Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Ελληνική πολιτική Ταυτότητα

Είναι η Νέα Δημοκρατία Συντηρητική;

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 18 Σεπτεμβρίου 2018.

Στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ λαμβάνει πρόθεση ψήφου στο εύρος 25-30%. Τον Ιανουάριο το 2015, μετά από 2.5 δύσκολα χρόνια στην εξουσία έχοντας απέναντι έναν υποψήφιο που έταζε απτόητος λαγούς με πετραχήλια, έλαβε στις εκλογές 28%. Οφθαλμοφανής η αδυναμία να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους. Κάπου δεν πρέπει να οφείλεται αυτό; Λέτε να οφείλεται στη οικονομία; Λέτε ο ψηφοφόρος να περιμένει ακόμα περισσότερες αποκαλύψεις των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη περισσότερες τοποθετήσεις για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ για να πειστεί; Μήπως η ρητορική του προέδρου της απευθύνεται στους ήδη πεπεισμένους; Μήπως υπερμεγεθύνεται το 2% του ακραιφνούς μεταρρυθμιστικού φιλελεύθερου κέντρου;

Για να απαντηθεί ποιοι είναι οι δύσπιστοι απέναντι στη ΝΔ, θα πρέπει να σκεφτούμε τι είδους κόμμα είναι η ΝΔ. Στην υπόλοιπη Ευρώπη τα κόμματα με τα οποία συναναστρέφεται ονομάζονται Συντηρητικά. Στην Ελλάδα, ο όρος έχει αφεθεί επί δεκαετίες στην αριστερή δαιμονοποίηση. Ο Συντηρητικός έχει ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών, στο οποίο πρώτα ιεραρχεί την φυσική υπόσταση του συλλογικού υποκειμένου, μετά την ταυτότητα του υποκειμένου αυτού και μετά ασχολείται με την οικονομία. Δεν θεωρεί την οικονομία ως το κέντρο της ζωής, όπως κάνει ο καπιταλισμός και ο σοσιαλισμός. Την θεωρεί υποδεέστερη αξιακά.

Μ’ αυτόν τον τρόπο παρήγαγε πολιτισμό την αρχαία, μεσαία και σύγχρονη εποχή. Άφησε διαχρονικά γραπτά μνημεία, όταν οι άνθρωποι δεν είχαν ανέσεις. Έχτισε Παρθενώνες και Αγίες Σοφίες όταν οι ίδιοι έμεναν σε παράγκες. Δεν άφησε χρυσοστόλιστα παλάτια πλουσίων ή μοναρχών. Συνέθεσε αξεπέραστους Ύμνους χωρίς να αφήσει καν το όνομα των δημιουργών τους. Έκανε αυτοθυσίες και ηρωισμούς για ιδέες και ιδανικά. Αρνήθηκε τελεσίγραφα χωρίς να λογαριάζει κανένα κόστος.

Τα τελευταία 20 χρόνια αλώθηκε η Παιδεία: 150 απονευρωμένα βιβλία αποβλάκωσης εισήχθησαν πανηγυρικά στα σχολεία. Αλώθηκε η Κοινωνία: διαλύεται ο θεσμός της οικογένειας και στρουθοκαμηλίζουμε στην επιχειρούμενη πληθυσμιακή αλλοίωση της Ευρώπης. Η ΝΔ σιωπηλή. Φέτος, αλώνεται και η ταυτότητα. Μας αφαιρείται η δυνατότητα να ονομαζόμαστε Μακεδόνες, αφού «Μακεδόνες» βαφτίζουμε άλλους. Μας αφαιρείται η δυνατότητα να θεωρούμε ότι η Δωρική είναι και Μακεδονική, αφού έτσι ονομάζουμε μία σλάβικη γλώσσα, στην οποία μάλιστα, η λέξη Μακεδονία είναι άγνωστη!

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε προ ημερών ότι «δεν θα πέσουμε κι από την Ακρόπολη για τις Πρέσπες». Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αφιέρωσε μόνο ένα από τα 75 λεπτά της ομιλίας του στην ΔΕΘ στο Μακεδονικό, αντί να αφιερώσει 60 αποδομώντας την Συμφωνία άρθρο-άρθρο, ώστε να εισπράξει ένα 10% σε μία ημέρα. Έτσι, αφού κυβερνήσει με ένα πενιχρό 35% θα ξαναπέσει λόγω ΠτΔ το 2020, και με απλή αναλογική να συρθεί να κυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ παραμένει απούσα από την αξιολόγηση της Συμφωνίας, η οποία ψευδώς θεωρείται ότι είναι μόνο για το όνομα. Πρόκειται για υπόσχεση παραχώρησης τεχνογνωσίας κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Παραμένει απούσα και στην κριτική για την οικονομία, να επισημάνει πχ ότι δεν διασφαλίζεται πως ελληνικά προϊόντα θα διατηρούν την Μακεδονία ως ονομασία προέλευσης. Πώς θα μπορούσαν, αφού τώρα θα υπάρχει κράτος «Μακεδονία», έστω «Βόρεια».

Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα κάνει τους Έλληνες «υπερήφανους». Αν μειωθεί η φορολογία θα γίνουμε υπερήφανοι ή αν διατηρήσουμε ακέραιη την ταυτότητά μας από τους λωποδύτες εθνικής συνείδησης;

9 comments

NF 18 September 2018 at 19:44

Ερωτησεις:
1. Τι εννοειτε λεγοντας οτι η συμφωνια των Πρεσπων ειναι “υπόσχεση παραχώρησης τεχνογνωσίας κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας”;

2. Ακομα δεν εχετε αντιληφθει οτι απο το 2000 και μετα η ΝΔ εχει εκφυλιστει σε εναν γαλαζιο ΣΥΡΙΖΑ;

Reply
NF 18 September 2018 at 19:51

Ακουστε τι ερωτημα εβαλλε ο Ζάεφ στο δημοψηφισμα:

«Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και αποδέχεστε τη συμφωνία για το όνομα μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελλάδας;»

Ο τυπος ειναι μεγαλυτερος πολιτικος απατεωνας και απο τον Τσιπρα. Για αυτο τα βρισκουν μια χαρα μεταξυ τους. Ομοιος ομοιω………

Reply
admin 18 September 2018 at 21:11

Σχετικά με την πρώτη ερώτηση, δείτε εδώ τα σημεία 19, 21, 22, 23, 24 και 25.

http://www.antibaro.gr/article/19783

Επίσης, διαβάστε την Συμφωνία των Πρεσπών στα άρθρα 9 και 13-18.

https://drive.google.com/a/antibaro.gr/file/d/1lIWPBxK3GLDT5BlspYJS_dsW8eGsy4K2/view?usp=drivesdk

Το δεύτερο που λέτε για το ερώτημα, ήταν γνωστό από τον Μάρτιο-Απρίλιο ότι το ερώτημα θα ήταν ουσιατικά αν οι ψηφοφόροι «υποστηρίζουν την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ βάσει της (επικείμενης τότε) συμφωνίας με την Ελλάδα». Αυτό που ξεπέρασε τις προσδοκίες ήταν ότι θα συμπεριλαμβανόταν ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος! Αυτό, ομολογώ, ήταν έκπληξη των εκπλήξεων!

Reply
BAΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑΣ 18 September 2018 at 21:41

Kύριε Σταλίδη,διαβάζοντας το αξιόλογο άρθρο σας, θα ήθελα απλά να σημειώσω ότι η απουσία -πλέον- της Πατριωτικής Δεξιάς “ήρξε μεγάλων κακών”στην Ελλάδα. Ειδικά το θέμα των σκοπίων γιγαντώθηκε διότι δεν υπάρχει στην Πατρίδα μας χώρος εκπροσωπούμενος ως Πατριωτική Δεξιά, πανελληνίως αποδεκτός. Η αστική δεξιά είναι ο μεγάλος αδελφός της αριστεράς θολοκουλτούρας , οικονομιστικά-υλικά συστήματα και τα δύο, τα οποία επιδιώκουν την υλική αποχαύνωση από διαφορετικό μετερίζι το κάθε ένα.Εννοείται ότι η σοβαρή εκπροσώπηση της Πατριωτικής Δεξιάς είναι αδήριτος ανάγκη.

Reply
Σπύρος 19 September 2018 at 01:57

Έχω την εντύπωση πως αν κυβερνούσε η ΝΔ, η ίδια ακριβώς συμφωνία μπορούσε να περάσει πολύ πιο εύκολα και από την Ελλάδα. Κι αυτό όχι μόνο επειδή θα απείχαν από τα συλλαλητήρια αρκετοί (μεταξύ τους και διοργανωτές – ίσως, μάλιστα, κυρίως διοργανωτές) οι οποίοι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο να ρίξουν την κυβέρνηση παρά να περάσει η συμφωνία. Αλλά και επειδή πολύς κόσμος θα πίστευε ότι η ΝΔ έκανε ότι καλύτερο γινόταν, οπότε δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε αντίσταση. Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως είναι καλό το ότι το λαχείο έπεσε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Άδωνης και κάποιοι ακόμη της “πατριωτικής” πτέρυγας της ΝΔ, εκτιμώ πως δεν διαφέρουν σε τίποτα ουσιαστικό από π.χ. την Μπακογιάννη ή τον Χατζηδάκη, και μοναδικό μέλημα τους έιναι η εξουσία με οποιοδήποτε κόστος. Είναι ίσως πιο ικανοί στο να μαζεύουν τα πρόβατα που προσπαθούν να φύγουν από την δεξιά πόρτα του μαντριού.

Αλλά, ελάχιστα διαφέρουν και από π.χ. τον Κατρούγκαλο ή τον Βούτση. Τους ίδιους, έξωθεν επιβαλλόμενους στόχους έχουν. Η μόνη διαφορά βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο θα τους επιτύχουν, ίσως και στην ταχύτητα με την οποία καλούνται να φτάσουν σε αυτούς.

Φαίνεται ότι μπαίνει σε τελική ευθεία το σχέδιο για την διχοτόμηση/διάσπαση της Ελλάδας και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ελπίζω η αναφορά του Άδωνη στην Ακρόπολη στο βίντεο που παρατίθεται στο ανωτέρω άρθρο, να μην ήταν σημειολογική.

Reply
Γιῶργος Ἰακώβου 19 September 2018 at 06:54

Πρῶτον, ἀξιοπρεπεστάτη καὶ μαχητικωτάτη στάση στὸ ζήτημα τῆς Μακεδονίας, ἴσως τὴν πιὸ ἀσυμβίβαστα πατριωτική, πῆρε ὁ Τζήμερος. Ἔγραψε γιὰ ἄτιμο καὶ ἰταμὸ συμβιβασμό. Ἀλλὰ δὲν τάζει καὶ παροχές, ὁπότε οἱ καὶ τάχα «πατριῶτες» τῆς «ταυτότητος» δὲν τὸν θέλουν … Μιλᾶμε, λοιπόν, γιὰ πατριῶτες φιλοτομαριστές ! Γιὰ τζάμπα πατριῶτες. Γιὰ πατριῶτες, κόττες. Τέλος, γιὰ πατριῶτες χρεωκόπους. Καὶ ποζάρουν καὶ γιὰ «συντηρητικοί», ποὺ δῆθεν ὑπηρετοῦν ὑψηλότερες ἀξίες !
Αὐτὸν τὸν «πατριωτισμὸ» τὸν δείχνουν, ὅπως φαίνεται, καὶ οἱ δημοσκοπήσεις. Πολύ λογικῶς, λοιπόν, ἡ Νέα Δημοκρατία σχεδὸν τὸν ἀγνοεῖ. Διότι ἡ μεγάλη πλειοψηφία τῶν πολιτῶν δὲν περιμένεο πατριωτισμὸ ἀπὸ τὸ κόμμα ποὺ θὰ φηφίσῃ, ἀλλὰ πελατειακὲς παροχές, ἔστω καὶ δωράκι ἑκατὸ εὐρώ, «γιὰ νὰ πάῃ νὰ ψωνίσῃ»..
Δεύτερον, τήν Νέα Δημοκρατία, ἀλλὰ καὶ τοὺς αὐταποκαλουμένους «συντηρητικούς», συμφέρει νὰ μὴν ἀναλάβῃ ἡ Νέα Δημοκρατία τὶς εὐθύνες τῆς ἐξουσίας στὶς ἐπερχόμενες ἐκλογές. Διότι οἱ ἑπόμενες ἐκλογὲς θὰ δώσουν κυβέρνηση μειωμένης δυνατότητος διακυβερνήσεως, λόγῳ προεδρικῆς ἐκλογῆς καὶ τῆς προοπτικῆς τῆς ἁπλῆς ἀναλογικῆς στὶς μεθεπόμενες ἐκλογές . Ἂν προσθέσουμε τὴν φυσικὴ καὶ πατροπαράδοτη ἀπέχθεια τῆς πλειοψηφίας τῶν ψηφοφόρων γιὰ σοβαρὴ καὶ παραγωγικὴ ἐργασία, ἡ καλύτερη θέση στὴν Ἑλλάδα σήμερα εἶναι τοῦ ἀρχηγοῦ τῆς ἀξιωματικῆς ἀντιπολιτεύσεως. Συνεπῶς, ὀρθῶς δὲν σπεύδει νὰ κεφαλαιοποιήσῃ τὸ τάχα 10% πού ὀπτασιάζεται ὁ ἀρθρογράφος ὅτι θὰ φέρῃ ἡ «πατριωτικὴ» ψῆφος. Διότι, καὶ ἂν ὑπῆρχε τὸ 10% αὐτό, ἡ συσπείρωσή του στὴν Νέα Δημοκρατία θὰ ἐπέφερε καὶ «ἀντιδεξιὰ» συσπείρωση περὶ τὸν ΣΥΡΙΖΑ. Θὰ ξαναζούσαμε, δηλαδή, τὸ σενάριο τοῦ 1989-1990.
Ἄν, παρὰ πᾶσαν προσδοκίαν, αὐτὸ τὸ 10% πάῃ στὰ εὐκαιριακῶς «πατριωτικὰ» κόμματα, πολύ λογικὰ δέν θὰ μπορῇ νὰ κυβερνήσῃ κανένας σὲ συνεργασία μὲ αὐτά. Διότι οἱ προτάσεις τους, στὸ μεῖζον θέμα τῆς οἰκονομίας, εἶναι ἀνεδαφικές. Συνεπῶς, ἔχει συμφέρον καὶ ἡ χώρα νὰ μοιρασθῇ ἡ ψῆφος τῶν ἀνοήτων σὲ πολλὰ κόμματα, ὥστε νὰ καταλάβουν περισσότεροι ψηφοφόροι, μέσα στὴν ἀναπόφευκτη περίοδο μεσοβασιλείας ποὺ θὰ περάσουμε, ὅτι ἡ τζάμπα μαγκιὰ δὲν περνᾷ, ὅπως περνοῦσε παλαιότερα καὶ ὅτι ἡ πώληση τῆς ψήφου μὲ ἀντάλλαγμα πελατεικὲς παροχὲς, τελικῶς, βλάπτει.

Reply
admin 19 September 2018 at 15:25

Κύριε Μακρυπούλια, και Σπύρο, ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Αν πατήσετε στον σύνδεσμο πάνω στη φράση με την Ακρόπολη, θα δείτε το σχετικό βίντεο στην παραπομπή.

Κύριε Ιακώβου, σχολιάζω αποκλειστικά την πρώτη φράση. Τα υπόλοιπα ουδόλως με αφορούν.

Πράγματι, η θέση αυτή του Τζήμερου ήταν σαφής. Και άλλοι ίσως έχουν αυτήν την θέση. Το συγκεκριμένο άρθρο εξετάζει μία συγκεκριμένη ιεράρχηση αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, τις οποίες δε νομίζω να συμμερίζεται ο κ. Τζήμερος. Ενδεικτικά, δείτε εδώ μία επιστολή που του έστειλα το 2012, στην οποία δεν απάντησε ποτέ, ενώ έμαθα ότι την χρησιμοποίησε αυτούσια σε μία συνάντησή του με το Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τις επόμενες ημέρες. Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε, αλλά ότι την έθεσε στην συνάντηση. Βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και ήτανε μέσα στα σχέδιά του τέτοιες συναντήσεις.

Επιστολή στον Θάνο Τζήμερο για τις θέσεις του κόμματος Δημιουργία Ξανά, περί «Σχέσεων Κράτους-Εκκλησιών»

http://www.antibaro.gr/article/4354

Reply
NF 19 September 2018 at 15:39

@Admin

Δε νομιζω οτι εχουμε και καμμια “τεχνογνωσια” να τους δωσουμε. Οπου αυτη υπαρχει, ανηκει σε ιδιωτικες επιχειρησεις και οχι στο Δημοσιο. Αναλογα αρθρα υπαρχουν σε πολλες παρομοιες συμφωνιες με αλλα κρατη, και συνηθως ειναι αερας κοπανιστος.
Βεβαιως η συμφωνια εχει πολλα αλλα λιαν ενοχλητικα σημεια, με κυριοτερο αυτο το περι “ΑΟΖ”, και οχι μονο.

Reply
admin 19 September 2018 at 17:00

NF, σε σχέση με τα Σκόπια είμαστε 50 χρόνια μπροστά. Δείτε τα άρθρα 9 και 12 έως 18. Θα εκπλαγείτε με το τι είδους συμφωνία είναι αυτή. Ίσως η μεγαλύτερη απάτη είναι που ονομάστηκε «Συμφωνία για το όνομα». Μόνο για το όνομα (του κράτους) δεν είναι.

https://drive.google.com/a/antibaro.gr/file/d/1lIWPBxK3GLDT5BlspYJS_dsW8eGsy4K2/view?usp=drivesdk

Αντιγράφω με σειρά εμφάνισης τους τομείς που αναφέρονται συγκεκρμένα

Άρθρο 9
γεωργία, πολιτική προστασία, άμυνα, οικονομία, ενέργεια, περιβάλλον, βιομηχανία, υποδομές, επενδύσεις, πολιτικές σχέσεις, τουρισμός, εμόριο, διασυνοριακή συνεργασία. Επίσης, τομείς που μπορεί στο μέλλον να κριθούν επωφελείς(!! – βάλε νά ‘χεις μπάρμπα…)

Άρθρο 12
διμερείς πολιτικές σχέσεις μέσω τακτικών επισκέψεων κλπ, ανώτατο συμβοίλιο συνεργασίας με επικεφαλής τους πρωυθπουργούς, επαφές μεταξύ πολιτών people-to-people, κοινωνία πολιτών

Άρθρο 13
περίκλειστο κράτος, Δίκαιο της Θάλασσας κλπ

Άρθρο 14
γεωργία, ενέργεια, περιβάλλον, βιομηχανία, υποδομών, επενδύσεων, τουρισμός, εμπόριο, μεταφορές. ΜΟΕ. μέτρα κατά της υπερβολικής γραφειοκρατίας, θεσμικών, διοικητικών και φορολογικών εμποδίων. Συνεγασία μεταξύ εταιρειών, επιχειρήσεων και βιομηχανιών. Μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Ενέργεια, κατασκευή αγωγών(!) φυσικού αερίου και πετρελαίου, ΑΕΠ, φωτοβολταικών, αιολικής, υδροηλεκτρικής ενέργειας. «Το Πρώτο Μέρος θα διεκολύνει το δεύτερο με κατάλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας». Σαφέστατη φράση στο 14(4). Υποδομές, μεταφορές, τομείς οδικών σιδηροδρομικών, θαλάσσιων(!!), αεροπορικών και επικοιωνιακών διασυνδέσεων. Διευκόλυνση στην διαμετακόμιση λιμένων(!), αερολιμένων στο έδαφος καθενός εκ των Μερών. [Σημείωση: θα τους φτιάξουμε και λιμάνια;]. Διαμετακόμιση, τηλεπικοινωνίες, σήματα και κωδικούς. Εκσυγχρονισμό διασυνοριακών σημείων διέλευσης. Εξασφάλιση προστασίας περιβάλλοντος, φυσικού ενδιαιτήματος στα διασυνοριακά ύδατα και τον περιβάλλοντα χώρο, συνεργασία στην προσπάθεια μείωσης κάθε είδους μόλυνσης. Προστασία περιβάλλοντος. Κοινή οικονομική εταιρική σχέση, μεικτά επιχειρηματικά φόρα.

Άρθρο 15
βιομηχανία, μηχανές, επιστημονική, τεχνολογική και τεχνική συνεργασία. Εκπαίδευση. Ανταλλαγές πληροφοριών, επιστημονικών και τεχνικών αρχείων, αμοιβαία πρόσβαση σε επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα, αρχεία, βιλιοθήκες και ιδρύματα. Πρωτοβουλίες επιστημονικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και ιδιωτών(!!! – τους ρώτησαν;) που στοχεύουν στην συνεργασία κα ιανταλλαγές στις επιστήμες, τεχνολογία και εκπαίδευση. Εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά και επιστημονκά προγράμματα από τις κοινότητες. Σύγκλιση διμερών και διεθνών συνεδρίων. Έρευνα και τεχνολογία, ψηφιακή τεχνολογία, ερευνητικά κέντρα. Ανάπτυξη πολιτισμικών σχέσεων, χορό, κινηματογράφο, μουσική, θέατρο. Αθλητισμό. Διμερής συνεργασία και στον χώρο της υγείας.

Άρθρο 16
αγώνα κατά οργανωμένου και διασυνοριακού εγκλήματος, τρομοκρατίας, οικονομικών εγκλημάτων, παράνομης διακίνησης ανθρώπων, προαγωγής, εμπορίας ναρκωτικών, ψυχοτρόπων ουσιώνς. Άλλα εγκλήματα: Κατασκευή και διακίνηση πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών. Εξαγωγή και μεταβίβαση κυριότητας πολιτιστικών αγαθών, αδικήματα στις μεταφορές πολιτικής αεροπορίες και έγκλημα περί πλαστογραφίας, λαθρεμπορίας τσιγάρων, οινοπνεύματος και καυσίμων. Πολιτική προστασία με έμφαση στην διαχείριση φυσικών και ανθρωπωγενών καταστροφών, ανακούφιση κλπ. πυρόσβεση.

Άρθρο 17.
Άμθνα, ένοπλες δυνάμεις, μεταφορά τεχνογνωσίας και οικοδόμησης ικανοτήτων, συνεργασία στην παραγωγή, ενημέρωση και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Εκπαίδευση προσωπικού.

Άρθρο 18.
αμοιβαίες δικαστικές αποφάσεις, υδρο-οικονομία

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.