Wednesday 16 August 2023
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Μακεδονία Σκοπιανό

Ήλιντεν και «Βέλγιο 2»

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 22 Μαΐου 2018.

Ден (Ντεν) στα Βουλγάρικα σημαίνει ημέρα. Το ίδιο και στη γλώσσα που μιλούν οι αυτο-ονομαζόμενοι «Σλαβομακεδόνες». Ήλιντεν δηλαδή σημαίνει «η Ημέρα του Ηλία», δηλαδή του Προφήτη Ηλία. Στις 20 Ιουλίου 1903 (2 Αυγούστου με το νέο ημερολόγιο) έγινε η περιβόητη εξέγερση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από Σλαβόφωνους. Οργανώθηκε από την Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ), η οποία είχε συσταθεί δέκα χρόνια νωρίτερα και αποσκοπούσε στην απορρόφηση πληθυσμών από την Βουλγαρία. Μέλη της ήταν οι περιβόητοι «Κομιτατζήδες».

Μέχρι να ξεσπάσει η εξέγερση το 1903, ο στόχος είχε διαμορφωθεί στην απλή αυτονομία. Έτσι, μετά την βίαιη κατάλυσή της από τους Οθωμανούς, διασπάστηκε και επισήμως στους «φεντεραλιστές» που διατηρούσαν την ιδέα της αυτονομίας σε ομόσπονδο κράτος, και τους εθνικιστές που επεδίωκαν ανοιχτά ένωση με την Βουλγαρία. Και οι δύο ομάδες πολέμησαν τελικά στο πλευρό των Βουλγάρων κατά τους Βαλκανικούς πολέμους.

Αυτή η δράση των Κομιτατζήδων ενεργοποίησε τον Παύλο Μελά, μεταξύ πολλών άλλων, από τον ύπνο της Αθηναϊκής αστικής τάξης και στις αρχές του 1904 πήγε να πολεμήσει ξανά στη Μακεδονία, με την οποία δεν είχε άλλους δεσμούς. Είχε γεννηθεί στην Μασσαλία της Γαλλίας από μεγαλοαστούς Ηπειρώτες γονείς και ζούσε στην Αθήνα παντρεμένος με την αδελφή του Ίωνα Δραγούμη και κόρη του Στέφανου, μέλλοντα πρωθυπουργού. Έγινε όμως Μακεδών με τον θάνατό του στο χωριό Στάτιστα της Καστοριάς, το οποίο μετονομάστηκε προς τιμήν το σε «Μελάς».

Με αφορμή το όνομα «Ηλιντένσκι Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλαδή με τη χρήση του Ήλιντεν ως επίθετο πριν το «Δημοκρατία» (και όχι πριν το «Μακεδονία») ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς. Εκ των πραγμάτων αυτό σημαίνει μία κατ’ αρχήν συμφωνία.

Τρεις είναι οι ελληνικές ενστάσεις επί της ονομασίας των Σκοπίων: η εθνότητα, η γλώσσα και ο αλυτρωτισμός. Το όνομα αυτό ούτε λύνει, ούτε μειώνει κάποιο από αυτά. Μάλιστα, επιδεινώνει το τρίτο, διότι όπως γράφει και το 1949 η εφημερίδα της 18ης Ταξιαρχίας του Δημοκρατικού Στρατού, το πνεύμα τους Ήλιντεν είναι ότι «οι Έλληνες είναι δυνάστες των Μακεδόνων» και ότι στόχος της εξέγερσης ήταν η απελευθέρωση των «Μακεδόνων» (και) από τους Έλληνες.

Οι εξελίξεις αυτές με το συγκεκριμένο νέο όνομα στο τραπέζι καθιστούν ακόμα ισχυρότερες τις ελληνικές αντιρρήσεις. Μία ελληνική υπογραφή, η οποία θα επιβραβεύει ότι γεννήτρια αρχή της δημιουργίας του γειτονικού κράτους είναι ότι οι Έλληνες δυνάστευαν (ή ίσως και συνεχίζουν να δυναστεύουν;) τους «Μακεδόνες», ενδεχομένως καθιστά αυτό το όνομα ίσως χειρότερο από το σκέτο «Μακεδονία». Εύρημα.

Η γνώμη μου είναι ότι ελληνική υπογραφή σε «Κάτι Μακεδονία» δεν πρέπει να μπει σε καμία περίπτωση. Τη λύση θα την φέρει η ζωή. Μοναδική λύση είναι το Βέλγιο 2. Στο Βέλγιο ζουν Ολλανδόφωνοι Φλαμανδοί (Φλάνδρα) και Γαλλόφωνοι Βαλλόνοι (Βαλλονία). Το όνομα Βέλγος είναι ουδέτερο εθνικά.

Έτσι και στα Σκόπια, η μοναδικά αποδεκτή λύση είναι να γίνει αποδεκτό ότι πρόκειται για δύο συνιστώσες «Σλαβομακεδόνων» και «Αλβανών». Τότε, θα επέλθει και ισορροπία μεταξύ της ελληνικής χρήσης της λέξης Μακεδών / Μακεδονία ως εσωτερικό όνομα περιφέρειας και γεωγραφικού προσδιορισμού και της Σλαβικής χρήσης του ιδίου ονόματος, πάλι ως εσωτερικό όνομα. Η αποκατάσταση της ισορροπίας λύνει ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών αντιρρήσεων.

 

 

 

27 comments

admin 23 May 2018 at 00:05

Απόσπασμα από το Σύνταγμα των Σκοπίων:

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εθνικό κράτος του Μακεδονικού έθνους, συνεχίζει την παράδοση του Ήλιντεν, αποτελεί νόμιμη συνέχεια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου, είναι η κοιτίδα όλων των Μακεδόνων και έχει υποχρέωση να φροντίζει όλους τους Μακεδόνες που ζουν στις άλλες χώρες και στα εξωτερικά τμήματα της Ενιαίας Μακεδονίας».

Η αφαίρεση αυτού του αποσπάσματος είναι ένα από τα βασικά αιτήματα της Ελλάδας ως προς την αλλαγή του Συντάγματος. Ακριβώς επειδή αναφέρεται στην «παράδοση του Ήλιντεν», στην «συνέχεια του Κρουσόβου» και στο ότι είναι «κοιτίδα όλων των Μακεδόνων» τους οποίους «έχει υποχρέωση να φροντίσει».

Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αν βάλουν το Ήλιντεν στο όνομα του κράτους, αυτό είναι πρόσφορο για μία λύση! Δηλαδή την ώρα που ζητάμε να το βγάλουν από το Σύνταγμα, ως ένδειξη αλυτρωτισμού, να το βάλουν στο όνομα!

Και μάλιστα όχι να προσδιορίζει το Μακεδονία, αλλά το Δημοκρατία.

Το Ήλιντεν και το Κρούσοβο σηματοδοτούν τον αλυτρωτισμό, τους χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας», την επιδίωξη του στόχου της απελευθέρωσης από «τους Έλληνες δυνάστες των Μακεδόνων» κλπ.

Στις φωτογραφίες του άρθρου οι χάρτες και τα σύμβολα της «Δημοκρατίας του Κρουσόβου» και της «εξέγερσης του Ήλιντεν» στις 20 Ιουλίου 1903.

Reply
Ελευθέριος 23 May 2018 at 01:21

Όταν ο αρχηγός του κράτους, ο έλληνας πρωθυπουργός και ο αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας, ο πολύς κατ’όγκο και φλυαρία υπουργός μας των εξωτερικών, αγνοούν την ιστορία και με επιπολαιότητα που σκοτώνει, κατά την εύστοχη έκφραση του Σταύρου Λυγερού, τείνουν ευήκοο και πειθήνιο αυτί σε τέτοιες προτάσεις-παγίδες της άλλης πλευράς, μπορεί να τους εμπιστεύεται κανείς ότι μπορούν να διαπραγματευτούν λύση σύμφωνη με το συμφέρον της χώρας;
Νομίζω μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε ο Ηλίας, η επιλογή αυτή εγκαταλείπεται.
Αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί το “κάτι Μακεδονία” θέτοντας ως μοναδική επιδίωξη το “erga omnes” κι έχοντας όπως ψυχανεμίζομαι (μήπως μας ενημερώνει και κανείς;) παραιτηθεί στο ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας, να τα καπηλευθούν οι Σκοπιανοί.
ΟΧΙ κύριοι της κυβέρνησης, έχει ρεύσει πολύ ελληνικό αίμα, για νάρχονται σήμερα αγεωγράφητοι κι ανιστόρητοι λαπάδες να ξεπουλούν ιστορία και παραδόσεις.
Παραιτηθείτε αν δεν μπορείτε και πηγαίντε σπίτια σας να καταβροχθίζετε μακαρονάδες.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 23 May 2018 at 10:09

Καλὴ ἡ ἀρχικὴ ἀνάρτησις καὶ πολύ καλύτερο τὸ πρῶτο σχόλιο.
Συμπληρωματικῶς, τὰ σχετικὰ μὲ τὸ κίνημα Ἤλιντεν πραγματεύεται μὲ πολλὰ σύγχρονα μὲ τὸ κίνημα τεκμήρια ὁ Σπυρίδων Σφέτας, σὲ ἐργασία του πού δημοσιεύθηκε στὸν ἐπετειακὸ τόμο γιὰ τὰ 100χρονα τοῦ Μακεδονικοῦ Ἀγῶνος ἀπὸ τὴν Ἑταιρεία Μακεδονικῶν Σπουδῶν :
https://drive.google.com/file/d/12Bz4QPq2Z5i3PFbUGBON_30mEFmHfNHc/view?usp=sharing
Ἡ ἐπιλογὴ τῆς Ἑλληνικῆς κυβερνήσεως Τσίπρα καὶ Καμμένου νὰ δώσῃ δημοσιότητα σὲ τόσο προφανῶς ἀπραγματοποίητη καὶ ἀπαράδεκτη πρόταση μᾶλλον ὀφείλεται σὲ δύο πράγματα : Πρῶτον, νὰ «ἀναπαύσωσι τὸ θηρίον» τῶν φίλων, συμμάχων, προστατῶν καὶ τροφοδοτῶν μας πού παραμερίζει, χάριν νομιζομένου προσωρινοῦ πλεονεκτήματος, τὰ πραγματικὰ συμφέροντα τῆς εἰρήνης τῆς Εὐρώπης καὶ τοῦ κόσμου καὶ ὑποθάλπει τὸν ἐθνικισμὸ ποὺ ἀπειλεῖ ἀκριβῶς τὴν εἰρήνη πού λόγῳ θεραπεύουν καὶ ἔργῳ ὑπονομεύουν. Δεύτερον, νὰ καταστήσουν πιὸ εὔπεπτη στὴν Ἑλληνικὴ κοινὴ γνώμη κάποιαν ἄλλην ἐναλλακτικὴ «κάτι Μακεδονία».
Θλιβερὴ εἶναι ἡ ἀντίδραση τῶν ἐντοπίων καὶ τάχα ἱστορικῶν καὶ τῶν καὶ τάχα «λογικῶν», «Εὐρωπαϊστῶν» καὶ «σωφρόνων». Πρὶν ἀνοίξουν νὰ διαβάσουν κάτι γιὰ τὸ θέμα, ἀποφάνθηκαν ἀμέσως ὅτι ἡ πάνδημη ἀπόρριψη τῆς «Ἡλιντενικῆς Δημοκρατίας τῆς Μακεδονίας» εἶναι μία ἀκόμη ἀπόδειξις Ἑλλαδικῆς ἀδιαλλαξίας. Ἀνέλαβαν, δηλαδή, αὐτόκλητοι ἐκπρόσωποι τύπου τοῦ ἀλυτρωτισμοῦ καὶ ἐθνικισμοῦ τῶν γειτόνων ! Ἐπεβεβαίωσαν ἔτσι, γιὰ μιὰν ἀκόμη φορά, ὅτι ἡ χρεωκοπία μας στὴν Ἐλλάδα εἶναι κυρίως, ἀλλὰ καὶ καιρίως, ἀφοῦ δὲν παίρνει θεραπεία, διανοητική, πνευματικὴ καὶ ἠθική.

ΥΓ Ἡ ἐργασία τοῦ Σφέτα εἶναι ἐκτάσεως 6800 λέξεων. Θὰ μποροῦσα νὰ τὴν ἀποδώσω σὲ καθαρῶς ψηφιακὴ μορφή, ἐὰν οἱ διαχειρισταὶ τοῦ ἱστοτόπου τὴν χρειάζονταν καὶ στὴν μορφὴν αὐτήν. Δὲν γνωρίζω ἐὰν τὰ στοιχεῖα μορφοποιήσεως τοῦ τυπωμένου κειμένου μποροῦν νὰ ἀποδοθοῦν ὅλα καὶ αὐτούσια σὲ κείμενο πού δημοσιεύεται στὸ διαδίκτυο.

Reply
Πατριώτης 23 May 2018 at 12:09

@ Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας

Η εργασία Σφέτα υπάρχει κι εδώ, αν αυτό βοηθά σε κάτι.

Reply
lerin 23 May 2018 at 20:04

Αυτά δεν τα αναφέρει το Σύνταγμα!!!

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 23 May 2018 at 22:43

Γιὰ τὸ κίνημα τοῦ Ἤλιντεν δὲν ἀναφέρει, γιὰ τὴν <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Kru%C5%A1evo_Republic"Πολιτεία τοῦ Κρούσεβο, ποὺ ἦταν τό κύριο πολιτικὸ προϊὸν τοῦ κινήματος τοῦ Ἤλιντεν, τὸ <a href="http://www.wipo.int/edocs/lexdocs/laws/en/mk/mk014en.pdf"Σύνταγμα ἀναφέρει.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 23 May 2018 at 22:45

Γιὰ τὸ κίνημα τοῦ Ἤλιντεν δὲν ἀναφέρει, γιὰ τὴν <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Kru%C5%A1evo_Republic"Πολιτεία τοῦ Κρούσεβο, ποὺ ἦταν τό κύριο πολιτικὸ προϊὸν τοῦ κινήματος τοῦ Ἤλιντεν, τὸ <a href="http://www.wipo.int/edocs/lexdocs/laws/en/mk/mk014en.pdf"Σύνταγμα ἀναφέρει.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 23 May 2018 at 22:46

Γιὰ τὸ κίνημα τοῦ Ἤλιντεν δὲν ἀναφέρει, γιὰ τὴν Πολιτεία τοῦ Κρούσεβο, ποὺ ἦταν τό κύριο πολιτικὸ προϊὸν τοῦ κινήματος τοῦ Ἤλιντεν, τὸ Σύνταγμα ἀναφέρει.
Σημ. : Ἔχω βάλει καὶ ὑπερσυνδέσμους, ἀλλὰ δὲν τοὺς δείχνει ὁ ἱστοτόπος. Ψάξτε τους κινῶντας τὸ ποντίκι κατά μῆκος τῶν γραμμῶν τοῦ σχολίου, ἂν θέλετε νὰ τοὺς δῆτε.

Reply
admin 24 May 2018 at 16:44

Πράγματι, το προοίμιο αναφέρει το Κρούσεβο, αλλά δεν αναφέρει το Ήλιντεν στην προηγούμενη φράση. Η φράση περί της «παράδοσης» συνεχίζεται από την επόμενη φράση χωρίς να περιέχεται το «Ήλιντεν».

Επίσης, η επόμενη φράση έχει στο μεταξύ αφαιρεθεί από το Σύνταγμα.

Πάντως, η «Δημοκρατία του Κρούσεβο» ήταν μία οντότντα που διήρκησε 10 ημέρες, από την επομένη της εξέγερσης του Ήλιντεν 21 Ιουλίου (3 Αυγούστου με το νέο ημερολόγιο). Ασφαλώς και συνδέεται και εκεί γίνεται η αναφορά του προοιμίου.

Αυτά στον σχολιαστή από τη Φλώρινα (Lerin).

Reply
Ελευθέριος 25 May 2018 at 03:17

Κοτζιάς: « Αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις».

Σας θυθμίζει κάτι αυτό; Για μένα είναι σα να ακούω όλη την περί τον Ανα(ν)στασιάδη κουστωδία των προθύμων να βρούν ντε και καλά λύση με τον Ακιντζί και την Τουρκία από πίσω. Όλη αυτή η προσπάθεια κατέρευσε στο φιάσκο του Κραν Μοντανά, εκεί που ο Κοτζιάς όρθωσε το ανάστημά του, ή μάλλον προέβαλλε το εκτόπισμά του και σωστά, ότι χωρίς κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής δεν μπορούμε να μιλούμε για οποιαδήποτε λύση.
Εκεί βράχος, εδώ μπουχέσας και λαπάς.

Βλάκες ή αφελείς; Μία από τις καλύτερες τοποθετήσεις που έχω διαβάσει για το θέμα:
https://hellasjournal.com/2018/05/axizi-ton-kopo-na-synechisti-mia-syzitisi-me-to-koufo-afti-ton-skopianon-vlakes-i-afelis/

Reply
Ελευθέριος 25 May 2018 at 03:39

Όμως η Ιστορία χοντρέ, κρατά όχι αυτό που δεν έγινε αλλά αυτό που γίνεται.
H εκχώρηση και με τη βούλα του ονόματος του 1/3ου της χώρας στους ανερμάτιστους και κουτοπόνηρους εθνικιστές των Σκοπίων, θα συνδεθεί με τρόπο ανεπανόρθωτο κι ανεξίτηλο με σένα ως ΥΠΕΞ και πρωθυπουργό τον άλλο τετραπέρατο τον Τσίπρα, και θα σας στιγματίσει και τους δυό ως “μπουχέσες και λαπάδες” κι όλη αυτή η χλαπάτσα θα γυρίσει στη μούρη σας.

Reply
Πατριώτης 25 May 2018 at 10:50

“Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού”
Να συμβιβαστούμε για τι πράγμα ακριβώς; Αυτό είναι η νοοτροπία τού ραγιά, τού “ηττημένου μυαλού”. Αν είχε ακολουθηθεί η γραμμή τού 1992, τώρα το θέμα θα είχε κλείσει. Μα κι αν δεν είχε κλείσει, τουλάχιστον δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να εγείρουν “αλυτρωτικές” (=> επεκτατικές) βλέψεις.
Το ίδιο ισχύει και για τούς Αλβανούς. Έπρεπε προ πολλού να έχομε ζητήσει από τον ΟΗΕ την ενεργοποίηση τού Πρωτοκόλλου τής Κερκύρας και όχι να τούς αφήσομε να μιλάνε για “Φυσική Αλβανία”, εκτεινομένη νοτίως μέχρι την Πρέβεζα.

Reply
Ελευθέριος 25 May 2018 at 19:01

Ο ψεύτης του “σκισίματος των μνημονίων” και του νέου “success story” και ο κλέφτης του ονόματος “άνω-νέα-βόρεια-nova-gorna-doreia Μακεδονία” τον πρώτο χρόνο χαίρονται.
Όμως η ιστορία όπως και η φύση αρέσκονται στην απλότητα και τη μακεδονική σαλάτα που τώρα μαγειρεύουν, ξεπουλώντας τα πάντα με την ελπίδα να ξανακαθήσουν στην καρέκλα, θα τους την πετάξει στα μούτρα των λαπάδων και των χοντρο-μπουνταλάδων και θα τους ρίξει στα αζήτητα.

Reply
Ελευθέριος 26 May 2018 at 12:47

Επήλθε λέει κατ’αρχάς “συμφωνία κυρίων” για “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά οι Σκοπιανοί δεν δέχονται να ισχύει αυτό και στο εσωτερικό.
Πάντως εγώ όταν ήμουνα μικρός στον Πειραιά, έλεγα πάω Βόρεια στους θείους κι εννοούσα στη Μακεδονία. Εδώ και χρόνια ζώ στη Μακεδονία, αλλά κατά τους μεγίστους φωστήρες της εξωτερικής μας πολιτικής, πάλι Νότιος θα θεωρούμαι!
Πλέον αν θα θέλω να πάω στη χώρα των Σκοπίων θα λέω πάω Βόρεια Μακεδονία!
Α ρε χοντρέ! Εσύ δεν είσαι ΥΠΕΞ, είσαι ένα μάγος της διπλωματίας! Πας να κατορθώσεις το ακατόρθωτο, την δίχως πόλεμο επέκταση της Μακεδονίας, αλλά με τα σύνορα να χωρίζουν Βόρεια και Νότια στα δυό!

Reply
Ελευθέριος 27 May 2018 at 12:31

Σ’έπιασε η πρεμούρα να λύσεις το “Μακεδονικό” χοντρέ, λες και τραβούσαμε κανένα ζόρι κι είχαμε εμείς το κόψιμο. Κι ενώ σ’αυτά που είναι να παραχωρήσεις, σπεύδεις με προθυμία κι επιπολαιότητα που σκοτώνει και με ύφος ξερόλα εμφανίζεσαι πρόθυμος και γαλαντόμος, στα άλλα, τα σοβαρά, εκεί που πρέπει να διεκδικήσεις καταπίνεις τη γλώσσα σου.

Γιατί ενώπιον του αμερικανού ομολόγου σου, του Πομπέο, έκανες γαργάρα το ζήτημα της ανακήρυξης της ΑΟΖ; Ως πότε η Ελλάδα θα κάνει πίσω στην κατοχύρωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων; Αν δεν μπορείς να υπερασπιστείς και να διεκδικήσεις τα δίκαια αυτά, να πας στο σπίτι σου χοντρέ και περιδρόμιαζε εκεί όσο σου γουστάρει μακαρονάδες, όχι να σου πληρώνουμε ταξιδάκια αναψυχής κι από πάνω δώ και κει για να το παίζεις δήθεν “πολυπολική εξωτερική πολτική” κι ενώπιον του επικυρίαρχου να καταπίνεις τη γλώσσα σου και να κάνεις την πάπιια στα καυτά ζητήματα.

Reply
Πατριώτης 27 May 2018 at 13:26

“Γιατί ενώπιον του αμερικανού ομολόγου σου, του Πομπέο, έκανες γαργάρα το ζήτημα της ανακήρυξης της ΑΟΖ;”

Να έλεγε, δηλαδή, στον Πομπέο τι; Ότι δεν ανακηρύσσομε ΑΟΖ, επειδή φοβούμαστε τούς Τούρκους, ενώ η Κύπρος, κράτος μικρό και μισό, δίπλα στην Τουρκία, την ανακήρυξε γράφοντας τις τουρκικές κραυγές και απειλές εκεί που έπρεπε; Εκτός κι αν υπάρχει κάτι άλλο, που το αγνοώ.

Reply
Ελευθέριος 27 May 2018 at 18:18

Ναι υπάρχει. Πέρα από το φοβικό σύνδρομο όλων των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων που τρέμουν κάθε κίνηση των Τούρκων, είναι δυστυχώς και η στάση των ίδιων των Αμερικανών που στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ κάνουν τον Κινέζο. Μας αποθαρρύνουν στο να προχωρήσουμε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, όπως έχουμε δικάιωμα με βάση τη διεθνή Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Την ίδια στιγμή αυτοί έχουν ανακηρύξει την δική τους ΑΟΖ, αναγνωρίζοντας στα νησιά τους, κατοικήσιμα ή όχι, πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ. Ενώ το Αιγαίο λέει είναι ειδική περίπτωση, είναι θάλασσα κλειστή και δεν μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική λίμνη γιατί αυτό θα ήγειρε δικαιολογημένες τουρκικές αντιδράσεις!
Αυτή είναι μια απαράδεκτη φιλοτουρκική θέση των Αμερικανών που ισχύει από το 1982. Και συμβαίνει το κουφό ο έλληνας ΥΠΕΞ να υποστηρίζει την Κυπριακή ΑΟΖ και για την ελληνική να κάνει την πάπια! Γι’αυτό κι εγώ τους λέω κότες.
Όταν ο Τάσος Παπαδόπουλος προχώρησε στην ανακήρυξη της Κυπριακής ΑΟΖ, του την έπεσαν, ποιοί, όχι οι Τούρκοι και ο Ερντογάν που τα χε σαστίσει, αλλά οι δικοί μας, Σημίτης, Γιωργάκης, Ντόρα Μπακογιάννη κι όλα τα χαμένα παρτάλια.
Κι ενώ η Κύπρος σήμερα προχωράει ακάθεκτη στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της, με ομπρέλλα προστασίας τον 6ο στόλο και την Ισραηλινή αεροπορία, οι δικοί μας κάθονται και χαζεύουν!

Reply
Πατριώτης 27 May 2018 at 18:34

Δεν θα ρωτήσω καν πότε μάς αποθάρρυναν, αν μάς αποθάρρυναν ποτέ, οι Αμερικανοί. H Ελλάδα είναι κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο, ή δεν είναι; Ξέρει τι θέλει και τι ζητά, ή δεν ξέρει; Τι πάει να πει “μάς αποθαρρύνουν οι Αμερικανοί”; Αυτά είναι φτηνές δικαιολογίες, για να καλύψομε όχι μόνο το φοβικό σύνδρομό μας, αλλά και την ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής και πολιτικής.

Γιατί αποθάρρυναν οι Σημίτης, Γιωργάκης, Ντόρα Μπακογιάννη τον Παπαδόπουλο; Τι τού προέβαλαν ως “κίνδυνο”; Μα φυσικά την Τουρκία, η οποία απειλούσε θεούς και δαίμονες, όπως έκανε και με τους S-300. Άρα στο ίδιο καταλήγομε. Πότε τα … “είχε σαστίσει” ο Ερντογάν; Εν πάση περιπτώσει, το γράφω ξανά: Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

ΥΓ: Κάποτε πρέπει να σταματήσομε αυτό το παραμύθι, ότι για όλα μάς φταίνε οι άλλοι.

Reply
Πατριώτης 27 May 2018 at 18:53

Ό,τι ισχύει για την ΑΟΖ, ισχύει και για τα 12 νμ, στα οποία δικαιούμεθα να επεκτείνομε τα χωρικά μάς ύδατα. Οι Αμερικανοί μάς φταίνε πάλι; Μάς απείλησε η Τουρκία με casus belli κι εμείς βάλαμε την ουρά στα σκέλια. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση τού Montego Bay 1982, αλλά η ίδια την έχει χρησιμοποιήσει στην Μαύρη Θάλασσα. Εμείς οφείλαμε να προχωρήσομε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ και η Τουρκία ας πήγαινε στην Χάγη για διαιτησία, ή ας έκανε πόλεμο. Αλλά όταν με τον ενδοτισμό αποθρασύνεις τον άλλο, θα τον βρίσκεις πάντα μπροστά σου.

Reply
Ελευθέριος 28 May 2018 at 01:07

Πάγια θέση της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων 35 ετών, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι του Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να προβεί σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ άνευ διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι μια μονομέρής πράξη και δεν απαιτείται κανενός είδους διμερής συμφωνία κι ότι μια τέτοια συμφωνία με την Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει σε κάθε ευκαιρία ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ, καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, που ζει στην Ουάσιγκτον και είναι αυτός που πρώτος ανακίνησε το θέμα για την ελληνική ΑΟΖ κι έκτοτε το παρακολουθεί στενά και παροτρύνει την εκάστοτε κυβέρνηση να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, αλλά απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων.

Να καταλαβαινόμαστε όταν μιλάμε. Είναι άλλο πράγμα η ολιγωρία ή η υποταγή στο θέμα αυτό όλων των ελληνικών κυβερνήσεων κι άλλο το πως εκδηλώνεται η θέση του κάθε παίκτη και οι ΗΠΑ δεν είναι βέβαια ένας τυχαίος παίκτης, αλλά η υπερδύναμη που ασκεί τεράστια επιρροή στα κράτη της περιοχής, και οι θέσεις που παίρνει δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την ελληνική κυβέρνηση.
Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προσπαθεί να αλλάξει ή να σπάσει τη θέση αυτή.
Γι’αυτό και ο Τσίπρας στην πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, Ιανουάριο του 2013, όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση, είχε τότε δηλώσει. «Στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να διαπραγματευθεί με κανέναν το δικαίωμά της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και μάλιστα πιστεύουμε ότι αυτό το δικαίωμα, το αναφαίρετο δικαίωμα, πρέπει να υποστηριχθεί και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Πως τα μιλούσε τότε τα ρήματα ο Αλέξης και σήμερα έχει καταπιεί το αμίλητο νερό για το θέμα, το ίδιο και ο “μάγος” του, ο Κοτζιάς.

Reply
Πατριώτης 28 May 2018 at 10:12

“Πάγια θέση της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής….”, πάλι τα ίδια. Αυτά που γράφεις στην πρώτη παράγραφο είναι γνωστά. Κομίζεις γλαύκα ες Αθήνας. Και τα υπόλοιπα είναι άνευ ενδιαφέροντος και σημασίας, ή θα ήταν, αν ήμασταν κυρίαρχο και σοβαρό κράτος.
Ναι, καλό θα ήταν να καταλαβαινόμαστε όταν μιλάμε, αλλά δεν το βλέπω.

Reply
admin 28 May 2018 at 12:15

Σχετικά με το απόσπασμα του Κοτζιά ότι οι λύσεις είναι συμβιβαστικές κλπ θα απαντούσα ότι αυτό που ζητάει η ελληνική κοινωνία ΔΕΝ είναι μαξιμαλιστικό. Ζητάει ΜΗ λύση. Απευθύνεται στον εαυτό της (στην ηγεσία της) και λέει ότι δεν επιθυμεί εξ ονόματός της να μπει ελληνική υπογραφή σε όνομα με τη λέξη Μακεδονία.

Reply
Πατριώτης 28 May 2018 at 16:53

@ admin

Οι ελληνικές θέσεις μόνο σαν μαξιμαλιστικές που δεν μπορεί να χαρακτηρισθούν. Δεν ζητούμε ΜΗ λύση, αλλά λύση χωρίς την χρήση τού “Μακεδονία”, ή “παραγώγου” του (θέση τού 1992).

@ “Ελευθέριος”

Νόμιζα ότι είχες να πεις κάτι συγκεκριμένο και όχι ν’ αναμασήσεις τα γνωστά. Άλλωστε, ξεκαθάρισα την θέση μου ευθύς εξαρχής, ως ανεφέρθης στους Αμερικανούς. Τι δεν καταλαβαίνεις, δηλαδή; Όσο για το “ξερόλας”, η άποψή σου για μένα μού είναι παγερά αδιάφορη.

Reply
Ελευθέριος 28 May 2018 at 13:30

@ “Πατριώτης”
Από τη μια λες:
“Δεν θα ρωτήσω καν πότε μάς αποθάρρυναν, αν μάς αποθάρρυναν ποτέ, οι Αμερικανοί.”
πράγμα που δηλώνει ότι αγνοούσες την πάγια αμερικανική θέση για το θέμα.
Όταν την επισημαίνω εδώ, λες:
“Αυτά που γράφεις στην πρώτη παράγραφο είναι γνωστά. Κομίζεις γλαύκα ες Αθήνας.”

Τελικά ρε πατριώτη, με τον εαυτό σου μπορείς να συνεννοηθείς ή μιλάς μόνο για να μιλάς κι απο πάνω το παίζεις και ξερόλας;

Reply
Ελευθέριος 28 May 2018 at 18:19

@ “Πατριώτης”
Ελευθέριος είναι το μικρό μου όνομα, χωρίς εισαγωγικά.
Αυτά που σχολίασα εδώ, μπορεί να είναι γνωστά – εγώ δεν είπα ότι είναι πρωτάκουστα – αλλά το πολιτικό κατεστημένο τα θάβει. Κι αν σε σένα είναι γνωστά – σε προηγούμενο σχόλιό σου ωστόσο δείχνεται καθαρά ότι αγνοούσες παντελώς τις αμερικανικές θέσεις στο ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ και του Αιγαίου – σε άλλους μπορεί να μην είναι. Και δηλαδή, ο Θόδωρος Καρυώτης που βγαίνει όπου μπορεί και προβάλλει τα μη ασκημένα δικαιώματα της χώρας στην ΑΟΖ, για σένα είναι μηρυκαστικό;
Ίσα, ίσα που το ζητούμενο είναι ο ένας να γίνουνε πολλοί και να βγαίνουν όλο και περισσότεροι να μιλάνε και να καταθέτουν ελεύθερα τη γνώμη τους γι αυτά τα θέματα. Υποτίθεται ότι και ο ιστότοπος εδώ στο μέτρο που του αναλογεί αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί. Εξ’άλλου δεν σε υποχρεώνει κανείς να βγαίνεις σαν το κοκκοράκι και να σχολιάζεις πάνω στα σχόλια των άλλων αν δεν γουστάρεις.

Αλλά από τυχαίους, ανώνυμους “πατριώτες” που δεν τολμούν καν ούτε τ’ όνομά τους να δηλώσουν, ενώ μιλούν για την ατολμία των κρατούντων, έχουμε πλεόνασμα σ’αυτόν τον τόπο!

Reply
Πατριώτης 28 May 2018 at 19:34

Αδυνατώ να καταλάβω τι θέλεις τελικά να πεις, πού θέλεις να καταλήξεις και σε τι αποσκοπούν όλες αυτές οι φλυαρίες. Εάν έχεις νεύρα, μην πιστέψεις αυτούς που θα σού πουν “ξυδάκι”.

Reply
Ελευθέριος 28 May 2018 at 21:19

Α καλά, στην Ιρλανδία βρέχει..
ρε δεν πας μέχρι τη γωνία να δείς αν έρχομαι;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.