Στην Κύπρο έφτασαν τα πρώτα άρματα μάχης από τα αποθέματα του ρωσικού Στρατού

17-06-2010 19:20:03 
Τα πρώτα 10 (κατ’άλλες πηγές, 12) άρματα μάχης Τ-80U/UK της δεύτερης παραγγελίας των 41 άρμάτων από τα αποθέματα του ρωσικού Στρατού βρίσκονται ήδη στην Κύπρο.Τα 41 Τ-80U/UK, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, προορίζονται να αντικαταστήσουν μία επιλαρχία αρμάτων Μ-48Α5 MOLF τα οποία είχε παραχωρήσει επί δανεισμώ η Αθήνα στην Λευκωσία. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να κλείσει οριστικά και το θέμα με τις αμερικανικές αντιδράσεις (τυπικά οι ΗΠΑ είχαν δίκαιο σε αυτό το θέμα…) για την παραχώρηση στην κυπριακή Εθνοφρουρά αμερικανικής προέλευσης οπλικών συστημάτων.


Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τα άρματα δεν φέρουν τις νέες θερμικές κάμερες CATRIN της Thales, γιατί και στον ρωσικό Στρατό υπηρετούσαν χωρίς αυτές, αλλά ήδη έχει γίνει ο σχεδιασμός της εγκατάστασής τους και θα τοποθετηθούν μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου. Είναι οι ίδιες κάμερες που προβλέπεται να τοποθετηθούν και στα BMP-3HEL. Τα υπόλοιπα 31 άρματα πρόκειται να παραδοθούν μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.


Με τον ολοκλήρωση του προγράμματος η ΧΧ ΤΘΤ πρόκειται να συμπληρώσει τη δύναμή της αφού θα διαθέτει δύο συνολικά επιλαρχίες με 82 Τ-80U/UK.


Τώρα αναζητείται λύση και για τα παλαιά αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ107 που επίσης πρέπει  να αποσυρθούν λόγω παραβίασης της αμερικανικής νομοθεσίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2003 είχε γίνει το λάθος και είχαν βαφτεί με τα χρώματα της Εθνοφρουράς τα αμερικανικά άρματα και πυροβόλα και είχαν παρουσιαστεί μάλιστα και στην παρέλαση!


Η παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας έφερε ως αποτέλεσμα ένα εξαετές εμπάργκο στα αμερικανικά οπλικά συστήματα που έπρόκειτο να παραχωρήσει η Γερμανία στην Ελλάδα. Κάποια από αυτά, όπως οι 36 διασκορπιστές ναρκών (συστήματα ταχείας στρώσης ναρκοπεδίων) “Scorpion”, χάθηκαν για πάντα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού κατέληξαν σε τρίτους ή διαλύθηκαν.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12702&Itemid=139

.

(298) αναγνώσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *