Έλληνες από το Άρβανον: Η αλήθεια για την ταυτότητα των Αρβανιτών

ellines-arvanonΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ

«Λίκνον της Ελλάδος», «κοιτίς του ελληνισμού», «εύανδρος» και άλλοι τιμητικοί χαρακτηρισμοί κοσμούν την Ήπειρο. Θα μπορούσαμε και «καρδιά της Ελλάδας» να τη χαρακτηρίσουμε, αφού αυτή μέσα στους τελευταίους τριάντα αιώνες αιμοδοτεί συνεχώς την ελληνική χερσόνησο με αίμα πάντοτε ελληνικό, που άλλοτε ονομάζεται πελασγικό, άλλοτε αιολικό, άλλοτε δωρικό και την τελευταία φορά, κατά τους 14ο και 15ο αιώνες μ.Χ., ηπειρωτικό! 

Οι κάτοικοι της Αλβανίας από το τέλος του 13ου αιώνα ηδη προσδιορίζονταν από τους άλλους λαούς ως Αλβανοί, δηλαδή με ένα εθνωνυμικό, το οποίο και οι ίδιοι, έστω και ανεπίσημα, είχαν αποδεχθεί.

Εάν λοιπόν οι εποικοι, που έφθασαν στην Ελλάδα περί τα μέσα του 14ου αιώνα κατόπιν προσκλήσεων διαφόρων ηγεμόνων, ήσαν Αλβανοί, φυσικότατο θα ήταν να δηλώνουν Αλβανοί και ο ελληνικός λαός να τους αποκαλεί Αλβανούς. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε ποτέ!

Ο ελληνικός λαός, αγνοώντας τους βυζαντινούς ιστορικούς του, αποκαλούσε από τότε και αποκαλεί μέχρι σήμερα  Αρβανίτες τους εποίκους αυτούς, όπως και οι ίδιοι θεωρούσαν τον εαυτό τους, ως Έλληνες δηλαδή από το Άρβανο. Η εθνική μνήμη του ελληνικού λαού αποδεικνύεται εγκυρότερη και ισχυρότερη του ιστορικού λόγου. Οι Αρβανίτες της Ελλάδας, έχοντας τις ρίζες τους στο πανάρχαιο ελληνικό Άρβανο, ουδέποτε αποδέχτηκαν ως δικό τους εθνωνυμικό τον όρο Αλβανοί,  όπως πράττουν μέχρι σήμερα και οι Σουλιῶτες καί οἱ Χιμαραίοι καί οι Σπαθιώτες καί όλοι οι Βορειοηπειρώτες. Πάντοτε διακήρυσσαν ότι είναι Έλληνες Αρβανίτες. Αυτά σημαίνουν ότι πίσω από το εθνωνυμικό Αλβανός καί τό πατριδωνυμικό Αρβανίτης υφίστανται δύο διαφορετικοί λαοί, οι Αλβανοί καί οι Ἕλληνες.

Ο Βρετανός καθηγητής P. Trudgill ύστερα από επιτόπιες έρευνες διαπιστώνει ότι: «Οι άνθρωποι για τους εαυτούς τους αναφέρονται όχι ως Αλβανοί, αλλά ως Αρβανίτες, λαλούν: Ἀρβανίτης» ( «The people themselves are refferred, not as Albanians, but as Arvanites, sing: Arvanitis».)

Γιατί, πράγματι, όπως μαρτυρούν και πολλές σημαντικές ιστορικές μαρτυρίες, που καταγράφονται στο βιβλίο Έλληνες από το Άρβανον, τη συντριπτική πλειοψηφία των εποίκων της νότιας Ελλάδας και ορισμένων νησιών απετέλεσαν δίγλωσσοι, ελληνόφωνοι και αρβανιτόφωνοι, Ηπειρώτες Έλληνες και λιγοστοί μόνον από τους γείτονές τους, Αλβανούς.

Και τούτο ακόμη για την αρβανιτοφωνία: ο συγχρωτισμός στον τόπο μας κατά την τελευταία εικοσαετία γηραιών, γηγενών, αρβανιτόφωνων Ελλήνων και Αλβανών οικονομικών μεταναστών, παρέσχε ευκαιρίες στους πρώτους για απόπειρες επικοινωνίας στο αρβανίτικο ιδίωμα με τους δεύτερους, πλην όμως οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Το ίδιο είχε συμβεί και με τους αρβανιτόφωνους στρατιώτες μας, πριν από 73 χρόνια που βρέθηκαν στην Αλβανία κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, καθώς μας βεβαιώνει ο ιστορικός Κ. Μπίρης. Το αρβανίτικο ιδίωμα ελάχιστα κοινά στοιχεία έχει με την αλβανική γλώσσα, με συνέπεια ο γνώστης του πρώτου να αδυνατεί να επικοινωνήσει με τον γνώστη της δεύτερης. Οι Αλβανοί δικαιολογούν το γεγονός, ισχυριζόμενοι ότι τα Αρβανίτικα είναι αρχαία Αλβανικά. Είναι όμως και γεμάτη από αρχαία ελληνικά όπως μας διαβεβαιώνουν ειδικοί ερευνητές. Κατόπιν αυτών, δέον είναι να διευκρινιστεί ότι ο γνώστης του αρβανίτικου ιδιώματος δεν είναι και δεν πρέπει να ονομάζεται αλβανόφωνος αλλά αρβανιτόφωνος.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Καραστάθη, Έλληνες από το Άρβανον, των Εκδόσεων Άθως.

www.stamoulis.gr/Έλληνες-από-το-Άρβανον-Η-Αλήθεια-για-την-Ταυτότητα-των-Αρβανιτών-Εποίκων-μας_p-403582.aspx

(6322) αναγνώσεις

73 comments

 1. Κανένας δεν αμφισβητεί την ελληνική συνείδηση των Αρβανιτών της Ελλάδας, ας μην το παρακάνουμε όμως.

  Αν σε προηγούμενες εποχές το όνομα “Αρβανίτες” δεν ήταν συνώνυμο του “Αλβανοί” τότε γιατί στα δημοτικά τραγούδια οι Τουρκαλβανοί αποκαλούνταν Αρβανίτες;

  η Δέσπω κάνει πόλεμο με νύφες και μ’ αγγόνια.
  Αρβανιτιά την πλάκωσε στου Δημουλά τον πύργο.
  «Γιώργαινα, ρίξε τ’ άρματα, δεν είν’ εδώ το Σούλι.
  Εδώ είσαι σκλάβα του πασά, σκλάβα των Αρβανίτων»

  Και οι Αρβανίτες (Arbereshe) της Ιταλίας; Έλληνες κι αυτοί;
  http://en.wikipedia.org/wiki/Arb%C3%ABresh%C3%AB_people

 2. ”Κανένας δεν αμφισβητεί την ελληνική συνείδηση των Αρβανιτών της Ελλάδας”

  Μην είσαι και τόσο βέβαιος. Εγώ νομίζω ότι πάρα πολλοί αγνοούν (ή «αγνοούν») την διαφορά, δηλαδή είτε από άγνοια, είτε εσκεμμένως. Υπάρχει μία ιστοσελίδα (δεν την αναφέρω, διότι δεν θέλω να της κάνω διαφήμιση), η οποία επιδίδεται στην καλλιέργεια αυτής της συγχύσεως, προσπαθώντας να πείσει ότι Αρβανίτες και Αλβανοί είναι έν και το αυτό. Και μάλιστα παρουσιάζει τους Αλβανούς ως αγωνισθέντας εναντίον του οθωμανικού ζυγού, ενώ είναι γνωστό ότι οι Αλβανοί και τότε, όπως και τώρα, ήσαν τσιράκια των Τούρκων. Γνωστοί οι Τουρκαλβανοί γενίτσαροι.

  ”Και οι Αρβανίτες (Arbereshe) της Ιταλίας; Έλληνες κι αυτοί;”

  Τι ακριβώς θέλεις να πεις μ’ αυτό; Είπε κανείς ότι είναι Έλληνες; Στην N. Ιταλία υπάρχουν τα ελληνόφωνα χωριά. Μάλλον άστοχη η ερώτηση/παρατήρηση.

  Συνιστώ και το βιβλίο του Σαράντου Ι. Καργάκου Αλβανοί, Αρβανίτες, Έλληνες

 3. Τι Αρβανίτες, τι Αλβανοί, τι Έλληνες και τρίχες κατσαρές.

  Εδώ και χίλια πεντακόσια χρόνια τα Βαλκάνια μαζί με την Μικρά Ασία υπήρξαν ανέκαθεν ένα τεράστιο χωνευτήρι πληθυσμών, λαών και εθνοτήτων.

  Κρίμα που δεν έχουν γίνει σοβαρές έρευνες πάνω στο DNA των πληθυσμών αυτών των περιοχών για να πέσει το μεγάλο γέλιο. Να βρεθούν τίποτα Βούλγαροι “υπερεθνικιστές” με Αλβανικό DNA, τίποτα ντόπιοι “Ελληνάρες” με “mixed βαλκανικό” DNA και τίποτα Αλβανοί “ουτσεκάδες” με καταγωγη την …Πελοπόννησο.

  Το μοναδικό “διαχωριστικό” των πληθυσμών των Βαλκανίων-Μικράς Ασίας ήταν και είναι η θρησκεία. Ορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι, Καθολικοί κλπ.

  Και η μόνη ελπίδα βελτίωσης της ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών είναι η ομοσπονδιοποίηση τους κάτω από μια κοινά αποδεκτή ενιαία κυβερνητική υπερεθνική και υπερθρησκευτική δομή. Στην αρχή “mixed” στη συνέχεια Ορθόδοξη αφού είναι και η μόνη ανεκτική στο διαφορετικό θρησκεία από τις υπόλοιπες.

  Εαν δεν γίνει κάποτε αυτό μια ζωή θα μας παίζουν σαν την γάτα με το ποντίκι οι …ούνοι, οι γότθοι, οι φραγκοι και κέλτες.

  Θα μας αλλάζουν κάθε τριάντα χρόνια τα σύνορα κατά τα συμφέροντά τους (βλέπε Γερμανία και Σερβία και αλλού) και θα μας έχουν συνεχώς σε ένα ιδιότυπο “prisoner’s dilemma” εξοπλισμών και αμοιβαίας καταστροφής όπως π.χ. έχουν την Ελλάδα και την Τουρκία εδώ και μισό αιώνα οι Αμερικανοί.

  Πολλοί θα πουν: …παλαβομάρες.
  Σκεφτείτε καλύτερα…

 4. Αγαπητέ Beriev, το σχόλιό σου όχι μόνο “παλαβομάρες” δεν περιέχει, αλλά, αντιθέτως, μου έφερε στο νού το όραμα του Ρήγα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έφυγε νωρίς, παραδομένος από εκείνους ακριβώς που ενοχλούνταν περισσότερο από τα σχέδιά του. Άς μου επιτραπεί και μία συμπλήρωση στην προτροπή σου για έρευνα DNA : μήπως και κάποιοι εξ Ανατολών γείτονες, αξιωματούχοι κιόλας, δεν προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεχάσουν ποιοί ήταν οι προγονοί τους; Αλλά, βλέπεις, ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν όσο και αν θέλουμε.

 5. Δεν είναι θέμα DNA, αλλά εθνικής συνειδήσεως. Όταν εμείς λέμε ότι είμαστε Έλληνες (όσοι το λέμε), δεν εννοούμε ότι έχομε αίμα (sic) ελληνικό, αλλά ελληνική συνείδηση, πηγάζουσα από την Ιστορία, τις παραδόσεις, την γλώσσα και την θρησκεία.

  Ιστορία κάνομε, όχι ζωολογία, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Σβορώνος.

 6. Συνειδητὰ πιὰ δὲν σχολιάζω. Κάποτε τὸ ἔκανα “σὲ πραγματικὸ χρόνο”, καὶ
  δέχθηκα προσωπικὲς ἐπιθέσεις ποὺ μὲ σκανδάλιζαν, καὶ (δυστυχῶς) μὲ ἔκαναν
  νὰ ἐμπλέκομαι μὲ ἠλιθίους (ποὺ λόγῳ τεράστιας πείρας πάντοτε στὸ τέλος
  διέλυαν κάθε μορφῆς διάλογο!).

  Παραθέτω τὰ λόγια τοῦ Γεωργίου Σφραντζῆ, ἀπὸ τὸ γνήσιο χρονικόν του
  (τὸ Βραχύ/Μinus). Ὁ κ. Καργάκος (που τὸν ἀνέφερα κάποιος παραπάνω)
  εἶναι τελείως ἐρασιτέχνης, μὲ τὴν κακῆ
  ἔννοια τῆς λέξης, καὶ δὲν ἔχει ἀκόμα μάθει νὰ βρίσκει τὰ αὐθεντικὰ χειρόγραφα,
  τὶς αὐθεντικὲς πηγές, αὐτὲς δηλαδὴ ποὺ ἔχουν ὑποστεῖ τὸ minimum ἐπεξεργασίας,
  μέσα στοὺς αἰῶνες. Τὸν ἄκουγα κάποτε νὰ ἀναφέρεται στὴν Ἄλωση τῆς Πόλης,
  τὸ 1453, καὶ νὰ ἀναφέρεται ἐκτενῶς στὸν ψευδο-Σφραντζῆ. Ἀρκεῖ αὐτὸ τὸ
  μέγιστο λάθος (ποὺ ΔΕΝ θὰ τὸ ἔκανε πρωτοετῆς ἱστορικοῦ τμήματος), γιὰ
  νὰ τὸ θεωρῶ τελείως ἐρασιτέχνη.

  [39.8] Ἔτι δὲ καὶ τὸ κάκιστον καὶ ἀφελέστατον γένος τῶν Ἀλβανιτῶν,
  καιροῦ λαβόμενον τῆς ὑπολήψεως καὶ ἁρπακτικῆς αὐτῶν γνώμης ἁρμο-
  δίου, τί οὐκ ἔπραξαν ᾒ τί οὐκ εἰργάσαντο κακόν; Ἀπιστοῦντες γὰρ δὶς
  τοῦ σαββάτου, ἀπὸ τὸν ἕνα τῶν αὐθεντῶν εἰς τὸν ἄλλον ἀπήρχοντο· καὶ
  κάστρα, ὡς ἡ ἐκείνων γλῶσσα, εἰς κεφαλατίκια ἀπῄτουν, εἰ δ’ οὖν, εἰς
  τὸν ἄλλον ἀπήρχοντο καὶ οἱ ἄλλοι πρὸς τὸν ἕτερον τῶν δεσποτῶν ὁμοίως.
  Διὰ μέσου οὖν, εἴ τι ἆρα καὶ εὕρισκον τῶν ἀθλίων τάχα Ῥωμαίων, ἀλλὰ
  δὴ καὶ τῶν Ἀλβανιτῶν καὶ συγγενῶν πολλάκις καὶ οἰκείων αὐτῶν, πάντα
  διηρπάζοντο καὶ ἠφάνιζον. Ἐγένοντο δὲ τοιαῦτα καὶ τοσαῦτα, ὅτι τὶς
  ἀξίως αὐτὰ θρηνήσειεν;

 7. Κυριάκο, μέρες που είναι θα απέχω κι εγώ από τα σχόλια και θα ασκηθώ στη νηστεία, ίνα μη τον αδελφό μου σκανδαλίζω.

 8. @ Kyriakos Papadopoulos

  “Συνειδητὰ πιὰ δὲν σχολιάζω”

  Άρα το παραπάνω σχόλιό σου το γράφεις …. ασυνείδητα;;;

  ” Ὁ κ. Καργάκος (που τὸν ἀνέφερα κάποιος παραπάνω) εἶναι τελείως ἐρασιτέχνης, μὲ τὴν κακῆ ἔννοια τῆς λέξης, καὶ δὲν ἔχει ἀκόμα μάθει νὰ βρίσκει τὰ αὐθεντικὰ χειρόγραφα, τὶς αὐθεντικὲς πηγές”

  Πώς το ξέρεις;

  ΥΓ: Τι το θέλεις το πολυτονικό, όταν περισπάς το “κακῆ”;

 9. Κυκλοφόρησε κι αυτό το βιβλίο. Δεν το έχω διαβάσει, απλώς το αναφέρω πληροφοριακά.

 10. Δὲν μπορεῖ νὰ θεωρεῖται “ἐπιστημονικὸ” ἕνα κείμενο, ποὺ δὲν ὑφίσταται peer review, ἀπὸ ἐπιστημονικὴ ἐπιτροπή. Ἄν ἦταν Oxford University Press, γιὰ παράδειγμα, θὰ τὸ παραδεχόμουν. Ἐκδόσεις Ἰνφογνώμων εἶναι πολὺ καλές, ἀλλὰ σὲ καμία περίπτωση ἐπιστημονικές. Εἶναι σὰν νὰ λέμε ἐκδόσεις Λιβάνη ἤ Κάκτος…

  Γι’ αὐτὸ ἀπέχω πιά: δὲν καταλαβαίνετε ἀπλὰ πράγματα. Μάταιοι διάλογοι.

 11. Ἡμιμαθῆ “πατριώτη” (τῆς κακιᾶς ὥρας): περισπωμένη στὴν λήγουσα, στὴν αἰτιατικῆ θυληκοῦ γένους (Τριανταφυλλίδης)

 12. Επειδή Έλληνας και γεννιέσαι αλλά και γίνεσαι (γίνεσαι όχι αμέσως φυσικά, αλλά σε μια ιστορική πορεία, είτε σύντομη είτε εκτενή, ανάλογα τα δεδομένα), δεν θα ήταν σημαντική τόσο η αρχαία καταγωγή των Αρβανιτών, όσο η επιθυμία τους να είναι Έλληνες ως προς την εθνική ταυτότητα, όπως μας λέει ο Παναγιώτης Αραβαντινός στη “Χρονογραφία της Ηπείρου” (τόμ. Β΄, σελ. 155), ότι δηλ. οι Σουλιώτες μιλούσαν όλοι τα ελληνικά και αυτοονομάζονταν με υπερηφάνεια Έλληνες, και σε αυτό συμφωνούσε και ο Κοραής.

  Όπως είναι η γνώμη μου, αν μια ελληνική οικογένεια εγκατασταθεί στην Αργεντινή, ζήσουν εκεί παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα τα οποία υιοθετούν την εκεί παιδεία και μεγαλώνουν με την αγάπη για τον νέο τους τόπο και ανατριχιάζουν με τους δικούς τους ήρωες και πεθαίνουν για να υπερασπιστούν την Αργεντινή ως πατρίδα και σπίτι τους, είναι χωρίς νόημα να τους λέει κάποιος Έλληνες. Σίγουρα, ιστορικά μιλώντας, θα πει κάποιος ιστορικός ότι οι τάδε είναι απόγονοι μιας ελληνικής οικογένειας, αλλά πώς να είναι Έλληνες κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν 100-150 χρόνια μετά; Εδώ στον τόπο μας έχουμε Έλληνες που οι προπαππούδες τους ήταν κανονικοί Ρώσοι. Κι όμως δεν δέχονται να τους πεις ότι είναι Ρώσοι, ούτε αισθάνονται Ρώσοι.

  Αν κάποιος στην Ελλάδα ασχολείται με τις καταγωγές των ανθρώπων που εντάχθηκαν στην Ελληνική Εθνική Ταυτότητα, αυτό γίνεται μόνο και μόνο επειδή στον τόπο μας έχουμε προβλήματα συνόρων με κάποιες χώρες και θέλουμε να μην αφήνουμε επιχειρήματα για αναχρονιστικές διεκδικήσεις περιουσιών, εδαφών κ.λπ.
  Ουσιαστικά όμως όσοι Αρβανίτες, Βλάχοι, Σλαβόφωνοι κ.λπ. έζησαν και πέθαναν για την αγάπη της Ελλάδας, είναι Έλληνες διότι αυτοί επέλεξαν να ζήσουν ως Έλληνες και να πεθάνουν ως Έλληνες και αν ζούσαν τώρα, κανείς δεν θα τολμούσε να τους πει ότι ήταν κάτι άλλο.

 13. Σχετικά με το επιστημονικό έργο, ήθελα να πω μια γνώμη.

  Σίγουρα, ο πλέον ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος ότι σε ένα επιστημονικό κείμενο έχει ακολουθηθεί η ορθή μέθοδος εξαγωγής συμπερασμάτων, χωρίς λογικά άλματα και αντιεπιστημονικές αλχημίες, είναι να περάσει από peer review.

  Δεύτερον, επίσης αρκετά ασφαλής τρόπος είναι η βιβλιοκρισία (όχι βιβλιοπαρουσίαση), όπου ανάλογα τον κρίνοντα φυσικά, έχουμε και πάλι μια σε βάθος εξέταση των μεθόδων και των δεδομένων μιας επιστημονικής προσπάθειας.

  Τρίτον, αρκετή ασφάλεια μας δίνει και ο εκδοτικός οίκος που αναλαμβάνει την έκδοση ενός έργου. Το ΜΙΕΤ, ο Παπαδήμας, οι εκδ. Ηρόδοτος και άλλες πολλές, αποτελούν εγγύηση ότι το έργο που εκδίδουν διακρίνεται για την επιστημονική του σοβαρότητα.

  Πέρα όμως από αυτά, είναι και ο συγγραφέας.
  Για παράδειγμα, ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος, επιστήμονας και συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου “Πόθεν και πότε οι Έλληνες;” (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013), παραδέχεται με γενναιότητα ότι η επιστημονική γνώση δεν περιορίζεται πάντα ανάμεσα στους επαγγελματίες ειδικούς επιστήμονες, αλλά “υπάρχουν πάντοτε κάποιοι” μή επαγγελματίες, που “οι γνώσεις και οι ιδέες τους κυμαίνονται ενίοτε στο ίδιο ή και σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνες ορισμένων επαγγελματιών” (σελ. 7 της Εισαγωγής).

  Ένας συγγραφέας για τον οποίο συναντάμε αναφορές στις βιβλιογραφικές σημειώσεις άλλων επιστημονικών έργων, αποκτά κύρος από αυτό. Ένα παράδειγμα για το συγκεκριμένο θέμα των Αρβανιτών, είναι ο Κ. Μπίρης και το βιβλίο του “Αρβανίτες οι Δωριείς του νεώτερου Ελληνισμού“. Φυσικά ο εκδ. οίκος Μέλισσα που πήρε το βιβλίο από την 3η έκδοση και μετά είναι ένας καλός εκδοτικός οίκος, αλλά από τη στιγμή που τον Μπίρη και το έργο του αυτό το συναντάμε στα βιβιλιογραφικά σημειώματα της “Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους” (εκδ. Αθηνών), στον Απόστολο Βακαλόπουλο, σε άρθρα επιστημονικών περιοδικών, σε διδακτ. διατριβές κ.λπ., από εκεί και πέρα δεν μας απασχολεί ούτε αν ο Μπίρης ήταν επαγγελματίας ή ερασιστέχνης ιστορικός, ούτε το peer review, ούτε ο εκδοτικός οίκος, ούτε η βιβλιοκρισία. Από τη στιγμή που το έργο βρίσκει θέση στην επιστημονική βιβλιογραφία, το έργο μπορούμε να το επιστευτούμε, όχι ως “ευαγγέλιο” φυσικά, αλλά ως σοβαρό και επιστημονικό.

  Ο Κώστας Καραστάθης, από το βιογραφικό του (εύκολα το βρίσκει κανείς στη Google), φαίνεται να έχει σχέση με το άθλημα της συγγραφής.

  Το πιο γνωστό ιστορικό του έργο έως τώρα, ήταν το “Μέγας Κωνσταντίνος: Κατηγορίες και αλήθεια“.
  Βεβαίως, βρήκα τον Κώστα Καραστάθη και το έργο του αυτό, να προτείνεται από τον π. Γεώργιο Μεταλληνό στο βιβλίο “Για την Πίστη, την Γλώσσα και την Ιστορία μας” (Ορθόδοξος Κυψέλη, 2011), όμως δεν συνάντησα τον Κώστα Καραστάθη σε άλλα βιβλιογραφικά σημειώματα. Ασφαλώς ο π. Γεώργιος Μεταλληνός είναι επιστήμονας με όλη τη σημασία της λέξης και έτσι, το γεγονός ότι προτείνει το βιβλίο του Καραστάθη λέει πολλά. Όμως, αν επρόκειτο για ένα έργο που πράγματι ανατρέπει τα δεδομένα, πιστεύω ότι από το 2006 που πρωτοκυκλοφόρησε, θα είχε πάρει μια θέση στη βιβλιογραφία. Αυτός τουλάχιστον είναι ο τρόπος που σκέφτομαι εγώ.

  Όμως, στο βιβλίο του Καραστάθη για τον Μ. Κων/νο, κάτι που δεν μου έκανε πολύ καλή εντύπωση, ήταν ο εύκολος και γρήγορος τρόπος που ξεπερνούσε το σοβαρό ζήτημα της “damnatio memoriae” (= εξάλειψη της αναγραφής) για τον Κρίσπο και την Φαύστα.

  Το λέω σε μια δική μου ειλικρινή προσπάθεια, να προσπαθήσω να τεκμηριώσω κάθε γραμμή του άρθρου μου για την υποτιθέμενη δολοφονία του Κρίσπου και της Φαύστας (ΕΔΩ: http://www.oodegr.com/neopaganismos/sykofanties/krispos2.htm) έβλεπα μπροστά μου σοβαρά στοιχεία που επιβεβαίωναν την εφαρμογή της “damnatio memoriae”, ενώ ο Κ. Καραστάθης δεν το δέχεται αυτό, χωρίς όμως να με αναπαύει με αδιάσειστα στοιχεία. Ξεπερνούσε κάπως βιαστικά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, το οποίο, αν ισχύει, αποδεικνύει ότι “κάτι” συνέβη στην οικογένεια του Μ. Κων/νου, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά ούτε αιμομιξία, ούτε δολοφονία. Άλλωστε, όπως αναφέρω, ο Σωζομενός και ο Ευάγριος Σχολαστικός, αρνούνται την περίπτωση δολοφονίας Κρίσπου και Φαύστας.

  Κατά συνέπεια λοιπόν, το βιβλίο του Καραστάθη για τους Αρβανίτες, σίγουρα δεν θα είναι ένα βιβλίο ανέντιμο ούτε πρόχειρο, προσωπικά όμως θα περίμενα να δω την πορεία του πριν το αγοράσω, ενώ για το θέμα των Αρβανιτών θα αγόραζα σίγουρα του Μπίρη (το έχω αγοράσει βεβαίως).

 14. Κυριάκο, καλό μου παιδί,

  είπα κι εγώ να νηστέψω και να μετανοήσω μπας και μου συγχωρεθούν οι αμαρτίες, αλλά εσύ δεν μ’αφήνεις ν’αγιάσω! Είπα να κάνω λίγο κράτει με τα σχόλια, να αποτοξινωθώ, όχι να μη βλέπω. Μπαίνω λοιπόν μέσα με τον πρωινό καφέ και γκλούπ! κόντεψες να με πνίξεις στην πρώτη γουλιά βρε μπαγάσα!

  Τόχα δει κι εγώ σε πρώτη ανάγνωση πούβγαζε μάτι, κείνο το “κακῆ” σου με φαρδιά πλατιά περισπωμένη, αλλά είπα να το καταπιώ και μετά να το ρίξω στη νηστεία, για να μη λες ότι στέκομαι στα επουσιώδη. Όμως να επικαλείσαι απ’ τη μια το “peer review” επί της αξιολόγησης κειμένων κι απ’ την άλλη να μην παραδέχεσαι απλά ένα ορθογραφικό σου λάθος και να βγαίνεις κι από πάνω με Τριανταφυλλίδηδες κι απόδοση εξ’αυτού χαρακτηρισμών για ημιμάθεια δύσκολα το καταπίνει κανείς.

  Που το βρήκες ότι το επίθετο κακή στην αιτιατική περισπάται; Μήπως περνάς τη δοτική που δεν εδιδάχθης (κακῆ τῆ τύχη, ἐπὶ διαστροφῇ κακῆ), για αιτιατική (και την κακή σου μοίρα);

  Κι από που ως που βρε ταραξία της γραμματιικής τα συνηρημμένα αφορούν και σε επίθετα;

  “Σ’ αγαπάω ακόμα
  αλλά εσύ είσαι κακιά”
  δῆλα δή αυτό το “κακιά” γίνεται κατά την Παπαδοπούλειο γραμματική “κακῆ”; Τον κακό σου τον καιρό!

  Εγώ σε είχα προειδοποιήσει να μη χρησιμοποιείς το πολυτονικό αλλά εσύ δεν μ’ακούς.
  Σαν τον άλλον πούχει φτάσει πια τα ογδόντα και θέλει ακόμη να γαμεί!

  Θέ μου συγχώρεσέ με..!

 15. Κι ας μην εσκότωσα κανένα Κρίσπο ή καμμιά Φαύστα!

 16. Τὸ σημαντικότερο συμπέρασμα τοῦ παραπάνω “διαλόγου” εἶναι ὅτι ἀποδεικνύω
  αὐτὸ ποὺ ὑποστηρίζω. Ὑπάρχουν κυρίαρχες τάσεις, στὴν Ἑλλλάδα, ποὺ δὲν ἐπιτρέπουν
  καμία παρέκκλιση (γιὰ νὰ μὴν πῶ ἀπόκλιση) ἀπὸ τὴν ἐπιβεβλημένη πορεία (στὴν περίπτωση
  τοῦ “διαλόγου” μας αὐτὴ ἡ πορεία εἶναι ὁ κρατικὸς ἐθνικός μας μῦθος).

  Οἱ καλοθελητὲς αὐτοί, μὴν ἔχοντας ἐπιχειρήματα ἀλλὰ γράφοντας μὲ σοφιστίες,
  θὰ πιαστοῦν ἀπὸ ἕναν τόνο, ἕνα πνεῦμα, ἕνα ὀρθογραφικὸ λάθος, καὶ θὰ θάψουν
  τὴν διαφορετικὴ θέση μέσα σὲ ἕναν ὀχετὸ ὑπερ(-παρα-)πληροφόρησης. Χαίρομαι
  ποὺ ὁ Πατριώτης ἔπεσε στὴν παγίδα αὐτή, ἀναδεικνύοντας καὶ τὸ ὑψηλότατο IQ του…
  ἡ ἀνασφάλειά του εἶναι αὐτὴ ποὺ τὸν κάνει νὰ κρύβετε. Ξεχνᾶ ὅτι ἐγὼ τὸν ψέγω
  ἐπώνυμα. Αὐτὸς ὅμως…

  Στὴν περίπτωσή μας τὸ θέμα εἶναι τὸ Γένος τῶν Ἀλβανιτῶν/Ἀρβανιτῶν. Παρέθεσα
  (ἀντι-)παράδειγμα ποὺ δείχνει ὅτι ἡ ἐθνοτικὴ αὐτὴ ὁμάδα _δὲν_ θεωροῦταν ὅτι
  ἀνῆκε στὸ γένος τῶν Ῥωμαίων (στὴν κατὰ τὸ κοινῶς λεγόμενη Ῥωμηοσύνη). Εἷναι
  ξεκάθαρο ὅτι ἀκόμα καὶ ἡ γλώσσα τους θεωρεῖται διαφορετικὴ (διαβᾶστε ξανὰ
  τὸ ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ Chronicon Minus). Ἡ ἀντίληψη αὐτὴ δὲν ἀλλάζει οὔτε στὸν
  16ο αἰώνα, ἀφοῦ ὁ Μακάριος Μελισσηνὸς ὅχι μόνον διατηρεῖ τὴν παράγραφο αὐτὴ
  τοῦ Σφραντζῆ, ἀλλὰ μετατρέπει τὸ Ἀφελέστατον σὲ Ἀνωφελέστατον (τῶν Ἀλβανιτῶν
  Γένος).

  Κατὰ τὰ ἄλλα, γι’ αὐτὰ ποὺ εἰπώθηκαν γιὰ τὸν κ. Καργᾶκο: δεῖτε τί γράφει γιὰ
  τὴν Ἄλωση τῆς Πόλης, τὸ 1453, καὶ ἀπὸ ποὺ ἀντλεῖ τὶς πηγές του. Δυστυχῶς
  δὲν ξεχωρίζει τὸν ψευδο-Σφραντζῆ ἀπὸ τὸν γνήσιο, καὶ αὐτὸ ἀναδεικνύει
  ἐρασιτεχνισμό.

  Δὲν ξανασχολιάζω πράγματα προφανῆ γιὰ αὐτοὺς ποὺ γνωρίζουν πιὰ
  ἡ διαφορὰ ἄρθρου γνώμης ἀπὸ τὴν ἐπιστημονικὴ ἀρθρογραφία.

 17. Y.Γ. Tὰ τρία λάμδα στὴν Ἑλλάδα, τὸ κρύβετε –> κρύβεται,
  σίγουρα ἀποτελοῦν δόλωμα γιὰ τοὺς καλοθελητές/τσαρλατάνους
  ἀνωνύμους. Σᾶς βαριέμαι, Λευτέρη/Πατριώτη κλ.π. Μείνατε
  4-5 ἄτομα στὸ Ἀντίβαρο. Σᾶς βαρέθηκαν ὅλοι οἱ ἀναγνῶστες.
  Τὸ λέω αὐτὸ διότι ὑπάρχουν καὶ γνωστοί μου ποὺ “ἔκοψαν”
  τὸν χῶρο, ἀκριβῶς γιὰ τὸν παραπάνω λόγο.

  Στὸ ὑστερόγραφο αὐτὸ ἤθελα νὰ ὑπενθυμίσω στὸν Πάπυρο
  ὅτι ἔχει μπερδέψει (ἐδῶ καὶ καιρὸ) τὶς ἔννοιες ἐθνοτικὴ ὁμάδα
  καὶ ἐθνοκράτος.

 18. “Χαίρομαι ποὺ ὁ Πατριώτης ἔπεσε στὴν παγίδα αὐτή, ἀναδεικνύοντας καὶ τὸ ὑψηλότατο IQ του… ἡ ἀνασφάλειά του εἶναι αὐτὴ ποὺ τὸν κάνει νὰ κρύβετε. Ξεχνᾶ ὅτι ἐγὼ τὸν ψέγω ἐπώνυμα. Αὐτὸς ὅμως…”

  Σε ποια παγίδα έπεσα; Όταν πήγαινα στο σχολείο, το “κακός” ήταν ακόμη ασυναίρετο. Βεβαίως, ως γνωστόν, αργότερα έγινε συνηρημένο 🙂

  Με ψέγεις ως ημιμαθή και δεν έχεις τα κότσια να ζητήσεις συγγνώμη, όχι για το γραμματικό λάθος, αλλά για τον ψόγο και θέλεις να απαντήσω σε ένα μειράκιον, πού έχει καβαλήσει το καλάμι; Αυτό θα ήταν το λάθος, στο οποίο τώρα με την αναίδειά σου με εξαναγκάζεις.

 19. ” Ὁ κ. Καργάκος (που τὸν ἀνέφερα κάποιος παραπάνω) εἶναι τελείως ἐρασιτέχνης, μὲ τὴν κακῆ ἔννοια τῆς λέξης, καὶ δὲν ἔχει ἀκόμα μάθει νὰ βρίσκει τὰ αὐθεντικὰ χειρόγραφα, τὶς αὐθεντικὲς πηγές”

  “Γι’ αὐτὸ ἀπέχω πιά: δὲν καταλαβαίνετε ἀπλὰ πράγματα. Μάταιοι διάλογοι”

  “Σᾶς βαριέμαι, Λευτέρη/Πατριώτη κλ.π”

  Θλιβερό παραλήρημα. Ο καθένας καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται. Δεν θα ήθελα ν’ ασχοληθώ περισσότερο.

  _____________________________________________________________________________

  @ Papyrus52 14 March 2014 at 19:25

  Συμφωνώ απολύτως, αν και, κατά την γνώμη μου, χρειάζεται μία διαφορετική διατύπωση:
  Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι (με την έννοια των οπαδών του DNA, που, όπως είπα, είναι άνευ νοήματος).
  Ελληνόψυχος (δηλ. με ελληνικό φρόνημα/συνείδηση) γίνεσαι, δεν γεννιέσαι.

  ΥΓ: Αυτή η διατύπωση δεν είναι δική μου, αλλά την άκουσα από την Δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και μού άρεσε. Την βρίσκω σωστή.

 20. Και μαζί με σένα που “συνειδητά πια δεν σχολιάζεις” αλλά δεν λές και να μας εγκαταλείψεις στην ορφάνια μας, γινόμαστε 6. Εγώ πάντως καθόλου δε σε βαριέμαι, γιατί κάθε φορά που μπαίνεις “ασυνείδητα” να σχολιάσεις μου δίνεις αφορμή να γελάω με την καρδιά μου, απαλύνοντας έτσι την πίκρα της περιρέουσας κατάστασης.

  Επί του θέματος, αν βρείς χρόνο από τις υψηλές σου ενασχολήσεις και προτού βγαίνεις με απόλυτο ύφος να αποφαίνεσαι για το “ανωφελέστατον των Αλβανιτών γένος” του ψευδο- Φραντζή, θα σε προέτρεπα να εγκύψεις ολίγον σε ιστορικά γεγονότα, μορφές μεγάλες ή και λιγότερο γνωστές της νεότερης ιστορίας μας, αντιστασιακής, πολιτικής, πολιτισμικής και στο έργο τους, όπως του Ίωνα Δραγούμη, του Νίκου Εγγονόπουλου, του Νεοκλή Καζάζη, του Παύλου Μελά, του Λάκη Πύρζα, του Αλέξανδρου Κοντούλη, του Πολυχρόνη Λεμπέση, της Ελένης Μπούκουρα, του Βασίλη Λάσκου, του Νικόλαου Βότση, του Ευάγγελου Ζάπα, του Σπύρου Λούη, του Ρήγα Βελεστινλή, του Σπυρομήλιου, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γεώργιου Καραϊσκάκη, του Οδυσσέα Ανδρούτσου, του Ανδρέα Μιαούλη, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, του Αθανάσιου Διάκου, του Κίτσου Τζαβέλλα, του Μάρκου Μπότσαρη, του Γεωργίου Καστριώτη (Σκεντέρμπεη), αυτού ακόμη του τυρράνου Αλή Πασσά του Τεπελενιώτη και τόσους άλλους επώνυμους κι ανώνυμους που είτε ήσαν Αρβανίτικης καταγωγής είτε απέβλεπαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη συνεργασία Ελλήνων και Αλβανών.

  Ολίγος σεβασμός κυκλοθυμικόν κι απαίδευτον μειράκιον δεν θα έβλαπτε.

 21. Ελληνόψυχος (δηλ. με ελληνικό φρόνημα/συνείδηση) γίνεσαι, δεν γεννιέσαι

  Πολύ σωστά. Αν θέλουμε να εξετάσουμε κατά γράμμα το ζήτημα, αυτό ισχύει απολύτως.Η Ρεπούση για παράδειγμα (και πολλοί άλλοι δυστυχώς) δείχνουν να επιθυμούν να είχαν γεννηθεί στο Παρίσι και ειδικότερα στο εμπορικό του κέντρο…

 22. Ἑλληνᾶρες μου ἐσεῖς!!

  Μὴν σᾶς ματιάσω…

  Ἄντε, θὰ σᾶς γράφω καμιὰ φορά, γιὰ νὰ
  ἐκτονωθῶ, διότι βλέπω τσιμπάτε πάρα πολὺ
  ἄσχημα! Σφηκοφωλιὰ σωστὴ κάνατε τὸ
  φόρουμ τοῦ Ἀντίβαρου: μὴν τυχὸν καὶ
  γράψει κανένας ἄλλος…

  Πάντως, φτιάχνετε τὸ κέφι κάθε πικραμένου,
  μὰ τὴν ἀλήθεια!

  Τὰ ξαναλέμε ψαράκια (ὅταν ἔχω τὴν ἀνάγκη
  νὰ χαμογελάσω!).

  Πάπυρε, Ἐλευθέριε, Πατριώτη… lol

 23. Μου είναι αδύνατον να κατανοήσω την κατάσταση…
  Ούτε καν σου απάντησα, ακόμα και όταν αναίτια επιτέθηκες με τη φράση “νὰ ὑπενθυμίσω στὸν Πάπυρο ὅτι ἔχει μπερδέψει (ἐδῶ καὶ καιρὸ) τὶς ἔννοιες ἐθνοτικὴ ὁμάδα καὶ ἐθνοκράτος.“.

  Πως είναι δυνατόν να βγάζεις επιθετικότητα χωρίς να δεχτείς επίθεση από εμένα, και να ειρωνεύεται χωρίς να σε πειράξω; Εσύ δεν είσαι που εκφράζεις παράπονα επειδή δέχεσαι αδικαιολόγητες επιθέσεις; Και παρ’ όλ’ αυτά αντιμετωπίζεις τους άλλους με αυτόν ακριβώς τον τρόπο που ισχυρίζεσαι ότι σε ενοχλεί;
  Πολύ περίεργη συμπεριφορά έχεις…

 24. Κυριάκο, συνειδητέ μη σχολιαστή, δεν βρέχει, απλώς σε έχουν πάρει χαμπάρι και οι πέτρες. Θλιβερό το θέαμα.

 25. Μα φυσικα και εχουν γινει εξετασεις dna και φυσικα εχει παραμεινει ιδιο το dna, οποιος αναφερεται σε εξετασεις dnaγια να αποδειξει δηθεν την μη ελληνικοτητα των Ελληνικων φυλων καλα θα κανει να το ξανασκεφτει γιατι θα γινει αμεσως ρεζίλι

 26. Το θέμα έχει 2 σκέλη:
  – Το ένα σκέλος είναι το γεγονός ότι οι Αρβανίτες από την στιγμή που εμφανίζονται τον 15ο αιώνα έχουν ευθύς εξαρχής Ελληνική συνείδηση. Το κατανοεί κανείς όταν διαβάζει π.χ. τα περί Μπούα (διάσημος Αρβανίτης “στρατιώντι”) ο οποίος, μισθοφόρος των Βενετσιάνων σε μάχη εναντίον των Γάλλων γυρνά και εμψυχώνει τους Αρβανίτες του θυμίζοντάς τους ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων ηρώων, μεγάλων προγόνων με απαράμιλη πολεμική αρετή που πολεμήσαν εναντίον φοβερότερων εχθρών εμπρός στους οποίους οι Φράγκοι (οι Γάλλοι δηλαδή…) είναι τρίχες…
  => … Αλβανός και να λέει το παραπάνω… ολίγον τι δύσκολον! Την κλοπή της ιστορίας μας οι Αλβανοί την αρχίσαν πολύ πρόσφατα, ολίγες δεκαετίες πριν, επί Χότζα. Μέχρι τον 20ο αιώνα οι Γκέγκηδες του βορρά, όχι μόνο την Βόρεια Ήπειρο αλλά και όλη την Τοσκερία τη θεωρούσαν Ελληνικά χώματα.

  – Το άλλο σκέλος είναι στην πραγματική καταγωγή των Αρβανιτών. Ειπώθηκε παραπάνω ότι το ”Αρβανίτης” καμιά φορά αναφερόταν και στους Τουρκαλβανούς. Ναι, αληθεύει αυτό, αλλά ΣΠΑΝΙΖΕΙ και άρα δε μπορεί να παρθεί σοβαρά όταν 9 φορές στις 10 γίνεται άμεσος διαχωρισμός. Το -ίτης, -ώτης κτλ. άλλωστε στην Ελληνική γλώσσα αυτόματα υποδηλώνει Ελληνική καταγωγή. Ο Ιταλιώτης δεν είναι Ιταλός αλλά Έλληνας από Ιταλία. Ομοίως το Αιγυπτιώτης, δεν είναι Αιγύπτιος αλλά Έλληνας από Αίγυπτο. Ομοίως και το Αρβανίτης δεν είναι Αλβανός αλλά Έλληνας από την περιοχή του Αρβένου (ή Άρβανου). Και πρέπει να ανοίξει κανείς το χάρτη και να ανοίξει τα ιστορικά αρχεία για να δει που τοποθετούσαν οι Βυζαντινοί Έλληνες την περιοχή του Άρβενου. Ουσιαστικά ήταν η περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Σκουμπίν (εκεί που είναι το Ελμπασάν σήμερα). Το Άρβανον λοιπόν φέρεται να ήταν τα όρη μεταξύ Ελμπασάν και των λιμνών της Οχρίδας και Πρέσπας. Εκεί λοιπόν εώς και τα τέλη του Μεσαίωνα δεν αναφέρεται παρουσία Αλβανών (Σκιπετάρων δηλαδή…). Αυτοί ως τα 1200 αναφέρονται πιο βόρεια. Φέρεται όμως με την κάθοδο των Βενετσιάνων και την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης να χρησιμοποιήθηκαν από αυτούς αλλά και από το Δεσποτάτο της Ηπείρου ως μισθοφόροι και να τους δόθηκαν κτήματα νοτιότερα κάτι που με την κατάρρευση του Δεσποτάτου αυτού (ούτως ή άλλως εμμέσως υπόδουλου στη Βενετία…) να προχώρησαν παρακάτω. Οι Αρβανίτες λοιπόν ήταν από τους πρώτους Έλληνες που δέχθηκαν την εισβολή των Σκιπετάρων που αργότερα μετονομάστηκαν μάλλον πρώτα από τους Ιταλούς (και προφανώς λανθασμένα – και ίσως και άσχετα από τον ομόηχο όρο ”Αρβανον”) ως Αλβανοί (ένα όνομα που ως τότε χρησιμοποιούταν για Καυκάσιο λαό στο Αζερμπαιτζάν! Οι ίδιοι οι Αλβανοί αυτονομάζονταν ως Σκιπετάροι. Οι Αρβανίτες λοιπόν αποτελούν το βορειότερο τμήμα του Ελληνισμού. Αναμείχτηκαν με Αλβανούς ή άλλους; Το ερώτημα αυτό ας τεθεί για τον καθένα μας. Ουδέποτε τότε ή και σήμερα οι υπόλοιποι Έλληνες έθεσαν τέτοιο θέμα. Ο μέσος Αλβανός δε μοιάζει με τον μέσο Έλληνα – τον σποτάρεις από χιλιόμετρα. Ο Αρβανίτης δεν ξεχωρίζει από τον μέσο Έλληνα, τότε και τώρα. Εάν όμως ήθελε να δει κανείς ποσοστώσεις τότε ας τσεκάρει τα Οθωμανικά αρχεία: στο πιο ”άλβανο-ονοματισμένο” Αρβανίτικο χωριό σε Σούλι και Πελοπόνησσο, τα ονόματα είναι 70% Ελληνικά 30% Αλβανικά. Το γιατί π.χ. οι Αλβανοί ουδέποτε θα παίρνανε Ελληνικά ονόματα (ενώ το αντίθετο θα ήταν πιο εύκολο να γίνει) και το γιατί ότι οι Αρβανίτες συνολικά είχαν Ελληνική συνείδηση θα πρέπει να ξεκαθαρίζει και τα της καταγωγής τους – γιατί την περίοδο 1300-1800 κανείς δε θα ήταν τόσο ανόητος να θέλει να είναι Έλληνας όταν αυτό μόνο γκαντεμιά θα μπορούσε να του φέρει!

 27. Και εδω βλεπουμε την παραπληροφορηση σε ολο της το μεγαλειο … το λεει και το ξαναλεει οτι Αλβανοι και Αρβανιτες δεν εχουν σχεση, που στο τελος λες μωρ’λες να ειναι το αντιθετο δλ το φανερο. Μεχρι και πηγες σου ειναι αβασιμες και λενε το αντιθετο.( ο ιστορικος Μπιρης το λεει και το ονομα του οτι ειναι Αρβανιτης που στα αλβανικα το Μπιρης σημαινει γιος που τον εχεται φανατισει στα πολιτικα σας παιχνιδια και ο καθηγητής P. Trudgill που προς εκπληξη μου λεει τα αντιθετα που λεει εδω το αρθρο και μαλλον αυτο το βιβλιο(τελειως αχρηστο και ακρως εθνικiστκο) να καi η πηγη :http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-968X.1977.tb00350.x/abstract … o αλλος μιλαει για DNA χωρις αποδειξεις ή πήγες. Μην φανατιζεστε, μιλαμε για ιστορια. Μας βλεπει ολος ο κοσμος.

 28. βλεπω εδω μιλανε για ιστορια κατι τυποι που νομιζουν οτι μιλαμε για θεωριες game of thrones χωρις αποδειξεις παλι … ο αλλος λεει για Καυκασο αζερμπαιτζαν και οτι να’ναι και δεν υπαρχει καν σχεση … αποδειξεις οπως αυτες μιλανε απο μονες τους οτι ο Αλβανικος λαος ειναι ντοπιος στα βαλκανια μπορει με αλλη ονομασια οπως Δαρδανοι, Ιλλυριοι πρωτοΚελτες etc. πηγη dna http://www.eupedia.com/forum/threads/26201-Who-were-and-are-the-Albanians-and-their-DNA

  http://www.eupedia.com/images/content/Haplogroup_I2a.gif

 29. E pa mundur që shkencërisht të jesh edhe Arvanit edhe Grek
  ADRIANO XHAFAJ·08.10.2016
  Δεν μπορεις επιστημονικα να εισαι και Ελληνας και Αρβανιτης,και Ελληνας και Βλάχος ,Σλαβος,Τουρκος
  Συζήτηση / Diskutim
  Φιλοι μου δεν υπαρχουν Ελληνες – Αρβανιτες αλλα Ελλαδικους Αρβανιτες
  Δεν γινεται για ιστορικους,πολιτισμους ,παράδοσηακους,γλωσσολογικούς,Αιματικους,κληρονομικους ..κτλ λογους να εισαι και Ελληνας και Αρβανιτης.
  Μιλαω Αλβανικα και ειμαι Ελληνας ειναι το ιδιο με το να μιλω Ελληνικα και ειμαι Αλβανος.
  Η ερωτηση ειναι γιατι να μιλαω Αλβανικα αφου ειμαι Ελληνας και το αντιθετο;
  Την εξηγηση τους Ελληνες εθνικιστες που εχουν μεγα διαφωνια με την Ελλαδικη Ακαδεμηα της Αθηνας.
  Ολοι οι ξενοι στην Ελλαδα ειναι Ελλαδιτες,οχι ωμος Ελληνες .
  Ελλαδικη…Ιστορια και Πολιτισμο ,Αστυνομια και Στρατο…..
  Οι Αρβανιτες και ξενοι που μελετούν την Αρβανιτικη γλωσσα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι :
  – Μια εμπεριστατωμένη μελέτη της Αρβανιτικης γλώσσας οδηγεί αναγκαστικά στην Αλβανία .
  – Η επεκταση της Αρβανιτιας δεν στηρίζεται με τιποτα απο τους Ελληνες ,αλλα στηρίζεται μονο απο τους Αρβανιτες και Αλβανους ως εθνικη στρατηγικη συμμαχοι .
  Οι Αλβανοι ολοι τους νιωθουν εθνικα τους Αρβανιτες .
  – Καθε Αλβανος νιωθει και Αρβανιτης.
  – Κανενας Ελληνας δεν νιωθει Αρβανιτης ,οχι μονο δεν ξερει και δεν ενδιαφερεται για τα Αρβανιτικα,αλλα παντα κρυφα σκοπευουν των πνιγμο των Αρβανιτων και των Αρβανιτικων Γιατι στα 200 χρονια δεν επέτρεψαν ενα κλαδος της Αρβανιτολογιας στα Πανεπιστημια των Αθηνων ?
  Μηπως δεν εφτασαν 200 χρονια ? Γιατι δεν μιλησαν ποτε για επεκταση της Αρβανιτιας,για τα Αρβανιτικα που χανονται καθε μερα,για υπαρξη της Αρβανιτικης κοινωνιας,για Αρβανιτικη παραδοση ,τραγουδια και πολιτισμο,Αρβανιτικα σχολεια … ?
  Να και η απαντηση
  Επειδη οι Αρβανιτες και οι Ελληνες δεν ειναι ενας εθνος,αλλα αντιπαλοι,που ενας απο τους δυο πρεπει να χαθει .
  Ετσι οι Ελληνες ειναι κατακτητες των Αρβανιτων , και οι Αρβανιτες πρεπει να χαθουν , πραγμα αυτο γινεται μερα με την μερα….
  Φιλοι μου Αρβανιτες ? Επισημα οι Αρβανιτες δεν ειναι Ελληνες . Το λεει επισημα η Ακαδημια Αθηνων ,η οποια δεν εχει πει ποτε οτι οι Αρβανιτες ειναι Ελληνες . Το θεωρω καταντια ζητιανων το οτι οι Αρβανιτες ειναι Ελληνες ,και οι Ελληνες δεν ειναι Αρβανιτες !!! Καθαρα εδω ειναι η λεγομενη αποκτηση και αναγκασή να πεις ετσι.
  Δηλαδη οι Ελληνες ως κατακτητες των Αρβανιτων εξουσιαζουν και οι Αρβανιτες για αναγκη της επιβιωσης ειναι υποχρεωμενοι να λενε οτι ναι οι Αρβανιτες ειναι Ελληνες ,αλλα ποσο Αρβανιτες ειναι οι Ελληνες ως μελη του ιδιου εθνους το κρυβουν σκόπιμα.(και οι Αρβανιτες ειναι παντα φοβεροι ???) Δηλαδη εγω γινομαι σαν εσενα και εσυ δεν γινεσαι σαν εμενα στο ιδιο εθνος….Ειναι τελικα το ιδιο εθνος ?
  Αυτο και η ελλειψη της ζήτησης για κλαδος της Αρβανιτολογιας στην Αθηνα,Θηβα,Κορινθο,Σπαρτη,Τριπολη,Λαμιας,Λιβαδειας,Θεσσαλονικης,Εβρο,Ιωαννινα,Αρτα,Πρεβεζα,Γρεβενα,Πατρα,Πυργος,Καλλαματα κτλ οδηγει στο συμπερασμα οτι οι Αρβανιτες ειναι κοντα στο θανατο απο αδιαφορη πληρη εξουσια των Ελληνων,και οχι μονο απλη εξουσια αλλά θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω τη λέξη σφαγή .
  Η Αρβανιτικη υπερηφανεια που ειναι ? Που ειναι η Αρβανιτικη συνειδηση,Μπεσα και κληρονομια,η Αρβανιτικη κοινωνια,Αρβανιτικος πληθυσμος συνένοχοι σε αυτή την κατάντια των Αρβανιτων και Αρβανιτικων.
  Οι πουλημενοι Αρβανιτες στους Ελληνες (Ελλην Αρβανιτες),αλλα και οι ιδιοι Ελληνες οφειλουν να απαντήσουν
  [2] Οι Αλβανοί λένε : Πρώτα οι αρβανιτες.Οι έλληνες λένε πρώτα οι έλληνες .Αρα πιος στηρίζη ουσιαστικά τους αρβανίτες ?Απάντηση οι Aλβανοί που το έχουν έως πρωτια.
  Οι Αλβανοι στηριζουν την ενίσχυση των Αρβανιτων και των Αρβανιτικων ενω oι Ελληνες στηριζουν την ενίσχυση μονο των Ελληνων .Για αυτο και απαγορευουν τα Αρβανιτικα και τις αλλες ξενες γλωσσες στην Ελλαδα.
  Φανερα αντιπαλοι εθνοι, που ενας φοβαται την επεκταση του αλλουνου. [3] Η Γλωσσα ειναι το αιμα του εθνους .Τα Αρβανιτικα δειχνουν στα ματια των αλων ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ .Η διαφυλαξη της γλωσσας ειναι η διαφυλαξη του εθνους.
  Γιατι η διαφυλαξη του εθνους να γινεται μονο για τα ελληνικα των Ελληνων
  Γιατι η διαφυλαξη του εθνους δεν μπορει να γινεται με τα Αρβανιτικα των Αρβανιτων ?
  Γιατι η διαφυλαξη του εθνους δεν μπορει να γινεται με την μητρικη γλωσσα των Αρβανιτων ,αλλα μονο με την Ελληνικη ? Μηπως η Ελληνικη ειναι υπερανω της Αρβανιτικης και υπολοιπων ξενων γλωσσων στην Ελλαδα ? [4] Γιατί οι Eλληνες δεν αγαπάνε μαζί με τους Αρβανίτεςκαι τα Αρβανίτικα ?
  Πόλη εύκολη απάντηση .
  Τα αρβανίτικα είναι Αλβανικά και “φωτια
  και τσεκουρι” στους Αρβανιτες με Αρβανιτικα.
  Επειδη οι Aρβανίτες κριαζετε να είναι Eλληνες οπωσδήποτε και με οτιδηποτε.
  Για να ειναι οπωσδηποτε Ελληνες,χρειαζεται οπωσδηποτε να μιλανε Ελληνικα…
  Για τα Αρβανιτικα δεν χρειαζεται να ξερουν,ενδεχομένως να διαλύσει το συντομότερο αυτό το γεγονός, αναφέροντας ξένο κράτος…
  https://www.facebook.com/notes/54100114782/E%20pa%20mundur%20q%C3%AB%20shkenc%C3%ABrisht%20t%C3%AB%20jesh%20edhe%20Arvanit%20edhe%20Grek/10154639481214783/

 30. αντριανο ξαφαι οι αρβανιτες οι ιδιοι σου απαντανε μεσα από την ιστορια τους…..

  Ένα ακομα πολύ σημαντικο στοιχειο που δειχνει την ελληνικη εθνικη συνειδηση που οφείλεται στην ελληνικη τους καταγωγη.

  οι Αλβανοι-Σκιπεταροι λενε και λεγανε – χαρακτηριζουν τα »ρωμεικα» ως »’γραικιστ»’
  δηλαδή γραικικα ,
  δηλαδη γλωσσα των Γραικων .
  Δηλαδη ταυτιζαν αυτή τη γλωσσα με ένα άλλο εθνος ,
  αυτό που την μιλουσε ,
  δηλαδή το ελληνικο .
  Το λεγανε γιατι οι ιδιοι δεν αισθανονταν [ γιατι δεν ηταν ] Γραικοι .

  Αντίθετα οι αρβανιτες τα »ρωμεικα» τα λεγανε-χαρακτηριζανε ως »σκληριστ» δηλαδή ”’σκληριτικα”’
  Δεν δωσανε δηλαδή στη γλωσσα αυτή [τα γραικικα-ρωμεικα ] μια ονομασια που να προσδιοριζει ότι ειναι γλωσσα »’αλλοεθνων» όπως κανουνε ως σημερα οι Αλβανοι .
  Γιατι δε θεωρούσανε ότι ηταν γλωσσα »αλλοεθνων»’ .
  Όπως ακριβως εμεις ονομάζουμε τη βορεια ελληνικη διαλεκτος ως ”χωριατικα”’ ακριβως γιατι δεν θεωρούμε ότι τη μιλανε αλλοεθνεις [ αλλιως θα τα λεγαμε σερβικα η γυφτικα που πραγματι είναι άλλες γλωσσες και μιλιουντε από ”αλλογενείς” γι αυτό και τις ονομάσαμε ετσι ] .

  Η ελληνικη τους εθνικη συνειδηση [ακριβως γιατι εχουν καταγωγή ελληνικη ] φαινεται και από το παρακατω διστοιχο….

  ελεγε ένα παλιο ποιημα των περιχωρων αττικης.

  τρε παπορε σκουαν ε βανε
  νε Σταμπολ νε βεντ τανε

  δηλαδή
  – τρια παπόρια πανε και ερχοντε
  στη Πολη στα δικα μας μερη

  Αραγε για ποιο λογο οι
  υποτιθέμενοι »’αλβανοι ορθοδοξοι»’ αποκαλουσαν την Πολη ως
  »»βεντ τανε»» δηλαδή »»τοπο δικο μας»’;;;

  Ηταν ποτε η Πολη …»αλβανικη»
  Η μηπως …Ιλλυρικη”’’

  Τιποτα από τα δυο .Ουτε κατοικούνταν ουτε καν διοικούνταν ποτε από Σκιπεταρους .

  Ελληνικη και μονο ηταν για πολλες 100αδες χρονια πριν το 1955 οπου αφελληνιστηκε πλήρως .
  Και την Πολη , ως »τοπος μας» την αποκαλουσαν ετσι από ολους τους λαους της περιοχης μονο οι Ελληνες .
  Για αυτό την αποκαλουσαν ετσι και οι αρβανιτες .
  Γιατι ηταν Ελληνες

  ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
  Η Βενετία εχει πολλά μνημεία τα οποία έχουν μεγάλη ιστορική αξία για πολλά έθνη. Φυσικά, για τους Έλληνες, τα μνημεία που σχετίζονται με την ίδρυση και δραστηριότητα της Ελληνικής κοινότητας (Scuola e Nazione Greca η απλούστερα Scuola dei Greci) έχουν πολύ μεγάλη αξία . Τέτοια μνημεία είναι φυσικά ο Αγιος Γεώργιος των Ελλήνων, αλλά και τα κτήρια που σχετίζονται με την ίδρυση και λειτουργία της κοινότητας εκείνης το 1494.

  Οι Μπούιοι/Αρβανίτες ήταν απ’ τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας εκείνης κι ο πολυπληθέστερος πληθυσμός της, στην αρχή τουλάχιστον. Θα βρείς τα ονόματα των Μπούιων/Αρβανιτών ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη αυτής της κοινότητας τον Νοέμβριο του 1494, όπως θα τους βρείς, λίγο αργότερα, να υπογράφουν και την αίτηση για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.

  Η Ελληνική κοινότητα δεν ήταν όμως η μόνη “εθνική” κοινότητα στην Βενετία. Υπήρχαν κι άλλες “εθνικές’ κοινότητες σ’ εκείνη την πόλη. Σε μικρή λοιπόν απόσταση απ’ τα κτήρια που στέγαζαν την Ελληνική Κοινότητα της Βενετίας βρίσκεται ένα άλλο κτήριο-μνημείο. Είναι το κτήριο που είναι γνωστό με την ονομασία “Scuola di Santa Maria degli Albanesi”. Το κτήριο αυτό στέγαζε τα χρόνια εκείνα την Αλβανική Κοινότητα της Βενετίας, την “εθνική” κοινότητα των Αλβανών της Βενετίας οι οποιοι προερχονταν από τους πολεμιστες του Καστριωτη που κατεφυγαν εκει .

  Η Αλβανική Κοινότητα της Βενετίας ήταν αρχαιότερη απ’ την αντίστοιχη Ελληνική, ιδρύθηκε το 1447.
  Την εποχή κατά την οποία οι πρώτοι Μπούιοι/Αρβανίτες αποβιβάσθηκαν στην Βενετία, στα τέλη του 15ου αιώνα, η Αλβανική Κοινότητα λειτουργούσε ήδη.

  Σε εκείνο τον μακρινό τόπο οι Μπούιοι/Αρβανίτες, χωρίς κανέναν καταναγκασμό, επέλεξαν, τελείως ανεπηρέαστοι, να “συνταχθούν” με τους υπόλοιπους Ελληνες ηδη από τον 15ο αιωνα ,και όχι με τους Αλβανούς της Βενετιας.

  ΣΥΝΕΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ
  ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΔΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΝΙΩΘΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΟΙ .
  ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΗΡΧΕ .
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΥΤΟΙ ΙΔΡΥΣΑΝΕ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΡΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΞΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΙΝ 500 ΧΡΟΝΙΑ .
  ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ-ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.

 31. Επειδή τεκμηριώθηκε με ονόματα κ στοιχεία πλεον οτι το DNA των Ελλήνων ειναι στείρο απο το Αλβανικό κ σλαβικό στοιχείο φάτε σκατα Αλβανόσπέρματα & ναζιστογεννηματα της συμφοράς!
  http://m.huffpost.com/gr/entry/15281006

 32. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ

  ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ »’ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ»»
  ΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ
  ΕΙΤΕ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΟΦΑΣΙΣΤΕΣ
  ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ.

  TΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ »ΑΛΒΑΝΟΙ» ΠΟΥ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΑ Η ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 1830 .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΑΥΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ »»ΑΛΒΑΝΟΥΣ»» ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ .

  »»Σουλιότες, η πιο αξιοσημείωτη φυλή Αλβανών Ορθοδόξων» είχε πει ο George Finlay το 1861.»»

  Ο ΦΙΝΛΕΥ ΕΒΛΕΠΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑ ΑΝΑΛΗΘΕΣ .
  ΕΝΩ ΕΚΕΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΟΙ
  ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ .
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΠΕΡΙ »ΑΛΒΑΝΩΝ» , ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΕΙ .

  ΕΔΩ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΜΙΜΗΤΟ ,
  ΟΤΙ , »ΚΑΘΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ» , Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ , ΚΑΤΑ ΤΑ »ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΣΥΜΠΟΣΙΑ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΑ.
  ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΙΛΛΥΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ .
  ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΙΛΙΟΥΝΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ
  ΑΙΟΛΟΔΩΡΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ .
  ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ KAN ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ [ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ] Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΗΣ ΛΑΛΙΑΣ .
  ΔΗΛΑΔΗ ΣΑΝ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΛΑΛΙΑ .
  ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΦΙΝΛΕΥ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ »’ΑΛΒΑΝΙΚΑ» ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ.
  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ – ΡΩΜΑΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΕΚΛΑΤΙΝΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΑΛΙΑ .
  ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ .
  ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ,
  ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΛΙΓΟ ΜΑΝΤΑΡΑ .
  ΟΠΟΤΕ ΑΚΥΡΗ ΑΥΤΗ Η ΠΗΓΗ …..

  ΑΛΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ .

  »»Ο Pouqueville αποκαλεί τους Σουλιότες ως Έλληνες, επειδή ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το καταλαβαίνουμε αυτό επειδή τους μουσουλμάνους του Αλή Πασά που επιτέθηκαν στους Σουλιότες, τους αποκαλεί Αλβανούς.»’
  Ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ.
  ΟΙ ΜΕΝ ΗΤΑΝ ΛΙΑΜΠΗΔΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ
  ΕΝΩ Ο ΔΕ ΗΤΑΝ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ .
  ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΕ ΕΘΝΟΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ .
  ΑΝ ΜΙΛΑΓΕ ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

  ΑΛΛΗ ΑΚΥΡΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΗΓΗ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ
  »»’Κάποιοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι Σουλιότες δεν είναι Τσάμηδες αλλά Γκέγκηδες Αλβανοί, προερχόμενοι από την Δίβρη (Dibër) της κεντρικής Αλβανίας. Οι Σουλιότες ξύριζαν τους κροτάφους τους, που είναι συνήθεια γκέγκικη και φορούσαν τη γνωστή μας φουστανέλλα που είναι το συνηθισμένο φόρεμα στην κεντρική Αλβανία.»»

  ΑΥΤΗ Η ΠΗΓΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΨΕΜΑΤΑ…..
  ΒΕΒΑΙΑ ΟΣΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΔΕΝ ΠΟΛΥΣΚΟΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ…..
  ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΚΡΟΤΑΦΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ .
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ , ΣΤΗ ΔΙΜΠΡΑ , ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΓΚΕΚΗΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ .
  IΔΟΥ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ..

  https://www.youtube.com/watch?v=74f_Q9UJF0o

  Η ΦΟΥΣΤΝΕΛΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΦΙΕΡΙ , ΜΠΕΡΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ,
  ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.
  ΟΣΟ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ – ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ [ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ] ΟΥΤΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΟΥΤΕ ΚΛΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΩΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΕΙ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ .
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ »’ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ» ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ .

  ΤΡΙΤΟΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΗ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΑΚΡΙΝΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΖΑΒΕΛΑΙΩΝ , ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΟΠΩΣ ΨΕΥΔΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΡΟΥΝ OI ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ .

  ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΠΟΤΣΑΡΕΙΚΗ [ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ] ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ

  «Θανόντος του Σκεντέρμπεη οι Μποτσαραίοι μαχόμενοι προς Τούρκους και Τουρκαλβανούς, κατήλθον προς την Δράγανη. Κατά τας αρχάς δ ε του 17ου αιώνος ίδρυσαν με άλλους αδούλωτους Έλληνες την Σουλιώτικη Συμπολιτεία».
  ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΩ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙ »ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ »’ ΔΕΝ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΚΑΠΟΙΑ »ΑΛΒΑΝΙΚΗ» Η ΚΑΙ ΓΚΕΚΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ .
  ΤΟΥΝΑΝΤΙΩΝ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ .
  ΜΑΛΛΟΝ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΙΛΑΕΙ .
  ΛΟΓΙΚΟ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ .
  ΔΙΓΛΩΣΣΟΣ ΜΕΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕ
  .

  ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΚΕΡΙ ΤΟΥ ,ΣΩΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ .

  My friends, Captain Bogia and Captain Giavella, I, Ali Pasha, salute you, and kiss your eyes, because I well know your courage and heroic minds……..
  ……Your paycheck will be double that which I give to the Albanians,»»
  ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ »»’ ΔΙΠΛΟ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΟΣΑ ΔΙΝΩ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ»»’

  BΛΕΠΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΚΕΡΙΟΥ ΤΟΥ .
  ΤΙ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΤΟΣΟ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΨΑΛΛΙΔΑΣ .

  ΨΑΛΙΔΑΣ.
  »’Εις την Τζαμουριαν, ειναι και το περιφημο Σουλι ή Κακοσουλι, αυτη η περιοχη των χωριων τουτων εκατοικειτο απο Γραικους πολεμικους, ….»»

  ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΡΩΜΑΙΓΟΥΣ .
  Ο Βελή πασάς, στην αλληλογραφία με τον πατέρα του, ονομάζει τους Σουλιώτες Ρωμέους. Ρομέγους .
  Επισης και ο μουσουλμάνος Αλβανος αξιωματούχος του Αλή Μπεκίρ Τζογαδούρος τους ονομαζει Ρωαμιους
  «Ακόμη, εφένδη μου, δόστους κι έναν παπάν ότι οι Ρομέγη χωρής παπάν δεν ημπορούν να γκάμουν.»
  ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝΕ ΡΩΜΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ .
  ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΞΕΡΑΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΡΩΜΙΟΥΣ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΣΤΟΝ ΛΟΡΔΟ ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝ ΗΤΑΝ Η ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΑΣ

  η τελευταία επιστολή τού Μάρκου, πρίν από τόν ηρωϊκό θάνατό του απευθύνονταν ακριβώς στόν Λόρδο Βύρωνα και, μεταξύ άλλων, τόν ενημερώνει γιά τήν πολεμική επιχείρηση πού προετοίμαζε. Η επιστολή του εκείνη, τής 8ης Αυγούστου 1823, έχει ως εξής :
  «…Τό γράμμα σας, …με ενέπλησε χαράς. Η εξοχότης σας είναι ακριβώς ο άνθρωπος πού μάς εχρειάζετο. Κανέν εμπόδιον άς μή σταματήση τόν ερχομόν σας εις τό μέρος τούτο τής Ελλάδος.
  Πολυάριθμος στρατός μάς απειλεί, αλλά μέ τήν βοήθειαν τού θεού και τής εξοχότητός σας θά εύρη εδώ τήν πρέπουσαν αντίστασιν.»
  «Απόψε σκοπεύω κάτι νά επιχειρήσω εναντίον ενός σώματος Αλβανών εξ έξη έως επτά χιλιάδων, στρατοπεδευμένων σιμά εις αυτό τό μέρος…
  …….
  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΟΛΕΜΑΕΙ Η ”ΕΛΛΑΔΑ” ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ….
  ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΑΥΤΗ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΗ ΠΑΣΑ ΤΗΣ ΣΚΟΔΡΑΣΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ .

  ΝΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΑΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΛΤΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .
  ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΕΝΩΠΙΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ-ΣΚΙΠΕΤΑΡΗΔΩΝ .

  Συνθήκη της 15ης Ιανουαρίου 1821

  Ημείς οι υπογεγραμμένοι Αγαδο-Αλβανοί και Καπετανέοι Σουλιώται ορκωνόμεθα ο καθείς εις την Πίστιν του, να βαστάξωμεν το παρόν γράμμα στερεόν, βέβαιον και αμετάτρεπτον και ότι, επειδή και ο Αφέντης μας Αλή Πάσσας, πολιορκείται στενά από τον Ισμαήλ και λοιπούς Πασσάδες, να ήμαστε αδέλφια, ένα κορμί και μία ψυχή, και να χύσωμεν το αίμα μας δια το σελαμέτι (σωτηρία) αυτού του Αφεντός και, εάν κανένας από ημάς τους Τουρκους γένη άπιστος και αρνηθή τον όρκον, να ήναι όξω από το ντιν-ισλάμ και να αποθάνη Οβριός ειδέ και από ημάς του Ρωμιους κανένας, να ήναι αρνητής του Χριστού. Αυτά στέργομεν όλοι μας, και, ως άνωθεν, μεθ΄όρκους μας υπογράφομεν
  Σούλι 15 Ιανουαρίου 1821

  Οι Αγάδες Αλβανοί
  (Τ.Σ.)
  Σιλιχτάρ Πόττας
  Άγο Μουχουρδάρης
  Ταχήρ Αμπάζης
  Τσέγκο Βέγης
  Μουρτοτσάλης
  Ελμάς Μέτσης
  Σουλεϊμάν Μέτος
  Λεάζ Λουλέχης
  Κοζτάρ Μίτσανης
  Χασσάν Πελούσης
  Τέμης Σαλίτσας

  Οι Καπεταναίοι Σουλιώται
  Μάρκος Βότσαρης
  Νότης Βότσαρης
  Γεώργιος Δράκος
  Κίτσος Τζαβέλλας
  Γιώτης Δαγγλής
  Λάμπρος Βέϊκος
  Τούσας Ζέρβας
  Νάστος Καραμπίνης
  Κίτσος Διαμαντή Τσαβέλλας
  Κότσης Λώπης

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

  ΟΙ ΜΕΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΕ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ [ ΕΘΝΟΤΙΚΑ] ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ [ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ].

  ΕΝΩ ΟΙ ΔΕ ΩΣ ΡΩΜΙΟΙ [ ΕΘΝΟΘΡΗΚΣΕΥΤΙΚΑ ] ΚΑΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ [ ΤΟΠΙΚΑ ] .

  ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΑΝ ΗΤΑΝ »’ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ »» ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΩΣ
  »ΑΛΒΑΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ»’
  Η »’ΑΛΒΑΝΟΙ ΡΩΜΙΟΙ»’
  ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΩΣ »ΑΛΒΑΝΟΙ» ΚΑΙ ΩΣ »ΤΟΥΡΚΟΙ» .
  ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ .
  ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ .

 33. TΩΡΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΣΟΥΛΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ .

  ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ »»’ η τε Αλβανική και Ελληνική γλώσσα ομιλείτο παρ’ αυτοίς»»

  ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΟΝΙΚΑΣ »’΄Λαλείτε η ελληνικη και η αλβανικη διαλεκτος»’

  ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΗ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  ΟΤΙ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΓΛΩΣΣΕΣ .

  Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΙΔΡΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΝΕ .
  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΣΟΥΛΙ
  Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στην ορεινή περιοχή του Σουλίου, δημιούργησαν αρχικά τέσσερα χωριά, το Σούλι (ή Κακοσούλι), τη Σαμονίβα, την Κιάφα και το Αβαρίκο, μισή ώρα το ένα από το άλλο, που όλα μαζί αποτελούσαν το λεγόμενο ‘Τετραχώρι’.
  Αργότερα, δημιούργησαν άλλα επτά χωριά, το Τσεκούρι, το Αλποχώρι, το Παλιοχώρι, την Γκιονάλα, το Περιχάτι, τα Βίλια και τους Κοντάντες,
  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ [ ΣΟΥΛΙ , ΚΙΑΦΑ ] ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΑΛΠΟΧΩΡΙ ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΛΠ , ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΕΤΡΑΧΩΡΙ ΚΑΙ ΕΦΤΑΧΩΡΙ ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ.
  ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΙΔΡΗΘΥΚΑΝΕ ΑΠΟ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

  Χαρακτηριστική υπήρξε και η τοπική σημαία ΤΟΥ 1770-1780 με την ανορθόγραφη επιγραφή «ΑΠΟΓΟΝΙ ΤΟΥ ΠΥΡΟΥ» που σώζεται μέχρι τις μέρες μας.

  ΤΟ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ , ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΤΟ 1984 .
  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ.ΕΚΕΙ ΦΙΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΜΙΓΩΣ ΔΙΛΓΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ .

  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ.

  Το παλαιότερο γνωστό τυπογραφημένο βιβλίο στα Αλβανικά είναι το Μεσάρι (Meshari) ή σύνοψη θείας λειτουργίας, γραμμένο από τον Γκιον Μπουζούκου (Gjon Buzuku), καθολικό ιερέα, το 1555.[4]

  ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΡΑ ΗΘΕΛΕ ΕΓΡΑΦΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ .
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ »’ΑΛΒΑΝΟΥΣ» ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
  ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ .

  ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΟΤΕ ΓΡΑΦΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
  ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΑΧΕΣ ΔΩΣΑΝΕ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ [ ΛΙΑΜΠΗΔΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΚΑΙ ΓΚΕΚΗΔΩΝ ] .
  ΓΝΩΣΤΑ ΑΥΤΑ. .

  ΕΝΩ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΕΡΙ »ΑΛΒΑΝΩΝ» ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
  , ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΕΡΙ »’ΕΛΛΗΝΩΝ » ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ
  ΝΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΟΥΣ.

  »»»’Ο Leake στο έργο του «Researches in Greece», αναφέρει , πως «στην ακμή τους οι Σουλιότες είχαν στην κατοχή τους ολόκληρο τον κάμπο του Γλυκύ, με ριζότοπους και αραποσιτοχώραφα. Για την καλλιέργεια των κτημάτων χρησιμοποιούσαν τους Έλληνες της περιοχής»».
  ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ ΤΟΥ ΓΛΥΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ , ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΥΟ ΓΛΩΣΣΕΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ .
  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΩΣΤΟΣΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ LEAKE .
  ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥ-ΦΑΝΑΡΙ , ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ-ΚΑΜΠΟΣ ΓΛΥΚΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΩΝ ΣΟΥΛΙΟΤΟΧΩΤΙΩΝ ΟΠΟΥ ΣΥΦΜΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ ΘΕΣΠΡΩΤΟ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΣΕ ΑΝΤΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΑΡΤΑΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΟΙ ..
  ΔΗΛΑΔΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΔΑ ΟΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ [ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ] ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟ 1821 ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ [ ΠΧ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΑΙΤΟΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ] ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΠΟΥ ΟΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΑΡΤΙΝΟΥΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥΣ ΠΩΓΩΝΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΩΝΝΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ .

  Ο Λόρδος Byron περιγράφει τους Σουλιότες ως «κακότροπους Ρωμαίους που μιλούν λίγα Ιλλυρικά»»
  EΛΛΗΝΕΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΟΥ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΩΜΕΙΚΑ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΙΛΥΡΙΚΑ .

  »οι Ορθόδοξοι Σουλιότες, ένα θαυμαστό μείγμα από Έλληνες και εξελληνισμένους Αλβανούς, που κέρδισαν τον θαυμασμό του Byron.» [William Miller, ]»;

  ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .
  Να δούμε τι λέει και η ανακριτική έκθεση των Αυστριακών όταν συνέλαβαν τον Ρήγα:

  »’Μετά την απελευθέρωσιν δε της Πελοποννήσου ήθελε να εισβάλη εις την Ήπειρον, να ελευθερώσει και ταύτην την χώραν, να συνενώση τους Μανιάτας μετά των άλλων Ελλήνων στασιαστών, των καλουμένων Κακοσουλιωτών»»

  ΑΡΑ ΗΔΗ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ .

  »Με τη φράση «Εκείνο το ελληνικό φύλο που κατοικεί στο βουνό Σούλι…» αρχίζει την περιγραφή του για το Σούλι ο Γερμανός διπλωματης Bartholdy («Voyage en Grece fait dans les Anees 1803 et 1804».

  Ο William Eton αναφέρει και αυτός , στο βιβλιο «A Survey of the Turkish Empire» (1798) ,τα εξης
  για τους στρατιώτες του Αλη Πασα τους οποιους ονομαζει »»’as they were all Albanians»»» ,
  ενώ αναφερει τους Σουλιωτες ως »»Greek inhabitants of the mountain of Sulli»»’
  Δηλαδη Ελληνες οι μεν Αλβανοι οι δε .

  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ .

  ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ ””ΜΕΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ””
  ΕΙΤΕ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΟΥ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ .
  ΑΦΟΥ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΛΑΛΙΑ [ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ] ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ .

 34. ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΥΡΡΟΥ ΔΗΜΑ

  Η ΣΚΙΠΕΤΑΡΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ …

  »’ Οι Αλβανοί της Χιμάρας την ελληνική γλώσσα την έμαθαν κυρίως χάρη της εντατικής επικοινωνίας και θρησκευτικής-στρατιωτικής συμμαχίας με την Ελλάδα και ξεχωριστά με το νησί της Κέρκυρας (και όχι μόνο)»’

  ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ”’ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ”’ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ
  ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ….

  ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΛΒΑΝΟΙ – ΑΜΙΓΩΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΓΑΝΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΕ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΑΜΠΟΥΡΙΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΟΣ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ . ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΗ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΥΣΤΩΣΕΙ.

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ …
  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ…
  ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ .

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ »ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ » ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.
  ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΟΠΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ .
  Για τα τοπωνύμια ελληνικής αρχής διαπιστώνουμε ότι, αν και απαντάνε καθ’ όλη την παραλιακή γραμμή από την/τον Αυλώνα και μέχρι το Βουθρωτό, πυκνώνουν ωστόσο σε ορισμένα σημεία του Bregu i Detit (Παλάσα, Δρυμάδες, Χιμάρα), ενώ αλλού αραιώνουν (Πικέρας – Piqeras) ή απαντάνε κυρίως ως μακροτοπωνύμια.
  ΑΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΜΙΑ »ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ» , ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ .
  ΑΝ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΙΣΩΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ , ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΞΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΑΠΑΝΤΩΝΤΕ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΩΣ ΤΑ ΑΜΙΓΩΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΛΩΝΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΡΙΑΣ .ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝΕ[ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ ] ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ

  ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

  Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 1431 .

  ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ »ΑΓΙΟ ΓΙΩΡΓΟ» ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ

  [ ΚΑΙ ΟΧΙ »ΣΕΝ ΓΕΡΓΙ» ΔΗΛΑΔΗ ΑΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ, ΤΟΠΟΝΥΜΙΟ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΚΕΚΑΡΙΑ]

  ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΣΤΟ ‘ΩΡΙΚΟΥΜ’ ΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΙΑΜΠΟΥΡΙΑΣ .

  ΑΥΤΟ [ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ] ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ [ ΟΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΛΕΙΠΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ] ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.
  ΚΑΝΕΝΑΣ »ΑΠΛΑ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΣ» ΔΕΝ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΩΣ »ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ»’
  ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ , ΚΑΙ ΑΡΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΜΙΓΩΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ .
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΛΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ .

  ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΡΙΑΖΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ….

  Όπως σημειώσαμε συνοπτικά και παραπάνω, τα τοπωνύμια ελληνικού ετύμου της περιοχής Χιμάρας σχηματίζουν σειρές (παραδείγματα) σαφώς διακριτές, απ’ τις οποίες η πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη με την περιληπτική παραγωγική κατάληξη –έος, που, μαζί με την τροπή σε s του συμπλέγματος -st-, προσδίδει στις ντοπιολαλιές της Χιμάρας-χωριού, των Δρυμάδων και της Παλάσας γνωρίσματα ενός αυτοτελούς υποστρώματος (βλ. λ.χ. το τοπωνύμιο Κασανέος ‘καστανεώνας’ στη Χιμάρα). Σε πρόσφατη μελέτη μας είχαμε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι «το ελληνικό ιδίωμα της Χιμάρας δεν συγκεντρώνει χαρακτηριστικά ειδικής ή αποκλειστικής συγγένειας με κανένα απó τα υπόλοιπα νεοελληνικά ιδιώματα που να δικαιολογούν την προέλευσή του από μια συγκεκριμένη περιοχή» της ελληνόγλωσσης επικράτειας, και τονίζαμε ότι τα γλωσσικά δεδομένα δείχνουν πως «η ελληνοφωνία στην περιοχή είναι αρκετά παλιά» ……
  ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ »’ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΗ»» AΠΟ ΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ

  ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
  ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΝΟΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ [ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΡΗΤΗ , ΚΥΠΡΟ , ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ ,ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ,ΚΕΡΚΥΡΑ] ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΟΡΕΙΟ [ΟΠΩΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ,ΝΟΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΛΠ ]

  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΙΣ ΔΡΥΜΑΔΕΣ ΤΗΝ ΠΑΛΑΣΑ ΚΛΠ ΜΙΛΟΥΝ ΟΧΙ ΝΟΤΙΟ ΙΔΙΩΜΑ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΙΔΙΩΜΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΥΣ ΩΣ ΗΜΙΒΟΡΕΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΡΧΗΣ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ .
  ΑΡΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚE ΤΟ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΝ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ , ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ .
  ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΄΄ΈΙΣΑΓΩΓΗ΄΄΄ΓΛΩΣΣΑΣ .

  ΑΥΤΟ ΚΑΤΕΡΙΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
  ΠΕΡΙ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ [ΠΧ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ]…
  ΝΑ ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΥΡΙΑΖΗ .
  Και η άποψη ότι η ελληνική διαδόθηκε στη Χιμάρα χάρις στο δίκτυο ελληνικών σχολείων έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι εκεί χρησιμοποιούν ένα αρχαϊκό ιδίωμα, το οποίο, ασφαλώς, δεν μπορεί να διδάχτηκε στο σχολείο, ούτε να μεταφέρθηκε από τα απέναντι νησιά, που έχουν διαφορετική ντοπιολαλιά
  ΕΠΙΣΗΣ Ο ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΚΥΡΗΞΕ ΑΡΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΜΙΛΟΥΣΑΝΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ .

 35. Ο ιδιος ο Χειμαριωτης Σπυρος Σπυρομηλιος αναφερει …

  »Εμεις …χριστιανοι Ορθοδοξοι Ελληνες ,ομιλούντες την ελληνικη και γνωριζοντες και την αλβανικη»’
  ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ -ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΚΥΡΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ

  Επισης ο Αθανάσιος Πετριδης παρατηρει
  »’Οι Χειμαριωτες ομιλουσι Γραικιστι και Aλβανιστι , αλλα η γραικικη αυτων εiναι αξιοσημείωτος τοσο για την προφορα οσο και δια το εχειν εν αυτή αρχαιοτατας δωρικης διαλεκτου λεξεις »»

  ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΟΜΙΛΟΥΣΑΝΕ ΠΡΙΝ ΠΑΝΕ – ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.

  Γράφει χαρακτηριστικά ο Σίλβεστρος Κωνσταντίνος Σλάδης, , σε επιστολή του στο Βατικανό (1780)[ Αρα πριν εξοριστουν στην Κερκυρα ]

  «… οι απέναντι Βενετοί της Κέρκυρας για να έχουν βέβαιη τη σύμπραξη των Χειμαρριωτών στους πολέμους τους πληρώνουν μισθό σε 250 περίπου επιφανείς οικογένειες της περιοχής. Οι άνθρωποι των παραλίων ομιλούν νέα ελληνικά και αλβανικά,
  του εσωτερικού αλβανικά. Οι λειτουργίες τους γίνονται στα αρχαία ελληνικά…».

  ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ- ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ
  ΟΜΙΛΟΥΝΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΛΩΣΣΕΣ
  ΕΝΩ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ [ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ] ΟΜΙΛΟΥΝΤΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ.
  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΡΑΤΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΧΑΣΑΝΕ .
  ΓΙΑΤΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΓΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ.

  Ο ιδιος ο Σουλιώτης αγωνιστης του 1821 ο Κουτσονικας διαχωριζει και αυτος τη περιοχη της Χειμαρας από αυτή της Λιαμπουριας
  και αναφερει ότι στην πρωτη ομιλουντε και οι δυο γλωσσες ενώ στη δευτερη ομιλιετε μονο η αλβανικη πραγμα που επιβεβαιωνει όλα τα παραπανω και που ισχυει αλλωστε ως και σημερα παροτι ο Χοτζα το 1945 αφαιρεσε την ιδιοτητα του μειονοτιου από τις περιοχες αυτές και το δικαιωμα τους να ανοιξουν ελληνικο σχολειο ..

 36. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  Στην επιστολή που στειλανε τον 16ο αιωνα [1581] στον Παπα και του ζητάγανε να τους βοηθησει ακομα και με ανταλλαγμα να προσχωρησουν στην καθολικη εκκλησια [ ξερανε και ειχανε καταλαβει ότι μονο με αυτόν τον τροπο ισως πειθανε τους δυτικούς να τους βοηθησουν ηταν να υποταχθουν στο δογμα τους ]

  Εκει αναφερουν μεταξυ αλλων τα εξης …..

  »»’’Μονο η παναγιοτητα σου να μας καμει τη χαρη ,ιερεις αρχιερείς …..
  να ιερουργουν και να λειτουργουν κατά τη ταξη ημων ,
  εστωντας το πληθος ο λαος είναι ΡΩΜΑΙΟΙ και δεν ηξευρουν τη γλωσσα των φραγκων»»» .

  Αυτή η προταση δειχνει ότι αυτοπροσδιοριζονταν ως
  »Ρωμαιοι»
  και όχι Ιλλυριοι η Αλβανοι η Σκιπεταροι κλπ
  και ότι σιγουρα τα ελληνικα [δηλαδή τα ρωμεικα ] τα μιλάγανε και τα καλαβαινανε από τα χρονια εκεινα , πολύ πριν την φυγη τους στη Κερκυρα δηλαδή ,
  αφου ζητανε η εκκλησιαστικη λειτουργια να γινετε στα ρωμεικα σε μια γλωσσα την οποια να μπορουν καταλαβαινουν και όχι στα φραγκικα τα οποια δεν τα ηξευρουν , όπως επι λεξη γραφουν,

  Ισως και αυτος είναι ενας ακομα λογος που δεν αλλαξοπιστησανε . Το ότι η γλωσσα της εκκλησιας δεν ηταν »ακατανοητη» για αυτους . Όπως ηταν για τους μετεπειτα Λιαμπηδες .

  ΛΙΓΑ ΑΚΟΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .
  Ο Ιουστινιανός θα ανακαινίσει και θα ισχυροποιήσει το φρούριο της Χιμάρας που αναφέρει ο Πλίνιος (Ηist. Natur. 1,4) ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια: “Ιη Ερiri ora castellum in Acrocerauniis Chimera”. Το φρούριο (που υπήρξε ορμητήριο για επιθέσεις κατά των βαρβάρων της Δύσεως) αναφέρεται ως Χίμαιρα από τον Προκόπιο (περί Κτισμάτων Δ4), Χιμάρα από την Άννα Κομνηνή (Αλεξιάς Β΄,σελ.168,169) και Χείμαρρο (με ει) από τον Ιωάννη Καντακουζηνό (Ιστοριών Α΄ 509).
  ΔΗΛΑΔΗ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΧΕΙΜΕΡΑ ,
  ΤΗ ΛΕΞΗ ΗΠΕΙΡΟΣ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΛΛΥΡΙΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ]
  ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΚΡΟΚΕΡΑΥΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ .
  ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΝ »’ΕΙΣΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ»’

  AΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΩΝ…

  Σε χρηστήριο έλασμα[2] που βρέθηκε στο Μαντείο της Δωδώνης και που χρονολογείται στο α΄ μισό του δ΄ π.Χ. αιώνα, αναφέρεται :

  ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ »ΠΕΡΙΤΑΣΟΙΚΗΣΕΟΣ ΤΑΣΕΓ ΧΕΙΜΕΡΙΩΝ ΠΟΤΕΡΟΝ ΑΥΤΕΙΟΙΚΕΩΝΤΙ»’

  (Σχετικά με την εγκατάσταση από τους κατοίκους της Χιμάρας, [υποβάλλουν το ερώτημα] εάν θα πρέπει (ή μπορούν) να εγκατασταθούν εδώ).

  Από το κείμενο του ελάσματος δεν καταλαβαίνουμε τι μέρος έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν οι πανάρχαιοι αυτοί Χιμαραίοι, ούτε και τους λόγους που τους ώθησαν να μετοικήσουν. Προς το παρόν, για τις ανάγκες της μελέτης μας έχει σημασία το γεγονός ότι ……. το ερώτημα προς το Μαντείο διατυπώνεται στη δωρική διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής .
  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

  ΑΡΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ »’ΝΤΟΠΙΑ»
  ΑΛΛΑ ΕΙΣΗΛΘΕ-ΕΙΣΗΧΘΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ,
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ
  ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΑΛΑΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

 37. ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  .
  ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.

  ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΛΥΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ .

  ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΥΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ [ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ] ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ .
  ΤΑ ΕΝΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ 99 ΧΩΡΙΑ ΕΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΕ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ …ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ

  ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΥΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΕ
  ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΩΣ ΒΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ .
  ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΖΑΓΟΡΙΑΣ ,
  ΡΙΖΑΣ
  ΚΑΙ ΛΙΝΤΖΟΥΡΙΑΣ .

  ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΛΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑ ΤΟΣΚ
  Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ [ Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΖΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ] ,
  ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ [ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΙΝΟΥ ]

  ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΓΕΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΠΩΣ Ο ΖΑΠΠΑΣ [ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΖΑΠΠΕΙΟ ] ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟ 1914 Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΖΕΙ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΩΣ »’ΑΧΡΕΙΟ»’ ΣΥΜΜΟΡΙΤΗ.

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ 1940 ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΕΝΩ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΕΝΕΡΓΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 1940-44 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΜΑΒΗ [ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ] ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ,
  ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΟΡΕΙΟΕΙΠΗΡΩΤΕΣ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝΕ ΣΤΑ ΕΑΜ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.

  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ 1914 ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΙΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ.
  ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟ 1913 ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ .
  Στις 16 Ιουνίου 1913, οι αντιπρόσωποι των «τμημάτων Ρίζης και Ζαγοριάς» έστειλαν ένα υπόμνημα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιούν ιστορικά, γεωγραφικά και εθνολογικά επιχειρήματα για να τεθούν τα σύνορα «της Ελληνικής Ηπείρου και της Αυτονόμου Αλβανίας, της οποίας σχεδιάζεται η δημιουργία».
  Μεταξύ άλλων αναφέρονται και στο φαινόμενο της διγλωσσίας (που με το καθεστώς του Τζάτζη μεταβλήθη σε αποκλειστική αλβανογλωσσία): «Η στενότης των σχέσεων μετά των Αλβανών εισήγαγε την χρήσιν εκτός της Ελληνικής και της Αλβανικής γλώσσης … το εξαγώμενον εκ της χρήσεων της αλβανικής γλώσσης εις τα βόρεια της Ηπείρου καταπίπτει προ της πραγματικότητος της Εθνικής συνειδήσεως των χριστιανών».
  Για το ζήτημα της διαφοροποίησης τους από τους Αλβανούς είναι
  ξεκάθαροι: «Ζητούντες να ωφεληθώσιν εις βάρος άλλων, αντετάχθησαν απ” εναντίας πάση δυνάμει συμπράττοντες μετά των Τούρκων και ανθιστάμενοι μετ” ιδιτέρας ορμής εις τον απελευθερωτικόν αγώνα της Ελλάδος εν Ηπείρω. Οι Αλβανοί δυστυχώς είναι εκείνοι, οι οποίοι μετέβαλον τα Ελληνικά χωριά εις σωρούς τάφρας και παρεξετράπησαν εις τας φρικωδεστέρας ωμότητας κατά των κατοίκων της
  Ηπείρου».
  Παρακάτω, προχωρούν στην έκδοση ψηφίσματος μέσω του οποίου ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει όλους τους άνδρες από 20 – 40 ετών και μάλιστα τα χωριά τους θα αναλάβουν όλα τα έξοδα. Οι αντιπρόσωποι αυτών των περιοχών εξέλεξαν πενταμελή επιτροπή
  για να τηλεγραφήσει τις αποφάσεις τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο:
  1. Ντίλιος Κ. Βασίλειος, εκ Λαμπόβου
  2. Χαρίτος Πέτρος, εκ Νίβανης
  3. Χατζηβασιλείου Θωμάς, εκ Μικράς Τσέτας Λαμπόβου
  4. Μαρκόπουλος Θεοδώσιος, εκ Λέκλης
  5. Γιάσσου Αναστάσιος, εκ Σέπερης

  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ [ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΕ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ] ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑΝ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ [ΤΟΤΕ] ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΟΠΩΣ ΕΠΕΙΣΗΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΤΙ ΑΛΛΟ Η ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΛΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ,ΕΝΩ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΩΣ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΙΠΕΡΙΑ

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1821 ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ
  ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ »’ΧΟΡΜΟΒΙΤΑΙ» ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΟΜΟΝΥΜΟΥ [ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ- ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ] ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΧΟΡΜΟΒΟΥ .
  ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΛΑΓΟΥΜΤΖΗ ΟΝΟΜΑΤΙ ΝΤΑΛΑΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΑ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΜΕ ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΣΟΛΙΓΓΙ .

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΑΡΤΥΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

  ΣΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟ 1829-30 Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝΕ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ , ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΩΟ ΠΟΤΑΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ .
  ΚΑΙ ΩΣ ΕΠΙΧΙΡΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΑΝΑΦΕΡΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΑΝ , ΟΙ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ , ΕΚ ΤΩΝ ΜΑΧΙΜΟΤΕΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ .
  ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΑΝΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΜΟΒΙΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ.

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΞΙΣΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.
  ΕΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ
  ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΚ [ΓΙΑΝΝΑΚ ,ΧΡΙΣΤΑΚ ,ΒΑΣΙΛΑΚ ] ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ -ΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΟΡΙΣΤΙΚΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΛΑΛΙΑΣ .
  ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΕ – ΟΠΟΥΛΟΣ [ ΠΧ ΜΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ] ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΤΣΕ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟΗ ΗΠΕΙΡΟ ΕΣΤΩ ΚΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΜΩΡΙΑ.ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΤΡΕΙΤΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΧ ΣΤΟ ΦΙΕΡΙ Η ΤΗΝ ΕΡΣΕΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΛΒΑΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.

  ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ »ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΕΝΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ»’ ΟΠΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ.
  ΑΦΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΕΙ.
  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟΥΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΥΣ .
  ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ [ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΟΕΡΟΥΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ] ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΗ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ .

 38. ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΧΡΙ ΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  ΚΑΤΑΡΧΗΝ Ο ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΔΕΛΕΧΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ
  ΟΧΙ ΓΡΑΙΚΟΑΛΒΑΝΟΙ Η ΗΜΙΕΛΛΗΝΕΣ
  ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙ ΟΤΙ
  Ο ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
  ΟΤΙ ΟΙ ΓΡΑΙΚΟΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ …..
  »ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ
  ΜΙΛΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ»’…..
  ΕΠΙ ΛΕΞΗ …..
  ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .

  ΕΠΙΣΗΣ Ο ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
  ΓΘΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΣΕΕΚΑ ΟΤΙ ”ΟΜΙΛΕΙΤΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ” ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ.
  ΕΝΩ ΓΙΑΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ”ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ” ΔΗΛΑΔΗ ΟΜΙΛΟΥΝΤΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ.

  ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΕΞΗΓΗΣΙΜΟ
  Ο ΑΛΒΑΝΟΛΟΓΟΣ ΣΟΥΦΛΑΥ ΑΠΟΣΑΦΗΝΗΣΕ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΥΤΗΣ…..

  http://arvanitis.eu/wp-content/uploads/2012/02/%CE%91%CE%9B%CE%92%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%91-SUFFLAY.jpg

  ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΟΤΙ …..

  Ο ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ Η ΕΣΤΩ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
  ΟΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΜΕΙΟΨΗΦΕΙΑ .
  ΔΗΛΑΔΗ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΜΕΙΟΨΗΦΕΙΑ.
  ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ;;;;
  ΟΤΙ ……
  ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΗΤΑΝ ΩΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΟΥΦΛΑΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΑ…

  ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑ – ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ – ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΑΣ.
  ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ .
  ΟΛΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ,
  ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ .
  ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗ ”’ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ”” .
  ΑΡΑ ΣΤΗΝ »ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ»’ ΔΕΝ ΑΝΗΚΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΩΣ ΓΡΑΙΚΟΑΛΒΑΝΟΥΣ Η ΗΜΙΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΩΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΩΣ Η ΕΡΣΕΚΑ ΚΛΠ.

  ΑΥΤΟ ΕΥΚΟΛΑ ΕΞΗΓΗΤΕ.
  ΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ,
  ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΥΣΤΕΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ,
  ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΘΟΔΟ ΑΛΒΑΝΩΝ
  ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ,
  ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ-ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ,
  ΑΛΛΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ [ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΠΑΝΟΧΩΡΙ ΛΥΚΟΦΩΝΙ ΤΟΥ ΜΠΕΡΑΤΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Η ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΕΚΤΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΟΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ]

  ΕΝΩ ΑΛΛΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΡΙΚΩΣ – ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΜΟΣ
  ΜΕ ΖΕΥΞΗ-ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΜΟΣ-ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ,
  ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ Ο ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΩΣ ΓΡΑΙΚΟΑΛΒΑΝΟΥΣ .
  ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΗΣΑΝΕ ΟΛΙΚΩΣ Η ΜΕΡΙΚΩΣ ΚΡΑΤΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ .

  ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ , ΑΣΤΗΡΙΧΤΟ Η ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ .

  ΑΠΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΞΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΛΥΘΗΣΜΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ .
  ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ [ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΩΣ ΤΟ 1944 ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΕΣ ] ΑΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

 39. ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  ΠΧ ΠΟΛΛΟΙ ΚΟΡΒΕΛΕΣΙΩΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ [ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΙΑΜΠΟΥΡΙΑ ] ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ [ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΑΥΤΟ ]
  ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

  Στην τουρκικη απογραφη του 1431 φαινοντε και αλλα αξιοσημείωτα στοιχεια που προσδιοριζουν ,και αυτά , τα ορια της Μεσαιωνικης Αλβανιας»’ τα οποια είναι στο περιπου γνωστα από το χαρτη του αλβανολογου Σουφλαυ που παρατεθηκε παραπανω .

  http://s24.postimg.org/5bjgn3xmd/Hicri_835_Tarihli_Suret_i_Defter_i_Sancak_i_Arva.jpg

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΚΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΙΛΙΟΤΑΝΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ .

  Καταρχήν το εντος μεσαιωνικης αλβανιας -Μπελγραντ – [Μπερατ σημερα] λεγοτανε Μπελγραντ και όχι Μπελιγκραδι όπως θα το αποκαλουσε ενας ελληνόφωνος ντοπιος .
  Στην Αυλωνα είχαμε το χωριο Μικατ και τοτε Μεκατ και τωρα
  Το Λουζατ τοτε , Λουζατ και τωρα .

  Χωρια εκτος της τοτε Αλβανιας ,νοτια αυτης , ειχανε συνηθως ονομασιες περισσοτερο κοντα στα ελληνικα παρα στα αλβανικα πρωτυπα.
  Ας δουμε μερικα απο αυτα πως ονομαζοντε επισημα σημερα και πως σημειωθηκαν στην τουρκικη απογραφη του 1431 από τον τροπο που τα σημειώσανε οι Τουρκοι όπως τα ακουσανε από τους ντοπιους και θα καταλάβουμε πολλα για αυτή τη καθοδο αλβανων στα μερη της σημερινης νοτιου Αλβανιας που επηρεσανε εν μερη την γλωσσα αυτης [ κυριως πανω από το Αργυροκαστρο ,στη Πρεμετη , και τη Τσαμουρια] και απεδωσε ειτε γραικοαλβανους
  ειτε σκετο αλβανους [ σε Ερσεκα Σκραπαρι κλπ ] στα μερη εκεινα .

  Ας παμε τωρα εκτος της Μεσαιωνικης Αλβανιας , νοτια αυτης , στη σημερινη νοτια Αλβανια στο δυτικο τμημα της οπου ως σημερα συγκεντρωνοντε τα ελληνόφωνα χωρια της περιοχης .

  Αντιθετα με το Μπερατ η το Μεκατ εχουμε ….

  Το σημερινο »Τζιροκαστρ» , σημειωθηκε ως ΑΡΓΙΡΙΚΑΣΡΙ δηλαδή η ελληνικη λεξη Αργυροκαστρο »»στα τουρκικα»» , πραγμα που σημαινει ότι ετσι αποκαλούνταν από τους κατοικους της περιοχης .
  Αρα στη περιοχη οι κατοικοι περιξ του Αργυροκαστρο αποκαλούσανε την πολη με την ελληνικη της ονομασια .

  Το χωριο Βεργο [ σημερα αλβανικο μουσουλμανικο στα ορια της μεινοτικης ζωνης και της Λιαπουριας ] λεγοτανε Βεργος .

  Η Πετραν [αλβανοφωνη σημερα ] λεγοτανε Πετρανη.

  Το σημερινο Στεγοπουλ των γραικοαλβανων του Αραβαντινου σημειωθηκε Στεγοπολη.

  Το σημερινο Λαμποβο ε βογκελ των γραικοαλβανων του αραβαντινου καταγραφηκε ως Κ.Λαμποβο δηλαδή Κατω Λαμποβο [ αλλωστε ως και σημερα εχει και αυτην την ονομασια , περα από την επισημη ] .

  Το ελληνοφωνο-εμιονοτικο ως σημερα Χλωμο καταγραφηκε Χλωμος

  Το σημερινο Πυλιουρ καταγραφηκε ως Πυλιουρι .

  Η σημερινη αλβανοφωνη μουσουλμανικη Κελτσιρε ως Κλεισουρα .

  Ενώ και χωρια όπως Δερβιτσανη [ το τελευταιο αμιγως ελληνοφωνο χωριο της μειονοτητας σημερα ] ,Νιβαν ,Σεπερ [γραικολαβανοι του Αραβαντινου κι εκτος μειονοτικης ζωνης , ] κλπ
  αναφεροντε με το χαρακτηριστικο »ι» στο τελος των λεξεων
  δηλαδή Δερβιτσανη ,Νιβανη ,Σεπερη όπως δηλαδή προφεροντε ως σημερα στα ελληνικα και όχι στα αλβανικα οπου αφαιρειτε το τελικο »ι» δηλαδή Ντερβιτσαν ,Σεπερ κλπ .

  Δηλαδη η προφορα των τοπονυμιων των χωριων από τους ντοπιους , ανα περιοχη , δειχνει το κατα τα χρονια εκεινα ελληνοφωνο συνεχες ως το Τεπελενι στο περιπου και όχι μονο ως τη Δερβιτσανη όπως ισχυει σημερα

  Αλλωστε δεν είναι τυχαιο ότι σημερα στην Χειμαρα θα ακουσεις
  ”’ΕΜΕΙΣ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ”’
  ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ”ΧΑΣΑΝΕ” ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ .

  Η ΣΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ ΝΑ ΛΕΝΕ ”’ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ”
  ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ”ΜΟΝΟ”’ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΔΟΔΗ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΧΩΡΙΑ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΙΚΑ .
  ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΟΠΩΣ ”ΣΕΝ ΓΙΕΡΓΙ-ΑΓΙΣ ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ”'[ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝΤΕ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ ]
  ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΕ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΟΠΩΣ ΑΓΙΟ ΑΝΤΡΕΑΣ ,ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΕΩΡΓΟ ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΙς ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΩΣ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ

 40. ΠΑΝΩ ΑΠΟ Ο ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΠΧ ΣΤΟ ΦΙΕΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ .
  ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΙΛΑΓΑΝΕ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΔΕΙΞΑΝΕ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ , ΠΑΡΟΤΙ ΕΙΧΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ .
  ΠΑΡΑΜΕΙΝΑΝΕ ΑΛΒΑΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ .

  ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΜΕΡΗ [ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ] ΥΠΗΡΧΑΝΕ 2 ΕΙΔΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ .
  Η ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ [ΓΡΑΙΚΟΙ ] ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ [ΓΡΑΙΚΟΑΛΒΑΝΟΙ].

  Α] ΓΡΑΙΚΟΙ ,
  ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝΕ ΤΗ ΛΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΟΦΙΑ
  ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ .
  ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.
  ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ – ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ .

  Β] ΓΡΑΙΚΟΑΛΒΑΝΟΙ ,
  ΗΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ,
  ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ , ΑΦΟΥ ΕΠΗΡΕΣΤΗΚΑΝΕ– ΑΛΟΙΩΘΗΚΑΝΕ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΥΣΤΕΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ,
  ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ,
  ΑΝ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΑΛΛΟΙΩΘΗΚΑΝΕ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19 ου ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΑ ΑΦΟΥ ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ , ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ
  Η ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΤΟΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ .

  ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  ΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΩΣ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ,
  ΣΕ ΛΙΓΟΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΡΗ-ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ – ΚΟΡΥΤΣΑ ,
  ΕΙΤΕ ΣΤΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ , ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΠΟΥ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ .
  ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ
  O MEN KOΥΤΣΟΝΙΚΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ-ΠΕΡΙΧΩΡΑ
  ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΑΡΤΑΣ
  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  ΠΩΓΩΝΙΟΥ
  ΚΟΝΙΤΣΗΣ
  ΟΜΙΛΕΙΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ

  ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  ΣΟΥΛΙΟΥ ,ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙ , ΦΑΝΑΡΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ , ΧΕΙΜΑΡΑΣ
  ΟΤΙ ΟΜΙΛΟΥΝΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΛΩΣΣΕΣ

  ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΛΙΝΤΖΟΥΡΙΑΣ ΖΑΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΙΖΑΣ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ
  ΟΤΙ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ .

  ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΑΥΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ”ΟΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ” ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΙΚΑ

  ΕΝΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΣ Ο ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΙΓΗ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ…..

  Αναφέρεται με τη φραση »’Ελληνες κατά τα ηθη και τη γλωσσα»’ για τις περιοχες
  »»»από το Παρακαλαμο ως Πρεβεζα και Αρτα ομιλουν ελληνικα τα χωρια και ειναι χριστιανοι»’.
  »’Τα Ιωάννινα και ολα τα χωρια των είναι Ελληνες και χριστιανοι καθως και εις ολη τη Πωγωνιανη και Κονιτζα ως τη Μεσογεφυρα και τα βουνα της Κολωνειας. »»

  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  ΑΝ Η ΑΛΒΑΝΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΤΟΥΣ
  ΑΣ ΠΑΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ

 41. ””’Και οι Αρβανίτες (Arbereshe) της Ιταλίας; Έλληνες κι αυτοί;”
  Εξαρταται.
  Υπηρχανε οι αλμπανεσι του Κστριωτη που ηταν Αλβανοι
  Και οι Κορωναιοι Αρβανιτες που ιδρυσανε την ελληνικη κοινοτητα της Βενετιας που ηταν Γραικοι .

  Βεβαια καποιοι αρβανιτες εγκατασταθηκαν [τους εγκατεστησαν ] σε αλβανικα χωρια και εκει συμβαινει το οποιο μπερδεμα .

  Απο το 30 και μετα η απαντηση των αρβανιτων της Ιταλιας
  https://www.youtube.com/watch?v=cHi8dFgg4gY&t=1913s

  Και αλλα στοιχεια για τους εληνες της Κατω Ιταλιας μονογλωσσους η διγλωσσους

  https://www.youtube.com/watch?v=eIw4GKqGU7I&list=PL84C5448E2BF87121

  Οι ελληνες της Ιταλιας στο πολεμο του 1940

  https://www.youtube.com/watch?v=ei_oyq7Q0v8

 42. ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΒΕΝΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ.

  Πρώτη πηγή.
  1481 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΕΝΕΤΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ .Εκει αναφερεται για τη φρουρα της Μονεμβασιας .
  »’Το μεγαλυτερο μερος των μισθοφορων ειναι Γραικοι και Γραικοι Αλβανοι [Graeci ses Graecient Albanen]
  Eδω το »Γραικοι» εχει καθαρα εθνικη εννοια και οχι θρησκετικη .
  Αλλιως θα τους ονομαζε ολους »Γραικους» αφου ολοι ηταν ορθοδοξοι.
  Αρα η πηγη αναφερεται σε Ελληνες και ελληνοαλβανους
  η αλλιως ελληνοφωνους και διγλωσσους .

  Δευτερη πηγη .

  »»’Από τίνος ήλθον ενταύθα από την γειτονικήν Τουρκία περί τους 2.000 Ελληνες Αλβανοί εκ των οποίων άλλοι μεν διότι επείνων και εστερούντο εργασίας και άλλοι φεύγοντες την τυραννίαν.» (Κ. Μέρτζιος, «Το εν Βενετία Κρατικόν Αρχείον, Α’ περί Κοσμά του Αιτωλού», Ηπειρωτικά Χρονικά, 1940, τ. 19, σ. 42-44;)»»’

  Ειναι οι ιδιοι ιδοι που οπως φαινεται σε παραπανω σχολια ιδρυσανε με αλλους Ελληνες την ελληνικη κοινοτητα της Βενετιας ,
  την κοινοτητα των Γραικων

  Επισης ο Καρδιναλιας Βεμπο στο γραμμενο στα λατινκα κειμενο του τους αποκαλει
  »’Αει ποτε Ελληνες , Ηπειρωτες »’ αλλα και ως »’Αlbanesi Greci»[οι Μπουιοι Αρβανιτες ουσιαστικα που ιδρυσανε την κοινοτητα των Γραικων στην Βενετια μαζι με αλλους Ελληνες ].

  ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ

  Ο καθηγητης Πιτσιος με τη βοηθεια πορισματων του Βουλγαρου καθηγητη- ανθρωπολογου Βοεβ αναφερει. »’Οι αρβανιτοφωνες ομαδες του Μωρια δεν διαφερουν καθολου από τους υπολοιπους Μωραιτες ενώ παρουσιαζουν σημαντικες διαφορες από τους Γκεκηδες της Αλβανιας σε μια σειρα μετρικων και μορφολογικων χαρακτηριστικων» .
  ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ,ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ .

  ΕΠΙΣΗΣ ΑΚΟΜΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

  Ο Γενικός Προνοητής του Μοριά, Jacomo Barbarrigo, έγραψε τον 1479: «Οι Αρβανίτες και οι Γραικοι δεν είναι παρά ένας μόνος λαός που μισεί κάθε ξένο).
  ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΠΡΩΤΟΕΙΣΕΛΘΕΙ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ,
  ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΠΙΟΥΣ
  ΟΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ .
  ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ-ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΜΙΣΟΥΣΑΝ ΚΑΘΕ ΞΕΝΟ [ΙΤΑΛΟΥΣ ΦΡΑΓΚΟΥΣ ,ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΛΠ ]
  ΔΗΛΑΔΗ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΔΕΝ ΕΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΩΣ ΞΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ.
  ΘΕΩΡΟΥΣΑΝΕ ΩΣ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΦΥΛΟΥΣ ΦΡΑΓΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ .

  AΡΑ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
  ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΣΜΟ
  ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΗ .

  ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΧΟΝΤΕ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ- ΤΩΝ ΕΘΝΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ

  Για αυτο ηταν οχι μονο συνειδησιακα αλλα και φυλετικα αλλα και γλωσσικα [διγλωσσοι ]
  Ελληνες οπως εχει αποδειχθει .

 43. Κάτι σημαντικό .

  Η [ αρκετά μεγάλη ] πλειοψηφεία των Αλβανών δεν φοράει φουστανέλα.

  Αυτη φοριέτε κυρίως σε »’μέρος»’ της Λαμπεριας και λιγο στη Μαλακαστρα στα δυτικά.
  Και νοτίως-περιξ του Μπερατίου και νότια της Αχριδας λίμνης στα ανατολικά .

  Δεύτερον και σημαντικότερον , »κοστουμ κομπεταρ» [δηλαδη στα ελληνικά , »’εθνικό κοστούμι»’ ]
  δεν ονομάζουν οι Αλβανοί τη φουστανέλα αλλά τη φορεσιά με το παντελόνι που φοράει η πλειοψηφεία των Αλβανών.
  Κατι θα ξέρουν παραπάνω άρα οι ίδιοι που ονομάσανε έτσι αυτή την ενδυμασία και όχι την φουστανελα η οποία αλλωστε φοριέτε στο νότο δηλαδη στη περιοχη που γειτνιάζει με τους Έλληνες .

  Αναφερθηκε παραπάνω..
  »»’Ήταν φαρδιά και μαζεμένη στη μέση με πολλές πτυχές. Την έλεγαν ‘φουστάν’, ‘άιτα’ και ‘τόσκα’, ίσως επειδή την είχαν πάρει από τις φορεσιές των Αλβανών της Τοσκαρίας.» »»’
  Μα ακριβώς επειδή αυτοί τη πήρανε απο τους Τόσκηδες την λέγανε »»Τοσκα»» και ακριβώς επειδη οι Τόσκηδες την πήρανε απά τους Ελληνες δεν την ονομάσανε »’κοστουμ κομπεταρ»’ όπως κάνανε με την φορεσιά με το παντελόνι γιατί άλλη ητανν η »εθνική φορεσιά»».

  Για να το αντιληφθούμε αυτο ας δούμε τον χάρτη του αλβανολόγου και αλβανόφιλου Σουφλαυ.
  Aυτός προσπάθησε να προσδιορίσει [ σε κάποιο βαθμό τα κατάφερε ] τα όρια της »’Μεσαιωνικής Αλβανίας»» δηλαδη τις περιοχες οπου οι Αλβανοί πλειοψηφουσανε ετσι ωστε να μπορεί μια περιοχή στα δυτικά Βαλκάνια να ονομαστεί ως »’Αλβανία»»’.

  http://arvanitis.eu/wp-content/uploads/2012/02/%CE%91%CE%9B%CE%92%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%91-SUFFLAY.jpg

  Ο χάρτης αυτός αποδεικνύει ότι η φουστανέλα σήμερα φοριετε ως επί το πλείστον σε περιοχές που βρίσκοτε ΕΚΤΟΣ [νότια ] της οριζόμενης ως »Μεσαιωνικης Αλβανίας» ,
  δηλαδη στις περιοχες που τα χρόνια εκείνα ,
  ειτε δεν κατοικουσανε καν Αλβανοι ,
  είτε κατοικουσανε αλλά ήταν ολιγάριθμοι δηλαδή ήταν λιγότεροι των ντόπιων .
  Δηλαδή στις περιόχες όπου συνέβη ως γνωστόν κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα »κάθοδος» Αλβανοφώνων οι οποιοι υοθετήσανε [ και δώσανε ] πολλα στους πλυθησμούς που βρήκανε εκεί .

 44. Ο Κουτσονίκας .ο Αραβαντινός και ο Κοσμάς ο Θεσπρωτός [ ο πρώτος ηταν δίγλωσσος ως Σουλίωτης οι άλλοι δύο μονόγλωσσοι ] κάνανε εκτενή αναφορά στην ελληνοφωνία και τη διγλωσσία της Ηπείρου.

  Ο Κοσμάς ο Θεσπρωτός αναφερεται σε »’Έλληνες κατά τα ήθη και τη γλώσσα» …..
  »’Στην Ηπειρο εφυλάχθησαν Ελληνες …
  απο Δερβιτσάνη και ολη τη Δρόπολη …, Παρακαλαμον ως Πρέβεζα και Άρτα …τα Ιωάννινα και όλα τα χωριά ….ως Πωγώνι και Κόνιτσα μέχρι τα βουνά της Κολόνειας και της Μεσογέφυρας»’.

  Εξαιρεί δηλαδή τις περιοχές Φαναριου Πρεβέζης , Σουλίου και το ημιση της »Θεσπρωτιας» δηλαδη την Τσαμουρια .

  Το γιατί θα φανει παρακάτω.

  Ο σουλιώτης Κουτσονίκας τώρα , έκανε και αυτός εκτενέστερη ανάλυση της Ηπείρου ανά περιοχή .

  Αναφερει και αυτός για τις περιοχές-περίχωρα Αρτας , Πρεβεζας και Λάμαρη ,Ιωαννίνων,Παλαιοπωγωνίου και Κονίτσης οτι »λαλούντων την ελληνική διάλεκτο »’ οτι δηλαδη ακριβώς αναφέρει και ο Θεσπρωτός ,για τις ίδιες ακριβώς περιοχές, δηλαδή οτι λαλούσαν μόνο ελληνικά .

  Αντίθετα για τις περιοχές της Ηπείρου που δεν αναφέρει ο Θεσπρωτός [Σούλι,Φαναρι ,Τσαμουρια ] αναφέρει ότι
  στο Σούλι και το Φανάρι μιλούν και ελληνικά και αλβανικά εξίσου ,
  ενω στη Τσαμουριά [το ήμισυ του νομού Θεσπρωτίας ] ομιλουν κυρίως αλβανικα .

  Βλέπουμε δηλαδη οτι πολύ πριν την ίδρυση των ελληνικών σχολείων του 19ου αιώνος στο 80+ τις εκατο της σημερινής έκτασης της Ηπειρου μιλιότανε μόνο τα ελληνικά,
  [στα ανατολικά , στα όρια Ηπείρου και Μακεδονίας ειχαμε διγλωσσία-βλαχοφωνία σε αρκετά χωριά τα οποία αναφέρει αναλυτικά ο Κουτσονίκας ] ,

  Ενω στις περιοχες Φανάρι ,Σούλι και Παραμυθιά[βλέπε Περαιβος που αναφέρει για τη Παραμυθιά οτι και οι μουσουλμανοι των χωριών της Παραμυθιας μιλανε εξ΄σιου ελληνικά και αλβανικά ]
  δηλαδη στις άμεσα γειτνιάζουσες περιοχές με τη Τσαμουριά ,μιλιότανε και δυο γλώσσες εξίσου,

  ενω στην κυρίως ειπείν Τσαμουριά [ απο το Μαργαρίτι νότια ως τους Φιλιάτες βόρεια] αναφέρει ότι μιλιότανε κύριως τα Αλβανικά .

  Τα αυτά αναφέρει και ο Αραβαντινός συμφωνόντας με τους παραπάνω 2 .

 45. Στὴν περίπτωσή μας τὸ θέμα εἶναι τὸ Γένος τῶν Ἀλβανιτῶν/Ἀρβανιτῶν. Παρέθεσα
  (ἀντι-)παράδειγμα ποὺ δείχνει ὅτι ἡ ἐθνοτικὴ αὐτὴ ὁμάδα _δὲν_ θεωροῦταν ὅτι
  ἀνῆκε στὸ γένος τῶν Ῥωμαίων (στὴν κατὰ τὸ κοινῶς λεγόμενη Ῥωμηοσύνη). Εἷναι
  ξεκάθαρο ὅτι ἀκόμα καὶ ἡ γλώσσα τους θεωρεῖται διαφορετικὴ (διαβᾶστε ξανὰ
  τὸ ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ Chronicon Minus). Ἡ ἀντίληψη αὐτὴ δὲν ἀλλάζει οὔτε στὸν
  16ο αἰώνα, ἀφοῦ ὁ Μακάριος Μελισσηνὸς ὅχι μόνον διατηρεῖ τὴν παράγραφο αὐτὴ
  τοῦ Σφραντζῆ, ἀλλὰ μετατρέπει τὸ Ἀφελέστατον σὲ Ἀνωφελέστατον (τῶν Ἀλβανιτῶν
  Γένος).

  Κατὰ τὰ ἄλλα, γι’ αὐτὰ ποὺ εἰπώθηκαν γιὰ τὸν κ. Καργᾶκο: δεῖτε τί γράφει γιὰ
  τὴν Ἄλωση τῆς Πόλης, τὸ 1453, καὶ ἀπὸ ποὺ ἀντλεῖ τὶς πηγές του. Δυστυχῶς
  δὲν ξεχωρίζει τὸν ψευδο-Σφραντζῆ ἀπὸ τὸν γνήσιο, καὶ αὐτὸ ἀναδεικνύει
  ἐρασιτεχνισμό.

  AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΗΡΕΣ.
  ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ.
  ΠΧ ΤΟΝ ΠΥΡΟ ΔΗΜΑ.
  ΤΟ ΝΑ ΠΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΥΡΟ ΔΗΜΑ ΤΟΝ ΛΕΓΑΜΕ ΚΑΠΟΤΕ
  ΕΜΕΙΣ [ ΟΙ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ] ΑΛΒΑΝΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ .

  ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΩΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ Η ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ .

 46. ο ιστορικος Μπιρης το λεει και το ονομα του οτι ειναι Αρβανιτης που στα αλβανικα το Μπιρης
  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ.
  Ο ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ ΤΣΑΜΗΣ ΗΤΑΝ ΜΗΠΩΣ….ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΣ;;;;
  ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ …. ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΞΕΡΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ””ΣΜΥΡΛΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΣΜΥΡΝΙΟΣ ΑΡΑ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΕΙΝΑΙ ”’ΤΟΥΡΚΟΙ”” .
  Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1821 ΤΟΥΡΚΟΒΑΣΙΛΗΣ;;;;;
  ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΣ;;;;;
  ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ .

 47. “Χαίρομαι ποὺ ὁ Πατριώτης ἔπεσε στὴν παγίδα αὐτή, ἀναδεικνύοντας καὶ τὸ ὑψηλότατο IQ του
  ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗ.
  ΑΠΟ ΤΟ ΥΦΟΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΠΑΜ .

 48. Τὸ σημαντικότερο συμπέρασμα τοῦ παραπάνω “διαλόγου” εἶναι ὅτι ἀποδεικνύω
  αὐτὸ ποὺ ὑποστηρίζω. Ὑπάρχουν κυρίαρχες τάσεις, στὴν Ἑλλλάδα, ποὺ δὲν ἐπιτρέπουν
  καμία παρέκκλιση (γιὰ νὰ μὴν πῶ ἀπόκλιση) ἀπὸ τὴν ἐπιβεβλημένη πορεία (στὴν περίπτωση
  τοῦ “διαλόγου” μας αὐτὴ ἡ πορεία εἶναι ὁ κρατικὸς ἐθνικός μας μῦθος).

  ΠΕΡΑΣΕ Η ΜΠΟΓΙΑ ΣΑΣ
  ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ;;;
  ΑΦΟΥ Η ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΣΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΡΙΖΟΤΑΝΕ ΣΕ ΨΕΜΑΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΑ ΜΕ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΝΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Η ΚΑΤΩ ΒΟΛΤΑ

  Δεν είναι θέμα DNA, αλλά εθνικής συνειδήσεως. Όταν εμείς λέμε ότι είμαστε Έλληνες (όσοι το λέμε), δεν εννοούμε ότι έχομε αίμα (sic) ελληνικό, αλλά ελληνική συνείδηση, πηγάζουσα από την Ιστορία, τις παραδόσεις, την γλώσσα και την θρησκεία.

  Ιστορία κάνομε, όχι ζωολογία, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Σβορώνος.
  ΜΩΡΕ ΕΣΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΣΙΤΕςΣ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ”’ΑΔΟΛΦΟΥ” ,
  ΔΗΛΑΔΗ ΩΣ ΖΩΟΛΟΓΙΑ.
  ΣΚΕΦΤΟΝΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΑΠΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
  ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΛΕΓΑΝΕ ΜΠΟΛΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ.
  ΠΧ ΟΙ ΜΕΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ … ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
  ΕΝΩ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΟΤΙ ”’ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΦΥΛΑ ””

  ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ [ ΣΤΙΣ ΧΙΤΛΕΡΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΕΔΙΕΣ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΣ ΤΟΥ 2000 ΟΙ ΑΛΛΟΙ ] ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

  ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

 49. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940.

  Οι Ιταλοί οργάνωσαν και ενέταξαν στις μεραρχίες τους δέκα αλβανικά τάγματα, μια «πλωτή» ταξιαρχία και άγνωστο αριθμό χωροφυλάκων.
  Πολλοί Αλβανοτσαμηδες παροτι ”’Ελληνες πολιτες”’ πέρασαν λαθραία τα σύνορα, ώστε να συμμετέχουν σε ένοπλα στρατιωτικά σώματα, τα οποία θα πολεμούσαν στο πλευρό των Ιταλών.
  Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 2-3.000.
  Μαζί με αυτούς, τους επόμενους μήνες οι Ιταλοί άρχισαν να οργανώνουν πολλούς ακομα Αλβανους εθελοντές, ώστε να συμμετέχουν στην «απελευθέρωση της Τσαμουριάς» – όπως έλεγαν – δημιουργώντας έναν στρατό ισοδύναμο με μία ολόκληρη μονάδα 10 ταγμάτων: 4 παραστρατιωτικά βοηθητικά τάγματα (τα Tirana, Korçë, Vlorë και Shkodër), 2 τάγματα πεζικού (τα Gramos and Dajti), 2 τάγματα εθελοντών (τα Tomori και Barabosi), μία πυροβολαρχία (την Drin) κ.α.

  Συνολικά 338 Αλβανοί αξιωματικοί και 4.220 υπαξιωματικοί και οπλίτες προετοιμάστηκαν για να βρεθούν απέναντι στον ελληνικό στρατό εκτος των ατακτων ομαδων.
  Όλα αυτά τα τάγματα, τελικά πήραν μέρος στην εισβολή στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940, υπό την 25η Ιταλική Στρατιωτική Μεραρχία, η οποία, μετά την ενσωμάτωση των Αλβανών, μετονομάστηκε σε ‘Στρατιωτική Μεραρχία Τσαμουριάς’ υπό τον στρατηγό C. Rossi.

  Αξιζει να σημειωθεί ότι ο αριθμος των εθελοντών Αλβανων ηταν αρκετα μεγαλύτερος αλλα μειωθηκε λιγο πριν τις εχθροπραξίες για λογους στρατηγικούς , από την Ιταλικη διοικηση .
  Να και το σχετικο απόσπασμα….
  »»Με τη βοήθεια της αλβανικής κυβέρνησης και διαφόρων αρχηγών φυλών εξασφαλίστηκε η δυνατότητα συγκρότησης 10-12 ελαφρών ταγμάτων συνολικής δύναμης 6-7.000 ανδρών, επιλεγέντων από τις πιο πολεμικές φυλές και μάλιστα από αυτούς που υπήρχε ενδεχόμενη σχέση με πληθυσμούς εκτός συνόρων (σ.σ. προφανώς εννοούσε τους Τσάμηδες). Τα ευκίνητα τάγματα, τύπου ανταρτικών ομάδων, προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των μεραρχιών μας (…).
  Το Υπουργείο Στρατιωτικών, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων, τελικά ενέκρινε την αποστολή του οπλισμού για τη συγκρότηση των αλβανικών μονάδων. Όμως αργότερα άλλαξε γνώμη και διέταξε τον περιορισμό της σύστασης των εθελοντικών αλβανικών ταγμάτων μόνο στη νότια Αλβανία .»»’
  ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 7.000 ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 5.000 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΕΣ..

  »’Ο Ιταλός τοποτηρητής Τζακομόνι, σε τηλεγράφημα του προς τον Τσιάνο, στις 24 Αυγούστου 1940, μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής: “Από παντού καταφθάνουν έγγραφα που αποδεικνύουν τον ορθό προσανατολισμό των Αλβανών, άπειρες είναι οι αιτήσεις για κατάταξη στα εθελοντικά σώματα (…). Σε όλα τα κεντρικά σημεία της Αλβανίας παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον και προσήλωση στις προσταγές του Ντούτσε. Η κίνηση του στρατού προκάλεσε μεγάλη ζωηρότητα κι’ ανυπομονησία για δράση…”.

  Στην επίθεση εναντίον του υψώματος 1289 του Λαπιστέτ, στις 09.30 της 4ης Νοεμβρίου 1940, έλαβε μέρος ένα από τα πιο επίλεκτα τμήματα των Αλβανών, το τάγμα «Τιμόρ», το οποίο και κατόρθωσε να το καταλάβει. Με άμεση αντεπίθεση των Ελλήνων το τάγμα «Τιμόρ» αναδιπλώθηκε και διασκορπίστηκε στην κοιλάδα με άτακτη φυγή. Υποχρεώθηκαν να επέμβουν οι βερσαλιέροι για να σταματήσουν τους Αλβανούς.»

  »»Κατά τη διάρκεια της ιταλικής εαρινής επίθεσης (Μάρτιος 1941) ο Μουσολίνι επισκεπτόταν διάφορες μονάδες για να τονώσει το ηθικό των ανδρών, στη ζώνη του Δέβολη και στην περιοχή του Βερατίου. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε ομάδες ταγμάτων και εθελοντών Αλβανών Κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί τους έμεινε ενθουσιασμένος από το παράστημα και το πολεμικό τους μένος.»’

  »’Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που άρχισε την 28η Οκτωβρίου 1940, επεκτάθηκε αυτόματα και μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η Αλβανία, συνδεδεμένη την εποχή εκείνη με καθεστώς «προσωπικής ένωσης» με την Ιταλία, είχε δεχθεί με νόμο του Κοινοβουλίου της (Αλβανικός Νόμος, 10 Ιουνίου 1940) ότι: «το Βασίλειο της Αλβανίας αναγνωρίζει ότι θα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τα κράτη τα οποία θα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Βασίλειο της Ιταλίας».

  ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .

  »»Η προκήρυξη που διάβασε ο Αλβανος πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου Βερλάτσι, στις 28 Οκτωβρίου 1940, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «…Οι στρατιώτες του ένδοξου Ιταλικού Στρατού, στις τάξεις του οποίου περιλαμβάνονται πολλές μονάδες Αλβανών στρατιωτών…»

  ”Ο Ιταλος αντιβασιλιάς της Αλβανίας βεβαίωσε «ότι είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις των Αλβανών να καταταγούν στα σχηματιζόμενα αλβανικά σώματα, προοριζόμενα να κτυπήσουν τους Ελληνες και να συνεργαστούν με τον Ιταλικό Στρατό, και ότι ο πληθυσμός ελπίζει, επίσης, να κληθούν υπό τα όπλα μερικές ηλικίες…».”’

  » Ο αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού κατά τον πόλεμο 1940-41, σημειώνει: «Όλες οι ιταλικές μεραρχίες πεζικού ήταν ενισχυμένες σε πεζικό με τάγματα Αλβανών…».»’

  »Ο Ιταλος Β. Πράσκα στο τμήμα του βιβλίου του «Εξέλιξη των επιχειρήσεων από 28 έως 31 Οκτωβρίου 1940″, ανακεφαλαιώνοντας γράφει για τη συμμετοχή των αλβανικών μονάδων τα εξής: «…Φάλαγγα «Σολίνας» II Τάγμα της 1ης Λεγεώνας Αλβανών εθελοντών. (…) Κεντρική Φάλαγγα και Διοίκηση Μεραρχίας «Φερράρα» Ι Τάγμα Αλβανών Εθελοντών. (…) Παραλιακό Συγκρότημα… Τα τμήματα διαπεραιώθηκαν με την κάτωθι σειρά… 6) Τα τάγματα Αλβανών εθελοντών «Πεσκοσόλιντο» και «Κιαραβάλλε». (…) «Τα αλβανικά τάγματα εθελοντών, προπορευόμενα του 3ου Συντάγματος Γρεναδιέρων και κινούμενα…»…»Τα τάγματα Αλβανών εθελοντών, επίσης, ήλεγχαν πλήρως την αμαξιτή οδό (Ηγουμενίτσας-Βάρφανης) ””Αρα αλβανοτσαμηδες οι τελευταιοι .

  »’Ο Γερμανός συγγραφέας Βίλιμπαλντ Κόλεγκερ, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1942, για τη στάση των Αλβανών κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 γράφει τα εξής: «…Οι Ελληνες αναγκάζονταν να πολεμούν εναντίον Αλβανών συμμοριτών, κατά τη στιγμή που Αλβανοί εθελοντές προσέρχονταν αθρόα στις ιταλικές φάλαγγες. Δεν αγνοούσαν οι από γόνοι του Σκεντέρμπεη ποίοι ήταν οι πραγματικοί φίλοι τους. »’
  ΔΗΛΑΔΗ ΓΕΡΜΑΝΟΙ , ΙΤΑΛΟΙ , ΑΛΒΑΝΟΙ ,ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΛΠ
  ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΟΝ ΦΙΛΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1940 -1944 .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.

  ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΣΠΡΑ ΦΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ.

  ΕΔΩ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ.

  https://www.youtube.com/watch?v=v-cYpBvmcoE&t=14s

  EΔΩ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ.

  https://www.youtube.com/watch?v=tMkd7-2nbtY&t=111s

 50. ΑΠ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.

  O ΣΑΙΤ ΑΥΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΘΕΤΑΙ ΗΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΥΟ ΠΑΡΟΤΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΑΙΤ.

  ΠΧ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΝΕ
  ””’ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ …..””

  ΤΩΡΑ [ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΩΝ] ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΑΝΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝΕ [ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ]
  ””ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ”’

  ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ….

  ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΡΑΧτΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ.

  ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ [ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΒΛΑΧΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ] ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥΣ

  http://bhantamoma.blogspot.gr/2015/07/blog-post.html#comment-form

  ΒΕΒΑΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ , ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΕ.

  ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΙΜΟΧΝΟΥΝ ΜΕ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ΚΑΤΑΔΥΚΝΥΟΥΝ ΤΟ ”ΜΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ”’ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΠΗΓΩΝ , ΑΠΑΝΤΑΝΕ
  ””ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΥΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ , ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ””
  ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ”’ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ” ΜΗ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ”ΤΥΓΧΑΝΕΙ” ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .

 51. ΛΙΓΑ ΑΚΟΜΑΣ SΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΔΥΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΑΛΑΒΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.

  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ.

  Μερικοι καλοθελητες θελουν να δωσουν την εικονα μιας »γλωσσικης και θρησκευτικης μειονότητας » που »ζουσε αρμονικα με τους χριστιανους της περιοχης»’ και που αναγκαστηκε μια μεριδα εξ αυτων να παρει οπλα από τους Γερμανους »όχι γιατι ηταν φιλοναζι η ανθέλληνες »’ αλλα επειδή »»’τους ειχανε καταπιεσει οι μεσοπολεμικες κυβερνησεις και τους επιτιθονταν συνεχως ο ”’μοναρχοοφασιστικος” ΕΔΕΣ»’.

  Βεβαια στη ουσια αυτό είναι το αφήγημα της Μεγαλης Αλβανιας και του γειτονικου εθνικιστικου κρατους.

  Τωρα γιατι »’προοδευτικοι» συμμεριζοντε τετοιου είδους αφηγήματα δεν είναι της παρουσης .

  Εδώ θα αναλυσουμε τι παραμυθια αναφερουν μεταξυ αλλων , η και τι δεν αναφερουν προκειμενου να αναπαραγουν το εισαγωμενο αυτό αφήγημα .

  Τι δεν αναφερουν λοιπον στο ημιμαθες αφήγημα τους η τι ψευδως αναφερουν ……..

  α] Την αντισημιτικη δραση των Αλβανων της Θεσπρωτιας όταν μεχρι της αρχες του 1943 ολοι οι Εβραοι της Παραμυθιας ειχανε αναγκαστεί να πανε να μεινουν μονιμα στα Γιάννενα λογω των αλβανοτσιαμηδων . Κουβεντα για αυτό. Σαν να μην κατοικησαν ποτε Εβραιοι στην Παραμυθια.
  Εδώ είναι που ο προοδευτικος [ εντος εισαγωγικών ] χωρος ταυτιζεται
  με τον φιλοναζιστικο [ εκτος εισαγωγικών] χωρο.

  β]Δε αναφερουν την αντιανταρτικη δραση των αλβανοτσιαμηδων
  όχι μονο εναντιων του Εδες
  αλλα και του Ελας.
  Δηλαδη εναντιων οποιασδηποτε ελληνικης ανταρτικης οργανωσης.
  Πχ1 Δεν κανουν καμια αναφορα για τη δραση των αλβανοτσιαμηδων [ παντα μαζι με τους Γερμανους ] στα ΕΑΜοκρατουμενα Φιλιατωχωρια κατά τις αρχες του 1944 [ πχ λεηλασια και εκτελεσεις σε χωρια όπως η Λεια Φιλατων και η Σαγιαδα ] .

  Πχ2 Δεν κανουν καμια αναφορα στην πρωτη μαχη της Θεσπρωτιας , αυτή του Μαντζαριου , οπου ουσιαστικα συγκρουστηκανε Αλβανοι και Ιταλοι με σωμα Ελασιτων ,
  και όχι Εδεσιτων
  .Αυτή ηταν η πρωτη ενοπλη συγκρουση μεταξυ 2 ενοπλων σωματων το Μαρτιο του 1943 αφου μεχρι τοτε είχαμε συγκρούσεις αλβανοιταλων και μεμονωμένων ανοργανοτων ομαδων χριστιανων

  Ο λογος είναι ότι θελουν να εμφανισουν τους αλβανοτσαιμηδες ουτε λιγο ουτε πολύ ως »»αναγκαστηκα εξοπλισθεντες » από τους Γερμανους για να αποκρουουν τον »’μοναρχοφασιστικο Εδες»» .Δηλαδη ουδεμια αναφορα για μαχες μεταξυ ενοπλων αλβανων και ενοπλων ελασιτων αφου τοτε ο αναγνωστη θα κατεληγε σε εντελως αλλα συμπερασματα για τους λογους της συνεργασιαε Αλβανων και Γερμανων.
  Βεβαια και εδώ ταυτιζοντε με τον τροπο σκεψης των φιλοναζι οπου κάθε ενοπλο συνεργατη των Γερμανων τον παρουσιαζουν ως »αναγκαστηκα εξοπλισθεντα» για να αποκρουσει τους »ΕΑΜοβουλγαρους του ΚΚΕ»’.

  γ] Δεν αναφερουν τους λογους που ηδη από το 1821 , όταν δεν υπηρχε κανενα μεταξικο ελληνικο κρατος να τους καταπιεσει , αυτοι ειχανε λαβει μαζικα μερος στον αγωνα των Τουρκων εναντιων των Ελλήνων οπου πολεμήσανε σωματα αλβανων τοσο από Μαργαριτι ,Παραμυθια , Φιλιατες και Κονισπολη δηλαδή από ολες τις σημαντικες κωμοπλεις της Τσαμουριας .
  Αυτό γιατι ξερουν ότι τα χρονια εκεινα οι μονοι καταπιεστες ηταν οι Τουρκοι.
  Όμως αντι οι αλβανοτσαιμηδες να παρουν το μερος των Ελλήνων η εστω να μεινουν ουδέτεροι κατηντησαν »τσιρακια της οθωμανικης διοικησης»’.
  Εδώ απλα παρατηρούμε ότι η ιστορια επαναλαμβάνεται με τα Νεοωθωμανικα σχεδια της »Μεγαλης Αλβανιας»».

  δ]Δεν αναφερουν ποτε ότι ο Μπαλουμης που υπηρξε ο πρωτος ενοπλος αντιστασιακος της περιοχης ειχε αρχικα καταταχτεί στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αρα δεν ηταν κανενας ””μοναρχοφασιστας”’ οπως προσπαθουν να παρουσιασουν τους αντιπαλους των Αλβανοτσαμηδων.
  Και αυτό γιατι θελουν να δωσουν την εικονα ενός »κοινου κατσαπλια»’ που »’δολοφονησε τον προυχοντα Σαντικ για προσωπικούς λογους»’ και επειτα καταταχτηκε στον »μοναρχοφασιστικο ΕΔΕΣ»’.
  Βεβαια οι προσωπικοι λογοι που ποτε δεν αναφερουν είναι ότι το σπιτι του και το βιος του καηκε από τους Αλβανοτσιαμηδες οι οποιοι μαλιστα ειχαν απαγαγει και τον γιο του αφου ο ιδιος ειχε καταφυγει στο ορεινο Σουλι [ πως επαναλαμβάνεται η ιστορια ] για να γλυτωσει.
  Εκει ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΗΣΕ» Ο ΣΑΝΤΙΚ»’ και η συμμορια του και ο Μπαλουμης του εστησε ενεδρα καιτον εκτελεσε .
  Δηλαδη βαφτιζουν την αμυνα ως επιθεση και την επιθεση ως αμυνα .
  Και ο Σαντικ παρουσιάζεται απλα ως προυχοντας των μουσουλμάνων.
  Ποτε δεν αναφέρεται ότι περα από προυχοντας ηταν και Δωσίλογος που μαλιστα ειχε εισβαλει με τα ιταλικα στρατεύματα εναντιων του ελληνικου στρατου κατά τον πολεμο του 1940 ενω ειχε καταλεηλατησει τα αρβανιτοχωρια του Φαναριου μαζι με αλλους Σκιπετρους απο το Μαργαριτι.

  ε] Ποτε δεν αναφερουν ότι οι αλβανοτσιαμηδες πιανανε αιχμαλωτους χωρικους Ελληνες [ με γερμανικη εντολη] τους οποιους παραδιδανε ειτε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα Γιάννενα ειτε στο Μελα Θεσσαλονικης βλεπε τα γεγονοτα του 1943 στο φαναρι .

  ζ] Προσπαθουνε μαλιστα να πουνε το παρακατω τσιτατο-παραμυθι…..
  »’ΠΟΛΛΟΙ αλβανοτσιαμηδες προσχωρησαν στο ΕΑΜ και ΕΙΔΙΚΑ από την περιοχη των Φιλιατων»»,
  ενώ η αληθεια είναι ότι…..
  »»ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ αλβανοτσιαμηδες πηγανε στο ΕΑΜ , οι περισσοτεροι στο τελος της κατοχης , και ΜΟΝΟ από την περιοχη των Φιλιατων .

  ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ…..
  Σύνολο 2.771 μαρτυρικά σφαγιασθέντες από τα όργανα του ελληνικού αστισμού-εθνικισμού
  Ο ΜΠΑΛΟΥΜΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ….ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΣΤΙΣΜΟ..
  ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ.
  ΕΠΙΣΗΣ 1.100 ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΙ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ .
  »»Μια σοβαρότερη καταμέτρηση χωριό-χωριό, από τον Αλβανό ερευνητή Ιμπραήμ Χότζα, κατέγραψε περίπου 1.100 φόνους αμάχων.
  ΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1944
  ΦΟΝΕΥΤΗΚΑΝ 1100 ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ 2500 Η 3000 ΟΠΩΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΨΕΥΔΩΣ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ.

  ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑ ΨΕΥΔΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ .

  ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
  – ΠΑΡΑΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ,
  ΒΟΛΙΚΗ ΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΝΕΟΩΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ .

 52. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ
  ””’ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΔΙΞΕ Ο ΖΕΡΒΑΣ””
  ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ …… ”’ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ”’ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΕΔΙΩΞΕ Ο …”’ΦΑΣΙΣΤΑΣ”’ ΖΕΡΒΑΣ

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ

  Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ-ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΕΑΜ [ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ]
  ΠΟΤΕ ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΕΚΕΙ [ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΛΙΓΟΥΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ]
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΠΗΓΑΝΕ ΕΚΕΙ [ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ] …..

  Ήδη από το 1942, απεσταλμένος του αλβανικόυ ΕΑΜ) ονόματι Τζελάλ Κάσιο είχε μεταβεί στην Θεσπρωτία προσπαθώντας να πείσει τη σημαντική μερίδα των Τσάμηδων που συνεργαζόταν με τις κατοχικές δυνάμεις να σταματήσει τη δράση της, χωρίς όμως αποτέλεσμα2.
  ΑΡΑ ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ΗΔΗ
  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΕΙΧΕ ΣΤΡΑΦΕΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ .
  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ [ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΗΓΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΙΕΖΕ Ο ΕΔΕΣ , ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ ΕΔΕΣ ΤΟ 1942 ]

  Τον Μάρτιο του 1943, το τοπικό ΕΑΜ σχημάτισε ειδική επιτροπή επιφορτισμένη με το ζήτημα των Τσάμηδων ενώ τμήματα του ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν μια σειρά από περιοδείες στα χωριά της μειονότητας με σκοπό τη στρατολόγηση ανταρτών. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά3.
  ΔΗΛΑΔΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΟΥ , ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1943 , Ο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ΕΔΩΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ .
  ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ ΤΙΠΟΤΑ , ΑΦΟΥ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ .
  Ο ΕΔΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΛΙΓΟΚΑΙΡΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ .

  ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΜ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.
  ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
  ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Όλες οι προσπάθειες μας αν και βασίζονταν στη γραμμή της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων ενάντια στον κατακτητή δεν είχαν θετικά αποτελέσματα γιατί η παμψηφία σχεδόν των Τσάμηδων της περιοχής είχε ταχθεί ανεπιφύλαχτα με το μέρος του καταχτητή και οργάνωνε δολοφονικές επιδρομές ενάντια στα Ελληνικά χωριά, αρπαγές και σφετερισμούς περιουσιών.
  ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ , ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ , ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ-ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ,ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟ 1943 Η ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ ΤΟ 1944
  ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ …….
  Παρ’ όλα αυτά από τις 19 του Μάρτη έγινε η πρώτη προσέγγιση που επαναλήφθηκε στις αρχές του Ιούλη 1943. Κατά κανόνα οι υποσχέσεις που μας δώσανε οι εκπρόσωποι των Τσάμηδων δεν τηρηθηκαν. Κορυφωμα της συμμαχίας με τους φασίστες ήταν η επιδρομή τους στο ΦΑΝΑΡΙ την περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Αυγούστου κατά την οποίαν κάηκαν περίπου 30 χωριά, σκοτώθηκαν περίπου 500 Έλληνες και άλλοι τόσοι πιάστηκαν όμηροι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αναγκάστηκε να προσφυγέψει στην ορεινή περιοχή.
  ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΕΝΒΗ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1943 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ .

  ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1943 ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΕΞΗΣ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ…..
  Λίγους μήνες αργότερα, ΕΑΜ και LNC ήρθαν σε συμφωνία για συνεργασία, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε και τη δημιουργία, υπό κοινή διοίκηση, μικτών αντάρτικων ομάδων στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς ο ΕΛΑΣ κατάφερε να στρατολογήσει από τη δεξαμενή της τσάμικης μειονότητας μόλις είκοσι5 ή τριάντα άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους λιποτάκτησαν6 κατά τον δύσκολο χειμώνα του 1943.
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΜΗΔΕΣ [ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ] .
  ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥ 30 ΑΤΟΜΑ.ΑΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΔΕΙΞΑΝΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.
  Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Τσάμη οπλαρχηγού Ισμαήλ Χακί από την Κώτσικα, ο οποίος κατά τα τέλη του 1943 προσήλθε μαζί με τους άνδρες του στον ΕΛΑΣ. Η αντιστασιακή του δράση του εντός του οργάνωσης περιορίστηκε αποκλειστικά στην ενεργή συμμετοχή του στις μάχες με τον ΕΔΕΣ ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1944, τον συναντούμε βόρεια των Φιλιατών να λαμβάνει μέρος σε επιδρομές εναντίον ελληνικών χωριών ως συνεργάτης των γερμανικών δυνάμεων7.
  ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΔΡΑΣΗ ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ [ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ] ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ ΗΤΑΝ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΛΛΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΕΡΝΑΓΑΝΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΘΟΝΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ »ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ» ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ.

  Ανάλογες προσπάθειες προσέγγισης της μειονότητας έγιναν κατά τον Μάιο του 1943 από τον ΕΔΕΣ , και κατά τον Σεπτέμβριο από τη Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή, χωρίς όμως αποτέλεσμα8.
  ΟΥΤΕΟ ΕΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΤΙ .
  ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ Η ΑΞΟΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝΕ ΤΗΝ ΄»’ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ »»’ ΕΙΧΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ .

 53. ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΕΑΜ ΑΦΟΥ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ , ΣΥΝΕΝΩΣΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ,
  Τον Μάιο του 1944 λοιπόν, μία ομάδα Τσάμηδων, δημιούργησαν το Τάγμα Αλί Ντέμι, στο χωριό Μηλιά \ της Θεσπρωτίας, το οποίο τάγμα συμπεριλήφθη, στο 15ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.
  ΕΝΩ Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ….
  Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα περαιτέρω στοιχεία που μπορεί να αλιεύσει κανείς σχετικά με το, μικτό, 4ο τάγμα του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ: η ίδρυσή του πραγματοποιείται τον Μάιο του 1944, δηλαδή κατά το τελευταίο διάστημα της Κατοχής και ο τομέας δράσης του εντοπίζεται βόρεια του ποταμού Καλαμά20.
  Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων παρτιζάνων του ΕΛΑΣ προερχόταν κυρίως από την περιοχή των Φιλιατών29 όπου προϋπήρχε πυρήνας συνδεδεμένος με το αντιστασιακό κίνημα της Αλβανίας30.
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΟΙ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΙΣΘΗΤΑ ΠΑΡΟΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΔΡΟΥΣΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΟΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΑΜ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ [AΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑ ]
  ΤΟ 1944 ΕΑΜ Φιλιατών πιστο στην διεθνιστική ιδεολογία [ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ, ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ] επικεντρώθηκε να καταδείξει στους τουρκοτσαμηδες της περιοχής ότι υπήρξαν θύματα της φασιστικής προπαγάνδας και των αρχηγών τους και ότι ο δρόμος που έπρεπε στο εξής να ακολουθήσουν ήταν ο πόλεμος εναντίον του φασισμού κάθε μορφής, των Γερμανών και των συνεργατών τους.
  ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΩΣ ΤΟΤΕ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ.
  Αργότερα, στις αρχές Ιουλίου το 1944 , υπογράφτηκε στη Φοινίκη ]συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και εκπροσώπων των μουσουλμάνων Αλβανών της περιοχής, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων……
  Α]την αμνήστευση των μουσουλμάνων για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Ελλήνων μέχρι τοτε,
  Β]την υποχρέωση τους να παραδώσουν στον ΕΛΑΣ τους Φιλιάτες χωρίς συγκρούσεις,
  Τότε εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και 40 επιπλέον μουσουλμάνοι Αλβανοί, ενισχύοντας το μικτό τάγμα που δρούσε ήδη στην περιοχή.
  ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ »ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ» [ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΗΤΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝΕ ΕΝΤΑΧΘΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 30 ΑΤΟΜΑ ] ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΕΥΓΑΝΕ Η ΕΙΧΑΝΕ ΗΔΗ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ.
  ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ »ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ …
  Α] ΑΜΝΗΣΕΥΣΗ ΤΩΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ,
  [ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΤΟΥΣ]
  Β] ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΚΟΝΤΟΖΥΓΩΝΕ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ.
  ΑΡΑ ΤΟ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΑΝΕΡΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΝ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΑΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΔΕΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ.

  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑΝ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ,
  ΘΕΛΟΝΤΑΣ Η ΜΗ
  ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ….
  ο Κωνσταντινίδης (βετεράνος εδεσίτης) κάνει λόγο για περισσότερους από εκατό24,
  ενώ βετεράνοι ελασίτες από την περιοχή των Φιλιατών σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις τους, τους υπολόγισαν σε όχι περισσότερους από εκατό27.
  ΑΡΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΑΣΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΔΕΣΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ,
  ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ [ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ ] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΟ ΕΑΜ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ 100 [ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΚΥΡΙΩΣ] .
  ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ [ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΑΤΟΜΑ ] ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΕΚΕΙ ΛΟΓΩ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ,
  ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ , ΚΑΙ ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΤΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ .

  …….ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ……
  Βέβαια, κατά μια άποψη (η οποία επιβεβαιώνεται και από έγγραφα του ΚΚ Αλβανίας) πολλοί από τους Τσάμηδες αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν υπηρετήσει νωρίτερα ως επίστρατοι στα ένοπλα τμήματα της Keshilla (βλ. Γκότοβος, 2016, σ. 71).
  ΑΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ
  ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΣΤΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ .
  ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ »ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ Η ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ.
  ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΡΑΝΕ ΠΡΟΒΙΑ ”ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ”’ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΩΣΤΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ .

  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.
  ΤΩΡΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΝΤΕ…… ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ.

  ΟΙ ΤΟΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ , ΥΠΗΡΞΑΝΕ , ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ.

  ο ΕΛΑΣίτης Π. Παπασταύρου, αυτόπτης μάρτυρας της συμπεριφοράς των Τσάμηδων στην περίοδο της κατοχής: «Γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες αριθμούσε εκείνη η μειονότητα των λεγομένων Τσάμηδων. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών. Το ίδιο έκαναν και με τους Γερμανούς αργότερα. Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών, λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο. Ο φόβος και ο τρόμος σκέπαζε όλη την Θεσπρωτία. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας σε καθημερινή βάση… Όχι λίγες φορές δεν δίσταζαν, έτσι για πλάκα, να βάζουν στο σημάδι από απόσταση τσοπαναραίους και στρατοκόπους…» («Στο Στόμα του Λύκου» εκδ. Σύγχρονη Εποχή).

  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣTΗ ΒΟΡΕΙΑ-ΟΡΕΙΝΗ ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΡΑΞΑΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΕ ΤΣΑΜΑΝΤΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΣΑΓΙΑΔΑ….
  Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του 1944 (μέσα Απριλίου), ΑλβανοΤσάμηδες συμμετείχαν στην πυρπόληση του Ασπροκκλησίου ενώ λίγες ημέρες αργότερα έλαβαν μέρος σε ανάλογη δράση στον Τσαμαντά.

  ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ…..

  Χωριο , Λειά Φιλιατών- Ήταν στις 20-4-1944 και εσυνόδευαν το γερμανικό τάγμα που επέδραμε στη Μουργκάνα για να την εκκαθαρίσει από τις αντάρτικες ομάδες. Ενόψει της επιδρομής των Γερμανών και Αλβανοτσάμηδων, οι χωριανοί εγκατέλειψαν το χωριό. Οι Αλβανοτσάμηδες έκαψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού, το λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, κτίσμα του 17ου αιώνα. Η μοναδική γυναίκα που παρέμεινε, η τυφλή γερόντισσα Αναστασία Χαϊδή, όταν διεπίστωσε ότι καίγεται το σπίτι της, έβαλε τις φωνές, οι Αλβανοτσάμηδες την πέταξαν στο φλεγόμενο σπίτι και κάηκε ζωντανή… Σκότωσαν επίσης τρεις Λειώτες, τον Γρηγόρη Λώλη, ετών 25, τον Γιώργο Μπίλη, ετών 53 και τον Βασίλη Σδούγκα, ετών 23, τους οποίους συνέλαβαν τυχαία έξω από το χωριό.

  ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΚΑΨΑΝΕ ΤΗN ΕΠΙΣΗΣ EAMOKΡATOYMENH ΣΑΓΙΑΔΑ
  Παράλληλα στις 23 του ίδιου μήνα ένοπλοι της μειονότητας (κυρίως από τη Λιόψη) συμμετείχαν, ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ, στην πυρπόληση της Σαγιάδας43 την οποία σύμφωνα με γερμανική αναφορά υπεράσπιζαν τριάντα αντάρτες44, προφανώς ελασίτες.
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΔΕΣΙΤΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ , ΣΟΥΛΙ ΚΛΠ .

  [2]Νίκος Ζιάγκος, Αγγλικός ιμπεριαλισμός και Εθνική Αντίσταση, 1978, Α’, σ. 156.
  [3]Eleftheria K. Manta, The Cams of Albania and the Greek State (1923-1945), Journal of Muslim Minority Affairs, σ. 8.
  [5]Georgia Kretsi, The Secret Past of the Greek-Albanian Borderlands. Cham Muslim Albanians: Perspectives on a Conflict over Historical Accountability and Current Rights. Ethnologia Balkanica, 2002, σ. 181.
  [6]Tsoutsoumpis, 2015, σ. 132 – 133.
  [7]Robert Elsie, The Cham Albanians of Greece, 2012, σ. 346 – 347, Tsoutsoumpis, 2015, σ. 130.
  [8]Tsoutsoumpis, 2015, σ. 133.

 54. ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.
  ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΥΚΝΥΕΙΣ ΤΗΝ ΑΘΡΟΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΝΕ”””ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΑΝ”’

  ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ , ΟΤΙ »ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝΕ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΑΝΕ ΟΙ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ»
  ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ….

  ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ….

  ΠΡΩΤΟΝ ….
  ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΤΟ 1943 ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΒΑΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ;;;
  ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΠΙΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ;;;
  ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΜΑΡΤΥΡΕΙΤΕ ΠΑΝΤΩΣ….

  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ….
  ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΥΝΕΒΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ – ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΜΑΚΟΥΣ – ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ [ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΛΠ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΙΣΟΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ] …

  ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΣΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ 1941 ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΤΟ 1941-44;;;;
  ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΣΑ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΝΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΒΑΙΩΝ ;;;;
  ΠΛΗΡΟΥΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
  ΠΧ ΗΤΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ
  ΕΙΧΑΝΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΔΗΜΕΥΘΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ
  ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ
  ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΤΕΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΒΠΠ
  ΑΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΟΜΟΙΕΣ ΜΕ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ
  ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΔΕΚΑΤΟ [ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΣΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΣΤΟΝ ΤΣΑΟΥΣ ΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ]

  ΤΡΙΤΟΝ ΚΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΝ .
  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΙΣΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ….

  Ζενές Τσάπαρης, Αλβανοτσάμης οπλαρχηγός , έδρασε στην Πάργα το 1821.
  Μωχάμετ Νταλιάνης, Τουρκαλβανός οπλαρχηγός από την Κονίσπολη, έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
  Ισλάμ Πρόνιος, Τουρκαλβανός οπλαρχηγός από την Παραμυθιά, έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
  Μπάλιο Χούσος, Τουρκαλβανός οπλαρχηγός από το Μαργαρίτι, έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
  Χασάν Χούσος, Τουρκαλβανός οπλαρχηγός από το Μαργαρίτι, έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
  Αχμέτ μπέης Δέμος, από τους Φιλιάτες, Αλβανός μισθοφόρος στην Τριπολιτσά το 1821

  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΤΟ 1821 ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΕΙΤΕ ΚΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ..
  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΟΜΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ,
  ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ , ΚΟΝΙΣΠΟΛΗ,ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ,ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΓΑΝΕ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
  ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΙΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΕ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΕΤΟΙΟΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟ;;;
  ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΗΠΩΣ ;;;
  ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΧΑΝΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΤΑΝ ΟΙΜΟΝΟΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ;;;

  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ .

 55. MEΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

  ””Οι Καταλάνοι και οι Φράγκοι, που υποδέχτηκαν τότε στα εδάφη της κεντρικής Ελλάδος τους Αρβανίτες, δεν τους καταγράφουν ως «δίγλωσσους Έλληνες», αλλά ως «Αρβανίτες» (για την ακρίβεια ως «Αλβανούς»)””

  ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ.
  ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ.

  Πρώτη πηγή.
  1481 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΕΝΕΤΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ .
  Εκει αναφερεται για τη φρουρα της Μονεμβασιας .
  »’Το μεγαλυτερο μερος των μισθοφορων ειναι Γραικοι και Γραικοι Αλβανοι [Graeci ses Graecient Albanen]
  Eδω το »Γραικοι» εχει καθαρα εθνικη εννοια και οχι θρησκετικη . Αλλιως θα τους ονομαζε ολους »Γραικους» αφου ολοι ηταν ορθοδοξοι.
  Αρα η πηγη αναφερεται σε Ελληνες και Ελληνες που μιλανε και αλβανικα
  η αλλιως ελληνοφωνους και διγλωσσους .

  Δευτερη πηγη .

  »»’Από τίνος ήλθον ενταύθα από την γειτονικήν Τουρκία περί τους 2.000 Ελληνες Αλβανοί εκ των οποίων άλλοι μεν διότι επείνων και εστερούντο εργασίας και άλλοι φεύγοντες την τυραννίαν.» (Κ. Μέρτζιος, «Το εν Βενετία Κρατικόν Αρχείον, Α’ περί Κοσμά του Αιτωλού», Ηπειρωτικά Χρονικά, 1940, τ. 19, σ. 42-44;)»»’

  Ειναι οι ιδιοι που οπως φαινεται σε παρακατω σχολια ιδρυσανε με αλλους Ελληνες την ελληνικη κοινοτητα της Βενετιας ,
  την κοινοτητα των Γραικων.
  Διγλωσσοι Ελληνες.

  Επισης ο Καρδιναλιας Βεμπο στο γραμμενο στα λατινκα κειμενο του τους αποκαλει
  στο πρωτοτυπο ως »’Αlbanesi Greci» αλλα και »’Αει ποτε Ελληνες , Ηπειρωτες »’[σε μεταφραση] [οι Μπουιοι Αρβανιτες ουσιαστικα που ιδρυσανε την κοινοτητα των Γραικων στην Βενετια μαζι με αλλους Ελληνες].

  ΕΠΙΣΗΣ ΑΚΟΜΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

  Ο Γενικός Προνοητής του Μοριά, Jacomo Barbarrigo, έγραψε τον 1479: «Οι Αρβανίτες και οι Γραικοι δεν είναι παρά ένας μόνος λαός που μισεί κάθε ξένο).
  ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΠΡΩΤΟΕΙΣΕΛΘΕΙ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ,
  ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΠΙΟΥΣ ΟΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ .ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ-ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ
  ΜΙΣΟΥΣΑΝ ΚΑΘΕ ΞΕΝΟ [ΙΤΑΛΟΥΣ ΦΡΑΓΚΟΥΣ ,ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΛΠ ] ΔΗΛΑΔΗ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΔΕΝ ΕΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΩΣ ΞΕΝΟΥΣ
  ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ.
  ΘΕΩΡΟΥΣΑΝΕ ΩΣ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΦΥΛΟΥΣ ΦΡΑΓΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ .ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ Η ΙΔΙΑ ΦΥΛΗ .

  ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ

  Ο καθηγητης Πιτσιος με τη βοηθεια πορισματων του Βουλγαρου καθηγητη- ανθρωπολογου Βοεβ αναφερει. »’Οι αρβανιτοφωνες ομαδες του Μωρια δεν μοιαζουν μεταξυ τους περισσοτερο απο οτι με τους αμιγως ελληνοφωνους γειτονες τους ενώ παρουσιαζουν σημαντικες διαφορες από τους Γκεκηδες της Αλβανιας σε μια σειρα μετρικων και μορφολογικων χαρακτηριστικων» .
  ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ,ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ .
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΜΙΓΩΣ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΟΥΣ ΜΩΡΑΙΤΕΣ ,

  Για αυτο ηταν οχι μονο συνειδησιακα αλλα και φυλετικα αλλα και γλωσσικα [διγλωσσοι ]ηταν παντα Ελληνες οπως εχει αποδειχθει .

 56. «Οι Αρβανίτες και οι Γραικοι δεν είναι παρά ένας μόνος λαός που μισεί κάθε ξένο
  Οι Αλβανοι και οχι Αρβανιτες ….δηλαδή οι μουσουλμανοι και χριστιανοι Αρβανιτες
  Οι Αλβανοι και οι Γραικοι(χριστιανοι Αρβανιτες)δεν είναι παρά ένας μόνος λαός που μισεί κάθε ξένο

 57. ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ.

  ΧΩΡΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ:
  1942: Οι ΑλΒανοτσάμηδες, αφού κατέστρεψαν το χωριό, σκότωσαν το Παππά και τον Πρόεδρο, και τους εξής κτηνοτρόφους: Κάκο Νικόλαο του Χρήστου, Κάκο Λεωνίδα, Χαντζάρα Θωμά, και απήγαγαν και τους: Τσόκα Λάζαρο, Λιάμη Κων/νο, Μπέκα Ευάγγελο, Ζήκο Λεωνίδα, Ζήκο Γεώργιο, Χαντζάρα Κων/νο, Χρηστάκη Βασίλειο, Χρηστάκη Λάμπρο, Ντίσιο Νικόλαο, Πιτούλη Θεόδωρο, Χαντζάρα Χρήστο, τους οποίους σκότωσαν μέσα στο Μαργαρίτι.

  ΣΠΟΝΙΑ
  1942: Αφού έκαψαν όλα τα σπίτια του οικισμού, σκότωσαν και μια γριά, που είχε μείνει «φύλακας».

  ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1944 ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΛΕΗΛΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΝΑΝΕ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ
  ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ …
  ΧΩΡΙΟ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣΑ:
  Το Μάρτιο του 1944 οι Γερμανοί με τους Αλβανοτσάμηδες εκστράτευσαν κατά της Πετρο6ίτσας. Οι κάτοικοι της οποίας τους ανέκοψαν τη πορεία προβάλλοντας την ένοπλη αντίσταση τους, πολύ πιο μακριά από την είσοδο του χωριού τους. Η τοποθεσία της Πετροβίτσας και ο γιομάτος στροφές μέσα σε πυκνό δάσος δρόμος, έκανε τους επιτιθεμένους να επιστρέψουν άπρακτοι. Όταν κατέβηκαν στο δρόμο Ηγουμενίτσας -Ιωαννίνων ξέσπασαν την μανία τους σε δυο διερχόμενους τους οποίους εκτέλεσαν.

  ΣΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΗΓΑΔΟΥΛΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΝΕΚΡΟΥΣ :
  1942-1943: Σιούτης Ευάγγελος, Σιούτης Κων/νος, Αθανασίου Θεόδω­ρος, Μπακιλτζής Θεόδωρος, Μπακογιάννης Θεόδωρος, Μπακαλιάς Θε­όδωρος, Μαντέλου Πανάγιω, σύζυγος του Γιώργου Μαντέλου, Λώλη Ελένη, σύζυγος του Λάμπρου Λώλη, Τόλης Σπυρίδων του Λάμπρου, Θεοδώρου Σταύρος του Γεωργίου.
  Ενδεικτικά στις 27-7-43 στο μεικτό χωριό Πηγαδούλια συγκέντρωσαν τους κατοίκους μπροστά στο τέμενος και όταν ο πρόεδρος Ν.Σιούτης αρνήθηκε να υπογράψει το ψήφισμα αυτοδιαθεσης της Θεσπρωτιας , εκτελέστηκε μπροστά στους συγχωριανούς του.

  ΕΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣΙΤΙΚΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΙΟΥ ΟΠΟΥ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΗΚΕ Η ΑΛΒΑΝΟΙΤΑΛΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ . [ ΒΛΕΠΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΑΜ -ΕΛΑΣ ””Ι. ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΟΚΙΝΗΜΑ μέχρι ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΤΟΥ 1943”” ]

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ-ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΠΡIΝ ΤΟ 1943 ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ Η ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
  ……Συνολικά το 1941 έχουμε 28 δολοφονίες μόνο από Τσάμηδες, ενώ το 1942 90 .
  Να σημειώσουμε ότι τα νούμερα αυτά είναι τα επιβεβαιωμένα, καθώς υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις εξαφανισθέντων ή ανευρευθέντων αργότερα νεκρών για τις οποίες απλώς δεν έχουμε αυτόπτες μάρτυρες ή κάποιο επίσημο όργανο της πολιτείας για να τις καταγράψει καθώς από τα τέλη του 1941 ουσιαστικά δεν υφίσταται κανένα στοιχείο ελληνικής διοίκησης στη Θεσπρωτία.
  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΡΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝ ΨΥΧΡΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 194 ΠΟΛΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ.

  ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ .

  ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΧΩΡΙΟΥ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΙΤΑΛΟΥΣ Η ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
  ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΗΠΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΝ ΨΥΧΡΟ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΕ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ,ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ ,ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΚΛΠ ΚΛΠ.

  ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ [ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ] ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ

  Α] ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΣΤΡΑΦΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ [ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΟΥΤΕ ΕΠΙΛΗΨΙΜΟ ] ,
  Β]ΕΙΤΕ ΕΙΧΕ ΤΑΧΘΕΙ ΕΝΟΠΛΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ [ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ] .

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ , ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ
  ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ [ΕΝΟΠΛΟΙ Η ΑΟΠΛΟΙ ] ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ [ ΟΣΟ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΑΥΤΗ ΕΓΕΡΝΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ]

  ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ , ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ,
  ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΛΕΗΑΤΟΥΝΤΑΝ [ Η ΚΑΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ Η ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΟΥΝΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΛΠ ] ΟΤΑΝ

  Α] ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕ [ ΠΧ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ Η ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ] ΚΑΠΟΙΑ ΟΜΟΕΝΘΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

  Β] ΕΙΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ -ΟΡΓΑΝΩΣΗ , »ΟΜΟΕΘΝΗΣ» ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ , ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.

  ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΚΑΙΓΑΝΕ »ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ» ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΟ , ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ , ΧΩΡΙΚΟΥΣ ,
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΙΣΧΥΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΟ, ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ,
  ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ »ΟΥΔΕΤΕΡΟ»’ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

  ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝΤΑΝ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ.

  ΟΜΩΣ ΤΟ ΤΟΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΟ ΤΟΤΕ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ

  ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΑΝ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΨΥΧΟ ΥΛΙΚΟ [ [ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΡΟΥΣΕ ΤΟΣΟ Ο ΕΛΑΣ ΒΟΡΕΙΑ , ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΕΔΕΣ ΝΟΤΙΑ ]
  ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ »ΟΜΟΕΘΝΗ» ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΝΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ .

  ΑΛΛΑ ΕΙΤΕ ΤΑΧΘΗΚΑΝ [ΕΝΟΠΛΑ Η ΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΩΤΕΣ ] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
  ΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ”ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ””.

  Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ [ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ] ΟΜΑΔΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΤΑΣΗ- [ ΜΗ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΗ ΣΤΑΣΗ ] ΗΤΑΝ Η ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΛΗ ΝΤΕΜΙ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΥΡΙΩΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΗΔΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΧΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ

  ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ…

  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ…..ΙΔΟΥ ΜΕΡΙΚΕΣ

  Συνταγματαρχης των SS στην Ηπειρο Ζοζεφ Ρεμον αναφερει …
  »»Στον αγωνα εναντιων των ανταρτων οι μονοι που μας υποστηριζουν είναι οι Αλβανοι »…
  ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ [ ΜΑΖΙΚΑ ] ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Η ΕΚΘΕΣΗ…
  Το συνταγμα μου και οι Αλβανοι ειχαν διαρκως απωλιες κατά την διαρκεια των επιχειρησεων»»…

  ΑΡΑ ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΦΙΛΙΚΑ ΔΙΑΚΕΙΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΤΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ
  ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΝΕ ΤΑΧΘΕΙ ΕΝΟΠΛΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ .
  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ [ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ] ΗΤΑΝ ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΑΜΑΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ…..ΟΧΙ »ΚΑΠΟΙΟΙ»’….ΑΛΛΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ …. ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΠΗΓΗ ΟΤΙ »’ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»ΚΛΠ…ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…

  ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΤΕ ΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ EΣΤΩ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ,
  [ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΩΣΙΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΠΛΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ [ ΟΠΩΣ ΠΧ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΟΥΛΙΚΟΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ]
  ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΙΧΑΝΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟ.

  ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ….
  .Όπως άλλωστε η διοίκηση της γερμανικής μεραρχίας παρατηρεί σε έκθεσή της, «τα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού συμπαρίστανται στα γερμανικά στρατεύματα και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα κατά των ανταρτών», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις κατά των ανταρτών οι μουσουλμάνοι αποδείχτηκαν ικανοί λόγω της γνώσης της περιοχής, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις ανίχνευσης.».

  ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ….

  ..ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ »’ΜΕΡΙΚΟΥΣ» …..Η »ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ» AΛBANOΤΣΑΜΗΔΩΝ…

 58. ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΘΕΣΗ
  ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
  ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  ΑΛΛΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΘΝΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.

  ΣΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ
  ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ,
  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
  ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ [ ΚΑΤΑ ΤΟ 1943-44] ΤΗΣ ”’ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ”’
  Ο ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΗΣ ΚΡΑΨΙΤΗΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ …

  Φεβρουάριος 1943: Από του τέλους του ΙΘ’ αιώνα είναι εγκατεστημένες στην Παραμυθιά Εβραϊκές Οικογένειες. Σήμερα είναι μόνιμοι κάτοικοί της οι εξής: α) Εζρά Μπακόλα, τώρα με την Μπαλκούλα, τρίτη σύζυγό του, β) Νισήμ Μπακόλας του Εζρά, η σύζυγός του και τα δύο ανήλικα τέκνα τους, …..
  …. Όλοι τους είναι οι καλύτεροι έμποροι υφασμάτων της πόλεως. Πρόσθετα ο Νισήμ Μπακόλας ασχολείται σε έκταση με το χονδρεμπόριο ξηρών καρπών, οι δε Ηλίας και Γιουσέφ Κοέν, πρόσθετα έχουν το Πρακτορείο του Αθηναϊκού τύπου και ένα μικρό Βιβλιοπωλείο.Συνειδητοποιούν τους κινδύνους με τους διάφορους εκβιασμούς που τους γίνονται από τους μωαμεθανούς κλπ. και κατορθώνουν σιγά σιγά να μεταφέρουν με φορτηγά αυτοκίνητα στα Ιωάννινα, όλα τα εμπορεύματά τους. Τελικά, αυτές τις μέρες, έφυγαν (τμηματικά) όλοι τους για τα Ιωάννινα, όπου εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

  ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΧΑΜΕ ΦΥΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΛΟΓΩ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ .
  ΕΔΩ ΑΠΟΔΥΚΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΡΑΣΑΝΕ ΓΙΑ ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙΤΑΛΩΝ [ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΑΝ ΒΑΣΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΙΩΚΑΝ ] ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ”ΚΑΤΑΠΕΖΑΝ ” ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
  ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ;;;; …

  ΕΠΕΙΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
  ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

  Μια άλλη ενδιαφέρουσα και όχι τόσο διαδεδομένη πτυχή του δοσιλογισμού των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας είναι και η δράση τους εντός αλβανικού εδάφους.
  Συγκεκριμένα, την 23η Αυγούστου του 1943, αμέσως μετά την καταστροφή της Σαγιάδας, το 1ο τάγμα του 99ου γερμανικού συντάγματος επιτέθηκε στην Κονίσπολη (η σημαντικότερη κωμόπολη της αλβανικής πλευράς της Τσαμουριάς) την οποία υπεράσπιζαν γύρω στους 150 αντάρτες αριστεροι Αλβανοι και Ελληνες .
  Η όλη επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Κονίσπολης, το θάνατο 50 ή 60 Αλβανών και – σε αντίθεση με την ελληνικη -ελασιτικη Σαγιάδα που καταστράφηκε ολοσχερώς – την πυρπόληση κατά κύριο λόγο επιλεγμένων οικιών που υποδείχτηκαν από τους Αλβανοτσάμηδες51.

  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
  ΑΦΟΤΟΥ ΚΑΨΑΝΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ-ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΣΑΓΙΑΔΑ, ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΨΑΝΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗΣ ΚΟΝΙΣΠΟΛΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝΕ ΤΟ ΚΚΑ .

  ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΤΗν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ 1944
  ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
  ΣΕ »ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΗΣΑΝΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ .

  Λίγους μήνες αργότερα σχηματίστηκε, με τη στήριξη των γερμανικών δυνάμεων, τάγμα ασφαλείας 1000 ανδρών που υπό την ηγεσία του Νουρί Ντίνο συμμετείχε τον Ιανουάριο του 1944 στην εκκαθαριστική επιχείρηση Χόρριντο που διεξήχθη κυρίως εντός αλβανικού εδάφους και επέφερε το θάνατο 500 ατόμων.
  Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο Ντίνο και οι άνδρες του έδρασαν στην περιοχή της Κονίσπολης52. Στη συνέχεια, ο Ντίνο έδρασε από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 1944 στην περιοχή του Αργυρόκαστρου ως επικεφαλής περίπου 700 ανδρών, 300 από τους οποίους προέρχονταν από τη Θεσπρωτία53.

  52]Μάγερ, 2009, Β’, σ. 115.

  [53]Αθανάσιος Γκότοβος, Τσάμηδες, το τάγμα Νουρί Ντίνο, Άρδην, 8 Ιουνίου

  ANAΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ.
  “Παράλληλα με τον εξοπλισμό των χωριών της Θεσπρωτίας, αρχίζει να συγκροτείται το λεγόμενο τάγμα Nuri Dino, το οποίο καλείται να δράσει κυρίως στην περιοχή του Αργυροκάστρου.
  Γίνονται οι αναγκαίες συνεννοήσεις με τον αρμόδιο Γερμανό στρατηγό, υπεύθυνο για την Αλβανία, ο οποίος στις 29.3.44 δίνει τη σχετική άδεια (1):
  «Ο κ. Nuri Dino έχει την άδεια να συγκροτήσει ένα εθνικό αλβανικό στρατιωτικά οργανωμένο τάγμα επιστράτων εθελοντών στην περιοχή Αργυροκάστρου με σκοπό να πολεμήσει εναντίον των κομμουνιστών ανταρτών της περιοχής. Η επαφή με τους εγγύς ευρισκόμενους διοικητές των γερμανικών δυνάμεων είναι απαραίτητη, ειδικά πριν από την πραγματοποίηση σημαντικών επιχειρήσεων».

  Όπως μαθαίνουμε από σχετικό έγγραφο για τη δομή του τάγματος, το τάγμα «Νουρί Ντίνο» παρουσιάζει στις 18.3.1944 την εξής εικόνα σε ό,τι αφορά τη σύνθεση, τον ρουχισμό και τον οπλισμό (3):
  «Δύναμη του τάγματος προς το παρόν: 691 άνδρες. 300 άνδρες από την περιοχή Ηγουμενίτσα-Φιλιάτες-Παραμυθιά και 391 άνδρες από την περιοχή Αργυροκάστρου. Το τάγμα υπάγεται από επιχειρησιακής πλευράς στη Μεραρχία Steyrer και οικονομικώς στο Ι/724. Το Ι/724 έχει την ευθύνη της παραλαβής και της διανομής του συσσιτίου.

  ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΙΔΟΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Ο ΝΤΙΝΟ ,
  ΗΔΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1943 ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ-ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ
  ΣΕ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ , ΟΠΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΑΝΕΦΕΡΕ ..

  »Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι πιστοί και δοκιμασμένοι φίλοι της Ιταλίας, …. . με σκοπό να διεξαγάγουν ένα ανηλεές κυνηγητό στους αντάρτες και τους φίλους των και εν ανάγκη να καταστρέψουν τις εστίες τους και τα χωριά που τους βοηθούν αρχίζοντας από το Curvelesi.

  ΜΙΛΑΕΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΣ ΗΓΕΤΗΣ
  ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ”ΕΚΕΙ” ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ .

  ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΝΤΙΝΟ….
  »’Εάν δεν θεωρηθεί σκόπιμο να γίνει αυτό από μέρους των Ιταλικών δυνάμεων, δεν θα είναι δύσκολο να πετύχουμε τον σκοπό με τον σχηματισμό των 6.000 εθελοντών Τσαμουριωτών και Κοσοβάρων που είναι πραγματικοί φίλοι της Ιταλίας .»’

  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΝΟΠΛΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΑ ΔΡΟΥΣΑΝ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ [ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ 3000 ”ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ” ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ]
  ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΣΕ ΚΟΝΙΣΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΒΕΛΕΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΔΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΕΠΕΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ…

  »ΕΞΟΠΛΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΣΑΜΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ»’.

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΓΚΟΤΟΒΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΣΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .

  »»Ωστόσο στην επίμονη ερώτησή μας για μια από τις επικρατούσες απόψεις που θέλουν τους Τσάμηδες να συμμαχούν με τις δυνάμεις Κατοχής από ανάγκη εξαιτίας των επιθέσεων που εξαπέλυσε εναντίον τους ο ΕΔΕΣ, εν αντιθέσει με τον ρόλο που έπαιξε ο ΕΛΑΣ μας λέει:

  «Γνωρίζω τη θέση αυτή. Δεν μπορώ όμως να γνωρίζω αν η απολογητική του μειονοτικού εθνικοσοσιαλισμού στη Θεσπρωτία είναι προϊόν πλάνης ή θράσους. Ούτε το 1941, ούτε το 1942, αλλά ούτε μέχρι τα μέσα του 1943 κινδύνευαν οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες από τις ομάδες του Ζέρβα, διότι απλά αυτές είτε δεν υπήρχαν, είτε ήταν τόσο ολιγάριθμες που δεν συνιστούσαν πραγματική απειλή. Πέραν τούτου, αν ο Ζέρβας προκάλεσε τη συνεργασία αυτή, τότε πώς δικαιολογείται η σύμπραξη των Μουσουλμάνων Τσάμηδων με τις κατοχικές δυνάμεις σε περιοχές όπως τα Φιλιατοχώρια, όπου δρούσε αποκλειστικά το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ; Πώς εξηγούνται τα δεκάδες θύματα στα χωριά αυτά; Συμμάχησαν και εκεί οι Μουσουλμάνοι με τους κατακτητές φοβούμενοι την πίεση του ΕΛΑΣ; Πρόκειται για αστείο επιχείρημα».»’

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΑΡΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ…

  Μιχάλης Μυριδάκης, Αγώνες της Φυλής, Α΄, σ. 165 – 166, Tsoutsoumpis, 2015, σ. 131 – 132. Εκείνη την εποχή, όπως αναφέρει και το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΔΕΣ, Μιχάλης Μυριδάκης, δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη οργανωμένοι αντάρτες στη Δυτική Ήπειρο. Αντάρτικες ομάδες πρώτα του ΕΛΑΣ και έπειτα του ΕΔΕΣ εμφανίστηκαν στην περιοχή στις αρχές του 1943.

  ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1943 ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΛΑΣ ΒΟΡΕΙΑ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ [ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ]
  ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΔΕΣ ΝΟΤΙΑ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ [ ΣΟΥΛΙ ] ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ .

 59. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΕΤΟΣ 1942 ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

  ΕΧΟΥΜΕ 2 ΕΠΙΣΗΣΜΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1942 ,
  ΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ,
  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

  »»Διοίκησις Χωροφυλακής Θεσπρωτίας

  «Περί της εν Θεσπρωτία καταστάσεως και των ληπτέων μέτρων»

  Ο Ελληνικός πληθυσμός της περιφερείας μας ευρίσκεται υπό το Κράτος τρομοκρατίας δεδικαιολογημένης κατόπιν και της εσχάτως δολοφονίας εντός της Ηγουμενίτσης του Νομαρχούντος. Κατά τας πληροφορίας της υπηρεσίας μου απολύτως εξακριβωμένας οι διάφοροι κακοποιοί, οι εκτελεσταί καταρτισθέντων σχεδίων τόσον εν Θεσπρωτία όσον και εν Αλβανία θα συνεχίσωσιν το βδελυρόν έργον των δολοφονιών και εγκλημάτων εν γένει μέχρις επιτεύξεως ορισμένου επιδιωκομένου σκοπού, της προσαρτήσεως της Τσαμουρίας. […]

  Ο υποφαινόμενος ως και οι λοιποί διοικούντες Αξιωματικοί συνεργάται του, κατέβαλλον σοβαράς προσπαθείας μέχρι σήμερον προς επιβολήν της τάξεως και γεφύρωσιν του μεταξύ Ελλήνων και Μουσουλμάνων χάσματος και μίσους όπερ εδημιούργησαν τα πολεμικά γεγονότα.

  KATΑΡΧΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΡΤΥΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 1942 ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ”ΒΔΕΛΥΡΟΝ ΕΡΓΟΝ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ”’ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ

  ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ [ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1942] ΟΤΙ ΤΑ ΟΣΑ ΦΟΝΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΜΕ ΤΗΝ »ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΙΑ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΙΓΩΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ”ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ”’

  ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ …..

  Προς την Γενικήν Δ/σιν Ηπείρου Ιωάννινα

  Εν Ηγουμενίτση τη 14/12/1942

  ….. ότι η κατάστασις εβελτιώθη και εκ του γεγονότος ότι εσταμάτησαν αι δολοφονίαι Χριστιανών και εκ του ότι οι Μωαμεθανοί ήρξαντο προσερχόμενοι εις εμέ προς επίλυσιν των μετά των Χριστιανών διαφορών των. …. , έργον εις το οποίον εξαίρετον συμβολήν είχε ο ρηθείς Συν/ρχης, να τορπιλλισθή διά της πράξεως ολίγων εγκληματιών, οι οποίοι εκ προσωπικών αφορμών προέβησαν εις την δολοφονίαν του Γιασίν Σαντίκ, ως αντιστρόφως ομοίας πολύ περισσοτέρας όμως εγκληματικάς πράξεις είχον εκτελέσει και Μωαμεθανοί.
  ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 1942 ,ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ , Η ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΑΣ , ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΦΟΝΟΙ .
  ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .
  ΕΝΩ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΣΙΝ ΣΑΝΤΙΚ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΛΟΥΜΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΦΟΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ
  Ο ΓΙΑΣΙΝ ΗΤΑΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΤΗΝ 28 ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1940.
  Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΑΝΤΙΚ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΗΔΗ ΤΟ 1921-42 KAI ΠΟΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΥΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΗΚΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΣΤΟΝ ΕΔΕΣ KAI ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ….
  Ο ΣΑΝΤΙΚ ΑΠΗΓΑΓΕ ΤΗΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΥΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΑΛΛΙΩΣ ”ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΝΑΝΕ ”’
  ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΠΟΤΕ
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ Ο ΣΑΝΤΙΚ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΗΣΑΝΕ ΩΣ ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ.
  Ο ΜΠΑΛΟΥΜΗΣ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΕΣΤΗΣΕ ΕΝΕΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕ [ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΛΗΓΚΕΚΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ]

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

  https://www.youtube.com/watch?v=dGBmqqRv-Hg

  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΛΟΥΜΗ

  https://www.youtube.com/watch?v=oJMAkexwQHc

  ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1942 ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

  12.2.1942. Γεώργιος Βασιλάκος. Σκοτώθηκε από Μουσουλμάνους στο Κέντρο της Ηγουμενίτσας.
  20.3.1942. Φώτιος Σπυρίδης και Ηλίας Γεωργίου Τσιάβος, σκοτώθηκαν με μαχαίρι στη θέση Μπούριμε από τον Λιάζε Ντίκα και άλλους Μουσουλμάνους από τη Βάρφανη.
  18.6.1942. Πέτρος Αντώνης. Σκοτώθηκε από Μουσουλμάνους στη θέση Περιβόλι, υπερασπιζόμενος το θερισμένο στάρι του χωραφιού του.
  20.6.1942. Ευθύμιος και Αναστάσιος Περώνης. Ληστεύθηκαν και σκοτώθηκαν στη θέση «Παλιάρεζα» από Μουσουλμάνους.
  10.2.1942. Ελευθερία Π. Κίτσου, 10 χρονών. Σκοτώθηκε από Μου­σουλμάνους στη θέση «Κρόνια».
  10.11.1941. Πήλιο Αντώνης (Σπύρος Μώκας), σκοτώθηκε από τους Μουσουλμάνους Κίπε Νταούτ και Ρετζέπ Μεχμέτ από το Κουρτέσι.
  8.8.1942. Ευάγγελος Πολιώνης. Σκοτώθηκε σε ενέδρα, από Μεζάν & Τζιαμαλί Χαρούν (αδέρφια), Σαλ Μπιμπίτο και άλλοι στο δρόμο Κουσοβίτσας Γραικοχωρίου, θέση Τσούκα.
  23.9.1942. Ηλίας Δ. Μίχου. Σκοτώθηκε στη θέση «Βούρκο» από τον Χάμζο και Ναζίφ Ρετζέπ.
  6.10.1942. Πολιώνης Πέτρος, 12 χρονών, και Μίχου Ευάγγελος 16 χρονών καθώς έβοσκαν τα πρόβατα τους . Σκοτώθηκαν στη θέση «Φράσερι» από τον Αλήτη , Αγά & Ντουλ Ταχίρι φίλοι από (το Τζανάρι-Μαζαρακιά-28-30 ετών) .
  14.6.1942. Αθανάσιος Θεοδωρίδης. Σκοτώθηκε σε ενέδρα από Μουσουλμάνους της Νύστας στην θέση Μουλτσάθι.
  10.11.1941. Θωμάς Νίνος, με την αδελφή του Σάνα Δημητρίου.
  Σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο δρόμο Ηγουμενίτσας Πέστανης, από τους
  συγχωριανούς τους Αντέμ Ιντρίζ, Μαχμούτ Μάλε και άλλους. Στην ενέδρα
  αυτή τραυματίστηκε και ο Ξενοφών Ιωάννου.
  7.4.1942. Ανδρέας Βρύσης. Σκοτώθηκε από τους Γραικοχωρίτες Μουσουλμάνους Αμπεντί Ιντρίζ, Ισούφ Μάζε.
  22.4.1942. Σπύρος Ν. Ράφτης. Σκοτώθηκε από τους Γραικοχωρίτες Μουσουλμάνους Ιλιάζ Νέλιο και Ισούφ Μάζε.
  6.10.1942. Θεόδωρος Κανάκης. Τραυματίστηκε στην αυλή του σπιτιού
  του, από συγχωριανούς του Μουσουλμάνους.
  31.10.1942. Νικόλαος Αναστασίου. Σκοτώθηκε και Κώτσο Λιάκος,
  τραυματίστηκε, όπως το περιγράφω σε προηγούμενη στήλη, από τους
  συγχωριανούς του Ιλιάζ Νέλιο Χαμήτ και Ταχήρ Μητηλή.
  20.9.1941. Βασίλειος Κομίνης και Κωνσταντίνος Λώλης. Σκοτώθηκαν
  από Γραικοχωρίτες της οικογένειας των Φεταχαίων.
  3.4.1942. Μουσουλμάνοι Γραικοχωρίτες. Πυροβόλησαν από μακριά στην πλατεία του χωριού που ήταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι, χωρίς ευτυχώς θύματα.
  9.10.1942. Ο Φαγκρή Αλή Μούχο από το Γραικοχώρι τραυμάτισε με
  τσεκούρι τον Ανδρέα Σπύρου Δήμα, 1 2 χρονών, ο οποίος γλίτωσε, γιατί του
  πρόσφεραν νοσηλεία σε νοσοκομείο τους στο Φιλιάτι οι Ιταλοί.
  24.10.1942. Δονάτος Αλεξίου από τη Ντράγανη, που είχε παντρευτεί και έμεινε μόνιμα στο Λαδοχώρι, τον σκότωσαν ο Λιούτ Γκάνες από το Βροχωνά και ο Νταλιάν Φερχάτ από το Κούρτεσι.
  15.7.1942. Παναγιώτης Αν. Δήμας, 9 χρονών, καθώς έπαιζε με άλλα παιδιά στην παραλία της Πλαταριάς, ο Κιαζήμ Βεήπ από την Φασκομηλιά, τον έβαλε σημάδι και τον σκότωσε. Συγκινητική περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Φωνή της Πλαταριάς» του Μάρτη 1985.
  10.8.1942. Κωνσταντίνος Δημητρίου και Σπυρίδων Κωνσταντίνου. Τους σκότωσαν ο Μουρτεζάν Μουσά από το συνοικισμό Βρύση μαζί με άλλους Μουσουλμάνους από τη Φασκομηλιά. Λεπτομερής περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Λεπτομερής περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Φωνή της Πλαταριάς» του Γενάρη 1985.
  18.8.1942. Τάκης Καράλης. Τον σκότωσε ο Νταλιάνης στο βουνό που έβοσκε τα πρόβατα του.
  20.8.1942. *Παναγιώτης Μίχου. Σκοτώθηκε στην Κουσιοβίτσα που ήταν γαμπρός μαζί με τον Πήλιο Αντώνη (Σπύρο Μώκα). Από τους: Κίπε Νταούτ και Ρετζέπ Μεχμέτ από το Κουρτέσι.
  6.2.1942. Θωμάς Ν. Στεργίου και Σωτήριος Ντίνης, καθώς γύριζαν από το Φιλιάτι, σκοτώθηκαν από Μουσουλμάνους και τα πτώματα τους πετάχτηκαν στον Καλαμά. Οι σκελετοί τους βρέθηκαν μετά από εξάμηνο στις εκβολές του.
  26.7.42: Έμποροι από το Πωγώνι που μετέβησαν στην περιοχή Γκρόπας για την αγορά τροφίμων. Αφού πρώτα εληστεύθηκαν, ρίχτηκαν κατόπιν ζωντανοί σ’ ένα πηγάδι μεταξύ Κουτσίου και Πέρδικας. Δράστες ήταν Τουρκοτσάμηδες.
  22.12.42: Ευθύμιος Περώνης, Τηλέμαχος Περώνης, Θεόδωρος Περώ­νης, Κούλα Χήρα Ανδρέα Πέτσινη από την Πυρσόγιαννη Κόνιτσας, που ήλθαν για την αγορά λαδιού και άλλων τροφίμων ληστεύθηκαν και κατόπιν σκοτώθηκαν στη Λάκκα Ηγουμενίτσας.

  ΚΑΝΕΙΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΔΕΣΙΤΗΣ [ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ Ο ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ] Η ΕΛΑΣΙΤΗΣ ΑΦΟΥ ΟΥΤΕ Ο ΕΛΑΣ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΤΑ ΤΟ 1941-42 ΕΝΩ ΜΟΛΙΣ ΕΝΑΣ ΗΤΑΝ ΠΡΩΗΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ .

  ΠΕΡΑ ΑΠΟ MEΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ
  ΕΙΧΑΜΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1942
  ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ
  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ-ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ.

  ΧΩΡΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ:
  1942: Οι ΑλΒανοτσάμηδες, αφού κατέστρεψαν το χωριό, σκότωσαν το Παππά και τον Πρόεδρο, και τους εξής κτηνοτρόφους: Κάκο Νικόλαο του Χρήστου, Κάκο Λεωνίδα, Χαντζάρα Θωμά, και απήγαγαν και τους: Τσόκα Λάζαρο, Λιάμη Κων/νο, Μπέκα Ευάγγελο, Ζήκο Λεωνίδα, Ζήκο Γεώργιο, Χαντζάρα Κων/νο, Χρηστάκη Βασίλειο, Χρηστάκη Λάμπρο, Ντίσιο Νικόλαο, Πιτούλη Θεόδωρο, Χαντζάρα Χρήστο, τους οποίους σκότωσαν μέσα στο Μαργαρίτι.
  ΣΠΟΝΙΑ
  1942: Αφού έκαψαν όλα τα σπίτια του οικισμού, σκότωσαν και μια γριά, που είχε μείνει «φύλακας».

  ΝΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 1944

  https://www.youtube.com/watch?v=8aK8Lf9Zrco&t=333s

 60. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ-ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΠΡIΝ ΤΟ 1943 ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ Η ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
  ……Συνολικά το 1941 έχουμε 28 δολοφονίες μόνο από Τσάμηδες, ενώ το 1942 90 . Να σημειώσουμε ότι τα νούμερα αυτά είναι τα επιβεβαιωμένα, καθώς υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις εξαφανισθέντων ή ανευρευθέντων αργότερα νεκρών για τις οποίες απλώς δεν έχουμε αυτόπτες μάρτυρες ή κάποιο επίσημο όργανο της πολιτείας για να τις καταγράψει καθώς από τα τέλη του 1941 ουσιαστικά δεν υφίσταται κανένα στοιχείο ελληνικής διοίκησης στη Θεσπρωτία.
  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΙΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ Ο ΕΔΕΣ Η Ο ΕΛΑΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 1943 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ .

  Κατά το διάστημα 10-13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε, με την ενεργή συμμετοχή περίπου 300-400 Αλβανοτσάμηδων, φονική εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή του Φαναρίου κατά την οποία πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν 20 χωριά, σκοτώθηκαν 250-350 αμαχοι πολλοι από τους οποιους ηταν γυναικες και αιχμαλωτίστηκαν άλλα 400 άτομα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν από τους Αλβανοτσαμηδες στις φυλακές των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.

  Για τη μεταφορα αυτή των αιχμαλωτων από τους αλβανοτσαμηδες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εχουμε την εξης μαρτυρια

  https://www.youtube.com/watch?v=BVsjRjXPcy8&t=177s

  ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΗΣ ΚΡΑΨΙΤΗΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ .

  »’27 Ιουλίου 1943: Στο μισοσκόταδο του πρωινού ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις της Παραμυθιάς με άριστα πολεμικά μέσα και με (800) οκτακόσιους και περισσότερους ένοπλους επίστρατους της «ΞΙΛΙΑ» μουσουλμάνους Τσάμηδες των πόλεων και Επαρχιών Παραμυθιάς και Μαργαριτιού, επέδραμαν εναντίον των χωριών του κάμπου της Παραμυθιάς και της περιφέρειας «Φαναρίου».

  14 Αυγούστου 1943: Τι καταστροφή είναι αυτή από την 27 Ιουλίου 1943 μέχρι σήμερα! Όλοι στην Παραμυθιά είμαστε κατατρομαγμένοι και όσο είναι δυνατόν κρυβόμαστε. Οι πληροφορίες μας είναι ότι στις 19 αυτές μέρες οι Χιτλερικοί Γερμανοί με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες κατάστρεψαν ολοκληρωτικά τα 24 χωριά της περιφέρειας «Φαναρίου» και μερικά κοντινά της Παραμυθιάς χωριά της. Λεηλασίες, πυρπολήσεις, φόνοι νηπίων και γερόντων, βιασμοί γυναικών, αρπαγές παρθένων κοριτσιών, με τις οποίες οι επαίσχυντοι μουσουλμάνοι πλουτίζουν τα χαρέμια τους, σύλληψη ομήρων, κάψιμο ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους κ.α. Γέμισαν οι σπηλιές από γυναικόπαιδα και γέροντες που κατόρθωσαν να διασωθούν εκεί στις κρίσιμες ώρες, ενώ μέρα τη μέρα προστίθενται στους νεκρούς λόγω της πείνας τους και των ασθενειών

  15 Αυγούστου 1943: Εμείς που έχουμε τα σπίτια μας στο κέντρο της πόλεως της Παραμυθιάς, είμαστε από τα χαράματα, με κομμένη την αναπνοή, πίσω από τα πατζούρια (ή) ανάλογα τις γρίλιες, παρακολουθώντας την επιστροφή των χιτλερικών Γερμανών και των μουσουλμάνων από την εικοσαήμερη «επιχείρησής» τους κατά του «Φαναριού».»»

  ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

  Στις 14 Σεπτεμβρίου, Τσάμηδες συμμετείχαν και στην καταστροφή του Πλαισίου[Πλησεβιστα] όπου σκοτώθηκαν δύο κάτοικοι. Καταστροφές υπέστησαν επίσης το Ζερβοχώρι και ο Ξηρόλοφος στα νότια της Παραμυθιάς

  18 Σεπτεμβρίου 1943 Γερμανοί και Τσάμηδες ένοπλοι που επιχειρούσαν βόρεια της Παραμυθιάς συνέλαβαν 60 αγρότες (εκ των οποίων 42 γυναίκες) και εκτέλεσαν τους εννέα το πρωί της επομένης στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της Παραμυθιάς Προφανως κανενας από αυτους που συνελαβαν οι Αλβανοτσαμηδες Παραμυθιωτες δεν ηταν »ανταρτης μοναρχοφασιτας η χωροφυλακας»’,αλλωστε οι περισσοτερες ηταν γυναικες ουτε κανενας από τους εκτελεσθεντες ηταν εδεσιτης ανταρτης .

  24 Σεπτεμβρίου, μια γερμανική περίπολος έπεσε σε ενέδρα ανταρτών στο πέρασμα της Σκάλας έξω από την Παραμυθιά. Ένας υπαξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες έπεσαν νεκροί. Στις 27 Σεπτεμβρίου με διαταγή της 1ης Ορεινής Μεραρχίας της Βέρμαχτ άρχισε η γερμανική επιχείρηση αντιποίνων με στόχο τα μεγαλύτερα χωριά βόρεια της Παραμυθιάς και όπως αναφερει η γερμανικη αναφορα «24 νεκροί συμμορίτες, 8 τραυματίες, υπολογίζονται άλλες 15-20 απώλειες. Κανένα λάφυρο. Πυρπολήθηκαν τα ακόλουθα χωριά: Σέλλιανη, Σεμέλικα, Ελευθεροχώρι. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος (…) 150 Αλβανοί που τα πήγαν πολύ καλά».

  Δηλαδη 150 Αλβανοτσαμηδες Παραμυθιωτες που μαλιστα τα πηγαν »»’πολύ καλα»’ όπως μαρτυρουν οι γερμανικες μαρτυριες , συμμετειχαν στη πυρποληση τριων 3 χωριων , οπου είχαμε 24 συμμοριτες νεκρους αρα ανταρτες και αλλους 15-20 νεκρους , αρα αμαχους.

  Μετα απο αυτα ακολουθησε τα παρακατω γνωστο γεγονος … η εκτελεση των 49 προυχωντων στη Παραμυθια. Ασφαλως και αυτοι ηταν αμαχοι .
  ΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ 49.

  https://www.youtube.com/watch?v=ctpzMJzUqIw

  AΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΑΙΣΧΗ ΠΑΘΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1944 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΔΕΣΙΤΕΣ;;;
  ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ .
  ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1943 ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ ΤΟ 1944 ,
  ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΠΑΘΑΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΔΕΣΙΤΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1944.
  ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΜΙΑ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ 2 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΞΕΝΕΣ.
  ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ .

  Άλλη μια μαρτυρια από τον ερυθρο σταυρο αυτή τη φορα ….

  Ο Ελβετός μηχανικός Χανς – Γιάκομπ Μπίκελ απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε την κατασταση «Η κατάσταση των ελλήνων (…) στο Φανάρι, στη μεγάλη πεδιάδα κάτω από την Παραμυθιά (…), όπου κάθε χρόνο συλλέγονται 15.000 τόνοι ρύζι, ήταν πολύ σοβαρή. Είκοσι χιλιάδες Αλβανοί που ζούσαν εκεί ασκούσαν φοβερή τρομοκρατία στον υπόλοιπο πληθυσμό, αρχικά με την υποστήριξη των Ιταλών και τώρα πλέον των Γερμανών. Μόνο στο Φανάρι καταστράφηκαν 24 χωριά. Ολόκληρη η σοδειά έπεσε στα χέρια των Αλβανών (…) Στο ταξίδι μου διαπίστωσα πως οι Αλβανοί κρατούσαν τον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό κλεισμένο μες στα σπίτια του. Νεαροί Αλβανοί που μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο τριγύριζαν στα χωριά βαριά οπλισμένοι. Οι Έλληνες είχαν εγκαταλείψει πλήρως την Ηγουμενίτσα και είχαν φύγει στα βουνά. Οι Αλβανοί πήραν μαζί τους όλα τα ζώα από τα ελληνικά χωριά. Τα χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα».
  ΕΔΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΣΤΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ .
  ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

  Η ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ….
  ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ….
  »»’Η διαταγή του Στέτνερ ήταν σαφής: «Βασικά όλοι οι ένοπλοι θα εκτελούνται επί τόπου. Χωριά από τα οποία θα πέφτουν πυροβολισμοί (…) θα καταστρέφονται και ο ανδρικός πληθυσμός τους θα εκτελείται. Κατά τ’ άλλα όλοι οι μάχιμοι άνδρες ηλικίας 16 έως 60 ετών θα συλλαμβάνονται και θα στέλνονται αιχμάλωτοι στα Ιωάννινα. Ως όμηροι θα συλλαμβάνονται όλοι οι προύχοντες (ιερείς, δάσκαλοι, πρόεδροι κοινοτήτων).»»»’

  ΤΟ ΟΤΙ Η ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΕΓΙΝΕ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ.
  ””’Σε έγγραφο του ο Ρέμολντ προς τον Στέτνερ διαβεβαιώνει πως ο Νουρί Ντίνο «θα πετύχει με γερμανική υποστήριξη το στόχο του και θα επιβάλει ησυχία και τάξη, όπως τη θέλουμε».
  ΔΗΛΑΔΗ Ο ΝΤΙΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΡΟΛΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ .
  ΕΝΩ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΛΑ ΡΟΛΟ ”ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ” ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ.

  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ…..
  ΙΔΟΥ ΜΕΡΙΚΕΣ

  Συνταγματαρχης των SS στην Ηπειρο Ζοζεφ Ρεμον αναφερει …
  »»Στον αγωνα εναντιων των ανταρτων οι μονοι που μας υποστηριζουν είναι οι Αλβανοι »…
  ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
  ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ [ ΜΑΖΙΚΑ ] ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Η ΕΚΘΕΣΗ…
  ”’Το συνταγμα μου και οι Αλβανοι ειχαν διαρκως απωλιες κατά την διαρκεια των επιχειρησεων”’…

  ΑΡΑ ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΦΙΛΙΚΑ ΔΙΑΚΕΙΜΕΝΟΙ
  ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΝΕ ΤΑΧΘΕΙ ΕΝΟΠΛΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ.
  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ [ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ] ΗΤΑΝ ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΑΜΑΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ…..ΟΧΙ »ΚΑΠΟΙΟΙ»’….ΑΛΛΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ …. ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΠΗΓΗ ΟΤΙ »’ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»ΚΛΠ…ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…

  ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ….
  .Όπως άλλωστε η διοίκηση της γερμανικής μεραρχίας παρατηρεί σε έκθεσή της, «τα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού συμπαρίστανται στα γερμανικά στρατεύματα και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα κατά των ανταρτών», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις κατά των ανταρτών οι μουσουλμάνοι αποδείχτηκαν ικανοί λόγω της γνώσης της περιοχής, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις ανίχνευσης.».

  ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ….

  ..ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ »’ΜΕΡΙΚΟΥΣ» …..
  Η »ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ» ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ…

  ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ”ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ”’.
  ΑΝΑΦΕΡΑΝΕ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ .

  ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΕΠΙΣΗΜΑ
  ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ,
  ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΩΣΙΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΠΛΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ [ ΟΠΩΣ ΠΧ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΟΥΛΙΚΟΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ]
  ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΙΧΑΝΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

 61. ΑΣ ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΤΕ, ΔΗΛΑΗ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ.

  ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ..

  ””’ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΔΙΩΞΕ Ο ”’ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΑΣ ”’ΖΕΡΒΑΣ””

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ

  Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ-ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΕΑΜ [ΛΙΓΟΣΤΟΙ ]
  ΠΟΤΕ ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΕΚΕΙ [ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΛΙΓΟΥΣ , ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ]
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΠΗΓΑΝΕ ΕΚΕΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ [ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ , ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ] …..

  Ήδη από το 1942, απεσταλμένος του αλβανικόυ ΕΑΜ) ονόματι Τζελάλ Κάσιο είχε μεταβεί στην Θεσπρωτία προσπαθώντας να πείσει τη σημαντική μερίδα των Τσάμηδων που συνεργαζόταν με τις κατοχικές δυνάμεις να σταματήσει τη δράση της, χωρίς όμως αποτέλεσμα2.
  ΑΡΑ ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ΗΔΗ
  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΕΙΧΕ ΣΤΡΑΦΕΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ .
  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ [ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΗΓΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΙΕΖΕ Ο ΕΔΕΣ , ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ ΕΔΕΣ ΤΟ 1942 ]

  Τον Μάρτιο του 1943, το τοπικό ΕΑΜ σχημάτισε ειδική επιτροπή επιφορτισμένη με το ζήτημα των Τσάμηδων ενώ τμήματα του ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν μια σειρά από περιοδείες στα χωριά της μειονότητας με σκοπό τη στρατολόγηση ανταρτών. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά3.
  ΔΗΛΑΔΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΟΥ , ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1943 , Ο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ΕΔΩΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ .
  ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ ΤΙΠΟΤΑ , ΑΦΟΥ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ .
  Ο ΕΔΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΛΙΓΟΚΑΙΡΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ .

  ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΜ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.
  ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ TOY EAM ΕΑΛΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ

  Του συναγωνιστού Υπολοχαγού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΡΙΦΤΗ (Καστρινού) μέλους του Αρχηγείου ΣΟΥΛΙΟΥ και της Διοίκησης του 24ου Συντάγματος και ύστερα υπασπιστή στο ίδιο Σύνταγμα. «Για τη συγκρότηση και δράση των αρχηγείων ΣΟΥΛΙΟΥ και ΖΑΛΟΓΓΟΥ και του 24ου Συντάγματος Πεζικού». Προς Το Κλιμάκιον Ηπείρου – Δυτικής Στερεάς VIII Μεραρχίαν και Η.Γ.

  Ι. ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΟΚΙΝΗΜΑ μέχρι ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΤΟΥ 1943

  ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Όλες οι προσπάθειες μας αν και βασίζονταν στη γραμμή της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων ενάντια στον κατακτητή δεν είχαν θετικά αποτελέσματα γιατί η παμψηφία σχεδόν των Τσάμηδων της περιοχής είχε ταχθεί ανεπιφύλαχτα με το μέρος του καταχτητή και οργάνωνε δολοφονικές επιδρομές ενάντια στα Ελληνικά χωριά, αρπαγές και σφετερισμούς περιουσιών.
  ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ , ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ , ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ-ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ,ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟ 1943 Η ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ ΤΟ 1944…..

  ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ …….
  Παρ’ όλα αυτά από τις 19 του Μάρτη έγινε η πρώτη προσέγγιση που επαναλήφθηκε στις αρχές του Ιούλη 1943. Κατά κανόνα οι υποσχέσεις που μας δώσανε οι εκπρόσωποι των Τσάμηδων δεν τηρηθηκαν. Κορυφωμα της συμμαχίας με τους φασίστες ήταν η επιδρομή τους στο ΦΑΝΑΡΙ την περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Αυγούστου κατά την οποίαν κάηκαν περίπου 30 χωριά, σκοτώθηκαν περίπου 500 Έλληνες και άλλοι τόσοι πιάστηκαν όμηροι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αναγκάστηκε να προσφυγέψει στην ορεινή περιοχή.
  ΜΙΛΑΕΙ ΔΗΛΑΔΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ,
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
  ΠΟΥ ΣΥΕΝΒΗ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1943
  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΤΩΝ .

  ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1943 ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΕΞΗΣ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ…..
  Λίγους μήνες αργότερα, ΕΑΜ και LNC ήρθαν σε συμφωνία για συνεργασία, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε και τη δημιουργία, υπό κοινή διοίκηση, μικτών αντάρτικων ομάδων στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς ο ΕΛΑΣ κατάφερε να στρατολογήσει από τη δεξαμενή της τσάμικης μειονότητας μόλις είκοσι5 ή τριάντα άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους λιποτάκτησαν6 κατά τον δύσκολο χειμώνα του 1943.
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΜΗΔΕΣ [ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ] .
  ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥ 30 ΑΤΟΜΑ.
  ΑΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ,
  ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΔΕΙΞΑΝΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ .
  Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Τσάμη οπλαρχηγού Ισμαήλ Χακί από την Κώτσικα, ο οποίος κατά τα τέλη του 1943 προσήλθε μαζί με τους άνδρες του στον ΕΛΑΣ. Η αντιστασιακή του δράση του εντός του οργάνωσης περιορίστηκε αποκλειστικά στην ενεργή συμμετοχή του στις μάχες με τον ΕΔΕΣ ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1944, τον συναντούμε βόρεια των Φιλιατών να λαμβάνει μέρος σε επιδρομές εναντίον ελληνικών χωριών ως συνεργάτης των γερμανικών δυνάμεων7.
  ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΔΡΑΣΗ ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ [ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ] ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ ΗΤΑΝ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΛΛΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΕΡΝΑΓΑΝΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΘΟΝΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ »ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ» ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ.
  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ΠΡΩΣΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ”’ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ”’.
  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑΠΗΓΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ .

  Ανάλογες προσπάθειες προσέγγισης της μειονότητας έγιναν κατά τον Μάιο του 1943 από τον ΕΔΕΣ , και κατά τον Σεπτέμβριο από τη Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή, χωρίς όμως αποτέλεσμα8.
  ΟΥΤΕ Ο ΕΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΤΙ .
  ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ Η ΑΞΟΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝΕ ΤΗΝ ΄»’ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ »»’ ΕΙΧΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ .

  ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΕΑΜ ΑΦΟΥ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ , ΣΥΝΕΝΩΣΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ,
  Τον Μάιο του 1944 κατα το τελος της κατοχης λοιπόν, ενω υπηρχε στους Φιλιατες [ο μοναδικος σε ολη τη Τσαμουρια ] φιλοαντιστασιακος – αντιγερμανικος πυρηνας Αλβανοτσάμηδων ,
  δημιούργησε τελικα το Τάγμα Αλί Ντέμι, στο χωριό Μηλιά \ της Θεσπρωτίας, το οποίο τάγμα συμπεριλήφθη, στο 15ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.
  ΕΝΩ Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ….
  Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα περαιτέρω στοιχεία που μπορεί να αλιεύσει κανείς σχετικά με το, μικτό, 4ο τάγμα του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ: η ίδρυσή του πραγματοποιείται τον Μάιο του 1944, δηλαδή κατά το τελευταίο διάστημα της Κατοχής και ο τομέας δράσης του εντοπίζεται βόρεια του ποταμού Καλαμά20.
  Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων παρτιζάνων του ΕΛΑΣ προερχόταν από την περιοχή των Φιλιατών29 όπου προϋπήρχε πυρήνας συνδεδεμένος με το αντιστασιακό κίνημα της Αλβανίας30.
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
  ΟΙ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΙΣΘΗΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
  ΠΑΡΟΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΔΡΟΥΣΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΟΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ
  ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ .

 62. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΑΜ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ [AΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑ ]
  ΤΟ 1944 ΕΑΜ Φιλιατών πιστο στην διεθνιστική ιδεολογία [ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ, ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ] επικεντρώθηκε να καταδείξει στους τουρκοτσαμηδες της περιοχής ότι υπήρξαν θύματα της φασιστικής προπαγάνδας και των αρχηγών τους και ότι ο δρόμος που έπρεπε στο εξής να ακολουθήσουν ήταν ο πόλεμος εναντίον του φασισμού κάθε μορφής, των Γερμανών και των συνεργατών τους.
  ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΩΣ ΤΟΤΕ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ.

  ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ….
  Αργότερα, στις αρχές Ιουλίου το 1944 οταν ο ΕΔΕΣ ειχε παρεκυκλωσει τη Παραμυθια και οι Γερμανοι αποχωρουσανε απο τη Θεσπρωτια , υπογράφτηκε στη Φοινίκη ]συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και εκπροσώπων των μουσουλμάνων Αλβανών της περιοχής, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων……
  Α]την αμνήστευση των μουσουλμάνων για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Ελλήνων μέχρι τοτε,
  Β]την υποχρέωση τους να παραδώσουν στον ΕΛΑΣ τους Φιλιάτες χωρίς συγκρούσεις,
  Τότε εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και 40 επιπλέον μουσουλμάνοι Αλβανοί, ενισχύοντας το μικτό τάγμα που δρούσε ήδη στην περιοχή.
  ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ »ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ» [ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΗΤΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝΕ ΕΝΤΑΧΘΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 30 ΑΤΟΜΑ ] ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΕΥΓΑΝΕ Η ΕΙΧΑΝΕ ΗΔΗ ΦΥΓΕΙ
  Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΕΣ [ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΥΞΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΜΕ ΠΟΛΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥ Σ]ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΖΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ]
  ΚΑΙ ΑΡΑ Η ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΗΤΗΜΕΝΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΗΤΗ ΕΑΜ-ΕΛΑΣΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .

  ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ »ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ …

  ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ…

  Α] ΑΜΝΗΣΕΥΣΗ ΤΩΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ,
  [ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΕΝΟΧΗΣ ΤΟΥΣ]

  Β] ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΚΟΝΤΟΖΥΓΩΝΕ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ.
  ΑΡΑ ΤΟ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΑΝΕΡΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΝ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΑΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΔΕΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ.

  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑΝ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ,
  ΘΕΛΟΝΤΑΣ Η ΜΗ
  ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ….
  ο Κωνσταντινίδης (βετεράνος εδεσίτης) κάνει λόγο για περισσότερους από εκατό24,
  ενώ βετεράνοι ελασίτες από την περιοχή των Φιλιατών σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις τους, τους υπολόγισαν σε όχι περισσότερους από εκατό27.
  ΑΡΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΑΣΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΔΕΣΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ,
  ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ [ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ ] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΟ ΕΑΜ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 100 [ΑΠΟ ΤΗ ΤΩΝ
  ΦΙΛΙΑΤΩΝ ] .
  ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ [ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΑΤΟΜΑ ] ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΕΚΕΙ ΛΟΓΩ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ,
  ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ , ΚΑΙ ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΤΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ .
  ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΡΙΜΑ ΑΠΟ ΔΙΩΧΘΗΚΑΝ .

  …….ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ……
  Βέβαια, κατά μια άποψη (η οποία επιβεβαιώνεται και από έγγραφα του ΚΚ Αλβανίας) πολλοί από τους Τσάμηδες αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν υπηρετήσει νωρίτερα ως επίστρατοι στα ένοπλα τμήματα της Keshilla (βλ. Γκότοβος, 2016, σ. 71).
  ΑΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΚΚ ΑΛΒΑΝΙΑΣ [ ΠΟΥ ΔΡΟΥΣΕ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ – ΕΑΣ ΚΑΙ ΗΞΕΡΕ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΗ ΚΟΝΙΣΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΒΕΛΕΣΙ ]
  ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ””ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΕΣ”’
  ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ,
  ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ,
  ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΣΤΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ .
  ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ »ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ Η ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ.

  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ , ΥΠΗΡΞΑΝΕ , ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ.

  ο ΕΛΑΣίτης Π. Παπασταύρου, αυτόπτης μάρτυρας της συμπεριφοράς των Τσάμηδων στην περίοδο της κατοχής: «Γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες αριθμούσε εκείνη η μειονότητα των λεγομένων Τσάμηδων. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών. Το ίδιο έκαναν και με τους Γερμανούς αργότερα. Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών, λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο. Ο φόβος και ο τρόμος σκέπαζε όλη την Θεσπρωτία. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας σε καθημερινή βάση… Όχι λίγες φορές δεν δίσταζαν, έτσι για πλάκα, να βάζουν στο σημάδι από απόσταση τσοπαναραίους και στρατοκόπους…» («Στο Στόμα του Λύκου» εκδ. Σύγχρονη Εποχή).

  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣTΗ ΒΟΡΕΙΑ-ΟΡΕΙΝΗ ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΡΑΞΑΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΕ ΤΣΑΜΑΝΤΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΣΑΓΙΑΔΑ….
  Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του 1944 (μέσα Απριλίου), ΑλβανοΤσάμηδες συμμετείχαν στην πυρπόληση του Ασπροκκλησίου ενώ λίγες ημέρες αργότερα έλαβαν μέρος σε ανάλογη δράση στον Τσαμαντά.

  ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ…..

  Χωριο , Λειά Φιλιατών- Ήταν στις 20-4-1944 και εσυνόδευαν το γερμανικό τάγμα που επέδραμε στη Μουργκάνα για να την εκκαθαρίσει από τις αντάρτικες ομάδες. Ενόψει της επιδρομής των Γερμανών και Αλβανοτσάμηδων, οι χωριανοί εγκατέλειψαν το χωριό. Οι Αλβανοτσάμηδες έκαψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού, το λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, κτίσμα του 17ου αιώνα. Η μοναδική γυναίκα που παρέμεινε, η τυφλή γερόντισσα Αναστασία Χαϊδή, όταν διεπίστωσε ότι καίγεται το σπίτι της, έβαλε τις φωνές, οι Αλβανοτσάμηδες την πέταξαν στο φλεγόμενο σπίτι και κάηκε ζωντανή… Σκότωσαν επίσης τρεις Λειώτες, τον Γρηγόρη Λώλη, ετών 25, τον Γιώργο Μπίλη, ετών 53 και τον Βασίλη Σδούγκα, ετών 23, τους οποίους συνέλαβαν τυχαία έξω από το χωριό.

  ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΚΑΨΑΝΕ ΤΗN ΕΠΙΣΗΣ EAMOKΡATOYMENH ΣΑΓΙΑΔΑ
  Παράλληλα στις 23 του ίδιου μήνα ένοπλοι της μειονότητας (κυρίως από τη Λιόψη) συμμετείχαν, ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ, στην πυρπόληση της Σαγιάδας43 την οποία σύμφωνα με γερμανική αναφορά υπεράσπιζαν τριάντα αντάρτες44, προφανώς ελασίτες.
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΔΕΣΙΤΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ , ΣΟΥΛΙ ΚΛΠ .

  [2]Νίκος Ζιάγκος, Αγγλικός ιμπεριαλισμός και Εθνική Αντίσταση, 1978, Α’, σ. 156.
  [3]Eleftheria K. Manta, The Cams of Albania and the Greek State (1923-1945), Journal of Muslim Minority Affairs, σ. 8.
  [5]Georgia Kretsi, The Secret Past of the Greek-Albanian Borderlands. Cham Muslim Albanians: Perspectives on a Conflict over Historical Accountability and Current Rights. Ethnologia Balkanica, 2002, σ. 181.
  [6]Tsoutsoumpis, 2015, σ. 132 – 133.
  [7]Robert Elsie, The Cham Albanians of Greece, 2012, σ. 346 – 347, Tsoutsoumpis, 2015, σ. 130.
  [8]Tsoutsoumpis, 2015, σ. 133.

 63. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ .

  ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΧΩΡΙΟΥ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ
  ΙΤΑΛΟΥΣ Η ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
  ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΗΠΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1943 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΝΑΟΥΣ
  ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΝ ΨΥΧΡΟ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ
  ΣΕ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ,ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ ,ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΚΛΠ ΚΛΠ.

  ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ [ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ] ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ.

  Α] ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΣΤΡΑΦΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ [ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΟΥΤΕ ΕΠΙΛΗΨΙΜΟ ] ,

  Β]ΕΙΤΕ ΕΙΧΕ ΤΑΧΘΕΙ ΕΝΟΠΛΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ [ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ] .

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ,
  ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ
  ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ [ΕΝΟΠΛΟΙ Η ΑΟΠΛΟΙ ]
  ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ [ ΟΣΟ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΑΥΤΗ ΕΓΕΡΝΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ]

  ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ , ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ,
  ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΛΕΗΑΤΟΥΝΤΑΝ [ Η ΚΑΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ Η ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΟΥΝΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΛΠ ] ΟΤΑΝ

  Α] ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕ [ ΠΧ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ Η ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ] ΚΑΠΟΙΑ ΟΜΟΕΝΘΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

  Β] ΕΙΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ -ΟΡΓΑΝΩΣΗ , »ΟΜΟΕΘΝΗΣ» ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ , ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.

  ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΚΑΙΓΑΝΕ »ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ» ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΟ , ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ , ΧΩΡΙΚΟΥΣ ,
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΙΣΧΥΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΟ, ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ,
  ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ »ΟΥΔΕΤΕΡΟ»’ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

  ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝΤΑΝ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ.

  ΟΜΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΟ
  ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΤΕΙ ΟΤΙ
  ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ,
  ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΑΝ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
  ΕΙΤΕ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΨΥΧΟ ΥΛΙΚΟ [ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΡΟΥΣΕ ΤΟΣΟ Ο ΕΛΑΣ ΒΟΡΕΙΑ , ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΕΔΕΣ ΝΟΤΙΑ ]
  ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ »ΟΜΟΕΘΝΗ» ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΝΣΗ [ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ] .

  ΑΛΛΑ ΕΙΤΕ ΤΑΧΘΗΚΑΝ [ΕΝΟΠΛΑ Η ΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΩΤΕΣ ] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
  ΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ »ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»».

  ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 2 ΑΥΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ….
  ””ΥΠΗΡΞΕ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ;;;”’
  ”ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ [ ΠΧ 5 Η 10 Η ΚΑΙ 40 ΑΤΟΜΩΝ ] ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ”

  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ.

 64. Παραμυθια των εθνικιστων Της Σκιπεριας.

  Βαφτιζουν τον Κολοκοτρωνη Αλβανο αλλα και τον Καραισκακη .

  Καταρχην ενα κυριο και ”””σοβαρο”””’ επιχειρημα ειναι η εμφανιση τους ,
  δηλαδη το οτι ηταν … φουστανελοφοροι με μουστακι….
  Βεβαια ατυχως για αυτους , ολοι οι Ελληνες πολεμιστες τα χρονια εκεινα ειχανε αυτη την εμφανιση και ενδυμασια οποτε ειναι λιγο ακυρο συμπερασμα.

  Ας δουμε πρωτα για τον Καραισκακη

  Για τον Καραισκακη η ”ενδειξη” κατ αυτους οτι ηταν Αλβανος ειναι οτι με τον Κιουταχη οταν συναντηθηκανε στο Πειραια μιλησανε στα αλβανικα και αρα αυτο τον κανει αυτοματα Αλβανο.

  Καλο θα ειναι να πληροφορηθουν οτι
  α] Η πιθανη καταγωγη του Καραισκακη [ της μανας και του πιθανου πατερα του Καραισκου] ηταν απο μερη αμιγως ελληνοφωνα .

  β]Τα αλβανικα τα εμαθε γιατι απο παιδικη σχεδον ηλικια βρισκοτανε στην Αυλη του Αλη Πασα και ολοι οσοι υπηρετησανε εκει αργα η γρηγορα μαθανε αλβανικα .

  γ]Τα αλβανικα τα μιλησε με τον Κιουταχη γιατι ηταν η μονη κοινη γλωσσα που μπορουσανε να συνεννοηθουν.
  Ο Κιουταχης αλλωστε ειναι γνωστο οτι ηταν ”ανατολιτης” στη καταγωγη και οχι Αλβανος αλλα αυτο δεν τον εμποδισε να μιλησει στα αλβανικα.

  Συνεπως μιλησανε τη γλωσσα που τσατρα πατρα και οι δυο γνωριζανε απο την στρατιωτικη τους πορεια εντος του Οθωμανικου [ και εν πολλοις Αλβανικου απο τον 18 ο αιωνα και επειτα] στρατου.
  Ας μη ξεχναμε οτι οι Αλβανοι ηταν η σχεδον απολυτη πλειοψηφεια των Οθωμανικων στρατευματων….
  α] Στη Μαχη της Αλαμανας [οπου σουβληστηκε ο Αθανασιος Διακος]
  β]Στη Μαχη της Γραβιας [Ανδρουτσος ]
  γ]Στη μαχη στο Κεφαλοβρυσο [ θανατος του Μποτσαρη ]
  δ] Στη Μαχη της Αραχωβας [Καραισκακης Αρχηγος ]
  Αλλα και αποτελουσανε σημαντικο [ αλλα οχι πλειοψηφικο ] μερος των στρατευματων
  α] Του Δραμαλη [ Δερβενακια -Νικηταρας τουρκοφαγος]
  β]Του Ιμπραημ [ πολες μαχες στο Μωρια ]
  Συνεπως τα αλβανικα ειχανε καταντησει η ”κοινη γλωσσα” του Οθωμανικου στρατου τουλαχιστον απο την εποχη των Ορλωφικων

 65. Σε οτι αφορα το Κολοκοτρωνη.
  Λενε οτι ”λεγοτανε Μπιθεκουρας” και ηταν…. ”’Αλβανος ”’

  Αυτοι που αναπαραγουν αυτα τα παραμυθια δεν κανανε ποτε τον κοπο να διαβασουν τα απομνημονευματα του εστω τα απομνημονευματα του Χρυσανθακοπουλου που ηταν δεξι του χερι σε ολη τη διαρκεια των πολεμων και τον ηξερε καλυτερα απο ολους .
  Αλλωστε η μονη πρωτογενη πηγη που κανει λογο για το επωνυμο του ειναι τα ιδια του τα απομνημονευματα.
  Καταρχην οταν αναφερεται στους προγονους του δεν κανει λογω καθολου για ”Αλβανους” αλλα ουτε και για Αρβανιτες .
  Για Αλβανους κανει λογο σε αλλα σημεια των απομνημονευματων του οπως πχ στα Ορλωφικα [1770 ] οπου αναφερει μεταξυ αλλων …
  «Όταν τους επολέμησεν ο πατέρας μου, οι Αλβανοί του έλεγαν: – Κολοκοτρώνη, δεν κάμεις νισάφι; Και τους λέγει ο πατέρας μου; Τι νισάφι να σας κάμω, όπου ήλθετε και εχαλάσατε την Πατρίδα μου, μας επήρατε σκλάβους και μας εκάμετε τόσα κακά; Τα κεφάλια των Αλβανών έφτιασαν πύργο εις Τριπολιτσά»
  Αυτα βεβαια δεν προκειται να αναφερθουν ποτε στην Αλβανια.

  Παμε τωρα στο επωνυμο του .
  Εκει ο Κολοκοτρωνης αναφερει αναλυτικα πως πηραν οι προγονοι του το επωνυμο ”Κολοκοτρωνης”’.

  ””’Αὐτὸς εἶχε ἕνα παιδί, Γιάννη, καὶ ἕνας Ἀρβανίτης εἶπε: «Βρέ, τί Μπιθεκούρας εἶναι αὐτός». Δηλαδὴ πόσον ὁ κῶλος του εἶναι σὰν κοτρώνι, καὶ ἔτσι τοῦ ἔμεινε τὸ ὄνομα Κολοκοτρώνης””
  Αρα βλεπουμε οτι ενα παρατσουκλι ενος συμπολεμιστη Αρβανιτη [ απο τα Σουλιμοχωρια που παντα υπηρξανε πρωτοπαλικαρα του ] μεταφραστηκε στα ”’ρωμεικα”’ και εγινε επωνυμο απο τους Κολοκοτρωναιους.
  Αν ηταν πραγματι ”Αλβανος” δεν θα ειχε κανενα λογω να ”μεταφρασει” το παραπανω παρατσουκλι .

  Δευτερον το οτι το ”Κολοκοτρωνης” ηταν το πραγματικο του ονομα απο παλια , και με αυτο ηταν γνωστος σε ολους τους κατοικους του Μωρια ακομα και στους αλβανοφωνους μουσουλμανους Λαλιωτες με τους οποιους ειχε συμμαχησει ο Κολοκοτρωνης οταν κατεβηκε ο γιος του Αλη πασα στο Μωρια φαινεται απο το παρακατω .

  Ο δήθεν «Αλβανός Μπιθγκούρι» αναφέρεται ξεκάθαρα Κολοκοτρών(ης) σε αλβανικό [λαλεικο] τραγούδι του 1808!

  Γκίθ(ε) μπότα λε τα θον,
  ου(ν) σε γιαπ Κολοκοτρών.
  Γιαμ Αλή Φαρμάκη, ου
  κι εσπιέ γκιάκν(ε) γκερ(ν)τε γλιου

  Δηλαδή:

  Όλος ο κόσμος να το πει, εγώ δεν δίνω τον Κολοκοτρώνη.
  Είμαι ο Αλή Φαρμάκης και όπου πηγαίνω, φτάνει το αίμα ως το γόνατο.
  [O Γέρων Κολοκοτρώνης, τ.Β’, Εν Αθήναις, Βιβλιοθήκη της Εστίας, 1889]

  ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΛΑΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΛΑΛΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝΕ ΩΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝ
  ΑΡΑ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ ,
  ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.
  ΚΑΙ ΤΟ ”’ΜΠΙΘΕΚΟΥΡΑΣ” ΑΝ ΕΙΧΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΛΙ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΘΑ ΕΙΧΕ.
  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΑΛΒΑΝΟ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΦΑΝΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .
  ΑΛΛΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΟΝΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.
  ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΛΒΑΝΟΙ ] ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΠΑΛΗΚΑΡΑ ΤΟΥ.
  ΠΧ Ο ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ
  ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΑΡΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΠΑΛΗΚΑΡΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ.

 66. Η αλβανικη προπαγανδα εχει κοντα ποδαρια οπως και η ψευτομακεδονικη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *