Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Γιώργος Δελαστίκ

Μίσος της ΕΕ κατά των Σέρβων

Εξαιρετικής πολιτικής σημασίας είναι η αποκάλυψη της χθεσινής «Ελευθεροτυπίας» ότι η ΕΕ, με εισήγηση του ύπατου αρμοστή για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, απέκλεισε τον Ελληνα υποψήφιο για τη θέση του ειδικού εντεταλμένου της ΕΕ στη Βοσνία (κατ ουσίαν, δηλαδή, του Ευρωπαίου «γκαουλάιτερ» που κυβερνά αυτήν την τεχνητή χώρα ως αποικιακός κυβερνήτης) με κύριο επιχείρημα ότι… η Ελλάδα είναι χώρα φιλοσερβική και οι Ελληνες υποστήριζαν τους Σερβοβόσνιους καθ όλη τη διάρκεια του πολέμου!

Η κυβέρνηση Καραμανλή πρότεινε τον Ελληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Μαλλιά, τον οποίον όλοι αναγνωρίζουν ως καλό γνώστη της κατάστασης στα Βαλκάνια, αλλά «γκαουλάιτερ» της ΕΕ στη Βοσνία εξελέγη για ακόμη μία φορά ένας Αυστριακός, ο Βαλεντίν Ιντσκο. Είναι γνωστή φυσικά η φιλοδοξία της Αυστρίας να εμφανίζεται ως «κηδεμόνας» των βόρειων κομματιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σλοβενίας, Κροατίας, Βοσνίας) σε ανάμνηση της παλιάς Αυστρουγγρικής Αυτοκρατορίας, αλλά από αυτού του σημείου μέχρι την υιοθέτηση αυτής της αντίληψης από την ΕΕ υπάρχει σίγουρα μεγάλη απόσταση.

Είναι ανατριχιαστικά αποκαλυπτικό για την ουσία της πολιτικής της ΕΕ στα Βαλκάνια και το μίσος που διακατέχει τις ηγεμονικές της δυνάμεις εναντίον της Σερβίας ότι αρκεί μια χώρα – μέλος της ΕΕ να χαρακτηρίζεται και να είναι φιλοσερβική, όπως η Ελλάδα, για να αποκλείεται αυτομάτως κάθε υποψήφιος που προβάλλει για οποιοδήποτε σημαντικό αξίωμα της ΕΕ στη Βοσνία!

«Η διαδικασία επιλογής επιβεβαίωσε ότι η διαφάνεια εξαντλείται σε τήρηση προσχημάτων», αναφέρει απόρρητο έγγραφο της Α11 Διεύθυνσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2009, το οποίο αποκάλυψε ο Τάκης Μίχας στην «Ελευθεροτυπία». Και το έγγραφο συνεχίζει: «Στην περίπτωση της ελληνικής υποψηφιότητας πρέσβεως κ. Μαλλιά η εθνικότητα φαίνεται ότι αποτέλεσε κύριο λόγο αποκλεισμού. Τούτο δε με έωλη εκτίμηση, περί της οποίας η αμερικανική πλευρά μας είχε εμμέσως προϊδεάσει, ότι ο διορισμός Ελληνα θα έστελνε λάθος μήνυμα σε σερβοβοσνιακή ιδίως πλευρά»!

Οπως θα περίμενε κανείς, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δεν κατήγγειλε φυσικά την επαίσχυντη στάση των εμπλεκομένων παραγόντων της ΕΕ και των ΗΠΑ και απέκρυψε τον αποκλεισμό του Ελληνα υποψηφίου, αναφέροντας απλώς την επιλογή του Αυστριακού.

Για τη χώρα μας οπωσδήποτε αποτελεί σοβαρότατο γεγονός ο αποκλεισμός ενός υποψηφίου από αξίωμα της ΕΕ μόνο και μόνο επειδή είναι Ελληνας. Είναι δε πραγματικά κρίμα που η κυβέρνηση Καραμανλή και ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών δεν εκτίμησαν το θέμα αυτό ως ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας της Ελλάδας και δεν αντέδρασαν με τον αναλογούντα έντονο τρόπο. Δυστυχώς, η πολιτική και εθνική αξιοπρέπεια της κάθε κυβέρνησης συναρτάται πρωτίστως με την ίδια και είναι δύσκολο να της υπαγορευθεί, πόσω μάλλον να της επιβληθεί, από τον Τύπο, τα ΜΜΕ ή την αντιπολίτευση.

Οσο, όμως, και αν ενοχλεί εμάς η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή, το πολύ σοβαρότερο θέμα αφορά τους Σερβοβόσνιους και τους Σέρβους. Οταν θεωρείται «έγκλημα καθοσιώσεως» να υπάρξει αξιωματούχος της ΕΕ που κρίνεται ύποπτος φιλικών αισθημάτων απέναντί τους, το μέλλον που τους επιφυλάσσουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί προοιωνίζεται ζοφερό.

Πρέπει δε να επισημανθεί ότι αυτή η στάση της ΕΕ σημειώνεται σε μια εποχή που τόσο ο πρόεδρος όσο και η κυβέρνηση της Σερβίας είναι απολύτως υποτελείς στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους, ενώ και στους Σερβοβόσνιους, ύστερα από αλλεπάλληλες καθαιρέσεις εκλεγμένων ηγετών τους από τους εκάστοτε «γκαουλάιτερ» της ΕΕ, έχει εκλεγεί η πιο φιλοδυτική ηγεσία που είχαν ποτέ.

Ούτε με αυτούς τους ηγέτες, όμως, είναι ικανοποιημένη η ΕΕ! Προφανώς οι ευρωπαϊκές Αρχές κατοχής της Βοσνίας αναζητούν Σερβοβόσνιους ηγέτες που θα απεμπολήσουν κάθε δικαίωμα της χώρας τους και του λαού τους.

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
Θα εξανδραποδίσουν όλους τους Σέρβους

Εχει ήδη γίνει φανερό από πολλά πράγματα. Ο αποκλεισμός, όμως, του Ελληνα πρέσβη από το αξίωμα της ΕΕ στη Βοσνία επειδή η χώρα μας και ο λαός μας διάκεινται φιλικά προς τους Σέρβους, το επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά: οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θέλουν να μετατρέψουν τους Σερβοβόσνιους σε υποτελείς των Κροατών και των μουσουλμάνων της Βοσνίας! Αν δεν αντισταθούν στους επικυρίαρχους, οι Σερβοβόσνιοι δεν έχουν μέλλον. Οσο για την ίδια τη Σερβία, όσες πολιτικές υποχωρήσεις και αν κάνει εκλέγοντας ως ηγέτες ανδρείκελα της Δύσης, ΗΠΑ και ΕΕ δεν πρόκειται να σταματήσουν τον παραπέρα διαμελισμό της. Δεν τους αρκεί το Κόσοβο. Θα της πάρουν και τη Βοϊβοντίνα. Τώρα που οι Σέρβοι υπέκυψαν, θα τους πατήσουν στον λαιμό!

Έθνος

Σημείωση 8 Μαΐου 2009: Το άρθρο αυτό μεταφράστηκε στα Σέρβικα από το Αντίβαρο.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.