρολος της Ελλαδος κατα τη γνωμη σας στο συγκεκριμενο θεμα;

Reply
Στάθης Κατσαρός-Λιώσης 18 December 2013 at 15:02

Όσον αφορά την Ουκρανίαν, η τελευταία προσπάθεια υποδουλώσεώς της, δεν είναι τίποτε περισσότερον από την συνέχισιν του Drang nach Osten της Γερμανίας υπό την δοράν της τέως Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ακριβολογώ δε περί δοράς, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωσις απεξεδάρη υπό της Γερμανίας γιά να καταλήξη εις Zollverein υποτελών της τελευταίας. Η Γερμανία, μετά την επανένωσίν της, έχει επιδοθεί εις άκρατον Βιλελμινισμόν, με οικονομικώς νεοφιλελεύθερον πολεμικόν επισείοντα. Δεδομένου ότι η Ελλάς κυβερνάται από ηθικούς και πνευματικούς νάνους οι οποίοι, λόγω παρελθόντων αμαρτημάτων και ανυπάρκτου ιδεολογίας, δεν δύνανται ούτε καν να αντιμιλήσουν εις την ξυνωρίδα μεσοβάθμων υπαλλήλων της τρόϊκας πολλώ, δε μάλλον να αρθρώσουν θέσιν εις διεθνή θέματα Συνεπώς, η εύλογος ερώτησις του κ. Σπυρόπουλου, συνδυαζομένη με την προσωπικότητα του ΄Ελληνος ΥΠΕΞ, προξενεί τουλάχιστον ουρανομήκεις καγχασμούς.

Reply
Ουκρανόπουλους 3 February 2014 at 09:30

Γράφετε:

“Οι φιλοευρωπαϊστές διαδηλωτές γκρέμισαν, όπως είδαμε, το άγαλμα του Λένιν. Πήραν εκδίκηση για τον θάνατο από πείνα των αγροτών προγόνων τους;”

Συγγνώμη, αλλά ιδέα δεν έχετε για το τι συμβαίνει εκεί. Ο νοτιοβαλκανικός φανατισμός που χαρακτηρίζει τόσο εσάς όσο και διάφορους αντίπαλούς σας, σας κάνει να βλέπετε τον κόσμο μάσα από παραμορφωτικά φίλτρα.

Το γκρέμισμα του αγάλματος του Λένιν ουδόλως σήμαινε αυτό που εσείς θέλετε. Ήταν έκφραση ενός ακραίου -και ακροδεξιού βεβαίως ίσως γι αυτό σας αρέσει- αντιρωσικού ουκρανικού εθνικισμού που σε κάποιες εκδοχές έχει νεοναζιστικά χαρακτηριστικά. Το γκρέμισμα δεν είχε καθόλου πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο, σαν κι αυτό που υπονοείτε. Ο φιλευρωπαϊσμός είναι ψευδεπίγραφος και κρύβει συμφέροντα των ελίτ (επίσης αυταρχικών και κλεπταποδοχικών, όπως ακριβώς και ο Γιαννούκοβιτς) που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο περιθώριο.

Εξάλλου, και η λεγόμενη “γενοκτονία των Ουκρανών” για τα έτη 1930-32, ουδόλως αφορά μόνο τους Ουκρανούς, αλλά όλοους τους λαούς και τα έθνη που υπέστησαν τη βίαια της υποχρεωτικής σταλινικής κολεχτιβοποίησης. Χιλιάδες ήταν οι νεκροί για τον ίδιο λόγο, από μη ουκρανικές εθνότητες όπως Έλληνες, Τάταροι, Βούλγαροι, Ρώσοι κ.ά.

Μα πόσο αφελείς είστε μέσα στο φανατισμό σας όλοι εσείς οι νεοέλληνες;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.