Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία Στέλιος Παπαθεμελής

«Ισχυρόν και άμαχον απόγνωσις όπλον»!

     papathemelis 2 

1. Σε βαριά κατάθλιψη και απελπισία σέρνεται κυριολεκτικά η κοινωνία. Οι δυνάμεις που εξουσιάζουν τώρα τον τόπο την οδήγησαν εκεί για να  την αφοπλίσουν και να την αδρανοποιήσουν  καθιστώντας την έτσι ακίνδυνη.

          Και όμως « ισχυρόν και άμαχον απόγνωσις όπλον»(Μ. Φώτιος). Μόνο που εδώ οι απελπισμένοι δεν το έχουν ακόμη λάβει «παρά πόδας» για να το χρησιμοποιήσουν. Όμως  έσεται ήμαρ…

          Αυτό που βιώνουμε δεν είναι ατύχημα στην αρένα των αγορών, αλλά οξείας μορφής ανθρωπολογική βλάβη.

 

2. Οι πολιτικοί ( και μαζί τους η πολιτική) συγκεντρώνουν αυτόν τον καιρό απολύτως δικαιολογημένα τα πυρά σύμπασας της κοινωνίας: – για το έλλειμμα πνευματικής διαύγειας και πολιτικής βούλησης  – για την αναποτελεσματικότητα, την αναξιοκρατία, τη δημόσια διαφθορά, την καθεστωτική υποταγή – και για όλα συλλήβδην τα δεινά που υφίσταται ο κόσμος.

          Ωστόσο ο λαός προσβλέπει στην πολιτική και περιμένει μέσω αυτής την απελευθέρωσή του. Η πολιτική αποτελεί ύψιστη κοινωνική λειτουργία δια της οποίας ρυθμίζονται οι συμπεριφορές των πολιτών και καθορίζονται οι ενέργειες του κράτους.

          Ασχέτως των αρνητικών αισθημάτων που έχουν προκαλέσει μακροχρονίως και ιδίως εσχάτως πράξεις και παραλείψεις του πολιτικού προσωπικού, η πολιτική είναι στο διηνεκές το εργαλείο της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Και αυτονοήτως εξόδου από την κρίση.

 

3. Το ερώτημα πώς θα βγούμε ζωντανοί από την κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ποιος – ποιοι  θα μας βγάλουν από την κρίση.Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτοί που μας έσπρωξαν, ή δέχθηκαν ρόλο δεσμοφύλακα σ’ αυτήν, ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να μας απελευθερώσουν.

          Η παρούσα πολιτική εξουσία είναι κατοχική. Η εξωτερική δύναμη κατοχής είναι οικονομική βεβαίως και  όχι στρατιωτική όπως τότε, 1941- 44. Δεν κάνει όμως διαφορά αυτό. Στην περιβόητη Ευρωζώνη που μας έσυραν το 2001, η εξουσία έχει συγκεντρωθεί στα χέρια κυβερνήσεων χωρών που δανείζουν τις άλλες, στην ουσία την εξής μία, τη Γερμανία. Αυτή έχει ήδη ηγεμονεύσει. Δανείζει τοκογλυφικά, ενώ η ίδια δανείζεται με μηδενικό ή και αρνητικό επιτόκιο. Υπηρεσιακά κουμάντο κάνει μία γραφειοκρατική Τριαρχία (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Όπως έγραψαν οι προχθεσινοί  FINANCIAL TIMES «Οι λαοί των χωρών που θίγονται ( π.χ. Έλληνες ) δεν έχουν καμιά επιρροή πάνω σ’ αυτό το τρίο. Οιπολιτικοί, οι οποίοι είναι υπόλογοι στους λαούς τους, είναι ανίσχυροι».      Το υποταγμένο πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα που το εκφράζουν είναι ανίκαναεξ ορισμού να εγγυηθούν οποιαδήποτε προοπτική εξόδου.

 

4.Οι παθογένειές των ελληνικών πολιτικών κομμάτων είναι γνωστές:

– Αρχηγικού συγκεντρωτισμού, από προέλευση, ή ιδεολογία, δεν διέπονται από εσωκομματική δημοκρατία.

– Τα κόμματα εξουσίας κυρίως, αλλά όχι μόνον αυτά , λειτούργησαν ωςθυγατρικές της τραπεζικής βιομηχανίας (λίγο, πολύ διεθνές φαινόμενο),διαιτώμενα όπως και το στελεχιακό δυναμικό τους στο πρυτανείοτων εθνικών εργολάβων και προμηθευτών.

– Κυρίαρχος είναι ο ρόλος των MEDIA και της καθεστωτικής δημοσιογραφίας. Οι καναλάρχες ως σπόνσορες και ως κήνσορες δρωμένων και δραστών πολιτικών. Τα κανάλια υποκατέστησαν την καθοδήγηση του Πνευματικού, την παιδαγωγία του Δασκάλου, την Εκπαίδευση και την Παιδεία των Νέων.

          Το άτυπο cartel των κομμάτων της Βουλής νέμεται κατ΄ αποκλειστικότητα  προεκλογικά τον τηλεοπτικό χρόνο και μετεκλογικά τις κρατικές επιδοτήσεις, διαιωνίζοντας έτσι την αναπαραγωγή τους και αποκλείοντας κάθε νέο σχήμα.

          Οι πολιτικοί έχουν την κύρια και μείζονα ευθύνη. Αλλά δεν είναι μικρή η ευθύνη των πολιτών. « Μία κοινωνία από πρόβατα» παρατηρούσε ο Μπετράν Ντε Ζουβενέλ, «θα αποκτήσει οπωσδήποτε μία κυβέρνηση από λύκους»!

Η ψήφος είναι δύναμη και κατά περίπτωση πυρηνική. Το ζήτημα είναι πώς χρησιμοποιείται. Το σύστημα έχει καταλυτικά εργαλεία χειραγώγησης του εκλογικού σώματος. Και δεν θα παύσει να κατασκευάζει με τα  MEDIA και την αιμομικτική σχέση χρήματος – πολιτικής (= διαπλοκής) πολιτικά είδωλα και εκλογικό σώμα. Πάντοτε και ευκόλως ανακλητά.

Το κακό αντιμετωπίζεται μόνον με την δύναμη της αυτοπροστασίας. Στη γνώση, τη κρίση και την ευθύνη του πολίτη εναπόκεινται τα πάντα.

Όταν ο Σόλων μετά τη νομοθέτησή του και την μακρά εν τω μεταξύ απουσία του απ΄ την Αθήνα επανήλθε εις το κλεινόν Άστυ, οι συμπολίτες του του παραπονέθηκαν για τα δεινά που τους προκάλεσαν οι κυβερνώντες. Η απάντησή του σοφού:  «Υμείς τούτους ηυξήσατε»! Εσείς τους κάνατε μεγάλους και τρανούς.

 

5. Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων θεσπίστηκε για να αποτρέψει υποτίθεται τη διαπλοκή πολιτικών – τραπεζιτών – εργολάβων – μιντιαρχών. Όμως όχι μόνο δεν την απέτρεψε, αλλά της επέτρεψε να  καταστεί Λερναία Ύδρα. Πρέπει επομένως να διακοπεί αμελλητί. Ενώ τα μεγαλοκόμματα που καρπώθηκαν τεράστια θαλασσοδάνεια να υποχρεωθούν να τα εξοφλήσουν με την περιουσία των αρχηγών τους.

 

6. Διαφορετικό αλλά όχι άσχετο το θέμα της δικονομικής εξομοίωσης των πολιτικών προς τους πολίτες. Η παρεμβολή της Βουλής και άρα κυρίως των αντιπάλων του υπό δίωξη, θέτει σε αμφισβήτηση την αμεροληψία της απόφασης. Προπαντός όμως οι βραχύτατες παραγραφές οδηγούν στην πράξη στο ακαταδίωκτο του πολιτικού. Μία είναι η λύση να ισχύσει και για τους πολιτικούς ό,τι ισχύει για κάθε πολίτη. Ίδια  δικονομία, ίδιες προθεσμίες, ίδιες παραγραφές!

 

7.Το σχήμα δεξιά – αριστερά είναι πια παρωχημένο. Κατάλοιπο  άλλων εποχών. Δεν υπάρχουν δεξιές και αριστερές δημοκρατίες. Υπάρχουν μόνο δεξιές και αριστερές δικτατορίες. Η δημοκρατία είναι μία και το ουσιαστικό περιεχόμενό της επιδέχεται εμπλουτισμό ή απομείωση ανάλογα με το ποιας ποιότητας είναι αυτοί που την υπηρετούν.

 

8..Η κάθαρση της κόπρου του Αυγείου αν κρίνουμε από την πολυπλοκότητα, την έκταση και την ένταση του φαινομένου της δημόσιας διαφθοράς απαιτεί ηράκλειαπροσπάθεια. Για να πετύχει και να δημιουργήσει αποτρεπτικούς μηχανισμούς για το μέλλον, επιβάλλεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Σε άλλη διατύπωση, εθνικήσυνεννόηση. Η διαφθορά ως εξαίρεση είναι διαχρονικό και παγκόσμιο φαινόμενο. Η διαφθορά ως κανόνας κατήντησε σύγχρονο ελληνικό όνειδος.

          Σκάνδαλα επί σκανδάλων άρχισαν να βλέπουν το φως. Αεριτζήδες, νταβατζήδες, λαμόγια, μεταπράτες, μιζαδόροι στο πάρτυ της μεγάλης αρπαχτής. Νααποκαλυφθούν, να τιμωρηθούν παραδειγματικά, αλλά κυρίως να πληρώσουν. Να αποκαλύψουν τις κρύπτες και να φέρουν πίσω τα κλεμμένα.

 

9.Έχουμε χάσει την εθνική μας κυριαρχία. Αλλά και πριν από αυτήν χάσαμε την εθνική μας περηφάνεια. Αυτή που μας κινητοποιεί στις μεγάλες στιγμές του έθνους ν΄ απαντούμε «όχι».

          Σε μια βαθιά εκκοσμικευμένη Ευρώπη, χάνουμε ραγδαία και την ταυτότητά μας. Εκεί «βλέπουν τις παραδοσιακές μορφές της κοινωνικής ζωής, το Έθνος, την Εκκλησία, την Οικογένεια σαν να πρόκειται για απομεινάρια του παρελθόντος»(Βίκτωρ Ούρμπαν Πρωθυπουργός Ουγγαρίας).

          Από την πόλη του Αγίου Δημητρίου, που γιόρτασε πρόσφατα την εκαντοταετηρίδα της απελευθέρωσής της ύστερα από 500 χρόνια στυγνής τουρκικής δουλείας, πρέπει να διακηρύξουμε ότι οι αξίες που κράτησαν το Γένος ζωντανό, ηΠίστη, το Έθνος και η Οικογένεια δεν ανήκουν στο παρελθόν μας, αλλά στο μέλλονΕίναι το μέλλον μας.

 

10. Ο ψευδώνυμος εγχώριος εκσυγχρονισμός που για δικούς του λόγους έσπρωξε τη χώρα στο ευρώ που εν τω μεταξύ εξελίχθηκε σε ταυτώνυμο του γερμανικού μάρκου εξακολουθεί να προπαγανδίζει ασύστολα υπέρ του λεγόμενου ενιαίου νομίσματος, ενώ οι λαοί βιώνουν τις τραγικές συνέπειές του  και εμείς ειδικά  ως το μεδούλι μας.

          Λόγω του αδίστακτου γερμανικού ηγεμονισμού το ευρώ και κλυδονίζετια και σε αντίθεση με τα εγκώμια των ιθαγενών διαφημιστών του οι ξένοι είναι σκληροί στις παρατηρήσεις τους. Παράδειγμα ο αμερικανός νομπελίστας Paul Krougman σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιρλανδική ραδιοφωνία.

          «Το ευρώ είναι ζουρλομανδύας(…). Μια κατάσταση στην οποία χρησιμοποιείται μόνο προς το συμφέρον της. Γερμανίας. Είναι μια κατάσταση που θα γίνει πολύ χειρότερη (…). Τελικά είναι δρόμος προς μια πολύ διηρημένη ήπειρο, η οποία αισθάνεται ότι κοινοποιείται από τον πυρήνα της».

Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων; Αυτά για όσους εξακολουθούν να φοβούνται τη δραχμή.  

 

11.Βλέπουμε την Καταστροφή που οι πολλοί δεν την βλέπουν. Ανησυχούμε και εκπέμπουμε σήματα κινδύνου. Σε ώρες που συντελούνται σοβαρές γεωπολιτικές ανακατατάξεις, εμείς απουσιάζουμε επιδεικτικά.

          Να ξαναδούμε εκ βαθέων και να καταστήσουμε εξορθολογισμένη και έγκυρη την εθνικοαμυντική μας θωράκιση μετά το δυσώδες φιάσκο που απεκάλυψαν τα εξοπλιστικά σκάνδαλα.

  Χρειαζόμαστε μια πολυδιάστατη και ευφυή εξωτερική πολιτική που θα υλοποιεί έναν σοβαρό εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, ικανό να απαντά στις στην αδίστακτη και κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, στις προκλήσεις των Σκοπίων και όλων όσων επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

          Οι αυτοσχεδιασμοί, και οι παλινωδίες μας ρεζίλεψαν στο πρόσφατο παρελθόν. Θυμηθείτε εκείνη τη δήλωση ράπισμα του Προέδρου της επί των Εξωτερικών Επιτροπής του Κογκρέσου Lee Hamilton μετά την ακύρωση από τον Μητσοτάκη της στρατηγικής για το σκοπιανό που είχαν χαράξει οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (όνομα Σκοπίων χωρίς το Μακεδονία και τα παράγωγα): «Συμβιβαστήκατε ακαριαία και δεν προλάβαμε να σας βοηθήσουμε. Μας αφήσατε σύξυλους με την υποχώρησή σας»!!!

Καθώς παρακολουθούμε εμφύλιους σπαραγμούς σε άλλες χώρες εγγύς και μακράν πρέπει να φωνάξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. Η έξοδος από τη συμφορά και η σωτηρία της Πατρίδος είναι ζήτημα μιας ειρηνικής επανάστασης που στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος μπορεί να πραγματωθεί.

          Κάθε συγκρουσιακή εκδοχή πρέπει να αποκρουσθεί μετά μανίας.

 

12. Όσοι δεν μας βλέπουν στα καθεστωτικά κανάλια (στην Ελλάδα αν δεν είσαι στο γυαλί δεν υπάρχεις).Μας ρωτούν τι θα κάνετε;

       Απαντούμε: το καθήκον μας, όπως πάντα και στο ακέραιο. Συνεχίσουμεόρθιοιπεισματικά ενεργοί και πάντοτε στη διακονία του λαού μας. Δεν αποστρατευόμαστε. Δεν  συνταξιοδοτούμαστε.

       Παραμένουμε στρατευμένοι στην πίστη των Πατέρων μας και στην Ελλάδα.

       Ζούμε μια ευλογημένη χώρα, γεμάτη ήλιο και φως και αναξιοποίητο ορυκτό και θαλάσσιο πλούτο. Προπαντός  δημιουργικούς ανθρώπους που μπορούν να πιάσουν πέτρα και να βγάζουν ζουμί!

       Εγγύηση εξόδου και προόδου μας κατά τον Ιωάννη Καποδιστρία: “ το ευπροβίβαστον των Ελλήνων και κρυπτός μέγας πλούτος της χώρας

     

        Και το «δια ταύτα» δια χειρός Νίκου Γκάτσου:

                  

“Για να σωθεί  η Ελλάδα

                   τους καιρούς του ύστατους

                   βρείτε τώρα έναν Καίαδα

                   και γκρεμοτσακίστε τους”

Εννοείται όλους  αυτούς που πολεμούν την Ελλάδα.

 

(ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ – 25/01/2014  Κοπή Βασιλόπιτας – Τα  κύρια σημεία της)

2 comments

Dimos Grafon 27 January 2014 at 16:47

Thank you Mr. Papathemelis and thank you “Antibaro”. These kind of articles/speaches need to be read by more people.

Sadly, the “respected?” press “Kathimerini” or “To Vima” prefer printing ,for example, Yiannaras’ fantasies, utopias, pseudophilosophy, and whatever else he dreams of. Check out also the idiotic nonsense of Laurie Keza, et. al.

No wonder Greece is an insane asylum. Pity the average small Greek.

Reply
Μαριάνκα 28 January 2014 at 09:31

Paste special!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.