Οι λαοί διεκδικούν μαχητικά την εθνική τους ταυτότητα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.

Ούτε η παγκοσμιοποίηση έφερε το τέλος των εθνικών ταυτοτήτων, ούτε η Ευρωπαϊκή ενοποίηση οδηγεί στο τέλος των εθνικών κρατών. Το έθνος ως αξία, ως βίωμα, ως ζωντανή κοινότητα, ως σύνολο ανθρώπων με κοινή συνείδηση παρελθόντος και κοινά οράματα για το μέλλον, δεν ανήκει στο παρελθόν. Οι θαυμαστές της μεταεθνικής εποχής και οι κήρυκες του ισοπεδωτικού διεθνισμού διαψεύσθηκαν. Η εθνική ταυτότητα βρίσκεται στο επίκεντρο αναζητήσεων και συγκρούσεων.

Άλλοι επιχειρούν να διακηρύξουν την εθνική τους ταυτότητα αποχωρούντες από πολυεθνικές συνεργασίες. Παράδειγμα οι Άγγλοι με το Brexit.

Άλλοι ζητούν απόσχιση από το κράτος, στο οποίο ανήκουν. Παράδειγμα οι Καταλανοί και οι Κούρδοι (Ιράκ).

Άλλοι ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία μέσα στο κράτος, στο οποίο ζουν. Παράδειγμα οι Κορσικανοί στη Γαλλία, οι βόρειες επαρχίες στη  Ιταλία.

Άλλοι συγκρούονται ενόπλως με την κεντρική κυβέρνηση. Παράδειγμα οι Ρωσόφωνοι της Ουκρανίας.

Άλλοι κλέβουν την Ιστορία των γειτόνων τους για να κατασκευάσουν μία τεχνητή εθνική ταυτότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Σκοπιανοί, οι οποίοι ασεβούν κατά την Ελληνικής Ιστορίας.

Άλλοι δίνουν μάχες με τη Βουλή, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία της χώρας στην οποία κατοικούν για να διαφυλάξουν την εθνική τους ταυτότητα, τη γη τους και τα δικαιώματά τους. Παράδειγμα οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία.

Και άλλοι συγκινούνται με γεγονότα που τονώνουν την εθνική τους υπερηφάνεια. Παράδειγμα οι Έλληνες της Κύπρου, οι οποίοι ενθουσιάσθηκαν από την υπέρπτηση δύο αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τον εορτασμό της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, την 1η Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει με αμηχανία την έκρηξη αυτού του κύματος εθνικών αναζητήσεων και διεκδικήσεων. Χαρακτηρίζει παράνομο το δημοψήφισμα των Καταλανών και κατά τη γνώμη μου ορθώς πράττει. Όμως δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε. Ε. αναγνώρισαν την απόσχιση των Αλβανών του Κοσσόβου από τη Σερβία. Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Στην περίπτωση αυτή δικαιώνεται η Ελλάς, η οποία ανήκει στη μειοψηφία των Ευρωπαίων που δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου (Κοσσυφοπεδίου).

Η επιβίωση των εθνικών κρατών και η αναβίωση των εθνικών ταυτοτήτων πρέπει να μάς απασχολήσει σοβαρά στο εσωτερικό της χώρας μας. Ανάμεσα στο ένα άκρο, που είναι ο ρατσισμός και η εθνική αλαζονεία, και στο άλλο άκρο που είναι η ισοπέδωση των εθνικών χαρακτηριστικών και ο αφελληνισμός της Παιδείας, υπάρχει η μέση λύση. Ο υγιής πατριωτισμός, ο σεβασμός στην Ορθοδοξία, στην ελληνική γλώσσα και στην Ιστορία μας, με παράλληλο σεβασμό προς τους άλλους λαούς και τους άλλους πολιτισμούς.

Ας διαφυλάξουμε την εθνική μας ιδιοπροσωπία με τρόπο ειρηνικό και όχι συγκρουσιακό. Ο Ελληνισμός καλείται να συμβάλει δημιουργικά στην παγκόσμια συζήτηση για τη σημασία των εθνικών ταυτοτήτων!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 8.10.2017

(135) αναγνώσεις

One comment

  1. Δεν είναι δυνατόν να μιλούμε, σαν να αγνοούμε αυτά που πραγματικά συμβαίνουν. Δεν ξέρουμε ποιοι ονόμασαν τον εθνισμό εθνικισμό; Δεν ξέρουμε ποιοι επιδιώκουν τον εξανδραποδισμό των λαών; Δεν ξέρουμε ποιοι κυβερνούν τον κόσμο από το παρασκήνιο; Δεν ξέρουμε σε ποιους οφείλουν όλα τα κράτη του κόσμου τα τεράστια χρέη τους; Δεν ξέρουμε ποιοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν την αραβική άνοιξη; Δεν ξέρουμε ποιοι έφτιαξαν και συνεχίζουν να εφοδιάζουν, να υποστηρίζουν και να χρηματοδοτούν τον ISIS; Δεν ξέρουμε το πώς δημιουργήθηκε το μεταναστευτικό πρόβλημα; Δεν ξέρουμε ποιος καρπώνεται τα τεράστια κέρδη της Γερμανίας, που δεν φτάνουν στο λαό της; Δεν ξέρουμε ποιος αποφάσισε τη λεηλασία της πατρίδας μας και τη φυσική εξόντωση του λαού μας; Δεν ξέρουμε τι ρόλο παίζουν τα κόμματα εξουσίας στην πατρίδα μας; Δεν ξέρουμε ότι έχει καταλυθεί το Σύνταγμά μας; Δεν ξέρουμε ποιος ανεβάζει το 3% στο 35%; Δεν ξέρουμε τι ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ; Δεν ξέρουμε για τον έλεγχο του υποσυνείδητου; Δεν ξέρουμε για τους ψεκασμούς; Δεν ξέρουμε ότι μας χρωστούν και δεν χρωστούμε; Όλα τα ξέρετε κ. Χολέβα. Γιατί δεν λέτε ποια είναι η αιτία αυτών που συμβαίνουν και μας ζαλίζετε με το τι συμβαίνει αντιγράφοντας τις εφημερίδες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *