Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
Αιγαίο Άμυνα & Διπλωματία Αναδημοσιεύσεις Νίκος Λυγερός

Δόθηκε η άδεια εκμετάλλευσης ελληνικού ζεόλιθου

Γράφει ο Νίκος Λυγερός.

Μετά από χρόνια αγώνα για την προώθηση της αξιοποίησης του ελληνικού ζεόλιθου, δόθηκε επίσημα η άδεια εκμετάλλευσης του λατομείου του βιομηχανικού ορυκτού, σε δημόσια έκταση 83,4273 στρεμμάτων, στη θέση Κόκκαλο Πετρωτών, του δήμου Ορεστιάδας του νομού Έβρου, στην Εταιρεία Όλυμπος Α.Ε . Η ενέργεια έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 20/02/2017 κι έχει κωδικό: ΔΜΕΒΟ-Β/Φ6.11.7/171440/315. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περνάμε όχι μόνο σε άλλη φάση για τον ζεόλιθο, αλλά σε άλλον κύκλο. Διότι θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που θα λειτουργεί λατομείο ζεόλιθου. Κι αυτό αποτελεί καινοτομία από μόνο του. Είναι, όμως, μόνο η αρχή, διότι μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών και επιμονής, ένα ελληνικό όραμα γίνεται επιτέλους μια ιστορική πραγματικότητα. Η άδεια έρευνας είχε δοθεί τον Αύγουστο του 2014 και μετά από πολλές καθυστερήσεις και περιπέτειες ήρθε η ώρα της άδειας εκμετάλλευσης. Έτσι, μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν στην περιοχή θα αρχίσει η επίσημη εξόρυξη του ζεόλιθου, όχι πια μόνο για έρευνα, αλλά για εκμετάλλευση. Έτσι, η Θράκη θα ζήσει μια νέα αρχή σε αυτό τον τομέα που δεν τολμούσε καν να το φανταστεί πριν μερικά χρόνια, διότι οι συνθήκες ήταν αντίξοες για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς σε συνδυασμό με την απουσία γνώσεων για τις επιστημονικές και τεχνικές ιδιότητες του ζεόλιθου. Τώρα, όμως, αρχίζει μια νέα πραγματικότητα και το μέλλον της Ελλάδας θα έχει ζεόλιθο. Ας ασχοληθούμε, λοιπόν, όλοι μαζί μ’ αυτήν την καινοτομία για να δούμε επί του πρακτέου πώς αλλάζει τα ελληνικά δεδομένα, διότι είναι μια μορφή προετοιμασίας γι’ αυτό που θα γίνει και με την ελληνική ΑΟΖ.

2 comments

Άγγελος Θεμελής 8 March 2017 at 19:15

Για ποιες χρήσεις θα διατεθεί ο ζεόλιθος;

Reply
Ελευθέριος 9 March 2017 at 00:35

Άγγελε,
μπορώ να σου πω μια εφαρμογή του: π.χ. τις ελιές τις ψεκάζουν για τον δάκο.
Αν σκεπάσεις τα λιόδεντρα με σκόνη ζεόλιθου, που είναι ακίνδυνη γι αυτά, ο δάκος δεν προσβάλει τον καρπό. Έτσι τα δέντρα μπορούν να αποφύγουν το ράντισμα, που ως γνωστό έχει άλλες τοξικές παρενέργειες σε ωφέλιµα έντομα και συμβάλλει στη γενικότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και στον κίνδυνο συγκέντρωσης υπολειµµάτων εντοµοκτόνων στον καρπό και το λάδι.
Είναι άλλο θέμα βέβαια, να πείσεις μετά τουςς αγρότες να μη ραντίζουν.
Επίσης ο ζεόλιθος έχει θεραπευτικές ιδιότητες για κάποιες παθήσεις.

Τώρα ένα τεστ που θα είχε ενδιαφέρον να γίνει είναι: αν σκεπάσεις τους συμπατριώτες μας με ζεόλιθο, άραγε θα μπορούν να αποτρέψουν τις επιβλαβείς συνέπειες του “ψεκάσματος” που τους έχει επι δεκαετίες υποβάλλει το πολιτικό σύστημα, ώστε να καταπολεμήσουν την αδράνεια και να σηκωθούν από την παρατεταμένη νάρκη τους, παίρνοντας παραμάζωμα και το σύστημα και το πολιτικό προσωπικό του; Ιδού μια βέβαιη χρησιμότητα του ζεόλιθου, που όμως δεν βλέπω να έχει πολλές πιθανότητες εφαρμογής.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.