Μόσχα καλεί Παπανδρέου

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ρωσίας Γ. Παπανδρέου και Βλ. Πούτιν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Ρώσου πρωθυπουργού, ο κ. Πούτιν επικοινώνησε προχθές το βράδυ ο ίδιος τόσο με τον Ελληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ και συζήτησαν διμερή οικονομικά θέματα, θέματα εμπορίου και ενέργειας.


Οι κ. Παπανδρέου και Πούτιν συμφώνησαν να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν.


Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ από το Τελ Αβίβ, την πρωτοβουλία της επικοινωνίας είχε ο κ. Παπανδρέου.


Οπως και να έχει το πράγμα, η ουσία της επικοινωνίας είναι το ρωσικό ενδιαφέρον για την οριστική τύχη του αγωγού ρωσικού πετρελαίου Μπ0υργκάς-Αλεξανδρούπολη, εν όψει και της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στη Σόφια στις 27 Ιουλίου για διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και πολλών υπουργών τους.


Η ελληνική πλευρά, επιμένουν οι πληροφορίες, επέμεινε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος κατά το στάδιο της κατασκευής τόσο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη όσο και του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ.


Με τη διατύπωση αυτή η Αθήνα προσπαθεί να σταθεί «στη μέση» του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η Σόφια με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπορίσοφ, ο οποίος ανακοινώνει και αναιρεί την απόφασή του να μην προχωρήσει τον αγωγό ΜπουργκάςΑλεξανδρούπολη.


Υπενθυμίζεται ότι πρώτος ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε στο παρελθόν επιφυλάξεις για την κατασκευή του αγωγού λόγω περιβαλλοντικών ευαισθησιών. Τη «σκυτάλη» πήρε στη συνέχεια ο κ. Μπορίσοφ χρησιμοποιώντας την ίδια αιτιολογία για να βάλει φρένο στην κατασκευή του αγωγού.


Η Μόσχα εμφανίζεται ιδιαιτέρως ψύχραιμη στα «σκαμπανευάσματα» του Βούλγαρου πρωθυπουργού, επιμένοντας ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει καμία επίσημη δήλωση της Σόφιας ότι δεν ενδιαφέρεται για τον αγωγό.


Ομως, σύμφωνα με τα ρωσικά στοιχεία, η Σόφια έχει σταματήσει να επενδύει στο έργο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη από το καλοκαίρι του 2009. Μέχρι στιγμής η Βουλγαρία χρωστά 7 εκατ. δολάρια στην κοινοπραξία και άλλα 12 εκατ. δολάρια για την προετοιμασία του έργου.


Η Μόσχα πάντως είχε διαμηνύσει ότι διατηρεί το ενδιαφέρον της για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, ενώ παράλληλα έχει σπεύσει να ενισχύσει στο έπακρο την ενεργειακή συνεργασία της με την Τουρκία στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου αλλά και της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή της Μερσίνας στην Τουρκία.


Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως η ρωσική εταιρεία Τάνσνεφτ, που μετέχει στο έργο του αγωγού, άρχισε συνομιλίες με τη Σόφια για το μέλλον του αγωγού. *


http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/07/2010&id=186052

.

(470) αναγνώσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *