Περί του διαλόγου στο Αντίβαρο

11 Ιουνίου 2014.
Οι κανόνες διαλόγου είναι δύο, απλοί, σαφείς και αυτονόητοι.
1. Σχόλια απαξιωτικά προς συγγραφείς ή άλλα πρόσωπα, και
2. Σχόλια εκτός θέματος, δηλαδή εκτός του περιεχομένου του κειμένου κάτω από το οποίο αναρτώνται,
 
δεν είναι ευπρόσδεκτα.
Τα παραπάνω θα αναφέρονται ως κανόνας 1 και κανόνας 2 αντίστοιχα.
===ακολουθεί το αρχικό κείμενο και σκέψεις περί του διαλόγου, όπως αναρτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014=====
Μετά από αρκετές αντιδικίες με ορισμένους σχολιαστές, κρίθηκε αναγκαίο να ξεκαθαριστεί σε ένα κείμενο τι αναμένεται από τους αναγνώστες του Αντίβαρου σε σχέση με τον σχολιασμό της αρθρογραφίας.
dialogue-300x300
Οι διαχειριστές
1. δεν σβήνουν ή διορθώνουν (edit) σχόλια. Για να μην είμαστε απόλυτοι, σε περιπτώσεις ύβρεων ή συστηματικής συκοφαντίας, η επιλογή της παρέμβασης προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πάντοτε διαθέσιμη.
2. σε ιδανικές συνθήκες δεν θα περίμεναν να τους ζητείται πυροσβεστική παρέμβαση ή να «λάβουν θέση»
3. είναι σε θέση να γνωρίζουν την ip διεύθυνση του κάθε σχολίου, συνεπώς μπορούν να ταυτοποιούν ψευδώνυμα με χρήστες.
3α. η περίπτωση πολλαπλών ψευδωνύμων από τον ίδιο χρήστη δεν γίνεται δεκτή. Ανάλογα με την περίσταση, θα λαμβάνεται δράση.
Η κοινότητα των αναγνωστών/σχολιαστών του Αντίβαρου
1. από την κοινότητα αυτή αναμένεται ωριμότητα δράσης και αυτο-οργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι παρασιτικά φαινόμενα (συστηματική χρήση απαξιωτικών χαρακτηρισμών, «τρολλάρισμα», εριστική συμπεριφορά, συκοφαντία), είναι σε θέση η ίδια η κοινότητα να τα απομονώνει μόνη της δια της αδιαφορίας. Σε ιδανικές συνθήκες, αυτό μπορεί να συμβαίνει χωρίς την παρέμβαση διαχειριστή.
Σχολιαστές/Αναγνώστες
1. Από τους σχολιαστές αναμένεται να γίνεται σχολιασμός επί τού θέματος, δηλαδή επί του συγκεκριμένου άρθρου
2. Επίσης, αναμένεται κόσμια συμπεριφορά, χωρίς ύβρεις, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς «τρολλάρισμα», χωρίς δυναμίτισμα ή εκτροπή της συζήτησης σε άσχετα θέματα κλπ.
3. Οι χρήστες προτιμότερο είναι να χρησιμοποιούν το πραγματικό τους όνομα
Τεχνικά θέματα
1. Ενθαρρύνεται η επωνυμία, δηλαδή η συμμετοχή με το πραγματικό ονοματεπώνυμο (ή έστω όνομα) του χρήστη. Εν τούτοις, δεν αποκλείεται η χρήση ψευδωνύμου.
2. Η αξιοπιστία ενός χρήστη κρίνεται (από την κοινότητα των χρηστών) με βάση το εν γένει ύφος, το περιεχόμενο, τη συλλογιστική, τη συνέπεια και το ήθος που εκπέμπει ο λόγος του σχολιαστή.
3. Βάσει του (2), ενθαρρύνεται η χρήση συγκεκριμένου ψευδωνύμου για όσο διάστημα κανείς συμμετέχει στον διάλογο.
4. Ο σχολιασμός είναι ελεύθερος. Δεν είναι απαραίτητο να εγγραφτεί κανείς χρήστης (μέλος) του ιστοχώρου για να σχολιάσει. όμως ο σχολιασμός ανωνύμων μελών δεν ενθαρρύνεται για τους παρακάτω λόγους
4α. ένας εγγεγραμμένος χρήστης «κλειδώνει» τη χρήση του ονόματός του. Ειδάλλως, αν κάποιος υπογράψει ένα σχόλιο ως «Κώστας», είναι πιθανόν κάποιος άλλος επισκέπτης (δηλαδή μη εγγεγραμμένο μέλος) να χρησιμοποιήσει κάποτε το ίδιο ψευδώνυμο
4β. η ανάρτηση σχολιασμού εγγεγραμμένου χρήστη γίνεται απ’ ευθείας, δηλαδή χωρίς την πρότερη έγκρισή του από διαχειριστή. Ενώ η ανάρτηση ανώνυμου χρήστη μπορεί να καθυστερήσει λόγω της απαραίτητης έγκρισης.
5. Εξαίρεση στο (4β) αποτελεί το ΠΡΩΤΟ σχόλιο ενός εγγεγραμμένου χρήστη. Το πρώτο αυτό σχόλιο απαιτεί έγκριση του διαχειριστή. Κανένα από τα επόμενα.
6. Δεύτερη εξαίρεση στο (4β) αποτελούν σχόλια με περισσότερα των 4 συνδέσμων. Οποιοδήποτε σχόλιο περιέχει περισσότερους από 4 συνδέσμους, πρέπει να εγκριθεί από διαχειριστή πριν δημοσιευθεί.
Γενικά
Αναμένεται από τους σχολιαστές να μην βγάζουν εύκολα και γρήγορα συμπεράσματα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική ή ατζέντα από τους διαχειριστές. Όποιος καταλήγει σε τέτοιου είδους συμπεράσματα, προκαταβολικά του λέμε ότι κάνει λάθος και θα πρέπει να επανεκτιμήσει το συμπέρασμά του.
Ενθαρρύνεται ο κόσμιος διάλογος. Πιστεύουμε ότι ένας κόσμιος διάλογος έχει δύο καταλήξεις.
1. συμφωνία επί της ουσίας του διαλόγου,
2. συμφωνία επί του ποια ακριβώς είναι η διαφωνία, η οποία (διαφωνία) αποτελεί απλώς διαφορετική οπτική προς το ίδιο πράγμα, δηλαδή διαφορετική άπ-οψη ή θέαση των πραγμάτων.
Ευελπιστούμε ότι όλοι οι διάλογοι καταλήγουν σε μία από τις δύο αυτές καταλήξεις.
Για να συμβεί αυτό, επαφιόμαστε στην καλή πίστη των σχολιαστών, στην κοινή λογική, στην επί της ουσίας αντιπαράθεση επιχειρημάτων/πηγών/οπτικής.

13 Μαΐου 2014: όλα τα σχόλια στις αναρτήσεις του Αντίβαρου απενεργοποιήθηκαν.

Πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

Όταν τα σχόλια επανέλθουν, θα γίνεται συστηματικότερος έλεγχος των σχολίων και όσα σχόλια

1. είναι εκτός θέματος, δηλαδή είναι άσχετα με το κείμενο κάτω από το οποίο αναρτώνται
2. εμπεριέχουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είτε εναντίον του συγγραφέα, είτε εναντίον άλλων χρηστών (απαξιωτικός χαρακτηρισμός δεν είναι μόνο ύβρεις)

θα υπόκεινται σε διαγραφή μόλις γίνονται αντιληπτά από τη διαχείριση.

Το εκφυλιστικό φαινόμενο που επικράτησε στον σχολιασμό τους τελευταίους μήνες θα παταχθεί.

Η απόπειρα να αυτο-οργανωθεί η κοινότητα των σχολιαστών απέτυχε, και μοιραία προκάλεσε αυτήν την παρέμβαση.

Το Αντίβαρο σε λίγες ημέρες (21 Μαΐου 2014) κλείνει 13 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας. Δεν μπορεί να υποπέσει στην παρακμή λόγω της ελευθερίας σχολιασμού που για τόσα χρόνια υιοθέτησε.
Η σελίδα αυτή παραμένει ανοιχτή σε σχόλια επί της διαδικασίας. Και εδώ όμως θα εφαρμόζεται η διαγραφή σχολίων, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Μην στέλνετε προσωπικά μηνύματα στους διαχειριστές για αυτό το θέμα. Μπορείτε να καταθέτετε τις απόψεις σας δημόσια, εδώ.

Ανδρέας Στ.

 

56 comments

 1. Συνεχίζω εδώ τη συζήτηση από το νήμα – http://www.antibaro.gr/article/10110

  Αγαπητέ κ. Ροδίτη,

  1. Τα σχόλια στη δεξιά στήλη μπαίνουν ΑΥΤΟΜΑΤΑ και δεν έχω κανέναν έλεγχο. Η λίστα με τα πρόσφατα σχόλια αποθηκεύεται προσωρινά και δεν ανανεώνεται αυτόματα (ανά δευτερόλεπτο) για να «φορτώνει» γρηγορότερα η σελίδα. Η ανανέωση γίνεται ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αυτόματα. Δεδομένου ότι δεν ελέγχεται η σελίδα 24 ώρες το 24ωρο από διαχειριστή, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια παρεμβολή. Συνεπώς, το σχόλιό σας αυτό είναι άστοχο και μάλλον ενδεικτικό της καχυποψίας σας.

  2. Μου στείλατε ιδιωτικά τη σχετική παράγραφο με τη σειρά επιθέτων. Βρήκα το άρθρο και έκανα μία παρέμβαση. Ειλικρινά δεν θυμάμαι πόσο ήπια ήταν. Πάντως στόχευε εκεί που στοχεύατε κι εσείς.

  3. Επί της ουσίας, επικεντρώνομαι στο συγκεκριμένο παράπονό σας

  “παράπονό” μου είναι με συγκεκριμένους “σχολιαστές” οι οποίοι κρυβόμενοι πίσω από ψευδώνυμα ή όχι, επιζητούν ΒΡΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΦΙΜΩΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ. Πώς μπορώ να το τονίσω αυτό; Αν είναι τόσο δύσκολο να εννοήσετε ότι αυτοί που βρίζουν (“Ελευθέριος” και “takeaction”) επιζητούν τη φίμωση των υβριζομένων, δεν μπορώ να κάνω περισσότερα

  Απαντώ.

  Το ότι κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα είναι γεγονός. Σωστό. Απαντώ ότι είναι αδύνατον να διαπιστώσω την ταυτότητά τους.
  Το ότι «επιζητούν να φιμώσουν άλλους σχολιαστές», επιτρέψτε μου να μην το θεωρήσω ορθόν. Το να βρίζει κανείς ή να απαξιώνει άλλους, δε σημαίνει ότι επιζητά τη φίμωσή τους. Ειδικά σε έναν χώρο που ο διαχειριστής ισχυρίζεται ότι δεν φιμώνει, δεν διορθώνει, δεν κόβει σχόλια, και σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστά αδιαφορία. Στα δικά μου τα μάτια, η στείρη επανάληψη απαξιωτικών χαρακτηρισμών καθιστά κάποιον περίγελο, ανάξιο σεβασμού και αναξιόπιστο. Οπότε να γνωρίζετε πως όταν αυτό συμβαίνει, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, οι επιτιθέμενοι χάνουν τη βαρύτητά τους και ο λόγος των εβρισκόμενων σε άμυνα κερδίζει την προσοχή μου.

  Ειλικρινά σας λέω (αν θέλετε δε με πιστεύετε), δεν έχω διαβάσει προσεκτικά τους επίμαχους διαλόγους. Διάβασα το απόσπασμα που μου στείλατε και έκανα τη μικρή παρέμβασή μου εκεί. Έτσι, εξέλαβα τα παράπονά σας περίπου ως αιτήσεις να «μαλώσω τους κακούς μαθητές». Ας μη μείνουμε σε μία, κακή ίσως, παρομοίωσή μου.

  Επί της ουσίας, δεν βλέπω τι μπορώ να κάνω παρά μόνο να επαναλάβω προς όλους να είναι ευπρεπείς και να σέβονται τους συνομιλητές ως εαυτόν.

  (Ασφαλώς έχω να μάθω πολλά από όλους. Πιστεύω ότι από τον καθένα μπορεί πάντα να μάθει κανείς κάτι, διότι πιστεύω στη σχετικότητα, συνεπώς η οπτική γωνία του καθενός μας είναι μοναδική και η αντίληψη της οπτικής γωνίας κάποιου τρίτου πάντα μπορεί να βοηθήσει στη σφαιρική αντίληψη της -σχετικής πάντα- πραγματικότητας γύρω μας).

  Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα έχω το νου μου και θα προσπαθώ να παρεμβαίνω πυροσβεστικά όπου είναι δυνατόν.

  4. Επί της γενικότερης φιλοσοφικής διάστασης της «κοινότητας». Νομίζω σε κάθε περίπτωση αξίζει να προσπαθήσει ο καθένας από το δικό του μετερίζι και τη δική του σκοπιά. Αν αποτύχει, απέτυχε. Θα έχει προσπαθήσει όμως. Αν ήταν να κάνουμε μόνο τα αναμενόμενα να πετύχουν, θα καταλήγαμε να μην κάνουμε τίποτε απολύτως. Συνεπώς, συνεχίζω!

  ΥΓ: σαν αντίδραση στο παράπονό σας, διαγράφω ορισμένες λέξεις από το σχόλιο του χρήστη με το ψευδώνυμο «Ελευθέριος»

 2. Λέτε “είναι αδύνατον να διαπιστώσω την ταυτότητά τους.”! Εννοείτε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζετε ΠΟΙΟΣ είναι ο “takeaction” κι ούτε ξέρετε αν είναι η όχι ψεύτικο το “Ελευθέριος”; Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα βρίσκομαι σε τρομερά μειονεκτική θέση. Αν θυμάμαι καλά, εμένα με σύστησε κοινός γνωστός σε σας για να αποκτήσω πρόσβαση σχολιαστή-αρθρογράφου στο Αντίβαρο. Αν πράγματι δεν ξέρετε τις ταυτότητες των σχολιαστών, είχα που είχα αποφασίσει να σταματήσω τη “συζήτηση” με άλλους, αλλά υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να αποσυρθώ πλήρως και τελεσίδικα.
  Αλλά ας τελειώσουμε αυτή την ανταλλαγή απόψεων, αν και πολύ φοβούμαι ότι δεν είναι τόσο εύκολο. Αν, λοιπόν, οι διασύροντες ή υβρίζοντες ή όπως κι αν τους πείτε, δεν είναι στη φίμωση των άλλων που στοχεύουν (δικαίωμά σας να το ερμηνεύετε έτσι), κριτήριο παραμένει το common sense, δηλαδή η άποψη των πολλών άλλων. Εγώ τη δική μου την είπα, κι αν όντως δεν σκοπεύουν στη φίμωση αλλά στην εκτόνωση τους, ας πούμε, από άλλα που πιθανόν να τους ταλαιπωρούν, τότε η περίπτωση είναι βαθύτερα προβληματική για τους ιδίους κι εγώ δεν είμαι σε θέση να βοηθήσω. Ο Χριστός ίσως…
  Μεταφέρω εδώ ολόκληρη τη φράση σας την οποία βρίσκω απόλυτα ορθή, χαρακτηριστική ενός λογικού, πολιτισμένου ανθρώπου: “Στα δικά μου τα μάτια, η στείρη επανάληψη απαξιωτικών χαρακτηρισμών καθιστά κάποιον περίγελο, ανάξιο σεβασμού και αναξιόπιστο. Οπότε να γνωρίζετε πως όταν αυτό συμβαίνει, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, οι επιτιθέμενοι χάνουν τη βαρύτητά τους και ο λόγος των εβρισκόμενων σε άμυνα κερδίζει την προσοχή μου.” Συμφωνώ απόλυτα, κι έτσι κι εγώ νιώθω και καταλαβαίνω την περίπτωση, αλλά – επαναλαμβάνω – δεν είμαι τόσο υπεράνω, όσο μόνο ο Χριστός θα μπορούσε ή μπορεί να είναι, ώστε να κάθομαι εδώ ως το “θύμα” που επιβεβαιώνει εσάς ή άλλον από τη θέση του αμέτοχου παρατηρητή, ως συνετό και ισορροπημένο άνθρωπο.
  Σας το είπα και πριν: Έχετε αυξημένη ευθύνη. Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σας, αλλά έχετε αυξημένη ευθύνη, και θα πρέπει εσείς να βρείτε τις σωστές απαντήσεις, διαφορετικά το Αντίβαρο θα μείνει με πολλούς (πόσους; όλους στο τέλος;) ανώνυμους και ανεύθυνους.
  Συμφωνώ απόλυτα ότι όλοι έχουμε πολλά να μάθουμε απο τους άλλους. Κι όταν σας έγραψα ότι έχετε να μάθετε από μένα, το έγραψα με πάσα ευθύτητα και ειλικρίνεια, όπως το εννοώ και για μένα. Είμαι αρκετά μεγαλύτερός σας, είμαι στην ιδιαίτερη μου πατρίδα γνωστός και αναγνωρισμένος για τις επιδόσεις μου στο ντοκιμαντέρ, στην πεζογραφία, στην ποίηση, στην αρθρογραφία, αλλά μόλις πρόσφατα έμαθα πάρα πολλά στο θέατρο από πολύ νεότερούς μου και τους ευχαρίστησα εκ βάθους καρδίας με ειλικρίνεια και ευγνωμοσύνη ενώπιον μικρότερων και μεγαλύτερών μου.
  Δεν μπορώ να πω ότι η διαγραφή λέξεων από το μήνυμα τού “Ελευθέριου” μού προσδίδει καμιά ιδιαίτερη ικανοποίηση. Περισσότερο θα έλεγα ότι λυπούμαι να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.
  Λυπούμαι και επειδή εσείς αναγκαστήκατε να κάθεστε τώρα να παρακολουθείτε αν είναι η όχι ευπρεπές το γράψιμο άλλων. Ίσως, όμως, τελικά να άξιζε τον κόπο και να έχουμε όλοι ωφεληθεί από αυτή την εμπειρία.
  Αν μας παρακολουθεί ο κ. Μαρκεζίνης ελπίζω να δείξει κατανόηση.

 3. Όχι. Δεν γνωρίζω ποιος είναι ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος. Ο τρόπος όμως που το λέτε θα με κάνει να ψάξω τα ip addresses τους. Θα Θα επανέλθω.

 4. Αγαπητέ κύριε Σταλίδη,

  Είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι προσωπικά, προκειμένου να διορθώσω σε ότι με αφορά το σχόλιό σας, καθώς – Ελευθέριος – είναι το όνομά μου και όχι ψευδώνυμο κι έχω δώσει επανειλημμένα σε διάφορα σχόλια και το επίθετό μου – Ελευθεριάδης – ωστόσο μου επιτρέπεται υποθέτω εκ του κανονισμού της ιστοσελίδας σας, να χρησιμοποιώ κατά κανόνα το μικρό μου όνομα, άλλοι εξάλλου μπορούν να χρησιμοποιούν όντως ψευδώνυμα και αυτό είναι δικαίωμά τους.

  Επομένως όλοι οι υβριστικοί και απαξιωτικοί σε βάρος μου χαρακτηρισμοί εκ μέρους των Γεωργάνα και Ροδίτη, που πρώτοι σε σχόλιά τους “ήρξαντο χειρών αδίκων” εναντίον μου, φθάνοντας στο σημείο να με αποκαλέσουν και “ἀνώνυμο μὲ κουκούλα ὅπως οἱ καταδότες στὰ μπλόκα ἐπὶ Κατοχῆς” πέφτουν στο κενό. Μην πέφτετε κι εσείς στην ίδια παγίδα.

  Εξ’ αιτίας λοιπόν αυτών των βρισιών και των μειωτικών χαρακτηρισμών που πρώτοι εξαπόλυσαν χωρίς να προκληθούν εναντίον μου, μόνο και μόνο για να πολεμήσουν τις απόψεις μου, επέλεξα τον μεν Γεωργάνα να τον βρίζω πατόκορφα τον δε Ροδίτη να τον διακωμωδώ. Αν δεν ζητήσουν αμφότεροι συγνώμη η στάση μου απέναντί τους δεν πρόκειται να αλλάξει.

  Θεωρώ λάθος σας να ενδίδετε στις αξιώσεις Ροδίτη και να παραβιάζετε την αξιέπαινη μέχρι πρότινος στάση σας να μην παρεμβαίνετε, αλλοιώνοντας ή διαγράφοντας σχόλια. Αυτό πραγματικά καθιστούσε το Αντίβαρο μια νησίδα ελευθερίας της έκφρασης. Στο κάτω κάτω ο καθένας κρίνεται από τον τρόπο που εκφέρεται.

 5. Όλα τα σχόλια του Ελευθέριου στάλθηκαν από το ίδιο ip address. Από αυτό , είναι το μοναδικό ψευδώνυμο που χρησιμοποιήθηκε.
  Άρα, δεν έχω κανένα δεδομένο ούτε για την ταυτότητά του, ούτε για διπλοπροσωπία. Γνωρίζω βέβαια τον provider του και την την πόλη του.

  Το τι γνωρίζετε εσείς, δεν το ξέρω. Ούτε από πού αντλειτε τη βεβαιότητά σας….

 6. Νομίζω ότι ο Ελευθέριος έχει δίκιο. Ακόμα και το τελευταίο σχόλιο του Ροδίτη βρίθει υποτιμητικών σχολίων. Τί να κάνω, να αρχίσω κι εγώ να κλαψουρίζω: “Κύριε, κύριε τιμώρησε και τον Αντάκο”; Δεν έχει νόημα.

  Και στο κάτω-κάτω, αυτός ο “άνθρωπος του πνεύματος” Ροδίτης τί ασχολείται με εμένα τον ελάχιστο; Ακόμη και αν δεν ξανααναφερθώ σε αυτόν ή τον Γεωργάνα (όμοιος ομοίω αεί πελάζει), την επόμενη φορά που κάποιος υπαινιχθεί κάτι εναντίον τους θα έχουμε πάλι όλη αυτήν την ιστορία;

 7. Η ουσία είναι ότι η φράση την οποία αφαίρεσα ήταν προσβλητική και δυναμίτιζε την ήδη εύφλεκτη ατμόσφαιρα. Λυπούμαι που το έκανα. Για πρώτη ίσως φορά. Ελπίζω να μην ξαναχρειαστεί. Εν πάση περιπτώσει, δεν γνωρίζω το επίθετό σας, όμως γνωρίζω ότι είστε «συνεπής» χρήστης, δηλαδή γράφετε από μία διεύθυνση με ένα μόνο ψευδώνυμο. Αυτό εμένα μου αρκεί. Προχωρούμε παρακάτω.

  Ανδρέας Στ.

 8. Αγαπητέ Ανδρέα Σταλίδη,

  δεν προσέξατε το αμέσως προηγούμενο σχόλιό μου, όπου επιβεβαιώνω όνομα και επώνυμο; Γιατί επιμένετε να με θεωρείτε ψευδώνυμο; αν εσάς κάποιος σας πει ότι το “Ανδρέας” είναι ψευδώνυμο και πως γι’αυτό ήσαστε “κουκουλοφόρος καταδότης επί Κατοχής” πως θα αισθανθείτε; Για ποια ηθική μιλάμε εν προκειμένω; Είναι κατ’ εμέ απύθμενο θράσος, ένας να εκσφενδονίζει τέτοιες βρισιές εναντίον αγνώστων επειδή αντικρούουν τις απόψεις του και από πάνω να επικαλείται την Ηθική!

 9. Αφ’ ενός δεν είχα δει το μήνυμά σας, διότι το γράφαμε την ίδια στιγμή. Αφ’ ετέρου με τον όρο «ψευδώνυμο» εννοώ το username και όχι κατ’ ανάγκην το ότι είναι «ψευδές όνομα». Επίσης, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το εμαιλ σας είναι γνήσιο, διότι είστε μέλος του ιστοχώρου.

 10. Το θέμα για μένα ως προς το Αντίβαρο μετά τις διευκρινίσεις του Ανδρέα Σταλίδη, κλείνει εδώ και κατανοώ την δύσκολη θέση του επιδιαιτητή, στην οποία προσπάθησε μάλλον ανεπιτυχώς να εξωθήσει τον διαχειριστή ο Ροδίτης, ο οποίος παραβιάζοντας κατά προτεραιότητα με ανοίκειους και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς τις αρχές της ευπρεπούς συμπεριφοράς απέναντι σε μένα και άλλους συνσχολιαστές (για του λόγου το αληθές παραπέμπω στα σχόλια στο άρθρο για τον Κληρίδη του Π. Ήφαιστου), είχε το περισσό θράσος να ζητάει επίμονα με προκλητική εμμονή και εμπάθεια από τον διαχειριστή να πάρει μέτρα εναντίον μου. Aυτό δείχνει και το ποιόν του ήθους του, το οποίο οδηγεί σε αυτογελοιοποίηση. Αν δεν το καταλαβαίνει τόσο το χειρότερο για τον ίδιο.

  Σε διαφορετική κλίμακα υβριστικής ισχύος, ο Γεωργάνας (βλέπε σχόλια σε άρθρο για τον Μεταξά του Ραφαήλ Καλυβιώτη), εξαπέλυσε πρώτος μύδρους και συκοφαντίες, προκαλώντας έκτοτε την αντίδρασή μου να τον στολίσω με όλα εκείνα τα κοσμητικά επίθετα που αραδιάζει ο απρόσκλητος συνήγορος του υβριστή, Άντης Ροδίτης.

 11. @admin

  “με ανοίκειους και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς τις αρχές της ευπρεπούς συμπεριφοράς”
  “είχε το περισσό θράσος να ζητάει επίμονα με προκλητική εμμονή και εμπάθεια”
  “Aυτό δείχνει και το ποιόν του ήθους του, το οποίο οδηγεί σε αυτογελοιοποίηση”
  “Αν δεν το καταλαβαίνει τόσο το χειρότερο για τον ίδιο”
  “Σε διαφορετική κλίμακα υβριστικής ισχύος”
  “ο απρόσκλητος συνήγορος του υβριστή”

  Στο παραπάνω σχόλιο του χρήστη “Ελευθέριος” στις 15 γραμμές σχολίου οι 5-6 είναι ένα συνεχές προβοκάρισμα για συνέχιση της αντιπαράθεσης με τον κ. Ροδίτη με προφανή στόχο να “διαλυθεί” επί της ουσίας ο σχολιασμός στο site.

  Εαν δεν είναι αυτός ο ορισμός του trolling τότε ποιος είναι.

  Εαν συνεχιστεί αυτό δεν βλέπω ποιος ο λόγος να χάνει κανείς έστω και 10 λέπτα να σχολιάζει πλέον στο site όταν γνωρίζει ότι το σχόλιο του θα “πνιγεί” στη συνέχεια από τις “τρολιές” του κάθε (πιθανως) κακοπροαίρετου.

  ΥΓ
  Είχα αναφέρει εδώ και καιρό στον κ. Ροδίτη ότι πρόκειται περί troll αλλά το αγνόησε (πιθανόν ο άνθρωπος να μην γνωρίζει το τι είναι “troll” στο internet και το τι σημαίνει “don’t feed the troll”…)

 12. Έχετε δίκιο κ. Beriev, είχα μόνο υποψιαστεί τι είναι “troll”. Τώρα είμαι σίγουρος.

 13. Beriev, δεν ξέρω αν υπάρχει δόκιμος ορισμός για το τι είναι troll. Ξέρω, ότι πολύ πριν τη δημιουργία του όρου, σχεδόν από τότε που ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τον διάλογο για να επικοινωνήσει με τους γύρω του, ορισμένες τακτικές είναι ίδιες. Μία από αυτή είναι η απαξίωση του συνομιλητή, η προσπάθεια εκνευρισμού του. Υποθέτω το παράπονο του κ. Ροδίτη εκεί έγκειται. Συμφωνώ στο «don’t feed the troll». Αυτό λέω κι εγώ από την αρχή!

  Από την άλλη, επειδή δεν πιστεύω στην απόλυτη αλήθεια, αλλά στη σχετικότητα, θα πω το εξής. Όταν δύο άνθρωποι βλέπουν ένα πορτοκάλι, το ίδιο πορτοκάλι, δεν βλέπουν την ίδια πραγματικότητα. Βλέπουν μεν το ίδιο αντικείμενο, αλλά από τη δική τους οπτική γωνία. Έτσι, μπορεί να σχηματίσουν εντελώς διαφορετική άποψη για αυτό που βλέπουν, να διαφωνούν, να μαλώνουν. Χρέος μας είναι να προσπαθούμε συνειδητά να διευρύνουμε το οπτικό μας πεδίο με τη βοήθεια άλλων ανθρώπων, ώστε να αντιλαμβανόμαστε (κατανόηση) το οπτικό πεδίο των άλλων.

  Συνεχίζω λοιπόν. Μία άλλη τακτική λοιπόν είναι η εκτροπή της συζήτησης. Το πρώτο σχόλιο στην ανάρτηση, της οποίας δόθηκε ο τίτλος «Βαρυσήμαντη Παρέμβαση»(!) έγινε από τον κ. Ροδίτη, και αφορούσε τις αντιμαχίες του με διάφορα άλλα πρόσωπα που σχολιάζουν εδώ. Τυπικό παράδειγμα επιχείρησης «εκτροπής της συζήτησης» θα έλεγε κανείς. Σωστά; .

  Όπως λοιπόν εσείς, αγαπητέ Beriev, χρεώνετε τα αποσπάσματα που παραθέτετε ως «συμπεριφορά τρολλ», για την οποία -υποθέτω- αναμένετε να ληφθεί κάποια δράση (ποια;), με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάποιος άλλος θα χαρακτήριζε εκείνο το πρώτο σχόλιο του κ. Ροδίτη ως «συμπεριφορά τρολλ» και θα ανέμενε μία άλλη αντίστοιχη δράση.

  Σημειώνω ότι οι ίδιες δύο αντιμαχόμενες πλευρές, έχουν από κοινού την ευθύνη, όπως και εδώ, για την εκτροπή της συζήτησης και σε άλλες αναρτήσεις, όταν από την αρχή σχεδόν συζητούσαν άσχετα θέματα με την ανάρτηση. Στο «ποιος το έκανε πρώτος» δεν μπαίνω.

  Τι θέλω να πω; το ίδιο -πάνω κάτω- με όσα έλεγα περί ανωνυμίας. Η ανωνυμία είναι παντού. Δεν λύνεται παρά μόνο με εισαγγελική παραγγελία όταν ερευνάται κάποιο ποινικό αδίκημα. Τι κάνουμε λοιπόν; τίποτα. Προσερχόμαστε στη συζήτηση με την καλή πίστη ότι ο συνομιλητής μας είναι ένας άνθρωπος με, ενδεχομένως, διαφορετικές απόψεις. Προσερχόμαστε με μία από τις δύο πιθανές εκβάσεις, όπως ανέφερα πιο πάνω: είτε να έρθει σύγκλιση απόψεων, είτε συμφωνία περί της διαφωνίας επί της αρχής, επί της οπτικής, επί μίας άποψης ή προτίμησης.

  Ισχυρίζομαι ότι δεν θεωρώ κάτι από τα δύο ως τρολλάρισμα. Τα θεωρώ φυσιολογικές αντιδράσεις ανθρώπων που συμμετέχουν σε έναν διάλογο, κατά βάση μη γνωστών μεταξύ τους, όπου η αντίληψη περί ανωνυμίας ενδεχομένως να τους δίνει μία ελευθερία έκφρασης, την οποία δεν θα είχαν σε άλλη περίπτωση. Εδώ ίσως υπάρχει διάσταση: μπορεί δύο συμμέτοχοι σε έναν διάλογο να έχουν διαφορετική «επέκταση» ελευθερίας

  Παραμένω όμως αισιόδοξος ότι μπορεί η 13ετής πλατφόρμα αυτή, είναι ικανή κάποτε να προσελκύσει τέτοιου είδους αναγνώστες/σχολιαστές. Ενδεχομένως να κάνω λάθος. Εκτιμώ όποιον προσπαθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

  Ο καθένας χτίζει το δικό του κύρος με το ύφος και τον λόγο του, τον οποίον χτίζει πάνω στην εναρκτήρια προϋπόθεση, δηλαδή την καλή πίστη.

  Αν, αντίθετα, πιστεύουμε συνεχώς ότι ο τάδε ανωνυμίζων, με τον οποίον διαφωνούμε, δεν είναι ένας άσχετος ο οποίος εκφράζει τις διαφορετικές του απόψεις, αλλά είναι κάτι άλλο: ένα τρολλ, ένας γνωστός μας που μας πάει κόντρα, το δεύτερο προσωπείο άλλου σχολιαστή κλπ, δυστυχώς, η συζήτηση δυσχαιρένεται. [Δεν λέω ότι αυτά συνέβησαν εδώ, γενικά μιλάω]

  Στην ειλικρινή απορία του κ. Ροδίτη ότι «Εννοείτε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζετε ΠΟΙΟΣ είναι ο “takeaction” κι ούτε ξέρετε αν είναι η όχι ψεύτικο το “Ελευθέριος”;» απαντώ προφανώς ότι δεν γνωρίζω προσωπικά κάποιον από τους σχολιαστές, και ότι αυτό συμβαίνει παντού και πάντα και σε όλους τους ιστοχώρους του κόσμου. Μα και να τους γνώριζε ο εκάστοτες διαχειριστής, τα σχόλια εδώ είναι δημόσια και ελεύθερα προσβάσιμα στον κάθε επισκέπτη του ιστοχώρου.

  Το ότι ο κ. Ροδίτης πίστευε πραγματικά πως γνωρίζω την ταυτότητα όλων των χρηστών, με βοηθάει να καταλαβαίνω καλύτερα το παράπονό του, το οποίο στην αρχή μου φαινόταν δυσνόητο και νόμιζα ότι εκείνος υπέθετε ότι θα ήταν συγκεκριμένο τρίτο πρόσωπο, το οποίο του αντιπαρατίθεται για άσχετους λόγους με το εκάστοτε θέμα. Πιθανή αιτία, όπως λέτε, ότι δεν έχει επαρκώς τριφτεί με συζητήσεις στο διαδίκτυο. Απολύτως δεκτό και κατανοητό! Δεν έχω κανένα πρόβλημα.

  Εν πάση περιπτώσει: μπορείτε να τα σβήστε όλα αυτά. Είμαι ανοιχτός να μου πει ο καθένας πώς θέλει να λειτουργεί ο σχολιασμός για να καταπολεμηθεί το όποιο φαινόμενο θεωρεί ότι υποβαθμίζει τον διάλογο.

  Ανδρέας.

 14. “για την οποία -υποθέτω- αναμένετε να ληφθεί κάποια δράση (ποια;)”

  Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δράση ενάντια στα τρολ. Αλλάζουν όνομα και ip και συνεχίζουν. Η μόνη άμυνα είναι το “don’t feed the troll”.

  Δηλαδή εαν για κάποιον έχουμε υποψία ότι “τρολάρει” δεν του απαντάμε. Σιγά-σιγά θα απομακρυνθεί.

  Αυτό δε δεν αποτελεί σοφία του διαδικτύου, αυτό κάνουμε και στην κανονική ζωή σε oποιον προβοκάρει συζητήσεις.

  ΥΓ
  Τι είναι troll:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_%28Internet%29

  In Internet slang, a troll is a person who sows discord on the Internet by starting arguments or upsetting people, by posting inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community (such as a forum, chat room, or blog), either accidentally or with the deliberate intent of provoking readers into an emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion.

 15. “Είμαι ανοιχτός να μου πει ο καθένας πώς θέλει να λειτουργεί ο σχολιασμός”

  Απόψη μου είναι ότι ο αέναος διάλογος μεταξύ σχολιαστών (είτε ανωνύμων, είτε με πραγματικό όνομα-δεν είναι εκεί το θέμα) είναι άχρηστος και δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε χάσιμο χρόνου.

  Τα σχόλια κάτω από ένα άρθρο πρέπει να έχουν τη μορφή κάποιας σύντομης ερώτησης-θέσης προς τον συγγραφέα του άρθρου στην οποία δεν θα ήταν άσχημο και να απαντήσει άπαξ ο συγγραφέας χωρίς να μπει όμως σε διάλογο με τον σχολιαστή.

  Αυτό θα ήταν κατ’εμε το ιδεατό. Βέβαια αυτό προυποθέτει moderation στα σχόλια και χρόνο από τη μεριά του συγγραφέα να απαντήσει σε τυχόν σχόλια-ερωτήσεις.

 16. Ασφαλώς, κ. Σταλίδη, δεν είναι μόνο στο troll που έγκειται το παράπονό μου, αλλά και στην ανώνυμη δια βρισιών τρομοκρατία και απόπειρα φίμωσης άλλων. Τακτική troll εφάρμοσε “επιστημονικώς” και ο κ. ΉΦαιστος στη μεγάλη “συζήτηση” των 282 σχολίων που άρχισε στις 17/11/2013 με άρθρο του ιδίου με τίτλο “Η αποχώρηση του Γλαύκου Κληρίδη από τα εγκόσμια…”
  Εκεί προσπάθησα να δείξω ότι η μεγάλη εκτροπή του Κυπριακού και η τελεσίδικη απομάκρυνση της Κύπρου από την Ελλάδα (πολιτική της “απεξάρτησης”, “πηνελοπισμός”, http://www.antibaro.gr/article/10083) επιτελέστηκαν το 1964, και παρέπεμψα σε έγγραφα που το αποδείκνυαν. Οι μακροσκελέστατες “απαντήσεις” Ηφαίστου κ.α., τις οποίες εγώ αποκάλεσα “προπέτασμα καπνού” δεν ήσαν, όπως το διευκρινίζετε τώρα εσείς και ο κ. Beriev, παρά “επιστημονικό” troll ή τρολλάρισμα ή δεν ξέρω ακριβώς τον όρο. Τα λεξικά λεν “τραγουδώ χαρούμενα” ή κάτι σαν “σφυρίζω, τάχα αδιάφορα”, παραπλανητικά, ή προκαλώ φασαρία για να τραβήξω αλλού την προσοχή. Μεγάλος μάστορας σε αυτό αποδείχτηκε τελικά ο “Ελευθέριος”, που αφού είσπραξε και δέκα με τόνο από τον κ. ΄’Ηφαιστο, αφιέρωνε ύστερα και τραγούδια κ.α.
  Από την άλλη δεν βρίσκω το παράδειγμα με το πορτοκάλι να έχει να κάνει με την περίπτωση. Άλλο το “έτσι είναι αν έτσι νομίζετε” κι άλλο το “δυο μαλώνουν αν είναι το πορτοκάλι, πορτοκάλι”. Ένας τρίτος επιβεβαιώνει αν είναι ή όχι και λύνεται η “διαφορά”. Δεν είναι πρόσθεση οπτικών γωνίων οι σοφιστείες. Χωρίς σταθερές αξίες και κοινές παραδοχές δεν στέκει πολιτισμένη κοινωνία.
  Όσον αφορά τώρα το πρώτο μου σχόλιο στο άρθρο Μαρκεζίνη, δεν αποτελούσε απόπειρα εκτροπής καμιάς συζήτησης που είχε ήδη αρχίσει, άρα καθόλου δεν ήταν troll. Αντίθετα, ήταν καταγγελία για απόπειρα φίμωσης επωνύμων μέσω βρισιών εκ μέρους ανωνύμων. Κι όσο κι αν η σοβαρότητα τού άρθρου Μαρκεζίνη μού έδινε την ευκαιρία να τονίσω πόσο σημαντικό ήταν το πρόβλημα που κατάγγελλα, δεν ήταν δίκαιο για το άρθρο. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι δεν ήταν troll επειδή δεν προσπαθούσα με την καταγγελία μου να τραβήξω αλλού την προσοχή από επιχειρήματα που δεν μπορούσα να απαντήσω, όπως είναι η τακτική του troll.
  Για τα υπόλοιπα που λέτε, δεν έχω να διαφωνήσω. Είναι πια θέμα πολιτισμού και σεβασμού απέναντι στις απόψεις των άλλων. Το τρολλάρισμα λόγω έλλειψης επιχειρημάτων είναι απλώς αχαρακτήριστο και απαράδεκτο.
  Πάντως, το να μην έχετε πλήρη στοιχεία για κάποιον που εμφανίζεται με ψευδώνυμο απλώς, κατά τη γνώμη μου, περιορίζει τις δυνατότητες ελεύθερης έκφρασης. Δεν μπορούμε δηλαδή να «παίζουμε» μέσα σε ένα απρόσωπο σύστημα, όπου τα πράγματα λειτουργούν αυτόνομα κι όποιον πάρει ο χάρος. Προσωπική μου άποψη. Κι αν θα συνεχίσω εδώ να σχολιάζω θα διακόπτω «αγενώς» την επικοινωνία με την πρώτη, ελάχιστη ένδειξη βάρβαρης συμπεριφοράς troll ή όπως και να λέγεται.
  Και για να εξηγούμαστε: Δεν προσβλέπω σε κανένα «τρίψιμο» με το διαδίκτυο για να εθιστώ στην «αγριότητά» του. Οποιαδήποτε αγριότητα τη θεωρώ εχθρό κι όσο περνά από το χέρι μου θα την πολεμώ. Δεν ανήκω, πάντως, σε κείνους που γίνονται Τούρκοι για να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους. Αν ήταν έτσι θα έπαιρνα κι εγώ ένα ανεξέλεγκτο ψευδώνυμο (αλήθεια, πώς γίνεται αυτό;), οπότε θα έβλεπαν εκείνοι που θέλουν να παίζουν τούρκικα πόσα τούρκικα απίδια παίρνει ο σάκος.
  Στη συνέχεια και το τέλος, κ. Σταλίδη, δεν έχω δυστυχώς συμβουλή να σας δώσω πώς σταματά κανείς τους βαρβάρους. Ίσως, στο μέλλον, ένα κομπιούτερ ταϊσμένο με όλες τις «κακές λέξεις» θα τις κόβει μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου – κι αυτό βέβαια θα ήταν γελοίο και τραγικό. Οπότε ας φέρει ο καθένας τον νουν του, κατά την κυπριακή έκφραση.

 17. Τίποτα από όσα είπα δεν αγγίζουν τον Ροδίτη, συνεχίζει απτόητος το χαβά του, σαν να μην ήταν αυτός που αδίκησε εισπράττοντας τις συνέπειες∙ και μια ζητά από τον διαχειριστή να πάρει μέτρα, την άλλη απειλεί πως θα αποχωρήσει κι επικροτώντας αδιακρίτως όποιον τον προμοτάρει, φέρνει βόλτες γύρω γύρω.

  Το τελευταίο του ονειροπόλημα: «Ίσως, στο μέλλον, ένα κομπιούτερ ταϊσμένο με όλες τις «κακές λέξεις» θα τις κόβει μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου»

  Μπορεί να φαντασθεί κανείς ένα ιστορικό ή ένα κομπιούτερ του μέλλοντος να αφαιρεί όλες τις κακές λέξεις από τον αθυρόστομο Καραϊσκάκη; Θα πετάγονταν ολόρθος απ’ τον τάφο πάνω στο άτι του, με τον ντουλαμά του τον άλικο το σελάχι και τα φυσεκλίκια του και θα τους άλλαζε τον αδόξαστο…

  http://www.youtube.com/watch?v=cETcTBZz9Bc

 18. Ἂς σκεφθοῦμε ἕναν φιλήσυχο καὶ νομοταγῆ πολίτη μέσης, πρὸς μεγάλη, ἡλικίας πού στὸ διαδίκτυο ἐμφανίζεται ὡς ἄδολος, ἀνένδοτος καὶ ἀσυμβίβαστος πατριώτης, πιθανῶς γιὰ νὰ ἐκτονωθεῖ ἀπὸ τὶς διαρκεῖς ταπεινώσεις, στὶς ὁποῖες τὸν ὑποβάλλει ἡ σύζυγος, τὰ παιδιά του, ἡ ζωὴ ἡ ἴδια. Ἂν ἔγραφε μὲ τὸ ὄνομά του, θὰ διέτρεχε τὸν κίνδυνο νὰ τὸν πιάσει ἡ σύζυγος ἢ καὶ ὁποιοσδήποτε φίλος ἢ γνωστός του καὶ νὰ τὸν ταπεινώσει ἀκόμη χειρότερα γιὰ τὴν κραυγαλέα ἀναντιστοιχία μεταξὺ αὐτοῦ πού πράγματι εἶναι (λαγὸς) καὶ τῆς εἰκόνος πού θέλει νά προβάλει (λεοντάρι). Εἶναι ἀποστολὴ ἑνὸς ἱστοτόπου συζητήσεων νὰ διευκολύνει τὴν ἐκτόνωση τέτοιων περιπτώσεων ; Προσφέρουν οἱ κραυγές τέτοιων μειονεκτικῶν ἀνθρώπων τίποτε στὶς συζητήσεις, ἐκτός, ἴσως, ἀπὸ κάποιο γέλιο ;

 19. Στάθηκα στο όρο troll που δεν γνώριζα και το βρίσκω σημαντικό: «In Internet slang, a troll is a person who sows discord on the Internet by starting arguments or upsetting people, by posting inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community (such as a forum, chat room, or blog), either accidentally or with the deliberate intent of provoking readers into an emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion». Νομίζω ότι στην Ελλαδική-κυπριακή εμπλουτισμένη εκδοχή του όρου η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος όπου στην μια όψη είναι οι τρολλίστες που εκτρέπουν την συζήτηση θα πρέπει να προστεθεί και αυτό που βρίσκεται στην άλλη όψη, δηλαδή το «τρολλίστες ειδικοί στην «δολοφονία χαρακτήρων». Και στις δύο όψεις πάντως βρίσκονται σύνδρομα, ψυχικές αναταράξεις, ενοχές, συμπλέγματα, εμπάθεια και παρακρούσεις κάθε είδους. Ο Ναπολέων φταίει και το γεγονός ότι τα κράτη δεν μπορούν όσοι τον μιμούνται να τους συμβουλεύουν να παίρνουν ηρεμιστικά για να μην ενοχλούν και λοιδορούν τους άλλους. Ελευθέριε, δεν κατάλαβες ακόμη ότι ταίζεις την παράκρουση. Αυτό ηδονίζει τα ναπολεοντάκια.

 20. Sickness and health are closely connected. Even the mightiest individual is fragile.

 21. Πιστεύω ὅτι τὰ γραφέντα στὸ νῆμα αὐτὸ ἀποδεικνύουν ὅτι ὁ ἱστοτόπος ποὺ ἀντιμετώπισε ἐπιτυχῶς τὸ βιβλίο Ἱστορίας τῆς Στ’ Δημοτικοῦ καὶ τό Σχέδιο Ἀνὰν δὲν ἔχει τὴν θέληση ἢ τὴν δυνατότητα νὰ τὰ βάλει μὲ λίγους τραμπούκους. Οἰκτρό, πράγματι, τὸ θέαμα δίπλα, δίπλα, τῶν καυχήσεων γιὰ τὶς ἐπιτυχίες τοῦ παρελθόντος καὶ τῆς χυδαιολογίας χωρὶς εἰρμό, προϊόντος ψυχικῆς διαταραχῆς. Ποιός ἄνθρωπος πού σέβεται τὸν ἐαυτό του θὰ μποροῦσε νὰ παραπέμψει ἄλλον σὲ ἱστοσελίδα ὅπου θὰ διαβάσει τὴν ὅλως πατριωτικὴ ἱστορία τοῦ λαγοῦ πού καυχᾶται (ἐν κενῷ) γιὰ τὶς σαρκικὲς ἐπιδόσεις του. Καὶ ὅπου ὁ μέλλων νά σώσει τὴν πατρίδα, τὴν πίστη καὶ τὴν παράδοση διαχειριστὴς γράφει ὅτι «κι αὐτὸ μία γνώμη εἶναι» ἢ «τί νά κάνω, δὲν μπορῶ νὰ κάνω τίποτε !» ἢ «θὰ περάσει κι αὐτό», ἀντὶ νὰ γράψει ντόμπρα «Αὐτά, κατ’ ἐμὲ εἶναι ἀνοησίες» κάθε ἀπὸ κάθε τέτοια βλακεία.
  Ἂν μή τι ἄλλο, ἂς ἀναλογισθεῖ ὁ διαχειριστὴς πόσο δυσκολώτερη εἶναι ἡ θέση ἐκείνων πού ἔχουν πραγματικὴ ἐξουσία καὶ εὐθύνες ὅταν, ἐλαφρᾷ τῇ καρδία, φιλοξενεῖ ἀθρόως κείμενα τῶν λυσσασμένων «ὄχι σὲ ὅλα», φθάνει νὰ αὐτοπεριγράφονται ὡς «πατριῶτες». Ἂς δείξει ὀ ἴδιος ὅτι μπορεῖ νὰ διαχειρισθεῖ τὴν λίγη ἐξουσία πού ἔχει, καί, μετά, ἂς κρίνει τοὺς ἄλλους. Τοὐλάχιστον ἕνα κοινὸ σημεῖο ἔχει μὲ τοὺς πολιτικούς : διαχειρίζεται κι αὐτὸς μιὰ χρεωκοπία.

 22. Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μηδέ τη γνώμη άλλαξε μηδέ την κεφαλή του.
  Κι όντας μπλιό έτσι ανήμπορος, κάθεται και φαντασιώνεται και θέλει να φτάσει δα τις επιδόσεις του λαγού!

  “Το Μάη νάμαι γάιδαρος
  τον Αύγουστο κριάρι
  όλο το χρόνο κόκορας
  και γάτος το Γενάρη”

 23. 13 Μαΐου 2014: όλα τα σχόλια στις αναρτήσεις του Αντίβαρου απενεργοποιήθηκαν.

  Πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

  Όταν τα σχόλια επανέλθουν, θα γίνεται συστηματικότερος έλεγχος των σχολίων και όσα σχόλια

  1. είναι εκτός θέματος, δηλαδή είναι άσχετα με το κείμενο κάτω από το οποίο αναρτώνται
  2. εμπεριέχουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είτε εναντίον του συγγραφέα, είτε εναντίον άλλων χρηστών (απαξιωτικός χαρακτηρισμός δεν είναι μόνο ύβρεις)

  θα υπόκεινται σε διαγραφή μόλις γίνονται αντιληπτά από τη διαχείριση.

  Το εκφυλιστικό φαινόμενο που επικράτησε στον σχολιασμό τους τελευταίους μήνες θα παταχθεί.

  Η απόπειρα να αυτο-οργανωθεί η κοινότητα των σχολιαστών απέτυχε, και μοιραία προκάλεσε αυτήν την παρέμβαση.

  Το Αντίβαρο σε λίγες ημέρες (21 Μαΐου 2014) κλείνει 13 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας. Δεν μπορεί να υποπέσει στην παρακμή λόγω της ελευθερίας σχολιασμού που για τόσα χρόνια υιοθέτησε.

  Η σελίδα αυτή παραμένει ανοιχτή σε σχόλια επί της διαδικασίας. Και εδώ όμως θα εφαρμόζεται η διαγραφή σχολίων, ανάλογα με τις περιστάσεις.

  Μην στέλνετε προσωπικά μηνύματα στους διαχειριστές για αυτό το θέμα. Μπορείτε να καταθέτετε τις απόψεις σας δημόσια, εδώ.

  Ανδρέας Στ.

 24. Ekeino pou den katalabainw einai giati diagrafhkan sxolia? Epipleon katalabainw th diagrafh asxetwn sxoliwn, alla ta sxetika? Telos pantwn, se alla themata pantws exoun diagrafei sxolia adikaiologhta kata thn apopsi mou!

 25. Κανένα σχόλιο δεν διαγράφτηκε. Όλα τα σχόλια παραμένουν αποθηκευμένα. Απλά έχουν απενεργοποιηθεί προσωρινά.

 26. Για παράδειγμα χτες άφησα μήνυμα κάτω από τη συνέντευξη του Κυριου Ζουράρι και κάτω από το άρθρο του Κυριου Χολέβα, αλλα δεν εμφανίζονται

 27. Ναι, δεν εμφανίζεται κανένα σχόλιο σε καμία ανάρτηση. Όσο σχετικό ή άσχετο κι αν είναι. Υπομονή μερικές ημέρες. Όλα έχουν κρατηθεί και όλα θα επανέλθουν σε μερικές ημέρες.

 28. Επικροτώ την κίνηση του διαχειριστή να απενεργοποιήσει προσωρινά τον σχολιασμό. Είχε παραγίνει το κακό.

  Πιστεύω βασική αιτία του προβλήματος είναι η δυνατότητα σχολιασμού των σχολίων και όχι μόνον των αρχικών άρθρων. Άλλο σχολιασμός κάποιου άρθρου και άλλο “διάλογος” μεταξύ αγνώστων όπως είχαν καταντησει τα σχόλια, όπου ο ένας σχολίαζε τον άλλον.

  Στην κατευθυνση του “διαλόγου” θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο ξεχωριστό forum του Αντίβαρου στο οποίο όποιος θέλει θα μπορούσε να κάνει ό,τι “διάλογο” θέλει με όποιον θέλει. Αλλά ξεχωριστά από την κύρια ιστοδελίδα του Αντίβαρου.

  Επίσης καλό θα είναι σε κάθε άρθρο να υπάρχει και κάποιο (ενημερωμένο) βιογραφικό του συγγραφέα του άρθρου. Στα άρθρα δεν μετράει μονον το όνομα του συγγραφέα αλλά και το βιογραφικό που κουβαλάει αυτό το όνομα.

 29. Δεν μπορώ να μην μπω σ’ αυτή την ιστορία αφού βρίσκομαι στην αρχή της κι εγώ έθεσα πρώτος θέμα ελέγχου των ανευθύνων και προσβλητικών προς τους άλλους “σχολιαστών”.
  Αυτό που εισηγείται ο κ. Beriev (πάλι η ψευδωνυμία έκανε το θαύμα της αφού επιτρέπει τη χωρίς δεύτερη σκέψη έκφραση “απόψεων”), είναι το χειρότερο αντι-δημοκρατικό μέτρο που άκουσα τον τελευταίο καιρό: Να μην επιτρέπεται ο απευθείας και επί τόπου διάλογος!!
  Ο admin γνωρίζει πολύ καλά πού είναι και πόσο μικρό, ΜΟΝΑΔΙΚΟ, είναι το πρόβλημα. Τον καταλαβαίνω, όμως, και δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του, επειδή στήνει μιαν ολόκληρη οροσειρά για να παρακάμψει έναν λοφίσκο!

 30. @Ροδίτης
  1) Δεν έγραψα “Να μην επιτρέπεται ο απευθείας και επί τόπου διάλογος”.

  Έγραψα:
  “Στην κατευθυνση του “διαλόγου” θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο ξεχωριστό forum του Αντίβαρου στο οποίο όποιος θέλει θα μπορούσε να κάνει ό,τι “διάλογο” θέλει με όποιον θέλει. Αλλά ξεχωριστά από την κύρια ιστοδελίδα του Αντίβαρου”

  Στο διαδίκτυο μπορείς εύκολα στα πλαίσια της λειτουργίας μια ιστοσελίδας να φτιάξεις ένα forum ανταλλάγής μηνυμάτων. Εαν δεν το ήξερες, ορίστε το μαθαίνεις τώρα.

  Η ανταλλαγή κάτω από ένα άρθρο εκατοντάδων μηνυμάτων μεταξύ διαφόρων σχολιαστών δεν έχει νόημα και δεν αποσκοπεί σε τίποτα.

  Αυτή είναι η άποψή μου.

  2) “Αυτό που εισηγείται ο κ. Beriev (πάλι η ψευδωνυμία έκανε το θαύμα της αφού επιτρέπει τη χωρίς δεύτερη σκέψη έκφραση “απόψεων”)”

  Το ότι εσύ δεν συμφωνείς με αυτή την άποψη δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάζεις την λέξη άποψη σε εισαγωγικά, υπονοώντας φυσικά ότι η άποψή μου είναι προϊόν απερισκεψίας ή ελλιπούς σκέψης, δηλαδή βλακείες.

  Και να πιστεύεις ότι είναι βλακείες η στοιχειώδης ευγένεια που πρέπει να έχει κάποιος “επώνυμος” προτάσσει προσεκτικότερη επιλογή της εκφοράς του λόγου του.

  3) Αγαπητέ Άντη, είναι προφανές ότι δεν σου αρέσει η ανωνυμία στο διαδίκτυο. Δικαίωμά σου αλλά να μου επιτρέψεις να σου πω ότι είναι επιπόλαια η σκέψη σου.

  Αυτή η ανωνυμία έχει κάνει το διαδίκτυο το δημοκρατικότερο και αμεσότερο μέσο μαζικής επικοινωνίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

  Διάβασε πάνω στο θέμα. Θα δεις τελικά ότι έχω δίκιο.

  Εαν και στο διαδίκτυο είχαν το “θάρρος” να γράφουν μόνον επώνυμοι κολλητοί, δημοσιογράφοι και γλύφτες, το διαδίκτυο θα ήταν άλλο ένα “ΒΗΜΑ”, μια “Καθημερινή”, ένας “Economist” κ.ο.κ.

 31. Έστω ότι ακούμε από το ραδιόφωνο τον πρωθυπουργό να εκφωνεί έναν βαρυσήμαντο λόγο για την πορεία της χώρας. Ποιές θα ήταν οι κατ’ ιδίαν αντιδράσεις του κοινού; Κάποιοι ενδεχομένως θα επικροτούσαν. Άλλοι θα γύριζαν το κουμπί. Πολλοί θα ξεστόμιζαν τις χειρότερες βρισιές και για τον πρωθυπουργό και για τον λόγο του και για την χώρα, παρακινώντας ακόμα και τα μικρά παιδιά να επαναλαμβάνουν ρυθμικά τα βρισίδια χτυπώντας όλα μαζί παλαμάκια.

  Ένα μη ποδηγετούμενο σοβαρό μέσο που θα σέβονταν τον εαυτό του θα έπρεπε να δίνει βήμα σε αυτά να παιδιά να εκφράζονται ελεύθερα. Οποιαδήποτε άλλη στάση αποτελεί λογοκρισία του χειρίστου είδους και αυτομάτως καθιστά το μέσο αυτό αναξιόπιστο.

 32. «Αυτή η ανωνυμία έχει κάνει το διαδίκτυο το δημοκρατικότερο και αμεσότερο μέσο μαζικής επικοινωνίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.»
  Κοίτα να ‘δεῖς πού ἡ μπαρουφολογία τοῦ διαδικτύου ὑπερηκόντισε καὶ τὴν ἄμεση Ἀθηναϊκὴ δημοκρατία τοῦ E’ π.Χ. αἰῶνος. Διότι ἐκεῖ ἔβλεπαν οἱ ἐκκλησιάζοντες τὸ πρόσωπο τοῦ ὁμιλοῦντος καὶ δὲν περιορίζονταν στὸ νὰ γνωρίζουν τὸ ὄνομά του. Καὶ ἤξεραν ἀπὸ ποιὸν νὰ ζητήσουν λογαριασμό, ὅταν βρίσκονταν ὅλοι μαζὶ σὲ ἄστοχη ἐκστρατεία. Διότι δημοκρατία δὲν σημαίνει μόνον ἐλευθερία τοῦ λόγου, ἀλλὰ καὶ συμμετοχὴ στὶς ἀποφάσεις καὶ στὶς εὐθύνες. Ψιλά γράμματα αὐτά, βεβαίως, γιὰ τοὺς χοντροπέτσους. Πού νομίζουν ὅτι τὰ Βήματα καὶ οἱ Καθημερινές ὀφείλουν τὴν ὅποια ἀπήχησή τους μόνον σὲ κάποια ἀδράνεια τοῦ ἀναγνωστικοῦ κοινοῦ ἢ στὰ χρήματα. Δὲν ὑποψιάζονται ὅτι οἱ ἴδιοι, εὑρισκόμενοι στὴν θέση τῶν γραφόντων τὰ Βήματα καὶ τὶς Καθημερινές, θὰ ἔδιωχναν μὲ τὶς μπαροῦφές τους ὅλους τοὺς ἀναγνῶστες ἀπὸ τὴν πρώτη ἡμέρα.

 33. “Ένα μη ποδηγετούμενο σοβαρό μέσο που θα σέβονταν τον εαυτό του θα έπρεπε να δίνει βήμα σε αυτά να παιδιά να εκφράζονται ελεύθερα.”

  Ένα σοβαρό, δημοκρατικό, μη ποδηγετούμενο μέσο θα έδινε το δικαίωμα ακόμα και σε αυτά τα παιδιά να εκφράσουν την άποψή τους. Αλλά θα έδινε επίσης και το δικαίωμα στους υπόλοιπους να διαβάσουν αυτή την άποψη μόνον εαν το θέλουν αυτοί.

  Το μόνο μέσο που προσφέρει αυτό το δικαίωμα είναι το διαδίκτυο.

  Το γεγονός αυτό αποτελεί κατάκτηση για τον κοσμάκη γατί μέχρι πρότινος το μόνον που μπορούσε να ακούσει ήταν το διάγγελμα του κάθε πρωθυπουργου και τον σχολιασμό των παπαγάλων δημοσιογράφων.

  Αυτό είναι το διαδίκτυο Λευτεράκη. Μπαίνει π.χ. ο “Χ Λευτεράκης”, γράφει την αρλούμπα του, στέλνει π.χ. βιντέακια εν είδει σχολίου, γράφει π.χ. τα παραπάνω που γράφεις εσύ ξέροντας ότι το δικαίωμα του ότι γράφει αυτά που γράφει το οφείλει σε αυτό το μέσο που εμμέσως χλευάζει σε αυτά που γράφει, αυτοαναιρώντας έτσι αυτά που γράφει. Και φυσικά καλά κάνει και γράφει αυτά που γράφεις γιατί όποιος έχει αποφασίσει ότι ό,τι γράφεται κάτω από το όνομα “Χ Λευτεράκης” είναι αρλούμπες δεν τα διαβάζει ούτως ή άλλως γιατί θα χάσει τον χρόνο του…

  Αυτό είναι το διαδίκτυο Λευτεράκη, ο καθένας μπορεί να γράφει αλλά και να διαβάζει ό,τι αυτός κρίνει σκόπιμο. Η άμεση δημοκρατία στα καλύτερα της.

 34. Εσύ όμως, Berievouli-Βεελζεβούλη, διόλου δεν παραλείπεις και να διαβάζεις και να σχολιάζεις τις αρλούμπες που γράφω!
  Ακριβώς αυτή η δυνατότητα είναι που θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερη και όχι να μπεί η διαχείριση σε μια ατέρμονη παρακολούθηση και κοπτοραπτική των σχολίων, διότι εκτός από ανελεύθερο και πανηλίθιο θα πρέπει να απασχολεί ολόκληρο το 24ωρο κάποιον ή κάποιους αργόσχολους γι’αυτή τη δουλειά.

 35. Ωραία. Ας το πούμε πιο απλά στον admin.: Αν δεν μπορεί, και δεν μπορεί, να αναβαθμίσει το επίπεδο των Ελλήνων “σχολιαστών” στο Αντίβαρο, ας κάμει αυτό που είναι στο χέρι του: Να αναβαθμίσει το Αντίβαρο, δίνοντας χώρο μόνο σε ονόματα και όχι σε ψευδώνυμα, κι ούτε καν σε ονόματα τύπου “Κώστας Κωνσταντίνου”, για παράδειγμα, αν δεν ξέρουν οι άλλοι ποιος ακριβώς είναι ο εκάστοτε “Κώστας Κωνσταντίνου”, o “Γιάννης Ιωάννου” κ.o.κ.

 36. @Γεωργάνας
  Αγαπητέ τη γνώμη του καθενός δεν την βαραίνει μόνον η παρουσία ονόματος ή μη. Προσπάθησε να το καταλάβεις αυτό.

  Μπορεί κάποιος να γράφει επωνύμως επί παντός επιστητού αυτό όμως δεν κάνει αυτομάτως αυτά που γράφει πιο “βαριά” και πιο σοβαρά.

  Το βιογραφικό που συνοδεύει το επώνυμο είναι αυτό που μπορεί να καταστήσει τα γραφόμενα πιο “σοβαρά”, όταν αυτά φυσικά έχουν και κάποια σχέση με την ειδικότητα του γράφοντος.

  Και για να τελειώνουμε με το θέμα. Εσύ και μερικοί άλλοι που ισχυρίζεστε ότι γράφετε επωνύμως και άρα είστε πιο “βαρείς” σχολιαστές, γιατί αναλίσκεστε μόνον σε σχόλια;

  Αφου θεωρείτε τους εαυτούς και την γνώμη σας σπουδαιότερη των άλλων, αφού καταχεριάζετε πολλές φορές τους γράφοντες άρθρα στο Αντίβαρο, γιατί δεν μπαίνετε στον κόπο να γράψετε και εσείς ένα άρθρο με τις απόψεις σας πάνω στα θέματα που σχολιάζετε;

  Να μας γράψετε λοιπόν συγκροτημένα και όχι ως γρήγορα σχόλια την άποψή σας επωνύμως και φυσικά συνοδευόμενη απαραιτήτως από κάποιο σύντομο έστω βιογραφικό με τις σπουδές σας και την εμπειρία σας πάνω στο θέμα που διαπραγματεύεστε.

  Μετά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ποσοι διάβασαν το άρθρο σας (από τα στατιστικά του Αντίβαρου) και επίσης θα έχετε την ευκαρία να δείτε και τα σχόλια των αναγνωστών που θα δείξουν σε κάποιο βαθμό και το πόσο “βαριά” σας παίρνει το αναγνωστικό κοινό.

  Εμπρός λοιπόν κάντε το (εαν φυσικά το θέλει και ο διαχειριστής και εαν το άρθρο σας πληροί τις προυποθέσεις ποιότητας του ιστοτοπου).

 37. Ας το πούμε πιο απλά στον admin.:

  Μέχρις ότου αυτή η ρημάδα η κοινωνία αναβαθμιστεί-προσαρμοστεί πλήρως στην Γνώμη του supreme thinker Κυρίου Ροδίτη παρακαλούμε αφήστε μας και μας τους ποταπούς και άμυαλους να λέμε και εμείς ψοφοδεώς την άποψή μας σε τούτο το μετερίζι…

 38. “Εσύ όμως, Berievouli-Βεελζεβούλη, διόλου δεν παραλείπεις και να διαβάζεις και να σχολιάζεις τις αρλούμπες που γράφω!”

  Αναφέρθηκες σε σχόλιο μου γι’αυτό ασχολήθηκα. Και ασχολήθηκα κυρίως γιατί το θέμα είναι σοβαρό και δεν θα έπρεπε να μείνει αναπάντητο. Μην ανησυχείς, συνήθως αγνοώ ή διαβάζω πολύ γρήγορα ό,τι γράφεις. Τι να κάνουμε δεν συμφωνούν οι απόψεις μας, χωρια που πιστεύω ακράδαντα ότι στο 90% των σχολίων σου τρολάρεις…

 39. Μπορώ να πω ότι η αντίδραση του Beriev με προσγείωσε. Έχει δίκιο. Ο Beriev δεν υπήρξε απ΄όσο θυμάμαι προκλητικός ή προσβλητικός. Παίρνω πίσω, λοιπόν, την τελευταία εισήγησή μου κι παραμένω μόνο στην πρώτη. Ο admin να πάρει μια όλη κι όλη, μικρή και δυναμική απόφαση. Το πρόβλημα είναι απλό και – ευτυχώς (δεν είναι λίγο αυτό)- ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Όλοι το ξέρουν.

 40. Και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ αυτό πρόβλημα κατά Άντη Ροδίτη – που θεωρεί εαυτόν σοβαρό υποκείμενο – ονομάζεται Ελευθέριος Ελευθεριάδης – του οποίου όχι μόνο θέλει να αλλάξει το όνομα αλλά και να τον αποβάλλει από το Αντίβαρο γιατί του χαλά τη μόστρα. Χέστηκε η Φατμέ στο Γενί τζαμί!

 41. Ευχαριστώ για την πρόταση για τα βιογραφικά. Ήδη το προχωρώ και σιγά σιγά θα χτιστεί. Όποιος πατάει πάνω στο όνομα του συγγραφέα, θα βλέπει ένα σύντομο βιογραφικό του αρθρογράφου.

  Ανδρέας.

 42. Ἡ ἀνωνυμία δέν εἶναι οὔτε ἀναγκαία, οὔτε ἱκανὴ συνθήκη γιὰ τὴν μπαρουφολογία. Ἁπλῶς, πολύ συχνὰ συνυπάρχουν καὶ τοῦτο ἐξηγεῖται ἀπὸ τὸ γεγονὸς ὅτι ὁ ἀνώνυμος ἔχει τὴν δυνατότητα νὰ μπαρουφολογεῖ χωρὶς αὐτὸ νὰ τὸ ἀντιλαμβάνεται τὸ ἄμεσο περιβάλλον του.
  Ὁ ἐπώνυμος θὰ τὸ σχεφθεῖ δυο φορὲς πρὶν μπαρουφολογήσει.

 43. Πολύς λόγος έχει γίνει ήδη για την ανωνυμία και δεν βλέπω κανέναν να γράφει το αυτονόητο, δηλαδή ότι υπάρχουν λόγοι που μπορεί μα αναγκάζουν κάποιον να διατηρεί την ανωνυμία του, διαφορετικά δεν μπορεί να γράψει. Αν είναι π.χ. δημόσιος υπάλληλος και καταγγέλλει τα κακώς κείμενα στην υπηρεσία του και όχι μόνο, πώς θα γράψει επωνύμως; Θα τον αποκλείσουμε τον άνθρωπο αυτό από τις συζητήσεις;

  Δέκα χρόνια παρακολουθώ και συμμετέχω (κάποτε ενεργά, τώρα όχι πια) στους διαλόγους του «Αντιβάρου», από την πρώτη «Αγορά» και ποτέ δεν είδα να ασχολείται κανείς με την ανωνυμία. Καινούρια ιστορία είναι πάλι τούτη; Υπάρχει forum ή ιστολόγιο, το οποίο να απαιτεί τα αληθινά στοιχεία του μετεχόντων στις συζητήσεις;

  Η ουσία είναι αυτά που γράφει κανείς και όχι ποιος τα γράφει.

 44. Ἀνακυκλώνονται συνέχεια τὰ ἴδια σχόλια ἀπὸ τοὺς ἀνωνύμους,
  ἀκόμα καὶ ἐδῶ, στὴν συζήτηση περὶ ἀνωνυμίας! Εἷναι fractal
  ἡ ὅλη κατάσταση, ὅποιο μέρος τοῦ “διαλόγου” καὶ νὰ ἀπομονώσεις,
  βλέπεις copy&paste τὶς ἴδιες γελοῖες δικαιολογίες.

  Πατριώτη, ἀνώνυμα φῖλε: ὑπάρχουν πολλοὶ ἀνώνυμοι ἐμπρηστὲς
  διαλόγων. Ἄν θέλει κανεῖς νὰ τὴν μπεῖ σὲ κάποιον σχολιαστή, ἢ
  ἀρθρογράφο, εἶναι ὑποχρεωμένος νὰ τὸ κάνει μὲ ὁνοματεπώνυμο
  (εὔκολα διασταυρώνεται ἡ ὕπαρξη ἑνὸς ὁνόματος…).

  Ἄν ἔχει λόγους νὰ κρυφτεῖ, τότε πέρα ἀπὸ τὴν ἄποψή του, εἶναι
  ὑποχρεωμένος νὰ μὴν κρίνει. Τί δὲν καταλαβαίνεις (ποὺ λέγαμε
  καὶ στὴν Σ.Π.Β.);

  Ὅποιος γράφει ἀνώνυμα, καὶ τὴν μπαίνει σὲ σχολιαστή/ἀρθρογράφο
  ποὺ δὲν καλύπτεται, εἶναι πραγματικὰ τραγικός.

 45. Κυριάκο,

  Μάλλον το δικό σου σχόλιο αποτελεί ανακύκλωση αυτών που έχουν ήδη γραφεί. Ούτε μία πρωτοτυπία.

  Εγώ δεν ανακύκλωσα απολύτως τίποτε. Απλώς έγραψα το αυτονόητο, που, κατά την γνώμη μου, έλειπε.

  Ελπίζω η ανόητη αυτή συζήτηση να τελειώσει σύντομα και να μην επαναληφθεί. Ο καθένας έχει δικαίωμα να γράφει όπως και ό,τι θέλει, αρκεί να είναι εντός θέματος και στο πλαίσιο της ευπρεπείας.

 46. “εὔκολα διασταυρώνεται ἡ ὕπαρξη ἑνὸς ὁνόματος…”

  Για πες μας σε παρακαλώ Κυριάκο πως διασταυρώνεται εύκολα η ύπαρξη ενός ονόματος;

 47. @Beriev, ἄν εἶσαι τόσο σκράπας μὲ τὶς νέες τεχνολογίες, φίλτατε, μάλλον θὰ ὁφείλεται στοὺς κακούς δασκάλους ποὺ εἶχες γιατί, ἄν κρίνω ἀπὸ τὴν ἡλικία σου, πρόλαβες τὴν πρὸ windows ἐποχή, καὶ τώρα μᾶς λὲς ὅτι δὲν ξέρεις οὔτε νὰ ψάχνεις; Ἔλεος, πραγματικά… καληνύχτα…

  Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/dialogos, Ἀντίβαρο

 48. Ναι είμαι σκράπας Κυριάκο.

  Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος από τους 253 Κυριάκους Παπαδόπουλους που εμφανίζονται στον κατάλογο του ΟΤΕ είσαι.

  Αν υπολογίσουμε δε και πόσοι έχουν το νούμερο τους μυστικό πρέπει να είμαι πολύ ηλίθιος που δεν μπορώ να μυρίσω τα νύχια μου να βρω ποιος από τους πάνω από 500 που σίγουρα θα υπάρχουν στην Ελλάδα είσαι.

  Έχεις και σπάνιο όνομα άλλωστε.

  Και αν είσαι Έλληνας της ομογένειας; Που το βάζεις αυτό, βάλε άλλους 500.
  Ναι είμαι σκράπας που δεν μπορώ να σε ταυτοποιήσω ανάμεσα σε 1000 Κυριάκους Παπαδόπουλους ανα την υφήλιο.

  Αλλά κάτσε, για να σε ψάξω στο google.
  Α σε βρήκα λοιπόν ή είσαι ο Κυριάκος ο Παπαδόπουλος ο συνθέτης ή ο ποδοσφαιριστής της Σάλκε…

  Ωχ τώρα το είδα, βγάζει και καμμιά κατοσταρια Κυριάκους Παπαδόπουλους το facebook… πω πωωω, φτου κι απ’την αρχή το ψάξιμο…

  Καληνύχτα και σε σένα Κυριάκο, είναι προφανές ότι δεν θέλεις διάλογο με “αγνωστους”, είναι σεβαστο δικαίωμα σου αυτο.

 49. Kυριάκο στο ξαναλέω: Θα γίνεις πρόσωπο τη στιγμή που θα εμφανισθείς πρόσωπο με πρόσωπο στου καφενείου του βουερού το μέσα μέρος και θα πιείς μαζί μου έναν καφέ.
  Μέχρι τότε θα παραμένεις φάντασμα, ότι κι αν γράφεις στο Αντίβαρο…

 50. Τρελλολευτέρη, ἀστεῖα ἀστεῖα, ἕναν καφὲ θὰ τὸν γούσταρα μαζί σου!

 51. Τα σχόλια επέστρεψαν σε λειτουργία. Ο σχολιασμός θα περνάει πρώτα από έγκριση διαχειριστή. Σχόλια άσχετα με το θέμα ή προσωπικές επιθέσεις, δεν θα εγκρίνονται.

 52. @ Κυριάκο
  “Τρελλολευτέρη, ἀστεῖα ἀστεῖα, ἕναν καφὲ θὰ τὸν γούσταρα μαζί σου!”

  Φτιάξε Κυριάκο έναν καφέ, να τονε πιούμε στον μπουφέ…
  Να πιει κι ο Κυριακάκης μας, ο φίλος ο μπερμπάντης μας…
  άλα τις…

  https://www.youtube.com/watch?v=Rw6-ykjwC60

  Κυριάκο, πλάκα πλάκα, η παραπάνω φράση σου είναι ό,τι σοβαρότερο έχεις γράψει μέχρι τώρα! Διότι αν μη τι άλλο μαρτυρά φιλότιμη διάθεση να αναβαθμιστείς από φάντασμα σε πρόσωπο και σε τοποθετεί πολύ υψηλότερα από την χαμέρπεια του ανεύθυνου σχολιαστή εκ του ασφαλούς.

  Κάτσε να επιστρέψω Σαλονίκη και τα ξαναλέμε…

 53. Κοῖτα νὰ πιοῦμε τὸ καφὲ στὸ δωμάτιο μὲ θέα ἢ στὸ
  Electra Palace μέχρι τὸν Αὔγουστο, γιατὶ μετὰ δὲν
  θὰ μὲ βρίσκεις ὅσο καὶ νὰ ψάχνεις, ἀνὰ τὴν Ἐπικρατεια…

  Δὲν θὰ μὲ χαλοῦσε καὶ καμιὰ ὅμορφη φίλη σου
  στὴν παρέα. Ἐμεῖς θὰ λέμε, οἱ ὅμορφες ὑπάρξεις
  θὰ ἀκοῦν, ὡς συνήθως! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *