Ο ευρωβουλευτής της Βορείου Ηπείρου είναι βέβαια ο Nikos Anadiotis με τέσσερις γραπτές ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική μειονότητα και την Αλβανία γενικώς (ενώ πχ ο Φρέντυ Μπελέρης έχει κάνει μόνο μία!)
Εδώ βλέπουμε την απάντηση στις 24/3/2025 της Κομμισσιόν στην ερώτηση που κατατέθηκε στις 27/1/2025 του ευρωβουλευτή.
Δείτε πρώτα την ερώτηση και μετά την απάντηση.
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-10-2025-000340-ASW_EL.html
Παραβίαση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού από την αλβανική κυβέρνηση
27.1.2025
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000340/2025
προς την Επιτροπή
Άρθρο 144 του Κανονισμού
Νικόλαος Αναδιώτης (NI)
Στα τρία πρόσφατα διατάγματα της αλβανικής κυβέρνησης (Këshillit të Ministrave, 26/12/2024) περί εφαρμογής του Ν. 96/2017 «Για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων»[1], τίθενται σημαντικά εμπόδια στην αναγνώριση της ελληνικής μειονότητας.
Η αλβανική κυβέρνηση ακυρώνει κατ’ ουσίαν το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και αποθαρρύνει την καταγραφή των μειονοτήτων. Συγκεκριμένα, θέτει και απαιτεί κριτήρια και διαδικασίες (βλ. όρο «ισχυρίζεται», αντί του «αισθάνεται»), οι ελεγκτικές επιτροπές δεν διασφαλίζουν την ακέραιη αποδοχή του αιτήματος εθνικότητας, λόγω ανυπαρξίας εγγράφων καταγωγής από το 2010, αναφέρονται σε στοιχεία που αφορούν την αυθαίρετη και παράνομη καταγραφή χιλιάδων Ελλήνων ως αλβανικής εθνικότητας, είτε από συστάσεως της Αλβανίας (1913) είτε από προηγούμενες καταγγελθείσες απογραφές, η πυραμίδα έγκρισης έως τον υπουργό είναι χρονοβόρα, ενώ η εξεταστική επιτροπή αποτελείται πρωτίστως και κυρίως από θεσμικούς παράγοντες, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για έλλειψη διαφάνειας.
Δεδομένου ότι αυτές οι πρακτικές παραβιάζουν την ευρωπαϊκή σύμβαση-πλαίσιο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να διασφαλίσει ότι η Αλβανία θα τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά τον σεβασμό του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού;
2. Θα συνδέσει την εξέλιξη και την πρόοδο της Αλβανίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις —και την όλη διαδικασία— με το αίτημα άμεσης διόρθωσης αυτών των πρακτικών;
Κατάθεση: 27.1.2025
[1] https://www.kryeministria.al/newsroom/vendime-te-miratuara-ne-mbledhjen-e-keshillit-te-ministrave-date-26-dhjetor-2024/.
Απάντηση της κ. Kos εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
24.3.2025
Η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και της αρχής του αυτοπροσδιορισμού, και παρακολουθεί στενά την εδραίωση των δικαιωμάτων αυτών στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.
Στην οικεία έκθεση του 2024 για την Αλβανία[1], η Επιτροπή ζήτησε να θεσπιστεί εκτελεστική νομοθεσία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού των εθνικών μειονοτήτων και της χρήσης μειονοτικών γλωσσών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η Επιτροπή σημείωσε την έκδοση, τον Δεκέμβριο του 2024, τριών κανονισμών σχετικά με τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό και τη χρήση των γλωσσών των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Ζητήθηκε η γνώμη των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών και εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων της συμβουλευτικής επιτροπής της σύμβασης-πλαισίου για τις εθνικές μειονότητες, οι οποίοι αξιολόγησαν τα σχέδια κανονισμών ως συμβατά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την αρχή του αυτοπροσδιορισμού, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας[2] μαζί με άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
[1] https://enlargement.ec.europa.eu/document/download/a8eec3f9-b2ec-4cb1-8748-9058854dbc68_en?filename=Albania%20Report%202024.pdf
[2] Κοινή θέση της ΕΕ για την ομάδα κεφαλαίων 1 — Θεμελιώδη πεδία, https://data.consilium.europa.eu/doc/document/AD-18-2024-INIT/el/pdf