Friday 18 August 2023
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία Στέλιος Παπαθεμελής

Ίμια 2017: οξύτατη προειδοποίηση

Ο αίσχιστος γείτων μας θύμισε με το πιο εκκωφαντικό και χυδαίο τρόπο τα «οικεία κακά» μας του Ιανουαρίου του 1996. Τότε που «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα» του παραδώσαμε με την επίνευση των «αιωνίων φίλων» μας Αμερικανών τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Πρωθυπουργός εθνικά ανυποψίαστος και στον αντίποδα της πραγματικότητας, αφού διεκήρυσσε ευκαίρως ακαίρως ότι «η εποχή των πολέμων έχει πια τελειώσει», σαν έτοιμος από καιρό έδωσε ό,τι του ζήτησαν. Μετά ευχαρίστησε δημόσια τον μεσολαβητή…

Μιλώντας ο γράφων εκείνες τις κρίσιμες ώρες στη Βουλή που συνεδρίαζε για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σημίτη μνημόνευσα την καίρια συμβουλή που έδωσε στον Ελευθέριο Βενιζέλο ο φωτισμένος Κωνσταντινουπολίτης Άγγελος Ιωαννίδης που τον συνόδευε στη Λωζάννη. Την απέδωσα με όση «κομψότητα» μπορούσα να επιστρατεύσω:

«Οι Τούρκοι είναι ένας περίεργος λαός. Αν τους επιδείξεις τα εμπρόσθια, θα σου προσφέρουν τα οπίσθια. Αν αντίθετα τους δείξεις τα οπίσθια, θα σου επιτεθούν με τα εμπρόσθια».

Ο Βενιζέλος έλαβε το μήνυμα και στην α΄ συνεδρίαση της Διάσκεψης ξεκαθάρισε: «Ευρίσκομαι εδώ δια να διαπραγματευθώ ως εμπόλεμος και όχι ως ηττημένος!»

Ο πρωθυπουργός του Ιανουαρίου του ΄96 προφανώς δεν το έλαβε, και απ΄ ό,τι δείχνουν οι έκτοτε συγγραφές του, ούτε τώρα «ηβουλήθη συνιέναι»…

Το οξύ ερώτημα είναι αν η πολιτική τάξη έχει συνειδητοποιήσει την  προχθεσινή προειδοποίηση των Ιμίων και το δέον για την εθνικοαμυντική ετοιμότητά μας και την ψυχική ιδίως των νέων.

Οι Αλβανοί μάς εκδικούνται επειδή τους γλυτώσαμε από την φτώχεια και την ανεργία. Μας ανταποδίδουν αντί του μάνα χολήν, αντί του ύδατος όξος. Αν η πληροφορία ότι στον ελληνικό στρατό υπηρετούν σήμερα περίπου 15.000 αλβανάκια αληθεύει, μετά τα τελευταία συμβάντα, πρέπει να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση κάθε παρόμοια συμπεριφορά πρέπει να αντιμετωπίζεται με ακαριαία ακύρωση της ελληνοποίησης και απέλαση του δράστη.

Η Τερέζα Μέϊ  πήγε από την Ουάσιγκτον κατ΄ ευθείαν στην Άγκυρα όπου συζήτησε λένε με τον επηρμένο ισλαμιστή και για το Κυπριακό. Είναι γνωστές οι ανθελληνικές θέσεις της Βρετανίας για την Κύπρο και εικάζουμε τι διημείφθη μεταξύ τους. Κορύφωση τα deals που υπέγραψαν, εν οις η συμφωνία των 125.000.000 δολ.  για την συμπαραγωγή νέας γενεάς τουρκικών μαχητικών! Το ακούσαμε; Εμείς καθεύδουμε…

Ο Τραμπ ανθρώπινα δείχνει sui generis, αλλά πολιτικά με τις κινήσεις του ξέρει καλά τι κάνει. Οι δαίμονες της παγκοσμιοποίησης βλέπουν να τρίζει το οικοδόμημά τους κι επιχειρούν επί ματαίω να δαιμονοποιήσουν τον προστατευτισμό που εισάγουν οι αποφάσεις του νέου προέδρου για να ανακόψουν την οικονομική κατάρρευση, την αποβιομηχάνιση, την ανεργία και τα άλλα άνθη του κακού που απειλούν τη χώρα του. Εξίσου και μας.

Θέλει να βάλει τέλος και στην πολιτική ανοιχτών συνόρων. Η Ελλάς την πληρώνει ως τώρα πολύ ακριβά. Ο σουλτάνος βρυχάται, ουρλιάζει, γρυλλίζει, γαυγίζει, χλιμιντρίζει κ.τ.τ. και απειλεί να μας «βουλιάξει» αδειάζοντας τις μικρασιατικές ακτές από τους δυστυχείς που συσσώρευσαν εκεί οι δουλέμποροί του. Ο Τραμπ παρέκαμψε επιδεικτικά τη Γερμανία. Η παγκοσμιοποίηση ευνόησε σκανδαλωδώς τους Τεύτονες. Με την «υποταγή» της Γαλλίας και την ανάδειξη του ευρώ  σε ψευδώνυμο του μάρκου τους κατέστησε ηγεμόνες της Ευρώπης. Η αδιέξοδη λιτότητά τους καταστρέφει το ευρώ και πλουτίζει την Γερμανία. Πρόκληση: με μόλις 580 εκ. ευρώ, τιμή σκοτωμού, οικειοποιούνται με τους Καναδούς το Αεροδρόμιο Αθηνών ως το 2046!

Κάποιοι οδύρονται για το προγραμμένο πια τέλος της παγκοσμιοκρατίας. Αποτρόπαιο κατόρθωμά της: το πλουσιότερο 10% του πλανήτη ελέγχει το 89% του παγκοσμίου πλούτου (από αυτό το 1% λυμαίνεται το 1/2 του συνολικού πλούτου). Το φτωχότερο 50% των πολιτών του κόσμου απομένει να επιβιώσει με μόλις το 1% του εναπομένοντος πλανητικού πλούτου.

Ακραίος κυνισμός του Μαρσέλ Φράτσερ, διευθυντή του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών: «Οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα είναι μονόδρομος, ακόμη και αν οι άνθρωποι, και προπαντός αυτοί που είναι οικονομικά αδύναμοι, υποστούν στερήσεις»[sic].

Διεθνώς η παγκοσμιοποίηση εξαφάνισε τη μεσαία τάξη, ραχοκοκαλιά των κοινωνιών. Από το 50% των Ελλήνων που ανήκε σ΄ αυτήν την ώρα της ένταξής μας, σήμερα μόλις το 20% είναι μεσαία τάξη. 200.000 ελληνικά νοικοκυριά είναι φτωχά.

Κατά τον Αριστοτέλη (Πολιτικά IV, 1295β,34), ο Φωκυλίδης (6ος αι. π.Χ.) θαύμαζε τους «μέσους». «Πολλά μέσοισιν άριστα» και εύχονταν να ανήκει σ΄ αυτούς, «μέσος θέλω εν πόλει είναι». Κατά τον Σταγειρίτη η πολιτική κοινωνία που αποτελείται από πολίτες της μέσης τάξης είναι άριστη. Έχουν σωστό πολιτικό βίο οι πόλεις όπου η μέση τάξη είναι μεγάλη και ισχυρότερη («πολύ το μέσον και κρείττον») σε σχέση με τις δύο άλλες ή τουλάχιστον με μιαν. Διότι συμμαχώντας με μιαν πετυχαίνει ισορροπία δυνάμεων («ποιεί ροπήν και κωλύει γίγνεσθαι τας εναντίας υπερβολάς». Ο Μακεδών φιλόσοφος είναι λέει «ευτυχία μεγίστη» οι πολιτεύομενοι να έχουν μέσου μεγέθους και επαρκή περιουσίαν («ουσίαν μέσην και ικανήν»). Γιατί όπου άλλοι έχουν υπερβολικά πολλά και άλλοι τίποτε εκεί έχουμε άκρατη ολιγαρχία, ή τυραννίδα εξ αιτίας των ακροτήτων.

Στο «δια ταύτα» η εθνική συνεννόηση θα καταστήσει ακαταμάχητη την Πατρίδα, έναντι δανειστών, Βερολίνου, Τούρκων κ.λ.π.

 

12 comments

Kostas A. Dimopoulos 4 February 2017 at 21:16

…Τάδε έφη ο ενεργός συμμέτοχος της κυβέρνησης των δύο χαμένων δεκαετιών….

Reply
Πατριώτης 5 February 2017 at 11:51

Επί Σημίτη ήταν στον πάγο, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει τής ευθύνης που είχε. Αν ήταν σωστός και αξιοπρεπής, έπρεπε να είχε παραιτηθεί από το κόμμα, το βράδυ που ο Σημίτης ευχαρίστησε τούς Αμερικανούς.

Γράφει και σωστά πράγματα παραπάνω, δεν μπορώ ούτε θέλω να σχολιάσω το άρθρο, γι αυτό μένω στον θέμα των Ιμίων.

Η υποστολή τής Σημαίας από τα Ίμια, σημαίνει μεταβολή (επί έλατον) των ορίων τής Επικρατείας, κάτι το οποίο είναι αντισυνταγματικό(*), αφού δεν εγκρίθηκε από την Βουλή. Ο Παπαθεμελής είναι νομικός. Δεν το γνώριζε αυτό; Δεν γνώριζε ότι ο Σημίτης (αυτός ήταν η κεφαλή, ως πρωθυπουργός) διέπραττε έσχατη προδοσία; Γιατί το ανέχτηκε …. διηγούμενος ιστοριούλες;

(*) Σύνταγμα του Κράτους
MEPOΣ TPITO – Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
TMHMA A΄ – Σύνταξη της Πολιτείας
‘Αρθρο 27 – (Μεταβολή στα όρια της Επικράτειας)

1. Kαμία μεταβολή στα όρια της Eπικράτειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Reply
Kostas A. Dimopoulos 5 February 2017 at 13:15

@ Πατριώτης

Μα αυτές οι “ιστοριούλες” του είναι που με τσιτώνουν κάθε φορά…Λες και κατέβηκε χθες από άλλο Γαλαξία!!!

Reply
Γιαννης 7 February 2017 at 19:12

Ρε μαγκες και τοτε και τωρα ο Παπαθεμελης ειπε την αποψη του κι ασκησε κριτικη; Τι θελατε δηλαδη να εκανε; Να εριχνε την κυβερνηση και να εφθαναν οι Τουρκοι στην Αθηνα; Αλλο το να κρινεις απο το pc κι αλλο να αναλαμβανεις τετοιες ιστορικες ευθυνες.

Reply
Kostas A. Dimopoulos 8 February 2017 at 21:33

Και για πες μας ρε μαγκίτη εσύ…Ποιες ιστορικές ευθύνες έχει αναλάβει ο κ. Παπαθεμελής;
Κι αυτός πίσω από ένα pc δεν είναι τώρα;
Η διαφορά είναι ότι αυτός πέρασε από κυβερνήσεις επί μακρόν…Τι άφησε;;;

Reply
Πατριώτης 9 February 2017 at 09:57

@ Γιαννης

Κατ’ αρχάς, η προσφώνησή σου δεν με αφορά.

Δεύτερον

“Τι θελατε δηλαδη να εκανε; Να εριχνε την κυβερνηση και να εφθαναν οι Τουρκοι στην Αθηνα;”

Αν παραιτούνταν από το κόμμα θα έπεφτε η κυβέρνηση;

Reply
Γιαννης 9 February 2017 at 13:03

Εαν ο Παπαθεμελης ανεξαρτητοποιουνταν και τον ακολουθουσαν κι αλλοι ( το ΠΑΣΟΚ στις αρχες του Σημιτη ειχε πολλους στερημενους δελφινους ) τοτε ναι θα εριχνε την κυβερνηση κι η χωρα θα βρισκονταν στα προθυρα πολεμου ακεφαλη. Μετα απο μια τετοια κινηση βεβαια ο Παπαθεμελης πιθανον να γινονταν και πρωθυπουργος. Η Ελλαδα ομως θα εχανε. Το οτι δεν εφυγε απο το ΠΑΣΟΚ μετα την προδοσια Ιμια ηταν λαθος του (το εχει πει κι ο ιδιος).

@Kostas A. Dimopoulos
Πες μου εσυ εναν συντηρητικο πολιτικο της Μεταπολιτευσης που να εδωσε αγωνες αναλογους με τον Παπαθεμελη. Και με τον πολεμο που δεχθηκε.

Reply
Πατριώτης 9 February 2017 at 16:52

@ Γιαννης

Μετά τα Ίμια, δεν ήταν ορατός κανείς κίνδυνος πολέμου με την Τουρκία. Κάθε αξιοπρεπής πολιτικός που διαφωνεί, παραιτείται. Μην αυταπατάσαι. Ο Πεπαθεμελής δεν παρέμεινε στο κόμμα, διότι δεν ήταν πια στην κυβέρνηση (επί Σημίτη είχε μπει στον πάγο), αλλά διότι ήξερε ότι ανέστιος, είναι δύσκολο να επανεκλεγεί. Στο κάτω-κάτω τής γραφής, αν δεν ήθελε να τον ακολουθήσουν άλλοι, ας παραιτούνταν και από το βουλευτικό αξίωμα.

Άλλωστε, γράφεις κι εσύ (χωρίς πηγή) “Το οτι δεν εφυγε απο το ΠΑΣΟΚ μετα την προδοσια Ιμια ηταν λαθος του (το εχει πει κι ο ιδιος)”. Πού είναι, λοιπόν, η διαφορά μας;

Reply
Kostas A. Dimopoulos 9 February 2017 at 21:30

@ Γιαννης
“Πες μου εσυ εναν συντηρητικο πολιτικο της Μεταπολιτευσης που να εδωσε αγωνες αναλογους με τον Παπαθεμελη. Και με τον πολεμο που δεχθηκε.”
1. Ιούλιος 1982 – Ιούνιος 1985: υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
2. Φεβρουάριος 1987 – Ιούλιος 1989: υπουργός Βόρειας Ελλάδας (το 1988, με δική του παρέμβαση, το υπουργείο μετονομάστηκε σε «Μακεδονίας – Θράκης»)
3. Οκτώβριος 1993 – Απρίλιος 1995: υπουργός Δημόσιας Τάξης

Αγώνες για καρέκλα εννοείς, έτσι;;; Αλλιώς πρέπει να γίνεις πιο σαφής!!!
Ναι, θυμάμαι ένα καλοκαίρι τον πόλεμο που είχε δεχτεί στις πλατείες από τους (μετά τις 2:00) άστεγους ξενύχτηδες….
Άσε ρε φίλε….θάψε το κομματικό σου σημαιάκι…και ξεκόλλα από την ελληνική μανία με τις συντηρητικοπροοδευτικοσοσιαλοδημοκρατικοαρειστεροβασιλικές ταμπέλες!!!
Δεν έχει μέλλον η Χώρα γιατί φροντίσατε(-με πολύ αργότερα από το αμαρτωλό ’81-’89) να έχει ένα ΤΡΙΣΑΘΛΙΟ μεταπολιτευτικό παρελθόν!!!

Και ναι…είχες δίκιο στο πρώτο σου σχόλιο….Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες, αλλά και οι ιστορικές και οι πατριωτικές (και σε μερικές περιπτώσεις ίσως και ποινικές)….Βλέπεις κανένα να τις αναζητάει…;;;
Μόλις αποστρατευτούν από τη μάσα γυροφέρνουν και το παίζουν γκουρού!!!!

Reply
Γιαννης 10 February 2017 at 00:29

@Πατριώτης

Η πηγη: https://m.youtube.com/watch?v=HcFZDu6omvo
Αλλο το να παραιτησε μεσουσης της κρισης κι αλλο αφου αυτη εχει τελειωσει. Στην πρωτη περιπτωση, ακομα κι αν δεν ριξεις την κυβερνηση, πληττεις την εικονα της και δημιουργεις αισθημα πολιτικης ασταθειας στον λαο. Και το ηθικο του λαου παιζει καθοριστικο ρολο σε καταστασεις που αγγιζουν τα ορια του πολεμου.
Οσον αφορα τον Παπαθεμελη μονο καρεκλοκενταυρος δεν ειναι. Το απεδειξε οταν παραιτηθηκε απ το Δημοσιας Ταξης, οταν δεν μπηκε στο επικρατειας της ΝΔ κι οταν δεν πηγε με τον Καρατζαφερη που θα τον εβγαζε σιγουρα βουλευτη.

@Kostas A. Dimopoulos

Κατ αρχας, ποιοι ειμαστε εμεις που φροντισαμε για το ΤΡΙΣΑΘΛΙΟ μεταπολιτευτικό παρελθόν;;;
Δεν ειμαι δικηγορος του Παπαθεμελη. Προφανως τις εχει κανει κι αυτος τις βλακειες του. Προφανως, αν και προσεφερε πολλα, θα μπορουσε ακομα περισσοτερα. Ωστοσο, μη μου λες οτι δεν τον πολεμησε ο Λαζοπουλος. Ή οτι ηταν φυσιολογικο οταν οι αρβυλες τον κοροιδευαν για το υψος του.

Reply
Πατριώτης 10 February 2017 at 10:01

@ Γιάννης

Μού δίνεις σαν πηγή ένα βίντεο ΔΥΟ ΩΡΩΝ, χωρίς, όπως πρέπει, να μού πεις πιο σημείο (λεπτό) ν’ ακούσω!
Εννοείται ότι δεν θα διαθέσω δύο ώρες, για να ξέρω αν και τι είπε.

Επαναλαμβάνω και τελειώνω, διότι βλέπω ότι έχω να κάνω με αμετάπειστο (ου με πείσεις καν με πείσεις):

α) Ο Παπαθεμελής ήταν εν αχρηστία στο ΠαΣοΚ τού Σημίτη. Ουδείς επρόκειτο να ενοχληθεί/ασχοληθεί αν παραιτείτο και την ώρα εκείνη. Αλλά ασφαλώς, αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει τις επόμενες μία-δύο ημέρες.

β) Έφυγε από το κόμμα, μόνον όταν διασφάλισε “συνεργασία” με την ΝΔ.

γ) Όσον αφορά στο ηθικό τού λαού, ο αρχιερέας τής διαπλοκής και τού εθνομηδενισμού, Σημίτης, είχε φροντίσει να τον κρατά σε στάση παθητική, πείθοντάς τον ότι η πολιτική τού ενδοτισμού ήταν ό,τι καλύτερο, για να μην εμπλακούμε σε φασαρίες με τούς Τούρκους για μία παλιονησίδα κι ένα “κωλόπανο” (η κατά Πάγκαλον Σημαία μας).

Ό,τι είχα να πω, νομίζω ότι το είπα. Δεν θα επανέλθω.

Reply
Kostas A. Dimopoulos 13 February 2017 at 20:46

@ Γιάννης

Τώρα εσύ πιστεύεις πως με Λαζόπουλο και “αρβύλες” (;;;) με έπεισες ότι υπέστη πόλεμο ο Παπαθεμελής…. Έλα τώρα!!!!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.