Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
Αντίβαρο Πρωτοβουλίες

Διαγωνισμός με έπαθλο το βιβλίο του Γ. Κεκαυμένου για το «Κρυφό Σχολειό» – ανανέωση 1.1.2013: απάντηση και νικητής!

Πριν από 10 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2003, το Αντίβαρο έκανε έναν διαγωνισμό βιβλίου. Το έπαθλο τότε ήταν το βιβλίο του Χρήστου Γιανναρά «Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα». Η ερώτηση, η απάντηση, οι επιτυχόντες και ο νικητής που κέρδισε το βιβλίο βρίσκονται στην εξής σελίδα: http://palio.antibaro.gr/diagwnismos.php

Σήμερα, Δεκέμβριος 2012 διεξάγεται ο δεύτερος διαγωνισμός βιβλίου του Αντίβαρου. Όπως γνωρίζετε, από τις 30 Νοεμβρίου 2012 κυκλοφορεί το βιβλίο ενός συνεργάτη του Αντίβαρου, του Γιώργου Κεκαυμένου, με τίτλο «Το Κρυφό Σχολειό. Το Χρονικό μιας Ιστορίας». Από τον τίτλο του, είναι εμφανές ότι πρόκειται για απάντηση στο βιβλίο του Άλκη Αγγέλου «Κρυφό Σχολειό. Το Χρονικό ενός Μύθου».

Το 2003 το δωρεάν βιβλίο προσέφερε το ίδιο το Αντίβαρο στον νικητή του διαγωνισμού.

Σήμερα, το προσφέρει ο εκδοτικός οίκος Εναλλακτικές Εκδόσεις του Γιώργου Καραμπελιά, στον οποίον εκδόθηκε.

Το ερώτημα του διαγωνισμού είναι

Ποια είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πηγή (εκδοθείσα) πριν το 1821 στο βιβλίο του Άλκη Αγγέλου;

Στέλνετε τις απαντήσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση antibaro [παπάκι] antibaro [τελεία] gr με το ονοματεπώνυμό σας. Εάν κερδίσετε, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μας στείλετε την ταχυδρομική σας διεύθυνση, ώστε να παραλάβετε το βιβλίο.

Ο διαγωνισμός λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2012, και ο νικητής θα αναδειχθεί μετά από κλήρωση την πρώτη εβδομάδα του 2013.

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις θα του στείλουν δωρεάν το βιβλίο του Γιώργου Κεκαυμένου.

Ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά.

 

1 Ιανουαρίου 2013:

Τελικά το ερώτημα αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο. Λάβαμε 14 σωστές απαντήσεις (και ορισμένες λάθος). Οι νικητές είναι οι εξής

Θεμιστοκλής Μαργαρίτης
Χρήστος Κορκόβελος
Βαλωμένος Νικόλαος-Βαρτιβάν
Μark Huggins
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ
Σκρίμπας Στέργιος
Νικόλαος Γερακίδης
CHRISTOS KOLOVOS
Παναγιώτης Δ.Κωστόπουλος
Βουρδάκης Γεώργιος
Γιάννης Πρίμπας
Κωνσταντίνος Κίνας
Σοφία Ανδρίτσου
Ελένη Σφακιανάκη

 

Μετά από κλήρωση που έγινε μέσω της ομάδας του Αντίβαρου στο facebook, όπου ο πρώτος σχολιαστής του 2013 επέλεξε τυχαία έναν αριθμό από το 1 ως το 14, ορίστηκε ο νικητής ο οποίος είναι ο Θεμιστοκλής Μαργαρίτης. Θα στείλουμε τη διεύθυνσή του στις Εναλλακτικές Εκδόσεις, ώστε να λάβει ένα δωρεάν αντίτυπο του βιβλίου.

 

Ποια είναι όμως η σωστή απάντηση;

Είναι το βιβλίο Η Λογική του Ευγένιου Βούλγαρη, το οποίο εκδόθηκε στη Λειψία το 1766, από το οποίο ο Άλκης Αγγέλου δανείστηκε οχτώ (8) λέξεις.

«Η κάκωσις του γένους» (είχε ως αποτέλεσμα να βλαστήσουν) «θίνες άνυδροι και θηριώδεις». Η αναφορά γίνεται στη σελίδα 15 του βιβλίου του Αγγέλου, από τη σελίδα 40 του βιβλίου του Βούλγαρη. Δείτε εδώ το απόσπασμα από τον Αγγέλου (σελίδα 15 και τέλος με τη βιβλιογραφία)

 

 

Μία ακόμα σημείωση: ορισμένες από τις λάθος απαντήσεις ήταν για το βιβλίο του Μαρτίνου Κρούσιου το 1584. Σημειώνουμε ότι ο Αγγέλου αναφέρει το βιβλίο αυτό στην εισαγωγή λέγοντας ότι «δεν βρήκε καμία αναφορά στο κρυφό σχολειό». Αυτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί αναφορά σε πηγή. Ανμη τι άλλο, στο βιβλίο του Γιώργου Κεκαυμένου υπάρχει πληθώρα αναφορών από τη συγκεκριμένη πηγή σχετικά με το πώς και πόσο σκληρά διώκονταν η παιδεία των υποδούλων Ελλήνων από τους Οθωμανούς. Δηλαδή στην πηγή αυτή ακυρώνεται το πρωταρχικό επιχείρημα των «αποδομητών», ότι δηλαδή η παιδεία δεν διώκονταν καθόλου, άρα δεν υπήρχε η ανάγκη του κρυφού σχολειού.

Συγχαρητήρια στον νικητή του διαγωνισμού Θεμιστοκλή Μαργαρίτη.

Ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας!

2 comments

Χωρίς Όνομα 31 January 2013 at 22:38

Συγχωρέστε με αλλά διαβάζω και ξαναδιαβάζω το παραπάνω κείμενο και δεν μπορώ να βγάλω νόημα. Ίσως φταίει ότι λείπω χρόνια στο εξωτερικό και τα ελληνικά μου έχουν ατονήσει. Σας είναι εύκολο να το κάνετε πιό λιανά ώστε να γνωρίζουμε και εμείς, οι λιγώτερο εγγράμματοι, ποιό είναι το υπό συζήτησιν θέμα, ποιές οι “αντιμαχόμενες” πλευρές και ποιά τελικώς η αλήθεια (αν μπορούμε να πούμε ότι την κατέχουμε); Σας ευχαριστώ θερμά!

Reply
admin 31 January 2013 at 23:45

Συγγνώμη. Πολλά ονόματα. Τα παίρνω με τη σειρά

1. Εκδίδει βιβλίο ο Άλκης Αγγέλου με τίτλο «Το Κρυφό Σχολειό. Χρονικό ενός Μύθου». Ο σκοπός του ήταν να μας πείσει ότι Κρυφό Σχολειό δεν υπήρξε ποτέ, ότι εφευρέθηκε εκ των υστέρων κλπ κλπ. Στην προσπάθειά του αυτή δε χρησιμοποιεί σχεδόν καμία ιστορική πηγή, παρά μόνο δευτερογενείς. Μία πηγή πριν το 1821, κι από αυτήν δανείζεται λίγες λέξεις, άσχετες με το κυρίως θέμα του βιβλίο του.

2. Εκδόθηκε πρόσφατα το βιβλίο του Γιώργου Κεκαυμένου με τίτλο «Το Κρυφό Σχολειό. Χρονικό μιας Ιστορίας». Ένα βιβλίο με 500 υποσημειώσεις και πολλές δεκάδες πρωτότυπες ιστορικές πηγές από το 1450 έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Μπορείτε να δείτε τον πρόλογο του βιβλίου εδώ
http://www.antibaro.gr/article/6553

Μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που ετοιμάσαμε, με παρουσίαση του βιβλίου σε ραδιοφωνική εκπομπή εδώ – http://www.youtube.com/watch?v=UpfdyFltEac

Μπορείτε να δείτε μία σελίδα στο facebook με παρουσίαση ορισμένων από τις πηγές που παρουσιάζονται στο βιβλίο εδώ – http://www.facebook.com/kryfosxoleio

Μπορείτε να δείτε τα άρθρα του Κεκαυμένου στο Αντίβαρο, από το 2008, όπου θα βρείτε και πρώιμες μορφές της έρευνάς του στο θέμα, εδώ – http://www.antibaro.gr/category/%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%85%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82

Ανδρέας.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.