Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
Μέση Ανατολή Παύλος Καρκανίδας

Δύο γάιδαροι μαλώνουν σε ξένο αχερώνα!

syria-usa-russiaτου Παύλου Καρκανίδα

-Αυτοί οι δύο «γάιδαροι» που μαλώνουν στη Συρία έμμεσα είναι οι Η.Π.Α. και η Ρωσία. Οι μεν ΗΠΑ προωθούν, υποστηρίζουν,  παρακινούν, εξοπλίζουν και πληρώνουν μισθοφόρους μέσα και απέξω από τη Συρία σε πόλεμο κατά του προέδρου Assad ελπίζοντες να τον ανατρέψουν και στη θέση του να βάλουν έναν puppet. Η δε Ρωσία αντιθέτως υποστηρίζει στρατιωτικά και διπλωματικά τον πρόεδρο της Συρίας Assad.
-Προηγούμενο της επέμβασης στη Συρία για την ανατροπή του Assad είναι η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράκ για την ανατροπή του Saddam Hussein και μετέπειτα η βίαια ανατροπή και δολοφονία του Anwar Kaddafi στη Λιβύη.
-Αυτές οι επεμβάσεις των ΗΠΑ στα εσωτερικά στις τρείς χώρες για την ανατροπή των κυβερνήσεων τους δεν είναι οι μοναδικές, δεν αναφέρομαι σε όλες, αφενός επειδή είναι πολλές και αφετέρου επειδή σκοπός μου είναι να αποδείξω εκ των γεγονότων ότι σε όποια χώρα έβαλαν το χεράκι τους και το ποδαράκι τους οι ΗΠΑ για δικά τους συμφέροντα (το 1967 και στην Ελλάδα) έσπειραν τη διχόνοια, έφεραν το χάος, την κυβερνητική και την πολιτική αστάθεια, την οικονομική, και  την κοινωνική ανατροπή των χωρών αυτών προς το χειρότερο. 
-Το θέμα μου σε αυτό το  άρθρο είναι ότι η αιτία της πενταετούς καταστροφής στη Συρία που πρόσφυγες στο τρέχον έτος 2015 πλησιάζουν το εκατομμύριο είναι οι αντιμαχόμενες παρατάξεις που υποστηρίζονται αυτές για την ανατροπή του Assad από τις ΗΠΑ και εκείνες υπέρ του Assad που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Υπεύθυνες για τους χιλιάδες νεκρούς και τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες είναι Ρωσία και ΗΠΑ και κυρίως οι ΗΠΑ διότι αυτές πρώτες πυροδότησαν τον πόλεμο των μισθοφόρων κατά του προέδρου Assad για να τον ανατρέψουν.
-Συνεπώς οι ΗΠΑ κατά πρώτον λόγο και η Ρωσία κατά δεύτερον λόγο είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά του λαού της Συρίας μιας ανεξάρτητης  χώρας. Επομένως ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Ισπανία, ούτε ο Λίβανος, ούτε καμία Ευρωπαϊκή χώρα είναι υπεύθυνη για τους πρόσφυγες. Επιβάλλεται να αναλάβουν τη φροντίδα των προσφύγων αυτοί που προξένησαν την προσφυγιά των Σύριων οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
-Η αντιπαράθεση των δύο υπερδυνάμεων στη Συρία δεν πρόκειται να έχει νικητές αλλά μόνο νικημένους και αν συνεχιστεί η σύρραξη των εμπολέμων η Συρία θα καταστραφεί και θα μεταβληθεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο για τους μισούς απομείναντες κατοίκους και τους άλλους μισούς στη προσφυγιά.
-Είπαμε κατηγορηματικά και πραγματικά ότι ΗΠΑ και Ρωσία είναι οι μόνες υπεύθυνες για τους Σύριους πρόσφυγες και για αυτό πρέπει να τους καλοδεχτούν στις χώρες τους και να τους παράσχουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή είναι μισή λύση. Η ολοκληρωμένη λύση είναι να σταματήσουν την εμπόλεμη σύρραξη και να εμπεδώσουν την ειρήνη. Τότε θα σταματήσει η προσφυγιά και θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες στην πατρίδα τους και στις εστίες τους. Το κόστος της ανοικοδόμησης  από τα ερείπια υποχρεούνται να πληρώσουν από κοινού ΗΠΑ κατά κύριο λόγο και Ρωσία κατά δεύτερο λόγο.
¬¬ -Τέλος η σύρραξη αυτή πρέπει να σταματήσει για τους λόγους που προανέφερα αλλά και  επειδή υπάρχει ορατός κίνδυνος ο σπινθήρας του πολέμου στη Συρία να αναφλεγεί με κίνδυνο να εκραγεί ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Σύσσωμο το σώμα του ΟΗΕ οφείλει να υψώσει τη φωνή και το ανάστημά του ώστε να σταματήσει η σύρραξη που είναι μόνο νικημένων όλων των πλευρών της. ΗΠΑ και Ρωσία αντί της αντιπαράθεσης χωρίς νικητές και τέλος, οφείλουν να συνεργαστούν για την ειρήνη στη Συρία και για όλο τον κόσμο. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Παύλος Καρκανίδας

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.