Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος για την αυτοσυνειδησία των Ελλήνων, την ταυτότητα και τη Δύση.

Στην εκπομπή «Στα άκρα» φιλοξενήθηκε ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος και ανέπτυξε τις απόψεις του για μία πλειάδα θεμάτων, ξεκινώντας από την οικονομική κρίση και το ότι η οικονομία είναι παράγωγο μέγεθος της κοινωνίας, την έλλειψη ταυτότητας και αυτοσυνειδησία των Ελλήνων η οποία αποκαλύπτεται από τη διαρκή διαπάλη δύο αντιμαχόμενων πλευρών από τον 19ο ως σήμερα, την ανθρωπολογική κρίση του δυτικού «εγώ», το οποίο είναι ταυτόχρονα και πανίσχυρο αλλά και αδύναμο, τον ρόλο των θεσμών, την «ανατολή της δύσης» κλπ. Όλα αυτά μέσα από πληθώρα αναφορών σε φιλοσόφους, κοινωνιολόγους, θεολόγους, ψυχολόγους και άλλους συγγραφείς και επιστήμονες.

2 thoughts on “Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος για την αυτοσυνειδησία των Ελλήνων, την ταυτότητα και τη Δύση.

 1. Πολλούς τέτοιας ποιότητας πνευματικούς & πολιτικούς ηγέτες χρειαζόμαστε!

 2. @ Γιώργος Ζαχαράκης

  Πιθανόν να έχετε δίκιο, να χρειαζόμαστε τέτοιας ποιότητας πνευματικούς & πολιτικούς(?) ηγέτες σαν το πατέρα Νικόλαο Λουδοβίκο.
  Θα ήθελα να σας ζητήσω μια μεγάλη χάρη:
  Θα είχατε την καλοσύνη να γράψετε 2-3 παραγράφους απλά-προπαντός απλά-και να μου εξηγήσετε τι ακριβώς λέει ο π. Νικόλαος;
  Προσωπικά είτε όταν τον έχω ακούσει, είτε τον έχω διαβάσει, χάνομαι. Και ίσως είναι εγωιστικό, αλλά θεωρώ ότι είναι δική του ευθύνη να γίνεται κατανοητός και όχι δική μου να βασανιστώ για ώρες μέχρι να βγάλω νόημα από τους λαμπρούς στοχασμούς του.
  Ειλικρινά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτά που λέει ή γράφει είναι σημαντικά. (Παράδειγμα στην ίδια ενότητα μιλά για Δαρβίνο, Μαρξ, κλπ. εναλλάξ σαν να γνωρίζονταν και να συζητούσαν αυτοί οι δυο μεταξύ τους για κάποιο θέμα που ποτέ δεν τους απασχόλησε!)

  Θα σας ήμουν ιδιαίτερα ευγνώμων αν με βοηθούσατε με μια απλή, ευνόητη περίληψη της σκέψης αυτού του διανοούμενου κατά την διάρκεια της συνέντευξής του με την κυρία Φλέσσα.

  Και αυτή μου την παράκληση την απευθύνω σ’ οποιονδήποτε αναγνώστη ή συντελεστή του ΑΝΤΙΒΑΡΟΥ.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *