Friday 18 August 2023
Αντίβαρο
Κάρτα του πολίτη Πολιτική & Κοινωνία

Τέλος του 2011 η Κάρτα Πολίτη

Της Φωτεινης Kαλλιρη

Η κυβέρνηση προχωρεί στην αντικατάσταση της αστυνομικής ταυτότητας ώς το τέλος του 2011 με την Κάρτα του Πολίτη, στην οποία θα περιέχονται τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου και θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του, με σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Mετά τις σοβαρές επιφυλάξεις της Εκκλησίας και πολλών φορέων, η νέα κάρτα δεν θα έχει barcode και δεν θα περιλαμβάνει άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, ενώ η ηλεκτρονική συναλλαγή με υπηρεσίες του Δημοσίου είναι προαιρετική και θα γίνεται μόνο με τη συναίνεση του πολίτη. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών, οι δυνατότητες που προσφέρει η κάρτα θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με αιχμή τις τράπεζες. Με την κάρτα θα επιτρέπεται για παραδειγμα η πρόσβαση στο δημοτολόγιο, τις φορολογικές, ασφαλιστικές και αγροτικές υπηρεσίες. Δεν θα περιέχει στοιχεία του φορολογικού φακέλου, αλλά μέσω αυτής και του ΑΦΜ του κατόχου θα είναι δυνατή η πρόσβαση στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Aνάλογα θα μπορεί κανείς, εφόσον το επιθυμεί, να έχει πρόσβαση μέσω του ΑΜΚΑ στον ιατρικό του φάκελο ή με τον αριθμό δημοτολογίου σε πιστοποιητικά. Θα χρησιμοποιείται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο για τις μετακινήσεις εντός της Ζώνης Σένγκεν.

Το σχέδιο κειμένου με τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση της κάρτας δόθηκε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση σε διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται στις 12 Δεκεμβρίου.

«Κλειδί» στις συναλλαγές με το Δημόσιο

Η νέα κάρτα, που θα έχει το σχήμα πιστωτικής, θα αποτελέσει το κλειδί στις συναλλαγές των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση, εφόσον όμως οι πολίτες το επιθυμούν. Με την κάρτα, ειδικότερα, θα «ξεκλειδώνονται» τα πληροφοριακά συστήματα που έχει το κράτος και έτσι θα υπάρχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικά πιστοποιητικά τα οποία θα αξιοποιούνται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη διοίκηση. Θα αποτελεί, δηλαδή, την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο, επιτρέποντας την ηλεκτρονική αυθεντικοποίησή τους, με σκοπό την πρόσβαση όσων πολιτών το επιθυμούν σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη δημόσια διοίκηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει ένα βασικό όχημα για τη ταχύτατη μετάβαση στην ψηφιακή δημόσια διοίκηση και θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ταχύτητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη-δημότη, τον πολίτη-ασφαλισμένο, τον πολίτη-φορολογούμενο, τον πολίτη-αγρότη, τον πολίτη-φοιτητή κ. λπ.».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_23/11/2010_423467

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.