Πρεμιέρα από τα μετόπισθεν

Μάχη (και), για τον έλεγχο των οδών ανεφοδιασμού δίνουν Αμερικανοί και Ταλιμπάν, καθώς οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν εμφανίζονται ιδιαίτερα ευάλωττες και εξαρτημένες από τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Πακιστάν.

 

Την περασμένη εβδομάδα αντάρτες πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις (τέσσερις τον περασμένο μήνα), κατά εφοδιοπομπών του ΝΑΤΟ κοντά στην πόλη Πεσαβάρ, στη βορειοδυτική επαρχία των συνόρων.

 

Στη μία επίθεση καταστράφηκαν ολοσχερώς 50 κοντέινερ και 100 φορτηγά, ενώ στην άλλη, 145 οχήματα και δύο τεθωρακισμένα. Αλλα 22 φορτηγά με τρόφιμα πέρασαν στα χέρια των ανταρτών, όταν ακινητοποίησαν εφοδιοπομπή κοντά στα σύνορα.

 

Το αρχηγείο των δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας στη βάση Μπαγκράμ υπολογίζει ότι απαιτούνται να εισάγονται ετησίως 75 εκατομμύρια γαλόνια καυσίμων και απροσδιόριστες, πλην όμως τεράστιες, ποσότητες ανταλλακτικών, όλα μέσω πακιστανικού εδάφους, όμως, η περιοχή διέλευσης είναι η εξεγερμένη αυτόνομη περιοχή της φυλής Παστούν, η οποία θεωρείται άντρο και κοιτίδα των Ταλιμπάν.

 

Ο δρόμος της Μόσχας

Το ΝΑΤΟ εισάγει στο Αφγανιστάν μέσω Πακιστάν και το 75% του συνόλου των εφοδίων που χρειάζεται η πολυεθνική δύναμη, ενώ το υπόλοιπο 25% προέρχεται από βορρά, από το Τουρκμενιστάν.

 

Ο βόρειος δρόμος θεωρείται ελεγχόμενος από τη Μόσχα, καθώς τα εφόδια φτάνουν σιδηροδρομικώς μέσω του ρωσικού δικτύου και γι’ αυτόν το λόγο δεν μεταφέρονται ευαίσθητα στρατιωτικά υλικά. Από εκεί περνούν τρόφιμα και κατασκευαστικά υλικά.

 

Το πρόβλημα του ανεφοδιασμού αναμένεται να κορυφωθεί τον επόμενο χρόνο, καθώς θα φτάσουν στην Καμπούλ οι πρόσθετες δυνάμεις που αναμένεται να στείλει ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι άντρες θα έχουν ανάγκη για πρόσθετα καταλύματα, στρατόπεδα, βάσεις, εστιατόρια, εξοπλισμό και επιμελητεία, φορτώνοντας με ακόμη περισσότερα προβλήματα το ασταθές σύστημα.

 

Ηδη, Γερμανία και Ισπανία ανεφοδιάζουν τα στρατεύματά τους μόνο μέσω αερογέφυρας, όμως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί για το σύνολο της πολυεθνικής δύναμης που θα απαρτίζεται σύντομα από 64.000 στρατιώτες από 41 χώρες. Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν μέσα στο έδαφος του Πακιστάν κατά αμερικανικών στόχων έχει προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Ισλαμαμπάντ.

 

Οι Αμερικανοί κατηγορούν τους Πακιστανούς όχι μόνο ότι έχουν χάσει τον έλεγχο των συνόρων, αλλά και ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αφγανοί αντάρτες συνεργάζονται με πακιστανούς υπηκόους με την ανοχή των τοπικών αρχών.

 

Ν. Ζ.

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 14/12/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=14.12.2008,id=37103044

.

(473) αναγνώσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *