Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις Γιάννης Μαρίνος

Το είχε παραδεχθεί και ο Α. Παπανδρέου

andreas-papandreouΟ βουλευτής της ΝΔ κ. Βορίδης υποστήριξε προ ημερών: «Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή». Η δήλωση εκείνη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως σε συσχετισμό με το ακροδεξιό παρελθόν του δηλώσαντος. Οχι για το τι είπε, όσο για το ποιος το είπε. Χωρίς να δυσκολεύομαι να αποδοκιμάσω κι εγώ το παρελθόν του κ. Βορίδη, υπενθυμίζω ότι τα λεχθέντα για τις ευθύνες του Α. Παπανδρέου στον οικονομικό τομέα υποστηρίζονται επί τριάντα και πλέον χρόνια και από τον υπογράφοντα αλλά και από πλήθος έγκριτων αναλυτών. Και το σημαντικότερο – εξ ου και η παρέμβασή μου στη συζήτηση – αναγνωρίστηκαν και από τον ίδιο τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ.
Στο πρόσφατα κυκλοφορήσαν βιβλίο μου «Ας προσέχαμε» μπορείτε να βρείτε άφθονη τεκμηρίωση, όπως και στο προ ημερών εκδοθέν εξαιρετικά διαφωτιστικό βιβλίο του άγνωστού μου κ. Μιχάλη Σιδηρόπουλου, υπό τον τίτλο «Η νομοτέλεια της ανάκαμψης», με άφθονο αποδεικτικό υλικό (και λογικές προτάσεις εξόδου από το σημερινό αδιέξοδο). Υπενθυμίζει, π.χ., ότι ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Χαλικιάς περιγράφει πώς το καλοκαίρι του 1985 η χώρα έφθασε στο χείλος της κατάρρευσης, γεγονός που υποχρέωσε την τότε κυβέρνηση να ζητήσει σταθεροποιητικό δάνειο από την ΕΟΚ. Ακριβώς τότε σε συνέντευξη που μου έδωσε ο ιδρυτής του ΠαΣοΚ για τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (30.7.1987) παραδέχεται έμμεσα ότι ακολούθησε λανθασμένη πολιτική λέγοντας: «Ο,τι και να έχετε να παρατηρήσετε για την περίοδο ως το 1985, πιστεύω ότι θα συμφωνείτε πως από το 1985 και μετά η οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι η μόνη εφικτή». Ηταν τότε που ανέθεσε στον κ. Σημίτη την ευθύνη του οικονομικού τομέα, για να εφαρμοσθεί σκληρή πολιτική λιτότητας, που όμως δεν άντεξε το βαθύ ΠαΣοΚ. Αποτέλεσμα ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του κ. Σημίτη και η διάσημη παρότρυνση του Α. Παπανδρέου «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα». Ετσι επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο η κατάσταση της οικονομίας, που μας οδήγησε στην πρώτη επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό τον αυστηρό Ντελόρ.
Σε μια τότε συνάντησή μας στο Καστρί ο Α. Παπανδρέου μού είπε ξαφνικά: «Είδατε, κύριε Μαρίνο, πόσο επιτυχημένη είναι η πολιτική του Καβάκο Σίλβα (επρόκειτο για τον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας που είχε αναλάβει τότε ως πρωθυπουργός να ανασυγκροτήσει τη διαλυμένη πορτογαλική οικονομία από την αριστερή λαίλαπα της Επανάστασης των Γαριφάλων). Εκπληκτος τον ρώτησα: «Και τότε γιατί δεν εφαρμόζετε κι εσείς εδώ στην Ελλάδα την ίδια σωτήρια πολιτική;», για να ακούσω τη συγκλονιστική απάντηση: «Δεν μπορώ, κ. Μαρίνο. Ο Καβάκο Σίλβα είναι δεξιός κι εγώ είμαι σοσιαλιστής». Δηλαδή  προέτασσε τα τριτοκοσμικά ιδεολογήματά του από τη σωτηρία του τόπου.
Υπενθυμίζω ότι ο Α. Παπανδρέου προτού αποσυρθεί για λόγους υγείας είχε έμμεσα αποδοκιμάσει την οικονομική πολιτική του με τη δήλωση «καταναλίσκουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε» και την ακόμη δραματικότερη «αν δεν το αφανίσουμε το δημόσιο χρέος, θα μας αφανίσει». Και με τη συνδρομή του ανεξέλεγκτου δανεισμού, που δυστυχώς ακολουθήθηκε απ’ όλες πια τις κυβερνήσεις, οδηγηθήκαμε στην αγκαλιά της τρόικας.
Η αναμφισβήτητη θετική συνεισφορά του που υπερβαλλόντως εξιδανικεύεται, ωχριά συγκρινόμενη με την αρνητική. Θυμίζω ότι, πέραν της ανεξέλεγκτης οικονομικής σπατάλης και του ξέφρενου δανεισμού, η χειρότερη κληρονομιά του ΠαΣοΚ, που μας ταλανίζει και σήμερα, υπήρξε η διάλυση της ιεραρχίας στη δημόσια διοίκηση και η κατάληψή της από τους πρασινοφρουρούς, η ανοχή του χρηματισμού των διοικούντων (κάποιοι δικάζονται σήμερα), ο λαϊκισμός, ο λασπολογικός αυριανισμός και – το χειρότερο όλων – η διάλυση της Παιδείας και η παράδοσή της στον κομματικό φασισμό και στην  αναξιοκρατία.
Δυστυχώς, ενώ τα οικονομικά μπορούν να διορθωθούν, η εξαχρείωση ενός ολόκληρου λαού φαίνεται ανίατη.

jmarinos@tovima.gr

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=522276

3 comments

Κωνσταντίνος Φουράκης 18 July 2013 at 00:10

Δεν συμφωνώ με τον εκλεκτό αρθρογράφο αυτού του άρθρου ως προς το ότι “Η δήλωση εκείνη (του κ. Βορίδη) προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων………σε συσχετισμό όχι για το τι είπε, όσο, κυρίως, για το ποιος το είπε” αλλά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτός ο σάλος ξεσηκώθηκε, πρωτίστως, για το γιατί και ποια χρονική στιγμή επέλεξε κάποιος να πει κάτι για ποιόν.

Με άλλα λόγια, ή έκπληξη, η απορία και το σκάνδαλο ηγέρθησαν επειδή ο συγκεκριμένος -και χαρισματικός αλλά και γνωστού, διακεκριμένου ακροδεξιού παρελθόντος καθώς και χαρακτηριστικής ευκολίας μεταπηδήσεως από την μια πολιτική παράταξη στην άλλη κι από το ένα κόμμα στο άλλο- κ. Βορίδης θεώρησε σωστό -από την ευλόγως εικαζόμενη πικρία του για την μη υπουργοποίηση του, την οποία μάλλον ανέμενε ως δεδομένη κι ως ανταμοιβή της αυτομολήσεως του από το ΛΑΟΣ στην ΝΔ- να επιχειρούσε, αφ’ ενός μεν την υπονόμευση -εν είδη προσωπικής εκδικήσεως- της συνοχής και επετύγχανε πιθανώς ακόμα και την διάσπαση της προσφάτως επιτευχθείσης τότε συγκροτήσεως της δικομματικής κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ του τρικομματικού κυβερνητικού σχήματος, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή με το να αναφερόταν απαξιωτικώς εναντίον του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου, μετά από τόσα πολλά χρόνια από του θανάτου του κατά την διάρκεια των οποίων έχουν ειπωθεί τόσα πολλά πράγματα υπέρ και κατά του ώστε να αποτελεί κοινοτοπία κι απηρχαιωμένη ενέργεια πια η προσθήκη νέων στοιχείων εις βάρος του, και να έστρεφε την ηγεσία, την κοινοβουλευτική ομάδα και τους (εναπομείντες) οπαδούς του ΠΑΣΟΚ εναντίον των συγκυβερνητικών Νεοδημοκρατικών εταίρων του ενώ, αφ’ ετέρου, στόχευε στην απόκτηση ευαρέσκειας και από τους διαφωνούντες -με την σύσταση κυβερνητικής “κολεγιάς” με το διαχρονικώς άσπονδο αντίπαλο τους κόμμα του ΠΑΣΟΚ- οπαδούς της ΝΔ και του “μετριοπαθείς τοιούτους της “Χρυσής Αυγής” προς άγραν εκλογικής πελατείας και, άρα, από φαύλο, καιροσκοπικό, ψηφοθηρικό σκοπό και συμφέρον.

Reply
Νίκος Μ. 18 July 2013 at 11:35

Ούτε για το ποιος το είπε, ούτε για το πότε το είπε. Ας μην κηνυγάμε φαντάσματα. Ο σάλος ξεσηκώθηκε για αυτό που είπε και ο λόγος που ξεσηκώθηκε είναι πως ΟΛΟΙ πια παραδέχονται ότι είναι αλήθεια. Μέχρι και οι ΠΑΣΟΚτσήδες. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από όσο νομίζουμε. Το ίδιο και για το πότε το είπε. Το είπε στο συνέδριο της ΝΔ, δεν το είπε στα κανάλια. Στο συνέδριο όπου η ΝΔ ψάχνει κατεύθυνση. Και για να βρεις κατεύθυνση πρέπει να ξεκαθαρίσεις τις αιτίες των προβλημάτων. Θα το έλεγε είτε το συνέδριο γινόταν πέρυσι, είτε του χρόνου. Έτυχε και έγινε μία βδομάδα μετά τον ανασχηματισμό και ο Έλληνας δεν αντέχει στον πειρασμό να κλείνει τ’αυτιά του σ’ αυτά που λέει κανείς και να αρχίσει να σκέφτεται χίλια σενάριο για τον λόγο που κανείς λέει κάτι. Η πραγματικότητα είναι απλούστατη. Είπε μία αλήθεια και όλοι αναγνωρίζουν την αλήθεια.

Reply
Κωνσταντίνος Φουράκης 19 July 2013 at 12:08

Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει ή καλύτερα ο χωροφύλακας είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο και άρα ο χωροφύλακας είναι μπουζούκι!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.