Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Μακεδονία

Οι δίγλωσσοι της Μακεδονίας και το σωματείο για την ψευδογλώσσα.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Οι δίγλωσσοι της Μακεδονίας είναι συγκεκριμένοι σε αριθμό. Ειδικά όσοι έμειναν στην Ελλάδα και δεν εγκατέλειψαν τη χώρα για τη Γιουγκοσλαβία ώστε να μην κυνηγηθούν για τον αγώνα τους για την απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα, είναι ακόμη λιγότεροι. Και όταν είναι τόσο λίγοι, είναι και γνωστοί.
Πριν πω σε ποιον αναφέρομαι, να πω ότι και ο Νικόλας Γκρουέφσκι και ο Νικόλας Δημητρώφ, προέρχονται από τους δίγλωσσους της Μακεδονίας.
Ο πρώτος έγινε ο πιο ακραίος πρωθυπουργός των Σκοπίων με το VMRO και ο δεύτερος έγινε υπουργός εξωτερικών του Ζάεφ, αυτός δηλαδή που υπέγραψε μαζί με τον Κοτζιά τις Πρέσπες.
Ο πρώτος ονομάστηκε όπως ο παππούς τους Νικόλαος Γρούιος με καταγωγή από την Αχλάδα Φλώρινα, ο οποίος μάλιστα πολέμησε στην Αλβανία το 1940 για τον ελληνικό στρατό και το όνομά του είναι γραμμένο σε στήλη ηρώων στο χωριό του. Πληγώθηκε στη μάχη και πέθανε λίγο μετά.
Ο δεύτερος ήταν εγγονός του Δημήτρη Παπαδημητρίου, που ήταν ο παππάς του χωριού Τσάκοι, κοντά στην Αριδαία του νομού Πέλλας.
Όσοι λοιπόν εργάστηκαν για την απόσχιση της Μακεδονίας ή εργάστηκαν μαζί με τους Βούλγαρους, συμμάχους των Γερμανών, για την κατοχή της Ελλάδας, εγκατέλειχαν τη χώρα (ως γνωστόν, η Ελλάδα είχε τριπλή κατοχή, διότι εκτός από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, ο Χίτλερ έδωσε τη διοίκηση της Μακεδονίας και της Θράκης στους Βούλγαρους).
Οι υπόλοιποι έμειναν.
Βεβαίως, δεν ήταν όλοι φιλοβούλγαροι. Υπήρχαν και οι Γραικομάνοι. Όσοι δεν μιλούσαν λέξη ελληνικά, αλλά πολέμησαν στον Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Αγώνες για την Ελλάδα, διότι ένιωθαν Έλληνες.
Προσγείωση στο σήμερα.
Ο δικηγόρος του συλλόγου των απογόνων των που πήρε άδεια για την ανάδειξη μίας δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας τις προάλλες και προκάλεσε σάλο στο πανελλήνιο είναι ο Κυριάκος Σπόντης. Χρησιμοποιεί και το όνομα Κύρος, που είναι η σλαβική έκδοση του Κυριάκος. Θα θυμάστε και τον Κίρο Γκλιγκόρωφ (Κυριάκος, Κύρος, Κίρο).
Ο Κυριάκος Σπόντης είναι γιος του Φωκά Σπόντη.
Τον θυμήθηκα, διότι στις αρχές του 2019 είχε δημοσιευθεί ένα ΑΘΛΙΟ ρεπορτάζ στο BBC, στο οποίο είχα διαμαρτυρηθεί έντονα. Μου απάντησαν, ανταπάντησα κλπ.
Εκείνο το ρεπορτάζ λοιπόν ήταν ο ορισμός της κακής δημοσιογραφίας. Η (ελληνικής καταγωγής) δημοσιογράφος πήρε ΜΙΑ συνέντευξη από έναν άνθρωπο, δεν έψαξε τον αντίλογο και έβγαλε συμπεράσματα για την ύπαρξη μειονότητας!
Ο άνθρωπος που έδωσε τη συνέντευξη ήταν ο Φωκάς Σπόντης, ο οποίος έλεγε ότι οι «Μακεδόνες» καταπιέζονται στην Ελλάδα, είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας κλπ.
Στο μεταξύ, μία τοπική εφημερίδα της Φλώρινας, η οποία βέβαια γνώριζε πρόσωπα και πράγματα (σε ενυπόγραφο άρθρο, χωρίς δηλαδή να κρύβεται κανείς) έβγαλε ορισμένα γεγονότα που θα μπορούσε θεμελιωδώς να ψάξει η δημοσιογράφος για να πειστεί ότι δεν υπάρχει καμία καταπίεση, τουλάχιστον στην οικογένεια του εν λόγω Φωκά Σπόντη (πόσο μάλλον στους υπολοίπους που είναι και άφαντοι…). Στο δεύτερο σχόλιο το εν λόγω άρθρο.
Έχουμε και λέμε.
Ο Φωκάς Σπόντης είναι συνταξιούχος δικηγόρος, ειδικός στις απαλλοτριώσεις υπέρ του ελληνικού κράτους. Φέρει δε και δεύτερο μικρό όνομα Αριστογείτων! (δεν το βλέπω και πολύ σλάβικο).
Ο γιος του, Κυριάκος ή Κύρος, έγινε επίσης δικηγόρος και εκπροσώπησε σε πολλές περιπτώσεις την κρατική ΔΕΗ σε υποθέσεις απαλλοτριώσεων. Εκπροσωπούσε δηλαδή το ελληνικό δημόσιο. Υπηρέτησε δε στον ελληνικό στρατό ως έφεδρος αξιωματικός.
Η κόρη του, Ελισάβετ (Βέτα), έγινε επίσης δικηγόρος και αφ’ ενός συμμετείχε κι αυτή στις υποθέσεις της ΔΕΗ, αφ’ ετέρου ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και με το ΚΚΕ.
Τους βλέπετε για πολύ καταπιεσμένους; Τους βλέπετε για μειονοτικούς;
Πάμε λίγο πιο πίσω.
Ο πατέρας του (παππούς του δικηγόρου του συλλόγου) καταγόταν από τη Βλάστη Κοζάνης και συμμετείχε στον Μακεδονικό Αγώνα έχοντας συγκρουστεί πολλές φορές με τους Βούλγαρους! Ήταν δηλαδή Μακεδονομάχος!
Η μητέρα του όμως (γιαγιά του δικηγόρου του συλλόγου) Ελισάβετ Παπαδημητρίου μιλούσε βουλγάρικα. Ήταν θυγατέρα του Σταύρου Παπαδημητρίου, ο οποίος ήταν αρχηγός των Εξαρχικών στο Βιλαέτι του Μοναστηρίου. Αυτός, μαζί με τον γιο του (κουνιάδο του Φωκά, Κοσμάς Παπαδημητρίου) έφυγαν για την Γιουγκοσλαβία μετά τον πόλεμο για να μην κυνηγηθούν. Ο Κοσμάς διετέλεσε αργότερα και διευθυντής στο Μουσείο Ιστορίας των Σκοπίων! (ως Κούσμαν Γκιοργκιέφσκι). Ο Φωκάς σε υποθέσεις εκπροσώπησης του ελληνικού δημοσίου (μέσω των παιδιών του) και ο αδελφός της γυναίκας του διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας στα Σκόπια.
Άφησαν όμως οι δυο τους την κόρη και αδελφή, παντρεμένη στην Ελλάδα, η οποία έμελλε να μεταστρέψει την οικογένεια Μακεδονομάχων που δεν μιλούσαν καν βουλγάρικα, σε «ψευδομακεδόνες», υποτίθεται «καταπιεσμένους», στελέχη του Ουράνιου Τόξου (Φωκάς) και σήμερα να τυραννάνε τη χώρα με τα σωματεία τους.

2 comments

Ελευθέριος 4 December 2022 at 17:50

.. και καλά για τους δίγλωσσους της Μακεδονίας, αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Απο τους δίγλωσσους υποκριτές του αθηνοκεντρικού κράτους, ποιός θα μας απαλλάξει; Απτό παράδειγμα ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η προσωποποίηση της υποκρισίας! Πριν τις εκλογές του ’19 καταφέρονταν εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών καθαρά και μόνο για ευνοϊκή υπερ αυτού ψηφοθηρία, αμέσως μετά την εκλογή του άλλαξε τα γράμματα κι έλεγε θα την τιμήσει, μαζί με τον ‘αλλο “κλαμ ντε μουν” Δένδια.
Αμφότεροι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η υποκρισία προκαλεί πάντα την περιφρόνηση, επειδή μυρίζει δειλία που κι αυτή με τη σειρά της βασίζεται στον φόβο. Αλλά είτε είναι τόσο ανόητοι ώστε να μην αντιλαμβάνονται την αυτοκαταδίκη τους, είτε τόσο εξαρτημένοι που “αντί πινακίου φακής” παραδίδουβ μαζί με τους προκατόχους τους στα Σκόπια όνομα, ταυτότητα και γλώσσα, παραβλέποντας κι αυτά που έγραφαν οι Γερμανοί “φίλοι μας” περί εντίμου συμβιβασμού αλλ’ακόμη και τη θέση της Βουλγαρίας που μέχρι σήμερα δεν έχει αποδεχτεί “μακεδονική γλώσσα”.
Συμπέρασμα: Κανείς δεν μπορεί να προσποιείται για πολύ καιρό γιατί τελικά οι μάσκες πέφτουν.
Μητσοτάκης και Τσίπρας: Σκύλος που γαβγίζει στην αντανάκλασή του στον καθρέφτη, νομίζοντας πως γαβγίζει σε άλλον σκύλο!

Reply
Begaj 5 December 2022 at 04:18

Αλλα αντ’ αλλων , μίσος εναντίον των Μακεδόνων και ανιστόρητες βλακείες απο εναν χουντικό . Προπαγάνδα της πλάκας

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.