Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
Ηχητικά

Ηχοβολές μέρος 2

Νέες “ηχοβολές” για το 1922, την Ελληνική Νομαρχία, Βυζαντινούς λόγιους, τη Μέση Ανατολή, την Έλλη Λαμπέτη και τον Νίκο Καβαδία

Καταστροφη της Σμυρνης 1922


”….Από το 1912 και μετά ,είχαν ξεκινήσει συστηματικοί διωγμοί των Ελλήνων της Μικρας Ασίας. Όσοι σήμερα υποστηρίζουν ,ότι αν η Ελλάδα δεν είχε παρέμβει στη Μικρά Ασία , σήμερα θα ήταν ακμαίος και ζωντανός ο μικρασιατικός πολιτισμός στα πλαίσια ενός τούρκικου κράτους, πλανώνται πλάνην οικτρά. Από το 1912, υπό την επίβλεψη των γερμανών της Γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στη Τουρκιά, ξεκίνησαν συστηματικοί διωγμοί τύπου γενοκτονίας των Ελλήνων με τα αμελε ταμπουρου, τα τάγματα εργασίας , με στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ανατολία. Οι Τούρκοι , με τη συνεργασία των Γερμανών έπαιρναν τους Έλληνες και είτε τους εξόντωναν καθοδόν, είτε τους πήγαιναν και τους έκλειναν σε στρατόπεδα εργασίας.
Αν θέλετε, επιχειρήθηκε να γίνει αυτό που έγινε στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο , από τους Ναζί και τον Χίτλερ. Αυτό για πρώτη φορά δοκιμάστηκε στη Μικρά Ασία τη περίοδο 1912,13,14,15 ,το πρώτο κρούσμα αν θέλετε, είναι οι διωγμοί στη Φώκαια το 1912…”.


Ντοκουμέντα  ΣΚΑΙ  TV

 

Ελληνική Νομαρχία ήτοι λόγος περί ελευθερίας

 

Ο Τάσος Βουρνας διαβάζει και αναλύει αποσπάσματα της Ελληνικής Νομαρχίας, αναζητεί τις ρίζες της, τις επιδιώξεις του συγγραφέα της, καθώς και τον πνευματικό κύκλο από τον οποίο πηγάζει. Σημαντικό πρόσωπο φαντάζει ο Ρήγας Φεραίος, στον οποίο και αφιερώνεται το κείμενο. Ο ερευνητής παρουσιάζει την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, βάσει μάλιστα στατιστικών στοιχείων της εποχής, και την πολιτική προοπτική που πρέπει να έχει το ελληνικό κράτος που θα συσταθεί από την εξέγερση, η οποία δεν πρέπει να βασίζεται στην παρέμβαση ξένων παραγόντων. Μάλιστα, το περιεχόμενο της  Ελληνικής  Νομαρχίας παραλληλίζεται με σημεία σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

ΕΡΤ

 

Βυζαντινοί λόγιοι και καλλιτέχνες στην αναγέννηση , ΕΡΤ

 

Η σειρά αυτή  αποτελεί ένα οδοιπορικό στο Βυζάντιο και την Ιταλία τον 15ο αιώνα, με παράλληλη ιστορική αναδρομή στα πολιτικά και πνευματικά δρώμενα της εποχής.

 

Μέρος  πρώτο

Σε αυτό το επεισόδιο παρουσιάζεται το ταξίδι των επιφανών Ορθόδοξων ιερωμένων-με επικεφαλείς τον Αυτοκράτορα Ιωάννη  Παλαιολόγο και τον Πατριάρχη Ιωσήφ-από την Πόλη στην Ιταλία, για την αναθέρμανση των σχέσεων με τους Καθολικούς και τον Πάπα.  Μετά από πολύμηνες θεολογικές διαπραγματεύσεις των δύο αντιπροσωπειών στη Σύνοδο που τελικά πραγματοποιήθηκε στη Φεράρα, υπογράφτηκε το «Ενωτικό» στις 6 Ιουλίου 1439. Το ντοκιμαντέρ κλείνει με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη , με την επιστροφή των ιεραρχών και την τύχη της Ένωσης.

 

Μέρος δεύτερο

 

Οι μελετητές συγκρίνουν τη βυζαντινή τέχνη με τη δυτική, την οποία διαπνέει ορθολογιστικό πνεύμα, και αναφέρονται σε προσωπικότητες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο εκείνη την περίοδο. Γίνεται λόγος για τον Γεώργιο Γεμιστό ή Πληθωνα και τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Φλωρεντίας. Γίνεται αναφορά στη ζωή και το έργο του, τις συγκρούσεις του με τους Πατέρες της εκκλησίας, τη διαμονή του στην Ιταλία και την επιθυμία του να ιδρύσει Πλατωνική ακαδημία στη Φλωρεντία. Aναλύεται η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε την εποχή των Παλαιολόγων, οι μεταξύ τους έριδες, οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει ο Γεμιστός, καθώς και οι ριζοσπαστικές απόψεις του για καίρια θέματα της εποχής. Γίνεται αναφορά στο τελευταίο του έργο «Νόμων Συγγραφή» και στην κατάληξη των χειρογράφων του στην πυρά με πρωτοβουλία του Γεωργίου Σχολαριου ή Γεννάδιου, ο οποίος είχε ιδιοποιηθεί τα έργα του.

 

Μερος τριτο

 

Ο αφηγητής επιχειρεί να εξηγήσει τα πολιτικά και πνευματικά δρώμενα στη Βενετία από τον 14ο ως τον 16ο αιώνα που συνδέονται άμεσα με την εγκατάσταση των Ελλήνων στην Πόλη. Κάνει μνεία στους Έλληνες αγιογράφους που εργάστηκαν στη Βενετία κατά τον 12ο και 13ο αι. και κατόπιν παρουσιάζει αναλυτικά την προσφορά των Ελλήνων στις τέχνες και τα γράμματα. . Στη συνέχεια, μιλάει για τον Βησσαρίωνα, τη ζωή και το έργο του, τις απόψεις του και τις ανησυχίες του σχετικά με τα ισχύοντα ήθη, τη μετάβασή του στη Ρώμη, τα χειρόγραφα που δώρισε στη Βενετία – ακούγεται και απόσπασμα από το έργο του για τη Μάχη της Βάρνας το 1444 – τη δράση του στο αββαείο της Γκροττα Φερρατα και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

 

Μερος τεταρτο

 

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζονται καλλιτεχνικές δημιουργίες της Αναγέννησης και της τέχνης του Βυζαντίου, αναλύεται η τεχνοτροπία τους και οι μεταξύ τους διαφορές, ενώ συγχρόνως περιγράφεται η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε σε Ανατολή και Δύση με τις επακόλουθες επιδράσεις τους στην τέχνη. Αναφέρεται η Σύνοδος Φεράρας – Φλωρεντίας και η Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους. Γίνεται μνεία στον υμνωδό Ρωμανό Μελωδό, στα ακριτικά τραγούδια, στα ιπποτικά μυθιστορήματα, στην κυπριακή ποίηση στα μέσα του 16ου αι. , στους Γ. Χορταση και Β. Κορνάρο, καθώς και σε έργα σημαντικών ζωγράφων της εποχής.

 

Περιήγηση στην Μέση Ανατολή

 

Μερος πρωτο

 

Μερος δευτερο

 

”…Τώρα δες , όσο πλησιάζουμε στο Μπααλμπεκ θα περνούμε τα χωριουδάκια των Σιιτων, γύρω από τις αρχαιότητες ζουν Σιιτες και Σουνίτες, οι δικοί σας έχουν εγκαταλείψει το Μπααλμπεκ. Μόνο στα βόρεια της κοιλάδας έμειναν ακόμα αμιγώς δικά σας χωριά. Τολμώ να ρωτήσω τι εννοεί με το προσδιορισμό ”δικά σας ”. Μόνο που δεν έφυγε το τιμόνι απ’τα χέρια του. Ελληνίδα δε είστε? Τους Rum Orthodox εννοώ, τους ορθοδόξους του Λιβάνου και της Σύριας. Άξιοι άνθρωποι, νοικοκυραίοι ……Δεν τον ακούω πια ήμουν πολύ νέα και πάρα πολύ άπειρη, βαθιά εντυπωσιασμένη απ αυτά που άκουγα, συνεπαρμένη από τη θέα μέσα στη κοιλάδα της Μπεκαα….
…Για όλο τον αραβόφωνο κόσμο η ορθοδοξία είναι ταυτισμένη με τη ρωμιοσύνη
RumOrthodox. .Μόνο εμείς απεμπολήσαμε την οικουμενική υπόσταση του ρωμιού για να κλειστούμε στο ελληνικό μας καβούκι…”
Μια καταπληκτική περιήγηση ιστορικού και γεωγραφικού περιεχομένου στις πλαγιές του Λιβάνου.
Από τη Βηρυτό , στο Μπααλμπεκ την αρχαία Ηλιούπολη.
Από τους Φοίνικες – τους σημαντικότερους αντίπαλους των Ελλήνων ναυτικών, στους Σελευκίδες. Ύστερα στους Ρωμαίους και τους Άραβες. Και τέλος στους μουσουλμάνους και τις κοινότητες των ορθοδόξων χριστιανών.
Από τη τραγωδία του Άδωνη και τη αναδυομένη Αφροδίτη μέχρι το πόλεμο των έξι ημερών και τα υψίπεδα του Γκολάν.
Η κοιλάδα του Μπεκαα, το ιερό του θεού Μπααλ-Ήλιου-Δια, που οι φυλές του Ισραήλ μετονόμασαν σε Μπααλ-ζεμπουλ …άρχοντα του πολυθεϊσμού και όλων των κακών .Εκ των υστέρων ελληνιστή Βελζεβούλ ο αρχιδαίμονας….

Με  τη  Μαριαννα  Κορομηλα
Σκαι radio

 

Αφιέρωμα στην Έλλη Λαμπέτη

 

Αριστούχα της δραματικής σχολής στη κατοχή. Οι σχέσεις ,οι γάμοι , οι χωρισμοί. Και ο μεγάλος έρωτας με τον Χορν. Η μεγάλη της ελληνικής σκηνής και η μάχη της με το καρκίνο.

Εφυγε το 1983.

Από τη πρόγραμμα
”Η Μηχανή του χρόνου

 

 

Το έργο του Νίκου Καββαδία

 

Αφιέρωμα στον πολυταξιδεμένο και …πολυτραγουδισμένο ποιητή.

 

Από τη πρόγραμμα ”Η Μηχανή του χρόνου”.

 

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.