Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Βαλκάνια Βορειοηπειρωτικό

Ταφόπλακα στην ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Η Ελλάδα μίκρυνε σήμερα.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Τελικά έγινε η ανατροπή της τελευταίας στιγμής και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εντάσσει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος είναι φυλακισμένος εδώ και 11 μήνες και δεν έχει ορκιστεί ποτέ, και ούτε πρόκειται.

Πρόκειται για μία ΑΠΟΔΡΑΣΗ όχι από η φυλακή, αλλά από το χρέος του.

Σε όλες του τις συνεντεύξεις όσο ήταν στο κελί, έλεγε ότι οι εγκάθετοι του Ράμα του πρότειναν να αποφυλακιστεί με αντάλλαγμα να μην αξιώσει τη Δημαρχία, την οποία κέρδισε στις εκλογές.

Έλεγε με υπερηφάνεια ότι αρνήθηκε κάθε συζήτηση επειδή έχει χρέος να υπηρετήσει τον λαό της Χειμάρρας και να σταματήσει το «έργο» του εγκάθετου του Ράμα, δηλαδή να αρπάξει τις περιουσίες των βορειοηπειρωτών.

Τελικά φαίνεται ότι δεν ενέδωσε στις ασφυκτικές πιέσεις του Ράμα, αλλά ενέδωσε στις μικροκομματικές πιέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για μία χούφτα ψήφους στις ευρωεκλογές, μπαίνει οριστική ταφόπλακα στη Βόρεια Ήπειρο.

Η καταταλαιπωρημένη εθνική ελληνική μειονότητα εκλαμβάνει τα γεγονότα με δύο τρόπους.

Πρώτον, ότι αποδίδει η τρομοκρατία του καθεστώτος Ράμα, ο οποίος πετυχαίνει όλους του τους στόχους. Παραμένει ο χαμένος των εκλογών να ασκεί καθήκοντα, τον φυλακίζει και αυτόν, και βάζει άλλο πρόσωπο από τη χαμένη παράταξη να συνεχίσει την αρπαγή περιουσιών.

Δεύτερον, ότι η Ελλάδα είναι παντελώς αδύναμη για την παραμικρή αντίσταση κατά της Αλβανίας του Ράμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προεκλογικά στάθηκε στο πλευρό του Μπελέρη, επεσήμανε σε ομιλία του το κρίσιμο πρόβλημα των περιουσιών, υποσχέθηκε πλήρη κάλυψη των δικαιωμάτων των Ελλήνων και φώναζε το σύνθημα «η Ελλάδα σας σκεπάζει». (σχετικό βίντεο – https://www.tiktok.com/@andreas.stalidis/video/7345614726719737121 )

Ήταν προφανές από την αρχή ότι το διακύβευμα της υπόθεσης Μπελέρη ήταν η φυσική επιβίωση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Τα μοιραία πρόσωπα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Φρέντυ Μπελέρης. Αυτά τα δύο πρόσωπα θέτουν την ταφόπλακα στην ελληνική μειονότητα.

Η Ελλάδα μίκρυνε σήμερα.

Ανδρέας Σταλίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Δημοκρατικό, Πατριωτικό κίνημα ΝΙΚΗ.

9 comments

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΟΥΛΗΣ 16 April 2024 at 08:46

Αγαπητέ κ. Σταλίδη κρίνω ότι μάλλον αδικείτε εαυτόν και κ. Μπελέρη, ο οποίος επί 11 μήνες στην φυλακή του αχάριστου Ράμα δεν ενέδωσε… Ταφόπλακα στα ζητήματα του ελληνισμού της Ηπείρου ουδέποτε έπεσε, ούτε θα πέσει, όπως δεν έπεσε στο ζήτημα της Μακεδονίας μας και εν γένει στα δίκαια του ελληνισμού. Ας σκεφθούμε μόνον ότι εάν εκλεγεί ο κ. Μπελέρη έχει την δυνατότητα του επόπτη ως ευρωβουλευτής στις εκλογικές διαδικασίες της Αλβανίας. Αυτό και μόνον δίδει σοβαρό πλεονέκτημα έναντι στο καθεστώς Ράμα, τον οποίο στηρίζουν μέχρι στιγμής οι Η.Π.Α και λοιποί… Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και η σύγκρουση γύρωθεν επίσης. Το ζήτημα είναι πότε θα συμφωνήσουμε μεταξύ μας, δίχως επανάληψη παλαιών λαθών…, προς προάσπιση των δικαίων μας σε έναν “κόσμο” διαρκώς μεταβαλλόμενο από τα συμφέροντα των ισχυρών της γης. Η Ήπειρος γνωρίζει καλά από τον προηγούμενο αιώνα. Καλή επιτυχία στον τίμιο αγώνα σας!

ΥΓ. Η υποψηφιότητα Μπελέρη μάλλον δεν υπάκουσε στην γραμμή Η.Π.Α και στην διακομματική σχολή σκέψης και στάσης Σημίτη και λοιπων προθύμω

Reply
Πατριώτης 16 April 2024 at 09:48

Πριν τρεις ημέρες διάβαζα στην “ΕΣΤΙΑ” Ὑπέκυψε ἡ ΝΔ στό βέτο Ράμα γιά τήν ὑποψηφιότητα Φρέντη Μπελέρη. Τι άλλαξε άραγε και προπαντός γιατί;

Φίλε Ανδρέα, εύχομαι σε σένα και το κόμμα “ΝΙΚΗ” μεγάλη επιτυχία στις ευρωεκλογές. Τα παλιά, γνωστά κόμματα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, εδώ και μισόν αιώνα.

Reply
admin 17 April 2024 at 21:31

Αγαπητέ κ. Σούλη, η άποψή μου είναι καταγεγραμμένη και, νομίζω, τεκμηριωμένη.

Η τεκμηρίωση είναι ότι εμπεδώνεται ο εκφοβισμός της μειονότητας από το καθεστώς Ράμα. Ο Ράμα ένα πράγμα θέλει. Να μην γίνει Δήμαρχος ο Φρέντυ Μπελέρης, ώστε να μην ανακοπεί η αρπαγή περιουσιών. Σε αυτόν του τον στόχο πετυχαίνει απόλυτα.

Δεύτερον, εμπεδώνεται η αδυναμία της Ελλάδας να αντιδράσει στην αρπαγή περιουσιών από το καθεστώς Ράμα. Η παράταξη που έχασε τις εκλογές συνεχίζει να διοικεί και να αρπάζει τις περιουσίες.

Δείτε εδώ τι έλεγε ο κ. πρωθυπουργός δίπλα στον Μπελέρη, λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή του.

https://www.tiktok.com/@andreas.stalidis/video/7345614726719737121

Παρακαλώ απαντήστε στα δύο αυτά θέματα που θέτω. Προσπαθήστε να σκεφτείτε σαν να ζείτε εκεί στη Βόρεια Ήπειρο. Ο φόβος και ο τρόμος είναι η καθημερινότητά τους.

Ευχαριστώ.

Ανδρέας.

Reply
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΟΥΛΗΣ 19 April 2024 at 12:54

Αγαπητέ κ. Σταλίδη, κατάγομαι από την μία και αδιαίρετη Ήπειρο από την γενιά του πατέρα μου (και δη από το χωριό Λάμποβο, την γενέτειρα αδελφών Ζάππα. Επισημαίνω το ενιαίο της Ηπείρου (γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά)πέραν του γεωγραφικού προσδιορισμού ως Βορείου). Συμφωνώ για τους σκοπούς Ράμα και καθεστώτος με στήριξη τρίτων… Συμφωνώ με την μεθόδευση αρπαγής περιουσιών. Αλλά διαφωνώ με την “ταφόπλακα”. Ουδέποτε έπεσε, ούτε θα πέσει. Αυτή η προσέγγιση είναι εσφαλμένη!. Ταφόπλακα δεν εδέχθη η ελληνική μειονότητα , η οποία οδήγησε στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το 1914, το οποίο ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε νομικά νεκρό, προσπαθώντας να θέσει ταφόπλακα… Διαφωνώ κάθετα περί φόβου και τρόμου των αδελφών Ηπειρωτών, διάφορο θέμα οι απειλές και οι διώξεις. Άντεξαν, αντέχουν, θα αντέχουν στο διηνεκές! Ο αγώνας δεν έπαυσε, όπως δεν θα παύσει και ο αγώνας έναντι της κατάπτυστης συμφωνίας Πρεσπών. Στην ανάρτησή μου ήμουν νομίζω σαφής! Η ιδιότητα του ευρωβουλευτή κ οι αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου κάτι προσφέρουν… Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Εύχομαι και με την νίκη!

Reply
admin 20 April 2024 at 10:55

Ας πούμε ότι δέχομαι ότι ο όρος «ταφόπλακα» είναι υπερβολικός. Πάντως έχω ένα σκεπτικό. Το σκεπτικό μου είναι ότι εμπεδώνεται ο εκφοβισμός του καθεστώτος Ράμα στους Έλληνες μειονοτικούς αφ’ ενός, και εμπεδώνεται η αδυναμία της Ελλάδας να αντιδράσει σ’ αυτά τα αίσχη του Ράμα.

Μην ξεχνάμε ότι παραβιάστηκε η παγκόσμια αρχή των εκλογών. Συνεχίζει να διοικεί η χαμένη παράταξη. Συνεχίζουν να αρπάζονται οι περιουσίες των ανθρώπων (στο τέλος του σχολίου μου, παραθέτω ανάρτησή μου για το πώς ακριβώς γίνεται αυτό). Η μετάβαση στη Ευρωβουλή, η οποία θα είναι πράγματι πανηγυρική με πάνω από 500.000 σταυρούς, δεν βοηθάει στο έργο για το οποίο εκλέχτηκε, το οποίο ήταν να σταματήσει την αρπαγή των περιουσιών.

—–

Για να μη χαθεί μέσα στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης, να κάνω μία ξεχωριστή για το πώς ακριβώς αρπάζει τις περιουσίες των Ελλήνων βορειοηπειρωτών ο Έντι Ράμα.
Πρόκειται για περιουσίες των οποίων οι τίτλοι προηγήθηκαν της δημιουργίας της Αλβανίας (το 1913). Αυτό είναι το ένα δεδομένο.
Το άλλο δεδομένο είναι ότι η Χειμάρρα βρίσκεται ΕΚΤΟΣ της αναγνωρισμένης από την Αλβανία ως «μειονοτική ζώνη».
Δηλαδή, για την Αλβανία στη Χειμάρρα δεν υπάρχουν «Έλληνες μειονοτικοί», οι οποίοι στην πορεία έγιναν σκέτο «μειονοτικοί».
Το τρίτο δεδομένο είναι ότι η Χειμάρρα λόγω της τοποθεσίας της τα τελευταία χρόνια είχε μία μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, οπότε πολλοί άνθρωποι θέλησαν να αποκτήσουν γη και κατοικίες εκεί για να τα εκμεταλλευτούν.
Αυτά τα τρία στοιχεία σε συνδυασμό οδήγησαν στην εξής κατάσταση
α. ο Δήμος δεν έδινε χαρτιά ιδιοκτησίας σε κανέναν ελληνικής καταγωγής, είτε επρόκειτο για βοσκοτόπια, χωράφια, οικόπεδα, ακόμα και σπίτια κανονικά στα οποία έμεναν οι άνθρωποι.
β. πήγαιναν καλοθελητές και έλεγαν στους ιδιοκτήτες «αφού δεν θα πάρεις ποτέ χαρτιά ιδιοκτησίας, πούλα το όσο όσο σε μένα επειδή εγώ έχω τις άκρες μου με το καθεστώς και θα πάρω».
Κάποιοι ενέδιδαν, κάποιοι όχι. Για ευτελή ποσά.
Αυτούς που αρνούνταν, τους εκβίαζαν κανονικά.
Κάποιοι δεν ήταν καν εκεί, και είχαν μεταβεί στην Ελλάδα. Σε μερικές τέτοιες περιπτώσεις, τους τα έπαιρναν με το ζόρι. Τα γκρέμιζαν ή εμφάνιζαν ψευδοχαρτιά ότι είναι δικά τους.
Ταυτόχρονα, ο Δήμος δεν έδινε ποτέ άδειες βελτίωσης, νέας οικοδόμησης (αν χρειαζόταν) και γενικά προσκόμματα για να μην αναπτυχθούν τα υπάρχοντα κτίσματα. Αντίθετα, έδινε τέτοιες άδειες σε ανθρώπους του καθεστώτος Ράμα, οι οποίοι ερχόταν μαζικά για να εκμεταλλευτούν τουριστικά την περιοχή. (πολλές φορές με χρήματα από παράνομες δραστηριότητες, πχ ναρκωτικά).
Αυτά συνέβαιναν και συμβαίνουν λίγο πολύ στη Χειμάρρα.
Αποφάσισε λοιπόν ο Μπελέρης να κατέβει για Δήμαρχος, ώστε να διευκολύνει όσους μπορεί αναγνωρίζοντας τους τίτλους που είχαν, δίνοντάς τους άδεια οικοδόμησης (άρα τουριστικής ανάπτυξης, αν ήθελαν) κσι σταματήματος των εκβιασμών από τρίτους, εκτός Χειμάρρας.
Τα υπόλοιπα τα ξέρετε.
Κέρδισε τις εκλογές, αλλά ακόμα ασκούν καθήκοντα οι χαμένοι.
Α! στο μεταξύ, είχαν μεγαλώσει και τον Δήμο Χειμάρρας ενσωματώνοντας περιοχές με αμιγώς Αλβανικό πληθυσμό, ώστε να δυσκολέψει η εκλογή του Μπελέρη, αλλά δεν τα κατάφεραν ούτε έτσι.

Reply
AYTONOHTON 20 April 2024 at 22:11

Εγώ προσωπικά πλέον ΔΕΝ πιστεύω, άρα και δεν εμπιστεύομαι, την κοινοβουλευτική “δημοκρατία” (με Δ μικρό και εντός εισαγωγικών) ως το (δήθεν) καλύτερο πολίτευμα που αμιγώς εξυπηρετεί την σωστή διακυβέρνηση ενός τόπου, συνεπώς (και σύμφωνα με τον Κικέρωνα) έχει όχι μόνον την δυνατότητα αλλά και την θέληση να θεσπίσει νόμους που θα εξυπηρετούν κατ’ υπέρβασιν την “υγεία” (sic) (λατινικά salus) του λαού. Αναφέρομαι φυσικά στο SALUS POPULIS SUPREMA LEX ESTO. Γι’ αυτό και δεν μπαίνω καν στον κόπο να ασχοληθώ με το θέμα αυτό.

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση, είναι η χρήση από τον ρέκτη αυτού του άρθρου της ανυπάρκτου κατ’ εμέ, στο ελληνικό λεξικό, λέξεως “διακύβευμα”. Δείτε εδώ: ” … το διακύβευμα της υπόθεσης Μπελέρη ήταν η φυσική επιβίωση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία … “. Προτού λοιπόν εκφράσω την κριτική μου, θα αναμένω -ως δικαίως απαιτείται- από τον ρέκτη του άρθρου να μας εξηγήσει ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τι εννοεί με την παραπάνω αυτή πρόταση.

Ευχαριστώ!

Reply
admin 21 April 2024 at 11:39

Εννοώ αυτό που εξηγώ αμέσως μετά.

Δηλαδή το γεγονός ότι η τρομοκρατία της μειονότητας από το καθεστώς Ράμα σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ελλάδας να αντιδράσει, θα εντείνει τον φόβο των Ελλήνων μειονοτικών (και της αναγνωρισμένης ζώνης, αλλά και εκτός της ζώνης) και θα οδηγήσει στον μαρασμό.

Αυτό το φαινόμενο, σε συνδυασμό με την φυγή στην Ελλάδα, θα μικρύνει την μειονότητα και σε μέγεθος και σε δύναμη.

Reply
Πατριώτης 22 April 2024 at 09:23

Είναι μάλλον περίεργο ότι οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη με το ευρωψηφοδέλτιο τής ΝΔ, μόνο τον Ράμα εξυπηρετεί και καθόλου την ελληνική μειονότητα τής Β. Ηπείρου:

Η εξουδετέρωση δια της αναβαθμίσεως του Φρέντι Μπελέρη

Reply
Γ. Σεριάτος 26 April 2024 at 03:01

Βλέπω και εγώ αρνητικά την υποψηφιοτητα Μπελέρη στην Ευρωβουλή. Μα, θα πουν κάποιοι, με αυτον το τρόπο, εαν εκλεγεί, θα βγει απο τη φυλακή, θα παει στας Βρυξέλλας και θα εχει λογο εκει για το τι γινεται με την ενταξιακή πορεία την Αλβανίας στην ΕΕ. Δεν ειναι σιγουρο οτι θα γινει κατι απο αυτά. Ο Ράμα ενα πραγμα δεν θέλει: το Μπελέρη δήμαρχο, αλλά αυτό δεν θα πει οτι αμέσως θα τον αφησει να φύγει. Ειτε εκλεγεί ειτε οχι ο Μπελέρης, ο Ραμα επιβεβαιώνεται οταν λέει οτι ο Μπελέρης είναι οργανο της Ελλαδος και της κυβερνησεως αυτής και τα κάνει όλα για τη καρέκλα -για τα ευρωπα’ι’κά οφίκια ας πάει και το παλιάμπελο. Εαν τωρα εκλεγεί, πώς ξερουμε οτι θα αποφυλακισθεί και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα; Τα ανταλλάγματα θα είναι οτι στην ΕΕ δεν θα κάνει τιποτα απο αυτά που θέλουμε να κάνει αλλά να σεγοντάρει για την αλβανική υποθεση ειδάλλως οι Βορειοηπειρώτες θα πληρώσουν το μάρμαρο. Δηλαδή ο Μπελέρης θα γίνει ελεύθερος φυλακισμένος και ατιμωμένος ως ομηρος του Ράμα και ως ρίψασπις. Ο δε Ράμα σε συνεργασία με τους Τουρκους αλλά και Ιταλούς και Ελληνες θα κάνουν το Μπελέρη να μην αναγνωρίζει το εαυτό του, (κυβιστηση με το αζημίωτο) ή, στην καλυτερη περιπτωση, να σιωπά. Το κράτος των Αθηνών έχει το τρόπο να λύνει τα προβλήματα (του ιδίου αλλά και των άλλων αντιπάλων του Ελληνισμού ) διορίζοντας αυτούς που αντιστέκονται σε οφίκια και πόστα που δεν θα μπορούσαν να τα φανταστούν.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.