Έλληνες από το Άρβανον: Η αλήθεια για την ταυτότητα των Αρβανιτών

ellines-arvanonΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ

«Λίκνον της Ελλάδος», «κοιτίς του ελληνισμού», «εύανδρος» και άλλοι τιμητικοί χαρακτηρισμοί κοσμούν την Ήπειρο. Θα μπορούσαμε και «καρδιά της Ελλάδας» να τη χαρακτηρίσουμε, αφού αυτή μέσα στους τελευταίους τριάντα αιώνες αιμοδοτεί συνεχώς την ελληνική χερσόνησο με αίμα πάντοτε ελληνικό, που άλλοτε ονομάζεται πελασγικό, άλλοτε αιολικό, άλλοτε δωρικό και την τελευταία φορά, κατά τους 14ο και 15ο αιώνες μ.Χ., ηπειρωτικό! 

Οι κάτοικοι της Αλβανίας από το τέλος του 13ου αιώνα ηδη προσδιορίζονταν από τους άλλους λαούς ως Αλβανοί, δηλαδή με ένα εθνωνυμικό, το οποίο και οι ίδιοι, έστω και ανεπίσημα, είχαν αποδεχθεί.

Εάν λοιπόν οι εποικοι, που έφθασαν στην Ελλάδα περί τα μέσα του 14ου αιώνα κατόπιν προσκλήσεων διαφόρων ηγεμόνων, ήσαν Αλβανοί, φυσικότατο θα ήταν να δηλώνουν Αλβανοί και ο ελληνικός λαός να τους αποκαλεί Αλβανούς. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε ποτέ!

Ο ελληνικός λαός, αγνοώντας τους βυζαντινούς ιστορικούς του, αποκαλούσε από τότε και αποκαλεί μέχρι σήμερα  Αρβανίτες τους εποίκους αυτούς, όπως και οι ίδιοι θεωρούσαν τον εαυτό τους, ως Έλληνες δηλαδή από το Άρβανο. Η εθνική μνήμη του ελληνικού λαού αποδεικνύεται εγκυρότερη και ισχυρότερη του ιστορικού λόγου. Οι Αρβανίτες της Ελλάδας, έχοντας τις ρίζες τους στο πανάρχαιο ελληνικό Άρβανο, ουδέποτε αποδέχτηκαν ως δικό τους εθνωνυμικό τον όρο Αλβανοί,  όπως πράττουν μέχρι σήμερα και οι Σουλιῶτες καί οἱ Χιμαραίοι καί οι Σπαθιώτες καί όλοι οι Βορειοηπειρώτες. Πάντοτε διακήρυσσαν ότι είναι Έλληνες Αρβανίτες. Αυτά σημαίνουν ότι πίσω από το εθνωνυμικό Αλβανός καί τό πατριδωνυμικό Αρβανίτης υφίστανται δύο διαφορετικοί λαοί, οι Αλβανοί καί οι Ἕλληνες.

Ο Βρετανός καθηγητής P. Trudgill ύστερα από επιτόπιες έρευνες διαπιστώνει ότι: «Οι άνθρωποι για τους εαυτούς τους αναφέρονται όχι ως Αλβανοί, αλλά ως Αρβανίτες, λαλούν: Ἀρβανίτης» ( «The people themselves are refferred, not as Albanians, but as Arvanites, sing: Arvanitis».)

Γιατί, πράγματι, όπως μαρτυρούν και πολλές σημαντικές ιστορικές μαρτυρίες, που καταγράφονται στο βιβλίο Έλληνες από το Άρβανον, τη συντριπτική πλειοψηφία των εποίκων της νότιας Ελλάδας και ορισμένων νησιών απετέλεσαν δίγλωσσοι, ελληνόφωνοι και αρβανιτόφωνοι, Ηπειρώτες Έλληνες και λιγοστοί μόνον από τους γείτονές τους, Αλβανούς.

Και τούτο ακόμη για την αρβανιτοφωνία: ο συγχρωτισμός στον τόπο μας κατά την τελευταία εικοσαετία γηραιών, γηγενών, αρβανιτόφωνων Ελλήνων και Αλβανών οικονομικών μεταναστών, παρέσχε ευκαιρίες στους πρώτους για απόπειρες επικοινωνίας στο αρβανίτικο ιδίωμα με τους δεύτερους, πλην όμως οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Το ίδιο είχε συμβεί και με τους αρβανιτόφωνους στρατιώτες μας, πριν από 73 χρόνια που βρέθηκαν στην Αλβανία κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, καθώς μας βεβαιώνει ο ιστορικός Κ. Μπίρης. Το αρβανίτικο ιδίωμα ελάχιστα κοινά στοιχεία έχει με την αλβανική γλώσσα, με συνέπεια ο γνώστης του πρώτου να αδυνατεί να επικοινωνήσει με τον γνώστη της δεύτερης. Οι Αλβανοί δικαιολογούν το γεγονός, ισχυριζόμενοι ότι τα Αρβανίτικα είναι αρχαία Αλβανικά. Είναι όμως και γεμάτη από αρχαία ελληνικά όπως μας διαβεβαιώνουν ειδικοί ερευνητές. Κατόπιν αυτών, δέον είναι να διευκρινιστεί ότι ο γνώστης του αρβανίτικου ιδιώματος δεν είναι και δεν πρέπει να ονομάζεται αλβανόφωνος αλλά αρβανιτόφωνος.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Καραστάθη, Έλληνες από το Άρβανον, των Εκδόσεων Άθως.

www.stamoulis.gr/Έλληνες-από-το-Άρβανον-Η-Αλήθεια-για-την-Ταυτότητα-των-Αρβανιτών-Εποίκων-μας_p-403582.aspx

(5707) αναγνώσεις

43 comments

 1. Κανένας δεν αμφισβητεί την ελληνική συνείδηση των Αρβανιτών της Ελλάδας, ας μην το παρακάνουμε όμως.

  Αν σε προηγούμενες εποχές το όνομα “Αρβανίτες” δεν ήταν συνώνυμο του “Αλβανοί” τότε γιατί στα δημοτικά τραγούδια οι Τουρκαλβανοί αποκαλούνταν Αρβανίτες;

  η Δέσπω κάνει πόλεμο με νύφες και μ’ αγγόνια.
  Αρβανιτιά την πλάκωσε στου Δημουλά τον πύργο.
  «Γιώργαινα, ρίξε τ’ άρματα, δεν είν’ εδώ το Σούλι.
  Εδώ είσαι σκλάβα του πασά, σκλάβα των Αρβανίτων»

  Και οι Αρβανίτες (Arbereshe) της Ιταλίας; Έλληνες κι αυτοί;
  http://en.wikipedia.org/wiki/Arb%C3%ABresh%C3%AB_people

 2. ”Κανένας δεν αμφισβητεί την ελληνική συνείδηση των Αρβανιτών της Ελλάδας”

  Μην είσαι και τόσο βέβαιος. Εγώ νομίζω ότι πάρα πολλοί αγνοούν (ή «αγνοούν») την διαφορά, δηλαδή είτε από άγνοια, είτε εσκεμμένως. Υπάρχει μία ιστοσελίδα (δεν την αναφέρω, διότι δεν θέλω να της κάνω διαφήμιση), η οποία επιδίδεται στην καλλιέργεια αυτής της συγχύσεως, προσπαθώντας να πείσει ότι Αρβανίτες και Αλβανοί είναι έν και το αυτό. Και μάλιστα παρουσιάζει τους Αλβανούς ως αγωνισθέντας εναντίον του οθωμανικού ζυγού, ενώ είναι γνωστό ότι οι Αλβανοί και τότε, όπως και τώρα, ήσαν τσιράκια των Τούρκων. Γνωστοί οι Τουρκαλβανοί γενίτσαροι.

  ”Και οι Αρβανίτες (Arbereshe) της Ιταλίας; Έλληνες κι αυτοί;”

  Τι ακριβώς θέλεις να πεις μ’ αυτό; Είπε κανείς ότι είναι Έλληνες; Στην N. Ιταλία υπάρχουν τα ελληνόφωνα χωριά. Μάλλον άστοχη η ερώτηση/παρατήρηση.

  Συνιστώ και το βιβλίο του Σαράντου Ι. Καργάκου Αλβανοί, Αρβανίτες, Έλληνες

 3. Τι Αρβανίτες, τι Αλβανοί, τι Έλληνες και τρίχες κατσαρές.

  Εδώ και χίλια πεντακόσια χρόνια τα Βαλκάνια μαζί με την Μικρά Ασία υπήρξαν ανέκαθεν ένα τεράστιο χωνευτήρι πληθυσμών, λαών και εθνοτήτων.

  Κρίμα που δεν έχουν γίνει σοβαρές έρευνες πάνω στο DNA των πληθυσμών αυτών των περιοχών για να πέσει το μεγάλο γέλιο. Να βρεθούν τίποτα Βούλγαροι “υπερεθνικιστές” με Αλβανικό DNA, τίποτα ντόπιοι “Ελληνάρες” με “mixed βαλκανικό” DNA και τίποτα Αλβανοί “ουτσεκάδες” με καταγωγη την …Πελοπόννησο.

  Το μοναδικό “διαχωριστικό” των πληθυσμών των Βαλκανίων-Μικράς Ασίας ήταν και είναι η θρησκεία. Ορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι, Καθολικοί κλπ.

  Και η μόνη ελπίδα βελτίωσης της ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών είναι η ομοσπονδιοποίηση τους κάτω από μια κοινά αποδεκτή ενιαία κυβερνητική υπερεθνική και υπερθρησκευτική δομή. Στην αρχή “mixed” στη συνέχεια Ορθόδοξη αφού είναι και η μόνη ανεκτική στο διαφορετικό θρησκεία από τις υπόλοιπες.

  Εαν δεν γίνει κάποτε αυτό μια ζωή θα μας παίζουν σαν την γάτα με το ποντίκι οι …ούνοι, οι γότθοι, οι φραγκοι και κέλτες.

  Θα μας αλλάζουν κάθε τριάντα χρόνια τα σύνορα κατά τα συμφέροντά τους (βλέπε Γερμανία και Σερβία και αλλού) και θα μας έχουν συνεχώς σε ένα ιδιότυπο “prisoner’s dilemma” εξοπλισμών και αμοιβαίας καταστροφής όπως π.χ. έχουν την Ελλάδα και την Τουρκία εδώ και μισό αιώνα οι Αμερικανοί.

  Πολλοί θα πουν: …παλαβομάρες.
  Σκεφτείτε καλύτερα…

 4. Αγαπητέ Beriev, το σχόλιό σου όχι μόνο “παλαβομάρες” δεν περιέχει, αλλά, αντιθέτως, μου έφερε στο νού το όραμα του Ρήγα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έφυγε νωρίς, παραδομένος από εκείνους ακριβώς που ενοχλούνταν περισσότερο από τα σχέδιά του. Άς μου επιτραπεί και μία συμπλήρωση στην προτροπή σου για έρευνα DNA : μήπως και κάποιοι εξ Ανατολών γείτονες, αξιωματούχοι κιόλας, δεν προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεχάσουν ποιοί ήταν οι προγονοί τους; Αλλά, βλέπεις, ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν όσο και αν θέλουμε.

 5. Δεν είναι θέμα DNA, αλλά εθνικής συνειδήσεως. Όταν εμείς λέμε ότι είμαστε Έλληνες (όσοι το λέμε), δεν εννοούμε ότι έχομε αίμα (sic) ελληνικό, αλλά ελληνική συνείδηση, πηγάζουσα από την Ιστορία, τις παραδόσεις, την γλώσσα και την θρησκεία.

  Ιστορία κάνομε, όχι ζωολογία, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Σβορώνος.

 6. Συνειδητὰ πιὰ δὲν σχολιάζω. Κάποτε τὸ ἔκανα “σὲ πραγματικὸ χρόνο”, καὶ
  δέχθηκα προσωπικὲς ἐπιθέσεις ποὺ μὲ σκανδάλιζαν, καὶ (δυστυχῶς) μὲ ἔκαναν
  νὰ ἐμπλέκομαι μὲ ἠλιθίους (ποὺ λόγῳ τεράστιας πείρας πάντοτε στὸ τέλος
  διέλυαν κάθε μορφῆς διάλογο!).

  Παραθέτω τὰ λόγια τοῦ Γεωργίου Σφραντζῆ, ἀπὸ τὸ γνήσιο χρονικόν του
  (τὸ Βραχύ/Μinus). Ὁ κ. Καργάκος (που τὸν ἀνέφερα κάποιος παραπάνω)
  εἶναι τελείως ἐρασιτέχνης, μὲ τὴν κακῆ
  ἔννοια τῆς λέξης, καὶ δὲν ἔχει ἀκόμα μάθει νὰ βρίσκει τὰ αὐθεντικὰ χειρόγραφα,
  τὶς αὐθεντικὲς πηγές, αὐτὲς δηλαδὴ ποὺ ἔχουν ὑποστεῖ τὸ minimum ἐπεξεργασίας,
  μέσα στοὺς αἰῶνες. Τὸν ἄκουγα κάποτε νὰ ἀναφέρεται στὴν Ἄλωση τῆς Πόλης,
  τὸ 1453, καὶ νὰ ἀναφέρεται ἐκτενῶς στὸν ψευδο-Σφραντζῆ. Ἀρκεῖ αὐτὸ τὸ
  μέγιστο λάθος (ποὺ ΔΕΝ θὰ τὸ ἔκανε πρωτοετῆς ἱστορικοῦ τμήματος), γιὰ
  νὰ τὸ θεωρῶ τελείως ἐρασιτέχνη.

  [39.8] Ἔτι δὲ καὶ τὸ κάκιστον καὶ ἀφελέστατον γένος τῶν Ἀλβανιτῶν,
  καιροῦ λαβόμενον τῆς ὑπολήψεως καὶ ἁρπακτικῆς αὐτῶν γνώμης ἁρμο-
  δίου, τί οὐκ ἔπραξαν ᾒ τί οὐκ εἰργάσαντο κακόν; Ἀπιστοῦντες γὰρ δὶς
  τοῦ σαββάτου, ἀπὸ τὸν ἕνα τῶν αὐθεντῶν εἰς τὸν ἄλλον ἀπήρχοντο· καὶ
  κάστρα, ὡς ἡ ἐκείνων γλῶσσα, εἰς κεφαλατίκια ἀπῄτουν, εἰ δ’ οὖν, εἰς
  τὸν ἄλλον ἀπήρχοντο καὶ οἱ ἄλλοι πρὸς τὸν ἕτερον τῶν δεσποτῶν ὁμοίως.
  Διὰ μέσου οὖν, εἴ τι ἆρα καὶ εὕρισκον τῶν ἀθλίων τάχα Ῥωμαίων, ἀλλὰ
  δὴ καὶ τῶν Ἀλβανιτῶν καὶ συγγενῶν πολλάκις καὶ οἰκείων αὐτῶν, πάντα
  διηρπάζοντο καὶ ἠφάνιζον. Ἐγένοντο δὲ τοιαῦτα καὶ τοσαῦτα, ὅτι τὶς
  ἀξίως αὐτὰ θρηνήσειεν;

 7. Κυριάκο, μέρες που είναι θα απέχω κι εγώ από τα σχόλια και θα ασκηθώ στη νηστεία, ίνα μη τον αδελφό μου σκανδαλίζω.

 8. @ Kyriakos Papadopoulos

  “Συνειδητὰ πιὰ δὲν σχολιάζω”

  Άρα το παραπάνω σχόλιό σου το γράφεις …. ασυνείδητα;;;

  ” Ὁ κ. Καργάκος (που τὸν ἀνέφερα κάποιος παραπάνω) εἶναι τελείως ἐρασιτέχνης, μὲ τὴν κακῆ ἔννοια τῆς λέξης, καὶ δὲν ἔχει ἀκόμα μάθει νὰ βρίσκει τὰ αὐθεντικὰ χειρόγραφα, τὶς αὐθεντικὲς πηγές”

  Πώς το ξέρεις;

  ΥΓ: Τι το θέλεις το πολυτονικό, όταν περισπάς το “κακῆ”;

 9. Κυκλοφόρησε κι αυτό το βιβλίο. Δεν το έχω διαβάσει, απλώς το αναφέρω πληροφοριακά.

 10. Δὲν μπορεῖ νὰ θεωρεῖται “ἐπιστημονικὸ” ἕνα κείμενο, ποὺ δὲν ὑφίσταται peer review, ἀπὸ ἐπιστημονικὴ ἐπιτροπή. Ἄν ἦταν Oxford University Press, γιὰ παράδειγμα, θὰ τὸ παραδεχόμουν. Ἐκδόσεις Ἰνφογνώμων εἶναι πολὺ καλές, ἀλλὰ σὲ καμία περίπτωση ἐπιστημονικές. Εἶναι σὰν νὰ λέμε ἐκδόσεις Λιβάνη ἤ Κάκτος…

  Γι’ αὐτὸ ἀπέχω πιά: δὲν καταλαβαίνετε ἀπλὰ πράγματα. Μάταιοι διάλογοι.

 11. Ἡμιμαθῆ “πατριώτη” (τῆς κακιᾶς ὥρας): περισπωμένη στὴν λήγουσα, στὴν αἰτιατικῆ θυληκοῦ γένους (Τριανταφυλλίδης)

 12. Επειδή Έλληνας και γεννιέσαι αλλά και γίνεσαι (γίνεσαι όχι αμέσως φυσικά, αλλά σε μια ιστορική πορεία, είτε σύντομη είτε εκτενή, ανάλογα τα δεδομένα), δεν θα ήταν σημαντική τόσο η αρχαία καταγωγή των Αρβανιτών, όσο η επιθυμία τους να είναι Έλληνες ως προς την εθνική ταυτότητα, όπως μας λέει ο Παναγιώτης Αραβαντινός στη “Χρονογραφία της Ηπείρου” (τόμ. Β΄, σελ. 155), ότι δηλ. οι Σουλιώτες μιλούσαν όλοι τα ελληνικά και αυτοονομάζονταν με υπερηφάνεια Έλληνες, και σε αυτό συμφωνούσε και ο Κοραής.

  Όπως είναι η γνώμη μου, αν μια ελληνική οικογένεια εγκατασταθεί στην Αργεντινή, ζήσουν εκεί παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα τα οποία υιοθετούν την εκεί παιδεία και μεγαλώνουν με την αγάπη για τον νέο τους τόπο και ανατριχιάζουν με τους δικούς τους ήρωες και πεθαίνουν για να υπερασπιστούν την Αργεντινή ως πατρίδα και σπίτι τους, είναι χωρίς νόημα να τους λέει κάποιος Έλληνες. Σίγουρα, ιστορικά μιλώντας, θα πει κάποιος ιστορικός ότι οι τάδε είναι απόγονοι μιας ελληνικής οικογένειας, αλλά πώς να είναι Έλληνες κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν 100-150 χρόνια μετά; Εδώ στον τόπο μας έχουμε Έλληνες που οι προπαππούδες τους ήταν κανονικοί Ρώσοι. Κι όμως δεν δέχονται να τους πεις ότι είναι Ρώσοι, ούτε αισθάνονται Ρώσοι.

  Αν κάποιος στην Ελλάδα ασχολείται με τις καταγωγές των ανθρώπων που εντάχθηκαν στην Ελληνική Εθνική Ταυτότητα, αυτό γίνεται μόνο και μόνο επειδή στον τόπο μας έχουμε προβλήματα συνόρων με κάποιες χώρες και θέλουμε να μην αφήνουμε επιχειρήματα για αναχρονιστικές διεκδικήσεις περιουσιών, εδαφών κ.λπ.
  Ουσιαστικά όμως όσοι Αρβανίτες, Βλάχοι, Σλαβόφωνοι κ.λπ. έζησαν και πέθαναν για την αγάπη της Ελλάδας, είναι Έλληνες διότι αυτοί επέλεξαν να ζήσουν ως Έλληνες και να πεθάνουν ως Έλληνες και αν ζούσαν τώρα, κανείς δεν θα τολμούσε να τους πει ότι ήταν κάτι άλλο.

 13. Σχετικά με το επιστημονικό έργο, ήθελα να πω μια γνώμη.

  Σίγουρα, ο πλέον ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος ότι σε ένα επιστημονικό κείμενο έχει ακολουθηθεί η ορθή μέθοδος εξαγωγής συμπερασμάτων, χωρίς λογικά άλματα και αντιεπιστημονικές αλχημίες, είναι να περάσει από peer review.

  Δεύτερον, επίσης αρκετά ασφαλής τρόπος είναι η βιβλιοκρισία (όχι βιβλιοπαρουσίαση), όπου ανάλογα τον κρίνοντα φυσικά, έχουμε και πάλι μια σε βάθος εξέταση των μεθόδων και των δεδομένων μιας επιστημονικής προσπάθειας.

  Τρίτον, αρκετή ασφάλεια μας δίνει και ο εκδοτικός οίκος που αναλαμβάνει την έκδοση ενός έργου. Το ΜΙΕΤ, ο Παπαδήμας, οι εκδ. Ηρόδοτος και άλλες πολλές, αποτελούν εγγύηση ότι το έργο που εκδίδουν διακρίνεται για την επιστημονική του σοβαρότητα.

  Πέρα όμως από αυτά, είναι και ο συγγραφέας.
  Για παράδειγμα, ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος, επιστήμονας και συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου “Πόθεν και πότε οι Έλληνες;” (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013), παραδέχεται με γενναιότητα ότι η επιστημονική γνώση δεν περιορίζεται πάντα ανάμεσα στους επαγγελματίες ειδικούς επιστήμονες, αλλά “υπάρχουν πάντοτε κάποιοι” μή επαγγελματίες, που “οι γνώσεις και οι ιδέες τους κυμαίνονται ενίοτε στο ίδιο ή και σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνες ορισμένων επαγγελματιών” (σελ. 7 της Εισαγωγής).

  Ένας συγγραφέας για τον οποίο συναντάμε αναφορές στις βιβλιογραφικές σημειώσεις άλλων επιστημονικών έργων, αποκτά κύρος από αυτό. Ένα παράδειγμα για το συγκεκριμένο θέμα των Αρβανιτών, είναι ο Κ. Μπίρης και το βιβλίο του “Αρβανίτες οι Δωριείς του νεώτερου Ελληνισμού“. Φυσικά ο εκδ. οίκος Μέλισσα που πήρε το βιβλίο από την 3η έκδοση και μετά είναι ένας καλός εκδοτικός οίκος, αλλά από τη στιγμή που τον Μπίρη και το έργο του αυτό το συναντάμε στα βιβιλιογραφικά σημειώματα της “Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους” (εκδ. Αθηνών), στον Απόστολο Βακαλόπουλο, σε άρθρα επιστημονικών περιοδικών, σε διδακτ. διατριβές κ.λπ., από εκεί και πέρα δεν μας απασχολεί ούτε αν ο Μπίρης ήταν επαγγελματίας ή ερασιστέχνης ιστορικός, ούτε το peer review, ούτε ο εκδοτικός οίκος, ούτε η βιβλιοκρισία. Από τη στιγμή που το έργο βρίσκει θέση στην επιστημονική βιβλιογραφία, το έργο μπορούμε να το επιστευτούμε, όχι ως “ευαγγέλιο” φυσικά, αλλά ως σοβαρό και επιστημονικό.

  Ο Κώστας Καραστάθης, από το βιογραφικό του (εύκολα το βρίσκει κανείς στη Google), φαίνεται να έχει σχέση με το άθλημα της συγγραφής.

  Το πιο γνωστό ιστορικό του έργο έως τώρα, ήταν το “Μέγας Κωνσταντίνος: Κατηγορίες και αλήθεια“.
  Βεβαίως, βρήκα τον Κώστα Καραστάθη και το έργο του αυτό, να προτείνεται από τον π. Γεώργιο Μεταλληνό στο βιβλίο “Για την Πίστη, την Γλώσσα και την Ιστορία μας” (Ορθόδοξος Κυψέλη, 2011), όμως δεν συνάντησα τον Κώστα Καραστάθη σε άλλα βιβλιογραφικά σημειώματα. Ασφαλώς ο π. Γεώργιος Μεταλληνός είναι επιστήμονας με όλη τη σημασία της λέξης και έτσι, το γεγονός ότι προτείνει το βιβλίο του Καραστάθη λέει πολλά. Όμως, αν επρόκειτο για ένα έργο που πράγματι ανατρέπει τα δεδομένα, πιστεύω ότι από το 2006 που πρωτοκυκλοφόρησε, θα είχε πάρει μια θέση στη βιβλιογραφία. Αυτός τουλάχιστον είναι ο τρόπος που σκέφτομαι εγώ.

  Όμως, στο βιβλίο του Καραστάθη για τον Μ. Κων/νο, κάτι που δεν μου έκανε πολύ καλή εντύπωση, ήταν ο εύκολος και γρήγορος τρόπος που ξεπερνούσε το σοβαρό ζήτημα της “damnatio memoriae” (= εξάλειψη της αναγραφής) για τον Κρίσπο και την Φαύστα.

  Το λέω σε μια δική μου ειλικρινή προσπάθεια, να προσπαθήσω να τεκμηριώσω κάθε γραμμή του άρθρου μου για την υποτιθέμενη δολοφονία του Κρίσπου και της Φαύστας (ΕΔΩ: http://www.oodegr.com/neopaganismos/sykofanties/krispos2.htm) έβλεπα μπροστά μου σοβαρά στοιχεία που επιβεβαίωναν την εφαρμογή της “damnatio memoriae”, ενώ ο Κ. Καραστάθης δεν το δέχεται αυτό, χωρίς όμως να με αναπαύει με αδιάσειστα στοιχεία. Ξεπερνούσε κάπως βιαστικά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, το οποίο, αν ισχύει, αποδεικνύει ότι “κάτι” συνέβη στην οικογένεια του Μ. Κων/νου, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά ούτε αιμομιξία, ούτε δολοφονία. Άλλωστε, όπως αναφέρω, ο Σωζομενός και ο Ευάγριος Σχολαστικός, αρνούνται την περίπτωση δολοφονίας Κρίσπου και Φαύστας.

  Κατά συνέπεια λοιπόν, το βιβλίο του Καραστάθη για τους Αρβανίτες, σίγουρα δεν θα είναι ένα βιβλίο ανέντιμο ούτε πρόχειρο, προσωπικά όμως θα περίμενα να δω την πορεία του πριν το αγοράσω, ενώ για το θέμα των Αρβανιτών θα αγόραζα σίγουρα του Μπίρη (το έχω αγοράσει βεβαίως).

 14. Κυριάκο, καλό μου παιδί,

  είπα κι εγώ να νηστέψω και να μετανοήσω μπας και μου συγχωρεθούν οι αμαρτίες, αλλά εσύ δεν μ’αφήνεις ν’αγιάσω! Είπα να κάνω λίγο κράτει με τα σχόλια, να αποτοξινωθώ, όχι να μη βλέπω. Μπαίνω λοιπόν μέσα με τον πρωινό καφέ και γκλούπ! κόντεψες να με πνίξεις στην πρώτη γουλιά βρε μπαγάσα!

  Τόχα δει κι εγώ σε πρώτη ανάγνωση πούβγαζε μάτι, κείνο το “κακῆ” σου με φαρδιά πλατιά περισπωμένη, αλλά είπα να το καταπιώ και μετά να το ρίξω στη νηστεία, για να μη λες ότι στέκομαι στα επουσιώδη. Όμως να επικαλείσαι απ’ τη μια το “peer review” επί της αξιολόγησης κειμένων κι απ’ την άλλη να μην παραδέχεσαι απλά ένα ορθογραφικό σου λάθος και να βγαίνεις κι από πάνω με Τριανταφυλλίδηδες κι απόδοση εξ’αυτού χαρακτηρισμών για ημιμάθεια δύσκολα το καταπίνει κανείς.

  Που το βρήκες ότι το επίθετο κακή στην αιτιατική περισπάται; Μήπως περνάς τη δοτική που δεν εδιδάχθης (κακῆ τῆ τύχη, ἐπὶ διαστροφῇ κακῆ), για αιτιατική (και την κακή σου μοίρα);

  Κι από που ως που βρε ταραξία της γραμματιικής τα συνηρημμένα αφορούν και σε επίθετα;

  “Σ’ αγαπάω ακόμα
  αλλά εσύ είσαι κακιά”
  δῆλα δή αυτό το “κακιά” γίνεται κατά την Παπαδοπούλειο γραμματική “κακῆ”; Τον κακό σου τον καιρό!

  Εγώ σε είχα προειδοποιήσει να μη χρησιμοποιείς το πολυτονικό αλλά εσύ δεν μ’ακούς.
  Σαν τον άλλον πούχει φτάσει πια τα ογδόντα και θέλει ακόμη να γαμεί!

  Θέ μου συγχώρεσέ με..!

 15. Κι ας μην εσκότωσα κανένα Κρίσπο ή καμμιά Φαύστα!

 16. Τὸ σημαντικότερο συμπέρασμα τοῦ παραπάνω “διαλόγου” εἶναι ὅτι ἀποδεικνύω
  αὐτὸ ποὺ ὑποστηρίζω. Ὑπάρχουν κυρίαρχες τάσεις, στὴν Ἑλλλάδα, ποὺ δὲν ἐπιτρέπουν
  καμία παρέκκλιση (γιὰ νὰ μὴν πῶ ἀπόκλιση) ἀπὸ τὴν ἐπιβεβλημένη πορεία (στὴν περίπτωση
  τοῦ “διαλόγου” μας αὐτὴ ἡ πορεία εἶναι ὁ κρατικὸς ἐθνικός μας μῦθος).

  Οἱ καλοθελητὲς αὐτοί, μὴν ἔχοντας ἐπιχειρήματα ἀλλὰ γράφοντας μὲ σοφιστίες,
  θὰ πιαστοῦν ἀπὸ ἕναν τόνο, ἕνα πνεῦμα, ἕνα ὀρθογραφικὸ λάθος, καὶ θὰ θάψουν
  τὴν διαφορετικὴ θέση μέσα σὲ ἕναν ὀχετὸ ὑπερ(-παρα-)πληροφόρησης. Χαίρομαι
  ποὺ ὁ Πατριώτης ἔπεσε στὴν παγίδα αὐτή, ἀναδεικνύοντας καὶ τὸ ὑψηλότατο IQ του…
  ἡ ἀνασφάλειά του εἶναι αὐτὴ ποὺ τὸν κάνει νὰ κρύβετε. Ξεχνᾶ ὅτι ἐγὼ τὸν ψέγω
  ἐπώνυμα. Αὐτὸς ὅμως…

  Στὴν περίπτωσή μας τὸ θέμα εἶναι τὸ Γένος τῶν Ἀλβανιτῶν/Ἀρβανιτῶν. Παρέθεσα
  (ἀντι-)παράδειγμα ποὺ δείχνει ὅτι ἡ ἐθνοτικὴ αὐτὴ ὁμάδα _δὲν_ θεωροῦταν ὅτι
  ἀνῆκε στὸ γένος τῶν Ῥωμαίων (στὴν κατὰ τὸ κοινῶς λεγόμενη Ῥωμηοσύνη). Εἷναι
  ξεκάθαρο ὅτι ἀκόμα καὶ ἡ γλώσσα τους θεωρεῖται διαφορετικὴ (διαβᾶστε ξανὰ
  τὸ ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ Chronicon Minus). Ἡ ἀντίληψη αὐτὴ δὲν ἀλλάζει οὔτε στὸν
  16ο αἰώνα, ἀφοῦ ὁ Μακάριος Μελισσηνὸς ὅχι μόνον διατηρεῖ τὴν παράγραφο αὐτὴ
  τοῦ Σφραντζῆ, ἀλλὰ μετατρέπει τὸ Ἀφελέστατον σὲ Ἀνωφελέστατον (τῶν Ἀλβανιτῶν
  Γένος).

  Κατὰ τὰ ἄλλα, γι’ αὐτὰ ποὺ εἰπώθηκαν γιὰ τὸν κ. Καργᾶκο: δεῖτε τί γράφει γιὰ
  τὴν Ἄλωση τῆς Πόλης, τὸ 1453, καὶ ἀπὸ ποὺ ἀντλεῖ τὶς πηγές του. Δυστυχῶς
  δὲν ξεχωρίζει τὸν ψευδο-Σφραντζῆ ἀπὸ τὸν γνήσιο, καὶ αὐτὸ ἀναδεικνύει
  ἐρασιτεχνισμό.

  Δὲν ξανασχολιάζω πράγματα προφανῆ γιὰ αὐτοὺς ποὺ γνωρίζουν πιὰ
  ἡ διαφορὰ ἄρθρου γνώμης ἀπὸ τὴν ἐπιστημονικὴ ἀρθρογραφία.

 17. Y.Γ. Tὰ τρία λάμδα στὴν Ἑλλάδα, τὸ κρύβετε –> κρύβεται,
  σίγουρα ἀποτελοῦν δόλωμα γιὰ τοὺς καλοθελητές/τσαρλατάνους
  ἀνωνύμους. Σᾶς βαριέμαι, Λευτέρη/Πατριώτη κλ.π. Μείνατε
  4-5 ἄτομα στὸ Ἀντίβαρο. Σᾶς βαρέθηκαν ὅλοι οἱ ἀναγνῶστες.
  Τὸ λέω αὐτὸ διότι ὑπάρχουν καὶ γνωστοί μου ποὺ “ἔκοψαν”
  τὸν χῶρο, ἀκριβῶς γιὰ τὸν παραπάνω λόγο.

  Στὸ ὑστερόγραφο αὐτὸ ἤθελα νὰ ὑπενθυμίσω στὸν Πάπυρο
  ὅτι ἔχει μπερδέψει (ἐδῶ καὶ καιρὸ) τὶς ἔννοιες ἐθνοτικὴ ὁμάδα
  καὶ ἐθνοκράτος.

 18. “Χαίρομαι ποὺ ὁ Πατριώτης ἔπεσε στὴν παγίδα αὐτή, ἀναδεικνύοντας καὶ τὸ ὑψηλότατο IQ του… ἡ ἀνασφάλειά του εἶναι αὐτὴ ποὺ τὸν κάνει νὰ κρύβετε. Ξεχνᾶ ὅτι ἐγὼ τὸν ψέγω ἐπώνυμα. Αὐτὸς ὅμως…”

  Σε ποια παγίδα έπεσα; Όταν πήγαινα στο σχολείο, το “κακός” ήταν ακόμη ασυναίρετο. Βεβαίως, ως γνωστόν, αργότερα έγινε συνηρημένο 🙂

  Με ψέγεις ως ημιμαθή και δεν έχεις τα κότσια να ζητήσεις συγγνώμη, όχι για το γραμματικό λάθος, αλλά για τον ψόγο και θέλεις να απαντήσω σε ένα μειράκιον, πού έχει καβαλήσει το καλάμι; Αυτό θα ήταν το λάθος, στο οποίο τώρα με την αναίδειά σου με εξαναγκάζεις.

 19. ” Ὁ κ. Καργάκος (που τὸν ἀνέφερα κάποιος παραπάνω) εἶναι τελείως ἐρασιτέχνης, μὲ τὴν κακῆ ἔννοια τῆς λέξης, καὶ δὲν ἔχει ἀκόμα μάθει νὰ βρίσκει τὰ αὐθεντικὰ χειρόγραφα, τὶς αὐθεντικὲς πηγές”

  “Γι’ αὐτὸ ἀπέχω πιά: δὲν καταλαβαίνετε ἀπλὰ πράγματα. Μάταιοι διάλογοι”

  “Σᾶς βαριέμαι, Λευτέρη/Πατριώτη κλ.π”

  Θλιβερό παραλήρημα. Ο καθένας καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται. Δεν θα ήθελα ν’ ασχοληθώ περισσότερο.

  _____________________________________________________________________________

  @ Papyrus52 14 March 2014 at 19:25

  Συμφωνώ απολύτως, αν και, κατά την γνώμη μου, χρειάζεται μία διαφορετική διατύπωση:
  Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι (με την έννοια των οπαδών του DNA, που, όπως είπα, είναι άνευ νοήματος).
  Ελληνόψυχος (δηλ. με ελληνικό φρόνημα/συνείδηση) γίνεσαι, δεν γεννιέσαι.

  ΥΓ: Αυτή η διατύπωση δεν είναι δική μου, αλλά την άκουσα από την Δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και μού άρεσε. Την βρίσκω σωστή.

 20. Και μαζί με σένα που “συνειδητά πια δεν σχολιάζεις” αλλά δεν λές και να μας εγκαταλείψεις στην ορφάνια μας, γινόμαστε 6. Εγώ πάντως καθόλου δε σε βαριέμαι, γιατί κάθε φορά που μπαίνεις “ασυνείδητα” να σχολιάσεις μου δίνεις αφορμή να γελάω με την καρδιά μου, απαλύνοντας έτσι την πίκρα της περιρέουσας κατάστασης.

  Επί του θέματος, αν βρείς χρόνο από τις υψηλές σου ενασχολήσεις και προτού βγαίνεις με απόλυτο ύφος να αποφαίνεσαι για το “ανωφελέστατον των Αλβανιτών γένος” του ψευδο- Φραντζή, θα σε προέτρεπα να εγκύψεις ολίγον σε ιστορικά γεγονότα, μορφές μεγάλες ή και λιγότερο γνωστές της νεότερης ιστορίας μας, αντιστασιακής, πολιτικής, πολιτισμικής και στο έργο τους, όπως του Ίωνα Δραγούμη, του Νίκου Εγγονόπουλου, του Νεοκλή Καζάζη, του Παύλου Μελά, του Λάκη Πύρζα, του Αλέξανδρου Κοντούλη, του Πολυχρόνη Λεμπέση, της Ελένης Μπούκουρα, του Βασίλη Λάσκου, του Νικόλαου Βότση, του Ευάγγελου Ζάπα, του Σπύρου Λούη, του Ρήγα Βελεστινλή, του Σπυρομήλιου, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γεώργιου Καραϊσκάκη, του Οδυσσέα Ανδρούτσου, του Ανδρέα Μιαούλη, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, του Αθανάσιου Διάκου, του Κίτσου Τζαβέλλα, του Μάρκου Μπότσαρη, του Γεωργίου Καστριώτη (Σκεντέρμπεη), αυτού ακόμη του τυρράνου Αλή Πασσά του Τεπελενιώτη και τόσους άλλους επώνυμους κι ανώνυμους που είτε ήσαν Αρβανίτικης καταγωγής είτε απέβλεπαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη συνεργασία Ελλήνων και Αλβανών.

  Ολίγος σεβασμός κυκλοθυμικόν κι απαίδευτον μειράκιον δεν θα έβλαπτε.

 21. Ελληνόψυχος (δηλ. με ελληνικό φρόνημα/συνείδηση) γίνεσαι, δεν γεννιέσαι

  Πολύ σωστά. Αν θέλουμε να εξετάσουμε κατά γράμμα το ζήτημα, αυτό ισχύει απολύτως.Η Ρεπούση για παράδειγμα (και πολλοί άλλοι δυστυχώς) δείχνουν να επιθυμούν να είχαν γεννηθεί στο Παρίσι και ειδικότερα στο εμπορικό του κέντρο…

 22. Ἑλληνᾶρες μου ἐσεῖς!!

  Μὴν σᾶς ματιάσω…

  Ἄντε, θὰ σᾶς γράφω καμιὰ φορά, γιὰ νὰ
  ἐκτονωθῶ, διότι βλέπω τσιμπάτε πάρα πολὺ
  ἄσχημα! Σφηκοφωλιὰ σωστὴ κάνατε τὸ
  φόρουμ τοῦ Ἀντίβαρου: μὴν τυχὸν καὶ
  γράψει κανένας ἄλλος…

  Πάντως, φτιάχνετε τὸ κέφι κάθε πικραμένου,
  μὰ τὴν ἀλήθεια!

  Τὰ ξαναλέμε ψαράκια (ὅταν ἔχω τὴν ἀνάγκη
  νὰ χαμογελάσω!).

  Πάπυρε, Ἐλευθέριε, Πατριώτη… lol

 23. Μου είναι αδύνατον να κατανοήσω την κατάσταση…
  Ούτε καν σου απάντησα, ακόμα και όταν αναίτια επιτέθηκες με τη φράση “νὰ ὑπενθυμίσω στὸν Πάπυρο ὅτι ἔχει μπερδέψει (ἐδῶ καὶ καιρὸ) τὶς ἔννοιες ἐθνοτικὴ ὁμάδα καὶ ἐθνοκράτος.“.

  Πως είναι δυνατόν να βγάζεις επιθετικότητα χωρίς να δεχτείς επίθεση από εμένα, και να ειρωνεύεται χωρίς να σε πειράξω; Εσύ δεν είσαι που εκφράζεις παράπονα επειδή δέχεσαι αδικαιολόγητες επιθέσεις; Και παρ’ όλ’ αυτά αντιμετωπίζεις τους άλλους με αυτόν ακριβώς τον τρόπο που ισχυρίζεσαι ότι σε ενοχλεί;
  Πολύ περίεργη συμπεριφορά έχεις…

 24. Κυριάκο, συνειδητέ μη σχολιαστή, δεν βρέχει, απλώς σε έχουν πάρει χαμπάρι και οι πέτρες. Θλιβερό το θέαμα.

 25. Μα φυσικα και εχουν γινει εξετασεις dna και φυσικα εχει παραμεινει ιδιο το dna, οποιος αναφερεται σε εξετασεις dnaγια να αποδειξει δηθεν την μη ελληνικοτητα των Ελληνικων φυλων καλα θα κανει να το ξανασκεφτει γιατι θα γινει αμεσως ρεζίλι

 26. Το θέμα έχει 2 σκέλη:
  – Το ένα σκέλος είναι το γεγονός ότι οι Αρβανίτες από την στιγμή που εμφανίζονται τον 15ο αιώνα έχουν ευθύς εξαρχής Ελληνική συνείδηση. Το κατανοεί κανείς όταν διαβάζει π.χ. τα περί Μπούα (διάσημος Αρβανίτης “στρατιώντι”) ο οποίος, μισθοφόρος των Βενετσιάνων σε μάχη εναντίον των Γάλλων γυρνά και εμψυχώνει τους Αρβανίτες του θυμίζοντάς τους ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων ηρώων, μεγάλων προγόνων με απαράμιλη πολεμική αρετή που πολεμήσαν εναντίον φοβερότερων εχθρών εμπρός στους οποίους οι Φράγκοι (οι Γάλλοι δηλαδή…) είναι τρίχες…
  => … Αλβανός και να λέει το παραπάνω… ολίγον τι δύσκολον! Την κλοπή της ιστορίας μας οι Αλβανοί την αρχίσαν πολύ πρόσφατα, ολίγες δεκαετίες πριν, επί Χότζα. Μέχρι τον 20ο αιώνα οι Γκέγκηδες του βορρά, όχι μόνο την Βόρεια Ήπειρο αλλά και όλη την Τοσκερία τη θεωρούσαν Ελληνικά χώματα.

  – Το άλλο σκέλος είναι στην πραγματική καταγωγή των Αρβανιτών. Ειπώθηκε παραπάνω ότι το ”Αρβανίτης” καμιά φορά αναφερόταν και στους Τουρκαλβανούς. Ναι, αληθεύει αυτό, αλλά ΣΠΑΝΙΖΕΙ και άρα δε μπορεί να παρθεί σοβαρά όταν 9 φορές στις 10 γίνεται άμεσος διαχωρισμός. Το -ίτης, -ώτης κτλ. άλλωστε στην Ελληνική γλώσσα αυτόματα υποδηλώνει Ελληνική καταγωγή. Ο Ιταλιώτης δεν είναι Ιταλός αλλά Έλληνας από Ιταλία. Ομοίως το Αιγυπτιώτης, δεν είναι Αιγύπτιος αλλά Έλληνας από Αίγυπτο. Ομοίως και το Αρβανίτης δεν είναι Αλβανός αλλά Έλληνας από την περιοχή του Αρβένου (ή Άρβανου). Και πρέπει να ανοίξει κανείς το χάρτη και να ανοίξει τα ιστορικά αρχεία για να δει που τοποθετούσαν οι Βυζαντινοί Έλληνες την περιοχή του Άρβενου. Ουσιαστικά ήταν η περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Σκουμπίν (εκεί που είναι το Ελμπασάν σήμερα). Το Άρβανον λοιπόν φέρεται να ήταν τα όρη μεταξύ Ελμπασάν και των λιμνών της Οχρίδας και Πρέσπας. Εκεί λοιπόν εώς και τα τέλη του Μεσαίωνα δεν αναφέρεται παρουσία Αλβανών (Σκιπετάρων δηλαδή…). Αυτοί ως τα 1200 αναφέρονται πιο βόρεια. Φέρεται όμως με την κάθοδο των Βενετσιάνων και την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης να χρησιμοποιήθηκαν από αυτούς αλλά και από το Δεσποτάτο της Ηπείρου ως μισθοφόροι και να τους δόθηκαν κτήματα νοτιότερα κάτι που με την κατάρρευση του Δεσποτάτου αυτού (ούτως ή άλλως εμμέσως υπόδουλου στη Βενετία…) να προχώρησαν παρακάτω. Οι Αρβανίτες λοιπόν ήταν από τους πρώτους Έλληνες που δέχθηκαν την εισβολή των Σκιπετάρων που αργότερα μετονομάστηκαν μάλλον πρώτα από τους Ιταλούς (και προφανώς λανθασμένα – και ίσως και άσχετα από τον ομόηχο όρο ”Αρβανον”) ως Αλβανοί (ένα όνομα που ως τότε χρησιμοποιούταν για Καυκάσιο λαό στο Αζερμπαιτζάν! Οι ίδιοι οι Αλβανοί αυτονομάζονταν ως Σκιπετάροι. Οι Αρβανίτες λοιπόν αποτελούν το βορειότερο τμήμα του Ελληνισμού. Αναμείχτηκαν με Αλβανούς ή άλλους; Το ερώτημα αυτό ας τεθεί για τον καθένα μας. Ουδέποτε τότε ή και σήμερα οι υπόλοιποι Έλληνες έθεσαν τέτοιο θέμα. Ο μέσος Αλβανός δε μοιάζει με τον μέσο Έλληνα – τον σποτάρεις από χιλιόμετρα. Ο Αρβανίτης δεν ξεχωρίζει από τον μέσο Έλληνα, τότε και τώρα. Εάν όμως ήθελε να δει κανείς ποσοστώσεις τότε ας τσεκάρει τα Οθωμανικά αρχεία: στο πιο ”άλβανο-ονοματισμένο” Αρβανίτικο χωριό σε Σούλι και Πελοπόνησσο, τα ονόματα είναι 70% Ελληνικά 30% Αλβανικά. Το γιατί π.χ. οι Αλβανοί ουδέποτε θα παίρνανε Ελληνικά ονόματα (ενώ το αντίθετο θα ήταν πιο εύκολο να γίνει) και το γιατί ότι οι Αρβανίτες συνολικά είχαν Ελληνική συνείδηση θα πρέπει να ξεκαθαρίζει και τα της καταγωγής τους – γιατί την περίοδο 1300-1800 κανείς δε θα ήταν τόσο ανόητος να θέλει να είναι Έλληνας όταν αυτό μόνο γκαντεμιά θα μπορούσε να του φέρει!

 27. Και εδω βλεπουμε την παραπληροφορηση σε ολο της το μεγαλειο … το λεει και το ξαναλεει οτι Αλβανοι και Αρβανιτες δεν εχουν σχεση, που στο τελος λες μωρ’λες να ειναι το αντιθετο δλ το φανερο. Μεχρι και πηγες σου ειναι αβασιμες και λενε το αντιθετο.( ο ιστορικος Μπιρης το λεει και το ονομα του οτι ειναι Αρβανιτης που στα αλβανικα το Μπιρης σημαινει γιος που τον εχεται φανατισει στα πολιτικα σας παιχνιδια και ο καθηγητής P. Trudgill που προς εκπληξη μου λεει τα αντιθετα που λεει εδω το αρθρο και μαλλον αυτο το βιβλιο(τελειως αχρηστο και ακρως εθνικiστκο) να καi η πηγη :http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-968X.1977.tb00350.x/abstract … o αλλος μιλαει για DNA χωρις αποδειξεις ή πήγες. Μην φανατιζεστε, μιλαμε για ιστορια. Μας βλεπει ολος ο κοσμος.

 28. βλεπω εδω μιλανε για ιστορια κατι τυποι που νομιζουν οτι μιλαμε για θεωριες game of thrones χωρις αποδειξεις παλι … ο αλλος λεει για Καυκασο αζερμπαιτζαν και οτι να’ναι και δεν υπαρχει καν σχεση … αποδειξεις οπως αυτες μιλανε απο μονες τους οτι ο Αλβανικος λαος ειναι ντοπιος στα βαλκανια μπορει με αλλη ονομασια οπως Δαρδανοι, Ιλλυριοι πρωτοΚελτες etc. πηγη dna http://www.eupedia.com/forum/threads/26201-Who-were-and-are-the-Albanians-and-their-DNA

  http://www.eupedia.com/images/content/Haplogroup_I2a.gif

 29. E pa mundur që shkencërisht të jesh edhe Arvanit edhe Grek
  ADRIANO XHAFAJ·08.10.2016
  Δεν μπορεις επιστημονικα να εισαι και Ελληνας και Αρβανιτης,και Ελληνας και Βλάχος ,Σλαβος,Τουρκος
  Συζήτηση / Diskutim
  Φιλοι μου δεν υπαρχουν Ελληνες – Αρβανιτες αλλα Ελλαδικους Αρβανιτες
  Δεν γινεται για ιστορικους,πολιτισμους ,παράδοσηακους,γλωσσολογικούς,Αιματικους,κληρονομικους ..κτλ λογους να εισαι και Ελληνας και Αρβανιτης.
  Μιλαω Αλβανικα και ειμαι Ελληνας ειναι το ιδιο με το να μιλω Ελληνικα και ειμαι Αλβανος.
  Η ερωτηση ειναι γιατι να μιλαω Αλβανικα αφου ειμαι Ελληνας και το αντιθετο;
  Την εξηγηση τους Ελληνες εθνικιστες που εχουν μεγα διαφωνια με την Ελλαδικη Ακαδεμηα της Αθηνας.
  Ολοι οι ξενοι στην Ελλαδα ειναι Ελλαδιτες,οχι ωμος Ελληνες .
  Ελλαδικη…Ιστορια και Πολιτισμο ,Αστυνομια και Στρατο…..
  Οι Αρβανιτες και ξενοι που μελετούν την Αρβανιτικη γλωσσα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι :
  – Μια εμπεριστατωμένη μελέτη της Αρβανιτικης γλώσσας οδηγεί αναγκαστικά στην Αλβανία .
  – Η επεκταση της Αρβανιτιας δεν στηρίζεται με τιποτα απο τους Ελληνες ,αλλα στηρίζεται μονο απο τους Αρβανιτες και Αλβανους ως εθνικη στρατηγικη συμμαχοι .
  Οι Αλβανοι ολοι τους νιωθουν εθνικα τους Αρβανιτες .
  – Καθε Αλβανος νιωθει και Αρβανιτης.
  – Κανενας Ελληνας δεν νιωθει Αρβανιτης ,οχι μονο δεν ξερει και δεν ενδιαφερεται για τα Αρβανιτικα,αλλα παντα κρυφα σκοπευουν των πνιγμο των Αρβανιτων και των Αρβανιτικων Γιατι στα 200 χρονια δεν επέτρεψαν ενα κλαδος της Αρβανιτολογιας στα Πανεπιστημια των Αθηνων ?
  Μηπως δεν εφτασαν 200 χρονια ? Γιατι δεν μιλησαν ποτε για επεκταση της Αρβανιτιας,για τα Αρβανιτικα που χανονται καθε μερα,για υπαρξη της Αρβανιτικης κοινωνιας,για Αρβανιτικη παραδοση ,τραγουδια και πολιτισμο,Αρβανιτικα σχολεια … ?
  Να και η απαντηση
  Επειδη οι Αρβανιτες και οι Ελληνες δεν ειναι ενας εθνος,αλλα αντιπαλοι,που ενας απο τους δυο πρεπει να χαθει .
  Ετσι οι Ελληνες ειναι κατακτητες των Αρβανιτων , και οι Αρβανιτες πρεπει να χαθουν , πραγμα αυτο γινεται μερα με την μερα….
  Φιλοι μου Αρβανιτες ? Επισημα οι Αρβανιτες δεν ειναι Ελληνες . Το λεει επισημα η Ακαδημια Αθηνων ,η οποια δεν εχει πει ποτε οτι οι Αρβανιτες ειναι Ελληνες . Το θεωρω καταντια ζητιανων το οτι οι Αρβανιτες ειναι Ελληνες ,και οι Ελληνες δεν ειναι Αρβανιτες !!! Καθαρα εδω ειναι η λεγομενη αποκτηση και αναγκασή να πεις ετσι.
  Δηλαδη οι Ελληνες ως κατακτητες των Αρβανιτων εξουσιαζουν και οι Αρβανιτες για αναγκη της επιβιωσης ειναι υποχρεωμενοι να λενε οτι ναι οι Αρβανιτες ειναι Ελληνες ,αλλα ποσο Αρβανιτες ειναι οι Ελληνες ως μελη του ιδιου εθνους το κρυβουν σκόπιμα.(και οι Αρβανιτες ειναι παντα φοβεροι ???) Δηλαδη εγω γινομαι σαν εσενα και εσυ δεν γινεσαι σαν εμενα στο ιδιο εθνος….Ειναι τελικα το ιδιο εθνος ?
  Αυτο και η ελλειψη της ζήτησης για κλαδος της Αρβανιτολογιας στην Αθηνα,Θηβα,Κορινθο,Σπαρτη,Τριπολη,Λαμιας,Λιβαδειας,Θεσσαλονικης,Εβρο,Ιωαννινα,Αρτα,Πρεβεζα,Γρεβενα,Πατρα,Πυργος,Καλλαματα κτλ οδηγει στο συμπερασμα οτι οι Αρβανιτες ειναι κοντα στο θανατο απο αδιαφορη πληρη εξουσια των Ελληνων,και οχι μονο απλη εξουσια αλλά θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω τη λέξη σφαγή .
  Η Αρβανιτικη υπερηφανεια που ειναι ? Που ειναι η Αρβανιτικη συνειδηση,Μπεσα και κληρονομια,η Αρβανιτικη κοινωνια,Αρβανιτικος πληθυσμος συνένοχοι σε αυτή την κατάντια των Αρβανιτων και Αρβανιτικων.
  Οι πουλημενοι Αρβανιτες στους Ελληνες (Ελλην Αρβανιτες),αλλα και οι ιδιοι Ελληνες οφειλουν να απαντήσουν
  [2] Οι Αλβανοί λένε : Πρώτα οι αρβανιτες.Οι έλληνες λένε πρώτα οι έλληνες .Αρα πιος στηρίζη ουσιαστικά τους αρβανίτες ?Απάντηση οι Aλβανοί που το έχουν έως πρωτια.
  Οι Αλβανοι στηριζουν την ενίσχυση των Αρβανιτων και των Αρβανιτικων ενω oι Ελληνες στηριζουν την ενίσχυση μονο των Ελληνων .Για αυτο και απαγορευουν τα Αρβανιτικα και τις αλλες ξενες γλωσσες στην Ελλαδα.
  Φανερα αντιπαλοι εθνοι, που ενας φοβαται την επεκταση του αλλουνου. [3] Η Γλωσσα ειναι το αιμα του εθνους .Τα Αρβανιτικα δειχνουν στα ματια των αλων ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ .Η διαφυλαξη της γλωσσας ειναι η διαφυλαξη του εθνους.
  Γιατι η διαφυλαξη του εθνους να γινεται μονο για τα ελληνικα των Ελληνων
  Γιατι η διαφυλαξη του εθνους δεν μπορει να γινεται με τα Αρβανιτικα των Αρβανιτων ?
  Γιατι η διαφυλαξη του εθνους δεν μπορει να γινεται με την μητρικη γλωσσα των Αρβανιτων ,αλλα μονο με την Ελληνικη ? Μηπως η Ελληνικη ειναι υπερανω της Αρβανιτικης και υπολοιπων ξενων γλωσσων στην Ελλαδα ? [4] Γιατί οι Eλληνες δεν αγαπάνε μαζί με τους Αρβανίτεςκαι τα Αρβανίτικα ?
  Πόλη εύκολη απάντηση .
  Τα αρβανίτικα είναι Αλβανικά και “φωτια
  και τσεκουρι” στους Αρβανιτες με Αρβανιτικα.
  Επειδη οι Aρβανίτες κριαζετε να είναι Eλληνες οπωσδήποτε και με οτιδηποτε.
  Για να ειναι οπωσδηποτε Ελληνες,χρειαζεται οπωσδηποτε να μιλανε Ελληνικα…
  Για τα Αρβανιτικα δεν χρειαζεται να ξερουν,ενδεχομένως να διαλύσει το συντομότερο αυτό το γεγονός, αναφέροντας ξένο κράτος…
  https://www.facebook.com/notes/54100114782/E%20pa%20mundur%20q%C3%AB%20shkenc%C3%ABrisht%20t%C3%AB%20jesh%20edhe%20Arvanit%20edhe%20Grek/10154639481214783/

 30. αντριανο ξαφαι οι αρβανιτες οι ιδιοι σου απαντανε μεσα από την ιστορια τους…..

  Ένα ακομα πολύ σημαντικο στοιχειο που δειχνει την ελληνικη εθνικη συνειδηση που οφείλεται στην ελληνικη τους καταγωγη.

  οι Αλβανοι-Σκιπεταροι λενε και λεγανε – χαρακτηριζουν τα »ρωμεικα» ως »’γραικιστ»’
  δηλαδή γραικικα ,
  δηλαδη γλωσσα των Γραικων .
  Δηλαδη ταυτιζαν αυτή τη γλωσσα με ένα άλλο εθνος ,
  αυτό που την μιλουσε ,
  δηλαδή το ελληνικο .
  Το λεγανε γιατι οι ιδιοι δεν αισθανονταν [ γιατι δεν ηταν ] Γραικοι .

  Αντίθετα οι αρβανιτες τα »ρωμεικα» τα λεγανε-χαρακτηριζανε ως »σκληριστ» δηλαδή ”’σκληριτικα”’
  Δεν δωσανε δηλαδή στη γλωσσα αυτή [τα γραικικα-ρωμεικα ] μια ονομασια που να προσδιοριζει ότι ειναι γλωσσα »’αλλοεθνων» όπως κανουνε ως σημερα οι Αλβανοι .
  Γιατι δε θεωρούσανε ότι ηταν γλωσσα »αλλοεθνων»’ .
  Όπως ακριβως εμεις ονομάζουμε τη βορεια ελληνικη διαλεκτος ως ”χωριατικα”’ ακριβως γιατι δεν θεωρούμε ότι τη μιλανε αλλοεθνεις [ αλλιως θα τα λεγαμε σερβικα η γυφτικα που πραγματι είναι άλλες γλωσσες και μιλιουντε από ”αλλογενείς” γι αυτό και τις ονομάσαμε ετσι ] .

  Η ελληνικη τους εθνικη συνειδηση [ακριβως γιατι εχουν καταγωγή ελληνικη ] φαινεται και από το παρακατω διστοιχο….

  ελεγε ένα παλιο ποιημα των περιχωρων αττικης.

  τρε παπορε σκουαν ε βανε
  νε Σταμπολ νε βεντ τανε

  δηλαδή
  – τρια παπόρια πανε και ερχοντε
  στη Πολη στα δικα μας μερη

  Αραγε για ποιο λογο οι
  υποτιθέμενοι »’αλβανοι ορθοδοξοι»’ αποκαλουσαν την Πολη ως
  »»βεντ τανε»» δηλαδή »»τοπο δικο μας»’;;;

  Ηταν ποτε η Πολη …»αλβανικη»
  Η μηπως …Ιλλυρικη”’’

  Τιποτα από τα δυο .Ουτε κατοικούνταν ουτε καν διοικούνταν ποτε από Σκιπεταρους .

  Ελληνικη και μονο ηταν για πολλες 100αδες χρονια πριν το 1955 οπου αφελληνιστηκε πλήρως .
  Και την Πολη , ως »τοπος μας» την αποκαλουσαν ετσι από ολους τους λαους της περιοχης μονο οι Ελληνες .
  Για αυτό την αποκαλουσαν ετσι και οι αρβανιτες .
  Γιατι ηταν Ελληνες

  ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
  Η Βενετία εχει πολλά μνημεία τα οποία έχουν μεγάλη ιστορική αξία για πολλά έθνη. Φυσικά, για τους Έλληνες, τα μνημεία που σχετίζονται με την ίδρυση και δραστηριότητα της Ελληνικής κοινότητας (Scuola e Nazione Greca η απλούστερα Scuola dei Greci) έχουν πολύ μεγάλη αξία . Τέτοια μνημεία είναι φυσικά ο Αγιος Γεώργιος των Ελλήνων, αλλά και τα κτήρια που σχετίζονται με την ίδρυση και λειτουργία της κοινότητας εκείνης το 1494.

  Οι Μπούιοι/Αρβανίτες ήταν απ’ τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας εκείνης κι ο πολυπληθέστερος πληθυσμός της, στην αρχή τουλάχιστον. Θα βρείς τα ονόματα των Μπούιων/Αρβανιτών ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη αυτής της κοινότητας τον Νοέμβριο του 1494, όπως θα τους βρείς, λίγο αργότερα, να υπογράφουν και την αίτηση για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.

  Η Ελληνική κοινότητα δεν ήταν όμως η μόνη “εθνική” κοινότητα στην Βενετία. Υπήρχαν κι άλλες “εθνικές’ κοινότητες σ’ εκείνη την πόλη. Σε μικρή λοιπόν απόσταση απ’ τα κτήρια που στέγαζαν την Ελληνική Κοινότητα της Βενετίας βρίσκεται ένα άλλο κτήριο-μνημείο. Είναι το κτήριο που είναι γνωστό με την ονομασία “Scuola di Santa Maria degli Albanesi”. Το κτήριο αυτό στέγαζε τα χρόνια εκείνα την Αλβανική Κοινότητα της Βενετίας, την “εθνική” κοινότητα των Αλβανών της Βενετίας οι οποιοι προερχονταν από τους πολεμιστες του Καστριωτη που κατεφυγαν εκει .

  Η Αλβανική Κοινότητα της Βενετίας ήταν αρχαιότερη απ’ την αντίστοιχη Ελληνική, ιδρύθηκε το 1447.
  Την εποχή κατά την οποία οι πρώτοι Μπούιοι/Αρβανίτες αποβιβάσθηκαν στην Βενετία, στα τέλη του 15ου αιώνα, η Αλβανική Κοινότητα λειτουργούσε ήδη.

  Σε εκείνο τον μακρινό τόπο οι Μπούιοι/Αρβανίτες, χωρίς κανέναν καταναγκασμό, επέλεξαν, τελείως ανεπηρέαστοι, να “συνταχθούν” με τους υπόλοιπους Ελληνες ηδη από τον 15ο αιωνα ,και όχι με τους Αλβανούς της Βενετιας.

  ΣΥΝΕΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ
  ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΔΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΝΙΩΘΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΟΙ .
  ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΗΡΧΕ .
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΥΤΟΙ ΙΔΡΥΣΑΝΕ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΡΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΞΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΙΝ 500 ΧΡΟΝΙΑ .
  ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ-ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.

 31. Επειδή τεκμηριώθηκε με ονόματα κ στοιχεία πλεον οτι το DNA των Ελλήνων ειναι στείρο απο το Αλβανικό κ σλαβικό στοιχείο φάτε σκατα Αλβανόσπέρματα & ναζιστογεννηματα της συμφοράς!
  http://m.huffpost.com/gr/entry/15281006

 32. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ

  ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ »’ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ»»
  ΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ
  ΕΙΤΕ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΟΦΑΣΙΣΤΕΣ
  ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ.

  TΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ »ΑΛΒΑΝΟΙ» ΠΟΥ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΑ Η ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 1830 .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΑΥΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ »»ΑΛΒΑΝΟΥΣ»» ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ .

  »»Σουλιότες, η πιο αξιοσημείωτη φυλή Αλβανών Ορθοδόξων» είχε πει ο George Finlay το 1861.»»

  Ο ΦΙΝΛΕΥ ΕΒΛΕΠΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑ ΑΝΑΛΗΘΕΣ .
  ΕΝΩ ΕΚΕΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΟΙ
  ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ .
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΠΕΡΙ »ΑΛΒΑΝΩΝ» , ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΕΙ .

  ΕΔΩ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΜΙΜΗΤΟ ,
  ΟΤΙ , »ΚΑΘΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ» , Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ , ΚΑΤΑ ΤΑ »ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΣΥΜΠΟΣΙΑ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΑ.
  ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΙΛΛΥΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ .
  ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΙΛΙΟΥΝΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ
  ΑΙΟΛΟΔΩΡΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ .
  ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ KAN ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ [ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ] Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΗΣ ΛΑΛΙΑΣ .
  ΔΗΛΑΔΗ ΣΑΝ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΛΑΛΙΑ .
  ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΦΙΝΛΕΥ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ »’ΑΛΒΑΝΙΚΑ» ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ.
  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ – ΡΩΜΑΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΕΚΛΑΤΙΝΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΑΛΙΑ .
  ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ .
  ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ,
  ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΛΙΓΟ ΜΑΝΤΑΡΑ .
  ΟΠΟΤΕ ΑΚΥΡΗ ΑΥΤΗ Η ΠΗΓΗ …..

  ΑΛΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ .

  »»Ο Pouqueville αποκαλεί τους Σουλιότες ως Έλληνες, επειδή ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το καταλαβαίνουμε αυτό επειδή τους μουσουλμάνους του Αλή Πασά που επιτέθηκαν στους Σουλιότες, τους αποκαλεί Αλβανούς.»’
  Ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ.
  ΟΙ ΜΕΝ ΗΤΑΝ ΛΙΑΜΠΗΔΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ
  ΕΝΩ Ο ΔΕ ΗΤΑΝ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ .
  ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΕ ΕΘΝΟΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ .
  ΑΝ ΜΙΛΑΓΕ ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

  ΑΛΛΗ ΑΚΥΡΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΗΓΗ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ
  »»’Κάποιοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι Σουλιότες δεν είναι Τσάμηδες αλλά Γκέγκηδες Αλβανοί, προερχόμενοι από την Δίβρη (Dibër) της κεντρικής Αλβανίας. Οι Σουλιότες ξύριζαν τους κροτάφους τους, που είναι συνήθεια γκέγκικη και φορούσαν τη γνωστή μας φουστανέλλα που είναι το συνηθισμένο φόρεμα στην κεντρική Αλβανία.»»

  ΑΥΤΗ Η ΠΗΓΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΨΕΜΑΤΑ…..
  ΒΕΒΑΙΑ ΟΣΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΔΕΝ ΠΟΛΥΣΚΟΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ…..
  ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΚΡΟΤΑΦΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ .
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ , ΣΤΗ ΔΙΜΠΡΑ , ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΓΚΕΚΗΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ .
  IΔΟΥ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ..

  https://www.youtube.com/watch?v=74f_Q9UJF0o

  Η ΦΟΥΣΤΝΕΛΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΦΙΕΡΙ , ΜΠΕΡΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ,
  ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.
  ΟΣΟ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ – ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ [ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ] ΟΥΤΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΟΥΤΕ ΚΛΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΩΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΕΙ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ .
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ »’ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ» ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ .

  ΤΡΙΤΟΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΗ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΑΚΡΙΝΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΖΑΒΕΛΑΙΩΝ , ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΟΠΩΣ ΨΕΥΔΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΡΟΥΝ OI ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ .

  ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΠΟΤΣΑΡΕΙΚΗ [ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ] ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ

  «Θανόντος του Σκεντέρμπεη οι Μποτσαραίοι μαχόμενοι προς Τούρκους και Τουρκαλβανούς, κατήλθον προς την Δράγανη. Κατά τας αρχάς δ ε του 17ου αιώνος ίδρυσαν με άλλους αδούλωτους Έλληνες την Σουλιώτικη Συμπολιτεία».
  ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΩ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙ »ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ »’ ΔΕΝ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΚΑΠΟΙΑ »ΑΛΒΑΝΙΚΗ» Η ΚΑΙ ΓΚΕΚΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ .
  ΤΟΥΝΑΝΤΙΩΝ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ .
  ΜΑΛΛΟΝ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΙΛΑΕΙ .
  ΛΟΓΙΚΟ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ .
  ΔΙΓΛΩΣΣΟΣ ΜΕΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕ
  .

  ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΚΕΡΙ ΤΟΥ ,ΣΩΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ .

  My friends, Captain Bogia and Captain Giavella, I, Ali Pasha, salute you, and kiss your eyes, because I well know your courage and heroic minds……..
  ……Your paycheck will be double that which I give to the Albanians,»»
  ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ »»’ ΔΙΠΛΟ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΟΣΑ ΔΙΝΩ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ»»’

  BΛΕΠΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΚΕΡΙΟΥ ΤΟΥ .
  ΤΙ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΤΟΣΟ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΨΑΛΛΙΔΑΣ .

  ΨΑΛΙΔΑΣ.
  »’Εις την Τζαμουριαν, ειναι και το περιφημο Σουλι ή Κακοσουλι, αυτη η περιοχη των χωριων τουτων εκατοικειτο απο Γραικους πολεμικους, ….»»

  ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΡΩΜΑΙΓΟΥΣ .
  Ο Βελή πασάς, στην αλληλογραφία με τον πατέρα του, ονομάζει τους Σουλιώτες Ρωμέους. Ρομέγους .
  Επισης και ο μουσουλμάνος Αλβανος αξιωματούχος του Αλή Μπεκίρ Τζογαδούρος τους ονομαζει Ρωαμιους
  «Ακόμη, εφένδη μου, δόστους κι έναν παπάν ότι οι Ρομέγη χωρής παπάν δεν ημπορούν να γκάμουν.»
  ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝΕ ΡΩΜΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ .
  ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΞΕΡΑΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΡΩΜΙΟΥΣ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΣΤΟΝ ΛΟΡΔΟ ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝ ΗΤΑΝ Η ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΑΣ

  η τελευταία επιστολή τού Μάρκου, πρίν από τόν ηρωϊκό θάνατό του απευθύνονταν ακριβώς στόν Λόρδο Βύρωνα και, μεταξύ άλλων, τόν ενημερώνει γιά τήν πολεμική επιχείρηση πού προετοίμαζε. Η επιστολή του εκείνη, τής 8ης Αυγούστου 1823, έχει ως εξής :
  «…Τό γράμμα σας, …με ενέπλησε χαράς. Η εξοχότης σας είναι ακριβώς ο άνθρωπος πού μάς εχρειάζετο. Κανέν εμπόδιον άς μή σταματήση τόν ερχομόν σας εις τό μέρος τούτο τής Ελλάδος.
  Πολυάριθμος στρατός μάς απειλεί, αλλά μέ τήν βοήθειαν τού θεού και τής εξοχότητός σας θά εύρη εδώ τήν πρέπουσαν αντίστασιν.»
  «Απόψε σκοπεύω κάτι νά επιχειρήσω εναντίον ενός σώματος Αλβανών εξ έξη έως επτά χιλιάδων, στρατοπεδευμένων σιμά εις αυτό τό μέρος…
  …….
  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΟΛΕΜΑΕΙ Η ”ΕΛΛΑΔΑ” ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ….
  ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΑΥΤΗ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΗ ΠΑΣΑ ΤΗΣ ΣΚΟΔΡΑΣΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ .

  ΝΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΑΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΛΤΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .
  ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΕΝΩΠΙΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ-ΣΚΙΠΕΤΑΡΗΔΩΝ .

  Συνθήκη της 15ης Ιανουαρίου 1821

  Ημείς οι υπογεγραμμένοι Αγαδο-Αλβανοί και Καπετανέοι Σουλιώται ορκωνόμεθα ο καθείς εις την Πίστιν του, να βαστάξωμεν το παρόν γράμμα στερεόν, βέβαιον και αμετάτρεπτον και ότι, επειδή και ο Αφέντης μας Αλή Πάσσας, πολιορκείται στενά από τον Ισμαήλ και λοιπούς Πασσάδες, να ήμαστε αδέλφια, ένα κορμί και μία ψυχή, και να χύσωμεν το αίμα μας δια το σελαμέτι (σωτηρία) αυτού του Αφεντός και, εάν κανένας από ημάς τους Τουρκους γένη άπιστος και αρνηθή τον όρκον, να ήναι όξω από το ντιν-ισλάμ και να αποθάνη Οβριός ειδέ και από ημάς του Ρωμιους κανένας, να ήναι αρνητής του Χριστού. Αυτά στέργομεν όλοι μας, και, ως άνωθεν, μεθ΄όρκους μας υπογράφομεν
  Σούλι 15 Ιανουαρίου 1821

  Οι Αγάδες Αλβανοί
  (Τ.Σ.)
  Σιλιχτάρ Πόττας
  Άγο Μουχουρδάρης
  Ταχήρ Αμπάζης
  Τσέγκο Βέγης
  Μουρτοτσάλης
  Ελμάς Μέτσης
  Σουλεϊμάν Μέτος
  Λεάζ Λουλέχης
  Κοζτάρ Μίτσανης
  Χασσάν Πελούσης
  Τέμης Σαλίτσας

  Οι Καπεταναίοι Σουλιώται
  Μάρκος Βότσαρης
  Νότης Βότσαρης
  Γεώργιος Δράκος
  Κίτσος Τζαβέλλας
  Γιώτης Δαγγλής
  Λάμπρος Βέϊκος
  Τούσας Ζέρβας
  Νάστος Καραμπίνης
  Κίτσος Διαμαντή Τσαβέλλας
  Κότσης Λώπης

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

  ΟΙ ΜΕΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΕ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ [ ΕΘΝΟΤΙΚΑ] ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ [ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ].

  ΕΝΩ ΟΙ ΔΕ ΩΣ ΡΩΜΙΟΙ [ ΕΘΝΟΘΡΗΚΣΕΥΤΙΚΑ ] ΚΑΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ [ ΤΟΠΙΚΑ ] .

  ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΑΝ ΗΤΑΝ »’ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ »» ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΩΣ
  »ΑΛΒΑΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ»’
  Η »’ΑΛΒΑΝΟΙ ΡΩΜΙΟΙ»’
  ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΩΣ »ΑΛΒΑΝΟΙ» ΚΑΙ ΩΣ »ΤΟΥΡΚΟΙ» .
  ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ .
  ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ .

 33. TΩΡΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΣΟΥΛΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ .

  ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ »»’ η τε Αλβανική και Ελληνική γλώσσα ομιλείτο παρ’ αυτοίς»»

  ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΟΝΙΚΑΣ »’΄Λαλείτε η ελληνικη και η αλβανικη διαλεκτος»’

  ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΗ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  ΟΤΙ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΓΛΩΣΣΕΣ .

  Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΙΔΡΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΝΕ .
  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΣΟΥΛΙ
  Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στην ορεινή περιοχή του Σουλίου, δημιούργησαν αρχικά τέσσερα χωριά, το Σούλι (ή Κακοσούλι), τη Σαμονίβα, την Κιάφα και το Αβαρίκο, μισή ώρα το ένα από το άλλο, που όλα μαζί αποτελούσαν το λεγόμενο ‘Τετραχώρι’.
  Αργότερα, δημιούργησαν άλλα επτά χωριά, το Τσεκούρι, το Αλποχώρι, το Παλιοχώρι, την Γκιονάλα, το Περιχάτι, τα Βίλια και τους Κοντάντες,
  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ [ ΣΟΥΛΙ , ΚΙΑΦΑ ] ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΑΛΠΟΧΩΡΙ ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΛΠ , ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΕΤΡΑΧΩΡΙ ΚΑΙ ΕΦΤΑΧΩΡΙ ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ.
  ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΙΔΡΗΘΥΚΑΝΕ ΑΠΟ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

  Χαρακτηριστική υπήρξε και η τοπική σημαία ΤΟΥ 1770-1780 με την ανορθόγραφη επιγραφή «ΑΠΟΓΟΝΙ ΤΟΥ ΠΥΡΟΥ» που σώζεται μέχρι τις μέρες μας.

  ΤΟ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ , ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΤΟ 1984 .
  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ.ΕΚΕΙ ΦΙΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΜΙΓΩΣ ΔΙΛΓΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ .

  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ.

  Το παλαιότερο γνωστό τυπογραφημένο βιβλίο στα Αλβανικά είναι το Μεσάρι (Meshari) ή σύνοψη θείας λειτουργίας, γραμμένο από τον Γκιον Μπουζούκου (Gjon Buzuku), καθολικό ιερέα, το 1555.[4]

  ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΡΑ ΗΘΕΛΕ ΕΓΡΑΦΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ .
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ »’ΑΛΒΑΝΟΥΣ» ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
  ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ .

  ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΟΤΕ ΓΡΑΦΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
  ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΑΧΕΣ ΔΩΣΑΝΕ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ [ ΛΙΑΜΠΗΔΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΚΑΙ ΓΚΕΚΗΔΩΝ ] .
  ΓΝΩΣΤΑ ΑΥΤΑ. .

  ΕΝΩ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΕΡΙ »ΑΛΒΑΝΩΝ» ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
  , ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΕΡΙ »’ΕΛΛΗΝΩΝ » ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ
  ΝΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΟΥΣ.

  »»»’Ο Leake στο έργο του «Researches in Greece», αναφέρει , πως «στην ακμή τους οι Σουλιότες είχαν στην κατοχή τους ολόκληρο τον κάμπο του Γλυκύ, με ριζότοπους και αραποσιτοχώραφα. Για την καλλιέργεια των κτημάτων χρησιμοποιούσαν τους Έλληνες της περιοχής»».
  ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ ΤΟΥ ΓΛΥΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ , ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΥΟ ΓΛΩΣΣΕΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ .
  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΩΣΤΟΣΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ LEAKE .
  ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥ-ΦΑΝΑΡΙ , ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ-ΚΑΜΠΟΣ ΓΛΥΚΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΩΝ ΣΟΥΛΙΟΤΟΧΩΤΙΩΝ ΟΠΟΥ ΣΥΦΜΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ ΘΕΣΠΡΩΤΟ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΣΕ ΑΝΤΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΑΡΤΑΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΟΙ ..
  ΔΗΛΑΔΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΔΑ ΟΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ [ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ] ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟ 1821 ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ [ ΠΧ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΑΙΤΟΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ] ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΠΟΥ ΟΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΑΡΤΙΝΟΥΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥΣ ΠΩΓΩΝΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΩΝΝΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ .

  Ο Λόρδος Byron περιγράφει τους Σουλιότες ως «κακότροπους Ρωμαίους που μιλούν λίγα Ιλλυρικά»»
  EΛΛΗΝΕΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΟΥ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΩΜΕΙΚΑ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΙΛΥΡΙΚΑ .

  »οι Ορθόδοξοι Σουλιότες, ένα θαυμαστό μείγμα από Έλληνες και εξελληνισμένους Αλβανούς, που κέρδισαν τον θαυμασμό του Byron.» [William Miller, ]»;

  ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .
  Να δούμε τι λέει και η ανακριτική έκθεση των Αυστριακών όταν συνέλαβαν τον Ρήγα:

  »’Μετά την απελευθέρωσιν δε της Πελοποννήσου ήθελε να εισβάλη εις την Ήπειρον, να ελευθερώσει και ταύτην την χώραν, να συνενώση τους Μανιάτας μετά των άλλων Ελλήνων στασιαστών, των καλουμένων Κακοσουλιωτών»»

  ΑΡΑ ΗΔΗ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ .

  »Με τη φράση «Εκείνο το ελληνικό φύλο που κατοικεί στο βουνό Σούλι…» αρχίζει την περιγραφή του για το Σούλι ο Γερμανός διπλωματης Bartholdy («Voyage en Grece fait dans les Anees 1803 et 1804».

  Ο William Eton αναφέρει και αυτός , στο βιβλιο «A Survey of the Turkish Empire» (1798) ,τα εξης
  για τους στρατιώτες του Αλη Πασα τους οποιους ονομαζει »»’as they were all Albanians»»» ,
  ενώ αναφερει τους Σουλιωτες ως »»Greek inhabitants of the mountain of Sulli»»’
  Δηλαδη Ελληνες οι μεν Αλβανοι οι δε .

  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ .

  ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ ””ΜΕΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ””
  ΕΙΤΕ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΟΥ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ .
  ΑΦΟΥ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΛΑΛΙΑ [ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ] ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ .

 34. ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΥΡΡΟΥ ΔΗΜΑ

  Η ΣΚΙΠΕΤΑΡΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ …

  »’ Οι Αλβανοί της Χιμάρας την ελληνική γλώσσα την έμαθαν κυρίως χάρη της εντατικής επικοινωνίας και θρησκευτικής-στρατιωτικής συμμαχίας με την Ελλάδα και ξεχωριστά με το νησί της Κέρκυρας (και όχι μόνο)»’

  ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ”’ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ”’ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ
  ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ….

  ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΛΒΑΝΟΙ – ΑΜΙΓΩΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΓΑΝΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΕ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΑΜΠΟΥΡΙΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΟΣ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ . ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΗ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΥΣΤΩΣΕΙ.

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ …
  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ…
  ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ .

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ »ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ » ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.
  ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΟΠΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ .
  Για τα τοπωνύμια ελληνικής αρχής διαπιστώνουμε ότι, αν και απαντάνε καθ’ όλη την παραλιακή γραμμή από την/τον Αυλώνα και μέχρι το Βουθρωτό, πυκνώνουν ωστόσο σε ορισμένα σημεία του Bregu i Detit (Παλάσα, Δρυμάδες, Χιμάρα), ενώ αλλού αραιώνουν (Πικέρας – Piqeras) ή απαντάνε κυρίως ως μακροτοπωνύμια.
  ΑΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΜΙΑ »ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ» , ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ .
  ΑΝ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΙΣΩΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ , ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΞΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΑΠΑΝΤΩΝΤΕ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΩΣ ΤΑ ΑΜΙΓΩΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΛΩΝΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΡΙΑΣ .ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝΕ[ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ ] ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ

  ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

  Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 1431 .

  ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ »ΑΓΙΟ ΓΙΩΡΓΟ» ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ

  [ ΚΑΙ ΟΧΙ »ΣΕΝ ΓΕΡΓΙ» ΔΗΛΑΔΗ ΑΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ, ΤΟΠΟΝΥΜΙΟ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΚΕΚΑΡΙΑ]

  ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΣΤΟ ‘ΩΡΙΚΟΥΜ’ ΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΙΑΜΠΟΥΡΙΑΣ .

  ΑΥΤΟ [ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ] ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ [ ΟΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΛΕΙΠΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ] ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.
  ΚΑΝΕΝΑΣ »ΑΠΛΑ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΣ» ΔΕΝ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΩΣ »ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ»’
  ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ , ΚΑΙ ΑΡΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΜΙΓΩΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ .
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΛΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ .

  ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΡΙΑΖΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ….

  Όπως σημειώσαμε συνοπτικά και παραπάνω, τα τοπωνύμια ελληνικού ετύμου της περιοχής Χιμάρας σχηματίζουν σειρές (παραδείγματα) σαφώς διακριτές, απ’ τις οποίες η πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη με την περιληπτική παραγωγική κατάληξη –έος, που, μαζί με την τροπή σε s του συμπλέγματος -st-, προσδίδει στις ντοπιολαλιές της Χιμάρας-χωριού, των Δρυμάδων και της Παλάσας γνωρίσματα ενός αυτοτελούς υποστρώματος (βλ. λ.χ. το τοπωνύμιο Κασανέος ‘καστανεώνας’ στη Χιμάρα). Σε πρόσφατη μελέτη μας είχαμε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι «το ελληνικό ιδίωμα της Χιμάρας δεν συγκεντρώνει χαρακτηριστικά ειδικής ή αποκλειστικής συγγένειας με κανένα απó τα υπόλοιπα νεοελληνικά ιδιώματα που να δικαιολογούν την προέλευσή του από μια συγκεκριμένη περιοχή» της ελληνόγλωσσης επικράτειας, και τονίζαμε ότι τα γλωσσικά δεδομένα δείχνουν πως «η ελληνοφωνία στην περιοχή είναι αρκετά παλιά» ……
  ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ »’ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΗ»» AΠΟ ΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ

  ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
  ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΝΟΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ [ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΡΗΤΗ , ΚΥΠΡΟ , ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ ,ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ,ΚΕΡΚΥΡΑ] ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΟΡΕΙΟ [ΟΠΩΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ,ΝΟΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΛΠ ]

  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΙΣ ΔΡΥΜΑΔΕΣ ΤΗΝ ΠΑΛΑΣΑ ΚΛΠ ΜΙΛΟΥΝ ΟΧΙ ΝΟΤΙΟ ΙΔΙΩΜΑ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΙΔΙΩΜΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΥΣ ΩΣ ΗΜΙΒΟΡΕΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΡΧΗΣ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ .
  ΑΡΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚE ΤΟ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΝ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ , ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ .
  ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΄΄ΈΙΣΑΓΩΓΗ΄΄΄ΓΛΩΣΣΑΣ .

  ΑΥΤΟ ΚΑΤΕΡΙΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
  ΠΕΡΙ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ [ΠΧ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ]…
  ΝΑ ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΥΡΙΑΖΗ .
  Και η άποψη ότι η ελληνική διαδόθηκε στη Χιμάρα χάρις στο δίκτυο ελληνικών σχολείων έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι εκεί χρησιμοποιούν ένα αρχαϊκό ιδίωμα, το οποίο, ασφαλώς, δεν μπορεί να διδάχτηκε στο σχολείο, ούτε να μεταφέρθηκε από τα απέναντι νησιά, που έχουν διαφορετική ντοπιολαλιά
  ΕΠΙΣΗΣ Ο ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΚΥΡΗΞΕ ΑΡΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΜΙΛΟΥΣΑΝΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ .

 35. Ο ιδιος ο Χειμαριωτης Σπυρος Σπυρομηλιος αναφερει …

  »Εμεις …χριστιανοι Ορθοδοξοι Ελληνες ,ομιλούντες την ελληνικη και γνωριζοντες και την αλβανικη»’
  ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ -ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΚΥΡΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ

  Επισης ο Αθανάσιος Πετριδης παρατηρει
  »’Οι Χειμαριωτες ομιλουσι Γραικιστι και Aλβανιστι , αλλα η γραικικη αυτων εiναι αξιοσημείωτος τοσο για την προφορα οσο και δια το εχειν εν αυτή αρχαιοτατας δωρικης διαλεκτου λεξεις »»

  ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΟΜΙΛΟΥΣΑΝΕ ΠΡΙΝ ΠΑΝΕ – ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.

  Γράφει χαρακτηριστικά ο Σίλβεστρος Κωνσταντίνος Σλάδης, , σε επιστολή του στο Βατικανό (1780)[ Αρα πριν εξοριστουν στην Κερκυρα ]

  «… οι απέναντι Βενετοί της Κέρκυρας για να έχουν βέβαιη τη σύμπραξη των Χειμαρριωτών στους πολέμους τους πληρώνουν μισθό σε 250 περίπου επιφανείς οικογένειες της περιοχής. Οι άνθρωποι των παραλίων ομιλούν νέα ελληνικά και αλβανικά,
  του εσωτερικού αλβανικά. Οι λειτουργίες τους γίνονται στα αρχαία ελληνικά…».

  ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ- ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ
  ΟΜΙΛΟΥΝΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΛΩΣΣΕΣ
  ΕΝΩ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ [ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ] ΟΜΙΛΟΥΝΤΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ.
  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΡΑΤΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΧΑΣΑΝΕ .
  ΓΙΑΤΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΓΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ.

  Ο ιδιος ο Σουλιώτης αγωνιστης του 1821 ο Κουτσονικας διαχωριζει και αυτος τη περιοχη της Χειμαρας από αυτή της Λιαμπουριας
  και αναφερει ότι στην πρωτη ομιλουντε και οι δυο γλωσσες ενώ στη δευτερη ομιλιετε μονο η αλβανικη πραγμα που επιβεβαιωνει όλα τα παραπανω και που ισχυει αλλωστε ως και σημερα παροτι ο Χοτζα το 1945 αφαιρεσε την ιδιοτητα του μειονοτιου από τις περιοχες αυτές και το δικαιωμα τους να ανοιξουν ελληνικο σχολειο ..

 36. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  Στην επιστολή που στειλανε τον 16ο αιωνα [1581] στον Παπα και του ζητάγανε να τους βοηθησει ακομα και με ανταλλαγμα να προσχωρησουν στην καθολικη εκκλησια [ ξερανε και ειχανε καταλαβει ότι μονο με αυτόν τον τροπο ισως πειθανε τους δυτικούς να τους βοηθησουν ηταν να υποταχθουν στο δογμα τους ]

  Εκει αναφερουν μεταξυ αλλων τα εξης …..

  »»’’Μονο η παναγιοτητα σου να μας καμει τη χαρη ,ιερεις αρχιερείς …..
  να ιερουργουν και να λειτουργουν κατά τη ταξη ημων ,
  εστωντας το πληθος ο λαος είναι ΡΩΜΑΙΟΙ και δεν ηξευρουν τη γλωσσα των φραγκων»»» .

  Αυτή η προταση δειχνει ότι αυτοπροσδιοριζονταν ως
  »Ρωμαιοι»
  και όχι Ιλλυριοι η Αλβανοι η Σκιπεταροι κλπ
  και ότι σιγουρα τα ελληνικα [δηλαδή τα ρωμεικα ] τα μιλάγανε και τα καλαβαινανε από τα χρονια εκεινα , πολύ πριν την φυγη τους στη Κερκυρα δηλαδή ,
  αφου ζητανε η εκκλησιαστικη λειτουργια να γινετε στα ρωμεικα σε μια γλωσσα την οποια να μπορουν καταλαβαινουν και όχι στα φραγκικα τα οποια δεν τα ηξευρουν , όπως επι λεξη γραφουν,

  Ισως και αυτος είναι ενας ακομα λογος που δεν αλλαξοπιστησανε . Το ότι η γλωσσα της εκκλησιας δεν ηταν »ακατανοητη» για αυτους . Όπως ηταν για τους μετεπειτα Λιαμπηδες .

  ΛΙΓΑ ΑΚΟΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .
  Ο Ιουστινιανός θα ανακαινίσει και θα ισχυροποιήσει το φρούριο της Χιμάρας που αναφέρει ο Πλίνιος (Ηist. Natur. 1,4) ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια: “Ιη Ερiri ora castellum in Acrocerauniis Chimera”. Το φρούριο (που υπήρξε ορμητήριο για επιθέσεις κατά των βαρβάρων της Δύσεως) αναφέρεται ως Χίμαιρα από τον Προκόπιο (περί Κτισμάτων Δ4), Χιμάρα από την Άννα Κομνηνή (Αλεξιάς Β΄,σελ.168,169) και Χείμαρρο (με ει) από τον Ιωάννη Καντακουζηνό (Ιστοριών Α΄ 509).
  ΔΗΛΑΔΗ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΧΕΙΜΕΡΑ ,
  ΤΗ ΛΕΞΗ ΗΠΕΙΡΟΣ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΛΛΥΡΙΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ]
  ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΚΡΟΚΕΡΑΥΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ .
  ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΝ »’ΕΙΣΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ»’

  AΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΩΝ…

  Σε χρηστήριο έλασμα[2] που βρέθηκε στο Μαντείο της Δωδώνης και που χρονολογείται στο α΄ μισό του δ΄ π.Χ. αιώνα, αναφέρεται :

  ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ »ΠΕΡΙΤΑΣΟΙΚΗΣΕΟΣ ΤΑΣΕΓ ΧΕΙΜΕΡΙΩΝ ΠΟΤΕΡΟΝ ΑΥΤΕΙΟΙΚΕΩΝΤΙ»’

  (Σχετικά με την εγκατάσταση από τους κατοίκους της Χιμάρας, [υποβάλλουν το ερώτημα] εάν θα πρέπει (ή μπορούν) να εγκατασταθούν εδώ).

  Από το κείμενο του ελάσματος δεν καταλαβαίνουμε τι μέρος έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν οι πανάρχαιοι αυτοί Χιμαραίοι, ούτε και τους λόγους που τους ώθησαν να μετοικήσουν. Προς το παρόν, για τις ανάγκες της μελέτης μας έχει σημασία το γεγονός ότι ……. το ερώτημα προς το Μαντείο διατυπώνεται στη δωρική διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής .
  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

  ΑΡΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ »’ΝΤΟΠΙΑ»
  ΑΛΛΑ ΕΙΣΗΛΘΕ-ΕΙΣΗΧΘΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ,
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ
  ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΑΛΑΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

 37. ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  .
  ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.

  ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΛΥΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ .

  ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΥΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ [ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ] ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ .
  ΤΑ ΕΝΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ 99 ΧΩΡΙΑ ΕΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΕ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ …ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ

  ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΥΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΕ
  ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΩΣ ΒΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ .
  ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΖΑΓΟΡΙΑΣ ,
  ΡΙΖΑΣ
  ΚΑΙ ΛΙΝΤΖΟΥΡΙΑΣ .

  ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΛΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑ ΤΟΣΚ
  Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ [ Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΖΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ] ,
  ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ [ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΙΝΟΥ ]

  ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΓΕΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΠΩΣ Ο ΖΑΠΠΑΣ [ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΖΑΠΠΕΙΟ ] ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟ 1914 Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΖΕΙ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΩΣ »’ΑΧΡΕΙΟ»’ ΣΥΜΜΟΡΙΤΗ.

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ 1940 ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΕΝΩ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΕΝΕΡΓΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 1940-44 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΜΑΒΗ [ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ] ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ,
  ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΟΡΕΙΟΕΙΠΗΡΩΤΕΣ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝΕ ΣΤΑ ΕΑΜ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.

  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ 1914 ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΙΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ.
  ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟ 1913 ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ .
  Στις 16 Ιουνίου 1913, οι αντιπρόσωποι των «τμημάτων Ρίζης και Ζαγοριάς» έστειλαν ένα υπόμνημα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιούν ιστορικά, γεωγραφικά και εθνολογικά επιχειρήματα για να τεθούν τα σύνορα «της Ελληνικής Ηπείρου και της Αυτονόμου Αλβανίας, της οποίας σχεδιάζεται η δημιουργία».
  Μεταξύ άλλων αναφέρονται και στο φαινόμενο της διγλωσσίας (που με το καθεστώς του Τζάτζη μεταβλήθη σε αποκλειστική αλβανογλωσσία): «Η στενότης των σχέσεων μετά των Αλβανών εισήγαγε την χρήσιν εκτός της Ελληνικής και της Αλβανικής γλώσσης … το εξαγώμενον εκ της χρήσεων της αλβανικής γλώσσης εις τα βόρεια της Ηπείρου καταπίπτει προ της πραγματικότητος της Εθνικής συνειδήσεως των χριστιανών».
  Για το ζήτημα της διαφοροποίησης τους από τους Αλβανούς είναι
  ξεκάθαροι: «Ζητούντες να ωφεληθώσιν εις βάρος άλλων, αντετάχθησαν απ” εναντίας πάση δυνάμει συμπράττοντες μετά των Τούρκων και ανθιστάμενοι μετ” ιδιτέρας ορμής εις τον απελευθερωτικόν αγώνα της Ελλάδος εν Ηπείρω. Οι Αλβανοί δυστυχώς είναι εκείνοι, οι οποίοι μετέβαλον τα Ελληνικά χωριά εις σωρούς τάφρας και παρεξετράπησαν εις τας φρικωδεστέρας ωμότητας κατά των κατοίκων της
  Ηπείρου».
  Παρακάτω, προχωρούν στην έκδοση ψηφίσματος μέσω του οποίου ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει όλους τους άνδρες από 20 – 40 ετών και μάλιστα τα χωριά τους θα αναλάβουν όλα τα έξοδα. Οι αντιπρόσωποι αυτών των περιοχών εξέλεξαν πενταμελή επιτροπή
  για να τηλεγραφήσει τις αποφάσεις τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο:
  1. Ντίλιος Κ. Βασίλειος, εκ Λαμπόβου
  2. Χαρίτος Πέτρος, εκ Νίβανης
  3. Χατζηβασιλείου Θωμάς, εκ Μικράς Τσέτας Λαμπόβου
  4. Μαρκόπουλος Θεοδώσιος, εκ Λέκλης
  5. Γιάσσου Αναστάσιος, εκ Σέπερης

  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ [ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΕ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ] ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑΝ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ [ΤΟΤΕ] ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΟΠΩΣ ΕΠΕΙΣΗΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΤΙ ΑΛΛΟ Η ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΛΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ,ΕΝΩ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΩΣ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΙΠΕΡΙΑ

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1821 ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ
  ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ »’ΧΟΡΜΟΒΙΤΑΙ» ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΟΜΟΝΥΜΟΥ [ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ- ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ] ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΧΟΡΜΟΒΟΥ .
  ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΛΑΓΟΥΜΤΖΗ ΟΝΟΜΑΤΙ ΝΤΑΛΑΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΑ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΜΕ ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΣΟΛΙΓΓΙ .

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΑΡΤΥΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

  ΣΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟ 1829-30 Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝΕ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ , ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΩΟ ΠΟΤΑΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ .
  ΚΑΙ ΩΣ ΕΠΙΧΙΡΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΑΝΑΦΕΡΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΑΝ , ΟΙ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ , ΕΚ ΤΩΝ ΜΑΧΙΜΟΤΕΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ .
  ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΑΝΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΜΟΒΙΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ.

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΞΙΣΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.
  ΕΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ
  ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΚ [ΓΙΑΝΝΑΚ ,ΧΡΙΣΤΑΚ ,ΒΑΣΙΛΑΚ ] ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ -ΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΟΡΙΣΤΙΚΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΛΑΛΙΑΣ .
  ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΕ – ΟΠΟΥΛΟΣ [ ΠΧ ΜΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ] ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΤΣΕ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟΗ ΗΠΕΙΡΟ ΕΣΤΩ ΚΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΜΩΡΙΑ.ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΤΡΕΙΤΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΧ ΣΤΟ ΦΙΕΡΙ Η ΤΗΝ ΕΡΣΕΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΛΒΑΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.

  ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ »ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΕΝΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ»’ ΟΠΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ.
  ΑΦΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΕΙ.
  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟΥΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΥΣ .
  ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ [ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΟΕΡΟΥΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ] ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΗ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ .

 38. ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΧΡΙ ΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  ΚΑΤΑΡΧΗΝ Ο ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΔΕΛΕΧΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ
  ΟΧΙ ΓΡΑΙΚΟΑΛΒΑΝΟΙ Η ΗΜΙΕΛΛΗΝΕΣ
  ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙ ΟΤΙ
  Ο ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
  ΟΤΙ ΟΙ ΓΡΑΙΚΟΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ …..
  »ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ
  ΜΙΛΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ»’…..
  ΕΠΙ ΛΕΞΗ …..
  ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .

  ΕΠΙΣΗΣ Ο ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
  ΓΘΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΣΕΕΚΑ ΟΤΙ ”ΟΜΙΛΕΙΤΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ” ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ.
  ΕΝΩ ΓΙΑΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ”ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ” ΔΗΛΑΔΗ ΟΜΙΛΟΥΝΤΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ.

  ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΕΞΗΓΗΣΙΜΟ
  Ο ΑΛΒΑΝΟΛΟΓΟΣ ΣΟΥΦΛΑΥ ΑΠΟΣΑΦΗΝΗΣΕ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΥΤΗΣ…..

  http://arvanitis.eu/wp-content/uploads/2012/02/%CE%91%CE%9B%CE%92%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%91-SUFFLAY.jpg

  ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΟΤΙ …..

  Ο ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ Η ΕΣΤΩ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
  ΟΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΜΕΙΟΨΗΦΕΙΑ .
  ΔΗΛΑΔΗ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΜΕΙΟΨΗΦΕΙΑ.
  ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ;;;;
  ΟΤΙ ……
  ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΗΤΑΝ ΩΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΟΥΦΛΑΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΑ…

  ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑ – ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ – ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΑΣ.
  ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ .
  ΟΛΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ,
  ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ .
  ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗ ”’ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ”” .
  ΑΡΑ ΣΤΗΝ »ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ»’ ΔΕΝ ΑΝΗΚΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΩΣ ΓΡΑΙΚΟΑΛΒΑΝΟΥΣ Η ΗΜΙΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΩΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΩΣ Η ΕΡΣΕΚΑ ΚΛΠ.

  ΑΥΤΟ ΕΥΚΟΛΑ ΕΞΗΓΗΤΕ.
  ΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ,
  ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΥΣΤΕΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ,
  ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΘΟΔΟ ΑΛΒΑΝΩΝ
  ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ,
  ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ-ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ,
  ΑΛΛΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ [ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΠΑΝΟΧΩΡΙ ΛΥΚΟΦΩΝΙ ΤΟΥ ΜΠΕΡΑΤΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Η ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΕΚΤΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΟΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ]

  ΕΝΩ ΑΛΛΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΡΙΚΩΣ – ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΜΟΣ
  ΜΕ ΖΕΥΞΗ-ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΜΟΣ-ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ,
  ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ Ο ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΩΣ ΓΡΑΙΚΟΑΛΒΑΝΟΥΣ .
  ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΗΣΑΝΕ ΟΛΙΚΩΣ Η ΜΕΡΙΚΩΣ ΚΡΑΤΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ .

  ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ , ΑΣΤΗΡΙΧΤΟ Η ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ .

  ΑΠΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΞΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΛΥΘΗΣΜΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ .
  ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ [ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΩΣ ΤΟ 1944 ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΕΣ ] ΑΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

 39. ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  ΠΧ ΠΟΛΛΟΙ ΚΟΡΒΕΛΕΣΙΩΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ [ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΙΑΜΠΟΥΡΙΑ ] ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ [ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΑΥΤΟ ]
  ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

  Στην τουρκικη απογραφη του 1431 φαινοντε και αλλα αξιοσημείωτα στοιχεια που προσδιοριζουν ,και αυτά , τα ορια της Μεσαιωνικης Αλβανιας»’ τα οποια είναι στο περιπου γνωστα από το χαρτη του αλβανολογου Σουφλαυ που παρατεθηκε παραπανω .

  http://s24.postimg.org/5bjgn3xmd/Hicri_835_Tarihli_Suret_i_Defter_i_Sancak_i_Arva.jpg

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΚΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΙΛΙΟΤΑΝΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ .

  Καταρχήν το εντος μεσαιωνικης αλβανιας -Μπελγραντ – [Μπερατ σημερα] λεγοτανε Μπελγραντ και όχι Μπελιγκραδι όπως θα το αποκαλουσε ενας ελληνόφωνος ντοπιος .
  Στην Αυλωνα είχαμε το χωριο Μικατ και τοτε Μεκατ και τωρα
  Το Λουζατ τοτε , Λουζατ και τωρα .

  Χωρια εκτος της τοτε Αλβανιας ,νοτια αυτης , ειχανε συνηθως ονομασιες περισσοτερο κοντα στα ελληνικα παρα στα αλβανικα πρωτυπα.
  Ας δουμε μερικα απο αυτα πως ονομαζοντε επισημα σημερα και πως σημειωθηκαν στην τουρκικη απογραφη του 1431 από τον τροπο που τα σημειώσανε οι Τουρκοι όπως τα ακουσανε από τους ντοπιους και θα καταλάβουμε πολλα για αυτή τη καθοδο αλβανων στα μερη της σημερινης νοτιου Αλβανιας που επηρεσανε εν μερη την γλωσσα αυτης [ κυριως πανω από το Αργυροκαστρο ,στη Πρεμετη , και τη Τσαμουρια] και απεδωσε ειτε γραικοαλβανους
  ειτε σκετο αλβανους [ σε Ερσεκα Σκραπαρι κλπ ] στα μερη εκεινα .

  Ας παμε τωρα εκτος της Μεσαιωνικης Αλβανιας , νοτια αυτης , στη σημερινη νοτια Αλβανια στο δυτικο τμημα της οπου ως σημερα συγκεντρωνοντε τα ελληνόφωνα χωρια της περιοχης .

  Αντιθετα με το Μπερατ η το Μεκατ εχουμε ….

  Το σημερινο »Τζιροκαστρ» , σημειωθηκε ως ΑΡΓΙΡΙΚΑΣΡΙ δηλαδή η ελληνικη λεξη Αργυροκαστρο »»στα τουρκικα»» , πραγμα που σημαινει ότι ετσι αποκαλούνταν από τους κατοικους της περιοχης .
  Αρα στη περιοχη οι κατοικοι περιξ του Αργυροκαστρο αποκαλούσανε την πολη με την ελληνικη της ονομασια .

  Το χωριο Βεργο [ σημερα αλβανικο μουσουλμανικο στα ορια της μεινοτικης ζωνης και της Λιαπουριας ] λεγοτανε Βεργος .

  Η Πετραν [αλβανοφωνη σημερα ] λεγοτανε Πετρανη.

  Το σημερινο Στεγοπουλ των γραικοαλβανων του Αραβαντινου σημειωθηκε Στεγοπολη.

  Το σημερινο Λαμποβο ε βογκελ των γραικοαλβανων του αραβαντινου καταγραφηκε ως Κ.Λαμποβο δηλαδή Κατω Λαμποβο [ αλλωστε ως και σημερα εχει και αυτην την ονομασια , περα από την επισημη ] .

  Το ελληνοφωνο-εμιονοτικο ως σημερα Χλωμο καταγραφηκε Χλωμος

  Το σημερινο Πυλιουρ καταγραφηκε ως Πυλιουρι .

  Η σημερινη αλβανοφωνη μουσουλμανικη Κελτσιρε ως Κλεισουρα .

  Ενώ και χωρια όπως Δερβιτσανη [ το τελευταιο αμιγως ελληνοφωνο χωριο της μειονοτητας σημερα ] ,Νιβαν ,Σεπερ [γραικολαβανοι του Αραβαντινου κι εκτος μειονοτικης ζωνης , ] κλπ
  αναφεροντε με το χαρακτηριστικο »ι» στο τελος των λεξεων
  δηλαδή Δερβιτσανη ,Νιβανη ,Σεπερη όπως δηλαδή προφεροντε ως σημερα στα ελληνικα και όχι στα αλβανικα οπου αφαιρειτε το τελικο »ι» δηλαδή Ντερβιτσαν ,Σεπερ κλπ .

  Δηλαδη η προφορα των τοπονυμιων των χωριων από τους ντοπιους , ανα περιοχη , δειχνει το κατα τα χρονια εκεινα ελληνοφωνο συνεχες ως το Τεπελενι στο περιπου και όχι μονο ως τη Δερβιτσανη όπως ισχυει σημερα

  Αλλωστε δεν είναι τυχαιο ότι σημερα στην Χειμαρα θα ακουσεις
  ”’ΕΜΕΙΣ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ”’
  ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ”ΧΑΣΑΝΕ” ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ .

  Η ΣΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ ΝΑ ΛΕΝΕ ”’ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ”
  ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ”ΜΟΝΟ”’ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΔΟΔΗ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΧΩΡΙΑ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΙΚΑ .
  ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΟΠΩΣ ”ΣΕΝ ΓΙΕΡΓΙ-ΑΓΙΣ ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ”'[ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝΤΕ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ ]
  ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΕ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΟΠΩΣ ΑΓΙΟ ΑΝΤΡΕΑΣ ,ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΕΩΡΓΟ ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΙς ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΩΣ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ

 40. ΠΑΝΩ ΑΠΟ Ο ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΠΧ ΣΤΟ ΦΙΕΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ .
  ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΙΛΑΓΑΝΕ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΔΕΙΞΑΝΕ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ , ΠΑΡΟΤΙ ΕΙΧΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ .
  ΠΑΡΑΜΕΙΝΑΝΕ ΑΛΒΑΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ .

  ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΜΕΡΗ [ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ] ΥΠΗΡΧΑΝΕ 2 ΕΙΔΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ .
  Η ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ [ΓΡΑΙΚΟΙ ] ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ [ΓΡΑΙΚΟΑΛΒΑΝΟΙ].

  Α] ΓΡΑΙΚΟΙ ,
  ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝΕ ΤΗ ΛΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΟΦΙΑ
  ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ .
  ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.
  ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ – ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ .

  Β] ΓΡΑΙΚΟΑΛΒΑΝΟΙ ,
  ΗΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ,
  ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ , ΑΦΟΥ ΕΠΗΡΕΣΤΗΚΑΝΕ– ΑΛΟΙΩΘΗΚΑΝΕ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΥΣΤΕΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ,
  ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ,
  ΑΝ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΑΛΛΟΙΩΘΗΚΑΝΕ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19 ου ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΑ ΑΦΟΥ ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ , ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ
  Η ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΤΟΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ .

  ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  ΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΩΣ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ,
  ΣΕ ΛΙΓΟΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΡΗ-ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ – ΚΟΡΥΤΣΑ ,
  ΕΙΤΕ ΣΤΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ , ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΠΟΥ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ .
  ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ
  O MEN KOΥΤΣΟΝΙΚΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ-ΠΕΡΙΧΩΡΑ
  ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΑΡΤΑΣ
  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  ΠΩΓΩΝΙΟΥ
  ΚΟΝΙΤΣΗΣ
  ΟΜΙΛΕΙΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ

  ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  ΣΟΥΛΙΟΥ ,ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙ , ΦΑΝΑΡΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ , ΧΕΙΜΑΡΑΣ
  ΟΤΙ ΟΜΙΛΟΥΝΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΛΩΣΣΕΣ

  ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΛΙΝΤΖΟΥΡΙΑΣ ΖΑΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΙΖΑΣ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ
  ΟΤΙ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ .

  ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΑΥΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ”ΟΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ” ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΙΚΑ

  ΕΝΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΣ Ο ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΙΓΗ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ…..

  Αναφέρεται με τη φραση »’Ελληνες κατά τα ηθη και τη γλωσσα»’ για τις περιοχες
  »»»από το Παρακαλαμο ως Πρεβεζα και Αρτα ομιλουν ελληνικα τα χωρια και ειναι χριστιανοι»’.
  »’Τα Ιωάννινα και ολα τα χωρια των είναι Ελληνες και χριστιανοι καθως και εις ολη τη Πωγωνιανη και Κονιτζα ως τη Μεσογεφυρα και τα βουνα της Κολωνειας. »»

  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  ΑΝ Η ΑΛΒΑΝΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΤΟΥΣ
  ΑΣ ΠΑΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *