Thursday 17 August 2023
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις Ποντιακό/Μικρά Ασία

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Μια σύντομη ιστορική προσέγγιση

Αναδημοσίευση από το pontos-news
Έγγραφα και φωτογραφίες Ποντίων, θυμάτων της Γενοκτονίας, περιλαμβάνονται στο αρχείο του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)

«Οι Νεότουρκοι και το πρόγραμμά τους». Αυτός ήταν ο τίτλος ανταπόκρισης του περιοδικού The Times of London από την οθωμανική Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1911. Ήταν μια ανταπόκριση για το συνέδριο της οργάνωσης «Ένωση και Πρόοδος», το τρίτο ετήσιο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους· μετά την πλήρη κυριαρχία της σκληρής αυτής τάσης επί των φιλελεύθερων Οθωμανών, το 1913 άρχισε η υλοποίηση των σχεδίων για γενικευμένη εθνική εκκαθάριση. «O προδιαγεγραμμένος αφανισμός του μικρασιατικού ελληνισμού, ωσότου ξεκαθαρίσουν οι Νεότουρκοι τα μικρασιατικά εδάφη από τους Αρμένιους, επιχειρήθηκε με ποικιλότροπα μέσα. Σε βάρος των Ελλήνων εφαρμόστηκε μια άλλη στρατηγική, που απέβλεπε όμως στο ίδιο αποτέλεσμα», γράφει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, αναφερόμενος στη γενική επιστράτευση όλων των εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη δημιουργία των ταγμάτων εργασίας (αμελέ ταμπουρού).

«Συντάχθηκαν λεπτομερή σχέδια για τον εκτουρκισμό της Ανατολίας μέσω της εκκαθάρισης των χριστιανικών πληθυσμών», αναφέρει ο Τούρκος ιστορικός Τανέρ Ακσάμ στο βιβλίο του «A Shameful Act».

Από το 1916 η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί με ιδιαίτερη ένταση στον δυτικό Πόντο. Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, στη Μαύρη Βίβλο Διωγμών και Μαρτυρίων που εκδόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σημειώνεται: «Το κακόν εκορυφώθη κατά τον παγκόσμιον πόλεμον. […] Είνε ανεκδιήγητα τα δεινοπαθήματα τα οποία υπέστησαν οι εκδιωχθέντες εκ των εστιών αυτών Έλληνες. […] Πληθυσμός ομογενής εκ 490.063 ψυχών, διασπαρείς ανά τα όρη, τας χαράδρας και τα τουρκικά χωρία, υπέστη εν τοις πλείστοις τον εξ ασιτίας, του ψύχους και των στερήσεων θάνατον».


Έλληνες του Πόντου σε τάγμα εργασίας

Ημερομηνία-σταθμός θεωρείται η 19η Μαΐου 1919, οπότε και ο Μουσταφά Κεμάλ, ο «σταχτής λύκος», συνοδευόμενος από 21 έμπιστα άτομα έφτασε στο λιμάνι της Σαμψούντας. «Αφήνω αποκλειστικά στα έμπειρά σου χέρια το “καθάρισμα” του προβλήματος που λέγεται Πόντος. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή», είπε στον Τοπάλ Οσμάν, τον σφαγέα των Ποντίων.

Η αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα θεωρείται ότι ολοκληρώνει την τελευταία φάση της Γενοκτονίας. Την 1η Δεκεμβρίου 1922 ο αριθμός των θυμάτων του Πόντου, σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές επαρχίες και τις ελληνικές κοινότητες, ήταν 303.237.


Εξώφυλλο του περιοδικού Time με τον Μουσταφά Κεμάλ (24 Μαρτίου 1923)

Όπως σημειώνει ο Θεοφάνης Μαλκίδης, οι διωγμοί αποτέλεσαν την τραγικότερη σελίδα της ζωής του ελληνικού πληθυσμού που ζούσε στο οθωμανικό κράτος (και μετέπειτα κεμαλικό καθεστώς) και στοίχισαν τη ζωή σε 1.000.000 Έλληνες, Ελληνίδες και παιδιά, ενώ οι διασωθέντες εκριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους και κατέφυγαν πρόσφυγες διωκόμενοι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ενώ άγνωστος αριθμός παρέμειναν ως εξισλαμισμένοι ελληνόφωνοι στον Πόντο.

Η εγκληματική αυτή πολιτική ενισχύεται και με εκθέσεις οθωμανικών εγγγράφων, όπως είναι η πολυσέλιδη έκθεση του Τούρκου Δζεμάλ Νουσχέτ: «Αι σφαγαί αύται και εκτοπισμοί εξετελέσθησαν ημιεπισήμως τη συμμετοχή και στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων», σημειώνεται.


Γαρίφαλα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας

Με τη Συνθήκη της Λοζάνης (1923) επιβεβαιώθηκε η νέα πραγματικότητα, ενώ με το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας του 1930 ακολούθησε η περίοδος σιωπής για τη Γενοκτονία. Σήμερα, η Διεθνής Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, που εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1948, είναι ένα νομικό εργαλείο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, η ελληνική συνιστώσα της οποίας αναδύθηκε σε δύο φάσεις, μια ποντιακή και μια μικρασιατική.

8 comments

ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 19 May 2017 at 18:43

Σε αυτή την επέτειο ιερής μνήμης καλόν είναι να μνημονεύσουμε ότι ο Ε.Βενιζέλος πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ για να νόμπελ Ειρήνης!
Ο ίδιος πρωθυπουργός ών το 1931 κατέκρινε την εξέγερση των Κυπρίων κατά της αγγλικής κατοχής, τασσόμενος υπέρ των Άγγλων.

Reply
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 20 May 2017 at 22:01

Μια επιμελώς κρυμμένη εμφάνιση και ομιλία της φράου Μέρκελ το εξωτερικό, στην οποία λύνεται η γλώσσα της και προβαίνει σε αποκαλύψεις για την καταγωγή της, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για ομιλία της στην Κνεσέτ (την βουλή του Ισραήλ), η οποία έγινε σε άπταιστα εβραϊκά –και μάλιστα εκτός κειμένου- τα οποία, όπως υποστήριξε η φράου είναι η γλώσσα της μάνας της.

Reply
Πατριώτης 21 May 2017 at 12:23

@ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Το 1928, ο Βενιζέλος εγκαινίασε την πολιτική τής ελληνοτουρκικής προσεγγίσεως και μέσα στο πλαίσιο αυτό πρότεινε και τον Κεμάλ για βραβείο Νόμπελ κι έκανε αρκετές παραχωρήσεις προς την Τουρκία. Δυστυχώς, παρά την παταγώδη αποτυχία της, η πολιτική αυτή συνεχίζεται μέχρι των ημερών μας.
Εκτός, όμως, της ανωτέρω πολιτικής, ο Βενιζέλος θέλησε να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα. Θέλησε, δηλαδή, να εφαρμόσει αυτό που ο Νταβούτογλου ονόμασε “πολιτική μηδενικών προβλημάτων”, μερικές δεκαετίες μετά. Έτσι, υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με τούς Ιταλούς, βάζοντας τα κατεχόμενα απ’ αυτούς Δωδεκάνησα στον πάγο κι εγκαταλείποντας τις όποιες βλέψεις για εφαρμογή τού Πρωτοκόλλου τής Κερκύρας (1914), το οποίο προέβλεπε μία αυτόνομη Β. Ήπειρο. Καμμία κυβέρνηση έκτοτε δεν ζήτησε την εφαρμογή του. Επίσης, κατ’ απαίτηση τού Μουσολίνι, δεν συμπεριέλαβε στην ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία τούς μουσουλμάνους “Τσάμηδες”, με αποτέλεσμα να έχομε τα γνωστά παρατράγουδα περίπου δέκα χρόνια αργότερα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο μέσα, αποθάρρυνε τούς Κυπρίους να ζητήσουν την απελευθέρωσή των.
Κάποτε στην σκακιέρα, θυσιάζεις μερικά πιόνια, για να κερδίσεις. Αν όμως τελικά χάσεις, τότε οι θυσίες πήγαν άδικα. Και ο Βενιζέλος έχασε και στις τρεις περιπτώσεις, Τουρκία, Ιταλία και Αγγλία.

@ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το σχόλιό σου, εκτός τού ότι στερείται πηγής και είναι ούτως ή άλλως εντελώς αδιάφορο, παραβιάζει και τον κανόνα 2 Περί του διαλόγου στο Αντίβαρο.

Reply
ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 21 May 2017 at 23:14

οσον αφορα το σχολιο του Δημητρη ,
τοχω δει δημοσιευμενο στο διαδικτιο….ψαξτο….δεν θα σου πω που…..

και γιατι παρακαλω παραβιαζει κατι τι ?????????
εδω δεν ντρεπεται η ιδια η Μερκελ να πει οτι ειναι εβραια…….
εξ αλλου και να μην το ομολογουσε , φαινεται απο την πολιτικη της…….
προστατευει τα συμφεροντα των εβραιων τοκογλυφων……….

μονο ο Ορμπαν στην Ουγγαρια ειναι πατριωτης πρωθυπουργος…..
ολοι οι αλλοι ειναι τσιρακια της νεας ταξης…….
και ειδικα στην Ελλαδα αστα να πανε……..
απο ΝΔ μεχρι Ανταρσυα , το ιδιο αφεντικο εχουν

Reply
Πατριώτης 24 May 2017 at 12:54

Δεν θα είχα ασχοληθεί να απαντήσω, αν δεν έπρεπε να καταδειχθεί τι σόι σκουπίδια άρχισαν να μαζεύονται (κι) εδώ μέσα, με ευθύνη και των διαχειριστών, οι οποίοι βάζουν κανόνες διαλόγου, αλλά δεν φροντίζουν για την τήρησή των.

1) Όταν κανείς ισχυρίζεται κάτι, δεν στέλνει τον άλλον να το “ψάχνει”, αλλά παραθέτει πηγές και επιχειρήματα (βλέπε ΥΓ).

2) “και γιατι παρακαλω παραβιαζει κατι τι ?????????” Μα το εξήγησα από πάνω. Μήπως δεν είδες τον σύνδεσμο (ελληνιστί λινκ); Αν όχι, ρώτησε τούς διαχειριστές, που έβαλαν τούς κανόνες, να σού το εξηγήσουν. Άλλωστε, το ότι ο τύπος είναι τρολ, φαίνεται κι από το ότι και αλλού άφησε ένα άσχετο με το θέμα σχόλιο, το οποίο από κάπου αντέγραψε, χωρίς να δίνει πηγή. Οι διαχειριστές παρακολουθούν καθόλου τι γίνεται και αν ναι, τι κάνουν γι αυτό;

3) “εδω δεν ντρεπεται η ιδια η Μερκελ να πει οτι ειναι εβραια…….” Όλα τα λεφτά! Από πότε και γιατί (πρέπει να) ντρέπεται κανείς να πει ότι Εβραίος;

4) “Πρόκειται για ομιλία της στην Κνεσέτ (την βουλή του Ισραήλ), η οποία έγινε σε άπταιστα εβραϊκά –και μάλιστα εκτός κειμένου- τα οποία, όπως υποστήριξε η φράου είναι η γλώσσα της μάνας της”

α) Αυτή είναι η περίφημη ομιλία, διαρκείας 11 δευτερολέπτων (0:05 – 0:36)!! Κάποιος Ισραηλινός συνάδελφος τής έμαθε πέντε κουβέντες, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις και τις είπε. Εσύ, ΑΜΡΟΣΙΕ, το “έψαξες” καθόλου;

β) Για ποια “μητρική” της γλώσσα κάνει λόγο, άραγε; Αν η μητέρα της ήταν Πωλονοεβραία, όπως έχει γραφεί, προφανώς θα μιλούσε Υddish, την γλώσσα των Ασκενάζι Εβραίων και όχι βέβαια μοντέρνα Εβραϊκά, την μία εκ των επισήμων γλωσσών τού κράτους τού Ισραήλ (η άλλη είναι η Αραβική). Αυτά τα σύγχρονα Εβραϊκά, λίγο διαφέρουν από τα Βιβλικά Εβραϊκά, τα οποία ούτως ή άλλως είχαν πάψει να ομιλούνται στην Παλαιστίνη (πρώην Βασίλειο τού Ισραήλ) από τον 3ο π.χ. αιώνα. Π.χ. ο Χριστός μιλούσε Αραμαϊκά.
Άρα, η αναφορά τής Μέρκελ σε “μητρική” (sic) της γλώσσα, είναι μία ανοησία εντυπωσιασμού, με την οποία μάλλον θα γέλασαν όσοι την άκουσαν. Εσύ, ΑΜΒΡΟΣΙΕ, τα “έψαξες” αυτά; Μα πώς να τα “ψάξεις”, όταν δεν τα ξέρεις, όπως δεν ξέρεις να μάς πεις και ποια συμφέροντα ποιών “εβραιων τοκογλυφων” προστατεύει. Σημείωσε ότι το Εβραίος, Γερμανός, Αθηναίος κλπ. γράφονται με κεφαλαίο αρχικό, διότι υποδηλώνουν καταγωγή. Το εβραϊκός, γερμανικός, αθηναϊκός κλπ., με μικρό.

Το κακό, δυστυχώς, είναι ότι στο διαδίκτυο (άνοιξε και κανένα ορθογραφικό λεξικό) έχει μαζευτεί μπόλικο σκουπίδι, το οποίο διαβάζουν και αναπαράγουν αβασάνιστα πολλοί ανεγκέφαλοι, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει χαρακτηρισθεί ως η πλέον αντισημιτική τής Ευρώπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά μας συμφέροντα. Διότι πιστεύω ακόμη κι εσύ να καταλαβαίνεις ότι είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαζόμεθα με το Ισραήλ, το μόνο “δυτικού” τύπου κράτος τής περιοχής, από το οποίο μπορούμε να διδαχθούμε πολλά. Αλλά εκτός αυτού, είναι πρός το συμφέρον τής πατρίδας μας να συνεργάζεται το ελληνικό λόμπι στο εξωτερικό και ιδίως στις ΗΠΑ με το εκεί πανίσχυρο εβραϊκό, για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

ΥΓ: Όπως βλέπετε, εγώ δίνω πηγές για πληροφορίες. Δεν στέλνω τούς άλλους να τις ψάχνουν.

Reply
Πατριώτης 24 May 2017 at 13:03

Διόρθωση: (0:05 – 0:36) => (0:05 – 0:16).

Κακό να μην υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης (edit), ή/και προεπισκόπησης (preview).

Reply
admin 24 May 2017 at 15:54

Αγαπητέ Πατριώτη, μετά από επίμονα αιτήματά σου, έψαξα και βρήκα ένα μικρό plugin, και πλέον κάθε χρήστης έχει πέντε λεπτά να διορθώσει (edit) το σχόλιό του όσες φορές θέλει μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα.

Ελπίζω να το βρείτε όλοι χρήσιμο.

Ανδρέας.

Reply
Πατριώτης 24 May 2017 at 16:45

Ευχαριστώ, Ανδρέα, να είσαι καλά.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.