Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Ανακοινώσεις

Καταδίκη του Προέδρου της Ομόνοιας

          Σε μια προκλητική  ακόμη και για τα δεδομένα της Αλβανίας απόφαση, το δικαστήριο της Αυλώνος  καταδίκασε χθες (21-4-09) με προσχηματικούς λόγους τον πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και δήμαρχο Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνο σε κάθειρξη 6 μηνών, χρηματικό πρόστιμο 4000 ευρώ και στέρηση δικαιώματος άσκησης καθηκόντων για 3 έτη, επιχειρώντας ουσιαστικά την πολιτική του εξόντωση. Η απόφαση αυτή, που θυμίζει τις εποχές Χότζα και Μπερίσα (1992-1995), έρχεται ως κορωνίδα μιας σειράς απηνών πολιτικών και δικαστικών διώξεων εις βάρος του ηγέτη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, που αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια έργω και λόγω για την προάσπιση των εθνικών δικαίων σε ολόκληρο το χώρο της Βορείου Ηπείρου. Η δράση του έχει ενοχλήσει αφάνταστα τους εθνικιστικούς εκείνους κύκλους της γείτονος χώρας που θέλουν την Ελληνική κοινότητα της Β. Ηπείρου άφωνη, αποδυναμωμένη και συρρικνωμένη στα ασφυκτικά όρια που της επέβαλε το καθεστώς Χότζα.

          Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σ. Μπερίσα αποδοκιμάζει εμμέσως αυτή την έωλη νομικά απόφαση. Ωστόσο πρέπει ξεκάθαρα και ειλικρινά η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας να αποφασίσει αν θέλει να εφαρμόσει τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων που και η ίδια έχει υπογράψει ή αν θα κρύβεται πίσω από νομικά τερτίπια της δήθεν ανεξάρτητης αλβανικής δικαιοσύνης συνεχίζοντας ουσιαστικά την πολιτική εξόντωσης του Ελληνισμού.

          Καθήκον όλων μας, Ελλαδιτών και Βορειοηπειρωτών, τη στιγμή αυτή είναι να σταθούμε στο πλευρό του ηγέτη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλη Μπολάνου διότι η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά στρέφεται ουσιαστικά εναντίον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Οι Βορειοηπειρώτες ενωμένοι πρέπει να πυκνώσουν τις τάξεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πέρα από πικρίες και διαφωνίες, εν όψει μάλιστα και της πολύ κρίσιμης αναμέτρησης των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου στην Αλβανία.

          Από ελληνικής πλευράς, καθήκον και υποχρέωση της επίσημης πολιτείας, αλλά και όλων των κομμάτων, είναι η απερίφραστη και δυναμική καταδίκη της νέας αυτής αλβανικής πρόκλησης που έρχεται να δυναμιτίσει για μία ακόμη φορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με τον πυρήνα του Βορειοηπειρωτικού θέματος που συνίσταται στην πλήρη κατοχύρωση όχι μόνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των εθνικών δικαίων των συμπατριωτών μας σε ολόκληρο το χώρο της Β. Ηπείρου. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η επίδειξη διαλλακτικότητας από την πλευρά της χώρας μας με την πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης Αλβανίας-ΕΕ χωρίς την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων υπέρ των Βορειοηπειρωτών, δεν απέτρεψε την πολεμική εναντίον τους. Θυμίζουμε πως το ίδιο συνέβη και με την συναίνεση της χώρας μας για την είσοδο της Αλβανίας στη ΔΑΣΕ (νυν ΟΑΣΕ) και στο ΝΑΤΟ, που επίσης δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά της Αλβανίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, ως ΣΦΕΒΑ φρονούμε ότι η πραγματοποίηση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στα Τίρανα την επόμενη εβδομάδα δεν έχει να προσφέρει τίποτε και η αναβολή της θα είναι μια πρώτη υπεύθυνη απάντηση στον ανθελληνισμό που χαρακτηρίζει μεγάλο τμήμα της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας. 

http://www.sfeva.gr/C35A5CC3.el.aspx
.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.