Stand up comedy

Άιντε να απαντήσω σε μία ενδιαφέρουσα ερώτηση που μου έκανε ο Θόδωρος. «Γιατί δεν έχουμε καλούς stand up comedians στην Ελλάδα;». Για το ίδιο θέμα μίλαγα με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο πριν από ένα χρόνο, πίνοντας στο MG. Δεν γράφω «συζητούσαμε» γιατί είμαι τόσο κάθετος που ούτε καν το συζητάω. Δεν έχουμε γιατί δεν αντέχουμε το χιούμορ. Για την ακρίβεια αντέχουμε το χιούμορ φτάνει όμως να γίνεται σε βάρος ασφαλών στόχων. Σε βάρος των πολιτικών, της αστυνομίας, των παπάδων, των τηλεπροσώπων και των πέντε-δέκα σύμβολων εξουσίας που είναι ασφαλή. Για πόσο, όμως, μπορεί να γελάει ο κόσμος με το ότι ο Μητσοτάκης είναι καντέμης; Πάει να κλείσει 20ετία με ένα αστείο που σε άλλη χώρα θα πέθαινε στην εβδομάδα.

Οι Ελληνες stand up comics το παίζουν προοδευτικοί, ενώ είναι βαθύτατα συντηρητικοί. Μετράω θέματα που είναι «τσιζ μακριά γιατί καίνε». Σημαίες, χαμένες πατρίδες, εθνικοί ήρωες, υπέρ πίστεως και πατρίδος αποθανόντες. Σε αυτά βαράει η δεξιά. Θύματα αστυνομικής βίας, μετανάστες και μειονότητες, κορμοράνοι και ευαίσθητοι της Φιλοθέης, αγωνιστές των πανεπιστημιακών ασύλων. Εδώ βαράει η αριστερά. Οπότε άιντε το αστειάκι για τον καντέμη τον Μητσοτάκη, άιντε να πει ο Πανούσης κάτι για τους παπάδες, άιντε να παίξει ο Λαζόπουλος τον ευαίσθητο στους καημούς του λαού, άιντε και να κάνουν την τηλεφωνική πλάκα στους πολιτικούς οι ελληνοφρένειες και γαργάλα με να γελάσω.

Για να μην πάμε μακριά, να μιλήσω για το ποδόσφαιρο. Γράφεις κάτι για μια ομάδα και μόνιμα εμφανίζεται κάποιος να σου πει «Δεν σέβεσαι την ιστορία του συλλόγου». Εκτός του ότι συνήθως είναι από το πουθενά, τι μπορεί να είναι η ιστορία μιας ομάδας για να την σεβαστείς; Κάποιοι, κάποτε την φτιάξανε, κάποια ματς κέρδισε, κάποια έχασε και κάποια έφερε ισοπαλία. Τι να κάνεις δηλαδή για να σέβεσαι την ιστορία της; Όταν ακούς το όνομα της να σηκώνεσαι όρθιος; Επίσης, από κάπου ήταν αυτοί που κάνανε την κάθε ομάδα. Είτε ντόπιοι, είτε πρόσφυγες που βρεθήκανε εκεί και φτιάξανε την ομάδα. Τι να κάνεις; Να σηκώνεσαι όρθιος όταν την κάνανε πρόσφυγες, αλλά να μένεις καθιστός όταν είναι ντόπιοι; Και η πλάκα δεν είναι ότι σου λένε «σηκωνόμαστε όρθιοι». Θέλουνε να σηκωθείς εσύ.

Η ζημιά με το «δεν σέβεσαι την ιστορία της ομάδας» έγινε με τα ραδιόφωνα. Με αυτούς που βγάζουν ακροατές στον αέρα, ξέρουν μόνο συμφωνούνε και όταν κάποιος τους πει «Ο προηγούμενος πρόσβαλε την ομάδα μου», αμέσως απαντάνε «Εγώ σέβομαι την ιστορία κάθε ομάδας». Και τώρα θα πω τι θα έκανε ένας stand up comic. Θα έλεγε: «εγώ σέβομαι την ιστορία των ομάδων από το Α-Κ, αλλά από το Λ και πέρα είναι όλες ξεφτιλισμένες και οι οπαδοί τους πρέπει να ντρέπονται που τις υποστηρίζουν». Ξέρετε αν στην Ελλάδα το έλεγε δημόσια τι θα γινόταν; Ένα μήνα οι οπαδοί από το «Α.Ε. Λάρισα» μέχρι το «Ωρωπός» θα παίρνανε τηλέφωνο για να υπερασπιστούν την ιστορία της ομάδα τους που την πρόσβαλε ο βέβηλος. Και μια ντουζίνα ραδιοπαρουσιαστές θα συμφωνούσαν μαζί τους.

Κλείνοντας το θέμα ελπίζω οι οπαδοί όλων των ομάδων να μην με παρεξήγησαν. Κατάλαβαν ότι το έγραφα στα αστεία. Σέβομαι την ιστορία όχι μόνο όλων των ομάδων που το όνομα τους αρχίζει με γράμμα, αλλά και με αριθμό, και με ιδεόγραμμα και με @. Και σας διαβεβαιώνω ότι από σεβασμό το κείμενο το έγραψα όρθιος.

Αντώνης Πανούτσος 
πηγή του κειμένου

.

1 thought on “Stand up comedy

  1. Όσο και αν φαίνεται αστείο αυτό που θα πω, το παραπάνω κείμενο ήθελε τόλμη για να γραφτεί…. γιατί εκεί έχουμε φθάσει…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *