Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Μπλόκο στη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε ένα τμήμα της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του Συντάγματος, που προωθεί η ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Χασίμ Κιλίτζ το Δικαστήριο απέρριψε επίσης την έφεση της αντιπολίτευσης για την πλήρη ακύρωση του κυβερνητικού πακέτου για την συνταγματική αναθεώρηση.
Οι δικαστές ακύρωσαν τις τροποποιήσεις που αφορούν τον διορισμό των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και εκείνες που σχετίζονται με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που αντίστοιχα διορίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς, πρόσθεσε ο Κιλίτζ.
Όπως δήλωσε ο Κιλίτζ, το κείμενο, με διαγραμμένα πλέον τα επίμαχα άρθρα του, δύναται και θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν.
Η τουρκική κυβέρνηση διατείνεται πως με οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και στην εκπλήρωση των απαιτήσεων της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας στους 27.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ Σουάτ Κιλίτζ, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Όπως τόνισε όμως ο ίδιος, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει ορισμένα άρθρα της νέας χάρτας υπονομεύει την εξουσία της Εθνοσυνέλευσης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=19422948

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.