Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Οικονομία

South Stream: Τέλος του 2010 ξεκινά η κατασκευή

Η Gazprom εκτιμά ότι οι διερευνητικές εργασίες για τη διέλευσή του από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης μπορούν να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες


Στα τέλη του 2010 υπολογίζει η Gazprom να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream, καθώς εκτιμά ότι οι διερευνητικές εργασίες για τη διέλευσή του από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης μπορούν να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.


Την άποψη αυτή εξέφρασε το Σάββατο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Ζούμπκοφ, ενώ η Gazprom ανακοίνωσε τη σύσταση νέου τμήματος διαχείρισης έργου εντός του ομίλου, με σκοπό την επίβλεψη των διαδικασιών σχεδιασμού και κατασκευής του αγωγού.


Ο South Stream, κοινό πρότζεκτ της ρωσικής Gazprom και της ιταλικής Eni σχεδιάζεται για τη μεταφορά περί των 31 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Σλοβενίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας και Ελλάδος, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις και για τη συμμετοχή της Αυστρίας.


Το έργο προβλέπει οψιόν αύξησης της ετήσιας δυναμικότητας στα 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. «Εως τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο οι διερευνητικές εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί, πράγμα που μπορεί να μας επιτρέψει να αρχίσουμε τις εργασίες για τον South Stream το φθινόπωρο», δήλωσε ο κ. Ζούμπκοφ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.


 


Σχέδια


Στα σχέδια των Ρώσων είναι ο αγωγός να αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη του 2015. Εν τω μεταξύ, το νέο τμήμα που συνέστησε η Gazprom για το έργο θα είναι υπεύθυνο για τη:


Βελτίωση των εγκαταστάσεων μεταφοράς ρωσικού αερίου που απαιτούνται για την εγγύηση των παραδόσεων αερίου από το United Gas Supply System, μέσω του αγωγού South Stream.


Κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού, μήκους περίπου 900 χλμ. που θα συνδέει απ ευθείας τη Ρωσία με τη Βουλγαρία.


Αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών μεταφοράς αερίου και κατασκευή νέων εγκαταστάσεων διαμετακόμισης αερίου σε χώρες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.


Διευθυντής του νέου τμήματος ορίστηκε ο κ. Leonid Chugunov, ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στον επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom.


Μανταλένα Πίου


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.