Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Ελληνική πολιτική Θανάσης Κ. Μεταναστευτικό

Tρελαθήκαμε τελείως;

Γράφει ο Θανάσης Κ.
Είναι η τροπολογία για την άδεια παραμονής “παράτυπων” μεταναστών στην Ελλάδα ένα “αθώο” μέτρο που αποσκοπεί στην κάλυψη του κενού εργατικών χεριών της χώρας;
Μόνο παντελώς άσχετοι μπορούν να τα λένε αυτά.
Και μόνον αθεράπευτα αφελείς μπορούν να τα πιστεύουν.
Και να γιατί:
* Όσοι μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα, είτε κάνουν αίτηση για άσυλο (ή για προστασία) και εγκρίνεται η αίτησή τους, οπότε ΔΕΝ υπάρχει θέμα, είτε απορρίπτεται η αίτησή τους και παραμένουν παράνομοι…
Όσοι έκαναν αίτηση για άσυλο και δεν εγκρίθηκε η αίτησή τους, κανονικά πρέπει να πάνε για επαναπροώθηση. Ή για απευθείας απέλαση…
Αν παραμένουν τρία χρόνια στη χώρα – όπως προβλέπει η νέα τροπολογία, αντί για επτά χρόνια που προβλεπόταν ως τώρα – χωρίς να επανα-προωθούνται, αυτό σημαίνει πώς
-είτε δούλευαν χωρίς χαρτιά, δηλαδή “παράνομα”
-είτε δούλευαν σε παράνομες εργασίες, δηλαδή σε εγκληματικά κυκλώματα.
-είτε ζούσαν με επιδόματα πάσης φύσεως (από ΜΚΟ κλπ.)
— Αν δούλευαν για παράνομα κυκλώματα, δεν πρόκειται να πάνε να δουλέψουν προσωρινά για πολύ λιγότερα…
— Αν ζουν με επιδόματα, είναι απίθανο να προτιμήσουν να χάσουν τα επιδόματα, και να δουλέψουν προσωρινά για λιγότερα…
— Κι αν δουλεύουν ήδη χωρίς χαρτιά, είναι εντελώς απίθανο να πάνε να δουλέψουν “νόμιμα”, χρεώνοντας τον εργοδότη τους περισσότερα.
Οι άνθρωποι είτε δουλεύουν ήδη, δηλαδή ανήκουν στο “work force” – στο εργατικό δυναμικό της χώρας (κι ας μην καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία του) – άρα η “νομιμοποίηση” τους ΔΕΝ αυξάνει το εργατικό δυναμικό! Απλώς αναγκάζει τους εργοδότες του να τους πληρώνουν ακριβότερα (μαζί με εισφορές κλπ.)
Είτε δεν δουλεύουν έτσι κι αλλιώς γιατί ζουν από “αλλού” – και δεν πρόκειται να πάνε να δουλέψουν τώρα. Θα εξακολουθούν να ζουν από “αλλού”.
* Ύστερα, για να ξέρουμε τι λέμε, μιλάμε για το πώς θα “αυξήσουμε την προσφορά εργασίας” στη χώρα που έχει τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ανεργία της Ευρωζώνης!
Γι’ αυτό συζητάμε, έτσι;
Οπότε το πρώτο που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι πώς θα απορροφήσουμε τους Έλληνες ανέργους. Για το οποίο, όμως δεν ακούμε τίποτα…
Η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα σήμερα φτάνει το 10% περίπου. Η πραγματική είναι τουλάχιστον μιάμιση φορά παραπάνω (δεδομένου ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε ο τρόπος καταγραφής ανέργων).
Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 400 χιλιάδες Έλληνες άνεργοι!
Κι ενώ υπάρχουν 400 χιλιάδες άνεργοι εμείς νομιμοποιούμε προσωρινά 30 χιλιάδες παράνομους που μένουν ήδη 3 χρόνια στη χώρα δίχως να έχουν πάρει άσυλο!
Έχει την παραμικρή λογική αυτό;
* Το πρόβλημα των εργατικών χεριών υπάρχει πράγματι. Δικοί μας ΔΕΝ πάνε να δουλέψουν σε κάποιες εργασίες.
Αλλά αυτό το πρόβλημα ΔΕΝ λύνεται με νομιμοποίηση παράνομων. Λύνεται με πρόσκληση νόμιμων. Από διάφορες χώρες, εκτός Ευρώπης αλλά ακόμα και εντός Ένωσης…
Πάντως ΔΕΝ λύνεται με νομιμοποίηση παράνομων! Που έτσι κι αλλιώς δουλεύουν όπου δουλεύουν παράνομα είτε επιλέγουν να μη δουλέψουν καθόλου.
Το πού θα βρούμε 10 χιλιάδες εργάτες για να δουλέψουν στο εργοτάξιο του Ελληνικού όταν υπάρχουν ήδη 100δες χιλιάδες Έλληνες άνεργοι σημαίνει ότι δεν ψάχνουμε εργάτες. Ψάχνουμε πάμφθηνους “δούλους”!
Ή αλλιώς ψάχνουμε πρόσχημα να νομιμοποιήσουμε παράνομους…
Ο μόνος τρόπος να “αυξήσουν το εργατικό δυναμικό” με τέτοιες μεθόδους είναι να φέρουν κι άλλους παράνομους! Όχι να νομιμοποιήσουν προσωρινά όσους ήδη βρίσκονται εδώ.
Αυτό θέλουν να κάνουν;
* Το να λέμε ότι αν δεν νομιμοποιήσουμε 30 χιλιάδες παράνομους δεν θα μαζευτούν οι ελιές φέτος, είναι εντελώς παράλογο.
Πέρσι με μεγαλύτερη παραγωγή, πώς μαζεύτηκαν οι ελιές;
Και εν πάση περιπτώσει αν νομιμοποιήσουμε τους παράνομους, θα ακριβύνουν τα εργατικά. Το είπαν αυτό στους αγρότες;
Οι αγρότες περιμένουν ότι με νομιμοποίηση των παρανόμων θα τους προσλαμβάνουν ευκολότερα και θα πληρώνουν λιγότερα.
Ενώ στην πραγματικότητα θα προσλαμβάνουν τους ίδιους με πέρσι και θα πληρώνουν αρκετά παραπάνω…
* Στην πραγματικότητα ΔΕΝ λύνουν το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών – αφού νομιμοποιούν ανθρώπους που ήδη βρίσκονται εδώ και ήδη δουλεύουν ή έχουν βρει τρόπο να μη δουλεύουν καθόλου.
Απλώς αρχίζουν να νομιμοποιούν τους παράνομους. Τίποτα άλλο.
Γιατί όποιος πάρει μια φορά “προσωρινή άδεια παραμονής”, κι ύστερα από λίγο πάρει και δεύτερη άδεια παραμονής – πάλι προσωρινά – κι ύστερα το ίδιο ξανά και ξανά, σε δύο χρόνια, αφού θα έχει ήδη συμπληρώσει τρείς και τέσσερις “άδειες παραμονής” – πάντα “προσωρινές” – θα είναι πολύ πιο εύκολο να πάρει και τη μόνιμη άδεια παραμονής!
Δηλαδή την πλήρη νομιμοποίησή του!
Ό,τι δεν κατάφερε με την αίτηση ασύλου – που απορρίφθηκε – το καταφέρνει “δια της πλαγίας”…
Η ρύθμιση αφορά ουσιαστικά όσους ΔΕΝ μπορούν να πάρουν άσυλο. Γιατί ήταν εξαρχής παράνομοι. Για την ακρίβεια, αυτοί που σήμερα έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια, περιλαμβάνουν κι όσους η ίδια η ΤΩΡΙΝΗ κυβέρνηση είχε καταγγείλει στις αρχές του 2020 ότι η Τουρκία τους έστελνε ως “εργαλειοποιημένους”.
Και στήθηκε ολόκληρη “επιχείρηση” τότε στον Έβρο για να μην περάσουν.
Πολλοί πράγματι, εμποδίστηκαν τότε – αλλά κάποιοι πέρασαν.
Κι αυτοί που τότε πέρασαν – και στο μεταξύ δεν πήραν άσυλο γιατί δεν δικαιούνταν – τώρα νομιμοποιούνται προσωρινά “δια της πλαγίας”.
Οι “εργαλειοποιημένοι” (κατά την κυβέρνηση πάντα)!
Ουσιαστικά παρακάμπτεται όλη η διαδικασία χορήγησης ασύλου.
* Κάποιοι επικαλούνται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε περάσει ρύθμιση να μπορούν παράνομοι που έχουν κλείσει επτά χρόνια στην Ελλάδα να δουλεύουν προσωρινά…
Οπότε, αναρωτιόνται: τι επτά χρόνια, τι τρία.
Η απάντηση είναι απλούστατη! Τότε ΔΕΝ υπήρχαν “εργαλειοποιημένοι”!
Και τότε – αντίθετα με σήμερα – υπήρχε η “Αμυγδαλέζα”…
Να τους φρεσκάρω λίγο τη μνήμη, λοιπόν:
— Όσοι το 2014 είχαν κλείσει 7 χρόνια στην Ελλάδα, είχαν μπει το 2007. Πριν την Αραβική άνοιξη, πριν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, πριν τα κύματα των λαθρομεταναστών από την Κεντρική Ασία και τη Βόρειο Αφρική. Κι αυτοί ΔΕΝ ήταν “εργαλειοποιημένοι”!
— Κι ύστερα το 2014 λειτουργούσε η Αμυγδαλέζα. Μη το ξεχνάμε κι αυτό, έ;
Όπου όσοι βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα και παρανομούσαν εδώ, συλλαμβάνονταν και κρατούνταν μέχρι να αποφασίσουν να φύγουν. Κι αυτό τότε είχε περιορίσει όχι απλώς τις “ροές” όσων έμπαιναν στη χώρα, αλλά και τον αριθμό όσων βρίσκονταν ήδη εδώ.
Ανάμεσα στα μέσα του 2012 και στα τέλη του 2014, έφυγαν από την Ελλάδα – μέσω Αμυγδαλέζας και όχι μόνο – τουλάχιστον 200 χιλιάδες παράνομοι που ήδη βρίσκονταν από πριν.
Τώρα πόσες “επαναπροωθήσεις” ή απελάσεις παράνομων έχουν γίνει από την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια;
Πόσες;
Ελάχιστες!
Άρα δεν υπάρχει σύγκριση.
Τότε το μήνυμα είχε περάσει: όσοι μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα, δεν μπορούν πια ούτε εδώ να παραμείνουν ούτε παρακάτω να πάνε.
Τώρα αυτό αλλάζει: όσους μπαίνουν στην Ελλάδα τους διευκολύνουμε να νομιμοποιηθούν. Άρα στέλνουμε το “μήνυμα” να έλθουν κι άλλοι…
Και στο μεταξύ άλλες ευρωπαϊκές χώρες μας πιέζουν να πάρουμε πίσω όσους μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα και από δω πήγαν αλλού στην ΕΕ. Δεν τους θέλουν εκείνοι και μας τους στέλνουν πίσω. Κι εμείς ανοίγουμε μια “Κερκόπορτα” για να τους “τακτοποιήσουμε” εδώ – προσωρινά πάντα.
Στη χώρα όπου ουδέν μονιμότερο του προσωρινού…
Ναι, το μέτρο είναι προσωρινή νομιμοποίηση παρανόμων, με προοπτική πλήρους μονιμοποίησης σε λίγα χρόνια. Και απώτερη προοπτική ελληνοποίησης!
Όλα αυτά που η τωρινή κυβέρνηση δεσμευόταν να ΜΗΝ κάνει, είτε τα κάνει, είτε ανοίγει “πλάγιους δρόμους” για να γίνουν λίγο αργότερα…
Με ανόητο πρόσχημα την “αύξηση του εργατικού δυναμικού”, νομιμοποιώντας όσους ΉΔΗ δουλεύουν εδώ ή όσους ποτέ δεν δούλεψαν ούτε προτίθενται να δουλέψουν. Απλώς είναι παράνομοι…
* Και συγκρίνουν την πολιτική τους με αυτή της Μελόνι στην Ιταλία. Η οποία έκανε πιο αυστηρό και το καθεστώς εισόδου, και το καθεστώς χορήγησης ασύλου, και το καθεστώς προστασίας. Και τη διαδικασία απελάσεων.
Εδώ τα κάνουν “ελαστικότερα”. Πολύ “ελαστικότερα”…
* Στο μεταξύ σε ολόκληρη τη Δύση, το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών εξελίσσεται σε “ωρολογιακή βόμβα” για την κοινωνίες και για το δημοκρατικό πολίτευμα.
Παντού βγαίνουν και δηλώνουν μεταμέλεια ακόμα κι όσοι είχαν υιοθετήσει κάποτε τους παράνομους μετανάστες ως μέσο για να καλύψουν ελλείψεις εργατικών χεριών.
— Δείτε τι είπε η ίδια η Μέρκελ, η οποία το 2016 υποδέχθηκε ένα εκατομμύριο παράνομους. Και τώρα δηλώνει μετανιωμένη…
— Δείτε τι λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός Σούνακ σήμερα…
— Δείτε τι λέει η Σοσιαλίστρια Πρωθυπουργός της Δανίας, η οποία για να τους μονιμοποιήσει συζήτησε να τους στείλει στη… Ρουάντα της Αφρικής, κι από εκεί να διαλέξει ποιους θα πάρει πίσω.
— Δείτε τι έκανε ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας Σάντσεθ. Να ανατριχιάσετε…
— Δείτε τι έγινε στην Αριζόνα των ΗΠΑ μόλις προχθές. Όπου η Δημοκρατική (όχι Ρεπουμπλικανή) Κυβερνήτης της Πολιτείας, έστειλε την Εθνοφυλακή να φυλάξει τα σύνορα προς το Μεξικό κηρύσσοντας “καθεστώς έκτακτης ανάγκης”.
Όλοι αυτοί ΔΕΝ είναι “ακροδεξιοί”, έτσι;
— Δείτε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) – ομόφωνη μάλιστα – όπου λέγεται ρητά, πως όποιος μπαίνει παράνομα χωρίς να είναι πρόσφυγας (χωρίς δηλαδή να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του στη χώρα από την οποία μπήκε), χάνει και το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο ή προστασία. Πολλώ μάλλον να ζητήσει μόνιμη άδεια παραμονής ή εργασίας.
— Δείτε τι γίνεται σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης – παραδοσιακά δημοκρατικές, σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες – όπως η Σουηδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και η Ολλανδία – όπου όχι απλώς ανέβηκαν οι ακροδεξιοί, αλλά μετακινήθηκαν δεξιότερα και όλοι οι υπόλοιποι: Και οι Κεντροδεξιοί! Ακόμα και οι Σοσιαλδημοκράτες…
Παντού, κυρίως λόγω της παράνομης μετανάστευσης.
— Δείτε τι γίνεται και στη Γερμανία σήμερα: όπου το κόμμα που κυβερνά, οι Σοσιαλδημοκράτες, έχει χάσει το μισό περίπου της δύναμής του πριν δύο χρόνια (ήδη βρίσκεται στο 14%)..,
Το ακροδεξιό κόμμα AfD είναι πλέον δεύτερο, έχοντας υπερδιπλασιάσει τη δύναμή του προ διετίας!
Ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (παλαιότερα της κας Μέρκελ και τώρα του κ. Μέρτς) έχει ήδη κάνει στροφή στο μεταναστευτικό με πολύ σκληρότερες θέσεις.
Για να μην αναφέρω την πρώην υπαρχηγό του κόμματος της Αριστεράς DeLinke, τη κα Wagnenknecht, που έφυγε από το Κόμμα της μαζί με εννιά βουλευτές επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη διαφωνία της με το λαθρομεταναστευτικό (και γενικότερα την woke κουλτούρα της “αποδόμησης των πάντων”)
Σε όλο τον κόσμο το μεταναστευτικό μετακινεί τις κοινωνίες δεξιότερα.
Σε όλο τον κόσμο, η χαλάρωση των συνόρων και η ανεκτικότητα απέναντι στους “εργαλειοποιημένους” παράνομους θεωρείται πλέον θανάσιμη απειλή για τις κοινωνίες.
Σε όλο τον κόσμο ψάχνουν τρόπον να διορθώσουν το λάθος.
Μόνο εδώ επιμένουμε στα ίδια, θεωρώντας μάλιστα ότι αυτά είναι πολύ “σύγχρονα” και πολύ “προοδευτικά” – τρομάρα μας…
Μόνον εδώ!
Στη χώρα που επειδή ακριβώς είναι “πύλη εισόδου”, θα έπρεπε να ήμασταν δέκα φορές πιο “υποψιασμένοι” και πιο προσεκτικοί.
Μόνο εδώ, όχι μόνο επιμένουμε στα ολέθρια σφάλματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα πάμε παραπέρα….
ΥΓ. Ουσιαστικά με την “αθώα” ρύθμιση καταργείται πλέον η διαφορά ανάμεσα στους νόμιμους και τους παράνομους. Ανοίγουμε παραθυράκια για έμμεση μονιμοποίηση, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε πλήρη νομιμοποίηση.
Αντί να βοηθήσουμε νόμιμους μετανάστες να βρουν δουλειά ή – εν ανάγκη – να φέρουμε νόμιμους απ’ έξω, εμείς νομιμοποιούμε παράνομους.
Ανοίγοντας το δρόμο να μας έλθουν κι άλλοι.
Προς μεγάλη χαρά και με την απόλυτη στήριξη, των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που τους φέρνουν – και της Τουρκίας που τους διακινεί.
Τρελαθήκαμε εντελώς, έτσι;

1 comment

Πατριώτης 20 December 2023 at 07:38

Πακιστανός υπουργός «αδειάζει» την κυβέρνηση: «Στέλνουμε 500.000 εργάτες για κατασκευές στην Ελλάδα»!

Ποιοι 30.000 εργάτες γης και πράσσειν άλογα; Είχε ζητήσει από το τουρκόφιλο Πακιστάν εργάτες ο Μηταράκης, αντί να τούς ζητήσει από την Ινδία, η οποία είναι φίλα προσκείμενη στην Ελλάδα. Γιατί άραγε; Πάει τούτη η κυβέρνηση να δώσει την χαριστική βολή στην Ελλάδα;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.