Οργή και αποχή από την δεξίωση του ΟΗΕ προκάλεσε η επίσκεψη Mπαν στο "προεδρικό" του Ταλάτ

01-02-2010 16:08:30 
Την οργή και τις διαμαρτυρίες όλων των κομμάτων στην Κύπρο προκάλεσε η ενέργεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συναντηθεί με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο «προεδρικό μέγαρο» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Με αποχή από τη δεξίωση του ΟΗΕ στο Λήδρα Παλάς απαντούν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.


Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον Αλεξάντερ Ντάουερ, ειδικό σύμβουλο του Μπαν Κι Μουν, να δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν είχε οποιαδήποτε πολιτική σημασία η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στο λεγόμενο προεδρικό.
«Ο Γενικός Γραμματέας είδε τον κ. Ταλάτ, ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», διευκρίνισε ο κ. Ντάουνερ μετά τη συνάντηση Χριστόφια – Μπαν Κι Μουν.


Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκπροσωπηθούν στη δεξίωση που θα δοθεί για ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο «Λήδρα Πάλας» αργότερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Γ. Γραμματέα.


Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι η ενέργεια του κ. Μπαν συνιστά «μέγα ολίσθημα το οποίο μειώνει την αμεροληψία και την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών». Όπως είπε, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παραβίασε τις αρχές που ο Οργανισμός είναι εντεταλμένος να υπηρετεί και «έπαιξε ένα παιχνίδι της τουρκικής πολιτικής».


«Αν και γνωρίζει ότι το καθεστώς στα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, πλην της Τουρκίας, εντούτοις επέλεξε να έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους του και εμμέσως πλην σαφώς να τους αναβαθμίσει σε εκπροσώπους κράτους», παρατήρησε ο κ. Καρογιάν και κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα να δώσει εξηγήσεις, να επανορθώσει κατά συγκεκριμένο τρόπο και να δηλώσει τη στήριξή του προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορούν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.


«Ο Πρόεδρος της (Κυπριακής) Δημοκρατίας θα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει σαφής διευκρίνηση από τον κ. Μπαν να σταθμίσει τα δεδομένα και να δηλώσει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να είναι συνεργός σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Καρογιάν.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=10641&Itemid=87

.

(276) αναγνώσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *