Saturday 27 April 2024
Αντίβαρο
Γιώργος Παπαθανασόπουλος Κύπρος

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

          Πλησιάζει η τραγική για τον Ελληνισμό 50ή επέτειος της εισβολής του Αττίλα στην Κυπριακή Δημοκρατία και η εκ μέρους της Τουρκίας κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους. Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία κάνουν τον Έλληνα να σκεφτεί πως  ίδιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται από τους ισχυρούς της Δύσης με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι αρχές του Δικαίου υποτάσσονται στο συμφέρον και στη γεωπολιτική.

          Στην Ουκρανία υπάρχει εισβολή, το ίδιο και στην Κύπρο. Στην Ουκρανία η προστασία των όμαιμων ήταν η δικαιολογία για την εισβολή. Το ίδιο και στην Κύπρο. Τι συμβαίνει στις δύο περιπτώσεις; Στην Κύπρο ουδεμία στρατιωτική βοήθεια προσφέρθηκε για την άμυνά της και ουδεμία ενέργεια συνέβη για να αποτρέψει την εισβολή. Είναι γνωστά τα δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί στην Ουκρανία καθώς και το άφθονο πολεμικό υλικό. Εκτός ΝΑΤΟ

  η Κύπρος, όπως  και η Ουκρανία. Η εισβολή στην Κύπρο και η κατάληψη του ακόμη κατεχομένου εδάφους ολοκληρώθηκε στις 16 – 17 Αυγούστου με τον Αττίλα 2. Ο Κων. Καραμανλής, που  στις 24 Ιουλίου 1974 ανέλαβε πρωθυπουργός, σε μια διαλυμένη από την χούντα Ελλάδα, ζήτησε την άμεση σύγκληση του συμβουλίου υπουργών του ΝΑΤΟ. Η απάντηση ήταν αρνητική.

Αιτιολογία ότι ο Γ.Γ. της Συμμαχίας Γιόζεφ Λουνς έφευγε για τις θερινές του διακοπές!… Στην πράξη η σύγκληση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου προσέκρουσε στο βέτο του Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος έχοντας τις δικές του ιδέες ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές , δεν ήθελε εμπλοκή της Συμμαχίας στην κυπριακή κρίση, ευνοώντας σκανδαλωδώς τον εισβολέα. (Βλ.

Ιωαν. Ιατρίδη άρθρο εις «Καθημερινή», στις 16.05.2020).

          Τη μαρτυρία του καθηγητού Ιατρίδη ενισχύει η αναφορά του ΥπΕξ της Αγγλίας Τζ. Κάλαχαν, στις 14 Αυγούστου 1974, που περιλαμβάνεται στον φάκελο WSC 1/10 (μέρος Τα): «Ο ΥπΕξ (Κάλαχαν) ρώτησε τον Δρα. (sic) Κίσινγκερ εάν ήταν διατεθειμένος να παραστεί σε υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αν αυτός τη συγκαλούσε. Ο Δρ. Κίσινγκερ συμφώνησε στον βαθμό που αυτή δεν θα συγκαλούνταν πριν την Δευτέρα (19 Αυγούστου 1974)».

Θυμίζουμε ότι ο Αττίλας 2 ολοκληρώθηκε στις 16-17 του ιδίου μηνός…

Αντίθετη η δράση του ΝΑΤΟ στην περίπτωση της Ουκρανίας. Άμεση σύγκληση του ΝΑΤΟ, ομόφωνες αποφάσεις και άμεσες δράσεις, αμέριστη υποστήριξη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική. Θυμίζουμε πάντως την μέχρι και σήμερα ανεκτικότητα έως και υποχωρητικότητα  ΝΑΤΟ και  ΕΕ στον σοβινισμό της Τουρκίας, αντίθετα προς την Ρωσία, που επιζητείται η ήττα της σε όλα τα επίπεδα. Αυτό έγινε σαφές και χθες στο Βίλνιους. Για να άρει ο Ερντογάν το βέτο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας, οι σύμμαχοι, με πρώτες τις ΗΠΑ, έφθασαν τα ανταλλάγματά τους μέχρι σημείου ταπεινώσεώς τους…

          Η   εξήγηση της συμπεριφοράς των ΗΠΑ προς την Τουρκία σήμερα, έναντι

αυτής κατά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο είναι εύκολη, με βάση τη λογική του  συμφέροντος. Υπάρχουν όμως και σχετικά ντοκουμέντα. Ένα από αυτά είναι η αναφορά του Πίτερ Ράμσμποθαμ, πρέσβεως της Μεγ. Βρετανίας στην Ουάσινγκτον, προς τον Υπουργό  των Εξωτερικών, Τζ. Κάλαχαν, στις 14 Αυγούστου 1974. Έγραψε μεταξύ άλλων: «Στο επίκεντρο των σκέψεων του Κίσινγκερ βρίσκεται η ανάγκη να αποφευχθεί να προσφερθεί στη Σοβιετική Ένωση η επέκτασή της επιρροής της στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι, επομένως, αποφασισμένος να μη διακινδυνεύσει την αμερικανική θέση στην Τουρκία, της οποίας τη συνεισφορά στο ΝΑΤΟ θεωρεί πιο σημαντική από τη συνεισφορά της Ελλάδος…».-

1 comment

Ελευθέριος 17 July 2023 at 10:14

Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων, Αγγλίας και ΗΠΑ για την εισβολή του Αττίλα το 1974 υπο την καθοδήγηση του Χ. Κίσινγκερ και την παραπέρα κατοχή του 37% της Κύπρου είναι γνωστός.

https://youtu.be/LnHp7t4MRkA

Το ζήτημα είναι τί έκανε και κάνει η Ελλάδα και η Κυπριακή ηγεσία. Για την ιστορία θυμίζω:

– Κωνσταντίνος Καραμανλής και Μακάριος προσυπέγραψαν τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου (1959-1960) που απαγόρευαν στην νεοιδυθείσα ανεξάρτητη Κύπρο την ένωση με οποιοδήποτε άλλο κράτος και έβαζαν την απούσα έως τότε Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη μαζί με Αγγλία και Ελλάδα, συνθήκη στην οποία πάτησε η Τουρκία για να εισβάλλει το ’74 μετά το προδοτικό και αμερικανοκίνητο πραξικοπημα της ελληνικής χούντας και την ανατροπή του Μακαρίου.
– Η ελλαδική χούντα απέσυρε το 1967 απο την Κύπρο την ελληνική μεραρχία που είχε αποστείλει κρυφά ο Γεώργιος παπανδρέου το 1963.
– Η Ελλάδα μετά την κατάρρευση της χούντας και την έλευση του Καραμανλή δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τον Αττίλα 2.
https://youtu.be/0BjR47bJ46g

Σήμερα κλείνουμε 49 χρόνια, σχεδόν μισό αιώνα με συνεχιζόμενη την στρατιωτική τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και την ενόψει επαπειλούμενη απο την Τουρκία προσάρτηση της Β. Κύπρου. Στο μεταξύ:
– H Ελλάδα κατήργησε το 2009 επι ΠΑΣΟΚ του Σημίτη το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που είχε διακηρυχθεί επι κυβερνήσεως Aνδρέα Παπανδρέου με την Κύπρο με στόχο την αποτροπή ή την αντιμετώπιση κάθε επιθετικής ενέργειας, εναντίον της Κύπρου ή και της Ελλάδας και έθετε ως αιτία πολέμου (casus – belli) οποιαδήποτε τουρκική απόπειρα προέλασης στην ελεύθερη Κύπρο.
– Η κυβέρνηση Σημίτη όπως και όλη σχεδόν η ελληνική πολιτική ελίτ πλην του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν που ουσιαστικά νομιμοποιούσε την εισβολή και έβαζε την Τουρκία να έχει λόγο για ολόκληρη τη Νήσο. Ο Σημίτης ήταν αυτός που είχε μεσολαβήσει και για να μην πάρει η Κύπρος τους S300
– Οι Κυπριακές ηγεσίες δεν έκαναν τίποτα για τον εξοπλισμό του νησιού και παραμένουν μέχρι σήμερα προσκολλημένες στην ανεδαφική και χρεωκοπημένη πολτική της Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
– Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ και νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον έγκυρο Κύπριο δημοσιογράφο και εκδότη Κώστα Χατζηκωστή και την μαρτυρία του τέως Προέδρου Αναστασιάδη σε αυτόν η οποία δημοσιεύτηκε στην «Εστία» προέτρεπε τον Πρόεδρο να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ γιατί προκαλεί πρόβλημα με την Τουρκία! Είναι δυνατόν ένα πρόσωπο που μειοδοτεί με αυτό τον τρόπο ως προς κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικού κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προαγάγει την ενιαία υπεράσπιση αυτού του κράτους από κοινού με την Ελλάδα;
Εδώ βγήκε προχθές σε συνέντευξή του μετά το Βίλνιους και προανήγγειλλε υποχωρήσεις σε σχέση με τις απαιτήσεις της Τουρκίας η οποία:
– Απειλεί την Ελλάδα με casus belli σε περίπτωση που αποτολμήσει επέκταση κυριαρχίας στα 12νμ όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Κρήτη.
– Έχει συνάψει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου.
– Αρνείται την κυριότητα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου και ζητά αποστρατικοποίησή τους.
– Προβάλλει ως δόγμα τη “Γαλάζια Πατρίδα” με διαμοιρσμό του Αιγαίου
– Θέτει θέμα τουρκικών μειονοτήτων στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα.
– Εξαπολύει διαρκώς απειλές, μαχητικά αεροσκάφη, ερευνητικά και αλλιευτικά και μετανάστες κατά της Ελλάδας, που προσωρινά κάνει κράτει για να αποσπάσει ανταλλάγματα απο ΗΠΑ και ΕΕ (F16, τελωνειακή ένωση, μεταναστευτικά κονδύλια)

Η δε Ελλάδα αντί να θέσει ως όρους την άρση όλων των παραπάνω όπως και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων απο την Κύπρο για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις βγαίνει δια στόματος πρωθυπουργού και προαναγγέλλει «υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

Αιδώς Αργείοι!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.