Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
1830-Απελευθέρωση-Βαλκανικοί Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για τη Μακεδονία

Απόσπασμα συγκινητικής ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Μνημείο Άγρα-Μίγγα στις 3 Ιουνίου 2007, δηλαδή 11 χρόνια πριν την επαίσχυντη υπογραφή στις Πρέσπεες (17 Ιουνίου 2018), λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα και μόλις 7 μήνες πριν τον θάνατό του στις 28 Ιανουαρίου 2008.

«Η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα, γιατί κάποια Ελλάδα αποφάσισε να αυτοκτονήσει και η Μακεδονία είναι αυτή που κρατάει ψηλά τα λάβαρα.

Με τέτοιες Ιστορίες (*), αναμνήσεις, με την ιστορική μνήμη καθάρια, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς έξωθεν εντολές, χωρίς υπαγορεύσεις.

Γι’ αυτό καλό θα ήτανε όλοι οι Έλληνες να έρχονται από καιρού εις καιρόν, στη Μακεδονία, και να προσέχουνε πού πατάνε, γιατί σε κάθε βήμα μπορεί να πατήσεις χώμα ιερό, μπορεί να πατήσει έναν τάφο, μπορεί να πατήσεις ένα λείψανο. Είναι διάσπαρτος ο τόπος από θυσία.

Αυτή η θυσία μας δίνει ζωή. Αυτή η θυσία μας συντηρεί και είναι το αντίδοτο της παγκοσμιοποίησης που θέλει όλα να τα ισοπεδώσει. Να μη μιλάμε για αγώνες. Να μη μιλάμε για πολέμους. Να μη μιλάμε για θυσίες.»

 

(*) εννοεί τον απαγχονισμό του Τέλλου Άγρα και του Αντώνιου Μίγγα ακριβώς 100 χρόνια νωρίτερα, στις 7 Ιουνίου 1907 στην Καρυδιά Πέλλας, μετά από ενέδρα Κομιτατζήδων της ΕΜΕΟ (VMRΟ).

 

Την προηγούμενη ημέρα, στις 2 Ιουνίου 2007, είχε κάνει τα εγκαίνια της επέκτασης της Ιεράς Μονής Αγίου Ιλαρίωνος πάλι λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Από το 9.30 κάνει επίσης αναφορά στον Μακεδονικό Αγώνα.

Αφιέρωμα στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο – www.xristodoulos.net

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.