Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Μελέτης Μελετόπουλος Πολιτισμός - Παιδεία

«Κύριε συνάδελφε»

panepistimio_dyalisiτου Μελέτη Η. Μελετόπουλου

Από όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ γιά το χάος των ελληνικών πανεπιστημίων, και συγκεκριμένα από το ναυάγιο της αξιολόγησης ημεδαπού πανεπιστημίου από διεθνή ακαδημαϊκή επιτροπή στην οποία οι φοιτητές απαγόρευσαν διά της βίας (!) να εισέλθει κάν στο πανεπιστήμιο, εκείνο που μου προξένησε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι μία πρόεδρος τμήματος αποκαλούσε τους ασχημονούντες φοιτητές «κύριοι συνάδελφοι». Διερεύνησα λίγο παραπάνω το θέμα και ανακάλυψα εμβρόντητος ότι αυτή είναι η συνήθης προσφώνηση, όταν οι κύριοι «καθηγηταί» μας απευθύνονται στους φοιτητές τους.
Δεν είναι μόνον ο λαϊκισμός της Μεταπολίτευσης που σάρωσε κάθε έννοια ιεραρχίας στην κοινωνία. Δεν ευθύνεται αποκλειστικά το νομικό πλαίσιο του 1982, με το οποίο καταργήθηκε η ακαδημαϊκή έδρα και οι φοιτητές απέκτησαν δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή των δασκάλων τους, άρα δυνατότητα εκβιασμού τους. Αλλά τεράστια ευθύνη σε όλα αυτά έχουν ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, οι οποίοι απώλεσαν, με το ήθος και την συμπεριφορά τους, κάθε κύρος στους φοιτητές τους.
Διότι, όταν οι πανεπιστημιακοί μας εκλέγονται με κριτήριο την ένταξή τους σε μία κομματική «στρούγγα» και όχι την πνευματική τους αξία. Όταν έχουν αποκλεισθεί από τα ελληνικά πανεπιστήμια διεθνώς κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο Νανόπουλος, ο Κονδύλης και πολλοί ακόμα, διότι δεν ήταν «δικοί μας», δηλαδή ελεγχόμενοι και «συνεργάσιμοι» . Όταν σειρά πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων έχουν οδηγηθεί στον Κορυδαλλό γιά οικονομικά σκάνδαλα. Όταν δεκάδες πανεπιστημιακών εγκατέλειψαν τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα (όχι όμως και τον τίτλο και τον μισθό του καθηγητού) γιά να «διακριθούν», ως υπουργοί και πρωθυπουργοί, σε επιδόσεις μέγιστης φαυλότητας.
Όταν, λοιπόν, απουσιάζουν από τα πανεπιστήμιά μας σχεδόν παντελώς οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ (υπάρχουν εξαιρέσεις που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα, κάνοντας πιό οδυνηρές τις συγκρίσεις με τους υπόλοιπους). Δηλαδή δάσκαλοι αφοσιωμένοι στην επιστήμη και στην διδασκαλία, αυστηροί με τους φοιτητές τους (αυστηροί σημαίνει ενδιαφέρον ενώ επιεικείς σημαίνει αδιαφορία). Δάσκαλοι απρόσβλητοι από οιοδήποτε οικονομικό δέλεαρ, κομματικό αξίωμα, υπουργικό θώκο.
Δάσκαλοι που ουδέποτε θα προσφωνούσαν τους μαθητές τους «κύριε συνάδελφε», διότι απλούστατα θα γνώριζαν ότι η άνοδος στην ακαδημαϊκή ιεραρχία είναι μακρά και επίπονη, και ο φοιτητής έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει το στάδιο του δασκάλου του. Ενώ οι σημερινοί «πανεπιστημιακοί» μας, που συναγελάζονται τους φοιτητές τους στα κομματικά μαντριά, ασφαλώς και αισθάνονται «συνάδελφοι» υπό το κομματικό κριτήριο, που είναι και το μόνο που ισχύει στα κομματοκρατούμενα «πανεπιστήμιά» μας, όπου κυριαρχεί η βία, οι απειλές και ο φασισμός των φοιτητικών παρατάξεων ενώ απουσιάζει η Επιστήμη.
Είναι καιρός η κωμωδία που λέγεται «ελληνικό πανεπιστήμιο» να πάρει τέλος με μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, που θα κλείσει τις δεκάδες άχρηστων περιφερειακών «πανεπιστημίων» που ιδρύθηκαν γιά να τακτοποιηθούν τα άχρηστα (αλλά χρήσιμα στους πελατειακούς μηχανισμούς) κομματικά στελέχη και παράγουν με την σειρά τους νέα κομματικά στελέχη και όχι πραγματικούς επιστήμονες. Και θα τα αντικαταστήσει με γεωργικές και τεχνικές σχολές, που θα παράγουν ανθρώπους χρήσιμους στην ελληνική οικονομία και όχι υποψήφιους δημοσίους υπαλλήλους ή ανέργους.
Είναι καιρός να γίνει μία βαθειά, πολύ βαθειά τομή, που να εκκαθαρίσει τα ελληνικά πανεπιστήμια από την κόπρο του Αυγείου, ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, ας τα αφήσει να λύσουν μόνα τους τον τρόπο χρηματοδότησής τους και ας ιδρύσει δύο ή τρία νέα, μεγάλα, πραγματικά πανεπιστήμια, με διακεκριμένους Έλληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού, στα οποία η εισαγωγή και η αποφοίτηση θα γίνεται με αυστηρές αξιοκρατικές εξετάσεις, στα οποία οι καθηγητές θα αξιολογούνται τακτικά από διεθνείς αξιολογητές, οι φοιτητές θα μελετούν σκληρά, οι κομματικές δραστηριότητες θα απαγορεύονται και στα οποία θα ισχύουν τα επιστημονικά και μόνον κριτήρια που ισχύουν σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια στον κόσμο.

Δημοσιεύθηκε στην πρωινή εφημερίδα “Kontra News” την Παρασκευή, 27.12.2013.

* Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης.

3 comments

Philalethe00 4 January 2014 at 02:22

Το κείμενο είναι απολύτως απαράδεκτο.

Ακόμη και αν υποθέσω ότι γράφεται από έναν άνθρωπο μεγάλης ακαδημαϊκής αξίας που παραγνωρίζεται στην Ελλάδα κ.λπ. και ενέχει κάποια μεγάλη πικρία και οργή…

…οι καταφανώς και κατά κυριολεξία αστικές,
ακραίες καπιταλιστικές,
υπέρ ενός ξέφρενου οικονομισμού και της εργαλειοποίησης του ανθρώπου,
υπέρ της επαναβεβαίωσης της ιεραρχίας από τους …ίδιους τους όντες στην κορυφή της κ.λπ.
είναι τόσο λανθασμένες & τόσο εκτός και του ελληνικού(στις κορυφές του) και του Ορθόδοξου – χωρίς συζήτηση- ιδεώδους που καταντάει γκροτέσκο.
Ειλικρινά λυπάμαι, διότι είχα σε εκτίμηση τον συντάκτη του κειμένου.
Εύχομαι εις επανόρθωση του λάθους …κάποτε.

Reply
Anonymos 5 January 2014 at 00:13

Πολύ καλό άρθρο.

Γράφει ο κ. Μελετόπουλος: “Διερεύνησα λίγο παραπάνω το θέμα και ανακάλυψα εμβρόντητος ότι αυτή είναι η συνήθης προσφώνηση, όταν οι κύριοι «καθηγηταί» μας απευθύνονται στους φοιτητές τους….”

Αυτό διαπίστωσα και εγώ, επίσης -τουλάχιστον- εμβρόντητος, όταν επέστρεψα από το εξωτερικό σε Ελληνικό Παν/μιο. Εγώ, δεν απεκαλώ τους φοιτητές στους οποίους απευθύνομαι “κύριε ή κυρία συνάδελφε”. Και νομίζω ότι ενδιαφέρομαι ειλικρινά γιά αυτούς και την εκπαίδευσή τους.

Reply
Philalethe00 7 January 2014 at 18:05

Η προσφώνηση αυτή δεν καθόλου συνήθης, αν και οπωσδήποτε έχει μία αύξουσα συχνότητα εμφάνισης, από ακαδημαϊκούς με περισσότερη ταπεινότητα (που προσωπικά είχα σε μεγαλύτερη εκτίμηση ως φοιτητής).

Όταν ο ίδιος ο Χριστός αποκαλεί τους μαθητές Του αδελφούς Του, νομίζω πως δεν είναι τίποτα ο καθηγητής να αποκαλέσει τους φοιτητές του συναδέλφους του (=ασχολουμένους με το ίδιο αντικείμενο), έτσι δεν είναι; “Μηδὲ κληθῆτε καθηγηταί· εἷς γάρ ὑμῶν ἐστιν ὁ καθηγητὴς” κ.λπ.

Ολίγα εκ των πολλών (& μάλλον για να τα διαβάζω εγώ)…

Γεια σας & καλή χρονιά.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.