Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Αποστομωτική απάντηση του Α. Θεμιστοκλέους στον Χάσικο

Αποστομωτική απάντηση του Α. Θεμιστοκλέους στον Χάσικο


Σκληρή επίθεση εναντίον Χριστόφια και της πολιτικής που ακολουθεί, από το βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ

Στελέχη του ΔΗΣΥ δεν μπορούν να υπηρετήσουν ΑΚΕΛικές πολιτικές


Σκληρές επικρίσεις εναντίον της πολιτικής Χριστόφια στο Κυπριακό, σε βαθμό που «άδειασε» τους… θαυμαστές του Χριστόφια εντός… ΔηΣυ, διατύπωσε στη χθεσινή του αγόρευση στη Βουλή ο βουλευτής Λεμεσού του ΔηΣυ Ανδρέας Θεμιστοκλέους.


Ο πρώτος που αντέδρασε, προτού καν κατεβεί από το βήμα ο Θεμιστοκλέους, ήταν, όχι από τα έδρανα του ΑΚΕΛ, αλλά από του… ΔηΣυ: Ο Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος, στη δική του αγόρευση, είχε επαναλάβει τις εκκλήσεις του προς Χριστόφια – ΑΚΕΛ για «συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας ΑΚΕΛ- ΔηΣυ». Ο κ. Χάσικος κατηγόρησε τον Α. Θεμιστοκλέους ότι υποστηρίζει όσα και ο αείμνηστος πρέσβης Μιχάλης Δούντας. Ο κ. Θεμιστοκλέους τού απάντησε ότι οι θέσεις Χάσικου μοιάζουν να είναι «της άλλης πλευράς», υπονοώντας την… τουρκική!


Από την αρχή της αγόρευσής του ο Α. Θεμιστοκλέους είχε «αδειάσει» τις θέσεις Χάσικου: Ο ΔηΣυ, είπε, «δεν θέλει υπουργικούς θώκους, ανταλλάγματα και αξιώματα για να συμπεριφερθεί υπεύθυνα. Και ούτε μπορούν τα στελέχη μας να υπηρετήσουν ΑΚΕΛικές πολιτικές».


Ευθύς αμέσως πέρασε στην έντονη επίκριση του προέδρου Χριστόφια, υποστηρίζοντας ότι ασκεί πολιτική βασισμένη σε μύθους, αυταπάτες και ουτοπίες, που οδηγούν είτε σε μη λύση, είτε σε κακή λύση «μυριάκις φορές χειρότερη από τη σημερινή κατάσταση».

Αιχμάλωτος ο Χριστόφιας


Ο πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ο βουλευτής Θεμιστοκλέους, «είναι αιχμάλωτος μιας μονοδιάστατης παρωχημένης και χρεοκοπημένης ιδεολογίας. Εκλαμβάνει τη διεθνιστική και αριστερίστικη θεώρηση ως το πλέον ορθό και αντικειμενικό σύστημα αναφοράς και ερμηνείας του κόσμου. Ασκεί πολιτική περισσότερο βασισμένη σε μύθους, αυταπάτες και ουτοπίες, πάρα στις σκληρές πραγματικότητες. Αυτό τον οδηγεί σε σωρεία λαθών και παραλείψεων. Τον οδήγησε στο να επικαλείται την κοινή με τον Ταλάτ ιδεολογικοπολιτική προέλευση και διαδρομή στο αριστερό κίνημα, και να επιδιώκει λύση μέσα από τη διεθνιστική και αριστερίστικη προσέγγιση, και ξεχνά ότι την ίδια προέλευση και διαδρομή είχε και ο πρωθυπουργός της εισβολής Ετζεβίτ. Αριστερός πρώτης τάξεως, λογοτέχνης, ποιητής, δημοσιογράφος και παρακαλώ, με κοστούμι και λουστρίνια, και όχι με στολή και αρβύλες. Μετά από έναν και πλέον χρόνο συναντήσεων με τον Ταλάτ και ύστερα από 13 μήνες απευθείας συνομιλιών, το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Χριστόφιας πέφτει από γκάφα σε γκάφα, διολισθαίνει από παραχώρηση σε παραχώρηση και σύρεται από υποχώρηση σε υποχώρηση».

Γκάφες και υποχωρήσεις


Ο Α. Θεμιστοκλέους κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι, λόγω των ψευδαισθήσεών του περί «κοινής γλώσσας, χημείας και συντροφικότητας με τον Ταλάτ», εξουδετέρωσε τη συμφωνία της «8ης Ιουλίου» και οδηγήθηκε: «στην γκάφα της 23ης Μαΐου, την παραχώρηση των πενήντα χιλιάδων εποίκων, μετά υποχώρησε στην εκ περιτροπής προεδρία, ύστερα στο θέμα των οδοφραγμάτων Λήδρας – Λιμνίτη και εσχάτως, πέτυχε τη μεγάλη γκάφα της άκαιρης και αχρείαστης εξουδετέρωσης του βέτο, και συνακόλουθα πέτυχε τη βαρύτατη και επώδυνη ήττα μόλις πρόσφατα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ήττα την οποία θέλει και μας διατάσσει να χειροκροτούμε»…

Πιστότερος των Άγγλων


Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας μετατράπηκε «στον πιστότερο φίλο και σύμμαχο των Άγγλων, επενδύοντας σχεδόν τα πάντα σ’ αυτούς». Κατηγόρησε, επίσης, Χριστόφια – ΑΚΕΛ για «προκλητικά αντι-ευρωπαϊκές πολιτικές και συμπεριφορές», για παραχάραξη της ιστορίας που «συμψηφίζουν ευθύνες, ενοχοποιούν τον κυπριακό Ελληνισμό και ταυτίζουν το καλό κλίμα, την ευελιξία και τη θέλησή μας για λύση, με την εξουδετέρωση των εθνικών, πολιτικών και κοινωνικών μας αντιστάσεων, το ξεχαρβάλωμα της άμυνάς μας και τις συνεχείς και άνευ ουσιαστικών ανταλλαγμάτων υποχωρήσεις και παραχωρήσεις».

Επαναπροσεγγίσεις

Αναφέρθηκε, επίσης, στην «επαναπροσέγγιση» ο βουλευτής Θεμιστοκλέους: «Πλάθουν και πλασάρουν μύθους, όπως ότι Ε/κ και Τ/κ για αιώνες ζούσαν ειρηνικά. Σ’ αυτούς τους αιώνες είναι που θέλουν να μας πάρουν; Στους αιώνες της τουρκοκρατίας και της υποδούλωσης;» και πρόσθεσε: «Μια τέτοια επαναπροσέγγιση δεν είναι στη λύση που οδηγεί, αλλά στη μη λύση. Λοιπόν, το μοναδικό, ουσιαστικό και κύριο εμπόδιο για την ειρηνική συνύπαρξη και συμφιλίωση μεταξύ Ε/κ και Τ/κ είναι η εισβολή, η κατοχή και τα τετελεσμένα τους. Και η πραγματική επαναπροσέγγιση θα είναι το βασικότερο αποτέλεσμα μιας σωστή λύσης, και όχι το προαπαιτούμενο της όποιας και άρα κακής λύσης»!


Μυριάκις χειρότερη η κακή λύση από τη σημερινή κατάσταση


«Μια κακή λύση -είπε ο Α. Θεμιστοκλέους- θα μας οδηγήσει, σε πρώτη φάση, πολύ πιο γρήγορα σε οριστική διχοτόμηση, η οποία εκ των υστέρων θα κριθεί και διεθνώς και ως συμπεφωνημένη και σε δεύτερη φάση στην πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου, θα μας οδηγήσει σε αφανισμό. Μια κακή λύση είναι μυριάκις φορές χειρότερη από τη σημερινή κατάσταση». Έσπευσε, δε, να καθορίσει ότι «η επιδίωξή μας μία πρέπει να είναι: Λύση που θα μας απαλλάξει από την εισβολή – κατοχή και τα τετελεσμένα τους, αλλά και από τα αίτια και τις αφορμές τυχόν επαναλήψεώς τους. Μέσα από τον ΟΗΕ και μέσα στην ΕΕ να οδηγήσουμε, μετά από τις καθ’ όλα κατανοητές μεταβατικές περιόδους, τον τόπο σε πραγματική επανένωση, σταθερότητα και ειρήνη, και τον κυπριακό Ελληνισμό σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας, αν είναι δυνατόν, σε έκταση αιώνων». Ο κ. Θεμιστοκλέους, απευθυνόμενος ονομαστικά και πάλι στον πρόεδρο Χριστόφια, τον κάλεσε να «ξαναδιαβάσει, λοιπόν, τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, να τις συγκρίνει με τη μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων, και αναλόγως και υπεύθυνα να σκεφθεί, να συσκεφθεί και να πράξει».

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/221936

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.