ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ

ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΑΠΟ

ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ δρ. ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ

Στις 20 Ιανουαρίου 2009 ξεκινά ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων στο

Πλαίσιο του «Ελεύθερου Πανεπιστήμιου» του Δήμου Κηφισιάς.

 

Τα μαθήματα γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη (7-9 μ.μ.) στην  «Έπαυλη

Δροσίνη» (Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς), Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού.

 

Η θεματολογία έχει ως εξής:

 

 

20 Ιανουαρίου: Οι Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν το 1914. Η σχέση με την οθωμανική εξουσία και η περιοδολόγηση της «τουρκοκρατίας». Ο ρόλος των θρησκειών και η σημασία τους στη διαμόρφωση των εθνοπολιτισμικών ταυτοτήτων. Οι μεταρρυθμίσεις του Χάτι Χουμαγιούν και η εμφάνιση μιας αστικής ελληνικής ελίτ.

 

3 Φεβρουαρίου: Η εμφάνιση και η διαμόρφωση του τουρκικού εθνικισμού. Η πολιτική των Νεότουρκων και η όξυνση των αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η απόφαση για την εξόντωση των χριστιανικών κοινοτήτων και η υλοποίηση των σχεδίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιωνία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο. Η ποντιακή Αντίσταση. Η στάση της Ελλάδας.

 

17 Φεβρουαρίου: Η ήττα της νεοτουρκικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι μεταπολεμικές διευθετήσεις. Το ανθρώπινο κόστος των διώξεων της περιόδου 1914-1918. Η Μικρασιατική Εκστρατεία, η πολιτική του Ελ. Βενιζέλου,  οι εκλογές του ’20 και η πολιτική της μοναρχικής κυβέρνησης. Το αντιπολεμικό, αντιμικρασιατικό Μέτωπο.  Η στάση των συμμάχων και η πολιτική των μπολσεβίκων. Η Μικρασιατική Καταστροφή, η πυρπόληση της Σμύρνης, η Συνθήκη της Λωζάννης και  η κατασκευή του τουρκικού έθνους.

 

3 Μαρτίου: Το Ζήτημα του Πόντου, το κίνημα Ανεξαρτησίας, το αντάρτικο κίνημα, οι ελλαδικές παλινωδίες, η στάση των μεγάλων δυνάμεων. Τα γεγονότα του Καρς. Η ήττα και η  προσφυγοποίηση σε Ελλάδα και Σοβιετική Ένωση.

 

17 Μαρτίου:  Οι Έλληνες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι συνθήκες εμφάνισης των Ελλήνων στις ρωσικές περιοχές. Η εμπλοκή τους στα ιστορικά γεγονότα και  η επιρροή από τα νέα ιδεολογικά ρεύματα. Οι επιπτώσεις της σοβιετοποίησης της ρωσικής κοινωνίας επί της δομής των ελληνικών κοινοτήτων.                         

 

31 Μαρτίου: Η διαμόρφωση της σοβιετικής ελληνικής κοινωνίας, η πολιτισμική αναγέννηση του μεσοπολέμου, ο ελληνικός σοβιετικός Τύπος, οι Αυτόνομες ελληνικές σοβιετικές περιοχές, οι αναζητήσεις επί του γλωσσικού ζητήματος και η άγνωστη ελληνική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι σταλινικές διώξεις του 1937-38 και η εξόντωση της ελληνικής σοβιετικής ηγεσίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας. Οι βίαιες μετακινήσεις του ελληνικού πληθυσμού από τις παρευξείνιες περιοχές στην Κεντρική Ασία και την περιοχή των σοβιετο-κινεζικών συνόρων. Η στάση της Ελλάδας.

 

14 Απριλίου: (εβδομάδα Πάσχα)

 

28 Απριλίου: Κωνσταντινούπολη-Ίμβρος-Τένεδος: Η ελληνική μειονότητα στη δημοκρατία της Τουρκίας και οι επιπτώσεις της εθνικιστικής πολιτικής των τουρκικών κυβερνήσεων. Η στάση της Ελλάδας.

 

-12 Μαϊου: Oι αλλαγές στην τουρκική κοινωνία. Οι ελληνόφωνες μουσουλμανικές ομάδες στη σύγχρονη Τουρκία.

 

-26 Μαϊου: Οι ελληνικές κοινότητες στο μετασοβιετικό κόσμο και η εμπλοκή τους στα γεγονότα. Η «παλιννόστηση» στη «μητέρα-πατρίδα». Οι εθνικές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Τσετσενία και την Αμπχαζία. Η καταστροφή των ελληνικών κοινοτήτων. Η στάση της Ελλάδας. Η πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των Ελλήνων στη Νότια Ρωσία, στη Μαριούπολη (Ουκρανία), στην Κριμαία κ.ά.

 

 

 

 

 

ΕΦΟΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

΄΄ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ΄΄

 κα  Ευαγγελία Βαλάτα – Τσιάμα,

Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, Φιλόλογος Μ.Α.

 

 

Πληροφορίες

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Εμ. Μπενάκη 3 – Κηφισιά

τηλ. 210 6233491

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *