Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Ελληνική πολιτική Μελέτης Μελετόπουλος

Γιατί ναυαγεί η κίνηση των «58»

kentroaristeraτου Μελέτη Η. Μελετόπουλου*

Οι φωτογραφίες από τις διάφορες συναθροίσεις των «58» προδίδουν βασικά δύο στοιχεία: πρώτον, ο μέσος όρος ηλικίας είναι 65-75. Δεύτερον, όλοι τους είναι γνωστές φιγούρες της τελευταίας τριακονταετίας, με χαρακτηριστικώτερο εκπρόσωπο τον Κώστα Σημίτη, που είναι και ο κυριώτερος μέντορας της κίνησης.
Εξ άλλου, το ιδεολογικό πρόσωπο των «58» είναι σκληρά φιλομνημονιακό και φιλογερμανικό, και αυτό τους καθιστά ακόμα πιό αδιάφορους αν όχι αποκρουστικούς στην κοινή γνώμη. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν πλέον κάτι μεταξύ 0,8 και 1,2 %.
Η Ελλάδα ασφαλώς δεν περιμένει να σωθεί από την γενιά που την οδήγησε εδώ που την οδήγησε. Αυτοί που συναγελάζονται στους «58», αν και περιβάλλονται και από μερικούς άσχετους «μαϊντανούς», είναι τα πρόσωπα που κυβέρνησαν επί δεκαετίες την χώρα και την οδήγησαν στην χρεωκοπία. Κατασκεύασαν ένα πολιτικό όχημα για να θωρακίσουν πολιτικά τον Σημίτη, εν όψει αναζήτησης πολιτικών ευθυνών γιά την καταστροφή της χώρας. Και ταυτόχρονα αποτελούν (μάλλον, προσπαθούν να αποτελέσουν…) μία κολυμβήθρα του Σιλωάμ γιά τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Λοβέρδο και διάφορους άλλους πολιτικά νεκρούς πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές του παρελθόντος.
Στα πλαίσια αυτά, οι «58» και οι παρασκηνιακοί τους υποβολείς επιχειρούν να εντοπίσουν κάποιο νεώτερο πρόσωπο, άμωμο, άσπιλο και αμόλυντο (αλλά στην πραγματικότητα πλήρως ελεγχόμενο από αυτούς). Ενσυνείδητα επιχειρούν να συμπαρασύρουν στην δική τους πολιτική απαξίωση ό,τι αξιόλογο έχει απομείνει στον πάλαι ποτέ ένδοξο κεντροαριστερό χώρο (που στέγασε κάποτε λαμπρές και ακέραιες προσωπικότητες όπως τον Σοφιανόπουλο, τον Παπαναστασίου, τον Σβώλο, τον Τσιριμώκο, τον Μυλωνά). Στην ουσία ακολουθούν την γνωστή βιβλική ρήση «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».
Ας ελπίσουμε ότι, όσοι νεώτεροι γίνουν αποδέκτες κολακευτικών προσεγγίσεων, θα αντιληφθούν ότι ο εναγκαλισμός με το φαύλο παρελθόν είναι πολιτικά θανάσιμος. Και ότι το νέο θα δημιουργηθεί εξ αρχής, χωρίς δουλείες και βάρη του παρελθόντος.
Μία παρόμοια κίνηση, εάν πραγματικά ήθελε να ανανεώσει την πολιτική μας ζωή (οπότε θα εύρισκε κάποια ανταπόκριση), θα έπρεπε κατ’ αρχάς να αποκηρύξει δημοσίως τον κύριο Σημίτη, τον κύριο Βενιζέλο, και ο,τιδήποτε θυμίζει το παλαιοκομματικό παρελθόν της τελευταίας τριακονταετίας. Θα έπρεπε να αποκλείσει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει υπηρετήσει στις κυβερνήσεις και στα κοινοβούλια της Μεταπολίτευσης. Θα έπρεπε να οργανώσει μία σοβαρή πολιτική πρόταση εξόδου από το μνημόνιο και την φρίκη που αυτό έχει προκαλέσει. Θα έπρεπε να λάβει θέσει στα μεγάλα εθνικά ζητήματα που βρίσκονται επί τάπητος, και όχι να αποστρέφεται, όπως ο κύριος Σημίτης και πολλοί φίλοι του, τον πατριωτισμό.
Επειδή, λοιπόν, όλα αυτά δεν συμβαίνουν, την κίνηση των «58» συνοδεύει η καθολική αδιαφορία του Ελληνικού λαού (πλην ορισμένων μνημονιακών «μήντια» και κλειστών κύκλων της ολιγαρχίας). Αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, που δίνουν αστεία ποσοστά στην κίνηση των «58».
Και επειδή η δημοσκοπική φτώχεια φέρνει πολιτική γκρίνια, η πολυδιάσπαση και ο αλληλοσπαραγμός έχει ήδη αρχίσει: ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήθελε αρχικά να συμπλεύσει μαζί τους γιά να διασωθεί εκλογικά (ή γιά να πιέσει τον Σαμαρά να τον πάρει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ). Αλλά τα στελέχη του, όσα απέμειναν, αποκλείουν οποιαδήποτε απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από τις «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». Η ΔΗΜΑΡ απειλείται με διάσπαση, διότι ο πρώην γενικός γραμματέας της και ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της την εγκατέλειψαν ως πρόωρα γερασμένο άλογο και μεταπηδούν στην επόμενη σημαία ευκαιρείας, όπως βλέπουν τους «58». Τώρα, όμως, βλέποντας το αδιέξοδο, υπαναχωρούν και το….ξανασκέπτονται. Ο κύριος Σημίτης, που στα 78 του έχει ακόμα φιλοδοξίες ή απλά ψάχνει συμμάχους εν όψει κατακλυσμιαίων εξελίξεων και του γεγονότος ότι κορυφαίοι υπουργοί του οδηγούνται στην δικαιοσύνη, αποτασιοποιείται όμως τώρα. Προφανώς το μισό τοις εκατό δεν είναι σοβαρή πολιτική προστασία…..
Όλος ο κεντροαριστερός θίασος ας καταλάβει ότιη παράσταση τελείωσε και ότι το μέλλον δεν θα δημιουργηθεί με τα φθαρμένα υλικά του παρελθόντος.

Δημοσιεύθηκε στην πρωινή εφημερίδα “Kontra News” την Παρασκευή 31.1.2014.

Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης.

2 comments

Βασίλειος Λιάκος 12 February 2014 at 19:29

Χρειάζεται ριζική αλλαγή το πολιτικό μας σκηνικό. Ανθρώπους που δε έχουν καμία σχέση με τους προδότες και τους λωποδύτες που τόσα χρόνια εξυπηρετούσαν και στήριξαν τα συμφέροντα που μας έφτασαν σε αυτή την εξαθλίωση. Έλληνες τίμιους,ηθικούς και να αγαπούν την Πατρίδα τους. Η πρόταση είναι: πολιτική παράταξη ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Reply
Βασίλειος Λιάκος 12 February 2014 at 19:32

Όπως και να βαφτίσουν το σχηματισμό τους το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Το πρόβλημα δεν είναι το όνομα αλλά τα άτομα.
Αυτοί οι συγκεκριμένοι πολιτικοί τόσα χρόνια στήριζαν και υπέγραφαν όσα μας έφτασαν μέχρι εδώ.. Κάποιοι μάλιστα ήδη έχουν μετακινηθεί από το ένα κόμμα στο άλλο αλλά και έχουν αποδείξει πως το μόνο που τους νοιάζει είναι η καρέκλα και ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Για να ξαναορθοποδήσουμε, οι πολιτικοί δεν πρέπει να έχουν καμία ανάμειξη με αυτούς του παλιού πολιτικού σκηνικού.
Είναι γεγονός πως μόνο στην πολιτική παράταξη ΚΟΙΝΩΝΙΑ υπάρχουν και δραστηριοποιούνται πολιτικοί που δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που μέχρι σήμερα ψηφίζαμε. Οι πολιτικοί αυτοί διαρκώς κερδίζουν τους έντιμους Έλληνες ψηφοφόρους
. Η πολιτική παράταξη ΚΟΙΝΩΝΙΑ έχει ήδη ιδρυθεί από το 2008, και με ευθύνη και επίγνωση της πνευματικής και εθνικής αυτοσυνειδησίας της Ελλάδας απευθύνεται προς όλους τους Έλληνες πολίτες για να αλλάξουν το παλαιό και διεφθαρμένο πολιτικό σκηνικό. Με όραμα, αρχές και πολιτικό πρόγραμμα διεκδικεί την επιστροφή της πολιτικής στην τροχιά της Ρωμιοσύνης και όχι στην τροχιά των ξένων κέντρων χειραγώγησης.
Μόνο που δεν προβάλλονται από τα κανάλια και τα ραδιόφωνα γιατί δεν στηρίζουν τα ξένα συμφέροντα και τους 300 “ηθικούς”των τελευταίων κυβερνήσεων που αλλάζουν κάθε τόσο περιτύλιγμα αλλά το εσωτερικό του πακέτου παραμένει ίδιο και υποτελές στα ξένα αφεντικά . Δεν έχουν μεγάλους χορηγούς για να μην έχουν και εξαρτήσεις, αλλά χρηματοδοτούν τον αγώνα τους με εισφορές δικές τους και των μελών τους.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.