Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Βαλκάνια Εσωτερική πολιτική Μακεδονία Σκοπιανό

Σύσσωμη ΚΟ της Νίκης προς Γεραπετρίτη: «Γιατί δεν ξεκίνησε η καταγγελία των 345 παραβιάσεων της Στ Πρεσπών σύμφωνα με το άρθρο 19(2);»

Κατατέθηκε η ακόλουθη ερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα στον υπουργό εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη σχετικά με τις 345 παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες καταγράφηκαν συστηματικά από την Επιτροπή Ελληνισμού.

Οι παραβιάσεις αυτές έχουν τρεις φορές αποσταλεί στον πρωθυπουργό και μία σε όλη την πολιτική ηγεσία.

Προβλέπεται από το άρθρο 19(2) της Συμφωνίας των Πρεσπών μία διαδικασία πέντε βημάτων για την καταγγελία των παραβιάσεων, και ερωτάται ο υπουργός και η κυβέρνηση για ποιον λόγο αδιαφόρησαν ενώ γνωρίζουν όλες τις παραβιάσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι πέρασαν ήδη πέντε χρόνια από την κύρωση της Συμφωνίας, οπότε έπρεπε να έχουν συμμορφωθεί πλήρως σε όλα τα επίπεδα. Όμως οι Σκοπιανοί εν πολλοίς συνεχίζουν το σκέτο Μακεδονία.

Ακολουθεί η ερώτηση όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νίκης, όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2024

3968/22/03/2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη Γιώργο

ΘΕΜΑ: «Καταγγελία Παραβιάσεων της Συμφωνίας Πρεσπών»

H Συμφωνία των Πρεσπών(ΣτΠ) (https://www.mfa.gr/to-zetema-tou-onomatos-tes-boreias-makedonias/) υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018 και επικυρώθηκε στην Ελληνική Βουλή στις 25 Ιανουαρίου 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με ψήφους βουλευτών οι οποίοι είχαν εκλεγεί με τη ΝΔ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Ο Ελληνικός λαός με δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε όλη την επικράτεια και στο εξωτερικό, με τις μεγαλύτερες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα διατράνωσε την αντίδραση του, προ της υπογραφής της ΣτΠ.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραχωρήσαμε μέρος της ιστορίας μας αλλά και της ταυτότητας μας σε ένα άλλο λαό, ο οποίος μάλιστα ποτέ δεν έκρυψε τον αλυτρωτισμό του σε βάρος της πατρίδας μας. Το ξεπούλημα της Μακεδονίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Και οι 153 που ψήφισαν θετικά κατέληξαν στον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα (2024) μόνο οι 16 είναι βουλευτές και 1 ευρωβουλευτής, καταδεικνύοντας την αντίθεση του ελληνικού λαού στην επαίσχυντη συμφωνία. Δύο από τα κόμματα που ψήφισαν θετικά (ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ) διαλύθηκαν για αυτόν τον λόγο. Επιπλέον, αποτέλεσε το έναυσμα για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα «Δημοκρατικό-Πολιτικό Κίνημα-ΝΙΚΗ» με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Η ΝΔ μέσω του αρχηγού της και σημερινού πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και σχεδόν όλα τα στελέχη του κόμματος της ΝΔ, είχαν κατά καιρούς δηλώσει απερίφραστα και με όση σαφήνεια είναι δυνατόν να υπάρξει και σε προεκλογικές περιόδους (2019), αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας των κυβερνήσεων ΝΔ(2019-2024) ότι (θα) παρακολουθούν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο άρθρο 19 παράγραφος 2 της ΣτΠ, προβλέπεται μία συγκεκριμένη διαδικασία επίλυσης διαφορών σχετικά με την περίπτωση μη τήρησης της Συμφωνίας από κάποιο από τα δύο μέρη. Η κλιμακωτή αυτή διαδικασία προβλέπει πέντε βήματα, τα οποία ακολουθούνται κατά σειρά εφόσον το προηγούμενο βήμα είναι άκαρπο, όπως παρακάτω:

α. Γνωστοποίηση των ανησυχιών στο άλλο μέρος.

β. Συζήτηση και αναζήτηση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης με το άλλο μέρος.

γ. Αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για χρήση των καλών του υπηρεσιών για την επίλυση του ζητήματος.

δ. Κοινή υποβολή των ανησυχιών μη τήρησης της Συμφωνίας στο Διεθνές Δικαστήριο.

ε. Μετά την παρέλευση άκαρπου εξαμήνου του προηγούμενου βήματος, η υποβολή στο δικαστήριο μονομερώς.

Ο σύλλογος «Επιτροπή Ελληνισμού» (https://www.epitropiellinismou.gr/), ο οποίος δραστηριοποιείται στην παρακολούθηση της τήρησης της ΣτΠ μεταξύ άλλων, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, στον υπουργό εξωτερικών και στα κόμματα τον Σεπτέμβριο 2023, στην οποία υπάρχει λεπτομερής κατάλογος με παραβιάσεις της Συμφωνίας από το κράτος των Σκοπίων. Εν τούτοις, η κυβέρνηση αδρανεί σε εξωφρενικό βαθμό παρά τις αναρίθμητες παραβιάσεις, παρά τις υποσχέσεις και παρά την διαδικασία που προβλέπεται από την ίδια τη Συμφωνία.

Οι 345 καταγεγραμμένες παραβιάσεις είναι κυρίως τριών κατηγοριών:

α. Συνέχιση της χρήσης του σκέτου όρου «Μακεδονία»,

β. Χρήση του επιθέτου «μακεδονικός» από δημόσιους φορείς και

γ. Χρήση του Ήλιου της Βεργίνας.

Μία σταχυολόγηση των φορέων που παραβιάζουν ωμά την Συμφωνία είναι η παρακάτω:

Εθνικός Ύμνος, Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, στο κτήριο του υπουργείου εξωτερικών με 4 μεγάλους Ήλιους της Βεργίνας, στο συνέδριο «Μακεδονία 2025» με συμμετοχή όλης της πολιτικής ηγεσίας, Εθνική Τράπεζα, νόμισμα, χάρτες υπουργείων, 49 επιμελητήρια, συνδικαλιστικές οργανώσεις ή ομοσπονδίες ή γενικότερα δημόσιοι φορείς, 35 αθλητικές ομοσπονδίες, 27 μνημεία ή αγάλματα ή στολισμός περιοχών, 21 πολιτικά κόμματα, 23 αναφορές στα σχολικά βιβλία, 45 εκδηλώσεις φορέων, 8 πρεσβείες και προξενεία (στις σελίδες τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης), αναρίθμητες δηλώσεις επισήμων, ειδικά του Προέδρου των Σκοπίων και άλλα.

Με απλά λόγια, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την λέξη Μακεδονία και τη χρήση του εμβλήματός μας παντού παραβιάζοντας το άρθρο 7 της ΣτΠ παραπέμποντας στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της Ελλάδος. Οι παραβιάσεις είναι καθημερινές και κυριολεκτικά αμέτρητες, απλά καταγράφονται μόνο όσες υποπίπτουν στην αντίληψή της «Επιτροπής Ελληνισμού» .

Λεπτομέρειες για τις παραβιάσεις δίνονται στο παράρτημα της ερώτησης και πλήρης κατάλογος με πηγές, φωτογραφίες και ηλεκτρονικούς συνδέσμους στον ιστοχώρο της “Επιτροπής Ελληνισμού”. Στο παράρτημα της ερώτησης υπάρχει λεπτομερής αναφορά των παραβιάσεων ανά κατηγορία.

Επισημαίνεται επίσης, ότι συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών(ΣτΠ) στις 12 Φεβρουαρίου 2024, και έληξε η πενταετής «τεχνική» μεταβατική περίοδος που προβλέπεται στο Άρθρο 1, παράγραφος 10, εδάφιο(α΄) της ΣτΠ. Στο πλαίσιο της «τεχνικής» μεταβατικής περιόδου, όλα τα επίσημα έγγραφα και το υλικό της Δημόσιας Διοίκησης για διεθνή χρήση και εκείνα για εσωτερική χρήση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό όφειλαν να έχουν ανανεωθεί. Μεταξύ αυτών,  προβλέπεται ότι οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτων του Δεύτερου Μέρους (της Συμφωνίας των Πρεσπών) θα είναι ΝΜ ή  ΝΜΚ και οφείλει να μην χρησιμοποιήσει ξανά καθ’ οιονδήποτε τρόπο και σε όλες τις μορφές του το σύμβολο που πριν απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του (Ήλιος της Βεργίνας) και όφειλε να έχει προβεί στην αφαίρεση του συμβόλου από όλους τους δημόσιους χώρους και δημόσιες χρήσεις στην επικράτειά του.

Απώτερος στόχος του «Δημοκρατικού-Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ» είναι η πλήρης καταγγελία της ΣτΠ στο σύνολο της, καθώς προσβάλει βάναυσα την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος και προάγει τον αλυτρωτισμό εκ μέρους των

Σκοπίων προκαλώντας γεωπολιτική αστάθεια στον ευρύτερο χώρο των Βαλακνίων.

Κατόπιν των παραπάνω:

Ερωτάται ο κύριος υπουργός των εξωτερικών αν προτίθεται να ξεκινήσει την διαδικασία καταγγελίας προς την πλευρά των Σκοπίων των εκατοντάδων παραβιάσεων τους, σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 2 της ΣτΠ.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Δημήτριος Νατσιός

Αναστάσιος Οικονομόπουλος

Γεώργιος Ρούντας

Κομνηνός Δεβερούδης

Ασπασία Κουρουπάκη

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Σπυρίδων Τσιρώνης

Γεώργιος Αποστολάκης

Νικόλαος Βρεττός

Ανδρέας Βορύλας

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ – Σύνοψη παραβιάσεων.

Σε κάθε παραβίαση, προστίθεται και η αρίθμηση βάσει του εκτενούς καταλόγου παραβιάσεων, την οποία εκπόνησε ο σύλλογος Επιτροπή Ελληνισμού,

Πρώτο τμήμα. Σκέτο «Μακεδονία».

  1. Στον εθνικό ύμνο με τίτλο «Ντενες ναντ Μακεντόνιγια», δηλαδή «Σήμερα πάνω απ’ τη Μακεδονία». (2)
  2. Αψίδα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων με όνομα «Πόρτα Μακεδονία». (8)
  3. «Εμπορικό Επιμελητἠριο της Μακεδονίας» (9, 296, 337)
  4. Μνημείο «Μακεδονία» στο Κρούσοβο (13)
  5. Ομοσπονδίες αθλημάτων, που αναφέρονται όλες ως «της Μακεδονίας»: πετοσφαίρησης (17), χειροσφαίρισης (18, 101, 213-218), ποδοφαίρου (19, 112, 201-202, 206, 221, 223-224, 343), ποδηλασίας (20), καράτε (22), σκι (23, 292), στίβου (24), κικμπόξινγκ (25), τζουντο (26), αντισφαίρισης (29), μπάτμιντον (36), σκοποβολής (38), τριάθλου (40), μπόουλινγκ (41, 333), σχολικού αθλητισμού (42, 327), αθλητικών παιαδωγών (43), πατινάζ (44), αεραθλημάτων (48), Χόκευ επί πάγου (στο σήμα) (49), κέντο (στο σήμα) (50), σκακιού (στο σήμα) (51), αθλητισμού και ψυχαγωγίας αναπήρων (52), αυτοκινήτου (165), μοτοσυκλετιστική (166), μπόντυμπίλντινγκ (168), πόκερ (184 και 191), χόκεϊ (186), καράτε (192), futsal (219-220), αθλητικού χορού (286-287), BJJ (Brazilian jiu-jitsu) (312), καγιάκ (335), χάντμπολ (342)
  6. Εθνική τράπεζα (της Μακεδονίας στα αρχικά του ονόματός του) (33)
  7. Σε Προξενεία και Πρεσβείες: Μελβούρνης (71), Καμπέρα (72), Οττάβα (97), Ουάσινγκτον (99), Στοκχόλμη (100), Αριζόνα (102), Βρυξέλλες (104), Ιορδανία (124)
  8. Σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις (73-84, 103, 122-123, 132)
  9. Σε χάρτη του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (89)
  10. Σε κείμενα της Δημόσιας Εταιρείας Μεταφορών (90)
  11. Στο Μουσείο Οικίας της Μητέρας Τερέζας (93)
  12. Στο Κέντρο Μνήμης Ολοκαυτώματος (94)
  13. Σε όλα τα κείμενα και τις ανακοινώσεις του VMRO (106-107)
  14. Στο όνομα όλων σχεδόν των πολιτικών κομμάτων: Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας (139), Κόμμα Τουρκικού Κινήματος Μακεδονίας (140), Δημοκρατική Ανανέωση Μακεδονίας (141), Δημοκρατική Ένωση Βλάχων Μακεδονίας (142), Σερβικό Κόμμα Μακεδονίας (143), Ενωμένοι για τη Μακεδονία (144), Ένωση των Ρομά στη Μακεδονία (145), VMRO-DPMNE «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα» (146, 264), Σοσιαλιστικό Κόμμα Μακεδονίας (147), Πολιτική Επιλογή Μακεδονίθας (149), Ενωμένοι Ρομά της Μακεδονίας (150), Δημοκρατικό Κόμμα Σέρβων Μακεδονίας (151), Μακεδονική Δράση (152), Κόμμα Βλάχων Μακεδονίας (153), Εργατικό Αγροτικό Κόμμα Μακεδονίας (154), Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης Μακεδονίας (155), Ψήφος για τη Μακεδονία (156), Μοναδική Μακεδονία (157), TEGRA – Συντηρητικό Κόμμα Μακεδονίας (159), Ενωμένη Μακεδονία (160), Κόμμα Μακεδονική Ανανεωτική Μεταρρυθμιστική Επιλογή – Εργατικό Κόμμα (158)
  15. Σε κείμενα ή εκδηλώσεις της Σκοπιανής Ολυμπιακής Επιτροπής (169, 176, 204, 207, 295)
  16. Στην λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» (178)
  17. Στην Καθολική Εκκλησία των Σκοπίων (179)
  18. Μουσείο «Μακεδονίας» (181) [προήλθε από ένωση Αρχαιολογικού, Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου.
  19. Σε εκδηλώσεις του λαογραφικού συγκροτήματος TANEC στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στον Καναδά, υπό την αιγίδα του Προξενείου των Σκοπίων στον Καναδά (187)
  20. Πινακίδα στην πόλη Πρίλεπ (189)
  21. Χάρτης (της «Μεγάλης Μακεδονίας) που παρουσίασε ο Επίσκοπος Βελεσσών Αγαθάγγελος (199)
  22. Πυροσβεστική υπηρεσία (205)
  23. Στο Περιστύλιο “Ανεξάρτητη Μακεδονία” στη πόλη των Σκοπίων (208)
  24. Στη “Γέφυρα των πολιτισμών στη Μακεδονία” στα Σκόπια (209)
  25. Ιατρικό Επιμελητήριο των Σκοπίων (212)
  26. Ινστιτούτο Μηχανικών “Μακεδονίας” (222)
  27. «Οργανισμός για τη προώθηση και υποστήριξη του τουρισμού» (225)
  28. Ο Δήμαρχος με μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Demir Hisar με χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» (226)
  29. Έκθεση υπουργείο πολιτισμού τον Σκοπίων σε συνεργασία με την εθνική τράπεζα των Σκοπίων (227)
  30. Φεστιβάλ μουσικής τζαζ στη πόλη των Σκοπίων (228)
  31. Φεστιβάλ Χορωδίας στην Αχρίδα (231)
  32. Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Αδερφοί Μανάκοι» (232) και Σωματείο επαγγελματιών κινηματογράφου (234)
  33. Σωματείο Παραγωγών Κινηματογράφου στα Σκόπια (233)
  34. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη πόλη των Σκοπίων (235)
  35. Μνημείο «Υπερασπιστές της Μακεδονίας» στα Σκόπια (237)
  36. Μνημείο «Πεσόντες Ήρωες της Μακεδονίας» (238)
  37. Γενική Συνομοσπονδία Εργατών «Μακεδονίας» (CCM) (239)
  38. Συνδικάτο εργαζομένων στον Αγροτικό Τομέα της «Μακεδονίας» (ΑΓΡΟ) (240)
  39. Συνδικάτο εργαζομένων στον τομέα της εστίασης, του τουρισμού, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των χειροποίητων τεχνών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CУTKOЗ) (241)
  40. Συνδικάτο Πολιτικών Μηχανικών, Βιομηχανίας και Σχεδιασμού της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CГИП) (242)
  41. Συνδικάτο εργαζομένων σε διοικητικές και δικαστικές υπηρεσίες και σωματεία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (УΠΟ3). (243)
  42. Αυτόνομο συνδικάτο εργαζομένων στο τομέα της Υγείας, των Φαρμακοποιών και της Κοινωνικής Προστασίας της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CCΦ3). (244)
  43. Συνδικάτο εργαζομένων στην Υφαντουργία, Βυρσοδεψία και Υποδηματοποιία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CTKЧ). (245)
  44. Συνδικάτο εργαζομένων στους τομείς της Βιομηχανίας, της Ενέργειας και των Εξορύξεων της «Μακεδονίας» (CИΕΡ) (246)
  45. Αυτόνομο συνδικάτο εργαζομένων στην ενέργεια και την οικονομία της «Μακεδονίας» (CCΕCΜ) (247)
  46. Συνδικάτο εργαζομένων στη Κυκλοφορία και τις Επικοινωνίες στη «Μακεδονία» (CΡCΒΜ). (248)
  47. Συνδικαλιστική Ένωση Χημείας, μη Μετάλλων και Μετάλλων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CΧИΜ). (249)
  48. Ένωση Αρχιτεκτόνων «Μακεδονίας» (344, 345)
  49. Συνδικάτο εργαζομένων στα Ταχυδρομεία και τις Τηλεπικοινωνίες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CΠΤΡΜ) 251
  50. Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων της «Μακεδονίας» (CPT). 252
  51. Συνδικάτο Γραφιστικής, Πληροφορικής, Κινηματογράφου, Εκδόσεων και Παραγωγής χαρτιού της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (ΓИΦИΧ) 253
  52. Συνδικάτο εργαζομένων στη Δασοκομία, τη Βιομηχανία Ξύλου και την Ενέργεια της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CШДE) 254
  53. Συνδικαλιστική οργάνωση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CΦДΜ). 255
  54. Συνδικάτο εργαζομένων στη Άμυνα και την Ασφάλεια της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (COБ). 256
  55. Το έμβλημα του δήμου Богданци (259)
  56. Η αίθουσα του προεδρικού μεγάρου (267)
  57. Η πρέσβης των Σκοπίων στην Αυστραλία (270)
  58. Συνομοσπονδία ελεύθερων συνδικάτων “Μακεδονίας”. (274)
  59. Συνδικάτο “Ανεξάρτητη Εκπαίδευση, Επιστήμη και πολιτισμός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. 275
  60. Συνδικαλιστική οργάνωση Διοίκησης, κρατικής διοίκησης και Δικαιοσύνης της “Μακεδονίας”. 276
  61. Συνδικάτο της Αστυνομίας στη “Μακεδονία”. 277
  62. Συνδικαλιστική οργάνωση ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών φορέων. Παντού μόνο χρήση του ονόματος “Μακεδονία”. 278
  63. Συνδικαλιστική οργάνωση κατοικιών-επιχειρήσεων, δημοτικοί και υδατικοί οργανισμοί της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. 279
  64. “Η ανεξάρτητη φρουρά”. Συνδικάτο εργαζομένων στον τομέα της άμυνας. 280
  65. Ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση στο βραμποτενίτη σε πανεπιστημιακές κλινικές, κέντρα, κλινικά νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα δημόσιας υγείας της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. 281
  66. Ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας, της εξόρυξης και της βιομηχανίας της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. 282
  67. Συνδικάτο συντάξεων “Μακεδονίας”. 283
  68. Ἐνωση Εστίασης και Τουρισμού (284)
  69. Μακεδονικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μετάλλων και Ηλεκτρισμού (293)
  70. Ινστιτούτο Προστασίας Πολιτιστικών Μνημείων και Μουσείων-Οχρίδα (294)
  71. Εθνική και Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στα Σκόπια. (302)
  72. οργάνωση «Μακεδονία 2025 (χρηματοδοτούμενη κρατικά) με διάφορες εκδηλώσεις το 2019 και το 2023 (317, 318, 330)
  73. Ένωση Ανεξάρτητων και Αυτόνομων Σωματείων της «Μακεδονίας» (ЧНACМ) (320)
  74. Συνομοσπονδία Συνδικάτων «Μακεδονίας» (КСОМ). (321)
  75. Διεθνής εμπορική έκθεση στις ΗΠΑ όπου προωθήθηκαν τα “κρασιά της Μακεδονίας” (326)
  76. Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου – Μπίγκορσκι στα Σκόπια (339)
  77. Πινακίδα στην είσοδο στα Σκόπια από την είσοδο από Αλβανία (340)

Δεύτερο τμήμα. Επίθετο «μακεδονικός».

  1. Στο προοίμιο του Συντάγματος η διακήρυξη της ΑΣΝΟΜ (1)
  2. «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και τεχνών (7, 257)
  3. Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (8)
  4. «Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια» (27), έκδοση της Ακαδημίας τους.
  5. Μακεδονικό νόμισμα (33)
  6. Σε όλα τα κείμενα της Ολυμπιακής Επιτροπής (37)
  7. Ομοσπονδία ψαρέματος (46)
  8. Ομοαπονδία ορειβασίας (47)
  9. Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας (203, 299)
  10. «Μακεδονική Ιατρική Ένωση» (211)
  11. Κρατική εταιρεία Υποδομών “Μακεδονικών” Σιδηροδρόμων (230)
  12. “Μακεδονική” εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρισμού (Македонски електро преносен систем оператор) (MEΠCO). (263)
  13. «Μακεδονική» Ένωση για την προστασία των δικαιωμάτων στην εργασία (308)
  14. «Μακεδονικό» Συνδικάτο Αστυνομικών (MΠC). (250)

Τρίτο τμήμα. Ήλιος της Βεργίνας

  1. Σημαιοστολισμός στο χωριό Κουράτικα το 2020 (14)
  2. Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια (28)
  3. Πλατεία Μανόλια στο Μοναστήρι (87)
  4. Στο σχολείο “Νίκολα Κάρεφ” στην πόλη Κότσανη (171)
  5. Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε πλήθος φρεατίων στην περιοχή Aerodrom των Σκοπίων και σε όλη τη χώρα (174, 175)
  6. Άγαλμα του Φιλίππου Β με τον τίτλο «Πολεμιστής» στην πόλη των Σκοπίων (182)
  7. Έμβλημα του Δήμου Λόζοβο (183)
  8. Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στην πόλη Ντεμίρ Χισάρ (185)
  9. Μνημείο στην πόλη Στρούγγα (188)
  10. Η σημαία του δήμου Македонска Каменица περιέχει τον Ήλιο της Βεργίνας. (260)
  11. Το έμβλημα του δήμου Могила περιέχει παραλλαγή του Ήλιου της Βεργίνας. (261)
  12. Ένωση Εστίασης και Τουρισμού (Синдикат за Угостителство и Туризам – С.У.Т). 283
  13. κεντρικό σημείο της πόλης της Οχρίδας (297)
  14. Μνημείο με τον Ήλιο της Βεργίνας στο βουνό Водно, νοτιοδυτικά της πόλης των Σκοπίων (300)
  15. Στην εξωτερική όψη του κτηρίου του υπουργείο εξωτερικών υπάρχουν τέσσερος μεγάλοι Ήλιοι της Βεργίνας (301)
  16. Άγαλμα του Φιλίππου στη πόλη του Μοναστηρίου. Μετονομάστηκε σε άγαλμα του “Ιδρυτή της Ηράκλειας” (302)
  17. Δημοτικού Σχολείου “Kire Gavriloski – Jane” που βρίσκεται στην πόλη Πρίλεπ στα Σκόπια (311)

Λοιπές παραβιάσεις

Στα σχολικά βιβλία καταγράφτηκαν οι εξής παραβιάσεις (58-70, 161-162, 193-198, 315, 319)

Παρομοίως σε διάφορες δηλώσεις αξιωματούχων πχ του Προέδρου των Σκοπίων, εκθέσεις ή εκδηλώσεις εντός χώρας ή στο εξωτερικό (170, 172, 173, 177, 180, 190, 210, 236, 258, 262, 265, 266, 268, 269, 271, 272, 273, 285, 289, 290, 291, 298, 304, 305, 306, 307, 309, 310, 313, 314, 316, 317, 322, 323, 324, 325, 328, 329, 330, 331, 332, 334, 336, 338, 341)

1 comment

Ιωάννης Παναγάκος 5 April 2024 at 07:37

ΠΑΛΙ ΘΑ ’ΡΘΕΙ Η ΑΥΓΗ

Απόψε κλαίει ο ουρανός, οι θάλασσες, τα όρη
κλαίει και του Αλέξανδρου η γαλανή πατρίδα
κλαιν της Ελλάδας τα παιδιά, τους πήραν την ασπίδα
αφού τους κλέψαν ύπουλα την πιο μεγάλη κόρη,
φυσά αγριοβόρι, στου γένους την κοιτίδα.

Δεν την νικήσαν με σπαθί, με πόλεμο κι αγώνα
δεν την κατάκτησαν οι εχθροί, με μάχη στην ουσία
δε θα μπορούσαν, άλλωστε, παρά με προδοσία
να της αρπάξουν ύπουλα της δόξας την κορώνα
ντροπή εις τον αιώνα, ταγών μειοδοσία.

Ό,τι με ιδρώτα δρέψαμε, με πόνο και με αίμα
τα δώσαν όλα στον εχθρό προδότες κυβερνήτες
απάτριδες κι ανθέλληνες κι άθεοι λωποδύτες
που πούλησαν τα ιερά, τα όσια με το ψέμα
κάναν το Έθνος δέμα, γνωστοί αγιογδύτες.

Και της Μακεδονίας μας πουλήσαν τ’ όνομά της
και τη λαμπρή ιστορία της στους Σλάβους των Σκοπίων
τη δόξα, την εθνότητα, τα Άγια των Αγίων
αγύρτες και τυχάρπαστοι, πρωθιερείς απάτης
γεννήματα της Άτης, της ύβρεως το βραβείον.

Τώρα το αίμα το αγλαό των Μακεδονομάχων
για λευτεριά που πότισε τ’ Αλέξανδρου τη χώρα
δε θα ησυχάσει αν δε δει στου ήλιου την αιώρα
να λάμπει η δικαίωση εκείνων των προμάχων
του Έθνους υπερμάχων, Ανάσταση πυρφόρα

για να σβηστεί, ν’ ακυρωθεί το όνειδος εκείνο
η συμφωνία των Πρεσπών, των προδοτών η γέννα
που ρήμαξε τα ρήματα τα καθαγιασμένα
και τώρα μένουν άφωνα μες στης ψυχής το θρήνο
θλιμμένο άγιο κρίνο, μες στην καρδιά γραμμένα.

Απόψε κλαιν τα σύμπαντα με γοερή κραυγή
μα έρχεται η Ανάσταση, πάλι θα ’ρθει η αυγή!

9/6/2019
Ιωάννης Παναγάκος

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.