Saturday 27 April 2024
Αντίβαρο
Εκδηλώσεις Ενωμένη Ρωμηοσύνη

9 Μαρ 14 – “Το Γένος μας σε κρίση;”

Εκ μέρους του Σωματείου “Ενωμένη Ρωμηοσύνη” σας προσκαλούμε στην εκδήλωση με θέμα:
“Το Γένος μας σε κρίση;”
η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή
09.03.2014 στην Ιερά Μονή Νταού Πεντέλης.

Ομιλητές :

-Στάθης Αδαμόπουλος, Οικονομολόγος

-Χρήστος Κλειώσης, Δικηγόρος

-Δήμος Θανάσουλας, Δικηγόρος

Συντονίζει ο κος Σπυρίδων Κοντογιάννης, ομότιμος καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

10 comments

Beriev 3 March 2014 at 18:17

“Η εκδήλωση θα ξεκινήσει μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας”

Το γένος μας δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ σε κρίση όσο χρονοσημαίνουμε τα της ζωής μας γύρω από τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας.

Στη σημερινή εποχή της δυτικόφερτης παγκοσμιοποίησης της “οικονομίας” των τραπεζών, της ανέχειας, της ανωμαλίας και της διάλυσης της κοινωνίας, στόχος μας πρέπει να είναι ένας:

Η συνένωση όλων των Ορθόδοξων πληθυσμών.
Από τους Στροφάδες και τη Γαύδο μέχρι την Οχοτσκική Θάλασσα και τον Βερίγγειο πορθμό.

Reply
Kyriakos Papadopoulos 3 March 2014 at 18:46

Beriev, ἔχεις μπεῖ σὲ βαθειὰ νερά! Νὰ εἶσαι καλά, καὶ μακάρι νὰ
σὲ καταλαβαίνει ὅποιος σὲ διαβάζει!

Reply
Ελευθέριος 3 March 2014 at 22:45

“…στόχος μας πρέπει να είναι ένας:
Η συνένωση όλων των Ορθόδοξων πληθυσμών.
Από τους Στροφάδες και τη Γαύδο μέχρι την Οχοτσκική Θάλασσα και τον Βερίγγειο πορθμό.”

Κι όμως αγαπητέ Κυριάκο, εγώ τον καταλαβαίνω απολύτως τον Beriev∙ Κατά την προ κατακλυσμού μακρά προϊστορική περίοδο, εκείνη τη μυθική χρυσή εποχή (εξ ου και “Χρυσή Αυγή”), όχι απλά οι Ορθόδοξοι αλλά οι Έλληνες – σύμφωνα με έγκριτους ερευνητές αυτού του απώτερου ενδόξου παρελθόντος, όπως οι Κωνσταντίνος Κουτρουβέλης, Ηλίας Τσατσόμοιρος, Κωνσταντίνος Πλεύρης, Διονύσιος Καλαμπαλίκης, Δ. Λάμπρου κ.α. – κυριαρχούσαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Νομίζω μάλιστα ότι ο Beriev, ελλείψει ίσως επεισοδίων, περιορίζει πάρα πολύ την γεωγραφική έκταση της υφηλίου αφού προς Νότον αρκείται μονάχα στη Γαύδο, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι τρομεροί μας πρόγονοι είχαν επεκταθεί από το Κάμπο ντα Μπόα Εσπεράντζα ως την Tierra del Fuego! Αλλά δυστυχώς θα επέλθει ο κατακλυσμός και ο πανάρχαιος αυτός πρωτοπολιτισμός θα καταστραφεί και όλα τα ίχνη μαζί με την Ατλαντίδα θα καταποντιστούν κάτω απ΄τα νερά!

Reply
Beriev 4 March 2014 at 00:38

Λένε ότι ο Κομφούκιος είχε πει: “όταν κάποιος σώφρων δείχνει στο φεγγάρι ο ανόητος παρατηρεί το δάχτυλο”.

Το ρητό αυτό στην πατρίδα μας για κάποιον περίεργο παλαιότερα-αλλά προφανή σήμερα-λόγο συνδέθηκε με οπαδούς συγκεκριμένης πολιτικής ιδεολογίας…

Reply
Ελευθέριος 4 March 2014 at 08:24

Ακόμη και σε αυτή την τελευταία Κομφούκια ρήση του ο Beriev έχει απόλυτο δίκιο, αφού παρέλειψα βέβαια να πω ότι ο ελληνισμός – ως ένας ανώτερος πολιτιστικά και τεχνολογικά από σήμερα πολιτισμός – δεν αποίκισε μόνον την υδρόγειο αφήνοντας διάχυτα παντού τα ίχνη του, αλλά υπερβαίνοντας και αυτούς τους φυσικούς νόμους, ξεπέρασε και το υπέρτατο σύνορο του διαστήματος, αποικίζοντας όχι μονάχα το φεγγάρι, αλλά και τους γειτονικούς γαλαξίες και τελικώς αναδεικνύεται σε ένα συλλογικό θεό, διαθέτοντας όλες τις ιδιότητες που προκύπτουν από αυτή την ανώτατη υπόσταση: είναι παντοδύναμος, νικάει τον θάνατο και ελέγχει με τον νου του τις δυνάμεις ολοκλήρου του σύμπαντος!

Reply
Don Patron 4 March 2014 at 18:48

Beriev, προσυπογράφω ό,τι γράφεις. Και πάντα θα κοιτάζω με συμπάθεια και θα στηρίζω παρόμοιες κινήσεις.

Έχω συγκρατήσει, επίσης, την έννοια της προπαγάνδας, όπως την όρισες σε παλαιότερη συζήτηση, και τη βρίσκω ελκυστική. Μου φαίνεται, όμως, ότι κάθε παρόμοια προσπάθεια μαρτυρά την ύπαρξη ενός κενού. Αυτό, βέβαια, δεν εξαντλείται εδώ υπό αυτές τις συνθήκες.

Reply
Beriev 6 March 2014 at 02:30

@Don Patron
Μια αρχή είναι να συνειδητοποιήσουμε την ύπαρξη αυτού του κενού. Μην νομίζεις ότι πολύς κόσμος το αντιλαμβάνεται.

Reply
Ελευθέριος 6 March 2014 at 20:10

Kαθένας βαυκαλίζεται να θεωρεί τα όρια του δικού του οπτικού πεδίου σαν τα όρια του κόσμου.
Γι’ αυτό κι εγώ επιχείρησα να τα διευρύνω λιγάκι…

Η σχέση των πιστών με την Ορθοδοξία όπως και η σχέση του ερωτευμένου με μια γυναίκα – παρά το ότι πολύς κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται – προδίδουν πάντοτε την χαοτική παρουσία του κενού, καθώς Ορθοδοξία και γυναίκα δεν βλέπουν ή δεν αρκούνται ποτέ σε αυτά που κάνεις γι’ αυτές, σου δείχνουν πάντα τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, δηλαδή αυτά που δεν κάνεις!

Reply
Eλοτανος 7 March 2014 at 01:04

Αγαπητέ Ελευθεριε

Επειδή ακόμη και εμείς οι Ορθόδοξοι πολλές φορές παραποιυμε την πίστη μας έν αγνοία, επιτρεψέ μου να υπενθυμίσω τον λόγο του Αγίου Παύλου περί σχέσης ανδρός και γυναικός ( πχ Εφεσ 5 25 και αλλα χωρία). Ο άνδρας συμβολίζει τον Χριστο και η γυναίκα την Εκκλησία. Η σχέση βασίζεται στην ελευθερία και στη θυσιαστική αγάπη.

Η ύπαρξη κενού στην σχέση ωφείλεται στην ανικανότητα των ανθρώπων να απαρνηθουν τα συμφέροντα τους και την ικανοποίηση του εγωισμού τους. Σχέση φυσικά υπάρχει μεταξύ προσώπων όχι μεταξύ ενός προσώπου και της πιστεώς του. Καλή Σαρακοστη.

Reply
Ελευθέριος 7 March 2014 at 09:15

Αηαπητέ Ελοτάνε,

Τα σχόλιά μου παραπάνω έχουν φιλοπαίγμονα διάθεση. Δεν υπεισέρχομαι στα εσώτερα της πίστεως.
Το κενό, η ανυπαρξία νοήματος, υφίστανται στην ανθρώπινη ζωή. Κάποιοι έρχονται αντιμέτωποι με αυτό και είτε πισωπατούν είτε πέφτουν εντός του. Το να υπερβαθεί το κενό θα σήμαινε πέρασμα σε μια ανώτερη κατάσταση. Ελευθερία και αγάπη, πόσο μάλλον θυσία, είναι ζητούμενα για τον άνθρωπο.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.