Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις

«Σημαιοφόροι της Τουρκίας»

Είναι πια να απορεί κανείς τι άλλο πρέπει να γίνει για να πάψει κάπως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να αποτελεί τον πιο αδιάλλακτο και φανατικό υποστηρικτή της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ! Μόλις την Κυριακή οι δύο κορυφαίοι ηγέτες της Ευρώπης και ομοϊδεάτες του Ελληνα πρωθυπουργού, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διατράνωσαν εκ νέου δημοσίως την πλήρη αντίθεσή τους στην τουρκική ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ατάραχος ο Κ. Καραμανλής τους… αποστόμωσε τη Δευτέρα από τη Στοκχόλμη όπου βρισκόταν, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ της τουρκικής ένταξης και παροτρύνοντας την Αγκυρα να συμπεριφέρεται έτσι ώστε «να μην ενδυναμώνονται οι φωνές που μιλούν για ειδική σχέση με την ΕΕ»! Καλά, δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός ότι το να έχει φτάσει στο σημείο να δίνει συμβουλές στην Αγκυρα πώς θα εξουδετερώσει τις αντιρρήσεις των Γερμανών και των Γάλλων συνιστά μια τόσο μεγάλη υπερβολή εκ μέρους του που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας;


Η μέχρι τώρα επιφυλακτική Γερμανίδα καγκελάριος ήταν αυτή τη φορά κατηγορηματική μιλώντας στους νέους χριστιανοδημοκράτες στην πλατεία Πότσνταμ, σύμβολο του νέου Βερολίνου, έχοντας στο πλάι της τον Νικολά Σαρκοζί: «Δεν μπορούμε να δεχόμαστε όλον τον κόσμο στην ΕΕ. Ναι σε μια προνομιακή εταιρική σχέση με την Τουρκία, όχι όμως στην πλήρη ένταξή της στην ΕΕ. Αν επιτρέπουμε σε ολοένα και περισσότερες χώρες να γίνονται μέλη της ΕΕ, τότε δεν θα μπορούμε πια να αποφασίζουμε και το όλο εγχείρημα θα χάσει το νόημά του» υπογράμμισε η Μέρκελ.

 

«Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα είναι μια Ευρώπη χωρίς θέληση, χωρίς ταυτότητα, χωρίς αξίες» δήλωσε ο Σαρκοζί «εμφανώς περιχαρής», όπως σημειώνει η «Μοντ».

 

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ήδη σπεύσει να δηλώσει στον γερμανικό Τύπο ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να δίνει υποσχέσεις κενές περιεχομένου στην Τουρκία» και είχε κάνει, όπως επισημαίνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, μια άλλη καινοφανή και εντελώς διαφορετική πρόταση: «Μαζί με την Τουρκία πρέπει αντιθέτως να σκεφθούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο, κοινό χώρο και μια περιοχή που ζούμε που θα μπορούσαν επίσης να προταθούν και στη Ρωσία».

 

Ο Κ. Καραμανλής αδιαφόρησε για τις θέσεις Μέρκελ και Σαρκοζί. Αντιθέτως, συμπαρατάχθηκε με τον Σουηδό ομόλογό του Φρέντρικ Ράινφελντ, ο οποίος ανήκει στους πιο ακραίους υποστηρικτές της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ και έσπευσε να δηλώσει ότι «με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, η ΕΕ είναι ανοιχτή στην είσοδο νέων μελών». Ο Ελληνας πρωθυπουργός παρέμεινε αταλάντευτος: «Η θέση μας είναι σαφής, πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη» τόνισε.

 

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει αντιληφθεί το βάθος της αλλαγής που έχει επέλθει στους ηγετικούς κύκλους της Γερμανίας και της Γαλλίας αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και έτσι εκθέτει την Ελλάδα σε εντελώς περιττές αντιπαραθέσεις με το Βερολίνο και το Παρίσι για χάρη της Αγκυρας (!), με όσες αρνητικές επιπτώσεις συνεπάγεται αυτό για τη χώρα μας.

 

Πρόκειται για μια αναχρονιστική φιλοτουρκική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία επιπλέον δεν φέρνει και κανένα θετικό αποτέλεσμα. Η διαπίστωση του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις από την Τουρκία, ενώ εμείς είμαστε «σημαιοφόροι της ένταξής της στην ΕΕ», αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

 

Η επιλογή της Αθήνας να πορευθεί εναντίον της γραμμής της Γερμανίας και της Γαλλίας έναντι της Αγκυρας στερεί από την Ελλάδα και την Κύπρο τη δυνατότητα να προβληθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι θεμελιώδεις παράμετροι για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και για μια ρύθμιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Μοναδική ευκαιρία που πάει χαμένη…

 

ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Επικίνδυνη για την Κύπρο

 

Ολοι οι σχετικοί με τα θέματα γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η σουηδική προεδρία της ΕΕ που θα αρχίσει την 1η Ιουλίου θα είναι έντονα φιλοτουρκική. Η συνάντηση όμως του Σουηδού πρωθυπουργού με τον Ελληνα ομόλογό του έδειξε ανάγλυφα πόσο επικίνδυνη θα είναι η σουηδική προεδρία για την Κύπρο. Ο Φρέντρικ Ράινφελντ και ο επίσης εντονότατα φιλότουρκος υπουργός του επί των Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ θα επιδιώξουν να προωθήσουν την τουρκική ένταξη αδιαφορώντας παντελώς για τις υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της ΕΕ σε θέματα που αφορούν και την Κύπρο. Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να προετοιμαστούν να συγκρουστούν με τη Στοκχόλμη, ώστε να μην επιτρέψουν να περάσει αυτή η σουηδική πολιτική.

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8953&pubid=3628790

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.