Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Ελληνοτουρκικά

Φάμπρικα «στημένων» ναυαγίων από την Τουρκία

Μετά τους Καλόγερους στήθηκε επιχείρηση μεταξύ Λήμνου και Αϊ-Στράτη  «E» 7/7

Νέο εικονικό ναυτικό επεισόδιο έρευνας και διάσωσης χθες πάνω στον 25ο μεσημβρινό, που διχοτομεί το Αιγαίο, φαίνεται ότι έστησαν οι Τούρκοι, στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Αϊ-Στράτη, μετά το προχθεσινό στη νήσο Καλόγεροι, στέλνοντας αεροπλάνα και πλοία καταμεσής του Αιγαίου, για δεύτερη συνεχή ημέρα και αναγκάζοντας την ελληνική πλευρά να κινητοποιηθεί με ψεύτικο συναγερμό. Η Τουρκία χθες έδωσε τρία διαφορετικά στίγματα σε τουρκικά περιπολικά να αναζητήσουν ναυάγιο κάποιου ψαροκάικου, στις περιοχές 6,5 μίλια βορειοδυτικά της Λήμνου, μέχρι και τον Αϊ-Στράτη, ελάχιστα έξω από τα χωρικά μας ύδατα και πάνω στον 25ο μεσημβρινό, τον οποίο αυθαίρετα έχουν ορίσει ως δική τους περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού, Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) στις 13.40 απογείωσε το Super Puma της Λήμνου, το οποίο όμως ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλοίο ή άνθρωπος σε κίνδυνο στην περιοχή. Ταυτόχρονα έστειλε και το ναυαγοσωστικό 514 από τη Λήμνο. Η Τουρκία έστειλε ακταιωρό και αεροσκάφος CN-235. Παράλληλα απογειώθηκε αεροσκάφος C-130 από την Ελευσίνα, για να πραγματοποιήσει αποστολή έρευνας και διάσωσης στην περιοχή. Ταυτόχρονα η Ελλάδα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, δηλαδή δέσμευσε την περιοχή για έρευνα και διάσωση.
Ο συναγερμός διήρκεσε περίπου μία ώρα. Τα ελληνικά πτητικά μέσα καλούσαν τα τουρκικά να εγκαταλείψουν τη δεσμευμένη περιοχή και αυτά, όπως ακριβώς και τη Δευτέρα, δεν απάντησαν, συνέχισαν την αποστολή τους και στη συνέχεια αφού την ολοκλήρωσαν εγκατέλειψαν την περιοχή. Μάλιστα κάποια στιγμή το τουρκικό πλωτό μέσο ερευνούσε λίγο νοτιότερα, κοντά στον Αγιο Ευστράτιο, την ώρα που το τουρκικό αεροσκάφος έκανε έρευνα στην περιοχή βορειοδυτικά της Λήμνου.


Τα σημεία που δόθηκαν τα παραπλανητικά στίγματα για δήθεν πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο, τόσο τη Δευτέρα όσο και χθες, αποτελούν σημεία-κλειδιά για το Αιγαίο, και η Τουρκία επιχειρεί να αποκτήσει τον επιχειρησιακό έλεγχο. Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ μέχρι νωρίς χθες το βράδυ δεν είχε κάνει καμία αναφορά στο περιστατικό, το οποίο όμως επιβεβαιωνόταν από το Λιμενικό Σώμα.


Ι. Ηλιάδη
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=19246948

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.