Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
Περιβάλλον

Μεταβολή του κλίματος

Δημοσιεύονται στην Guardian weekly της 11ης Ιουνίου 2009 τα συμπεράσματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για την αλλαγής του κλίματος που προξενούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε από την «Global Humanitarian Forum», μια δεξαμενή σκέψης που οργάνωσε ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Kofi Annan. Κατά την παρουσίαση της μελέτης ο Kofi Annan δήλωσε απερίφραστα: «Ο κόσμος βρίσκεται σε καμπή. Δεν μπορούμε πια να αγνοούμε τον ρόλο του ανθρώπου στη μεταβολή του κλίματος. Η μελέτη αυτή είναι μία πρόκληση για διαβουλεύσεις που θα πρέπει να καταλήξουν σε φιλόδοξους στόχους. Άλλως, θα συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε την πείνα, τις αρρώστιες και την προσφυγιά σε μαζική παγκόσμια κλίμακα».


Παράλληλα κατήγγειλε τους πολιτικούς ως υπεύθυνους για το αδιέξοδο και για άγνοια και αγνόηση του προβλήματος. «Είναι ανησυχητική, είπε ο Kofi Annan η ανικανότητα των πολιτικών να αποδεχθούν τις ευθύνες που τους επιβάλλονται από τη σοβαρότητα των προβλημάτων. Μία συμφωνία σε στόχους που πρέπει να επιτευχθούν επιβάλλεται για το καλό κάθε ανθρώπινης ύπαρξης».

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή η μεταβολή του κλίματος είναι ήδη υπεύθυνη για 300.000 θανάτους τον χρόνο και επηρεάζει τις ζωές και τις δραστηριότητες 300 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι προοπτικές είναι ακόμη πιο ζοφερές, τόσο ώστε το έτος 2030 οι θάνατοι να είναι μισό εκατομμύριο και το κόστος της μεταβολής του κλίματος να υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το ποσό αυτό είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το σύνολο της βοήθειας που καταβάλλεται σήμερα για τα θύματα των κάθε είδους θεομηνιών που προξενεί η μεταβολή του κλίματος. Είναι σαφές ότι οι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.

Κατά τη μελέτη, οι κοινωνικές ανατροπές και οι φυσικές θεομηνίες θα επηρεάσουν τα επόμενα 25 χρόνια όχι λιγότερο από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, ενώ δεκάδες εκατομμύρια θα περιπέσουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας, με αποτέλεσμα μετακινήσεις πληθυσμών σε κολοσσιαία κλίμακα. Κατά τα συμπεράσματα της μελέτης ένα από τα πλέον οδυνηρά επακόλουθα θα είναι η έλλειψη υδάτινων πόρων που θα απειλήσει την παραγωγή τροφής και θα καταστρέψει τα οικοσυστήματα, ενώ θα κάνει αδύνατη την οικονομική ανάπτυξη. Με γενικούς όρους το κύριο βάρος των θεομηνιών θα πλήξει σχεδόν ολόκληρη την Αφρική, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, τα νησιά του Ειρηνικού, τη νοτιοανατολική Ασία, όπως και παράκτιες περιοχές ανά τον πλανήτη. Ακόμη σύμφωνα με τη μελέτη, το σύνολο σχεδόν των καταστροφών θα συμβεί σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, ενώ οι αναπτυγμένες χώρες θα κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απειλή. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε τη στιγμή που διπλωμάτες από 192 χώρες συναντώνται στη Βόννη για να πάρουν μέρος σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταβολή του κλίματος. Παράλληλα, συμπίπτει με τη διακήρυξη είκοσι κατόχων βραβείων Νόμπελ, οι οποίοι ζήτησαν κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και συνέκριναν την απειλή με αυτή που προβάλλει η ανάπτυξη και η διατήρηση των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με τη διακήρυξη αυτή «η κορύφωση των εκπομπών αερίων από καύσεις θα συμβεί το έτος 2015, ώστε να είναι απολύτως αναγκαίος ο περιορισμός τους κατά 50% το 2050 με βάση το έτος 1990. Αυτό σημαίνει ότι οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να στοχεύουν σε περιορισμούς εκπομπών αερίων καύσης της τάξης του 25%-40% για το έτος 2020». Η στόχευση αυτή φαίνεται να μην είναι ρεαλιστική και κατά τη γνώμη μας δεν αποτελεί παρά μόνον ευχή.

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.