Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
Ελληνοτουρκικά

Βανδαλισμοί σε 78 ελληνικούς τάφους στην Ιμβρο

Καταστροφές στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο προκάλεσαν άγνωστοι τη νύχτα της 29ης Οκτωβρίου, ημέρα της επετείου της ίδρυσης από τον Κεμάλ της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923. Εντονες αντιδράσεις από τους συλλόγους των Ιμβρίων «E» 1/11


Με πρωτοφανή βαρβαρότητα άγνωστοι το βράδυ της Πέμπτης ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής προκάλεσαν καταστροφές σε 78 τάφους στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο στην Παναγιά (Μερκέζ) της Ιμβρου, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού.


Οι βανδαλισμοί, που έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ιμβρίων, συνέβησαν την 29η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής γιορτής της Τουρκίας για την επέτειο της ίδρυσης από τον Κεμάλ της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1923. Αν και το νεκροταφείο βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, οι καταστροφές δεν έγιναν άμεσα αντιληπτές.


Το πρωί του Σαββάτου και 24 ώρες μετά τις διαπίστωσε πρώτη η Πόπη Καχύλη, που κατάγεται από την Ιμβρο και μένει στην Ελλάδα, η οποία είχε πάει για να προσκυνήσει στους τάφους των δικών της. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο επίσκοπος Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε το γεγονός στις τουρκικές Αρχές.


Από την επιτόπια έρευνα-καταγραφή των Τούρκων αστυνομικών διαπιστώθηκε η ακριβής έκταση των καταστροφών και γίνεται λόγος για βανδαλισμούς σε συνολικά 78 τάφους.


Να σημειωθεί ότι ο βανδαλισμός στο νεκροταφείο έγινε σε μια περίοδο στα τέλη Οκτωβρίου που ένας σημαντικός αριθμός Ιμβρίων εγκαταλείπει το νησί λόγω του χειμώνα, για να επιστρέψει και πάλι την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου.


Ιδιαίτερα φέτος χιλιάδες Ιμβριοι επέστρεψαν για να περάσουν έστω και λίγες μέρες στο νησί τους, δίνοντας ζωή στα ελληνικά χωριά σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.


Ηδη για την υπόθεση του βανδαλισμού έχει ενημερωθεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία για να τεθεί το θέμα και διά της διπλωματικής οδού στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Να αναφερθεί ότι βανδαλισμοί στα νεκροταφεία της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία είχαν γίνει και πριν από δύο χρόνια, στο νεκροταφείο του Μπαλουκλί, στην Κωνσταντινούπολη.


«Οι Ιμβριοι απανταχού της γης έχουν συγκλονιστεί από την αποτρόπαιη αυτή πράξη» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών και της Ιμβριακής Ενωσης Μακεδονίας-Θράκης και προστίθεται ότι «εδώ και 20 χρόνια οι βίαια εκδιωγμένοι Ιμβριοι επιστρέφουν στην πάτρια γη για να ξαναχτίσουν τα γκρεμισμένα σπίτια τους, τις βεβηλωμένες εκκλησίες τους και να οικοδομήσουν συνειδητά γέφυρες συνεργασίας και αλληλοκατανόησης με την τουρκική κοινωνία».



Διωγμός
Οι δύο Ενώσεις τονίζουν ότι η βάρβαρη αυτή πράξη έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο συστηματικός διωγμός που υπέστησαν οι Ιμβριοι και Τενέδιοι έχουν καταγραφεί από εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υποδεικνύουν στην τουρκική πλευρά και τους τρόπους διόρθωσης αυτών των αδικιών.


Οπως επισημαίνεται, ενώ το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, προκειμένου να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, κάποιοι κύκλοι συνεχίζουν να επιμένουν στην πολιτική της μισαλλοδοξίας. «Το ερώτημα είναι γιατί τώρα», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ενωσης Μακεδονίας-Θράκης, Παύλος Σταματίδης, τονίζοντας ότι έπειτα από 45 χρόνια που οι Ιμβριοι υποχρεώθηκαν να φύγουν από το νησί τους, αρχίζει να διαμορφώνεται στον ορίζοντα μια άλλη κατάσταση.


Οπως είπε, οι Ιμβριοι αναμένουν από τις τουρκικές Αρχές να ενεργήσουν άμεσα για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Επίσης ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές την έμπρακτη στήριξη των λιγοστών Ιμβρίων που βρίσκονται σήμερα στο νησί.



ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ
Παρέμβαση από Βαρθολομαίο
Σε «γνωστούς άγνωστους» απέδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τη βεβήλωση στο νεκροταφείο της Ιμβρου. Μιλώντας χθες σε προσκυνητές από την Ελλάδα και την Ιταλία και σε ομογενείς της Κωνσταντινούπολης, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Ξηροκρήνη του Βοσπόρου, μετά τη Θεία Λειτουργία, τόνισε: «είχαμε εχθές την πληροφορίαν ότι έγινε εισβολή και επιδρομή σε ένα κοιμητήριόν μας εις την Ιμβρον, εις την πρωτεύουσαν της νήσου, και εβεβηλώθησαν πάρα πολλοί τάφοι, έσπασαν τους σταυρούς οι γνωστοί άγνωστοι». Σε άλλο σημείο ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε διαρκή αγώνα την επιβίωση της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του και «καταδίκασε απερίφραστα» την καταστροφή των τάφων ελληνορθόδοξων Ιμβριων. Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται ότι έχει ξεκινήσει έρευνα από την τοπική Αστυνομία για τη διερεύνηση του επεισοδίου, ώστε οι δράστες να συλληφθούν και να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=40507003

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.