Monday 22 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Επιστολές Μακεδονία Σκοπιανό

Επιστολή στον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη για τη χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία» σε δελτίο τύπου.

Προς: mayor-office@cityoflorina.gr; press@cityoflorina.gr; secretary@cityoflorina.gr; ds@cityoflorina.gr

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Διάβασα με έκπληξη στον ιστοχώρο του Δήμου το Δελτίο Τύπου με την δήλωσή σας σχετικά με το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού.

https://www.cityoflorina.gr/index.php/archeio-deltion-typou/3104-arxeio-deltion-typou-2020/4768-d-t-dilosi-tou-dimarxou-florinas-sxetika-me-to-zitima-tis-pandimias-tou-koronoioy

Εντύπωση μου προξένησε η φράση «Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα απαγόρεψε την είσοδο στη χώρα μας των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας λόγω υψηλής διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα αυτή». Ειδικότερα, η χρήση του όρου «κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας».

Αν ήταν μία άλλη χώρα, πχ η Γερμανία, θα μιλούσατε για την «είσοδο στη χώρας μας των Γερμανών». Εδώ αποφεύγετε να χρησιμοποιήσετε τέτοιο επίθετο. Εν τούτοις, χρησιμοποιείτε τον όρο «Βόρεια Μακεδονία». Υποθέτω, για να είστε συνεπής με την Συμφωνία των Πρεσπών. Κατά τη συμφωνία αυτή όμως, στα διαβατήρια των «κατοίκων» της, αναφέρονται ως «Μακεδόνες / Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Εφόσον λοιπόν θέλετε πράγματι να είστε συνεπείς ως προς τη Συμφωνία αυτή, θα έπρεπε να πείτε  ότι η Ελλάδα απαγόρευψε την είσοδο στη χώρα μας «των Μακεδόνων / πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Αλλιώς, ΔΕΝ είστε συνεπείς. Είστε εκτός γραμμής. Δεν τηρείτε την συμφωνία. Παραβιάζετε τη Συμφωνία. Από ντροπή δεν το κάνατε;

Το ερώτημα είναι άλλο βέβαια. Είστε υποχρεωμένος να την τηρείτε; Είστε υποχρεωμένος να την ακολουθείτε κατά γράμμα.

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Δεν είστε. Ούτε ως πολίτης, ούτε ως Δήμαρχος. Πράγματι, η διπλωματική αλληλογραφία του κράτους της Ελλάδας υποχρεούται να ακολουθεί την ορολογία αυτή. Μέχρι εκεί όμως. Κανένας άλλος και για καμία άλλη χρήση. Ούτε σε δήλωση, γραπτή ή προφορική, Δημάρχου, ακόμα και του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα.

Υπάρχει μία χώρα, το επίσημο όνομα της οποίας είναι Ντόϋτσλαντ. Όλοι μας την αναφέρουμε ως Γερμανία.

Μία άλλη χώρα ονομάζεται Φραγκία από όλον τον κόσμο. Μόνο εμείς οι Έλληνες την ονομάζουμε Γαλλία.

Άλλες χώρες ονομάζουν τον εαυτό τους Σουίς, Σουόμι, αλλά εμείς τις ονομάζουμε Ελβετία και Φινλανδία.

Δεκάδες τέτοια παραδείγματα.

Ύψιστο παράδειγμα η Ελλάδα! Οι δυτικοί μας αποκαλούν Γραικία, οι Τούρκοι και οι Άραβες μας αποκαλούν Ιωνία (Γιουνάν), ενώ κάποιοι στη Μέση Ανατολή μας αποκαλούν Ρωμανία (Ρουμ).

Θα παραπονεθούμε στον Δήμαρχο του Λίβερπουλ ή στον Δήμαρχο της Σμύρνης αν μας αποκαλέσουν Γραικία ή Ιωνία;

Ή μήπως δεσμεύονται επειδή η διπλωματική αλληλογραφία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας αναφέρουν το όνομα «Ελληνική Δημοκρατία» (Hellenic Republic) και όχι το καθημερινό όνομα που χρησιμοποιούν όλοι.

Το συμπέρασμα είναι ότι κανείς δεν δεσμεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όποιος την ακολουθεί, το κάνει επειδή το επιλέγει ο ίδιος. Το κάνει δηλαδή επειδή το θέλει.

Εφόσον λοιπόν Μακεδόνες είμαστε εμείς οι Έλληνες και δεν μπορούν να γίνουν κι άλλοι, ποτέ δεν πρόκειται να τους αποκαλέσουμε έτσι, ούτε τη χώρα τους «Μακεδονία» με οποιονδήποτε προσδιορισμό.

Εμείς οι απλοί πολίτες θα τους αποκαλούμε πάντοτε Σκοπιανούς και τη χώρα τους Σκόπια.

Σας καλούμε να κάνετε κι εσείς το ίδιο.

Με τιμή,

Ανδρέας Σταλίδης.

5 comments

Νίκος Αργεάδης 10 July 2020 at 15:09

Έτσι ακριβώς Ανδρέα. Έχω την εντύπωση ότι ο Δήμαρχος το έκανε γιατί είναι διχασμένος και επειδή δεν ξέρει ότι δεν ειναι υποχρεωμένος να το κάνει.

Reply
Pipina Elles 12 July 2020 at 16:10

Κατά την άποψή μου, το έκανε γιατί όπως ακούω η Φλώρινα έχει πολλούς Σκοπιανούς… Έχει ή πληροφορήθηκα λάθος!

Reply
Πατριώτης 12 July 2020 at 17:30

Στην Φλώρινα εδρεύει και το Ουράνιο Τόξο.

Reply
admin 14 July 2020 at 12:58

Η άποψή μου είναι ότι ΔΕΝ το έκανε επειδή εκεί ζουν ορισμένοι σλαβόφωνοι ή εδρεύει το Ουράνιο Τόξο. Ούτε το έκανε επειδή συμφωνεί με την Συμφωνία. Το έκανε, όπως το κάνουν σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά ΜΜΕ και όπως το κάνουν πολλοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί, δηλαδή από έλλειψη σθένους και πιστεύοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, ενώ δεν είναι. Εξ ου και τα συγκεκριμένα επιχειρήματα που παρουσίασα. Αυτά λέω και στους γνωστούς μου όταν ακούω αυτόν τον όρο και εκνευρίζομαι 🙂

Σκόπια και Σκοπιανοί μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Reply
Πατριώτης 14 July 2020 at 13:51

@ admin
Για το “ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ” έγραψα εγώ πληροφοριακώς και όχι σαν δικαιολογία. Ο Σκοπιανός (;) Φιλίπωφ/Βοσκόπουλος, που το ίδρυσε, ή συνίδρυσε, τέλος πάντων, ήταν (είναι ακόμη;) υπάλληλος στην νομαρχία. Εμ, άμα στον κρατικό μηχανισμό εργάζονται τέτοια φυντάνια, τι περιμένεις;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.