Saturday 27 April 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου

Μιχάλης Ιγνατίου


Πριν από (την ψήφιση του νόμου) Freedom of Ιnformation Αct, συνήθιζα να λέω στις συναντήσεις ότι: «Την παρανομία την κάνουμε αμέσως. Η παραβίαση του Συντάγματος παίρνει λίγο περισσότερο. [Γέλια] Αλλά λόγω του νόμου Freedom of Ιnformation Αct, φοβάμαι να λέω τέτοια πράγματα».
Η παραπάνω κουβέντα-ομολογία ανήκει στον Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και την εκστόμισε στη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Μελίχ Έσενμπελ. Η συνάντηση έγινε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 1975 στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και αντικείμενό της ήταν η αμερικανική βοήθεια προς την Τουρκία και φυσικά το Κυπριακό, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. (Ξεκίνησαν να συζητούν στις 5.20 το απόγευμα και τελείωσαν μετά από 70 λεπτά).
Ο Κίσινγκερ αναφέρεται στον «Νόμο για την Ελευθερία στην Πληροφόρηση», που χρησιμοποιούμε όλοι οι ερευνητές και ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί το καλύτερο εργαλείο για όσους αναζητούν την αλήθεια στα άδυτα των αμερικανικών εγγράφων. Και φοβάται τον συγκεκριμένο νόμο, τον οποίο πολέμησε σκληρά όσο ήταν υπουργός, διότι μέσω της νόμιμης απόκτησης των εγγράφων αναδείχθηκε ο αισχρός ρόλος του εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, της Χιλής, του ανατολικού Τιμόρ, της Μπαγκλαντές και άλλων χωρών και λαών.
Το μέγα ερώτημα που αρνείται βέβαια να απαντήσει τα τελευταία 36 χρόνια ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι τι έπραξε στην περίπτωση της Κύπρου; Έκανε την παρανομία το 1974 με το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή νομίζοντας ότι έκλεισε το κεφάλαιο Κυπριακό ή «παίρνει λίγο περισσότερο» για να ολοκληρωθεί το έγκλημα εναντίον του λαού της Κύπρου; Όποια και αν είναι η απάντησή του, έχουμε ενώπιόν μας την πιο κυνική ομολογία Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην ιστορία της χώρας. Και αφορά ένα ελληνικό εθνικό θέμα, το οποίο η ανικανότητα των πολιτικών, Ελλήνων και Κυπρίων, μετέτρεψε από θέμα εισβολής και κατοχής σε μία δικοινοτική διαφορά η λύση της οποίας αναζητείται μέσω της κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασίας, που εισήγαγε ο σημερινός Πρόεδρος του νησιού.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ένας άβουλος άνθρωπος και μέτριος πολιτικός, κάλεσε τον κ. Χριστόφια και τον ηγέτη του καθεστώτος των κατεχομένων στη Νέα Υόρκη για να δώσει ώθηση στη διαδικασία που δεν οδηγεί πουθενά για ένα και μοναδικό λόγο: η Τουρκία αρνείται την παραμικρή υποχώρηση, αντίθετα απαιτεί και άλλες από το θύμα της εισβολής και κατοχής. Η Γραμματεία του ΟΗΕ, με τον επικεφαλής της Λιν Πάσκοε «εγκέφαλο» του σχεδίου Ανάν από κοινού με τη βρετανική κυβέρνηση, έχουν στήσει παγίδα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος «έπεσε μέσα» ως αρχάριος. Είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές και στη Λευκωσία δεν φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί. Η πρόσκληση της 18ης Νοεμβρίου στοχεύει στην αλλαγή της διαδικασίας και στην εισαγωγή διαιτησίας και χρονοδιαγραμμάτων. Ο κ. Χριστόφιας έχει υποχρέωση να αντισταθεί, να απορρίψει τα διλήμματα που του θέτουν κυρίως οι Βρετανοί, να απεγκλωβιστεί από τη διαδικασία που οδηγεί σε τουρκοποίηση και των ελεύθερων περιοχών, και εάν χρειαστεί να αποχωρήσει και να αποσύρει τις οδυνηρές υποχωρήσεις που έκανε ο ίδιος και οι προηγούμενοι…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ο σάλος από τη διαρροή των εγγράφων του αντιπροσώπου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλέξανδρου Ντάουνερ δεν λέει να κοπάσει. Όπως είναι ήδη γνωστό, ο ίδιος έγραψε άρθρο σε έντυπο της πατρίδας του, στο οποίο δακτυλοδείχνει την κυπριακή κυβέρνηση και την ΚΥΠ.
Λίγο-πολύ λέει πως έκλεψαν τα έγγραφα από τη γραμματέα του τα οποία στη συνέχεια υποτίθεται τα έστειλαν σε δημοσιογράφους. Φαίνεται ότι ο κ. Ντάουνερ πιάστηκε από τη μύτη όπως όλα τα… έξυπνα πουλιά! Διότι αποκαλύφθηκε στην Αυστραλία πως είναι ο μεγαλύτερος μαέστρος στις διαρροές εγγράφων, κάτι που έπραττε συστηματικά όσο έπαιζε τον ρόλο του πολιτικού στη μακρινή ήπειρο… Λέτε να διέρρευσε ο ίδιος τα έγγραφα; Τίποτα δεν αποκλείεται… Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία, θα πιστοποιήσει ότι όσοι πολιτικοί, ιδιαίτερα οι μικροί πολιτικοί, βρέθηκαν στη θέση του κ. Ντάουνερ, έπραξαν το κατ’ αυτούς αυτονόητο: κατηγόρησαν άλλους… Το πρόβλημα ξέρεις ποιο είναι, αγαπητέ Αλέξανδρε; Ότι ουδείς από εσάς σκέφθηκε την άμοιρη κοπέλα που βρέθηκε στη δίνη των προσωπικών παιγνιδιών όλων σας… Και γνωρίζεις ότι γνωρίζω… Ελπίζω στο βιβλίο που θα γράψεις να πεις την αλήθεια. Όπως την ξέρουμε εσύ και εγώ…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Είπαν πως τα έγγραφα που διέρρευσαν ήταν από 10 σελίδες μέχρι 6.900. Ο Αλέξανδρος γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους
πως το ένα πακέτο περιελάμβανε 8.852 σελίδες. Στο δεύτερο πακέτο, στο οποίο συμπεριελήφθησαν και τα ηλεκτρονικά μηνύματα των UΝDΡκαι UΝΟΡS, τα έγγραφα ξεπερνούσαν τις 2 χιλιάδες…
http://www.philenews.com/main/334,1,5205,0,51088-.aspx

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.