78% των Ισραηλιτών βλέπει την Τουρκία σαν εχθρό

10 Ιουνίου 2010, 14:47
Νικόλας Ζαννέττος
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, 78% των Ισραηλιτών, βλέπει την Τουρκία σαν εχθρό.


Η Τουρκία αποτελούσε κάποτε την μοναδική μουσουλμανική χώρα σύμμαχο του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή.


Μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις της Γάζας, και το θάνατο Τούρκων ακτιβιστών οι οποίοι προσπάθησαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη περιοχή, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν.


Οι δύο χώρες ανέπτυξαν κατά την δεκαετία του 90 ιδιαίτερες στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις, ενώ η Τουρκία έγινε ο αγαπημένος προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες.


Το 2008 η Τουρκία επέκρινε την στάση του Ισραήλ στο ζήτημα της Γάζας και οι σχέσεις των δύο χωρών πήραν τον κατήφορο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση και ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης.


Οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της Γάζας, είχαν ως αποτέλεσμα μια διπλωματική «κόντρα» των δύο χωρών. Το αποκορύφωμα φυσικά ήταν όταν η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Ισραήλ ενώ ανακοίνωσε και επίσημα πως θα μειώσει τόσο τους οικονομικούς όσο και τους στρατιωτικούς δεσμούς με το Ισραήλ στο χαμηλότερο δυνατό σημείο.


http://www.sigmalive.com/news/international/275112

.

(348) αναγνώσεις

One comment

  1. Είμαι μάλλον βέβαιος ότι ο τίτλος είναι λάθος. Θα ήθελε να γράψει των ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ (δηλ. κατοίκων του Ισραήλ, ασχέτως θρησκεύματος) και όχι Ισραηλιτών (δηλ. των απανταχού της γης Ιουδαίων το θρήσκευμα). Κατά τα άλλα, ουδεμία έκπληξη. Οι νεοοθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας είναι φυσικό να σκοντάψουν πάνω στο μικρό, αλλά στρατιωτικά πανίσχυρο και αποφασισμένο Ισραήλ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *